2021-09-18 60 浏览
其實主要比個名吸引左🤣,睇下餐牌原來係台式野黎喎,咁食返個晚餐啦😋,都有小小人等位,等左10分鐘左右,就可以入座👍🏻。上菜模式係以定食形式上菜,一人一set再叫小食就fit晒👏🏻。除左主食,仲有的前菜😚,醃菜甜酸醒胃🤤,仲有的椒鹽河蝦仔,炸到脆卜卜🤩,最後仲有一杯水果🍉,樣樣有的,一份都幾滿足🤩🔻塔香松露台式燒雞(半只)$108🔻松露配燒雞估唔到咁夾😋,松露味濃但唔會搶左燒雞味👍🏻。燒雞表皮顏色金黃,雞皮脆口🥰,肉質保持到非常juicy😚,另外個仲有個菠菜起司一口薯😍,依個好好味😚,真係炸到外脆內嫩,咬落重有細細粒既薯仔🥔,芝士味道十足,真係會唔覺唔覺咁一粒粒咁放入口😍🔻花膠胡椒豬肚雞 $108🔻一啖入口🤩,哇出黎呀,好正既胡椒味🥶,辣味充滿整個口腔,胡椒香氣十足而且帶辣,但又會好快散,真係好有驅寒感覺🤭,仲有大大片既酸菜,食落好滿足😋。仲有花膠豬肚同,吸滿湯底嘅精華,真係正到暈😚,好耐無試過咁足料咁夠味既胡椒豬肚雞🤩,‼️‼️真係必食‼️‼️另外有個滷肉青菜🥬都幾好,真係滷肉加菜,咁會油浸😍,真係好有誠意。🔻黃金脆炸單骨雞翼(6枝)$28🔻依個有驚喜啊😍,熱辣辣固然好食,但食食下攤凍咗😗,但

🔻黃金脆炸單骨雞翼(6枝)$28🔻依個有驚喜啊😍,熱辣辣固然好食,但食食下攤凍咗😗,但依然保持到個水準喎😍,凍左都依然脆口,咸蛋黃味夠,而且唔係油林林👍🏻👍🏻

🔻鮮手工制芋圓奶茶 $36🔻茶味清香同奶味十分匹配👏🏻,勝在茶味或者奶味唔會過重😌,芋圓煙韌有咬口👍🏻

🔻桂花甘香柚子鐵觀音 $35🔻幾重既口味集於一口🤣,但唔會搶晒味😌,入口前先聞到柚子香氣🙃,入口後先出現柚子味,隨後會飲到鐵觀音既茶澀味,最後就係桂花🌼,飲品酸甜醒胃👍🏻,影相打卡一流😌

🔻混一色綜合手工芋圓 $44🔻甜品做ending是必須的🤣,芋圓係不二之選🥰,芋圓,地瓜圓,紫薯圓,味道十足,食落軟彈👍🏻,仲有紅豆,綠豆,依個正呀😋,真係食到豆味,唔會死甜👏🏻,配埋愛玉珍珠同蘆薈,有幾重既口感🥰,重點一提‼️係黑糖薑汁底,薑味清香小辛辣,同愛玉好夾‼️

2021-09-17 41 浏览
今次試左我公司樓下新開既台式餐廳,環境幾舒服,木製傢具環境好舒服,餐廳CP值都相當高。因為佢既小食太吸引,所以我地就叫到成枱都係小食😂. ♦ 麻辣肉燥乾拌麵⋆ $73冇諗過佢好似日式套餐咁,有4-5碟小菜同一盆上菜,仲要有埋飯後生果!麵既份量好足夠,麵身煮得偏淋,同埋麻辣唔算重口味既辣,岩哂我既口味,加埋有咁多小菜伴碟先70幾蚊,個人覺得係cp值之選。.♦ 起司肉鬆蛋餅⋆ $26雖然價錢比較抵食,但冇乜驚喜。蛋皮煎得唔算香口,肉鬆係蛋餅裹面既份量都唔算好滿,味道中規中矩。♦ 菠菜起司一口薯餅⋆ $ 22雖然唔知點解台式餐廳會有呢樣野,但呢樣炸物係我同朋友都覺得好食既,芝士味好足,會令人好想食完一舊接一舊。♦ 夜市小香腸⋆ $ 15煎得好香口!真係似係台灣掃街會食到既味道!正!. ♦ 九層塔鹽酥雞球⋆ $ 28表皮比較乾,成個雞球食落有點點硬,唔太推薦比大家。. ♦ 水蜜桃果粒愛玉⋆ $ 35一入到黎就見到格離枱嗌左呢杯,特登問店員呢杯係咩黎,好大杯,個杯又靚,好岩打卡用呀~味道都幾清新。

♦ 麻辣肉燥乾拌麵⋆ $73

♦ 起司肉鬆蛋餅⋆ $26
♦ 菠菜起司一口薯餅⋆ $ 22
♦ 夜市小香腸⋆ $ 15
煎得好香口!真係似係台灣掃街會食到既味道!正!

