2019-03-14 249 浏览
老闆請食飯,一定帶我地食好野,黎到灣仔名門私房菜,呢度環境企理光猛,感覺舒適,唔似酒樓甘迫夾。老闆發板,等食先。杏汁燉白肺花膠湯,好大隻花膠,個湯有杏汁香但又冇杏仁個種好搶既味道,白肺好滋潤,好飲!冰鎮鮑魚,鮑魚好爽口,一咬就開,時間控制得啱啱好,係我食過口感最好既鮑魚。鮮蟹肉瑤柱焗蟹蓋,成個畫面係好震撼既,蟹肉,瑤柱,洋蔥裝滿成個蟹蓋,而每一啖都有蟹肉既鮮甜,食落好有咬勁。燒汁洋蔥黑毛豬扒條,豬扒厚切得黎仲好腍身,個醬汁都好惹味。蝦子扣柚皮,聽過未試過,原來熟左既柚皮有小小似節瓜既質地,但就實淨一d,完全想像唔到係柚皮,都幾得意幾好味。竹笙腿茸燉菜心,雖然係平凡一個菜式,但選料新鮮,菜心好甜。鮮蝦瑤柱荷葉飯,荷葉飯幾香,飯粒有咬口,要食飯先有力嘛!燕窩蛋白杏仁茶,燕窩都唔少架,加埋蛋白,食落更有口感,杏仁茶好滑,比牛奶更滑,食完覺得自己好有仙氣,哈哈!
老闆發板,等食先。

燒汁洋蔥黑毛豬扒條,豬扒厚切得黎仲好腍身,個醬汁都好惹味。

竹笙腿茸燉菜心,雖然係平凡一個菜式,但選料新鮮,菜心好甜。

鮮蝦瑤柱荷葉飯,荷葉飯幾香,飯粒有咬口,要食飯先有力嘛!

今晚老細請食飯,梗係帶我哋去好地方食。 上2樓既名門私房菜,原來係食正宗順德私房菜,又大開眼界。多謝老細 😍😍今次老闆發板,叫咗好多好餸,有d都係第一次食。真係有幸見識見識。今晚有杏汁燉白肺花膠湯,冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬,鮮蟹肉瑤柱焗蟹蓋,燒汁洋蔥黑毛豬扒條,蝦子釦柚皮,竹笙腿茸燉菜心,鮮蝦瑤柱荷葉飯 同埋 燕窩蛋白杏仁茶。坐定定無耐就上左 杏汁燉白肺花膠湯, 好足料既湯,有花膠, 豬肺,瘦肉,一啲騷味都冇,都唔油膩,杏汁仲好香添。飲完呢個湯,即刻覺得中氣十足,滋陰補肺。講嘢都大聲左。冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬, 咁既食法都係第一次。好厚肉嘅鮑魚,而且煮到好淋, 不費吹灰之力就可以切到, 同喺其他地方食好硬既鮑魚唔同, 嗰啲好似要同佢搏鬥咁,咬極都咬唔到。今次哩個簡簡單單,配番燒汁芥辣醬,就已經好好味,食到鮑魚嘅鮮味。鮮蟹肉瑤柱焗蟹蓋, 個蟹蓋上枱嘅時候,我哋好齊心咁 "嘩~~~~~~" 超~足~料~嘅~蟹~蓋!! 目測應該有10cm高, 唔係講笑入面只係得蟹肉瑤柱同埋洋蔥,冇其他嘢喇。 可以想像幾咁之矜貴同埋鮮味十足。呢張相 可以睇有幾多蟹肉。 鍾意食蟹嘅人,一定唔會失望。必食!! 下次返嚟

呢張相 可以睇有幾多蟹肉。 鍾意食蟹嘅人,一定唔會失望。必食!! 下次返嚟一定要encore 呢一個!!

燒汁洋蔥黑毛豬扒條,唔錯。 好淋嘅黑毛豬扒條,豬肉有少少酒香味。呢個配白飯超正,一流!

