2021-09-27 31 浏览
相約朋友見面,她說平常上班附近有間台灣菜像日本菜般精緻。養生花雕鮑魚醉盤就像日本定食,從頭盤漬物拼盤到水果,令飲食很均衡。椒鹽爆溪蝦都很惹味,不會偏鹹。選燙青菜的話沒有魯肉但有杞子,有點像品嘗藥膳。酥炸杏鮑菇不會太油膩,亦有菇類的口感。擺盤有點像貴婦們的英式下午茶。有帶子,鮑魚及流心蛋,感覺很高貴。花雕醉雞,同樣有杞子,雞肉小骨多肉,而且很滑,每口都充滿花雕的香味。一杯玉桂蘋果紫羅蘭,入口陣陣玉桂味,香氣樸鼻。夜市小香腸拼魯肉飯,小香腸惹味,真懷念旅行時於士林夜市街邊吃邊逛的時光。魯肉青菜比燙青菜口感及味道更豐富。起司肉鬆蛋餅,內裡有滿滿的芝士及肉鬆,入口更不會散開。貪心的 L 選了混一色綜合手工芋圓,裡面有大量材料包括芋圓、地瓜圓、紫薯、愛玉、珍珠、紅豆、綠豆及蘆薈,黑糖薑汁底,每啖都像吃著不同的甜品,一碗滿足了多種享受。
相約朋友見面,她說平常上班附近有間台灣菜像日本菜般精緻。

椒鹽爆溪蝦都很惹味,不會偏鹹。

選燙青菜的話沒有魯肉但有杞子,有點像品嘗藥膳。

酥炸杏鮑菇不會太油膩,亦有菇類的口感。

一杯玉桂蘋果紫羅蘭,入口陣陣玉桂味,香氣樸鼻。

魯肉青菜比燙青菜口感及味道更豐富。

起司肉鬆蛋餅,內裡有滿滿的芝士及肉鬆,入口更不會散開。

• 混一色綜合手工芋圓
2021-09-26 25 浏览
今晚啱啱喺觀塘呢一區收工,當然啦其實呢一間台式餐廳係朋友介紹嘅,咁當然出門靠朋友就信佢講啦。 一入到去裝修都幾有特色及簡潔, 另外座位嘅間隔坐得舒服, 咁我哋叫咗一人一個Dinner set 如以下:Set dinner 有包前菜有椒鹽鮑溪蝦、芥末秋葵及漬物拼盤, 前菜我最鍾意食佢嘅椒鹽蝦因為每一條蝦都夠味,而且我最鍾意食椒鹽,所以作為小食會令到我上癮。破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜圈: 呢個比目魚係我朋友叫嘅,咁我就試咗少少,佢個比目魚我覺得都幾大塊,以我目測嚟講同埋試咗少少個魚煎得恰到好處,而且魚肉都幾嫩滑又唔算太油,鍾意食清清哋唔鍾意太多肉嘅朋友可以試下叫呢個比目魚。鹽酥豬扒拼滷肉飯: 味道方面佢既魯肉汁係濃味!魯肉半肥瘦自己咬落唔算好肥膩且肉有彈性,白飯係用左珍珠米,粒粒既白雪雪又好吃!魯肉同飯既份量都多,食落兩樣嘢都好夾。 至於主角椒鹽豬扒我覺得每樣嘢都炸得唔算好油而且啖啖肉, 鹽酥味亦都幾重。燙青菜: 算係幾清新嘅青菜,點都要食番啲纖維嘢。塩麴雞: 咁其實呢一個雞係我哋extra order嘅 , 我自己覺得雞都嫰滑, 味道都夠咸同恰到好處嘅鹹味,雞配埋個酸辣汁 又另一種層次,

燙青菜: 算係幾清新嘅青菜,點都要食番啲纖維嘢。

塩麴雞: 咁其實呢一個雞係我哋extra order嘅 , 我自己覺得雞都嫰滑, 味道都夠咸同恰到好處嘅鹹味,雞配埋個酸辣汁 又另一種層次,不過我鍾意佢本身個塩麴味多啲。

