2018-09-20 84 浏览
雖然名館都幾出名 但係佢冇輕飄飄 好比心思整唔同食品 我最鍾意佢個鮮蝦金魚餃同老鼠愛大米 兩味都唔係得個樣 好新鮮熱騰騰上台 今次係Lunchtime同同事尼食 下次會再試!
2018-09-19 119 浏览
尋日雖然打完強勁嘅10號風球,但係都冇改我哋今晚同老友喺中環名館慶生,我哋一組人四個有男友女,所以點嘅菜有好多肉,又有好多素菜.約老友黎名館食飯,已經唔係第一次,我哋真係好鍾意呢度環境,晚上比較安靜,可以坐喺度慢慢傾,慢慢食,服務態度又好,餸菜款式比較多,價錢亦比較大眾化,唔需要趕交枱,亦都唔需要還有最低消費.今晚嘅頭盤,我地點左厚切叉燒王,陳醋珊瑚紅海蜇頭,以及銷魂妙齡鴿.Birthday boy最鍾意食就係叉燒,佢都讚不絕口;而我自己就鍾意食海蜇頭,因為比較開胃!另外有一個朋友佢之前未嚟過,但係成日見到啲相有人po老鼠愛大米,我哋都叫咗一個,糯米裏面包住一啲雞肉,外形好似一隻老鼠咁,非常得意!主菜方面我哋叫咗勝瓜金菇,自製菌王將蒸鮮腐竹,密椒土豆安格斯牛柳粒,蜂蜜柚子蝦球以及魚米之鄉!我雖然在減肥,但係我面對蜂蜜柚子蝦球,味到酸味味,都不得不食了三隻. $88有成八隻蝦真係非常之抵食! 魚米之鄉也是比較特別的一味餸,因為佢將整條魚嘅魚肉起肉炒飯,手工精緻,味道香口.呢度嘅甜品都幾特別,佢將桂花椰汁糕,變成麻雀款咁樣慶祝生日,好有生日意頭!最後不得不提嘅就係呢度嘅玄米茶,味道清香簡單

最後不得不提嘅就係呢度嘅玄米茶,味道清香簡單,解油消脂,我自己都曾經買咗包返屋企沖嚟飲。
2018-09-18
2018-09-18 1224 浏览
過了忙碌的八月,終於來到比較淡季的九月了。趁著今天沒有太多工作,決定來一個早放工,和媽媽一起到中環試一試這間名館。名館位於中環擺花街。從Google Map看起來好像十分遠,但其實從中環地鐵站沿著扶手電梯不用十分鐘便到,都尚算方便。這裏的裝修簡單,但卻一絲不苟。一碗一塊都能看出設計背後的心思。”如果愛情是一場博弈那我願和你一幹到底”, 難道這就是設計者的愛情觀?這裏的晚餐選擇尚算豐富,有點心,小菜等等。我們一行二人叫了幾樣,互相分享。 厚切叉燒皇(⭐⭐⭐⭐⭐):叉燒是厚切的,上枱時還是暖暖。吃起來肉質軟淋鬆軟,而且蜜汁香口。一份大約六至七件,兩個人分享剛剛好。老鼠愛大米(⭐⭐⭐⭐💢):賣相很可愛的三隻老鼠。外皮有點像西米糕,微甜煙靭。裏面就有肉碎,沙葛一般鹹水角的鹹料。外面甜裏面鹹的感覺十分新鮮有趣。蜂蜜柚子蝦球(⭐⭐⭐⭐⭐):這道菜用料新鮮,蝦球吃起來肉質彈牙而結實。另外,蝦球的粉漿不太厚,炸得十分香脆。而且廚師巧妙地用蜂蜜和柚子作調味,中和了酥炸的油膩,多吃幾件也不會覺得漏。私房金黃球泡飯(⭐⭐⭐⭐💢):又是一道考功夫的手工菜。廚師先把飯搓成球狀,然後油炸,令外層變成薄薄的飯焦。另

厚切叉燒皇(⭐⭐⭐⭐⭐):