蝦子扣柚皮, 呢個又係第一次食。之前喺啲飲食節目入面,見有教過點煮。知道要好多功夫,先會煮到柚皮入味而又唔會熔熔爛爛。初試有種甘香的感覺,口感似食瓜類,面頭灑上蝦子粉,食落更香。唔會一夾就散,但入口就融。好特別的感覺。

竹笙腿茸燉菜心,都係嗰句,減肥係要多食菜。食多d菜先會變健康寶寶。哩個咁多菜,又唔會太鹹,啱哂我。

食到哩度我真係有d飽了。

但鮮蝦瑤柱荷葉飯黎到,聞到荷葉同飯香味,又忍唔住食左幾啖。好大份,好香。唔錯唔錯。

幾時都話女人係有2個胃,再飽 都要食埋 燕窩蛋白杏仁茶。哈哈哈。即叫即整。啖啖都係燕窩,好多蛋白,杏汁滑得黎又唔會太搶,味道拿捏得啱啱好。
  • 鮮蟹肉瑤柱焗蟹蓋
  • 冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬
  • 杏汁燉白肺湯
2019-03-13 173 浏览
Excellent quality food with authentic Shunde flavor in a small, private kitchen. One of the best Cantonese (broadly-speaking) meals I have had in Hong Kong. Simple preparations with rich 鲜 notes.Not cheap but worthwhile. Try the pork ribs and 名门 fried rice. We also had a wonderful prawn dish but I don’t recall the name.Great, attentive service as well, eager to recommend an array of dishes.

2019-03-12
  • 名門炒飯
2019-02-01 692 浏览
好味的中菜在香港真的要精挑細選才會找到。這間私房菜是聽到介紹才敢有外國遠來的好友吃。畢竟好友多年居外,每每來到香港都是要我們帶去刷新店刷中式美食。粉葛鯪魚赤小豆煲豬𦟌豬橫脷湯,非常香濃的一大碗湯,看不見油,湯味不腥,味覺濃而不咸,只覺所有精華都融入湯裡味道非常豐富。豬𦟌豬橫脷都非常好吃,完全可當一道菜吃肉質相當嫩滑。冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬。鮑魚厚身而肉質又爽彈,非常辣鮮爽口,完全沒腥味,好味道。青芥冰燒雞,芋絲是烤過配上撕到絲絲的爽口雞肉絲,混了青瓜絲與爽彈的海蜇。又可點芥末醬的凍食,既新穎又惹味。薑蔥焗花竹大蝦配煎脆米粉。花竹蝦大大件,肉質很彈口,很鮮甜。配上香濃惹味的芡汁用來煎得香口的米粉粉剛剛好。相當香濃惹味。蝦事魚肚大芥菜煲,菜很多很清甜的湯,菜又爽嫩不會煮得久而覺粗糙。控制時間跟火力一流~陳皮紅豆沙糖水,加了糯米珍珠相當有咬感,很香濃的一個甜品。朋友吃得很滿意~我吃慣中菜也覺是一間很出色的店!值得再來。

陳皮紅豆沙糖水,加了糯米珍珠相當有咬感,很香濃的一個甜品

朋友吃得很滿意~我吃慣中菜也覺是一間很出色的店!值得再來。
2019-01-26 648 浏览
買咗支平啲嘅意大利醋,天廚就唔係咁滿意, 佢話做人梗係要upgrade, 點可以退步 ,好!今餐就唔去一番, 試呢個私房菜, 唔知點解心理認為午餐百多元西餐較中餐抵, 但今次真係值!先來個魚湯, 奶白色, 濃香,掂!一碟白灼菜心, 爽, 雖然麻麻地甜,無油,夠健康。薑蔥魚頭腩煲,新鮮,香,不會太燶太咸,骨香脆家鄉桂花炒魚肚, 蛋有蛋香,魚肚有魚肚海味味兩樣餸都能保持原材料味道,但又不會淡。白粥,米香,軟綿,白雪雪最完美結局,白果薏米腐竹糖水,係出乎意料,香濃足,由心笑出又行咗一條不歸路

先來個魚湯, 奶白色, 濃香,掂!

