💁‍♀️💁‍♂️ 04/02/2024(Sun), Dinner疫情過後唔少老牌餐廳都捱唔過去要結業,而💁💁‍♀️我哋從網上得悉位於土瓜灣嘅 將會喺3月尾結業,於是呢一晚就趁喺附近做完嘢,帶埋🧑👧小朋友過嚟體驗一下懷舊嘅港式豉油西餐。我哋大約晚上8點左右到達,推門入去就見到餐廳泛黃嘅燈光同埋舊式扒房嘅裝修,靠牆位置係一排卡座。啡色皮嘅卡座、泛黃嘅燈光同埋地板嘅地磚正正就係呢個年代餐廳嘅代表。我哋當日去到都唔使等位而客人唔算好多,聽聞近日餐廳每日都大排長龍,所以要去懷念或重溫舊日情懷要趁早啦!而今晚我地order咗:🔆 鐵板牛扒🥩餐($160)嚟到當然係要食返最原始嘅豉油西餐,叫鐵板牛扒🥩就無錯啦,呢一份我哋選擇咗要7成熟,再配黑椒汁。鐵板上枱時熱焫焫,牛扒🥩同黑椒汁在鐵板上滋滋聲,配菜有三色豆同埋薯條🍟。牛扒🥩一如預料之內係有經過梳打粉嘅洗禮,肉嘅纖維已經唔係好感覺到,咬落好軟。因為叫咗7成熟嘅關係,所以切開內𥚃仍有少少粉紅。黑椒汁都幾香口,帶點微辣。🔆 鐵板牛柳餐($170)另一份我哋選擇咗鐵板牛柳餐,要5成熟同埋配蒜蓉汁。同樣地呢兩件牛柳上枱時都係熱焫焫,配菜一樣係三色豆同埋薯條🍟。牛

而今晚我地order咗:

🔆 鐵板牛扒🥩餐($160)

🔆 鐵板牛柳餐($170)

牛柳相對上梳打粉嘅份量比較少啲,食落口嘅質感都比牛扒🥩好,唔會話無晒肉應有嘅質感。而肉味方面呢兩塊牛柳都比起牛扒🥩好啲啲,配合返蒜蓉汁都自食得過。

🔆 鮮茄石班飯($75)
呢碟鮮茄石班飯就係叫俾小朋友嘅,份量唔細。魚柳食落無雪味,配合橙紅色嘅茄汁同三色豆,岩晒小朋友嘅口味。

🔆 羅宋湯(跟餐)
茶餐廳口味嘅羅宋湯,十分足料,而且味道都好濃郁,酸酸辣辣咁都好開胃。

話說我哋岩岩坐低,仲未諗好食咩嘅時候,侍應就已經問我哋飲咩湯,仲一次過上咗4碗湯同4個餐包俾我哋4個人。因為我哋只係打算叫3個餐,所以都同佢哋講返只係要3份就得啦。侍應哥哥都好好人話唔緊要,可以照俾4份我哋,我哋為免浪費最後都係要婉拒咗佢嘅好意😃。

🔆 椰汁🥥紅豆🫘冰(跟餐)
真係有椰汁🥥味嘅紅豆🫘冰,比起坊間好多話係椰汁紅豆冰,但實際飲落都係得花奶味,呢杯紅豆🫘冰就真正有椰汁🥥味,加上粒粒軟糯嘅紅豆🫘,A先生好滿意👍🏻。

🔆 涼粉雜果冰(跟餐)
材料有罐頭雜果同埋涼粉,飲落唔會太甜,清涼解渴。值得一提呢兩杯竹特飲都係套餐包嘅,唔使額外加錢👍🏻。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:7/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:7.5/🔟
👉🏻 典型嘅港式豉油西餐,牛扒🥩有用過梳打粉嘅痕跡
👉🏻 服務比我想像中要好,我哋帶住小朋友坐低都要安頓一輪先可以點餐,佢哋不單無催我哋,連我哋叫3個餐都打算照俾4份餐湯同包我哋;而中途我哋問咗幾次要餐具🍴都好快手俾到我哋

