2020-12-08 5444 浏览
🔸沸騰水煮滑魚片 $288(7.5/10)魚片嫩滑無骨,酸辣湯底可以自己揀辣度,雖然揀咗小辣,但眼見湯面浮起嘅辣椒,就知道都係辣😂底下仲有寬粉索晒湯汁,正記得盡早食,煮太耐容易爛喔!總結味道都不錯,但相對比還是 “十二味 “更勝一籌❤️:🔸蜂蜜柚子蝦球 $108 (7.5/10)大量柚子蜜包裹着炸蝦球,蝦球大大粒外皮香脆,朋友大贊好食,但對於我來說就有點過甜😛:🔸松露帶子炒滑蛋 $92 (6/10)蛋係滑因為好油🙈 無蛋香,帶子細,松露味亦唔岀🤷🏻‍♀️可直接省略:🔸脆皮鹹豬手 $188 (8/10)雖然唔明點解中餐館會有西餐食物😂但又出奇地好食😝 豬皮炸到好香脆,薄身唔肥膩!肉質煙煙韌韌,滿滿骨膠原嘅感覺😝連旁邊既配菜炸薯角都同樣出色!:🔸橄欖菜乾四季豆 $88 (7.5/10)正常發揮,橄欖菜乾同肉碎都炒好香,送飯一流————————————————by C #sissyfoodie
🔸沸騰水煮滑魚片 $288(7.5/10)
記得盡早食,煮太耐容易爛喔!
總結味道都不錯,但相對比還是 “十二味 “更勝一籌❤️

🔸蜂蜜柚子蝦球 $108 (7.5/10)

🔸松露帶子炒滑蛋 $92 (6/10)

🔸脆皮鹹豬手 $188 (8/10)
雖然唔明點解中餐館會有西餐食物😂
連旁邊既配菜炸薯角都同樣出色!
脆皮鹹豬手

🔸橄欖菜乾四季豆 $88 (7.5/10)
正常發揮,橄欖菜乾同肉碎都炒好香,送飯一流

————————————————
by C #sissyfoodie
脆皮鹹豬手
  • 沸騰水煮滑魚片
❀ 名館 #中環 ❀❗️啱晒一家人食飯 有睇頭新派酒樓❗️——————————————————同屋企人食飯成日都係去啲連鎖大酒樓,都咪話唔厭🤓前排DiningCity又推出新一輪嘅promotion - We Love Dining (而家已經完咗,不過佢哋每隔幾個月又會再推出)。今次去咗呢間新派中菜館😆由裝修至食物都好潮,選擇亦好豐富,有燉湯、燒味、點心、小菜等,特別在於賣相非常精緻😍其中一道甜品13么造型似足麻雀,玩味十足,的確幾有gimmick✨另外佢哋仲有好多特色宮廷點心,不過當日晚餐去所以就冇試到。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷DiningCity We Love Dining Dinner Set $288☞ 前菜(四選一)♥京川汁秋葵♥桂花鐵棍淮山♥麻香魚皮♥麻辣無骨黑雞腳揀咗魚皮,前菜正常,酸酸甜甜,簡單開胃小菜。.☞ 湯♥亞馬遜椰子川貝燉鱷魚♥糖心黑蒜燉響螺呢兩個湯就真係好誇張,勁足料!用上茶壺裝湯,內裏超多湯渣‼️。.☞ 主菜 (三選一)♥鼎泰藍銅窩水煮魚♥鼎泰藍銅窩水煮牛♥鼎泰藍銅窩酸菜魚個鼎泰藍銅窩絕對係gimmick🤩帶你回到復古香港,而且每台款式都唔一樣。當日揀咗酸菜魚,冇諗過個
❀ 名館 #中環 ❀
❗️啱晒一家人食飯 有睇頭新派酒樓❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 前菜(四選一)
♥京川汁秋葵
♥桂花鐵棍淮山
♥麻香魚皮
♥麻辣無骨黑雞腳
揀咗魚皮,前菜正常,酸酸甜甜,簡單開胃小菜。
麻香魚皮