老鼠愛大米(⭐⭐⭐⭐💢):
老鼠愛大米

蜂蜜柚子蝦球(⭐⭐⭐⭐⭐):

私房金黃球泡飯(⭐⭐⭐⭐💢):
又是一道考功夫的手工菜。廚師先把飯搓成球狀,然後油炸,令外層變成薄薄的飯焦。另外湯底也十分豐富,有蕃茄,芫茜,香蔥和肉碎等等。湯飯十分容易入口,適合炎夏消暑。另外值得一讚這個湯飯是用明火暖著的,即使久了也保住溫度,果然體貼。

金銀蒜蒸娃娃菜(⭐⭐⭐⭐💢):
簡單的娃娃菜配上香口的蒜蓉,吃起來十分惹味。

金薯棋子酥(⭐⭐⭐⭐💢):
又是一個呃like的甜品。我們兩人叫了半份,一共有六件,一半蕃薯一半紫薯。吃起來挺為鬆軟,而且不太甜,沒有太多調味,為今天的晚餐畫上完美的句號。
金薯棋子酥

總括而言,這間餐廳食物質素十分高,而且都是巧手的菜式,十分新穎有趣。下次有機會經過中環也必定會再來試一試。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
名館
中環擺花街1-7號1號廣場1樓
推介菜色: 厚切叉燒皇、蜂蜜柚子蝦球

👍🏻菜式新穎
👍🏻加茶迅速
👍🏻不用等位
2018-09-06
老鼠愛大米
2018-09-17 1007 浏览
有日喺面書見到朋友去呢間餐廳食,啲食物相好得意,好似真既一樣甘,好靚!趁得閒就決定帶家人去試吓啦!食物總類好多,每一項送菜都好有心思,設計得好別緻!價格亦唔貴。估唔到呢度可以食到沙律😜😜因為想食海葡萄就叫咗啦。有好多菜,好大碗,海葡萄好似蟹籽嘅感覺,用左麻醬,作為前菜好適合。叉燒皇厚切!好大舊,蜜汁甜甜地,仲熱辣辣,好稔!超好食!肥瘦均勻土豆安格斯牛柳粒土豆預先炸咗再炒,所以唔會爛晒。牛柳粒夠稔,好香牛同黑椒味,果汁好正,送飯一流!魚米之鄉炒飯入面有蛋絲同好多好多既魚肉,我估有成條!魚肉一粒粒,嫩滑,唔會散晒。炒得好乾身,有蔥花香味!鮮蝦金魚餃好得意!望住佢好治癒!設計好有心思,唔捨得食呀!入面係好大舊既蝦球,外皮QQ!正!呢個甜品就係吸引我黎既野啦!個甜品好靚,好特別,做得好像真!麻雀係椰汁糕,銀紙係米紙,睇得又食得!呢度嘅食物質素高,好好食!而點心同甜品都好有心思,超級正!好適合一家大細,招呼朋友一流!係黎地鐵站遠咗少少,不過都係值得!

估唔到呢度可以食到沙律😜😜

叉燒皇
厚切!好大舊,蜜汁甜甜地,仲熱辣辣,好稔!超好食!

肥瘦均勻

土豆安格斯牛柳粒

魚米之鄉
炒得好乾身,有蔥花香味!

鮮蝦金魚餃
好得意!望住佢好治癒!

呢個甜品就係吸引我黎既野啦!
甜品好靚,好特別,做得好像真!
麻雀係椰汁糕,銀紙係米紙,睇得又食得!