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車方面餐廳後街都有唔少錶位🅿️,等一等應該唔難有位
👉🏻 土瓜灣站行過嚟都係五分鐘左右路程,餐廳門口亦有多線巴士/小巴途經,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-02-04
2024-03-14 678 浏览
在土瓜灣開業四十多年的港式扒房哥登堡餐廳將於2024年3月底結業,引來不少食客大排長龍,到此享用最後一次的聖誕大餐🎄90年代的孩提時代,父母帶去尖東睇聖誕燈飾、去鋸份扒、飲碗酥皮湯,就已是美好的一個聖誕節。哥登堡餐廳的舊式裝潢,仍沿用舊式茶餐廳的桌椅,令我勾起小時候鋸扒的回憶!聖誕大餐只於12月22日至25日期間供應,26日才回港的我,只能選吃鐵板套餐啊!點了牛扒餐 ($160) 及牛柳餐 ($170) 各一,套餐還包括鮮油餐包、餐湯及餐飲,凍飲及特飲都不需加錢!羅宋湯足料,牛肉碎都有不少,味道香濃,嚐到牛肉香,茄膏酸香令人開胃。粟米忌廉湯的質感濃稠厚身,不會粉粉糊糊的。餐包微暖,外層微脆而包體軟熟,塗上牛油,牛油溶化在餐包內,滿滿牛油香。牛柳選黑椒汁,牛扒則是蒜蓉汁,黑椒汁微辣,蒜蓉汁充滿蒜蓉粒,兩款醬汁都香濃惹味而不鹹。牛扒及牛柳都選了5成熟,一切開,內裡都是粉粉嫩嫩,肉質軟稔得來又有點嚼勁,帶有肉汁!好吃!!惟薯菜份量不多。兩杯特飲是椰汁紅豆冰及凍花旗蔘蜜,紅豆冰的椰汁味香,紅豆粒微微起沙,不會過硬身。花旗蔘蜜的花旗蔘甘味與蜜糖甜味平衡。餐廳的上菜速度快,食物熱騰騰又好吃。侍應的

羅宋湯
粟米忌廉湯
粟米忌廉湯的質感濃稠厚身,不會粉粉糊糊的。
鮮油餐包
黑椒汁牛柳鐵板餐
蒜蓉汁牛扒鐵板餐

椰汁紅豆冰,凍花旗蔘蜜

餐廳的上菜速度快,食物熱騰騰又好吃。侍應的服務有禮又貼心,鄰桌的小學生沒獨自吃一份餐,侍應也有詢問他要不要餐包及餐湯,這就是人情味!
2023-12-26
等候时间
60 分钟 (堂食)
用餐时段
羅宋湯
黑椒汁牛柳鐵板餐
蒜蓉汁牛扒鐵板餐
2024-04-14 9 浏览
土瓜湾兒時長大的地方,得知哥登堡快將結業,到來支持一番,早上11am到步已滿座,等差不多15分鐘便入座,懷舊老店設計,暗淡燈光,兩旁是四人卡位,中間設置四人方枱,侍應仍然熱情款待,實屬難得。倒數2天結業,Memu只供Signature鐵板套餐。👉👉主菜配甜飽+餐湯+飲品+甜品石斑和牛柳用鐵板上時,發出吱吱聲响,那份熱騰騰口感真的棒👍💥石斑>>用蛋粉薄煎石斑,魚質軟腍配薯條雜菜。💥牛柳>>牛柳軟腍,味道正常。💥甜飽,羅宋湯,紅豆冰,涼粉雜果冰,糯米糍,全屬正常😄今次到訪能尋回那份情懐💃💃心滿意足。😄再見🙌哥登堡。。。

倒數2天結業,Memu只供Signature鐵板套餐。
👉👉主菜配甜飽+餐湯+飲品+甜品

石斑和牛柳用鐵板上時,發出吱吱聲响,那份熱騰騰口感真的棒👍

💥石斑>>用蛋粉薄煎石斑,魚質軟腍配薯條雜菜。
💥牛柳>>牛柳軟腍,味道正常。
💥甜飽,羅宋湯,紅豆冰,涼粉雜果冰,糯米糍,全屬正常😄

今次到訪能尋回那份情懐💃💃心滿意足。
😄再見🙌哥登堡。。。

2024-03-30
等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-03-30 39 浏览
屹立40逾年的懷舊鐵板餐👉最後倒數2日,因這區是我兒時長大的地方😊,今天決定來作最後支持💃今早11:40am到達,約等10mins便順利入座,舊式陳設,地方不大,燈光暗淡有點兒氣氛,在當時是屬於高級餐廳來呀!😊雖然忙碌,伙記們仍很親切熱誠地招待👍💥這兩天全日只專注供應他們著名的鐵板餐😆套餐👉甜餐飽配安佳牛油+湯+主菜+飲品+甜品🍽🤞$110-170免加一。💥麵包+羅宋湯+紅豆冰&涼粉雜果冰+糯米糍雪糕👉👉羅宋湯正常,胡椒味甚濃郁,麵包一般,兩款冰也不會過甜,糯米糍雪糕正常😁💥鐵板牛柳& 鐵板石斑 配上雜菜薯條 👉👉兩款鐵板上枱時熱騰騰😁咋咋聲。。。牛柳有濃郁牛肉香味,石斑先用蛋粉煎熬才放上去,有蛋香夾雜,魚肉實有魚味,兩款鐵板絕無欺場🥳舊店舖的人情味是難能可貴,可惜很多都難經營下去,我們只好在這刻支持到底,讓大家留下美好回憶。💃💃💃

