2021-09-05 45 浏览
朋友介紹創紀之城一期地下有間小清新台式店,趁天氣好就行過去試下從店外望入去已幾討好,好光猛,裝修似cafe , tea time 入到去其實都可照叫午餐食,見隔離枱個個都一大盤,其實都幾吸引,但係想留返個肚食晚餐,所以就叫三兩樣小食加糖水,淺嘗一下台式芝士肉鬆蛋餅蛋餅內既肉鬆好多,每一件都會有,裡面芝士量也剛好,唔會太多而太膩,另一樣很好既就係恰到好處既酸醬,岩我口味,唔會落得太多搶哂其他味單骨咸蛋黃炸雞翼單骨雞翼總係吸引的,既食得方便又更入味,咸蛋黃滿佈每枝雞翼,仍保持到乾爽,唔會好油膩,食多幾枝都食得落🤣台灣腸正正常常,有切得好幼既青瓜絲做配菜,可平衡下啲咸野👍🏻混一式綜合手工芋圓簡單講就係乜都有🤣整碗糖水既料加埋都唔會覺得heavy, 仍有清涼既感覺,粉圓配愛玉、蘆薈等既料唔會食到好飽肚,讚👍🏻靚靚雪燕桃膠奶茶雪燕桃膠好足料,啖啖都有,飲每一啖都覺得好滋潤,味道係我鍾意既少甜,茶味夠濃👍🏻👍🏻

台式芝士肉鬆蛋餅

單骨咸蛋黃炸雞

台灣腸

正正常常,有切得好幼既青瓜絲做配菜,可平衡下啲咸野👍🏻

混一式綜合手工芋圓

靚靚雪燕桃膠奶茶

2021-09-03 45 浏览
❤️花雕醉鮑魚拼盤一睇個勢晤洗唸打卡行先,must order item!!! 呢個拼盤好特別用左三層架,有醉鮑魚,醉帶子,醉雞,醉蛋,醉雞超滑,好入味。另帶一提,台灣便當不嬲多配菜,呢到真係做到足,首先有三小碟 分別係 炸蝦仔,涼拌秋葵,牛蒡,仲有滷肉油麥菜,真心抵食夾大件!❤️鹽酥豬扒滷肉飯豬扒鬆脆,食完要追住食,係台灣嘅味道呀🤗同樣都有三小碟,滷肉油麥菜,正!❤️台灣腸本身台灣腸係無乜特別,一定係好食架喇,而呢度嘅台灣腸係炸架,所以超超超香脆,皮脆肉滑!必點!哥哥添飯•妹妹泡茶 (觀塘)觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖
❤️花雕醉鮑魚拼盤

❤️鹽酥豬扒滷肉飯

❤️台灣腸

哥哥添飯•妹妹泡茶 (觀塘)
觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖
2021-09-01 417 浏览
哥哥添飯,妹妹泡茶這個店名十分有趣,所以吸引了我來到這裡一試。簡單的文青系裝潢,樓底高,有落地大玻璃,環境舒服。簡單三頁紙的餐牌,提供了多款的晚市套餐,每個套餐都已有前菜,主食,時菜及時令水果,另加配台式飲品更有$10 折扣優惠。前菜有炸菇粒,醃過的苦瓜及漬物拼盤,這些前菜是會因應時令供應而更改的。時菜可以選擇燙青菜或滷肉青菜,滷肉青菜當然會惹味一些。時令水果有蘋果及哈密瓜粒,有飯後果食真細心。而主菜方面,我選了一客只限一,三, 五供應的花膠胡椒豬肚雞套餐($108),份量都頗大,濃郁的咸酸菜胡椒豬肚湯很開胃,配上多件嫩滑雞件,兩三塊彈牙淋身花膠及處理得乾淨的豬肚,雖然套餐沒有跟白飯,但食完一整碗都已經很夠飽肚。另一主菜是乾拌麵系列中的蔥油四色乾拌麵($75),四色是粟米,木耳,青瓜絲及紅蘿蔔絲,配上蔥花及流心蛋,比較清淡健康,如果多些醬汁會更好。飲品方面選擇雖然不多,但款式幾特別,點了一杯桂花甘香柚子鐵觀音及特選水果玫瑰花茶,賣相十分討好,味道亦不會太甜。甜品點了我最愛的綜合手工芋圓($44),有齊珍珠,芋圓,紅豆,綠豆,薏米及愛玉凍,整體口感十分豐富。