♦ 九層塔鹽酥雞球⋆ $ 28
表皮比較乾,成個雞球食落有點點硬,唔太推薦比大家。

♦ 水蜜桃果粒愛玉⋆ $ 35
2021-09-17 98 浏览
之前在IG見到相片,就被這裡的食物和飲品吸引到😝而且餐廳闊落開掦,一邊是落地大玻璃,採光一流,用餐環境不錯~ 晚市套餐有很多選擇,牛肉麵、拌麵、咖哩、魯肉飯、招牌塩麴雞、甚至是all day breakfast都有!🔸 搭香松露台式烤雞這裡的晚市套餐均附前菜椒鹽爆溪蝦、漬物拼盤和時令水果,一整盤上菜視覺效果很澎湃,打卡一流呢。烤雞可配搭牛油果沙律或菠菜起司一口薯,我就清清地點選了沙律🥗 加上橄欖油和黑醋,吃起來清爽又開胃這個搭香松露台式烤雞是店員推薦的,還貼心的送上手套,就不怕弄髒手可以盡情大快朵頤了!烤雞的水準有驚艷到,沒想到這裏的雞皮會烤得這麼乾身鬆化,真的超脆皮好香口😋😋 加一點松露醬來吃更是鮮香滿溢~🔹 花膠胡椒豬肚雞另一個晚市套餐選了花膠胡椒豬肚雞,配了飯、炸炸脆米和滷肉青菜。份量大方,裡面放了滿滿花膠,滋補又養顏。胡椒豬肚湯味道香濃,很好下飯,吃完全身都暖起來~🔸煙肉起司蛋餅來吃台灣料理當然不少得惹味的夜市小食,除了蛋餅外,還有大腸包小腸、鹽酥雞和夜市小香腸等。蛋餅的口味也蠻多選擇的,像我不太喜歡有肉鬆的,就選了煙肉起司蛋餅,口感紮實,還帶點拉絲的效果,很惹味~🔹水蜜桃果粒

搭香松露台式烤雞

🔸 搭香松露台式烤雞

花膠胡椒豬肚雞

🔹 花膠胡椒豬肚雞
煙肉起司蛋餅

🔸煙肉起司蛋餅

🔹水蜜桃果粒愛玉
飲品我就是看到這杯被吸引住的!賣相真的好美好精緻,玻璃杯帶點復古的奢華感覺。裡面放了玫瑰乾花和迷迭香,散發岀陣陣的幽香。這杯水蜜桃的甜度剛好,而且愛玉清涼滑溜,喜歡這種配搭
鮮手工製芋圓奶茶

🔸鮮手工製芋圓奶茶
這裡有芋圓甜品可選擇,不過怕吃太撐,所以就點了鮮手工製芋圓奶茶試試~ 除芋圓之外好像還吃到地瓜圓,Q彈同時帶點軟糯的口感,奶茶茶味香濃,同樣甜度不高

搭香松露台式烤雞
花膠胡椒豬肚雞
煙肉起司蛋餅
鮮手工製芋圓奶茶
  • 塔香松露台式燒雞
2021-09-16 19 浏览
是日在觀塘等honey收工在創紀之城一期見到哩間新開的哥哥添飯,妹妹泡茶的台式店舖主打台灣小食同埋套飯有set的晚餐,另外都有台飲同埋街頭小食同honey點左個台式麻辛辣牛肉麵養生花雕鮑魚拼盤另外小食點左芝士粟米旦餅,單骨鹹蛋炸雞翼飲品點左熱的雪燕桃膠奶茶凍的紅豆奶茶雪燕桃膠奶茶,紅豆奶茶兩杯都點左少甜,奶茶味道唔錯芝士粟米旦餅食台灣野一定唔少得,粟米加芝士真係無敵鹹旦單骨雞翼食落脆口,鹹魚好惹味麻辛辣牛肉麵套餐佢的套餐會有小食同埋水果,真係好有營養牛肉麵湯底唔錯,牛肉軟琳花雕醉盤有醉鮑魚,旦,帶子同埋雞件款款入味同埋好重花雕味用二層架放醉盤,真係打卡一流😂混一式綜合手工竽圓,大三元紅豆椰汁竽圓哩兩款竽圓的竽圓好煙un 加埋椰汁/黑糖薑汁都咁好食綜合個碗真係好多配料哩間個名咁得意的台式店舖,給了我一晚掛念台灣的美食!
是日在觀塘等honey收工
在創紀之城一期見到哩間新開的
哥哥添飯,妹妹泡茶的台式店舖
主打台灣小食同埋套飯