☞ 湯
♥亞馬遜椰子川貝燉鱷魚
♥糖心黑蒜燉響螺

☞ 主菜 (三選一)
♥鼎泰藍銅窩水煮魚
♥鼎泰藍銅窩水煮牛
♥鼎泰藍銅窩酸菜魚
當日揀咗酸菜魚,冇諗過個窩居然裝到咁多酸菜魚👍🏻肉質都算滑,只係散少少。
味道都幾香,酸味夠重,最鍾意佢加埋大量酸菜同埋薯粉,幾抵食!
鼎泰藍銅窩酸菜魚

☞ 主菜 (三選一)
♥水蜜桃咕嚕肉
♥柚子蝦球
♥霸王辣子雞
揀咗柚子蝦球,唔錯喎🥰!
炸到香脆,配上酸酸甜甜嘅柚子汁,味道有啲似酸檸雞,不過取而代之係爽口嘅蝦。
柚子蝦球

☞ 蔬菜
♥金銀蒜銀魚蒸勝瓜
♥金銀蒜銀魚蒸娃娃菜
蔬菜亦好有驚喜👍🏻!
揀咗勝瓜,簡簡單單用上豉油蒜頭銀魚等等作調味,將勝瓜煮到腍,索埋醬汁一齊食好香濃美味😚!
金銀蒜銀魚蒸勝瓜

甜品
♥麻雀十三么
當初我就係比呢個甜品所吸引🤓!
雖然實物冇想像中咁精緻,只係喺桂花糕上黐上食用紙,仲有啲凹凹凸凸,明明張相係畫啲花紋上去😶。
不過好在佢個桂花糕都幾香,算係有看頭得來又食得落口嘅甜品☺️。
麻雀十三么

☞ 酒水
♥春湘白墮
當日就話賣晒🙈問我哋換咗啤酒得唔得。
唔太飲酒嘅我哋就寧願唔要,所以就冇試到。
DiningCity We Love Dining Dinner Set $288整體味道: 4/5 整體性價比: 4.3/5
整體來講,味道質素不過不失✨唔係啲超級高貴嘅中菜廳,但覺得幾適合同屋企人簡單敘下舊,價錢相宜,而且份量又多,味道亦唔會失望。雖然而家DiningCity We Love Dining 嘅優惠已經完結,但佢平時就咁單嗌價錢都係~$1xx左右,另外仲有多種特色整到超靚、夠晒有看頭嘅點心,幾適合一家人食飯。

麻香魚皮
鼎泰藍銅窩酸菜魚
柚子蝦球
金銀蒜銀魚蒸勝瓜
麻雀十三么
2020-12-04 1909 浏览
Excellent Chinese Cuisine with Great Environment Ming Bistro Best for people who would like a nice and spacious environment to eat Chinese cuisine. Ming Bistro in Central has excellent decor and creative Chinese cuisines that would surprise you. I am particularly impressed by their Ma Jong-look (Cantonese tile game) dessert, and Sichuan style fish (in a big broth with really pretty container). Of course, the Beijing Duck (they call it Cantonese Roast Duck here) is also my all-time-favorite. 🦆 C

Ming Bistro

🦆 Cantonese Roast Duck Served with Egg Skin (20 pcs) HKD498
Loved how the staff slice the duck in front of us, and put them on the plate really nicely. The presentation made this dish worth a 5 out of 5 stars. Taste was good too. They made a special pineapple 🍍 sauce for people to wrap it with the duck, cucumber, and egg skin etc.

😚 Japanese Anguilliformes Fried Rice HKD128
Nice fried rice! I always like Japanese eel, so this was great.