時菜可以選擇燙青菜或滷肉青菜,滷肉青菜當然會惹味一些。

時令水果有蘋果及哈密瓜粒,有飯後果食真細心。

2021-08-30
2021-08-30 63 浏览
今日去打第二針,梗係要食飽啲先至出發,約咗老公喺觀塘等,諗起之前有個同事介紹,話喺創紀之城附近有間食台灣嘢嘅都好正宗,冇得飛去台灣唯有食佢嘅名物🤣🤣🤣我哋叫咗一個餐(鹽酥豬扒拼滷肉飯)➡️勁豐富,豬扒炸都勁脆加埋炸蝦仔加幾款漬物同水果,已經超級豐富!+哥哥招牌塩麴雞(例牌)➡️其實個味就好似鹽焗雞,雞肉勁嫩滑+起司肉鬆蛋餅➡️肉鬆同芝士拼埋一齊勁夾,在一人叫咗一杯飲品(薰衣草芒果烏龍+巨峰波子蘆薈梳打),真係飽到上心口🤣🤣🤣
2021-08-29 71 浏览
起司蛋餅 大腸包小腸兩見到食台灣野必食的小食,蛋餅控制不錯蛋香濃起司的味又不會太搶,而且面有少許果醬,所以多一份果甜,而大腸包小睇很耐無食過,大大條糯米腸十分軟腍再加上惹咪台灣腸套餐包: 椒鹽爆溪蝦 芥末秋葵 漬物拼盤 時令水果星期三限定: 花膠胡椒豬肚雞 (魯肉青菜)見到限定菜當然心郁,首先套餐的配菜十分豐富,有種食韓國菜的感覺,回到主菜花膠胡椒豬肚雞各樣配料都好足,雞伴都超嫩滑,而湯就比較濃烈,始終都係當小菜而不是湯水,所以濃味一點又比較好送飯,不過不小心也差不多飲哂所有湯破布子封煎比目魚 配蟹肉菠菜圈比目魚煎得唔錯,可能係封煎的關係,有香煎味,但不會每魚肉很干,還保持濕潤嫩滑,而且啖啖肉好送飯,另外有菠菜同蟹肉,真係唔錯混一式綜合手工芋圓最後當然都要食甜點,當中的紅豆和椰汁很喜歡,香甜但又會死甜,然後各樣芋圓都不俗海鹽愛玉檸檬氣泡茶這一杯外形以為自己係到飲緊威士忌,味道當然是檸檬菜,因為有海鹽的關係,再帶出更多甜點,還有愛玉可以食很清爽的一杯

起司蛋餅 大腸包小腸

套餐包: 椒鹽爆溪蝦 芥末秋葵 漬物拼盤 時令水果

星期三限定: 花膠胡椒豬肚雞 (魯肉青菜)