2018-09-14 151 浏览
中式的下午茶來名館,是我經常推介和朋友一起來嘆嘆;點一款主食黃金泡飯和煎蓮藕餅點心再加一杯薏米檸檬水飲品,這下午茶餐才數十元,以環境地點我覺得價格可以接受,下午茶時段只是招待有點散慢。
  • 私房金黃球泡飯
  • 蕎麥茶
  • 詐糊
2018-09-14 149 浏览
中環越來越多樓上食肆,呢間係同事介紹食過話OK,所以星期五一於嚟試吓。一坐低已經有驚喜,爭啲嚇親我,做乜比包dom我?hahaaaa 原來係濕紙巾嚟嘅,哈,好似啊,死死!餐牌上面食物都幾多選擇,價錢都算合理店員介紹呢個蝦餃成條魚咁嘅造型、好得意,入面勁多蝦肉,好豐富嘅口感。一啲普通嘅乳鴨,但係放左係咁特別嘅盤上面,立刻變得好精緻,新鮮炸起的表皮好香脆,入面肉質鮮嫩,好入味,好好味牛柳粒有好淋,好濃味,一啖一口,暑仔粒係炸架,d味入曬落暑仔度,非常好味。必食鮑魚炒飯真係有一粒粒鮑魚架,仲好有蛋香最後食埋個青菜一餐就非常滿足啦,想講下佢會蕎麥茶好好飲,好香!最後食甜品又係一大驚喜,好似成個旗盤嘅造型,非常特別,影相呃like一流,實際佢係用番薯做,少少甜好健康又唔溜,好精彩的一餐。

餐牌上面食物都幾多選擇,價錢都算合理

鮑魚炒飯真係有一粒粒鮑魚架,仲好有蛋香

2018-09-11 171 浏览
想食上海野 , 上黎openrice搵啦, 本身訂銅鑼灣嗰間分店 又方便啲,可惜, 太遲訂, 爆滿了, 點知個侍應話我知擺花街間分店有位, 咁無理,照book啦。。。先唔講地點唔多就腳, 去到大廈又搵唔到水牌, 原來得一部lift到,向下既仲要。餐廳環境好闊落, 我地4個人,無叫炒粉麵飯, 諗住食得上海野就有銀絲卷或者饅頭,但一樣都無。我地叫左柚子蝦球, 水煮牛, 蒸腐竹, 娃娃菜味道不過不失,但上到黎已經唔係熱既無言, 入面無湯, 而且上左黎又無醋,追左三分鐘先有蒸腐竹,更無言,相都望到乾爭爭又細又老既娃娃菜。。唔掂水煮牛,一上黎。。好失望,用吉野家牛,唔係滑牛味道。又唔辣又唔野味。。。就係呢間啦無侍應,味道。。。一般得黎係可以話, 試一次咩都夠晒。。

我地叫左柚子蝦球, 水煮牛, 蒸腐竹, 娃娃菜

味道不過不失,但上到黎已經唔係熱既

無言, 入面無湯, 而且上左黎又無醋,追左三分鐘先有

蒸腐竹,更無言,相都望到乾爭爭

又細又老既娃娃菜。。唔掂

水煮牛,一上黎。。好失望,用吉野家牛,唔係滑牛
味道。又唔辣又唔野味。。。

就係呢間啦

侍應,味道。。。一般得黎係可以話, 試一次咩都夠晒。。

2018-09-11 126 浏览
之前在社交網站上看過有朋友曾上載一張類似Condom但實際上係濕紙巾的相片, 覺得好有趣。及後發現原來呢個「安全套」濕紙巾是來自一間餐館。經搜索之下, 就搵到出自「名館」。是晚放工, 約了一位台灣朋友食飯, 就選擇來了位於中環擺花街的名館。由於是平日夜晚, 所以都唔洗等位, 直接walk-in有位坐, 但出乎我意料, 就係平日夜晚呢度都有超過6成的入座率, 看來「名館」亦非「等閒之輩」。一坐低, 最容易就留意到係碗旁的「Condom」濕紙巾啦~至於呢度的碗底, 亦有具不同意思的句子。充滿風雅詩意的感覺~由於跟台灣的朋友來食飯, 所以都選左一D比較有香港感覺的菜式。當然, 呢度的Menu有很多款菜以供選擇, 大部分都是比較新派的粵菜, 而並唔係平時港式小菜。首先, 先來一道港式代表-厚切叉燒。呢度的叉燒雖然係厚切, 但完全唔會又柴又韌。相反, 食落去好鬆軟, 蜜汁亦掛在肉上, 非常出色。台灣朋友都話要真係只會在香港才吃到好味的叉燒。然後朋友點了一道香煎蘿蔔糕, 配上港式辣椒醬。首先, 我必須提醒大家, 呢度的辣椒醬係好香, 但同時都好辣。唔食得辣既點少少就算, 否則你會後悔。無論如何,