一碟白灼菜心, 爽, 雖然麻麻地甜,無油,夠健康。

薑蔥魚頭腩煲,新鮮,香,不會太燶太咸,骨香脆

家鄉桂花炒魚肚, 蛋有蛋香,魚肚有魚肚海味味

兩樣餸都能保持原材料味道,但又不會淡。

白粥,米香,軟綿,白雪雪

最完美結局,白果薏米腐竹糖水,係出乎意料,香濃足,由心笑出

又行咗一條不歸路
白粥
薑蔥魚雲煲, 家鄉桂花炒魚肚
白果薏米腐竹糖水
2018-12-06 1348 浏览
第一次食,是旦叫左3樣小菜加個中湯,意外地好好味😋😋😋個順德焗魚腸做得非常好,係名門的招牌菜, 雖然係魚腸,但完全不會腥,很難拿捏,讚。 整到成個cake 咁,幾搞笑。面醬啫啫唐生菜煲,好入味, 用來送白飯就好perfect!!!! 最令我驚喜的就是呢個鼓油雞, 個賣相都好吸引架啦, 一口咬落去,雞肉仲好嫩口,又唔會太鹹太甜,味道控制得剛剛好,有少少酒味的鼓油汁調得恰到好處。 *** 最後仲有個杏仁茶做個完美既結局。推介!
第一次食,是旦叫左3樣小菜加個中湯,
意外地好好味😋😋😋

整到成個cake 咁,幾搞笑。

***
最後仲有個杏仁茶做個完美既結局。推介!
2018-11-24 5887 浏览
想食到優質特式私房粵菜, 其實選擇有好多, 更不絕樓上舖喺灣仔83號2樓呢度就搵到呢間極具氣派既名門私房菜室內裝修得好豪華, 喺優質環境下進食絕對係享受粉葛鯪魚赤小豆煲豬𦟌豬踭豬横脷湯 - $448/例個人鍾意粵菜既原因之一係因為有老火靚湯飲😍名門呢款湯, 成大款湯料煲埋4,5碗湯咋, 味道之濃可想而知, 唔好話味精丫, 連鹽都唔洗落添呀, 連個湯料都非常入味👍冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬 - $78/隻(兩隻起)鮑魚係預先加左些少醃料製好, 經歷左24小時既炮製, 入味加爽滑口感令你回味無窮, 加埋佢個燒汁芥辣醬, 特別得黎帶一點辣味, 令人更加上癮😍荔芋乳鴿酥 - $128/件(兩件起)呢款乳鴿酥比較少見, 未咬開前以為係d 普通炸野, 上面加左少少冬菜蝦乾一齊食, 一咬開陣陣香芋味撲面而來, 乳鴿味亦很香濃, 係個芋蓉比較厚身, 如果薄d 會更好👍生炒臘味糯米飯 - $188/例生炒臘味糯米飯向來都受人熱愛, 呢度既炒飯炒得好乾爽, 粒粒分明, 唔會一pat 野咁, 所以口感會比較豐富👍配埋惹味臘味, 令人欲罷不能🤤
想食到優質特式私房粵菜, 其實選擇有好多, 更不絕樓上舖

喺灣仔83號2樓呢度就搵到呢間極具氣派既名門私房菜

室內裝修得好豪華, 喺優質環境下進食絕對係享受

粉葛鯪魚赤小豆煲豬𦟌豬踭豬横脷湯 - $448/例

冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬
冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬 - $78/隻(兩隻起)

荔芋乳鴿酥

荔芋乳鴿酥 - $128/件(兩件起)

