上次因為太多人而放棄無等,今次誓要食到,在那又焗又熱的樓梯間排了足足90分鐘,心情非常欠佳。一入到去覺得環境唔錯,食物賣相都好吸引!兩個人點了拿鐵咖啡,冰水果茶,草莓鬆餅,總匯三文治,咖哩腩伴法國麵包。首先講下兩杯飲品,味道一般般,咖啡泡不夠綿密,咖啡味就幾香,水果茶甜品適中,如果多點檸檬會更清新好飲。再來是總匯三文治,雞扒充滿烤香,蜜糖同雞肉超夾,面包好脆,三道食品中最好食!食完即刻心情變返靚接著是咖哩腩伴法國麵包,旁邊有酸忌廉醬,尼個醬有畫龍點睛作用,麵包即刻變得好好食而牛腩肉就好冧,但唔入味且無晒牛肉味,咖哩唔夠香,這道居然係招牌菜?最後是賣相最吸睛的草莓鬆餅,隔離台一見到即刻加單。鬆餅好香蛋味,而且好厚好足料,雪糕溶得好快,一定要加上整粒草莓一口食,酸味中和鬆餅的飽膩感,不過食完一塊真係好點飽到想嘔,建議四人同行食會好啲。總括食物是美味的,賣相吸引,價錢適中,上菜速度算快,不過要付出大量時間和精力。
一入到去覺得環境唔錯,食物賣相都好吸引!
水果茶甜品適中,如果多點檸檬會更清新好飲。
再來是總匯三文治,雞扒充滿烤香,蜜糖同雞肉超夾,面包好脆,
三道食品中最好食!食完即刻心情變返靚

咖哩腩伴法國麵包
最後是賣相最吸睛的草莓鬆餅,隔離台一見到即刻加單。
鬆餅好香蛋味,而且好厚好足料,雪糕溶得好快,
一定要加上整粒草莓一口食,酸味中和鬆餅的飽膩感,
不過食完一塊真係好點飽到想嘔,建議四人同行食會好啲。
草莓冰淇沐鬆餅
2013-07-10
草莓冰淇沐鬆餅
放工即刻搭車去銅鑼灣,諗住平日6點左右應該唔會太多人..點知去到都已經由一樓排到落地下-0-”...排左成個半鐘先入到去,如果唔係同個fd傾計時間過得快d,真係等到無胃口~~d職員全部都係台灣人,女仔staff應該係賣點之一.....嘿嘿~入面既環境都舒服好cozy只係D櫈既距離近左少少,留心D就可以聽到隔離枱d人講咩&因為最近太人氣所以都幾嘈下..只可以坐1.5hrs咋 (同等既時間一樣..) 事不宜遲,嗌野食嚕!*總匯三文治($56+10%)♥: おいしい&夠份量!有3大件公司3文治,一層係生菜+青瓜,另一層就有煎蛋+火腿+雞肉,唔算特別豐富,但係每塊包都係有烘過脆脆地嫁♥♥♥ YUMMY!! 除左3文治之外仲有d蛋沙律同粟米片,見到係粟米片好開心()點知原來係唔脆的......*草莓冰淇淋鬆餅($58+10%): waffle令人好失望!!! 見openrice個個都post佢張相,本身又鐘意waffle,滿心期待....上既時候見到有成4大塊waffle&半碟草莓&雪糕&草莓醬,仲有勁香草莓味,心情勁興奮影完相即刻急不及待試食...點知....個waffle外層都脆都新鮮既,但
只係D櫈既距離近左少少,留心D就可以聽到隔離枱d人講咩
&因為最近太人氣所以都幾嘈下..
總匯三文治
*總匯三文治($56+10%)♥: おいしい&夠份量!
)點知原來係唔脆的......
草莓冰淇淋鬆餅