有set的晚餐,另外都有台飲同埋街頭小食
同honey點左個台式麻辛辣牛肉麵
養生花雕鮑魚拼盤
另外小食點左芝士粟米旦餅,單骨鹹蛋炸雞
飲品點左熱的雪燕桃膠奶茶
凍的紅豆奶茶

雪燕桃膠奶茶,紅豆奶茶

兩杯都點左少甜,奶茶味道唔錯

芝士粟米旦餅

食台灣野一定唔少得,粟米加芝士真係無敵

鹹旦單骨雞翼

食落脆口,鹹魚好惹味

麻辛辣牛肉麵套餐

佢的套餐會有小食同埋水果,真係好有營養
牛肉麵湯底唔錯,牛肉軟琳

花雕醉盤

有醉鮑魚,旦,帶子同埋雞件
款款入味同埋好重花雕味
用二層架放醉盤,真係打卡一流😂

混一式綜合手工竽圓,大三元紅豆椰汁竽圓

哩兩款竽圓的竽圓好煙un 加埋椰汁/黑糖薑汁都咁好食
綜合個碗真係好多配料
哩間個名咁得意的台式店舖,給了我一晚掛念台灣的美食!

2021-08-31
  • 養生花雕醉盤
  • 混一式綜合手工竽圓
朋友公司樓下開咗間新台式食店,就叫我一齊食個晚餐🥢🥢🥢我地到個陣都已經8點,舖頭都依然好多人。我地叫咗好多食物一齊share~紅燒牛肉湯麵套餐、夜市小香腸拼滷肉飯套餐、避風塘炸燒賣、九層塔鹽酥雞球、老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶、混一式綜合手工芋圓🤤晚市套餐包咗三小碟前菜,主食,時菜,水果。一個套餐已經好飽!紅燒牛肉湯麵套餐 $88前菜好好味,特別係椒鹽爆溪蝦,好脆!紅燒牛肉湯麵份量好多,有幾片厚切牛𦟌同大大件牛筋,好入味。夜市小香腸拼滷肉飯套餐 $82滷肉飯同夜市小香腸好有台灣風味~仲可以拌少少酸菜同青瓜絲一齊食。最後仲有水果食,好有家的感覺!避風塘炸燒賣 $16 / 6粒好香口嘅炸燒賣,加上避風塘味粉同炸蒜,好惹味。九層塔鹽酥雞球 $28鹽酥雞球香脆可口,肉質嫩滑。老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶 跟餐$18好香滑嘅奶茶,奶香十足,加上黑糖,入口幸福感滿滿。混一式綜合手工芋圓 $44碗入面有超多配料!芋圓、地瓜圓、紫薯圓、愛玉、珍珠、紅豆、綠豆、蘆薈。可以揀黑糖薑汁/椰汁。我地揀咗椰汁底。三款圓都好香好Q彈。加埋粒粒蘆薈,口感更有層次。
朋友公司樓下開咗間新台式食店,就叫我一齊食個晚餐🥢🥢🥢
我地到個陣都已經8點,舖頭都依然好多人。

我地叫咗好多食物一齊share~
晚市套餐包咗三小碟前菜,主食,時菜,水果。
一個套餐已經好飽!

紅燒牛肉湯麵套餐 $88
前菜好好味,特別係椒鹽爆溪蝦,好脆!
紅燒牛肉湯麵份量好多,有幾片厚切牛𦟌同大大件牛筋,好入味。

夜市小香腸拼滷肉飯套餐 $82
滷肉飯同夜市小香腸好有台灣風味~
仲可以拌少少酸菜同青瓜絲一齊食。
最後仲有水果食,好有家的感覺!