生炒臘味糯米飯 - $188/例

2018-11-19 1222 浏览
年尾將至,朋友飯局開始頻繁,選擇困難的我們還是選了私房中菜,質素較有保證。荔芋乳鴿酥 $128/件(兩件起)時令的芋頭粉嫩綿滑,炸得酥脆的外皮加上軟腍有嚼頭的乳鴿肉非常搭調,層次多變惹味。薑蔥焗花竹大蝦 $148/隻(兩隻起) 配煎脆米粉 $148/例(8件)特意挑選的花竹蝦比手指頭還大,光潔飽滿的肉質爽甜厚實;而濃厚的芡汁與煎得皮脆的米粉亦令口感更多元,蝦香經米粉滲透而出,很有質感。避風塘炒龍躉球 $498/例撲鼻而至的辣香與魚香未上桌已教人唾延三尺,恰到好處的辛辣將魚鮮味再提升一個檔次,魚肉處理得細膩嫩滑,愈嚼愈香。蝦乾魚肚大芥菜煲 $178/例相對清新的一道,咸香的蝦乾加上幼滑的魚肚及嫩綠的芥菜,入口滑甜柔和,非常鮮美。

荔芋乳鴿酥 $128/件(兩件起)

薑蔥焗花竹大蝦 $148/隻(兩隻起)
配煎脆米粉 $148/例(8件)

避風塘炒龍躉球 $498/例

蝦乾魚肚大芥菜煲 $178/例

2018-11-10 1258 浏览
今晚有朋友誠邀我地再來灣仔食呢間只招待會員的名門私房菜,當然馬上訂位。餐廳出名菜式創新特別,味道正宗。餐廳環境寛落,坐得舒適,待客服務十分有禮貌,仲會細心介紹每款菜的煮法同味道。青芥冰燒雞, $388/隻, 類似手撕雞咁係雞絲一條條的,帶有香辣的芥末味,感覺創新,上檯係冰凍的,加上有香脆炸過的芋絲,爽口的海蜇,同清甜青菜瓜絲,口感層次豐富。荔芋乳鴿酥, $128/件,即炸即上檯,熱辣辣,外皮好酥脆,入面係满满的芋泥蓉,好香甜,餡係冬菜加乳鴿肉碎撈均,味道濃郁,肉質嫩滑。避風塘炒龍躉球,$498/例,帶有少少辣,龍䠢肉質厚身嫩滑,魚香味濃郁,咬落多汁香甜。生炒臘味糯米飯,$188/例,臘味份量多,香氣撲鼻,糯米飯粒粒分明,飽满煙韌,炒得好入口,係轉涼季節的必食之選。

2018-11-06 3421 浏览
中菜館達到食材新鮮、選材嚴謹、菜色精緻、味道出色、服務高質的私房菜館實屬不多,而名門私房菜正正達到並遠遠超越,菜色惹味卻不咸不油膩,吃出店家的用心。不論上次還是今次,味道同樣出色。粉葛鯪魚赤小豆煲豬𦟌豬踭豬横脷湯湯頭濃郁卻不見有任何豬油,詢問下才知道豬踭是豬的前腿和後腿內的踭肉,每隻豬取出的數量很少,但因肉質嫩而有彈性又並油膩,為食家熱愛。湯入口香濃醇厚,鯪魚味配上赤小豆,魚香與豆香相襯更顯豐沛。豬踭入口軟滑,肉質帶帶豬腳的膠質及韌性,又有腩肉的嫩滑,直接當餸享用。冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬鮑魚個頭很大、外型完好、鮑身肥厚、底板闊,質感彈牙爽口,味道清新。薑蔥焗花竹大蝦 配煎脆米粉時令花竹大蝦大大隻脹卜卜,外殻脆身,內里肉質充滿水份而蝦頭滿滿豐腴金黃的蝦羔,味道清新鮮甜。食客可根據個人喜好,讓脆米粉沾相應薑蔥汁。避風塘炒龍躉球龍躉球外層咬下薄脆,內里肉質結實嫩滑鎖住魚的鮮汁,味道鮮香,店家以避風塘炒,整體香而惹味帶點微辣。說實在,這店價錢定位不算低,但食物材料高質,師傅於選材、料理也花盡心思,食物色香味俱全,絕對物超所值。