影完相即刻急不及待試食...點知....個waffle外層都脆都新鮮既,但食落去好實一d都唔鬆軟,又無嘜waffle既香味,唔加野真係食之無味T^T平時果D就咁食都好好味...果2球被草莓包圍既一個係草莓雪糕(都幾好味,唔會太奶搞到好濟),另一球係成球吉士*0*試左一啖就唔想再食了....最後每人食左一塊已經食唔落,淨低左一半既waffle..............................真係好失望
冰抹茶相思歐蕾
*冰抹茶相思歐蕾($48+10%): 普普通通,唔值$5x....
都有抹茶味但唔算好濃,好就好在唔會好似係台灣飲果d咁甜...試左少少上面既cream,無嘜味~個底d紅豆反而幾好味
甜甜地有d沙咁!
本身諗住叫上面3樣算,點知原來每人最低消費一杯野飲,就算叫樣貴d既野食都唔可以取代...
花茶
*金絲花花茶(如果無記錯個名的話^^";因為後加所以無特別留意個$,應該係$4x+10%)
個茶杯好靚呀,有d雀仔既圖案
D茶係個壺入面,比客人自己倒唔驚會好快凍晒!
不過個茶除左苦苦地就無嘜味,唔落佢比果細細杯既蜜糖真係飲唔落....落左就甜中帶苦,都唔錯既~只係無想像中咁特別啫..
坐左個幾鐘佢就會放張收據係枱面,可能係提醒客人夠鐘比錢走人掛?!

Overall: 失望
完全唔值得排成個半鐘去食
...如果日後都係要排咁耐的話,我諗今次會係第1同最後1次幫襯lu.......如果唔洗等,都有興趣黎試佢其他sandwich同牛角包嫁
(不過又要人一定要嗌野飲...-3-)
2013-07-09
2013-07-10 34 浏览
由台灣殺到香港的過江龍--咖啡弄還在試業期間,已經成為大家的寵兒,每天店前的人龍只有愈來愈長,幾次路經邊寧頓街都被長長的人龍打倒,最後還是的起心肝,找一個不用上班的星期六,準時11時正到門口乖乖排隊,前一晚還在擔心若不能在當天第一輪成功入座,豈不是要再多等1.5小時 星期六我大約10點55分到達,我是排大約第十,肯定可以成為當天第一批的顧客。幸好六月頭香港的天氣未算太熱,否則很難想像盛夏時,在封閉的樓梯排隊是什麼滋味 朋友在11點15分到達,他跟我說人龍已經排到大廈地面門口,只是短短20分鐘,可想而知咖啡弄的熱潮是多大。跟朋友說說笑,聊聊天,50分鐘很快過去,終於等到大門打開的一刻,真的有點感動,因為從來未試過下這麼大的決心去排一間餐廳。店員用台式國語歡迎我們,為我們落單,我們點了到咖啡弄必食每日限量發售的法國麵包咖哩牛腩,既然我們是當天第一批的顧客,當然要把握優勢先試試看。但坦白說,法國麵包沒有特別,而咖哩牛腩方面,試了一啖,令我即刻聯想到茶餐廳咖哩牛腩,但我認為大家樂的咖哩牛腩更加入味,此外,薯仔的處理方法最令我失望,平時連普通茶餐廳都尚且會把薯仔先切粒,但咖啡弄只是把薯仔一分為

咖喱牛腩法包
但坦白說,法國麵包沒有特別,而咖哩牛腩方面,試了一啖,令我即刻聯想到茶餐廳咖哩牛腩,但我認為大家樂的咖哩牛腩更加入味,此外,薯仔的處理方法最令我失望,平時連普通茶餐廳都尚且會把薯仔先切粒,但咖啡弄只是把薯仔一分為二,向好處想會覺得大大舊很足料,但我則覺得此舉不夠細心。咖哩牛腩加法國麵包這個配搭無疑是有新鮮感,可以值得一試,我覺得這個嘗試不算出色,這一道菜令我們有點失望。
LATTE
草莓冰淇淋鬆餅
最期待的還是這道草莓冰淇淋鬆餅,果然沒有令我們失望,賣相討好,份量十足,頓時令我對咖啡弄的印象加分,而且主動地待我們吃完主菜後才即做,確保客人能夠吃到最新鮮的鬆餅,熱辣辣的鬆餅配上草莓醬,外脆內軟夠鬆化,跟在韓國吃到差不多,終於香港有一間咖啡店能做到如此出色的鬆餅 。
草莓冰淇淋鬆餅
除了冰淇淋,還有吉士伴碟,可能因為用料十足,厚厚的四塊鬆餅兩個人都吃不完,還剩一塊,下次有機會,會減少叫主食,留肚食鬆餅。