🌶 Sichuan Style Fish HKD298
My favorite! Their container was really pretty - look at the painting. Great when you bring your foreign friends here (my Aussie friends said they were impressed by its look). Taste was food too. Definitely worth a try. You can also request to have mild spiciness.
Sichuan Style Fish

🌱 Okra with Peking Source HKD48
You can treat it as a cold appetizer. The taste was okay. Not particularly special.
Okra with Peking Source

🐷 Sizzling Barbecue Pork $108
Another surprise! A huge barbecue pork chunk served on a iron plate. Hot and nice texture.
Sizzling Barbecue Pork

Sichuan Style Fish
Sizzling Barbecue Pork
  • 沸騰水煮滑魚片
2020-12-01 1566 浏览
疫情期間,有人出嚟食飯都算罕見,我真係唔明你做野點解可以咁hea 。問白衫姐姐攞張枱十問九唔應咁樣都算啦,叫過餸都好似冇聽到咁,好彩食物質素都算過得去,但係下次會唔會嚟都要慎重考慮。
  • 厚切叉燒皇
  • 和風櫻花蝦炒飯
*✲゚*。🦢抵食午市點心放題 All-you-can-eat Dim Sum😋
食物款式選擇好多
有點心 涼拌小菜 飯麵 甜品🥢每款味道都唔錯 賣相夠精緻😆印象中冇食到伏野🤣

推介:
🦐  紅菜頭餃
唔洗擔心好重紅菜頭味😛
🍠  流心紫薯果
紫薯蓉+奶皇流心都幾夾 個樣幾得意
-✨ 午市點心放題 (平日每位 $128; 假日$148 另收茶芥加一)-📍名館 Ming Bistro @mingbistrohk▫️ 中環擺花街1號廣場1樓▫️ 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1401號舖▫️ 紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓113號舖-
*✲゚*。🦢

▫️ 紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓113號舖
  • 雪茄鮮蝦春卷
  • 銀湖天鵝酥
2020-11-20 502 浏览
服務態度極之差,工作散慢,大堂經常唔見人,上菜慢,食物差,食到一肚氣。芝麻芋絲軟夾,硬到牙都甩。藍莓流心包,不流心,相距甚遠。全店不足10枱客,如此環境如何撑下去,好好改善。
2020-11-13 1199 浏览
見到食評好多人讚隻片皮鴨好好食,所以專登約埋朋友訂枱訂埋片皮鴨食。隻鴨要$498,其實一啲都唔便宜,如果好食會覺得值得,可惜係一啲都唔好食。師父係推隻鴨出黎係你面前切片。塊皮係用蛋皮,好唔好食見仁見智,我同朋友都覺得傳統粉皮包住好食啲。重點係隻鴨係凍嘅,少少暖都沒有,也沒有鴨香味,懷疑隻鴨用冰鮮鴨。鴨脾位啲肉更係難咬開,肉質好硬……點埋佢個最出名嘅麻雀甜品,人地影相好靚,但實物黎到,一忽忽咁,啲字又甩色……味道……更是非常一般……試過一次唔會再叫……其他菜式係唔差嘅,例如口水雞、石鍋飯、乳鴿,都好好。只係個片皮鴨同麻雀甜品令人覺得好失望。

2020-11-13
用家個人感受,不是打手!8️⃣0️⃣位置,中環地鐵站C出,行上去大約8分鐘,也不太難找。9️⃣0️⃣裝修及空間,感覺乾淨舒服,空間闊落,平日下午茶時段,人較少,清靜。8️⃣5️⃣招呼,店內姐姐很快帶位入坐,上茶落單都很快,也很友善有禮。8️⃣0️⃣基本上中規中舉,看上去是高質點心,只可惜沒有傳統至愛點心牛肉棉花雞鳯爪,整體都算好味嘅。其實好多點心都未試,太飽了。小籠包蝦餃皇蓮藕餅鵪鶉蛋燒賣蘿蔔糕天鵝酥鮮蝦春卷鹹水角鴛鴦流汁叉燒包芋絲軟甲水晶餚肉泡椒魚皮絲淮山香菇雞粒炒飯玫瑰奶皇包杯子甜品❣️8️⃣0️⃣CP值,平日下午茶點心放題時段(14:00開始),食90分鐘,原價$128,優惠減$30,茶芥$15,加一,2人埋單$250,平均每人$125,坐得舒服,食物質數完全合格,值得一試,經開個頭會再去。
用家個人感受,不是打手!
小籠包