一坐低, 最容易就留意到係碗旁的「Condom」濕紙巾啦~

然後朋友點了一道香煎蘿蔔糕, 配上港式辣椒醬。首先, 我必須提醒大家, 呢度的辣椒醬係好香, 但同時都好辣。唔食得辣既點少少就算, 否則你會後悔。無論如何, 蘿蔔糕係有真蘿蔔係入面, 沒有欺場, 夠哂蘿蔔的甜味。但小弟略嫌佢煎得唔夠「透」, 如果再煎香少少, 肯定會加分。

跟住來一道比較清淡的, 就係菌皇醬蒸腐竹。小弟必須稱讚, 呢度的腐竹應該係用新鮮的, 並唔係雪藏貨。因為一食落去已經好有黃豆腐竹味, 唔會硬, 非常「淋軟」。加上名館自製的菌皇醬, 菇菌的香氣加上腐竹的黃豆味, 兩者沒有違和感, 相反係並存並助, 兩者的味道互映生輝。

然後, 我選擇左一道幾特別的菜式, 係「秋葵炒海螺片」。首先係本人喜歡食螺片, 而呢度的螺片幾爽口, 唔會韌唔會咬唔開。加入海葵和醬汁去炒, 既是有港式的小炒感覺, 同時亦有清爽的味道。而小弟亦是第一次食到秋葵係用小炒的方式來煮。呢一點, 廚師真係有創意, 果然有新派粵菜的風格。

主食方面, 我地揀左金黃球泡飯, 原因係個名有趣。而黎到先知道, 唔係普通的泡飯。大家睇到圖片, 佢係有一個外面係飯焦的圓球體, 浸在湯內, 並且透過上湯去將個飯球浸開。同埋因為浸開個飯球都需要時間, 所以呢度亦好貼心咁係呢窩泡飯下面加一個小火爐可以烘熱佢。

兩個人食咁多野真係好飽架, 但呢度D野真係好特別同埋幾好食。最後亦因為睇到Menu上面有一道甜品的名字好得意, 所以就點左黎試試。呢一道甜品的名叫「麻雀詐糊」。我初初以為係芝麻糊個類野, 但實際上原來真係「麻雀」咁既樣!! 呢度廚師好有心機咁將椰汁桂花糕做成麻雀的樣子, 望落去好真實咁, 幾可以假亂真。但唔好以為佢好睇唔好食, 事實上佢既椰汁味好夠, 配上清淡的桂花, 兩者互相平衡, 唔會過甜。順帶一提, 原來連兩張「銀紙」都係可以食, 不過坦白講, 就好普通啦。所以重點都係放返上D「麻雀」度啦~