整體而言,只怪我的期望過高,令今次有點失望,但若沒有這嚇壞人的長長人龍,咖啡弄絕對是一個抵夾好味的咖啡店,草莓冰淇淋鬆餅肯定令人回味,但其他鹹點則未見突出。
2013-06-01
午餐
LATTE
2013-07-08 97 浏览
很多時,排隊只為一顆羊群的心理。咖啡弄開業亦有一段時間,學校又在寶馬山,基本上一落山就係銅鑼灣,可惜,這麼久以來都没有機會到咖啡弄一窺究竟。主要原因是,每每見到門口長龍,都令人打退堂鼓。直至學期完結後的這天,終於把心一橫,預足一日時間,去會一會你。早已聽聞,咖啡弄“唔知點解”日日都咁多人,我都好想知。閒日都要排兩個鐘,星期六日更要排四個鐘。著實恐怖。恐怖是指,人們為了它,花上六分一寶貴的週末時間,在没有冷氣的環境下乾等,著實勇氣可嘉。“試過方知無悔”是這次往咖啡弄的原因。畢業揾工階段,時間很廉價,在機會成本的前題下,也挑了個閒日的早上去。12點開鋪,一行4人12點15到,已排到樓梯底。排呀排,幸好有4 人,傾下計,時間未算太難過。為了黎咖啡弄,早餐都無食。一排排足兩個鐘,期間有幾次放棄的念頭,但要堅持!!!因為我肯定自己只會黎一次!!!等了兩個鐘,終於入到去。由食午餐變食下午茶。。。店內環境尚算舒適,令你可忘卻剛才等待的那段痛苦。操純正台灣口音的侍應不用紙筆落單,這可能是賣點。等了兩個鐘,你入到冷氣的地方,有得坐,某程度,你心理上已有一種妥協。食什麼都會覺得好味。而且用餐環境不俗,食物
很多時,排隊只為一顆羊群的心理。
咖啡弄開業亦有一段時間,
學校又在寶馬山,基本上一落山就係銅鑼灣,
可惜,這麼久以來都没有機會到咖啡弄一窺究竟。
主要原因是,每每見到門口長龍,
都令人打退堂鼓。
直至學期完結後的這天,終於把心一橫,
預足一日時間,去會一會你。
早已聽聞,咖啡弄“唔知點解”日日都咁多人,
我都好想知。閒日都要排兩個鐘,星期六日更要排四個鐘。
著實恐怖。恐怖是指,人們為了它,
“試過方知無悔”是這次往咖啡弄的原因。
畢業揾工階段,時間很廉價,
在機會成本的前題下,也挑了個閒日的早上去。
12點開鋪,一行4人12點15到,已排到樓梯底。
排呀排,幸好有4 人,傾下計,時間未算太難過。
為了黎咖啡弄,早餐都無食。
一排排足兩個鐘,期間有幾次放棄的念頭,但要堅持!!!
因為我肯定自己只會黎一次!!!
等了兩個鐘,終於入到去。
由食午餐變食下午茶。。。

店內環境尚算舒適,令你可忘卻剛才等待的那段痛苦。
操純正台灣口音的侍應不用紙筆落單,這可能是賣點。
等了兩個鐘,你入到冷氣的地方,有得坐,
某程度,你心理上已有一種妥協。
食什麼都會覺得好味。
而且用餐環境不俗,食物賣相也不俗,
這些都在心態起了補償的作用。
上餐速度算快,味道也不差,賣相當然也精緻,
但是否傳聞中的咁好味呢?太言過其實了。
咖啡弄食物的定價不低,這樣的價錢,有這樣的質素,
以消費者的角度來看,是正常的。

士多啤梨鬆餅
BBQ豬扒三文治
牛角包
整體來說,咖啡弄在環境、食物、價錢方面的不錯,
但差在要等太耐,等到連一天的好心情都壞了。
你排完隊,食完佢,你發覺自己已經無左一日。
如果你有犠牲的準備,便去吧。
如果没有,那麼外面還有很多選擇。
不要讓難得的假期,浪費在那條又熱又窄的咖啡弄裏。
因為唔太值得。