最後我同朋友飲埋杯甘香柚子鐵觀音&芋圓奶茶就閃人, 如果行開觀塘朋友,可以試下呢間台灣嘢,我自己都幾鍾意呢一間台灣餐廳,返食指數應該都會幾高,因為價錢平民,而且幾似日式定食呢樣係我最鍾意嘅。

觀塘嘅台灣菜 通常最多都係得肉燥飯鹽酥雞扒 又或者係牛肉麵等等等 ,但係最近係 創紀之城一期地下新開的 台灣菜 哥哥 添飯 妹妹 泡茶,卻又予人一種新穎的感覺。餐廳位於創紀之城一期地下, 落地大玻璃, 通透雅緻, 一室木系簡約色調, 環境舒服。 餐廳供應食物多元化, 當然有基本的,就像 各種台灣夜市供應的小食 , 也有牛肉麵肉燥飯等等 ,但來得這裡,倒不如吃點特色一點的。想說的特色台菜,就是 每個星期二四六限量供應的養生花雕鮑魚拼盤, 醉鮑魚,醉蝦,魯蛋及醉雞, 一見到menu已經即刻上癮,花彫藥膳醉鮑魚,酒香帶出鮑魚鮮味,咬 落淡淡爽彈,醉蛋 蛋黃流心, 一看就讓人垂涎欲滴。醉雞入味, 肉質仍然保持嫩滑,酒味鮮味各取平衡。破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜圈除了醉鮑魚 也有其他特色台菜,煎封比目魚兩邊件至金黃色,肉厚又鮮嫩多汁。 破布子的酸香有 解膩的作用。 蟹肉菠菜圈一整個 蟹肉帶鹹香, 菠菜 清甜。整碟賣相也很美。每客午市套餐也包括 前菜3小碟及飯後果,是日前菜包括椒鹽鮑爆溪蝦, 酥香雞髀菇,漬物拼盤,小蝦 鹹香又夠脆卜卜, 送飯一流。九層塔鹽酥雞 當然,食得台菜,我仍然不忘我最愛的鹽酥

醉鮑魚,醉蝦,魯蛋及醉雞, 一見到menu已經即刻上癮,

醉雞入味, 肉質仍然保持嫩滑,酒味鮮味各取平衡。

破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜圈

除了醉鮑魚 也有其他特色台菜,

九層塔鹽酥雞

當然,食得台菜,我仍然不忘我最愛的鹽酥雞, 即叫即炸,外層脆卜卜內裏夠juicy。

哥哥 添完飯,係時候 妹妹 泡茶,

老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶,你無理由不點的。

桂花雪燕黑糖愛玉凍,也夠清新怡人, 即使都到中秋了,吃一口還是很 解暑。
2021-09-26 42 浏览
前晚同朋友係觀塘行完行就搵下食咩好,Apm太多人就睇下街外有咩好食,見呢間台式餐廳都幾多選擇就試下!!起司肉鬆蛋餅幾好味,但炸雞略微唔夠味!所有野食覺得最出色係咸蛋薯條,因為味道好夠濃,睇落唔似咁香咸蛋黃味!!其他既菜我覺得味爭啲啲,乾拌麵唔重香味,但拌菜好多好豐富!飲品方便唔記得影相,屬於一般嘅台式手搖飲品,不過不失!餐廳食物選擇其實好豐富,餐廳環境衛生得黎都舒適,但個人認為味道上可再調節得更好!

起司肉鬆蛋餅幾好味,但炸雞略微唔夠味!