這兩天全日只專注供應他們著名的鐵板餐😆
套餐👉甜餐飽配安佳牛油+湯+主菜+飲品+甜品
🍽🤞$110-170免加一。

💥麵包+羅宋湯+紅豆冰&涼粉雜果冰+糯米糍雪糕
👉👉羅宋湯正常,胡椒味甚濃郁,麵包一般,
兩款冰也不會過甜,糯米糍雪糕正常😁

💥鐵板牛柳& 鐵板石斑 配上雜菜薯條
👉👉兩款鐵板上枱時熱騰騰😁咋咋聲。。。
牛柳有濃郁牛肉香味,石斑先用蛋粉煎熬才放上去,
有蛋香夾雜,魚肉實有魚味,兩款鐵板絕無欺場🥳

2024-03-30
2024-03-24 200 浏览
牛柳餐. $170 晚餐牛柳5成熟有少少醃過, 配黑椒汁.鮮茄石班飯 $75 晚餐想叫焗石班, 但沒有焗石班有煎過比較脆, 鮮茄汁配茄汁意粉非常惹味.焗肉醬意粉 $75 晚餐想叫焗豬扒飯, 但人多沒有供應. 叫了焗肉醬意粉.濃郁, 沒有汁, 比較咸, 有芝士. 熟悉既味道.黑椒牛柳絲炒面 $60 午餐- 根不是牛柳絲, 是牛柳. 份量好多. -  炒面炸過非常干身. -  黑椒汁調味正常. 餐湯, 紅湯, 羅宋湯. 白湯, 忌廉粟米湯. 花旗參蜜.椰汁紅豆冰.
牛柳餐. $170 晚餐
牛柳5成熟有少少醃過, 配黑椒汁.

鮮茄石班飯 $75 晚餐
想叫焗石班, 但沒有焗
石班有煎過比較脆, 鮮茄汁配茄汁意粉非常惹味.

焗肉醬意粉 $75 晚餐
想叫焗豬扒飯, 但人多沒有供應. 叫了焗肉醬意粉.
濃郁, 沒有汁, 比較咸, 有芝士. 熟悉既味道.

黑椒牛柳絲炒面 $60 午餐
- 根不是牛柳絲, 是牛柳. 份量好多.
-  炒面炸過非常干身.
-  黑椒汁調味正常.

餐湯, 紅湯, 羅宋湯.
白湯, 忌廉粟米湯.

花旗參蜜.
椰汁紅豆冰.
2024-01-02
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 鮮茄石班飯
2024-03-21 209 浏览
記得細個都有同過屋企人黎据扒🥩,見佢31/3結業,都專登黎支持下。嚟到嘅時候都唔少人喺度排隊,而餐廳入面都有好多熟客。👍🏻👍🏻.🌟羊扒(4件)|$170 ❤️跟餐有餐湯,餐包同埋飲品其實肉質都幼嫩滑幾香羊味不過唔知點解佢餐牌寫四件,到最後得三件薯條🍟炸得好食,都幾香脆.總括嚟講價錢有少少貴,侍應服務態度麻麻地,越叫越走。可能臨近結業,好多人去食,好多嘢都賣晒冇得食。但係勝在充滿着以前嘅回憶,食到香港懷舊西餐嘅味道!🍽️