2013-06-26
士多啤梨鬆餅
BBQ豬扒三文治
2013-07-03 9 浏览
呢間開係銅鑼灣試業中既咖啡弄,真係好多人排隊!今日我同朋友係12:00就去到,點知已經排到出哂門口,轉埋入巷仔。不過算啦,一場黎到,咁就照排啦。到最後,排左個半鐘先入到去,都算好彩架啦,以為起碼兩個鐘先得。一坐低,其實張枱太細張,我地兩個人,仲有三個係搭枱既,五個人一張枱真係好逼,d野食又大碟,所以張枱好混亂。我地叫左四樣野,首先第一樣係士多啤梨冰淇淋鬆餅 ($58):士多啤梨超甜勁好食,有個雪糕同埋一堆好似忌廉既東西,都好好味!將鬆餅切開,再點d sauce食,個味道真係冇得彈!同埋個份量真係好大,$58絕對冇收貴!第二樣野係拿破崙餅 ($58):個餅好好食,好鬆化既餅。但係一切開就會成個倒塌哈哈!所以比較難切,但係真係幾好味,一層一層既拿破崙,同平時西餅店果d差得遠...哈哈!仲叫左兩杯野飲分別係:芒果冰沙 ($52)同埋一杯草莓既野飲,個名唔記得左了($42)可能因為食得太多strawberries既關係,飲埋呢杯野就覺得太「濟」,反而朋友果杯比較清甜!呢間野真係好好食,但係如果可以電話訂座,或者容許你拎完飛再番黎,咁會好好多!因為大熱天時排咁耐隊,真係好辛苦!
呢間開係銅鑼灣試業中既咖啡弄,真係好多人排隊!
不過算啦,一場黎到,咁就照排啦。

一坐低,其實張枱太細張,我地兩個人,仲有三個係搭枱既,
五個人一張枱真係好逼,d野食又大碟,所以張枱好混亂。
士多啤梨冰淇淋鬆餅
將鬆餅切開,再點d sauce食,個味道真係冇得彈!
同埋個份量真係好大,$58絕對冇收貴!

第二樣野係拿破崙餅 ($58):
拿破崙餅
個餅好好食,好鬆化既餅。但係一切開就會成個倒塌哈哈!

仲叫左兩杯野飲分別係:
芒果冰沙 ($52)
芒果冰沙
同埋一杯草莓既野飲,個名唔記得左了($42)
草莓野飲
反而朋友果杯比較清甜!

因為大熱天時排咁耐隊,真係好辛苦!
2013-07-03
士多啤梨冰淇淋鬆餅
拿破崙餅
芒果冰沙
草莓野飲
2013-07-01 30 浏览
聽到身邊朋友係禁朝聖,今次終於朝聖成功啦!!!由於睇過openrice,,,知道假期特別多人!所以專登早個幾鐘去排,,點知去到都係第8個!!!好好彩排個位有部風扇..但都係排到出曬汗!!!等左個幾鐘終於開門~一入門有個靚仔操流利普通話帶位的!即刻點飲品先!酸味味果茶,大大杯,好味!朋友點左冰滴coffee,waiter叫我地試左原味先,,再加milk or not,,,另附一杯裏含咖啡凍同冰,,飲到最後依然keep住濃郁咖啡味,,,值得一贊!!食個頭盤沙律先,,有個沙律汁,酸甜醒胃!!!呢個牛腩供應有限,,必點嫁,,少少辣,送飯都得丫呢個都係限量供應,,牛角包裏有火腿同cheese..包夠軟...好好味..必食之選!!!再點左個雞pizza..濃濃的cheese味配雞蛋沙律!!!食完正餐,,我地要啟動第二個胃去甜品出發朋友點左呢綠茶紅豆PANCAKE...總體唔太甜~配埋CREAM一齊食更能帶出點點綠茶味!呢個好似叫綿花糖冰淇淋,係要客人淋D焦糖醬..配合裏面兩球果仁雪糕...唔太甜,...而且好滑!!1另外仲點左個士多啤梨PANCAKE,,,但士多啤梨偏酸~~我地點左7樣食物同5杯飲
聽到身邊朋友係禁朝聖,今次終於朝聖成功啦!!!

由於睇過openrice,,,知道假期特別多人!
所以專登早個幾鐘去排,,點知去到都係第8個!!!
好好彩排個位有部風扇..但都係排到出曬汗!!!
等左個幾鐘終於開門~一入門有個靚仔操流利普通話帶位的!
即刻點飲品先!
fruit tea
酸味味果茶,大大杯,好味!
冰滴coffee
食個頭盤沙律先,,有個沙律汁,酸甜醒胃!!!
呢個牛腩供應有限,,必點嫁,,少少辣,送飯都得丫