食完之後, 我和朋友都一致好評。名館能夠係中環平日夜晚都有6成入座率, 果然唔簡單。呢度的菜式既新潮又好玩, 亦係年青人打卡的好地方~
2018-09-10
  • 麻雀詐糊、
  • 厚切叉燒、
  • 秋葵炒海螺片
1K
2018-09-11 124 浏览
今晚約了3個冇見的好友dinner, 好友在中環區工作,因她吃完晚飯也需要回公司OT,好友就介紹我去中環“名館”。餐廳很光猛,而且掛上很多裝飾品在牆上, 觀感也很不錯,每個座位也很寬闊,都坐得很自在。為節省時間我已點好了菜式,待好友可以早點吃完快回公司工作,想不到點到菜後5分鐘就可立即上菜,上菜時間好友剛好到步,大家即可邊食邊傾。我點了厚切叉燒皇,很香甜美味蜜汁叉燒,肉質腍嫩,半肥半瘦,非常juicy。蜜蜂柚子蝦球,柚子蜜帶酸甜味,蝦球也彈牙。私房金黃球泡飯,好得意呀~廚師將反搓成圓球狀,之後炸成一個金黃色波波,再浸上湯及配料一齊上檯。飯是外脆內軟,再與湯一起食,清香可口。鮮肉一口小籠包,鮮肉size剛好一口,湯汁味美,溫暖剛好不燙口。金銀蒜蓉勝瓜金菇,爽口鮮綠,味道不錯。甜品是烏龍茶湯圓,當上甜品時我哋見到萬壽無疆的茶壺同茶杯😆😆,馬上聯想起斟茶儀式,大演新抱斟茶給奶奶情節😜😜,二人在餐廳中大聲傻笑😂😂。首先烏龍茶好清香,茶溫應該有90度,飲茶可助消滯,可惜嫌湯圓皮比較厚身,如果可以再薄d就好了。整體上餐廳質素都很好,上菜速度都很快, 服務態度有良好,下次再嚟飲茶先。

蜜蜂柚子蝦球,柚子蜜帶酸甜味,蝦球也彈牙。

金銀蒜蓉勝瓜金菇,爽口鮮綠,味道不錯。

2018-09-10 858 浏览
去到名館就會諗起佢既「呃like菜式」,除左有Gimmick之外又煮得好味,咁先叫做有實力咖麻燕窩流沙包 $68最可愛既箭豬仔打頭陣出場!造型滿分,大家都爭住同佢影相點心師傅手工做得夠細緻,就算蒸完箭豬仔都無變型走樣。流沙餡充滿奶黃同咸蛋黃既香甜味道,賣相同味道都Very good。厚切叉燒皇 $88叉燒沾滿香甜蜜汁,燒至外層香口,半肥瘦咬落有肉地又帶油香,特厚厚度啖啖肉食落好滿足私房金黃球泡飯 $88呢個金黃球係炸過既脆米飯,將飯加到湯中依然保留到好似飯焦果種脆卜卜既口感。湯底有蕃茄、芹菜等,食落好清新。托碟中間仲有蠟燭一直熱住個湯,所以擺耐左都唔會凍冰冰。呢度既脆米湯飯係我每次黎到都必點既菜式蜜椒土豆安格斯牛柳粒 $98薯仔係預先炸過既,口感夠軟夠粉,牛柳粒亦都鬆化,又唔會食到”鬆肉粉”既感覺,再加入黑椒炒香,水準一流!自製菌皇醬蒜鮮腐竹 $68個人一向喜愛豆品,腐竹以蒸法烹調可帶出佢既豆香之餘又令質感更加軟滑,菌皇醬味道偏濃。烏龍茶湯圓 $68呢味係全晚最多人喜愛既菜式,配搭新穎有火花。烏龍茶係無加糖既純茶,濃香茶味反而襯托出湯圓既煙韌香甜,比起薑茶糖水有過之而無不及。一啖茶、一

燕窩流沙包 $68
燕窩流沙包

最可愛既箭豬仔打頭陣出場!造型滿分,大家都爭住同佢影相

厚切叉燒皇 $88

私房金黃球泡飯 $88

蜜椒土豆安格斯牛柳粒 $98

自製菌皇醬蒜鮮腐竹 $68
自製菌皇醬蒜鮮腐竹
自製菌皇醬蒜鮮腐竹

烏龍茶湯圓 $68
烏龍茶湯圓

呢味係全晚最多人喜愛既菜式,配搭新穎有火花。烏龍茶係無加糖既純茶,濃香茶味反而襯托出湯圓既煙韌香甜,比起薑茶糖水有過之而無不及。一啖茶、一啖甜,反而中和左甜膩既感覺,食完成餐飯都唔可以Miss左呢個甜品呀!

