和味生滾粥

和味生滾粥

(已結業)
Delicious Congee
和味生滾粥 (已結業)
3K
colgatemk
幾好味都無用⋯⋯
colgatemk
2021-12-11
关注
昨晚同兩名友人再去和味食粥,同阿姐落單時已經怪怪哋,基本上係唔識聽同講廣東話咁,咁就慢慢講,叫咗1碗豬潤魚腩粥、1碗豬潤雞粥、1碗魚腩粥,1碟薑蔥炒魚卜同6粒鯪魚球。上第1碗豬潤魚腩粥、魚球、魚卜都正正常常,再上另一碗粥變咗碗豬潤魚腩粥,應該係豬潤雞粥,我哋話唔啱喎,個樓面阿姐好似好為難,咁友人就要咗佢啦,我即時提醒阿姐,我要魚腩粥,其他我唔食嘅,點知幾分鐘後,佢俾咗碗豬潤雞粥我,我即時話唔要啦!佢隊返去粥檔,個師傅發曬脾氣同阿姐理論,再大大聲講叫我食咗佢,又話收少啲錢⋯,大老我嚟係比錢食想食嘅嘢,唔須要收平啲。故事未完,全舖得兩檯客,遲嚟嗰檯叫完兩碗粥都到,我嗰碗都未煮,師傅仲係檔內發脾氣😵,我兩位友人都食完,我即刻起身埋單,碗粥唔食就算,無下次啦!同埸加映,另一檯客叫咗魚雲肉丸粥,嚟到時發現肉丸係炸過再放落粥到,同阿姐講乜肉丸粥啲肉丸係炸嘅咩?阿姐同地球人聽唔明嘅說話$$@#@:/#$、,講咗一埋聲音,最後佢講咗句,捻走啲肉丸收你平啲囉,個客🙄結語:一間咁有特色嘅食店,祝佢生意興隆查看更多
jaimebobolee
真材實料
jaimebobolee
2021-09-09
关注
本人最鍾意食粥,但有要求。食材豐富新鮮不用講,還要水米比例恰當,最怕是加了粉漿的。某些有腸粉油炸鬼的粥店就係加了粉漿,粥底較杰(不是綿),食完一定口渴。反而稀稀地的粥才好吃。這間粥店間唔中就會心思思想食,魚粥和及第粥最正,食完個胃好舒服。無論是魚腩、魚鮫、魚尾、魚雲、魚嘴還是魚骨都好正,魚煎到金香才滾粥,而且加了薑汁(不是薑粒!不用吐出來),不腥,鮮甜。及第粥多料又新鮮,無異味,尤其那厚切豬潤無得彈。食粥可自助添加生菜。另外他的椒鹽魚腩好香口,不過今次無叫。查看更多
魚鮫粥
及第粥
PaulYuen1021
最愛魚卜粥
PaulYuen1021
2021-08-10
关注
每次黎只食香煎魚卜粥, 以前廿幾歲無咁鐘意食粥, 覺得無什麼特別, 當大個少少已經食過好多美食, 加上消化無以前咁好, 以前食飽都可以去做運動, 所以久而久想食d快食到(一煮撈埋d粥同料)易消化又飽肚既meal, 好幾年前食過, 當時行過覺得, 粥店都可以米芝蓮 !? 我覺得好新奇, 竟然唔單止介紹大路野, 小眾既粥店都到青垂,。試完就知地道同有心機。 每個部位都可以整一碗粥出黎, 粥係好出色。唔同其他煮法,好似煲湯咁煮過程總有流失同過鞋, 煮粥係保留所有食材味覺營養集於一碗, 魚卜外層滑內層同個頂位就爽有咬口, 魚味濃,重要既係食到魚味濃但可以無骨, 食得舒服又暖胃。一碗有7-8粒煎香魚卜, 即係要用上咁多條魚, 睇得出有當中有心機。我唔會特別留意佢地服務, 反正我係食碗快粥, 有心機整咁多部位已經係對得起價錢既手藝。查看更多
香煎魚卜粥
yoyo lee940825
真和味
yoyo lee940825
2021-06-08
关注