避風塘炸燒賣 $16 / 6粒
好香口嘅炸燒賣,加上避風塘味粉同炸蒜,好惹味。

九層塔鹽酥雞球 $28
鹽酥雞球香脆可口,肉質嫩滑。

老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶 跟餐$18
好香滑嘅奶茶,奶香十足,加上黑糖,入口幸福感滿滿。

混一式綜合手工芋圓 $44

2021-09-15 15 浏览
估唔到牛頭角都搵到好嘢食,呢間餐廳嘅名非常之特別,聽到個名就唔知點解好想食🙈原來呢間餐廳係食台灣小食同台灣飲品,仲有滷肉飯、伴面、芋圓等,勁正!而且價錢好抵食😋由於接近晚餐時間,所以我哋叫咗兩set晚餐🍴晚餐非常賞心悅目,有幾款配菜,包括炸蝦仔、牛蒡酸瓜、秋葵、燙青菜同生果,一次過滿足晒所有願望!而且每款都非常之好食☺️我食下食下直情想連朋友嗰份都食埋😂😂仲比朋友話點解我咁大食,哈哈我就叫左鹽酥豬扒拼滷肉飯:鹽酥豬扒大大份,而且啖啖肉,yummy 🤤 加上滷肉滷得好入味,鹽酥豬扒配埋滷肉飯一齊食,勁幸福😍朋友就叫咗個哥哥招牌鹽麴雞拼乾伴面:呢個簡直係健康之選,就算要減肥嘅朋友都唔驚👍🏻啲雞肉非常之滑嫩,配埋啲鹽麴醬,出奇地好味😆食完晚餐set已經飽飽了!甜品留返下次再嚟食,等我呀💪🏻💪🏻💪🏻

2021-08-28
  • 鹽酥豬扒拼滷肉飯
2021-09-13 52 浏览
呢一間台式小店每次坐巴士經過都見到佢個有趣店名,「哥哥添飯•妹妹泡茶」件初由火炭開到來觀塘第二店,見到佢地的晚餐定食都有唔少好評,呢日小編下午茶時間約左朋友傾未來大計,胃口唔算好餓就試試佢嘅台式夜市小食。查找中見到佢地吸睛嘅玻璃杯鮮果茶系列,每人一杯必點Chill一下。餐廳以木系簡約桌椅為主調色彩,落地大玻璃有開揚的空間感,店員大多是年輕的一族,整體感覺全外文青。=̶水蜜桃果粒愛玉(凍)=̶ $35推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️水蜜桃茶芬香味,茶裡見到有細朵玫瑰花,除左有水蜜桃味還有迷迭及玫瑰香,甜度剛剛好之餘,粒粒愛玉加多一份口感,個人幾欣賞呢個台式鮮果茶的配搭。=̶桂花甘香柚子鐵觀音(凍)=̶ $35推介:⭐️⭐️⭐️⭐️柚子味特別重的一款,柚子控必點,友人覺得唔錯,反而小編較喜愛桂花鐵觀音的清香,柚子味太濃感覺味道酸了一點,想有清新開胃味覺可以一試。=̶起司肉鬆蛋餅=̶ $26推介:⭐️⭐️⭐️⭐️芝士夾在肉鬆與蛋餅層之間,滿滿的肉鬆有種爆餡的感覺,半溶滑溜芝士令肉鬆多了一重厚身口感,蛋餅上灑上沙律醬、黑芝麻及甜辣醬又多了一份台式原味道。=̶胡麻醬青瓜雞絲沙律=̶ $33推介:⭐️⭐️⭐️呢款以台式來講唔算好特別,但勝在青瓜同雞絲
呢一間台式小店每次坐巴士經過都見到佢個有趣店名,
「哥哥添飯•妹妹泡茶」件初由火炭開到來觀塘第二店,
見到佢地的晚餐定食都有唔少好評,
餐廳以木系簡約桌椅為主調色彩,落地大玻璃有開揚的空間感,
店員大多是年輕的一族,整體感覺全外文青。

=̶水蜜桃果粒愛玉(凍)=̶ $35
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
甜度剛剛好之餘,粒粒愛玉加多一份口感,
個人幾欣賞呢個台式鮮果茶的配搭。

=̶桂花甘香柚子鐵觀音(凍)=̶ $35
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
柚子味特別重的一款,柚子控必點,
友人覺得唔錯,反而小編較喜愛桂花鐵觀音的清香,
柚子味太濃感覺味道酸了一點,想有清新開胃味覺可以一試。