食完正餐,,我地要啟動第二個胃去甜品出發

另外仲點左個士多啤梨PANCAKE,,,但士多啤梨偏酸~~

我地點左7樣食物同5杯飲品,總共680蚊,,唔算抵食,,但比好多CAFE好食好多!!!
题外话/补充资料: 記得早D黎排隊,我地2點鐘走見到條隊已經排到馬路了!!!
2013-06-29
庆祝纪念
生日
fruit tea
冰滴coffee
  • 咖哩牛腩
2013-07-01 25 浏览
從台灣回來後,大量工作要跟進,回覆電郵,忙東忙西,一直都很忙,旅遊照一直也沒有時間整理。某天跟朋友說起很掛念咖啡弄的鬆餅,於是便相約前來。兩個沒有吃午飯的人來到已急不及待的點食物,剛在兩個多星期前,店內推出了新產品黃金拿破崙千層,Golden Mille-feuille,那就當然要來一客試試。滿佈酥皮粒的長方型磚上放了少許金箔作裝飾,感覺多一份貴麗。切開千層批看看,層層酥皮疊著,中間夾著雪白色的忌廉,入口不算十分之酥脆,但不會軟腍,也有鬆脆口感。忌廉份量不會過多,還加入了少許橙皮來打製,帶輕微橙香,吃起來甜而不膩。草莓冰淇淋鬆餅,Waffle with Fresh Strawberry & Strawberry Ice Cream是我的最愛,每次來不得不吃,另外朋友選了鹽味焦糖冰淇淋鬆餅,Salted Caramel & Vanilla Ice Cream Waffle,鬆餅價錢調整了,一客$58,但仍然覺得抵吃。四件鬆餅,厚度不變,份量依舊的大,餅身外層略帶微脆,口感紮實帶點鬆軟,配上兩大球草莓雪糕及忌廉,加上新鮮的草莓及酸甜怡人的草莓醬,令人吃得很滿足。還多點了玉米里肌起士可頌,L
還多點了玉米里肌起士可頌,Loin Cheese Croissants Sandwich,$62,翻熱後的牛角酥夾著芝士、粟米粒及火腿,包身牛油味不太重,但入口也都酥脆,口感跟之前吃的差不多,也能保持水準。
飲品來杯冰凍鮮果茶,$58,喝過多個地也的鮮果茶,米朗其的茶沖調得十分苦澀,難以入口,在Lady 7喝的就比較甜,而咖啡弄果酸較濃,較合個人口味。
這個遲來的下午茶,肚子被厚厚的鬆餅填滿,吃得很滿足。接著就是去筲箕灣常會面吃雞煲,這個雞煲之約終於成行,實在開心。
2013-06-29 10 浏览
預左要排隊, 最後大約等左個半鐘度啦不過而家夏天, 排到上樓梯有d焗冰鮮果茶: 有少少酸, 生果新鮮, 等d冰溶左少少好飲d冰滴咖啡: 本人唔係d咩咖啡達人, 好似幾好, 咖啡有咖啡味咁囉, 都幾得意既Strawberry waffle: waffle 好大件, 軟硬適中, 幾好咩芝士xx croissant (是旦啦d台灣名好"論盡"): 大件, 足料, 新鮮出爐, 幾好味雖然叫做"cafe", 但其實食得飽
預左要排隊, 最後大約等左個半鐘度啦
不過而家夏天, 排到上樓梯有d焗
冰鮮果茶: 有少少酸, 生果新鮮, 等d冰溶左少少好飲d
雖然叫做"cafe", 但其實食得飽
2013-06-29 6 浏览
這裡的環境同食物都不錯, 但絕對不值得呆呆的等候兩個小時!我跟我朋友各自點了兩杯凍飲, 士多啤梨歐蕾同抹茶歐蕾, 賣相都很好, 但味道只屬一般.等得太久腳仔軟, 血糖太低就要暈倒了! 可能太餓的關係, 覺得食物還不錯. 我們點了吐司pizza同咖喱吞拿魚三文治. 吐司即叫即焗, 但製作需時二十分鐘(又等!) 土司很脆, 芝士鹹度剛好, 雞肉跟配料配合得恰到好處, 好味好味! 至於咖喱吞拿魚三文治就一般, 沒有特別, 不過麵包也很脆, 合格!後來有一位女侍應捧着一盆士多啤梨waffle走來走去, 也找不着是誰的order. 我們就叫她放下它, 橫豎我們正打算叫這甜品. 不過可能因為不是剛弄好的, waffle 不夠熱, 不夠鬆化, 可惜可惜!除非不用排隊, 這裡來一次就夠!

這裡的環境同食物都不錯, 但絕對不值得呆呆的等候兩個小時!