佐敦好吃店不少,講到粥,一般大家都會講新興棧魚粥,但本人覺得另外一件和味生滾粥更勝十籌。已經不知第幾次到此店吃粥,每次都一定要吃這裡的豬膶,厚切,爽口,吃落起沙。對比其他所謂出名吃豬膶嘅麵店,真係唔知好幾多倍。粥有好多搭配,我專一魚,各個魚部位都試過,除魚腩稍遜色,其它部位都一流。此店味道偏濃味,所以吃得十分和味,粥底偏甜,味精一定是有的,但比出名其他粥店沒有那麼明顯,亦能吃出有少少瑤柱鮮味。如點生滾魚粥,無論各個魚部位都會先香煎而且係加上好多燒酒。如不喜歡可以叫老闆免煎,免酒。個人覺得酒味道真正是這粥點睛之筆,酒和魚一起煎過香味濃郁,再加上粥滾生,少許薑蔥,真正和味。其他菜市,推薦任何薑蔥類,薑蔥豬膶,薑蔥田雞,特別推薦薑蔥魚雲雖說比不上大排檔勁鍋氣可能薑蔥比較多了一點,但味道也是十分不錯。椒鹽類就不要試了,太鹹了真的不行。總的來說豬膶和魚粥一定要試,其次就是薑蔥類,價格我自己覺得稍貴的。查看更多
+ 2
ChiFaiJacksonAu
比較佐敦和味魚粥
ChiFaiJacksonAu
2020-07-19
2K 浏览
关注
星期日又去油麻地買菜,便專誠去和味粥吃 bunch, 和佐敦另一老魚粥店比較一下。粥品也點了和上次新興棧一樣的魚鮫粥和魚腩粥。粥上檯,份量不多,配上大量葱段,粥錦很重酒香。魚鮫粥- 只有魚鮫一邊魚腩粥-有3大件魚件是和葱段煎香,灒米酒才下粥滾熟。可能煎得久了,魚肉有些焦香不夠軟滑,酒味濃烈和清淡的粥不太配合。豬潤腸粉- 不過不失,整體可以。鯪魚球- 新鮮現炸,大大粒熱得燙嘴。外脆內軟實,有質感,也有陳皮香。和新興棧的比較價錢比較便宜,用料份量沒有那麼多,酒味過重,魚件焦香便失去軟滑度。如果喜歡吃香口的可能和味粥會合適。查看更多
+ 2
炸鯪魚球
iueman
生滾粥
iueman
2019-11-07
关注
某日 行完山 又唔太肚餓 只想食雞粥去open rice望望 揾到啲間和味生滾粥去到門口 有種熟悉感覺 我小朋友時黎過長輩們鍾意食魚粥 果時印象中成日排長龍再望一望牆身 幾乎全部都係食魚小妹我知 今次黎錯地方 一心只想食雞粥點都好 一場黎到 試下酥炸鯪魚球 4粒即叫即炸 上台時差不多有半隻手掌大細咬落去 外脆內有咬口 食出陳皮味可以點小小蜆介醬 鹹鹹地滑雞粥雞件本身有煎過 食落肉質滑 除此之外粥綿綿有薑蔥味 份量都尚算大碗仲叫杯豆漿 正常冇特別食物味道都好食 不過服務態度可改進查看更多
acurababykiss
薑蔥魚卜👍
acurababykiss
2019-09-03
关注
今日喺旺角開會開咗兩個鐘,七點幾老公嚟接我 🚘 大家都唔係好肚餓想食少少嘢....跟住醒起佐敦呢間粥店!有我最想念的薑蔥魚卜🤩印像中佢炒得幾好食於是立即開車入到粥舖 💨一如既往都係咁殘舊,啲阿姐都係冇乜表情😅不過唔緊要,入嚟食碗粥姐😊1)首先嚟到係我最愛的薑蔥魚卜呢味餸炒得好有鑊氣👍有啲魚卜係有燶燶地,即是佢煎香再加薑蔥炒 。本人覺得非常好食2)椒鹽田雞椒-鹽味好夠,田雞肉非常嫩滑味道偏鹹送粥ok3)入得嚟粥鋪當然要食粥啦!我嗰碗係豬潤豬腰粥- 沒有什麼特別。不過呢間粥鋪後面可以任添生菜絲加蔥絲呢樣幾好4)老公的魚尾粥-應該超級多骨見佢妹咗好耐查看更多
薑蔥魚卜
佐敦公廁
JOEKWAN9926
2019-09-01
关注
都唔知係唔係本人有問題,成日都鐘意一D係公廁左右的餐廳,今次E間又係係對面但係佢個魚粥真係佢先有甘新鮮同人情味,魚腩大大件,魚又新鮮肥美,種有生菜絲,冲絲任你攞,價格合理查看更多
Soyi_lammm
佐敦粥店😋
Soyi_lammm
2019-07-23
关注
和味生滾粥我地係佐敦個頭返工,成日都要搵好野食,最後發現到哩間老粥店,我地收工去左試,人流都好多,田雞粥$47好鮮甜,入面既田雞都好多,一啲都吾腥,粥好綿,田雞鮮甜美味,肉好肥美。鮮炸鯪魚球$32係網上好多人推薦話要食,我地叫左4粒試,好大粒,真材實料,入面最特別係加左陳皮,好香口好脆好juice👍🏻而且道胡椒味都好重。椒鹽魚腩$76好大碟,岩岩送過黎時已經聞到好香,即炸架,熱辣辣,好熱氣都係咁話呀,要食左先,魚肉新鮮嫩滑,啖啖肉,骨都吾多。地址:和味生滾粥 (佐敦)佐敦吳松街75號地下查看更多
