2004-12-29 13 浏览
放了咁多日假好放肆的不停的食零食,又打足咁多日邊爐,係時候清清腸胃,食d 清淡的食物,所以選擇我唔多鍾意食的粥。睇雜誌介紹又見食友的食評,就去試一試。魚類係主打,本來想食魚腩,但唔想食咁飽,兩個人選擇了皮蛋魚片粥、艇仔粥、一碟蝦米腸同阿姐大力推介灼生菜。其實粥底唔算好綿,而且味道偏咸,但粥料十足,尤其是皮蛋雖然唔臭,不過好有皮蛋味,除了車品品同鏮記外o呢度都好好食,而魚片就一般。而艇仔粥唔差喎,幸好牛肉唔多,仲有魚片tim,我就鐘食佢d豬皮同魷魚又爽又多。碟腸分雖然唔多滑,但都唔差,不過d辣醬好咸唔夠辣。阿姐推介d生菜果然好好甜。
碟腸分雖然唔多滑,但都唔差,不過d辣醬好咸唔夠辣。
阿姐推介d生菜果然好好甜。
1K
2004-12-27 10 浏览
今天和小魔怪到九龍公園,看手球賽。賽事完畢到這店,約4:00pm,客人不多。分別要了魚腩粥和牛肉粥。魚腩粥:粥底極薄,味食已見水,味精重。魚腩不算多,幸好醃料不重手。鮮牛粥:牛肉雖然有梳打味,仍有點咬口和肉味。當還剩下1/3碗,小魔怪已說飽,我便尋寶(找尋餘下的牛肉),才發現全是粥水,餘下的牛肉極咸(吸滿了味精)。結果兩父子馬上要到7-11賣水飲。此店冇下次。
今天和小魔怪到九龍公園,看手球賽。
賽事完畢到這店,約4:00pm,客人不多。
分別要了魚腩粥和牛肉粥。
鮮牛粥:牛肉雖然有梳打味,仍有點咬口和肉味。
結果兩父子馬上要到7-11賣水飲。
此店冇下次。
2004-12-12 14 浏览
今日靜雞雞走去十年都唔會去既地方食飯,見到這店好像食評講過便一試。粥有好多選擇,但座位較迫。先來個白灼鯇魚皮,好爽脆!有料到!面頭有好多生薑?,但薑太多要夾走,d?辣味直插喉嚨好high!但上桌後魚皮不宜放太久,可能d魚皮被醬油抽走水份後變硬唔脆。跟住來個魚腩粥,好多生菜絲,份量夠又足料,可惜魚腩煎?左(也可能滾粥時無攪個底),連帶成個粥有少少??味,大大失敗!其實個粥上桌時已有d獲撈咁黑色一點點,師父無可能唔知!要扣分。食完有少少口渴,有少少味精。鯪魚球一早賣晒但有很多人問,可能是撚手之作,下次可試試。

食完有少少口渴,有少少味精。

鯪魚球一早賣晒但有很多人問,可能是撚手之作,下次可試試。
2004-11-16 25 浏览
今日放假,落油旺區搵朋友食飯。下晝果餐食左老趙,三點三去到個舊戰友度,佢話佢未食飯,想介紹一度食魚粥的好地方,齊齊去試,兩個人三點半左右來了這裡。看牆上的餐牌,主打除常見的魚腩外,亦有魚咀、魚骨、魚鮫、魚尾、魚云、魚卜,是原條魚生拆的陣式,應該不錯。亦有及第的粥料,當然平常的皮蛋廋肉及艇仔是不會缺少。第一次試選穩陣的,就要了個魚腩粥加魚卜,魚卜因為功夫多,已是沒有多少舖頭會做,這裡有又可以試一試,朋友未食飯,就叫了個粥餐。碗粥不算大碗,有生菜絲及蔥段,賣相好對辦。粥底是杰身的,幾綿亦有水準,但論鮮甜就不及「靠得住」,吃後亦不敢說是全無味精,應有一點點,但問題不大;魚腩是有骨落地的,當中有魚尾亦有魚鮫,也好,可以一次過試幾樣,但怕啃骨的朋友要小心了。魚腩及骨先用米酒爆一爆再落粥滾,魚肉更有風味,廿零蚊碗粥有咁多功夫,真的無話可說。魚肉鮮甜,有骨落地,好滿足;魚卜就好似牛腩中的牛筋,純取口感。這裡的魚卜,全無異味,事前功夫做足,吃落滑滑的,喜歡吃的不可錯過,下次一定叫碟灼魚卜吃過痛快!朋友介紹我來,但他是不吃魚腩的。那碗艇仔粥亦好足料,除豬皮、魷魚、廋肉、花生外,還有魚片,都不錯。他那個餐
朋友介紹我來,但他是不吃魚腩的。那碗艇仔粥亦好足料,除豬皮、魷魚、廋肉、花生外,還有魚片,都不錯。他那個餐還包炒麵及豆漿,只賣23蚊,又真係平。
埋單49蚊,個人覺得幾抵食。粥底幾好,加上那一系列的魚咀魚云魚什麼的,順腳的話,我是會再來吃的。