=̶起司肉鬆蛋餅=̶ $26
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
芝士夾在肉鬆與蛋餅層之間,滿滿的肉鬆有種爆餡的感覺,
半溶滑溜芝士令肉鬆多了一重厚身口感,
蛋餅上灑上沙律醬、黑芝麻及甜辣醬又多了一份台式原味道。

=̶胡麻醬青瓜雞絲沙律=̶ $33
推介:⭐️⭐️⭐️
呢款以台式來講唔算好特別,但勝在青瓜同雞絲份量夠哂足,
花生碎都滿有誠意,食落多一份飽肚感,
如果麻醬可以再多少少就令其濕潤度更影入口。

=̶桂花雪燕黑糖愛玉凍=̶ $38
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
原本想食好吸引的三色芋圓,因為已經好飽,
所以選擇了更滋潤的雪燕補品,
桂花雪燕份量令人滿意,大大舊愛玉凍夠哂滑身,
不過就好難用呢款木匙羹大大啖涼食到佢 哈哈

已經同店員反映左呢個問題,希望日後可以改善有另一款甜品可以更加Enjoy。

整體中規中矩,期待晚餐時間再來,
二人下午茶呢個性價比十分抵👍

👅美味: 8️⃣ 😮驚喜: 8️⃣
✨環境: 8️⃣ 💆‍♂️服務: 8️⃣
💡性價: 8️⃣ 🐽飽肚: 9️⃣
💫回頭: 8️⃣ 👍推薦: 8️⃣
下午茶
2021-09-12 56 浏览
接朋友收工,就係佢公司附近見到呢間個名幾特別嘅台灣菜餐廳,餐牌都幾多選擇,價位又唔係好貴喎,我地叫了2個晚市套餐再加了一份小食同2杯飲品,已經係一頓好豐富嘅晚餐 破布子煎封比目魚 配蟹肉菠菜圈 $128每個晚市套餐都跟前菜3小碟同一碟生果,其中椒鹽爆溪蝦好香口,簡直食唔停口,主菜比目魚魚肉好嫩滑,仲有少許菠菜配上蟹肉食頓時覺得升級咗 塔香松露台式燒雞(半隻)配菠菜起司一口薯$108無諗過燒雞同松露醬又幾夾喎,雞皮烤到好脆口,雞肉又嫩,而一口薯外脆內軟滑,充滿菠菜餡料,好足料 起司肉鬆蛋餅 $26肉鬆加蛋餅仲要加埋芝士呢個配搭無得輸,蛋香濃郁,口感煙韌,幾好食 飲品水蜜桃果粒愛玉 $25 桂花甘香柚子鐵觀音 $25

破布子煎封比目魚 配蟹肉菠菜圈 $128

塔香松露台式燒雞(半隻)配菠菜起司一口薯$108

起司肉鬆蛋餅 $26

飲品
水蜜桃果粒愛玉 $25
桂花甘香柚子鐵觀音 $25

2021-09-11
2021-09-12 721 浏览
觀塘哥哥添飯 妹妹泡茶新式台灣餐廳😍個餐廳名非常特別 即刻就會俾佢吸引咗🤣加上餐廳門口嘅落地玻璃門 日頭食一定好打卡able!.🎈塔香松露台式燒雞 半隻 ($108)燒雞另外可以跟牛油果沙律或菠菜起司一口薯今次選擇咗試吓一口薯🤙而主角燒雞味道非常驚喜 雞皮燒得好香脆但雞肉反而又唔老 就算雞胸肉都仲係好juicy 調味唔算重 食到淡淡既松露味之外仲有少少雞味 建議大家點多啲跟咗嘅松露醬 真係超級香!.🎈麻辣紅燒牛肉湯麵 ($88)湯頭好清爽 唔係出面又油濃既味精湯 食完碗麵再飲埋湯都唔會口乾😋牛肉係入口即化個種 特別係牛展既筋完全淋哂咬都唔洗咬 冇牙都食到啊😍食個味道好平衝 係一碗高質既牛肉麵.🎈前菜雖然係套餐跟嘅前菜 但真係要專登攞出嚟讚一讚👉椒鹽爆溪蝦超級香脆 加咗椒鹽粉之後極惹味 秒速清哂😍就算單點都可以一試嘅前菜🤤👉漬物拼盤除咗有常見嘅酸瓜之外 仲有苦瓜同話梅嘅漬物🧐.🎈九層塔鹽酥雞球 ($28)新鮮炸起熱辣辣上枱就最好食😋最鐘意係伴碟既炸九層塔好香脆 雞肉都唔鞋 重口味人士表示如果鹽酥雞粉再多啲就更正😋.🎈混一式綜合手工芋圓 ($44)除咗混一式之外仲有另一款芋圓叫大三圓🤣分別
觀塘哥哥添飯 妹妹泡茶新式台灣餐廳😍
個餐廳名非常特別 即刻就會俾佢吸引咗🤣
加上餐廳門口嘅落地玻璃門 日頭食一定好打卡able!