餐廳食物選擇其實好豐富,餐廳環境衛生得黎都舒適
,但個人認為味道上可再調節得更好!
2021-09-25 45 浏览
《哥哥添飯・妹妹泡茶》牛頭角其實我好少去觀塘牛頭角,不過比這間台式餐廳吸引左,就決定今日去試下🥰門口對正大街 ,比較容易揾到,落地大玻璃透光度十足🌞舖頭走文青,清新路線加上樓底高,感覺係好舒服,略略覺得張枱太細,放完二個套餐其實差不多無位,連影相📸都比較難😅<紅燒牛肉麵套餐>套餐包括:紅燒牛肉麵・前菜三小碟・果物・飲品佢個麵底用粗闊扁身白麵都有一定口感,有三件牛腱肉炆得好軟冧,牛筋好好食,又冧又滑,最喜歡配埋溏心蛋🥚牛骨湯濃得黎又夠清澈,唔會死咸味,我比較推薦🍱<鹽酥豬扒魯肉飯>套餐包括:鹽酥豬扒・魯肉飯・前菜三小碟・果物・飲品佢個豬扒粉薄,豬扒又不肥,好好食(๑•́ ₃ •̀๑)魯肉飯,佢用既魯肉都係無咩肥肉,可以無咁油膩😝<前三菜三小碟>最喜歡係個蝦,咸咸脆脆,其實漬物就正常無咩特別<檸檬泡沫紅茶>🍋佢個茶底係特別少少既,都叫好飲,套餐包埋唔駛加錢,已經算係高分🤗<肉桂蘋果紫蘿蘭>🍎🍹我就特別喜歡肉桂既味道,加埋蘋果好清身,幾適合配個魯肉飯🍚這個可以用$25加配,但其實好大杯,飲到落尾都無咩溝淡到🍹
《哥哥添飯・妹妹泡茶》牛頭角

<紅燒牛肉麵套餐>

套餐包括:紅燒牛肉麵・前菜三小碟・果物・飲品

牛骨湯濃得黎又夠清澈,唔會死咸味,我比較推薦🍱

紅燒牛肉麵

<鹽酥豬扒魯肉飯>

套餐包括:鹽酥豬扒・魯肉飯・前菜三小碟・果物・飲品

佢個豬扒粉薄,豬扒又不肥,好好食

<前三菜三小碟>

最喜歡係個蝦,咸咸脆脆,其實漬物就正常無咩特別

<檸檬泡沫紅茶>🍋

<肉桂蘋果紫蘿蘭>🍎🍹

2021-09-25
午餐
2021-09-25 24 浏览
之後搭巴士🚌經過,見到依間落地玻璃餐廳, 覺得幾靚之餘,亦俾佢個名吸引。「哥哥添飯•妹妹泡茶」,有一種親切感覺,令我不其然諗起我最愛既哥哥。所以今晚約左大哥黎依間餐廳試下。 -餐廳裝潢簡潔,燈光亮白柔和配合木系餐桌色調,令人舒適。餐牌款式吸引,價值亦十分合理。 -❤️夜市小食⭐️九層塔一口鹽酥雞 從前去台灣旅行,都愛行夜市掃街品嚐地道小食。 要數最愛的小食,必定是鹽酥雞。 金黃色澤,夠熱夠香夠脆,肉質嫩口,味道咸香。-點了兩份套套餐-❤️前菜椒鹽爆溪蝦、涼盤苦瓜、漬物拼盤椒鹽蝦乾脆香惹味;涼瓜爽脆苦中帶甜。-❤️主菜⭐️破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜圈 比目魚魚皮香口,魚皮脆香,魚肉雪白滑溜;調味恰到好處。菠菜嫩綠,加了蟹肉,味道鮮咸香。-⭐️塔香松露台式燒雞(半隻)配牛油果🥑沙律🥗 燒雞色澤金黃漂亮,雞皮很薄口感香脆,肉質嫩滑,吃下去不乾亦不油。 沒有過份調味而蓋過鮮香,加添松露更為香口。沙律菜食材亦相當新鮮。-❤️甜點⭐️小果物:時令水果蘋果與哈密瓜🍈十分爽甜。-⭐️混一式綜合手工芋圓配料相當豐富,有芋圓、地瓜圓、紫薯圓、愛玉、珍珠、紅豆、綠豆、蘆薈,選配黑糖薑汁亦不會偏甜,消暑佳品。-❤️飲品⭐️薰衣草芒
所以今晚約左大哥黎依間餐廳試下。
餐廳裝潢簡潔,燈光亮白柔和配合木系餐桌色調,令人舒適。
餐牌款式吸引,價值亦十分合理。