破布子封煎比目魚 配蟹肉菠菜圈

混一式綜合手工芋圓

2021-08-28 119 浏览
觀塘的台灣店唔少,不過唔係每間都質素好,創紀之城一期新開的哥哥添飯。妹妹泡茶聽到味就引左我地去了午市有好多唔同的set, 點左🍛椒鹽雞腿扒拼魯肉飯$79,唔像平時炸果d, 冇咁熱氣,味道唔錯😁送飯一流🐟破布子煎封比目魚$128魚肉煎封後亦可保持嫩滑,魚身比較多骨,🫔起司肉鬆蛋餅$26超多芝士加埋肉鬆即煎即食👍🏻🧋雪燕桃膠奶茶有好多桃膠係底👍🏻🧋鮮手工製芋圓奶茶~奶茶底有d像鐵觀音,芋圓係自家製的超大粒,同平時出面食的唔同😚
🐟破布子煎封比目魚$128
魚肉煎封後亦可保持嫩滑,魚身比較多骨,
🫔起司肉鬆蛋餅$26
超多芝士加埋肉鬆即煎即食👍🏻
🧋雪燕桃膠奶茶有好多桃膠係底👍🏻
2021-08-28 198 浏览
觀塘特別多美食🤤, 今次到🟣哥哥添飯•妹妹泡茶🟣吃晚飯, 餐廳以台式菜為主, 店內環境充滿文青風格, 樓底高又開揚很舒適。 點了兩款晚市套餐加小食🍽️~塔香松露台式燒雞配菠菜起司一口薯$108、 破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜圈$128、 大腸包小腸$36、鮮手工製芋圓奶茶$36 ( 跟餐有$10折扣) 、 老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶$28( 跟餐有$10折扣) 。🔹🔸🔹🔸🔸晚市套餐的前菜包括有香口惹味的椒鹽爆溪蝦🦐、 爽口清新的芥末秋葵🥗、 醒胃美味的漬物拼盤🧆, 最後還有甜美的時令水果🍎。🔸塔香松露台式燒雞配菠菜起司一口薯🍖~ 燒雞 香脆肉嫩, 配上塔香和松露醬,非常香濃。 外脆內軟的菠菜起司一口薯😋, 食到停唔到口。🔸破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜圈🐟~ 比目魚啖啖肉又肥美☺️, 甜味的蟹肉,好正。🔸大腸包小腸🌯~ 每次到台灣夜市必食, 香腸包進糯米卷裏, 味道超豐富。🔸鮮手工製芋圓奶茶🥤~ 奶茶不算太甜,加上Q彈的芋圓,適合我口味。🔸老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶🥤~ 喜歡不太甜的奶茶, 珍珠煙韌。好開心又發現到一間好味的台灣菜, 店員服務貼心值得一讚, 放工又多一個選擇了。👍🏻

椒鹽爆溪蝦、 芥末秋葵、漬物拼盤

菠菜起司一口薯

大腸包小腸

2021-08-27
椒鹽爆溪蝦、 芥末秋葵、漬物拼盤
菠菜起司一口薯
大腸包小腸
  • 鮮手工製芋圓奶茶$36(跟餐有$10折扣)、老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶$28(跟餐有$10折扣)
  • 椒鹽爆溪蝦、芥末秋葵、漬物拼盤
  • 塔香松露台式燒雞配菠菜起司一口薯$108、破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜圈$128、大腸包小腸$36、鮮手工製芋圓奶茶$36(跟餐有$10折扣)、老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶$28(跟餐有$10折扣)
2021-08-24 120 浏览
觀塘最近開左呢個好有小清新feel的台灣食店以日式簡約裝修 好光猛 感覺唔錯花膠胡椒豬肚雞湯豬肚雞湯好正 好足料有唔少雞件,花膠同豬肚飲得出胡椒味而不會太嗆雞件都算幾滑北海道元貝炒蘆筍配蟹膏拌飯蟹膏上台賣相就真係麻麻地 因為有d似...不過掃平佢 原來真係好多 一啖飯一啖蟹膏 真係好正元貝煎得幾香 不過有幾粒好似咸左少少每個餐都有 魯肉青菜/杞子青菜前菜及漬物3小碟果物整體都唔錯  魯肉青菜都好大碟見到隔來d餐飲好似好特別好靚咁都好想試下桂花甘香柚子鐵觀音個杯好靚好似cocktail不過我唔係好飲得出鐵觀音柚子味好濃但少少有苦澀靚靚雪燕桃膠烏龍奶茶呢杯好推介 好多料桃膠 雪燕充滿成杯奶茶 好有咬口 好正烏龍奶茶都唔太甜 非常好飲
觀塘最近開左呢個好有小清新feel的台灣食店
以日式簡約裝修 好光猛 感覺唔錯