薑蔥焗花竹大蝦 配煎脆米粉

避風塘炒龍躉球

• 粉葛鯪魚赤小豆煲豬𦟌豬踭豬横脷湯
  • 薑蔥焗花竹大蝦 配煎脆米粉
2018-10-06 1764 浏览
今晚同同事聚餐黎食晚餐,不過今日唔好彩隔離果張檯d人講野好大聲,另一張檯重要有小朋友,好似係酒樓食飯咁,同事講咩都聽唔到,同同事講野要大聲過隔離檯,環境間隔做得唔好,之後叫左幾個菜有名門秘製陳皮骨,不過我就覺得麻麻地因為大多肥肉,有d骨入面重係凍ga,“杏汁燉白肺湯”好飲,但本人覺得杏汁味大重,如果冇咁重杏汁味,我會覺得好好飲,魚香茄子煲呢個超級好食,唔會煮到d茄子過軟化,煮得剛剛好,有個係順德煎釀鯪魚,同事話d魚可能冇咁新鮮,差過上次午飯時間黎食果次,重叫左個菜同生炒臘味糯米飯,個飯好食,不過都係食唔晒
2018-09-21
2018-09-23 1593 浏览
由於係客人介紹,而且一齊食既關係!我實在唔好意思拎電話出黎影相。由於佢食過好多次,所以點菜既責任就由佢負責。皮蛋酸薑用既係無染紅色既薑。加分!但皮蛋唔流心呢度失色晒。叫左上湯菜心。清甜!黃金蝦外層有杏仁碎吸油,蝦夠大隻,唔油,蝦頭仲有肉同膏,唔好食左個身忘記左個頭。客人叫左一款可以送酒既骨,仲要我地估係點煮,一入口我只係覺得有一種好熟悉既味道,甜既!到食到骨骨既最尾先至食到陳皮味!呢個陳皮骨仲要唔油添。又叫左清酒煮鮑魚!鮑魚凍食,有淡淡清酒既味道,餐廳仲配上辣豉油加wasabi. 各有各特式!我就一半原味,一半點汁。薑蔥龍躉煲!龍躉唔係炒球而係一片片煎香再落煲加薑蔥煮。海鮮炒飯香口唔油!又係一個出色之作。最後黎個蛋白杏仁茶結尾。

皮蛋酸薑用既係無染紅色既薑。加分!但皮蛋唔流心呢度失色晒。

叫左上湯菜心。清甜!

呢個陳皮骨仲要唔油添。

薑蔥龍躉煲!龍躉唔係炒球而係一片片煎香再落煲加薑蔥煮。

海鮮炒飯香口唔油!又係一個出色之作。

最後黎個蛋白杏仁茶結尾。
2018-09-21
  • 蛋白杏仁茶
  • 冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬
  • 鑲鑽黃金蝦
2018-09-13 1553 浏览
早就聽說名門的私房菜很贊,就是沒時間來,剛好今天和好友出來吃飯就來品嘗一下這私房菜的味道。一開門就有一股香味撲鼻而來,環境很好很有自己私房菜的特色坐在裡面讓人感覺很舒服,大家都覺得這家的菜味道很好。杏汁豬肺湯:這香味讓我迫不及待,果然沒有讓我失望!杏汁豬肺湯清甜好喝,口感很滑順,吃得出用料新鮮,是很滋潤的湯水!潤一潤補一補之餘,更是舌尖上的真享受!燕麥蛋黃黃金蝦:還是第一次嘗到裹著燕麥的黃金蝦,外香內嫩有營養,非常特別,喜愛極了。鮑汁柚皮花膠扣鵝掌:一看似碟頭飯的,每人一份,精緻華貴!鮑汁香濃完美地襯托出柚皮的鮮嫩,一吃在口中溶化,花膠煮得非常可口,每一啖都感受到柔軟的骨膠精華,鵝掌的味道更是扣人心弦,美味無窮。上湯菜心:菜心青青綠綠的好好看,吃起來很健康。壽包:好好看的壽包,它不緊好看,裡面的料有一顆大蛋黃,好吃,吃得出窩心的美味!蛋白杏仁茶:目前吃過最真材實料的杏仁茶,香或柔順,完美至極!能夠兩朋友相聚在這裡開開心吃餐飯真的是一件幸福的事的,有美食相伴就令整個相聚時刻更加完美!
一開門就有一股香味撲鼻而來,環境很好很有自己私房菜的特色
坐在裡面讓人感覺很舒服,大家都覺得這家的菜味道很好。