卡夫奇妙脹
美味魚粥
卡夫奇妙脹
2019-07-03
关注
呢間最出名食魚粥,佢啲魚好特別,係會煎香咗先至再攞去滾粥😋。啲魚係即叫即煎嘅👍🏻,所以要免煎嘅記得早啲講啦🙈。唔知係咪佢煎魚嘅時候落咗少少酒,所以啲粥都有淡淡嘅酒香,好香好正🤤!!我就鍾意叫和味四寶粥,四寶有齊魚腩、魚咀、魚卜同魚骨。一次過可以食晒4種魚部位,好滿足!-而小食方面我就鍾意呢度嘅白灼魚皮同酥炸鯪魚球~白灼魚皮好爽脆,好好食👍🏻👍🏻;酥炸鯪魚球係即叫即炸嘅,一上枱嘅有半隻手掌咁大粒😆😆啖啖肉,好香口👍🏻-Btw上網見到有啲人話呢間嘅侍應服務態度好差,但我呢日去又覺得啲姐姐幾nice喎😂🙈查看更多
KwanLily
出色的皮蛋瘦肉粥
KwanLily
2019-04-09
关注
覓 覓 \_凸_/餐廳定位: 白領,遊客, 學生,街坊,長者,健康人士,毒人如我賣點:港式地道正宗價錢:市價食用方式:外賣,堂食:Wifi:無上菜速度:快奉送:羹和筷子,胡椒粉,頭抽,辣椒醬裝修:懷舊茶餐廳燈光:柔和噪音:一般,溫度:適中服務質素:服務員充足,勞累,貼心,冷漠。點菜:菜式:皮蛋瘦肉粥,豬潤粥過敏原:蔥優惠:無,有套餐,加豆漿和炒麵查看更多
+ 1
皮蛋瘦肉粥和豬潤粥
janetwong76
奉勸各位不要中伏
janetwong76
2019-02-15
关注
情人節宵夜,諗住食返碗粥,點知粥就冇食到,換來一肚氣,以後發誓不會再幫襯。一入嚟阿姐不停問你食什麼,叫果樣無果樣⋯跟住我老公叫套餐又叫我地唔好食,擺到明係嫌棄價格平咁好啦,見你個樣咁不滿,咁我哋咪最後單點。非常清楚明白不是去五星級酒店,不要期望有任何服務,但是也不是明明叫及弟粥跟住來了碗牛肉粥。阿姐仲要死口唔肯換話係我講錯,態度超級差。奉勸大家不要中伏仲話係四年米之蓮推介,真係唔知道根據什麼標準⋯查看更多
zoe wind
魚粥正但服務差
zoe wind
2019-02-14
关注
忽冷忽熱的天氣令我病了,在胃口不佳的情況下,唯有吃碗粥,本身超喜歡吃魚的我決定吃碗魚骨粥,這店鋪所有魚粥的魚都是會煎熟才配落粥內,所以很有煎香味和絕對不會腥的,可惜店內服務的大姐態度一般,呼喝客人,需改善查看更多
魚骨粥
樂遊車
今日好餐廳,明日.....
樂遊車
2019-01-22
关注
幾年前有幫襯,舖面不變,都係比較舊,如果食物好不重要。覺得材料新鮮,食物好先係重點。開完夜,老婆接我收工一齊去食野,中港城工程接近尾聲,會少機會出尖沙咀,老婆又話要食返個夜粥,咪落去佐敦。點知呢次有驚無喜。叫左個皮蛋瘦肉粥,份量係大,但粥有啲浠,料亦都多,但食落就係差啲。白灼爽魚皮, 普普通通薑絲偏老偏粗, 醬油不夠香。整體食完還好,叫不過不失,入到口,填飽肚。最大問題食完好口乾,第二日脷好厚,味精唔好。查看更多
KC Esther
生滾粥材料新鮮
KC Esther
2018-12-27
关注
天氣漸涼,想吃暖笠笠的粥,咁啱在佐敦,便去了此店。魚腩粉腸粥,中型粥,魚腩有成5-6塊,份量不少。每塊魚腩都是先煎香再用來煑粥,令粥更鮮甜,而且魚腩吃起來有些焦香和咬口。粉腸處理得好,無騷味且軟淋。加$19 可轉為套餐,有細炒麵+豆漿亦可只選豉油王炒麵,炒麵份量多些,約為中份。豉油王炒麵,炒得不太乾身,豉油味亦不太鹹,勝在熱辣辣,加些甜醬辣醬一起吃,好惹味。查看更多
+ 7
魚腩粉腸粥