花膠胡椒豬肚雞湯
豬肚雞湯好正 好足料
有唔少雞件,花膠同豬肚
飲得出胡椒味而不會太嗆
雞件都算幾滑
北海道元貝炒蘆筍配蟹膏拌飯
蟹膏上台賣相就真係麻麻地 因為有d似...
不過掃平佢 原來真係好多 一啖飯一啖蟹膏 真係好正

呢杯好推介 好多料
桃膠 雪燕充滿成杯奶茶 好有咬口 好正
烏龍奶茶都唔太甜 非常好飲
2021-08-16 453 浏览
🧑🏻‍💼 佢哋真係哥哥/弟弟送菜,妹妹沖嘢飲🤣🫕 Drinks啲嘢飲好啱打卡,同行嘅男生都忍唔住要叫~1.黑枸杞檸檬胎菊 $38可能加咗蝶豆花所以紫色?飲落正常好似平時啲蝶豆花檸檬drinks~2. 桂花甘香柚子鐵觀音 $35我覺得呢杯最好飲😆 西柚味好香,酸甜嘅感覺好清新,飲落去仲有鐵觀音嘅茶底香味👍好懷念台灣嘅葡萄柚綠…3. 水蜜桃果粒愛玉 $35好似食緊蜜桃糖咁,啲愛玉滑luet luet 4. 肉桂蘋果紫羅蘭 $35呢杯一開頭淡淡地無咩味,有少少似蘋果烏龍。佢有原條肉桂浸係入面,浸浸下,啲味出來了,成杯變咗 珮夫人咳水味🤣🤣🤣好神奇🤣🤣
🧑🏻‍💼 佢哋真係哥哥/弟弟送菜,妹妹沖嘢飲🤣

🫕 Drinks
啲嘢飲好啱打卡,同行嘅男生都忍唔住要叫~

1.黑枸杞檸檬胎菊 $38

2. 桂花甘香柚子鐵觀音 $35

3. 水蜜桃果粒愛玉 $35
好似食緊蜜桃糖咁,啲愛玉滑luet luet

4. 肉桂蘋果紫羅蘭 $35
2021-07-16
2021-08-15 339 浏览
開始夜,唔知食咩好就隨便揀咗呢間。同男友一人叫咗一份晚餐,再加一份蛋餅同兩杯嘢飲。.男友叫咗沙茶厚豚乾拌麵,我就叫咗日式漢堡魯肉飯。佢每份晚餐都包幾碟前菜、主菜、時菜同水果,最鍾意呢類型嘅set,乜都有得食😂。上枱時覺得賣相一般,好似求其執啲嘢堆埋一齊咁,但食落又感受到佢好多食物都放咗小心思。 前菜想特別點評漬苦瓜,平時我唔食苦瓜(仲後生,未識欣賞🤓),但佢醃到甜甜酸酸,中和咗苦味,完全唔難入口;另外仲有芥末秋葵,wasabi味輕輕手,唔會攻鼻,同秋葵又出奇地夾。 跟住到主菜,沙茶醬濃味帶辣,麵條略有咬口,夾埋啲蔬菜絲就冇咁膩。豬扒香口,最緊要唔乾唔柴;另外漢堡扒有肉汁,同埋估唔到佢喺入面加洋蔥粒,有少少咬口同洋蔥嘅香甜味。魯肉飯用珍珠米,好有誠意!魯肉亦好食,唔咸唔油膩,係份量唔太夠撈晒成碗飯。蛋亦有驚喜,溏心做得啱啱好,蛋有蛋味(你估咁易?),亦有加調味煮/浸過,唔會淡茂茂,不過切到一忽忽,唔夠靚。 時菜就揀咗一份燙,一份滷肉,以為會係一樣嘅菜,純粹加唔加肉,但原來一個用油麥菜,一個用椰菜花加西蘭花,又係一個驚喜位,唯一挑剔就係雙花冇滰乾水。 最後生果,哈密瓜又甜又有汁👍🏻蘋果用鹽