除非不用排隊, 這裡來一次就夠!
2013-06-29 12 浏览
近日人氣熱店咖啡弄,今日放工決定去試一試!都聽聞要排好耐隊,今日就好彩排左一個鐘左右!店內環境幾好不過音樂大聲左少少.點左1杯芒果冰沙,1杯咖啡冰沙2杯都好飲唔會太甜,反而咖啡冰沙如果咖啡味可以再濃一點就更好2個人叫左一份鹽味焦糖waffle share,waffle 整得厚身配埋忌廉同雪糕一齊食真係好得,焦糖咸咸地好味!出面好多食店都只係menu影相靚,到食物上枱又另一回事,咖啡弄可以做到menu影既食物相同出品一樣咁靚而又好味,實在難得!終於有一間似樣既waffle輕食店,我相信唔需要等太耐我會再去!
近日人氣熱店咖啡弄,今日放工決定去試一試!
都聽聞要排好耐隊,今日就好彩排左一個鐘左右!
店內環境幾好不過音樂大聲左少少.
點左1杯芒果冰沙,1杯咖啡冰沙
2013-06-27
2013-06-27 49 浏览
提起咖啡弄, 朋友都立刻說出「要等位啊」這句說話。儘管如此, 我們也要來一次。大約6:30 到了, 這店子的位置不太起眼, 如果大家從銅鑼灣地鐵出, 最好是在forever21 的出口走過來..比起行時代廣場的長地底隧道方便一點, 到了利園, 可以在利園二期從一條樓梯直接走到邊寧頓街~不用沿利園兜一大圈~這是位於一座商業大廈內, 在一樓, 所以排隊請到樓梯行上去, 千萬不要走入電梯大堂~其實這兒已有明確指示(又或者你已經在大廈門口看見了人龍~)我們6:30 到, 排了30分鐘左右, 比我們想像的1小時還好, 只不過後樓梯只有一把風扇,在這悶焗的天氣, 實在有點抖不過氣來~一入門口店面有很親切的歡迎, 一位說國語的男侍應帶我們坐在梳化位附近。店內裝修十分簡約, 但我有總感覺好像自己去了台灣旅行一般。
不用沿利園兜一大圈~

其實這兒已有明確指示(又或者你已經在大廈門口看見了人龍~)
在這悶焗的天氣, 實在有點抖不過氣來~
店內裝修十分簡約, 但我有總感覺好像自己去了台灣旅行一般。
水果茶
綠茶奶漾
葵瓜子芝麻冰淇鬆餅
题外话/补充资料: 在繁忙的工作裡, 偷閒在這裡吃一頓, 真的整個人也放鬆很多!
2013-06-06
水果茶
葵瓜子芝麻冰淇鬆餅
2013-06-26 65 浏览
Yeahhh!我終於食倒咖啡弄喇!之前一直在忙...好不容易我倆才能有空潮聖!星期日,我們大約11:30到,12:00入得!今日有點風,不太熱,傾下偈轉個頭就入得!正由於我地唔算早到,我地係尾2一pair人入坐lol...入到去,店員操流利既國語,wa~~~好有台灣feel!! Like爆!搞到我都有啲掛著台灣...好多人一入倒黎都在fb check-in!!反而我就覺得快快手order food,快d品嚐倒美食至緊要!我們一開始就打算要叫三款野食啦^^ 難得一場黎到.....店內環境好暗,啲相好麻麻...在台灣也喝過類似的,我大約知道味道!這個當然是必選的!味道酸酸的,很過癮!好大壺,抵叫!我又唔記得個名!但最搞笑既係因為男朋友英文比普通話好,他不懂"芥末"ge 普通話點講,所以佢用英文落單個侍應呆左...唔知佢up咩(雖然menu上有食物既英文名,但大家都就下個侍應...試下用普通話啦)呢度一共有三個sandwich !D食材好fresh!!好食過Triple'O or Oliver的貴價包多多聲同之前果個bacon cheese sandwich 都唔多!不過我比較鐘意前者包既質

好多人一入倒黎都在fb check-in!!

我們一開始就打算要叫三款野食啦^^ 難得一場黎到.....