🎈塔香松露台式燒雞 半隻 ($108)
燒雞另外可以跟牛油果沙律或菠菜起司一口薯
今次選擇咗試吓一口薯🤙

而主角燒雞味道非常驚喜 雞皮燒得好香脆
但雞肉反而又唔老 就算雞胸肉都仲係好juicy
調味唔算重 食到淡淡既松露味之外仲有少少雞味
塔香松露台式燒雞 半隻

建議大家點多啲跟咗嘅松露醬 真係超級香!
🎈麻辣紅燒牛肉湯麵 ($88)

湯頭好清爽 唔係出面又油濃既味精湯

超級香脆 加咗椒鹽粉之後極惹味 秒速清哂😍
就算單點都可以一試嘅前菜🤤

👉漬物拼盤
除咗有常見嘅酸瓜之外 仲有苦瓜同話梅嘅漬物🧐
🎈九層塔鹽酥雞球 ($28)
九層塔鹽酥雞球

新鮮炸起熱辣辣上枱就最好食😋
最鐘意係伴碟既炸九層塔好香脆 雞肉都唔鞋
重口味人士表示如果鹽酥雞粉再多啲就更正😋
🎈混一式綜合手工芋圓 ($44)

除咗混一式之外仲有另一款芋圓叫大三圓🤣
分別就係混式多啲料 啱晒貪心嘅朋友
有得揀黑糖薑汁或者椰汁
食飽後食埋個甜品就最滿足🤙
🎈水蜜桃果粒愛玉 ($25)

小編覺得呢度嘅飲品就最打卡able😍
好似花果茶系列就係用高腳杯
一開頭睇相以為好細杯 但其實一杯份量都唔少
唔會太甜但係有茶香同果香 解膩真係一流!
🎈總括而言
不論裝修同埋食物質素都覺得唔錯
座位唔算鬆動 但勝在採光夠好俾人感覺好開揚
建議如果大家想打卡嘅話日頭嚟一定超靚!
以食物質素來講性價比真係超高
基本上所有食物都冇乜伏位幾好食😋😋
絕對係一間有回頭嘅餐廳👍
九層塔鹽酥雞球
  • 塔香松露台式燒雞
2021-09-12 50 浏览
之前搭巴士路過觀塘見到呢個餐廳個名好特別,叫哥哥添飯,妹妹泡茶,今日夜晚去apm行街,所以就過黎試一下。餐廳係主打台式,有好多選擇,有套餐,又有小食。叫左個牛肉面套餐,比目魚套餐,跟餐仲可以以優惠價加一份塩麴雞,再加個好耐都無食嘅大腸包小腸。牛肉面嘅牛肉好冧,好入味,好有台灣的味道。面條彈牙,湯底好濃,正。而且套餐嘅餐前小食好豐富,又配個滷肉青菜,好抵食。比目魚套餐d魚嘅份量好多,魚肉好滑,配埋蟹肉菠菜好fresh。小食嘅櫻花蝦好惹味,估唔到d蝦咁大隻。塩麴雞好滑,好似海南雞咁,但最出色係個醬汁,帶少少蒜蓉,好惹味。大腸包小腸好精巧,一口一件,好有台灣夜巿風味。呢度d飲品都好出色,而且都好有心思,整得好靚,增加食慾