❤️夜市小食
⭐️九層塔一口鹽酥雞

點了兩份套套餐

❤️前菜

椒鹽爆溪蝦、涼盤苦瓜、漬物拼盤
椒鹽蝦乾脆香惹味;涼瓜爽脆苦中帶甜。
❤️主菜
⭐️破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜圈

⭐️塔香松露台式燒雞(半隻)配牛油果🥑沙律🥗

❤️甜點
⭐️小果物:時令水果

蘋果與哈密瓜🍈十分爽甜。
⭐️混一式綜合手工芋圓

❤️飲品
⭐️薰衣草芒果烏龍茶
⭐️靚靚雪燕桃膠奶茶

除了食物有質素,飲品亦是用心製作。
可選擇甜度,味道出色,茶香奶濃。
2021-09-25 52 浏览
🍴哥哥添飯 妹妹泡茶 企理台式便當單是店名已經讓人感到無比溫暖,這天同事外出工作,順路幫忙外帶飯盒,簡約的包裝亦盡顯心思,紙皮飯盒配透明膠蓋,再套以店家標誌紙套,紙套內攝著筷子和木匙。📍椒鹽雞腿排拼魯肉飯 $49 (包是日花茶一杯)份量相當充足,雞排面積大得佔飯盒的三份之二,魯肉汁佔飯盒三份之一,再配有四分之一糖心蛋及少量酸菜,配以是日花茶一杯,可說是超值。雞排煎得十分香脆,即使筆者在同事取飯後大約30分鐘後才進食,雞皮仍保持微脆,雞肉嫩滑帶肉汁,高質❣️珍珠米粒粒圓潤,飽滿分明,拌著魯肉和酸菜來吃,增強了食慾,讓筆者扒多了幾口白飯。隨午市便當,附送是日飲品一杯,當天贈送的是微甜花茶,送飯一流。🔸小總結:便當飯餸份量十足,味道好,性價比極高,必再回訪。👅 味道:4.8/5💰CP值:4.9/5👀回頭率:4.9/5🍽 餐廳:哥哥添飯 妹妹泡茶🌐地址: 觀塘388號創紀之城一期地下6號舖
🍴哥哥添飯 妹妹泡茶 企理台式便當

📍椒鹽雞腿排拼魯肉飯 $49 (包是日花茶一杯)

🔸小總結:
便當飯餸份量十足,味道好,性價比極高,必再回訪。

👅 味道:4.8/5
💰CP值:4.9/5
👀回頭率:4.9/5
🍽 餐廳:哥哥添飯 妹妹泡茶
🌐地址: 觀塘388號創紀之城一期地下6號舖
欣賞這家的松露春雞,雞肉頗鮮嫩,外脆內嫩,配襯紫蘇葉亦見誠意。熱騰騰芝士波菜球,椒鹽爆溪蝦有咬口,不錯!醃製酸瓜六角豆亦美味。再來一份水果…….一所有台灣文青風板及舒適光猛的小店,最後,再來一杯薰衣草芒果花茶,盛飲料的水杯漂亮,味道亦清新,較遜色是位置較擠迫,但仍然可接受的,我見還有許多 items 想試,因頗多台式小食類及飲品等可選,下一次會再來,看有否一些驚喜..

