2019-03-14
今晚老細請食飯,梗係帶我哋去好地方食。 上2樓既名門私房菜,原來係食正宗順德私房菜,又大開眼界。多謝老細 😍😍今次老闆發板,叫咗好多好餸,有d都係第一次食。真係有幸見識見識。今晚有杏汁燉白肺花膠湯,冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬,鮮蟹肉瑤柱焗蟹蓋,燒汁洋蔥黑毛豬扒條,蝦子釦柚皮,竹笙腿茸燉菜心,鮮蝦瑤柱荷葉飯 同埋 燕窩蛋白杏仁茶。坐定定無耐就上左 杏汁燉白肺花膠湯, 好足料既湯,有花膠, 豬肺,瘦肉,一啲騷味都冇,都唔油膩,杏汁仲好香添。飲完呢個湯,即刻覺得中氣十足,滋陰補肺。講嘢都大聲左。冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬, 咁既食法都係第一次。好厚肉嘅鮑魚,而且煮到好淋, 不費吹灰之力就可以切到, 同喺其他地方食好硬既鮑魚唔同, 嗰啲好似要同佢搏鬥咁,咬極都咬唔到。今次哩個簡簡單單,配番燒汁芥辣醬,就已經好好味,食到鮑魚嘅鮮味。鮮蟹肉瑤柱焗蟹蓋, 個蟹蓋上枱嘅時候,我哋好齊心咁 "嘩~~~~~~" 超~足~料~嘅~蟹~蓋!! 目測應該有10cm高, 唔係講笑入面只係得蟹肉瑤柱同埋洋蔥,冇其他嘢喇。 可以想像幾咁之矜貴同埋鮮味十足。呢張相 可以睇有幾多蟹肉。 鍾意食蟹嘅人,一定唔會失望。必食!! 下次返嚟
呢張相 可以睇有幾多蟹肉。 鍾意食蟹嘅人,一定唔會失望。必食!! 下次返嚟一定要encore 呢一個!!
燒汁洋蔥黑毛豬扒條,唔錯。 好淋嘅黑毛豬扒條,豬肉有少少酒香味。呢個配白飯超正,一流!
蝦子扣柚皮, 呢個又係第一次食。之前喺啲飲食節目入面,見有教過點煮。知道要好多功夫,先會煮到柚皮入味而又唔會熔熔爛爛。初試有種甘香的感覺,口感似食瓜類,面頭灑上蝦子粉,食落更香。唔會一夾就散,但入口就融。好特別的感覺。
竹笙腿茸燉菜心,都係嗰句,減肥係要多食菜。食多d菜先會變健康寶寶。哩個咁多菜,又唔會太鹹,啱哂我。
食到哩度我真係有d飽了。
但鮮蝦瑤柱荷葉飯黎到,聞到荷葉同飯香味,又忍唔住食左幾啖。好大份,好香。唔錯唔錯。
幾時都話女人係有2個胃,再飽 都要食埋 燕窩蛋白杏仁茶。哈哈哈。即叫即整。啖啖都係燕窩,好多蛋白,杏汁滑得黎又唔會太搶,味道拿捏得啱啱好。