大腸包小腸好精巧,一口一件,好有台灣夜巿風味。

呢度d飲品都好出色,而且都好有心思,
整得好靚,增加食慾
2021-09-10 39 浏览
::哥哥添飯•妹妹泡茶::餐廳裝修簡潔明亮,餐牌齊集大熱的台灣牛肉麵、魯肉、蛋餅等菜式,仲有特色嘅鹽麴雞,每份套餐都配3款漬物+菜+生果+飲品,一個價錢食到咁多款配菜已經好開心,仲要有水果添,咁貼心㗎咩😆#麻辣紅燒牛肉湯麵賣相極吸引,湯底香味十足,厚切牛𦟌煮得入味,加上牛筋,滿滿骨膠原,配料有溏心蛋、蟲草花,非常豐富#椒鹽雞腿排拼魯肉飯食台灣菜又點少得魯肉飯呢,魯肉份量俾得大方,絕對足夠撈飯食,而且肥瘦適中,食到油香之餘亦有瘦肉嘅口感👍🏼雞排炸得金黃香脆,鍾意香口小食嘅朋友一定鍾意#起司肉鬆蛋餅蛋餅包住滿滿的肉鬆同芝士,一入口肉鬆嘅香氣十分搶fo,加上半融芝士同沙律醬配合之下,蛋餅的味道變得更有層次。#桂花甘香柚子鐵觀音柚子味濃厚,同時又散發陣陣清香的桂花味,酸酸地開胃消暑,特別鍾意佢地放咗一片柚子果乾在入面,好有心思呢🍹
::哥哥添飯•妹妹泡茶::

#麻辣紅燒牛肉湯麵

#椒鹽雞腿排拼魯肉飯

#起司肉鬆蛋餅

#桂花甘香柚子鐵觀音
2021-09-09 39 浏览
去開觀塘行街去咗呢間台灣餐廳食,其實係因為見到佢個名幾得意,加上佢係木系裝修所以吸引左我~叫咗兩個套餐,一個係鹽酥豬排魯肉飯,另一個係日式漢堡(豬)魯肉飯。••套餐份量好多!!!其實都幾抵食🤣🤣🤣因為佢包前菜、時菜、水果~佢前菜有椒鹽爆蝦同酸瓜~賣相好吸引,豬扒好酥脆,日式漢堡厚身(而且仲有一隻超靚太陽蛋),魯肉我都覺得入味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻水果方面我有蘋果同埋哈蜜瓜,哈密瓜真係好甜好掂!

✅哥哥添飯 妹妹泡茶呢間台式餐廳個名夠哂新奇有趣🤣係有定食 便當 茶飲既餐廳睇餐牌見到食物都幾多種類選擇😎而且價錢仲好親民添👍🏻定食會三款前菜 主菜 水果 仲包飲品包括椒鹽爆溪蝦 係炸左既蝦米仔 脆卜卜 做小食啱哂😋仲有漬物 係酸瓜同牛蒡另外仲有一個醃苦瓜!佢用甜既汁去醃個苦瓜 又甜又苦 好刺激味蕾啊🤣🤣仲有時菜添 係可以配埋肉燥😀佢個肉燥又係好有台灣既味道😋有咁多野食 真係好抵食🥰🔆哥哥招牌塩麴雞拼傳統台南香菇蝦米油飯 $83佢係雞髀切件 雞肉好滑 佢個個醃料係塩麴 食落咸咸地又帶少少酒香好特別既味道 加埋佢個酸醋汁 特別醒胃👍🏻另外香菇蝦米油飯 咸咸地幾香唔會好似白飯咁單調仲有好多菇菌添 好足料😜個飯上面仲要跟左隻太陽蛋!見到都流哂口水啊🥰🥰味道: 4/5賣相: 3.6/5🔆麻辣紅燒牛肉湯麵 $88個湯極之好味,麻辣味融入咗係碗湯每一啖都有香辣同藥材牛肉湯味會越食越開胃麵質係比較扁身既麵條 唔會太腍 幾好👍🏻有三大舊牛肉 唔會太韌食唔到牛筋都好入味👍🏻味道: 3.8/5賣相: 3.7/5🔆鮮手工製芋圓奶茶 (+$26)好有台灣風味 奶香味重飲落唔會好甜 有淡淡既茶味底
✅哥哥添飯 妹妹泡茶
定食會三款前菜 主菜 水果 仲包飲品
包括椒鹽爆溪蝦
係炸左既蝦米仔 脆卜卜 做小食啱哂😋
仲有漬物 係酸瓜同牛蒡
另外仲有一個醃苦瓜!
佢用甜既汁去醃個苦瓜 又甜又苦

加埋佢個酸醋汁 特別醒胃👍🏻
另外香菇蝦米油飯 咸咸地
幾香唔會好似白飯咁單調
仲有好多菇菌添 好足料😜
個飯上面仲要跟左隻太陽蛋!
見到都流哂口水啊🥰🥰

味道: 4/5
賣相: 3.6/5

🔆麻辣紅燒牛肉湯麵 $88
個湯極之好味,麻辣味融入咗係碗湯
每一啖都有香辣同藥材牛肉湯味
會越食越開胃
麵質係比較扁身既麵條
唔會太腍 幾好👍🏻
有三大舊牛肉 唔會太韌食唔到
牛筋都好入味👍🏻