🌟羊扒(4件)|$170 ❤️
跟餐有餐湯,餐包同埋飲品
其實肉質都幼嫩滑幾香羊味
不過唔知點解佢餐牌寫四件,到最後得三件
薯條🍟炸得好食,都幾香脆

外卖送餐
2024-03-15 317 浏览
鋪頭做到2024年3月就結業啦,作為老街坊,呢間餐廳除左食情懷仲有食回憶❤️待應做慣做熟,一坐低就同你落單。無耐,熱辣辣嘅餐湯同餐包已經上枱😁🌼 跟餐羅宋湯+餐包羅宋湯大推👍🏼酸酸甜甜,有少少黑椒辣辣地超開胃;餐包香軟,烘到微暖, 搽牛油食一流🧈🌼 鐵板牛柳餐 ($170) / 鐵板牛扒餐 ($160)牛柳碟上,牛扒鐵板上,配洋蔥汁+薯菜兩款肉正常發揮,唔會煎到乾柴切開仍然保留肉汁配上厚身扭紋薯條十分滋味😋個人喜愛牛柳多D,肉質更嫩滑🌼 特飲有紅豆冰、花旗蔘蜜、涼粉雜果冰唔洗加錢任君選擇,而家已經買少見少啦!紅豆冰大大杯, 紅豆裝滿大半杯,又煮到軟綿超足料,同埋好香椰汁味,真材實料👍🏼👍🏼🌼 甜品青檸啫喱正常發揮, 酸酸甜甜可以一解牛扒既膩

🌼 跟餐羅宋湯+餐包

🌼 鐵板牛柳餐 ($170) / 鐵板牛扒餐 ($160)
牛柳碟上,牛扒鐵板上,配洋蔥汁+薯菜
兩款肉正常發揮,唔會煎到乾柴
切開仍然保留肉汁
配上厚身扭紋薯條十分滋味😋
個人喜愛牛柳多D,肉質更嫩滑

🌼 特飲

🌼 甜品
青檸啫喱正常發揮, 酸酸甜甜可以一解牛扒既膩
2024-03-15 344 浏览
話說得知間野就結業, 一家7人琴晚專登去棒場, 7人叫左4個鐵板餐, 3個 "結業套餐". 鐵板 就正常發揮, 但個結業套餐, 就真係不知所謂, 細份唔講, 成碟野賣相好似廚餘咁, 杯紅豆冰, 就真係垃圾都不如, 明明係凍既,上到枱 仲有餘溫, 明明係椰汁黎, 點知水過開水。。 間野真係幫唔落, 結業係有原因既。...............................
2024-03-14 172 浏览
將在三月底結業的哥登堡餐廳頓時受到廣泛的注目,食客絡繹不絕。為了見證歷史,這天我和友人在土瓜灣上完興趣班也要來湊湊熱鬧了。一踏進餐廳,找到座位後,服務員已迅速殷勤地問我們要羅宋湯定忌廉湯。點過羅宋湯後,我們便看看餐牌,選了各人喜歡吃的午餐。~羅宋湯顏色鮮艶的羅宋湯頓時打開了食慾。湯煲得入味,酸酸甜甜,蔬菜又淋,非常滋味。~蒜茸豬扒意粉三色豆份量也不少,顏色配搭耀眼。豬扒煎得恰到好處,邊沿處微焦,吃起來有焦香味。豬扒肉厚,有著淡淡的蒜茸味道。港式意粉稍淋,未有彈牙感覺。~蒜茸雞扒意粉大大塊雞扒配上蒜茸汁,味道不錯。煎得剛剛好的雞扒,吃起來啖啖肉,超滿足。~椰汁紅豆冰淡淡椰汁味的红豆冰味道討人,紅豆入口既有咬口又不會硬,非常理想。這老店屹立不倒多年,必有其優勝的地方,但歲月不饒人,老店還是敵不過現今社會的高要求。

~羅宋湯

~蒜茸豬扒意粉

~蒜茸雞扒意粉

~椰汁紅豆冰

最後10日!緊係要把握機會去尋找童年回憶!聖誕節嗰期知哥登堡要執,但每次經過都大排長龍,應該好多人都唔捨得~等到今日終於可以再食多次回憶嘅味道今次叫左鐵板牛柳餐,$170黎講有餐湯、餐包、餐飲同甜品都算係咁🥹仲要有得唔洗加錢飲紅豆冰!鐵板牛柳包咗薯菜,一切開就會見到粉嫩嘅牛肉,雖然唔係超級出名嘅扒房,但係真係童年回憶今日行過再行過嘅時候,見到佢出咗告別套餐,都相對多人食,所以要預早少少去排隊!🏠 哥登堡餐廳 (土瓜灣)📍 土瓜灣馬頭圍道440號地舖
最後10日!緊係要把握機會去尋找童年回憶!