杯子甜品

2020-11-10
  • 泡椒魚皮絲
2020-11-08 1075 浏览
今次係第二篇之任食放題篇,選擇了中環名館,這間名館有三間分店,另一間就在銅鑼灣!價錢是$148加茶錢$15再加一,total:$179,九十分鐘放題!第一道大概十五分鐘上枱,正常等候時間!食物賣相精緻,一件一件叫,可以試好多款式👍🏻👍🏻蝦餃皮薄足料,小籠包非常多汁(如果有醋點埋更佳),玫瑰花奶皇糕推介必食😍糯米雞比較油😬紫薯棋子穌比較甜,杯子布甸有二層,上一層楊枝甘露布甸不錯,下一層布甸一般😬香港站C出口行大概10分鐘到,要上少少樓梯😅
食物賣相精緻,一件一件叫,可以試好多款式👍🏻👍🏻
香港站C出口行大概10分鐘到,要上少少樓梯😅
2020-11-08
2020-11-01 1001 浏览
片皮鴨姐姐,刀功了得!片皮鴨好睇又好食😋!認真可以再食多一次!片皮鴨餅皮好有特式,又薄又夠熱,好似薄雞蛋餅,加埋山楂、青瓜等餡料同埋四種不同醬,真系好好味👍🏻而且,服務態度一流,其他餸都好好味!仲有,玄米茶都好好飲,所以會再嚟飲茶或者食晚飯!
  • 石鍋鮑魚雞粒炒飯
  • 金銀蒜銀魚蒸娃娃菜
2020-11-01 1209 浏览
今次又去左食點心,作為戰鬥力高強嘅我,任食的CP值梗係好過我逐碟嗌效益😂呢間叫‘名館’,係中環,銅鑼灣都有分店,限時90分鐘點心放題任食,選擇唔會話好多,主要係炸物偏多,但點心都係比較精緻,呢點有啲驚喜,除左有好傳統棋子餅之外,仲有鵪鶉蛋燒賣,值得一提係個魚皮,唔係我地成日食個D炸魚片,呢個係滷,超級彈牙,而且麻辣味好重,好入味,推介👍整體來講都不過不失,係中環來講,咁精緻點心,呢個價錢算係咁。

2020-10-25
2020-10-29 993 浏览
假日去沒有太多人,尤其是下午茶的時間。 覺得名館(中環店)的裝潢很好看,亦坐得舒服。我們選擇了點心放題,看到一桌都是點心就是爽~點心精美,上菜很快,點心數量按人頭數給予。第二轉有漏單的情況,不過讓店員跟進很快便處理好。茶水喝完都有換新的。包點糕點都很精美,黑色是奶皇流沙包。藍梅鬆糕,咬下去藍梅甾會流出來。玫瑰糕晶瑩剔透,觀賞價值較高。炸物都非常熱及香脆,春卷及炸鮮奶都點了兩次。小籠包、蝦餃、燒賣是一般酒樓水準,不過不失。杯子甜點下單了兩次,沒想到竟然會提供不同味道,實在驚喜。紫色的是藍梅味奶凍(應該是,吃不出來)。綠色是抹茶味奶凍。兩款都充滿香濃奶味而且幼滑。
假日去沒有太多人,尤其是下午茶的時間。