2021-09-24 900 浏览
白色⚪️🟤木色裝修感覺日系,光猛又企理,原來係食台式便當仲有唔少夜市小食,鋪仔細細款式應有盡有,晚飯時間見佢哋不停手包外賣,對呢邊返工嘅朋友嚟講都係一個唔錯好選擇呀 ✅ ▫️起司肉鬆蛋餅 $26煙韌有嚼口蛋餅皮,包裹著最夾嘅芝士同肉鬆💯配以甜甜酸酸醬汁沙律醬,絕無膩感,真係令人食完又想再食😋▫️咸蛋黃炸薯條 $28必點‼️炸得香脆薯條混和咸香咸蛋黃,邪惡惹味 😈 ▫️靚靚雪燕桃膠奶茶 $30講到明靚靚咁就梗係唔可以錯過啦💁🏻‍♀️✨足料啖啖都有雪燕桃膠,奶茶甜度適中👍🏻☑️▫️哥哥招牌塩麴雞(例牌)$60雞件好滑,以塩麴醃製帶著淡淡酒香,蘸點帶泰式風味醬汁幾惹味👍🏻▫️醬麴紅燒鍋肉 $98推介‼️紅燒肉肥瘦適中,肥肉入口鬆代,油脂味甘豐胦,炆得好入味🤤🤤個汁足以撈幾碗白飯🍚▫️鹽酥豬排拼魯肉飯 $84個人私心鍾意食鹽酥系列同魯肉飯,💯符合我,內裡就係炸得酥軟豬排,魯肉飯帶點肥肉啱哂撈飯😋▫️混一式綜合手工芋圓 $44有啲似綠豆沙味道,可能仙草味味濃,材料好豐富,滿滿豆類、珍珠、芋圓等

▫️起司肉鬆蛋餅 $26
▫️咸蛋黃炸薯條 $28
必點‼️炸得香脆薯條混和咸香咸蛋黃,邪惡惹味 😈
▫️靚靚雪燕桃膠奶茶 $30
▫️哥哥招牌塩麴雞(例牌)$60
▫️醬麴紅燒鍋肉 $98
▫️鹽酥豬排拼魯肉飯 $84
▫️混一式綜合手工芋圓 $44

2021-09-14
2021-09-24 35 浏览
趁着老竇放假,佢話唔想煮飯,我哋近近地嚟到觀塘APM呢邊搵好嘢食~佢好少食台灣菜,見到呢間台灣餐廳裝修幾靚,就話想試吓呢間餐廳~塔香松露台式燒雞半隻$108燒得好香嘅燒雞!雞皮好香脆,雞肉好香,食落幾Juicy,仲有啲肉汁流出黎添~同埋塔香味好好聞,幾正!牛油果沙律一大碗沙律🥗感覺好健康,有好多片牛油果🥑仲有蕃茄仔,生菜🥬果仁粒粒,好豐富嘅沙律~日式漢堡滷肉飯$83一大碗滷肉飯,滷肉碎幾香,滷肉汁調得好好,配埋一大碗白飯,幾開胃~仲有一大塊漢堡扒,食落啖啖肉,除餐附送前菜同漬物,好似秋葵,仲有水果等等~超級豐富嘅一個套餐,幾抵食!滷肉青菜青菜上面淋左滷肉汁,令到青菜變得更好味😋妹妹原片茶葉鮮泡鐵觀音$11幾香濃嘅鐵觀音味~清香又好飲,好適合食飽之後飲嚟消濟巨峰波子蘆薈梳打$25幾甜嘅巨峰提子味🍇仲有好多一粒粒蘆薈,食落幾煙韌,幾有咬口起司肉鬆蛋餅$26具有台灣特色嘅蛋餅🥞入邊有好多肉鬆,雞蛋嘅皮幾薄,中間仲有芝士拉絲好味😋