味道: 3.8/5
賣相: 3.7/5

🔆鮮手工製芋圓奶茶 (+$26)
好有台灣風味 奶香味重
如果將芋圓整得細粒少少
可以一啖就飲到就更好了🥰

味道: 3.5/5
賣相: 3.1/5

🔆巨峰波子蘆薈梳打 (+$25)
一上枱就好吸引 成杯cocktail咁😻
飲落完全唔會好甜 唔會好糖漿既味道
搞匀左提子味同梳打融為一體
又有蘆薈粒粒 口感好豐富👍🏻

味道: 3.8/5
賣相: 3.6/5

地址: 觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖
2021-09-06 46 浏览
今日早收工,天氣又好,就約咪閨密去觀塘搵食。,比我地發現左呢間餐廳,裝修都好整齊乾淨,就入去試下啦。坐得都好舒服。首先我地點左幾個小食,有避風塘炸燒賣,粒粒金黃色,賣相十分吸引,上面有啲味粉,食落口感一流,味道又唔錯。第二道小食係鹹蛋黃炸薯條,呢個有啲特別,用鹹蛋黃黎炸,食起非常好味,係我既最愛,而且唔會好油膩,食得放心。第三道係起司肉鬆蛋餅,呢個味道都幾好,好香既蛋香味,健康美味。跟住重叫左夜市小香腸,非常有台灣夜市既口味,甜甜地有小小胡椒味,我同閨密都好鐘意。主食方便我地叫左個餐share,胡麻醬雞絲乾拌麵,呢個餐有好多配料,都係唔錯既選擇,重有咪水果添,非常之細心。份量十足,非常豐富。跟住叫左雪燕桃膠百合蓮子燉鮮奶,呢個唔會太甜,岩曬女士們唔使怕肥,十分知音養顏,我個人十分喜愛。最黎叫多兩杯野飲,我就選左有時候想喝紅豆奶茶,呢個味道似珍珠奶茶,珍珠換左紅豆,口感都唔錯,值得一試。閨密就選左老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶,呢個非常滑溜,珍珠又好咬口,又唔會太甜。味道都幾好。

《驚喜台式小清新🇹🇼 》———————————————-#哥哥添飯妹妹泡茶 👨‍👧-有晚去咗觀塘,諗唔到食啲咩,google咗下就見到有間小店,個名超級長超級搞笑🤪 睇個名完全完全唔知佢係食啲咩嘅,係估唔到水準咁高😂-餐廳裝修行簡約風,走文青style,店員嘅服務態度非常之好,晚市定食full set 雖然價錢睇落好似唔平,但非常豐富,仲包埋前菜🦐、青菜🥬同生果🍎-我同朋友分別揀咗個養生花雕醉盤同蔥油四色乾拌麵😎個醉盤真心好驚喜,上面除咗醉雞件,竟然仲有鮑魚、元貝同糖心蛋😱非常揼本,而且味道出色,一試難忘!乾拌麵嘅蔥油係精粹,非常特別,仲要配隻太陽蛋,啱晒撈麵👍🏻-另外點咗兩款小食,培根起司蛋餅上盤熱辣辣,一夾仲拉絲添🧀 而夜市小香腸到燒都幾好,有台灣風味😌-🧋 靚靚雪燕桃膠奶茶食完鮑魚,再嚟過豪華嘅雪燕桃膠-🍑 水蜜桃果粒愛玉玻璃杯上帶點玫瑰花瓣,賣相超靚😍水蜜桃甜度啱啱好,加埋愛玉口感滑溜,啱晒夏天!-⭐ 參考價錢︰養生花雕醉盤:$128蔥油四色乾拌麵:$75培根起司蛋餅:$28靚靚雪燕桃膠奶茶:$30水蜜桃果粒愛玉:$25夜市小香腸:$15🍌 抵deal 指數:9/10💰 人均消
《驚喜台式小清新🇹🇼 》
———————————————-
#哥哥添飯妹妹泡茶 👨‍👧
我同朋友分別揀咗個養生花雕醉盤同蔥油四色乾拌麵😎
乾拌麵嘅蔥油係精粹,非常特別,仲要配隻太陽蛋,啱晒撈麵👍🏻
🧋 靚靚雪燕桃膠奶茶
食完鮑魚,再嚟過豪華嘅雪燕桃膠
🍑 水蜜桃果粒愛玉
⭐ 參考價錢︰