餐牌
2018-09-08 418 浏览
老朋友從外國返黎出黎聚聚, 所以我專登搵左間中菜餐廳, 等佢可以回味一下中菜的味道. 由於佢家住港島區, 又好少返黎香港, 所以對九龍新界都唔熟路, 所以我搵左中環的名館! 去到餐廳已見滿座, 估唔到平日夜晚都咁旺場, 好彩有book位^^ 餐廳面積好大, 坐位闊落, 坐得舒服. 餐廳提供的蕎麥茶, 有獨特的米香, 味道清新, 正氣有益. 厚切叉燒皇個人好鐘意食叉燒, 但要食到有水準的叉燒不易, 見到隔離枱有人點, 賣相唔錯, 於是點左一碟試試. 叉燒皇不止賣相靚, 厚切口感豐富, 用上半肥瘦肉, 肉質香軟稔滑, 蜜汁的甜味令叉燒更香甜, 味道超讚!霸王辣子軟殼蟹開初見到全是辣椒, 用筷子撥開, 才發現原來有好多隻軟殼蟹在內! 軟殼蟹炸得香脆, 辣椒香味溶入於軟殼蟹中, 配上芝麻、腰果, 好惹味!蜜椒土豆安格斯牛柳粒另一道我最喜愛的菜式~ 安格斯牛柳粒肉質軟稔富肉味, 配以甜甜的蜜糖, 令牛柳粒味道更上一層樓. 土豆切成小粒, 炸得香脆, 一口一粒, 好滋味! 蜂蜜柚子蝦球蝦球炸得香脆, 粉漿夠薄, 外脆內軟,配以柚子蜜香甜中帶點青檸香味, 特別好食! 蝦球雖然炸過, 但仍食到肉質鮮嫩

餐廳提供的蕎麥茶, 有獨特的米香, 味道清新, 正氣有益.

霸王辣子軟殼蟹
霸王辣子軟殻蟹

蜂蜜柚子蝦球

蝦球炸得香脆, 粉漿夠薄, 外脆內軟,配以柚子蜜香甜中帶點青檸香味, 特別好食! 蝦球雖然炸過, 但仍食到肉質鮮嫩, 果真好味!

鮮蝦金魚餃

餐廳把蝦餃造成金魚餃樣子, 賣相可愛, 朋友看到即時拿起相機! 金魚餃皮薄, 內裡的蝦很鮮, 不論賣相, 連味道都是極好!

石窩鮑魚雞粒炒飯

炒飯用石窩裝著, 可以保持溫度
炒飯內很多粒細鮑魚同雞粒, 炒得乾爽, 十分惹味!

麻雀詐糊

最令我期待的甜品終於出場! 呢個麻雀做得似模似樣, 原來是桂花椰汁榚來, 賣相非常特別,又是拿起相機及打卡的時候了!

麻雀詐糊

麻雀桂花榚唔甜, 發出淡淡桂花香味, 很清新啊!

麻雀下仲附有兩張紙幣, 原來是米紙, 雖然冇味, 但絕對是眾人的亮點, 打卡的好工具!

開開心心又傾了一個晚上, 朋友話好滿意呢餐, 仲話下次返香港要再黎

霸王辣子軟殻蟹
2018-09-06 117 浏览
2018-09-05 109 浏览
返工咁辛苦,終於捱到星期五可以同同事放工食番餐好, 今次encore名館, 一來因為佢環境坐得幾舒服, 二來食物精緻又好味先食個銀湖天鵝酥, 香酥惹味, 加上 外型吸引 ,食得零舍開心不得不讚美一下這一個 厚切叉燒皇, 肥美 Juicy 啖啖肉汁,餸飯一流呀燒魂妙齡乳鴿, 肉質夠曬嫩滑, 皮脆肉香,好味道胡麻醬 鮮淮山 ,是一道冷盤, 口感清甜, 食完都覺得個人健康啲鮮蝦金魚餃, 裏面嘅鮮蝦餃隻隻大大隻, 外型喺設計咗一條金魚既模樣,好可愛呀最後就係食番個炸糊十三么😂😂 呢個設計好吸引呀,食完炸糊仲要罰美金同人仔😂, 呢兩張銀紙係用米糊做嘅,麻雀就係椰汁糕, 好過癮呀