覺得名館(中環店)的裝潢很好看,亦坐得舒服。

我們選擇了點心放題,看到一桌都是點心就是爽~

包點糕點都很精美,黑色是奶皇流沙包。
藍梅鬆糕,咬下去藍梅甾會流出來。
玫瑰糕晶瑩剔透,觀賞價值較高。
流沙包

炸物都非常熱及香脆,春卷及炸鮮奶都點了兩次。

小籠包、蝦餃、燒賣是一般酒樓水準,不過不失。

杯子甜點下單了兩次,沒想到竟然會提供不同味道,實在驚喜。
2020-10-26
流沙包
好食、水準高、足料個人已第二次食,今次帶兩位長輩試試新野。呢間中菜出名,估唔到連其他小菜都咁帶水準酸菜魚片皮鴨先講下普通小菜....鐵板叉燒價錢:? 忘記了第一次食同第二次食都好食,keep到水準。不過如果有點片皮鴨,叉燒便淪為了配角!呢道特色係「叉燒扒」,上碟時係無切既。好處係可以自己控制厚度,壞處係自己就切得唔平均,影響口感。味道係好食,唔太肥唔太瘦。小小建議:上碟時待鐵板煎脆少少面頭,食落更香口椰子鱷魚湯$78/水壺**必試**飲落超香甜,椰子味清新。打開蓋,見到用好多材料去煲。不過我寧願佢比多d湯,哈哈特色:用功夫茶杯飲湯幾特別,可以兩人分享。大概有6-8杯左右。酸菜魚麻味大於辣味,岩曬我呢d不太吃辛的人。個人係超喜歡麻同酸菜,所以呢道菜對我黎講係滿分。酸菜好多,食極都有,麻味足夠。另外,其實仲有魚的,魚唔腥,普普通通,食落夾埋酸菜同麻味咁個個覺得酸菜魚既「麻」同「酸菜」先係主角,所以呢道菜都係滿分片皮鴨*唔試唔得*$498成五百蚊隻片皮鴨其實都算貴,但呢個價錢絕對無交行貨。首先師傅片鴨時,可要求片厚d/薄d,絕對歡迎。鴨肥瘦適中,鴨皮燒到好香脆嘩嘩嘩,驚喜陸續有來......
好食、水準高、足料

片皮鴨

先講下普通小菜....

鐵板叉燒
價錢:? 忘記了
小小建議:上碟時待鐵板煎脆少少面頭,食落更香口

椰子鱷魚湯$78/水壺**必試**

*唔試唔得*$498
成五百蚊隻片皮鴨其實都算貴,但呢個價錢絕對無交行貨。

嘩嘩嘩,驚喜陸續有來......
佢切埋4隻髀比得地,我都未試過食片皮鴨可以食雞髀咁。望到都勁吸引,食完真係好滿足。
片皮鴨

繼續有驚喜呀~~
最出色係配菜有酸薑,同鴨真係好夾。減低油膩感。配菜唔夠仲好以refill 。

醬料都好出色好特別,同其他餐廳與別不同嘅地方係唔止得甜醬

上而下:菠蘿肉 甜醬 日式芝麻醬 柚子醬

- 菠蘿肉:出奇地好夾,食落好清新。感覺中女變少女咁
- 甜醬:正常
- 日式芝麻醬:未食過咁既配搭,出奇地好好食。
- 柚子醬:食落好清新,清新度比菠蘿肉遜色

試過四種醬mix 埋都好夾,好難形容但絕對唔會令你失望同絕對有驚喜!

順帶一提,呢度唔係提供普通餅皮,而係用蛋皮,食多幾塊都無咁飽。

總括而言,呢間餐廳同朋友聚會,結婚見家長,節日家人聚會絕對適合,值得既!

• 私房黃金球泡飯
2020-10-22 1002 浏览
與舊同事晚餐,食物無懈可擊,烤鴨配新口味醬料,出奇地好食,柚子蝦勁爽脆勁好味,酸菜魚好滑,十三么造型嘅椰汁桂花糕好特別,連蕎麥茶都好好飲,員工又好有禮貌,一定會推薦俾朋友。
2020-10-21
  • 陳醋珊瑚紅海蜇頭
  • 烤鴨
  • 酸菜魚
2020-10-05 1708 浏览
So there was four of us that had decided to go a little local and had a major craving, it was major! This place was the spot and gave us our fix! I would highly recommend their congee! superb! There were also fantastic dumpling rolls of some sorting variety, wrapped very tight! like I couldnt even find a line in then folds it was just so perfect. If you're looking for absolutely superb local cuisine this would absolutely he the spot for you ladies and gentlemen.
  • 蜜椒土豆安格斯牛柳粒
  • 私房金黃球泡飯