塔香松露台式燒雞半隻$108

牛油果沙律

日式漢堡滷肉飯$83

滷肉青菜
青菜上面淋左滷肉汁,令到青菜變得更好味😋

妹妹原片茶葉鮮泡鐵觀音$11
幾香濃嘅鐵觀音味~清香又好飲,好適合食飽之後飲嚟消濟

巨峰波子蘆薈梳打$25
幾甜嘅巨峰提子味🍇仲有好多一粒粒蘆薈,食落幾煙韌,幾有咬口

起司肉鬆蛋餅$26

2021-09-23
2021-09-24 39 浏览
收工同同事經過呢間哥哥添飯•妹妹泡茶,覺得個名好有趣,好奇心之下就入左間餐廳食晚飯😆好彩我哋早收工,我同同事7:20分左右入去都仲有位,10分鐘左右餐廳就坐滿人啦。我叫左個星期一三五限定既花膠胡椒豬肚雞☺️ 晚餐都不忘美顏養生🤣 我數過有4-5塊花膠!!!個湯有濃烈既胡椒同雞湯味,岩晒重口味既我🙌🏼除左個湯材料十足外,仲可以配搭香脆櫻花蝦同脆米加入湯同飯一齊食,增加口感,無甘單調👍🏻 特選水果玫瑰茶,最啱食完個豬肚雞再飲返杯fresh fresh tea爽😎紅燒牛肉湯麵 D牛肉炆得好林好入味,一咬就化開👍🏻 除左牛肉仲有牛筋、流心蛋、蟲草花、酸菜,令整個湯底都好鮮甜~滷肉青菜🥬低調得黎帶小小重口味,不過我鐘意🤪整體黎講,我同同事都好滿意,會再encore👍🏻

我數過有4-5塊花膠!!!
個湯有濃烈既胡椒同雞湯味,岩晒重口味既我🙌🏼

紅燒牛肉湯麵

滷肉青菜🥬低調得黎帶小小重口味,不過我鐘意🤪

整體黎講,我同同事都好滿意,會再encore👍🏻
2021-09-23 21 浏览
收工之後諗住同男朋友食餐好嘅,之後就喺附近搵咗一間新式台灣店,叫哥哥添飯妹妹泡茶。去到門口都已經好多人,我哋都等咗幾張枱先有位。我們叫左醉雞花鵰鮑魚拼盤,呢個套餐唔知以為去咗酒店high tea,裝食物嘅架好特別。而且仲有伴菜秋葵爽口好食。我欣賞醉雞有花雕味但酒精已蒸發哂,好入味!鮑魚多汁爽口,仲有粒帶子送飯添!地仲嗌咗兩個小食分別係芝士煙肉蛋餅同QQ紫芋波。蛋餅充滿台灣的味道,係香港真係好少餐廳做到。而紫芋波係重點推介!食落去紫薯爆出來,好滿足!最後叫左2杯飲品,分別好適合打卡的水果玫瑰茶同焦糖正山小種奶茶。奶茶比例岩岩好,有高興趣可以試下。雖然好多人會覺得這間可能係間打卡店,但我覺得食物好有質素,充滿性價比。
2021-09-21 28 浏览
醬麴紅燒鍋肉配流心炸蛋:紅燒肉真係炆得好好食肥瘦適中咬落去口感好好,個汁好味到可以撈幾碗飯,個飯唔係一般米,粒粒分明好香飯味堅係好食,炸蛋個心仲係流心整得好出色,每個餐都好細心配埋滷肉青菜🥬,仲有好幾款小點、生果。鹽酥豬排拼魯肉飯:豬排炸到脆脆的好多肉汁一d都唔乾身,滷肉撈飯真係冇得輸,食台灣菜必食的。玉米起司蛋餅:蛋餅夾住起司同玉米真係好好食,起司仲可以拉絲👍🏻👍🏻👍🏻黑糖珍珠厚奶茶🧋黑糖好香加埋珍珠好好飲😋水蜜桃果粒愛玉:真係要推介下,賣相已經好靚好吸引,愛玉十分之多,好清香好好飲,必飲的。