最後生果,哈密瓜又甜又有汁👍🏻蘋果用鹽水浸過令佢唔生銹,爽口,可惜酸。
沙茶厚豚乾拌麵

日式漢堡魯肉飯

另加嘅起司肉鬆蛋餅係用餅皮包住蛋皮再包住餡,雖然好似唔係最正宗嘅做法,但我覺得都好食嘅,口感鬆軟,餡料肉鬆同起司就天生都好食架啦🤣
起司肉鬆蛋餅

飲品夠大杯,外表又靚,不過味道就有少少扣分位。左邊嗰杯桂花甘香柚子鐵觀音,完全係一杯柚子汁,飲唔到一丁點茶味。特選水果玫瑰花就唔錯,唔太甜,果味同茶味平衡,清新👍🏻
(左)桂花甘香柚子鐵觀音  (右)特選水果玫瑰花

埋單250蚊,以今時今日嘅物價真係算係咁。總括嚟講呢餐好滿足,夠飽又好味😋我嘅挑剔係presentation真係比較hea,第一印象失咗啲信心,好在味道贏返晒。既然喺食物上花咗咁多小心思,不妨盡善盡美一啲,執執賣相同擺盤,咁就更perfect池喇~
2021-08-12
沙茶厚豚乾拌麵
日式漢堡魯肉飯
起司肉鬆蛋餅
(左)桂花甘香柚子鐵觀音  (右)特選水果玫瑰花
2021-08-14 316 浏览
成日路過都未嚟過到呢度食,所以今日嚟試裝修環境簡潔,有啲文清感,坐得舒適,服務員都好有禮貌餐牌選擇唔算有好多,但係每款菜式都幾獨特麻辣牛肉麵套餐 (主食+3款漬物+生果+指定飲品)$88 +轉台式烏龍奶茶$+3漬物(醃青瓜、蝦乾、醃秋葵),炎啖燥整體都好高質,好開胃,尤其蝦乾真係好惹味麻辣牛肉麵用上牛展,每片都厚切,牛展炆得好淋,又入味,啖啖肉。湯底好有牛味,好香另外用上好多辣椒,食落都幾辣,如果唔食得辣未必咁適合另外加上流心蛋,做到流心效果之餘,都幾有蛋味魯肉青菜魯肉幾入味,而且唔多肥肉,都算真材實料台式烏龍奶茶都幾有烏龍茶味,又唔會好重奶味,茶同奶之間嘅比例唔錯,都算大杯,抵餐廳有文青感覺,午餐有齊前菜、開胃菜、主食、到生果,感覺好完整,好滿足嘅一餐揚揚整體評分:8.5/10揚揚環境評分:8/10揚揚味道評分:8.5/10揚揚服務評分:8.5/10揚揚抵食程度:8/10揚揚返食機會:8.5/10
成日路過都未嚟過到呢度食,所以今日嚟試

