2019-03-14
老闆請食飯,一定帶我地食好野,黎到灣仔名門私房菜,呢度環境企理光猛,感覺舒適,唔似酒樓甘迫夾。老闆發板,等食先。杏汁燉白肺花膠湯,好大隻花膠,個湯有杏汁香但又冇杏仁個種好搶既味道,白肺好滋潤,好飲!冰鎮鮑魚,鮑魚好爽口,一咬就開,時間控制得啱啱好,係我食過口感最好既鮑魚。鮮蟹肉瑤柱焗蟹蓋,成個畫面係好震撼既,蟹肉,瑤柱,洋蔥裝滿成個蟹蓋,而每一啖都有蟹肉既鮮甜,食落好有咬勁。燒汁洋蔥黑毛豬扒條,豬扒厚切得黎仲好腍身,個醬汁都好惹味。蝦子扣柚皮,聽過未試過,原來熟左既柚皮有小小似節瓜既質地,但就實淨一d,完全想像唔到係柚皮,都幾得意幾好味。竹笙腿茸燉菜心,雖然係平凡一個菜式,但選料新鮮,菜心好甜。鮮蝦瑤柱荷葉飯,荷葉飯幾香,飯粒有咬口,要食飯先有力嘛!燕窩蛋白杏仁茶,燕窩都唔少架,加埋蛋白,食落更有口感,杏仁茶好滑,比牛奶更滑,食完覺得自己好有仙氣,哈哈!
老闆發板,等食先。
燒汁洋蔥黑毛豬扒條,豬扒厚切得黎仲好腍身,個醬汁都好惹味。
竹笙腿茸燉菜心,雖然係平凡一個菜式,但選料新鮮,菜心好甜。
鮮蝦瑤柱荷葉飯,荷葉飯幾香,飯粒有咬口,要食飯先有力嘛!