黑糖珍珠厚奶茶🧋黑糖好香加埋珍珠好好飲😋

2021-09-06
午餐
成日搭車經過比個名吸引左,終於黎試下! 🥢大腸包小腸大腸既糯米好香軟,小腸唔覺得油膩,口感彈性。兩個人share 有d唔夠喉,下次要自己食一份💕🥢養生花雕鮑魚醉雞逢二、四、六提供,好彩快一步叫到最後果份!賣相同份量都值得讚,兩層架將海鮮同醉雞分開,打咭啱哂👍🏻上層有最愛既醉香鮑魚、元貝~ 流心蛋咬開都好正下層係花鵰杞子醉雞,雞肉帶有酒醇香,肉質滑溜純鮮,口感涼快仲有黨參、北芪味道,平時唔食雞翼尖都會覺得好好味!伴菜漬物以小碟盛載,特別欣賞脆香炸蝦仔同山藥。青菜伴埋魯肉碎,勁惹味之餘又有肉香油滑感!🍎生果小盤呢個配搭真貼心,尤其夏天食飽之後有D果香果酸可以緩解悶熱!🥢破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜團菠菜加左麻油,仲有蟹肉,味道鮮香! 比目魚肉質厚身,魚油滑溜,米粒圓潤。🥢重碳焙桂香烏龍奶茶烏龍茶茶底好甘香,混個左奶茶既依然突出🥢靚靚桃膠雪燕奶茶好似食緊養生鮮奶燕窩咁,用飲管飲每一口都充滿桃膠雪燕,點左少糖,口感好豐富!點左2杯奶茶系列,後尾見到果茶好鬼靚😻🥄混一式綜合手工芋圓芋圓地瓜圓、紫薯圓、愛玉、珍珠,紅豆,綠豆、蘆薈8款配料好豐富,可以揀黑糖薑汁/椰汁。三款圓都粉粉QQ好軟熟,好有手工
成日搭車經過比個名吸引左,終於黎試下!

🥢大腸包小腸

🥢養生花雕鮑魚醉雞
逢二、四、六提供,好彩快一步叫到最後果份!
賣相同份量都值得讚,兩層架將海鮮同醉雞分開,打咭啱哂👍🏻

上層有最愛既醉香鮑魚、元貝~
流心蛋咬開都好正

🥢破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜團
菠菜加左麻油,仲有蟹肉,味道鮮香!
比目魚肉質厚身,魚油滑溜,米粒圓潤。

🥢重碳焙桂香烏龍奶茶
烏龍茶茶底好甘香,混個左奶茶既依然突出

🥢靚靚桃膠雪燕奶茶
點左2杯奶茶系列,後尾見到果茶好鬼靚😻

🥄混一式綜合手工芋圓
三款圓都粉粉QQ好軟熟,好有手工感
每一款配料分量都唔少,大家記得留肚食吖

平日搭車經過創紀之城一期, 見到有間白色既台灣餐廳, 好似幾精緻, 今日終於有機會一試。餐廳裝修簡潔, 以白色為主, 感覺清新。呢度既一份晚餐有小食,配菜,水果同飲品,價錢由88至128。一睇個價錢覺得有d貴, 直到整份晚餐上枱, 就會覺得物有所值! 我地叫左兩份餐。一份係塔香松露台式燒雞配波菜起司薯餅,飲品就叫黑枸杞檸檬胎菊。整份晚餐顏色配搭得好靚,唔使加任何effect已經好上鏡,啱晒影呃like相! 而份量同味道亦有驚喜,配菜同水果都好好味,主菜燒雞好大份,啖啖肉,雞皮燒得卜卜脆! 另外叫左破布子煎封比目魚,配芋圓奶茶 (不加防腐劑)。一碟有兩舊比目魚,煎得好香口,唔錯! 破布子係專誠由台灣運過嚟,第一次聽破布子呢個terms,原來係台灣名物嚟;波菜起司一口薯餅亦炸得好脆,,好足料! 鮮手工制芋圓奶茶由於無加防腐劑,比普通既珍珠奶茶更易入口,而且明顯食得出芋圓係無額外添加糖份。總體來說,值得一試既餐廳。

餐廳裝修簡潔, 以白色為主, 感覺清新。

總體來說,值得一試既餐廳。
  • 塔香松露台式燒雞
  • 黑枸杞檸檬胎菊