裝修環境簡潔,有啲文清感,坐得舒適,服務員都好有禮貌

餐牌選擇唔算有好多,但係每款菜式都幾獨特

另外用上好多辣椒,食落都幾辣,如果唔食得辣未必咁適合
另外加上流心蛋,做到流心效果之餘,都幾有蛋味

魯肉青菜
魯肉幾入味,而且唔多肥肉,都算真材實料

台式烏龍奶茶

揚揚整體評分:8.5/10
揚揚環境評分:8/10
揚揚味道評分:8.5/10
揚揚服務評分:8.5/10
揚揚抵食程度:8/10
揚揚返食機會:8.5/10

單看餐牌有點不明,都需要問下服務員:,因只有寫住晚餐套餐沒有午巿餐,了解完後原來午、晚都一樣,如果叫餐再加凍飲,差不多要100元。那就晚上吃化算些但當餐來到後見到多款小食跟餐,就另一番感覺。介紹下食了什麼先:椒鹽雞腿排拼魯肉飯:魯肉很好吃肉不肥亦不會細細粒實實的,但主角雞腿排雖大塊亦厚,但味道一般,可能魯肉太好吃所以比下去。小食:苦瓜甜甜酸酸爽口很好吃、漬物都好吃,至於蝦乾雖大件,但沒什麼香口或味道的特別,可能吃麵餐放湯吃好些😘薰蛋很好吃菜上面的魯肉和飯的是一樣。海鹽愛玉檸檬氣泡茶很清的味道,茶味不是太濃,有一細片 薄荷葉拮了喝,味道香些,不是很多氣的茶,愛玉很滑。📍店舖不大所以堂食要等得久,當旺的時間,外賣都是。
但當餐來到後見到多款小食跟餐,就另一番感覺。

介紹下食了什麼先:
椒鹽雞腿排拼魯肉飯

椒鹽雞腿排拼魯肉飯:魯肉
菜上面的魯肉和飯的是一樣。

海鹽愛玉檸檬氣泡茶

📍店舖不大所以堂食要等得久,當旺的時間,外賣都是。
椒鹽雞腿排拼魯肉飯
2021-07-20 899 浏览
因為落雨,所以近近地嚟呢度試吓。之前經過好幾次,睇唔餐牌都覺得唔啱食走咗。今日試吓,原來都幾有驚喜喎!門口排晒隊等外賣,堂食反而唔太多人~可能外賣抵食好多!揀咗牛肉麵,份量好足!又有配菜!真係幾驚喜~$88包基本飲品。如果想要其他飲品,就原價減$10。覺得啲配菜好味! 牛肉麵有三大片牛展同埋牛筋! 牛展好味!竟然仲有蟲草花~蔬菜有兩款選擇~ 魯肉/杞子小前菜幾醒神水果其實仲有好多其他選擇,不過嗰啲就貴少少,$128。下次會試吓!見到店員都忙到踢晒腳,但係都算有禮貌
門口排晒隊等外賣,堂食反而唔太多人~
可能外賣抵食好多!

蔬菜有兩款選擇~ 魯肉/杞子

小前菜幾醒神

水果

見到店員都忙到踢晒腳,但係都算有禮貌

有日男朋友接我收工,我哋去咗附近新開一間台灣餐廳一開始係俾佢個名吸引,但我次次都叫錯咗佢個名做哥哥泡飯妹妹喝茶不過名都唔係重點,重點係啲嘢食整體都不錯,之後返工都有是不是叫佢嘅外賣,中午嘅外賣性價比好高🔥男朋友叫咗個紅燒鍋肉配白飯,一上菜我哋都俾個份量嚇親,一個套餐仲跟咗三個小菜同埋一盤生果,最驚喜係可以揀滷肉生菜,好似多咗一個主菜咁🤤我就叫咗軟殼蟹拌麵,覺得麵身偏軟,好似煮得過熟,正所謂隔離飯香,我當然同男朋友換左嚟食😂飲品都唔錯,珍珠有咬口跟住返工有時中午都會走去食❤️中午嘅紅燒牛肉麵一定要加辣😂超級好食🥲湯濃而且麵有咬口😂啲肉都炆得好淋😘非常推介🔥
有日男朋友接我收工,我哋去咗附近新開一間台灣餐廳

飲品都唔錯,珍珠有咬口
  • 紅燒牛肉麵
2021-07-08 411 浏览
超懷念疫情前去台灣吃東西,半年內新開了這家環境小清新的台式簡餐🍱店,我們晚上去的,三個人點了三個晚市套餐,又多點了兩個小吃,上來的時候我們驚呆了,份量真的很不錯,整體味道在線,送的小蝦乾很喜歡,我點了一個桃膠雪燕奶茶很好喝