店內環境好暗,啲相好麻麻...
水果冰茶( forgot the exact name)
芥末Bacon cheese sandwich
侍應呆左...唔知佢up咩
呢度一共有三個sandwich !D食材好fresh!!
好食過Triple'O or Oliver的貴價包多多聲
牛角包
同之前果個bacon cheese sandwich 都唔多!不過我比較鐘意前者包既質感
旁邊有薯沙律,味道就有點淡....
提拉米蘇coffee
這是我的菜啦!很特別的咖啡!(在台灣Mr.J喝過一次,覺得很特別,所以再叫多次)
咖啡來的時候,店員會為你介紹點飲^^好貼心!(我相信店員應該都是台灣人,比起大多數香港人更細心更有熱誠工作)...這刻我有想過要加入他們的團隊啦,哈哈!
Strawberry Waffle
本身唔多鐘意食strawberry..:0 不想過不點這個了...但眼見旁邊的人都點這個!我就開始心動了!這waffle真的不得了!香味撲鼻,點可以唔試?
當碟waffle來到,我已經比香味吸引得快暈啦!
嘻!(心裡想著:平時啲waffle都是嗅下去很正,吃了才知道被騙T.T)但這個waffle 很鬆軟!三個字:好味道!!!!!!

對著男朋友大叫:我要再來!我要再來!

Coffee Alley, see you next week!!!

2013-06-23
水果冰茶( forgot the exact name)
芥末Bacon cheese sandwich
提拉米蘇coffee
Strawberry Waffle
難得相公休假又願意陪我瘋癲,去一間要排長龍用一個半小時等位的超級人氣咖啡店,好高興 ~ 11:15到達已現人龍(必然),幸好還能於大廈內而非在烈日街上等候,12:00準時開門,服務員有禮地用國語問幾位,我們2人被安排坐4人檯,甫坐下速速打開報紙餐牌看看點什麼好,正跟相公商量決定要點什麼,服務員走過來問我們可否轉位,因有3位客人卻被安排坐了2人檯,門外的服務員不是已於入座前問清楚用餐人數了嗎?真不知道是哪一方出現問題!算...反正只坐一個半小時,亦不想服務員為難。終於...可以坐定定點餐 咖哩吞拿魚巧巴達三明治 - 好像餐牌倒模出來,份量交足功課,巧巴達(脆皮意大利麵包)外脆內軟,咖哩吞拿魚帶刺激性微辣,嗜辣者可添橙红色辣醬加強辣度,我廷喜歡淡黄色的檸檬沙律汁,清新開胃 烤燻雞吐司披薩 - 一個人吃剛剛好的份量,麵包不會烤得乾乾,雞肉在芝士覆蓋下保持肉汁鲜嫩,配合新鮮蕃茄及洋蔥,再沾上黑椒粒,微辣香氣四溢,一併於舌尖上打滾,口感滿分 ~ 蛋沙律也很好味 ~ 想吃甜品已經沒位置了...只能讓飲品上場 海鹽焦糖拿鐵(Sea Salt Caramel Latte
終於...可以坐定定點餐

咖哩吞拿魚巧巴達三明治
蛋沙律也很好味 ~
想吃甜品已經沒位置了...只能讓飲品上場

海鹽焦糖拿鐵(Sea Salt Caramel Latte) - 賣相漂亮但非常失望...沒想到在這兒喝一杯浠得似水,沒有咖啡味的「意式咖啡」
焦糖味不知往那裡去了,連最基本該有的牛奶香甜味亦不知所踪,咖啡的味道...更不用說...只有嚐到浠薄、澀口的味道,就算是配上了海鹽的說,一杯意式咖啡的基本元素也不應有這麼大的落差
綜合咖啡(House Blend Coffee) - 顧名思義,咖啡店選用來自不同地區的咖啡豆(最少3種),配合各自獨特味道而調配出來的獨家味道招牌咖啡;很可借,這杯所謂House Blend再次令我失望...只聞到烤燶的味道,燙口,含在口中只有濃烈的煙燻味,一叮點兒咖啡豆的原味也嚐不到...