🏠 哥登堡餐廳 (土瓜灣)
📍 土瓜灣馬頭圍道440號地舖
  • 椰汁紅豆冰
  • 羅宋湯
  • 牛柳
  • 紅豆冰
  • 鐵板牛柳
  • 牛柳鐵板餐
2024-02-29 2156 浏览
餐包+湯牛柳 (五成熟)凍檸茶糯米糍 (冇圖)上菜超快,嘢食全部都係熱嘅,牛柳好腍,餐湯好飲,餐包好正,呢間嘢就嚟結業,大家快啲幫陳同老細傾偈一齊集合去叫老細開耐啲,認真佢啲嘢真係
餐包+湯
牛柳 (五成熟)
凍檸茶
糯米糍 (冇圖)
  • 羅宋湯
  • 餐包
  • 鐵板牛柳
2024-02-14 1708 浏览
平時在這間餐廳多數食晚飯,今日有機會品嘗午餐。我點了一份黑椒牛柳粒意粉配餐湯忌廉湯。牛柳粒岩岩好,唔會太老,嘴嚼時毫不費力,這間餐廳的牛柳粒是信心保證。黑椒汁香氣撲鼻,與牛柳粒為絕配。忌廉湯濃厚,香滑可口。
平時在這間餐廳多數食晚飯,今日有機會品嘗午餐。

我點了一份黑椒牛柳粒意粉配餐湯忌廉湯。

忌廉湯濃厚,香滑可口。
2024-01-26 1797 浏览
經過很多次,但卻第一次食。最近係土瓜灣做野,見到呢間舊式扒房準備結業,所以約左女友去試。今日好好彩,人唔多唔駛排隊就有得入餐廳坐係到點餐,入餐廳滿眼舊情懷,燈光較暗,侍應熱情,未叫野食,先問要咩湯。女友叫左牛扒意粉,我叫左個豬扒鐵板。先來兩個羅宋湯加餐包,湯足料有微胡椒味,餐包暖,落牛油時會慢慢容,唔係凍冰冰的。主菜來了,牛扒意粉,意粉多同有炒過,唔係就咁用水煮熟,牛扒有肉味,薄牛扒,都有肉味。意粉同出面好多地方唔同有炒過先上來。豬扒兩大塊,厚身煎到燶邊,有口感。吃到一半,侍應來問餐飲,叫了紅豆冰及蔘蜜,紅豆冰係用椰子水,同連鎖的大大分別,真無椰汁味重,蔘蜜有蔘你底,但唔知真假,飲落味唔似即沖的化學飲品。最後,侍應送上兩粒糯米糍,唔係維記,好好食。以200蚊唔到的價錢食上咁豐富的晚餐,性價比好高。
經過很多次,但卻第一次食。
最後,侍應送上兩粒糯米糍,唔係維記,好好食。
以200蚊唔到的價錢食上咁豐富的晚餐,性價比好高。
题外话/补充资料: 餐廳3月31日就話唔做,舊式扒房愈來愈少,有機會要試下的
2024-01-19
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 椰汁紅豆冰
2024-01-14 2121 浏览
考試肥佬都要食番餐好😌落哥登堡食番個鮮茄牛脷飯,再飲番杯涼粉雜果冰🍹,唔係咳緊,衣度既黑椒牛柳絲炒麵真心好食,不過有牛脷食都ok,午市套餐只係60元,有餐湯,主菜,配埋特飲,認真超值,衣度羅宋湯好足料架!😋 可惜連哥登堡餐廳都捱唔住了,做到3月尾租約期滿就結業,又小一間由細食到大既餐廳了。
考試肥佬都要食番餐好😌
落哥登堡食番個鮮茄牛脷飯,
再飲番杯涼粉雜果冰🍹,
唔係咳緊,
衣度既黑椒牛柳絲炒麵真心好食,
不過有牛脷食都ok,
午市套餐只係60元,
有餐湯,主菜,配埋特飲,認真超值,
衣度羅宋湯好足料架!😋
可惜連哥登堡餐廳都捱唔住了,
做到3月尾租約期滿就結業,
又小一間由細食到大既餐廳了。
2023-12-25 1795 浏览
細個係土瓜灣讀書既我經常都去哥登堡餐廳食飯,一來比其他餐廳近啲,二來西餐黎講佢算抵食,算係學生哥都負擔到。款式種類都好多選擇,今日重遊舊地就揀返我以前經常食既鐵板牛扒餐。餐包鬆軟,唔會硬挖挖,配埋牛油陣味簡直無得彈。羅宋湯味道適中,而且牛肉味都突出,唔會好似飲緊啖而無味既蔬菜湯咁。最後到主角出場,一淋上黑椒汁,鐵板隨即揸揸聲,香味撲入鼻內,令人食指大動。當然牛扒質素比唔上果啲A5和牛咁高級,但肉質都嫩滑,成個牛扒餐既性價比都非常高。