燒魂妙齡乳鴿, 肉質夠曬嫩滑, 皮脆肉香,好味道

2018-09-05 150 浏览
之前在紅磡吃過名館,覺得味道不錯,今天路過中環,知道附近有間名館,便來吃晚飯。這裡的地方很大,有貴賓店、大枱和四人枱,座位寛闊,適合商務聚餐。蒜泥白肉,蒜泥鋪滿了白肉表面,而白肉沒有豬酥味,再加上辣油,這個比正宗的川菜還好味。蜜椒土豆🥔安格斯牛柳粒,土豆🥔粒是即炸的,外脆內軟,加上牛柳帶點微酸,令人吃完整個小菜,都不會有肥膩感。四川五菜擔擔麵,是比較創新的設計,用上了五種不同顔色的蔬菜,做成麵條,再加上特製的花生配料,可惜我不太喜歡這個味道,反而覺得五菜麵條比較好吃。高湯灼菜芯,健康飲食,一定要吃些蔬菜的。燕窩流沙包,似箭豬的做型非常吸引,打開後,燕窩流出,而味道有點像鍊奶,非常好味。炸糊,這個甜品造成麻雀形狀,味道有淡淡的桂花、椰汁味,而不會太甜,創意一流。

高湯灼菜芯,健康飲食,一定要吃些蔬菜的。

2018-08-31 143 浏览
擺花街,曾經非常熟悉這裡;而這裡的店,轉得總是太快吧。這天來到名館,品嚐精緻的中菜。餐廳的裝潢以藍色為主,予人很精神的感覺呢。 如果愛情是一場博弈,我那愿和你一干到底 看似很痴心,但其實背後是很可怕的。 蕎麥茶 喜歡這裡的茶,好喝之餘,用途亦多夕,可以降血脂、降血糖和降尿糖;雖然我沒有這些病痛,但喝喝倒也不錯呢。 生煎菠菜窩貼 HK$48 先來份窩貼,我很少吃窩貼,因為一般的窩貼都是以豬肉做餡料,而且還有大量的豬油,最受不了那種肥膩。喜歡以菠菜作餡料,非常健康,窩貼煎得脆脆的,味道不錯呢。 厚切叉燒皇 HK$88 我是很喜歡吃叉燒的,這份叉燒正合我心意,厚切之餘,肉質很嫩,充滿肉香,蜜味亦香甜,超喜歡呢。 天山雪蓮燉海星 HK$88 現在喝湯,很多時都是以茶壺形式上,這樣特別之餘,夠保曖亦容易share吧。喜歡這個天山雪蓮燉海星,味道十分濃郁,天山雪蓮的營養價值亦很高,實在值得來一壺吧。 蜂蜜柚子蝦球 HK$88 本身都很喜歡吃蝦球,以蜂蜜柚子來調味的更加喜歡;蜂蜜帶甜香,柚子帶輕輕的酸,味道十分開胃;而蝦球肉質爽口,百吃不厭呢。 和風櫻花蝦炒飯 HK$118 面層有大

如果愛情是一場博弈,我那愿和你一干到底
看似很痴心,但其實背後是很可怕的。

蕎麥茶

生煎菠菜窩貼 HK$48

厚切叉燒皇 HK$88

天山雪蓮燉海星 HK$88

蜂蜜柚子蝦球 HK$88

和風櫻花蝦炒飯 HK$118
面層有大量的櫻花蝦,令這飯的香氣和味道提升至極點;炒飯炒得很好,飯粒分明又乾身,炒飯看似很易,但炒我好亦很考功夫的。

金薯棋子酥(半) HK$68
甜品方面,一邊捉棋一邊吃吧。

其實是紫心蕃薯蓉和蕃薯蓉,當中包著鮮奶;本身很愛吃蕃薯,所以亦喜歡這個,加上十分香甜,實在美味;只是這個甜品實在令人很飽呢。

名館
中環擺花街1-7號1號廣場1樓

最新的資訊在此,請給我一個like