不常喝咖啡的他也覺得很燶,還問我這杯是否「炭燒咖啡」...旁邊的小餅乾很硬...
👋 完全不需主動結帳,帳單會非常「準時」為你送上
總括來說,食物無論賣相及味道方面都相當有水準,價錢亦合理,但對咖啡有要求的愛好者來說就未必是合適之選了 ~
..滿懷期待的前往,失望不快的離開...
题外话/补充资料: 相當氣人及失望的原因如下: 看過多編報導早已知道,咖啡弄的明文規定: 1).最低消費為每人任一飲料 2).用餐時間為一個半小時,高峰時間只有90分鐘 服務員卻於用餐途中三番四次來打擾,提醒我們要點飲品,第一次我們已示意明白,不消10分鐘另一位服務員說同樣的話,最後一次(不知是否以為我們聽不懂國語)再由一位說「廣東話」的服務員前來,我們告知因想點選的為熱飲不想放着冷掉,故打算於差不多用餐完畢時再落單(2杯飲品不需花上15分鐘吧),她表示明白,因擔心太多單趕不及準備,建議先落單再後上給我們,才吃了一半,看看錶當時尚有45分鐘用餐,為免有第4位服務員再前來就順應落單,結果10分鐘不到熱飲就上枱了...為免桌上東西冷掉,結果吃的和喝的也要沖沖速速地放入口內...沒想過亦知不可能嘆慢版,但此行為實在令人反感 ! 手法差劣(-_-)💢 明白及體諒新店試業期間超級人氣非常繁忙客似雲來,但為加快翻檯方便自己,連基本服務都欠奉,壓根兒沒有以客為先的精神。 本來滿心喜悅前來,最终卻常着不快離開,好吃但被弄至心情不悅下用餐的話,我會選擇 - 不再光顧...(-_-)💢 希望正式上軌道時會有所改善吧...
2013-06-21
2013-06-25 2 浏览
第三次去吃, 1100去排隊, 排第8, 12點開門, 進去後侍應生用台灣國語招呼,  服務態度良好, 可是玉米里肌起司可頌是凍的, 可頌又軟又淋, 配料芝士也是凍冰冰, 令人失望, 告訴侍應生她拿去加熱, 端回來仍是凍冰冰, 另外Caramel Machiato 比Starbucks 差多了, 沒咖啡味, 至於鬆餅則仍是高水準, 又香又好味, 所以仍會再來, 希望改善不足之處!
waffle
题外话/补充资料: 侍應生服務態度非常好, 令人欣喜!
2013-06-20
waffle
2013-06-17 44 浏览
期待了很久的咖啡弄, 今天終於找到另一個傻瓜陪我去等!!也許是有了心理建設, 我們十一點就到達現場! 沒人排隊!! 實在是太好了! 排第一就是看到他們怎樣準備...還有就是...有點熱>< 只好靠著隔壁的那家財務公司大大的冷氣了...還好友人沒發脾氣>O<終於等到十二點開業時間, 操純正台灣國語的男生開始幫大家安排位置, 我們被分配到靠窗的兩人座...(其實我們兩個還在討論這個男生到底是不是真正的台灣人啦, 我可是憑女生的直覺覺得他是!)MENU送上, 是報紙的設計, 其實來之前就已經想過要吃什麼, 所以很快就決定了~為了感受最徹底的台灣味, 我當然要找回那個台灣男生TAKE ORDER了! 用台灣國語溝通的感覺實在太棒了! 最好笑的是友人聽不懂他回我什麼, 笑慘!第一樣送到的就是我叫的水果茶, 很大一壺, 喝畢全程一個半小時!酸酸甜甜的感覺很開胃, 也很解膩!第二杯飲料是就這杯味道很足的OREO沙冰, 濃濃的VANILLA加上OREO, 絕配!^^OREO沙冰  OREO沙冰  OREO沙冰再來就是第一份主菜三明治, 料也太足了吧...嘴巴小一點就不能
期待了很久的咖啡弄, 今天終於找到另一個傻瓜陪我去等!!
冰鮮果茶

OREO沙冰

再來就是第一份主菜三明治, 料也太足了吧...嘴巴小一點就不能把全部料一起吃了...
另外配菜的蛋沙拉可是一流!
BBQ豬排三明治
再來就是一樣大份量的可頌了...特別喜歡這裡用上的醬, 跟外面用的都好像有點不同~
還有就是那個白色的沙拉醬, 裡面可是有黑胡椒的喔!
玉米里肌起司可頌
最後就是男侍應很貼心為我們「後上」的草莓鬆餅!送上來的時候鬆餅還在冒煙! 冰淇淋也在冒煙!
一冷一熱的搭配為我們這次「台灣之旅」畫下完美句點!
草莓鬆餅
下次再來感受台灣吧!
题外话/补充资料: 如果可以用信用卡的話會更方便! 還有我們離開的時候隊尾已經到街頭上了..>,<
2013-06-17
冰鮮果茶