杏汁豬肺湯:

燕麥蛋黃黃金蝦:

鮑汁柚皮花膠扣鵝掌:

上湯菜心:
菜心青青綠綠的好好看,吃起來很健康。

壽包:
好好看的壽包,它不緊好看,裡面的料有一顆大蛋黃,
好吃,吃得出窩心的美味!

蛋白杏仁茶:
目前吃過最真材實料的杏仁茶,香或柔順,完美至極!

2018-09-08 975 浏览
平日工作時間長,好少時間陪屋企人,一直都好想將最好ge野俾佢地。今日難得我同啊媽兩母女齊齊放假,一定要帶佢食好野,中菜最岩啊媽口味!最後揀左係網評很讚ge名門私房菜,同啊媽享受左一餐高尚ge中菜,幸福,滿足!杏汁燉豬肺湯:這個湯非常鮮甜,帶有杏香,而且口感幼滑,連平時經常煲靚湯ge啊媽都大舉拇指,讚口不絕👍🏻真是既滋潤又美味可口!特色冰鎮鮑魚:鮑魚鮮美十足,口感味道好,沾沾那個自家秘製醬汁,辣中一點甜,惹味無比!麥片蛋黃黃金蝦:非常香脆彈牙ge黃金蝦,加入蛋黃元素令黃金蝦更滋味!鮑汁柚皮花膠扣鵝掌: 好有味道的鮑汁,配上柚皮花膠和鵝掌,簡直身在豪宴中。花膠熟度剛剛好,想著吃了滿滿的骨膠原開心不已,鵝掌吃起來非常入味,柚皮這功夫菜終於嚐了,令人幸福。生磨蛋白杏仁茶:這個是杏仁控必點的!杏仁的香氣芳香四溢,口感幼滑,令人回味無窮,對於這個飯後糖水十分滿意!我地兩母女都對呢餐飯非常滿意,無論係服務同食物ge質素都好好,同啊媽悠閒地享受美食,真是幸福滿溢!

2018-06-13 1413 浏览
五月廿八日 晚市 巧手私房菜是日蒞到位於灣仔既名門私房菜,出地鐵站幾分鐘路程左右,入口亦不算難找。店內裝光潔雅致,沒有過份浮誇的裝修,挺配合私房菜氛圍。自家製的酸薑爽口開胃,皮蛋晶瑩潤澤,沒有半點粘糊。杏汁燉白肺湯清甜順滑,杏汁口感清新,同樣開胃的一道。蜜餞藕盞煎金蠔王首先入口是金黃的蜜汁,香脆的藕片及煙韌的外皮,再來是滿滿的肉汁,層次感十足。帶甘的蠔汁與蜜汁在口腔內融為一體,沒有半點違和,誠意之作。 名門富貴八寶撈麵用料上乘,鵝掌、鮑魚、海參、花膠及龍蝦丸等惹味非常;而幼身的撈麵加上秘製飽汁,充分帶出以上材料的精華。除鮑汁外,自家製的XO醬亦很有水準,加上少許蝦籽吊味,更是香口,整體層次再提升。紅棗蓮子百合燉桃膠最後甜品亦同樣落足料,值得一讚是桃膠燉至完全軟化,與湯水融為一體,質感一流,為這頓盛宴好好謝幕。
五月廿八日 晚市 巧手私房菜

店內裝光潔雅致,沒有過份浮誇的裝修,挺配合私房菜氛圍。

自家製的酸薑爽口開胃,皮蛋晶瑩潤澤,沒有半點粘糊。

杏汁燉白肺湯

清甜順滑,杏汁口感清新,同樣開胃的一道。

蜜餞藕盞煎金蠔王

名門富貴八寶撈麵