吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣).銅鑼灣係我們覓食好去處,今日我們食下我地期待已久嘅吉列牛(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵). ⚜️吉列牛定食⚜️ $148.店鋪嘅招牌! 個人覺得係必食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)外脆內嫩嘅牛肉,個人覺得生啲好食,仲有沙律醬同醋點,推薦必食!.⚜️原條鰻魚蟹籽釜飯⚜️ $128.勁長嘅原條鰻魚!配上鰻魚汁同埋勁豐盛嘅蟹籽,入邊仲有啲蛋絲,紫菜,成個飯好豐富!.⚜️咖哩海鮮shabu shabu加烏冬⚜️ $158+$15.呢個用爐上嘅咖喱海鮮烏冬非常非常知足料,有食極都仲有嘅帆立貝,蠔,索汁嘅娃娃菜!配上烏冬,正!.⚜️味噌蟹蓋紫菜飯團🍙⚜️ $58.成個蟹蓋上面充滿着蟹膏,再有紫菜包飯,包住一齊食!.⚜️煙三文魚🍣沙律🥗⚜️ $88.賣相一流嘅煙三文魚,切完仲要切成三朵玫瑰花形,再配埋黑醋沙律,開胃涼菜!—————————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️.📌吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓.—————————————————————-
吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣)

. ⚜️吉列牛定食⚜️ $148
店鋪嘅招牌! 個人覺得係必食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

⚜️原條鰻魚蟹籽釜飯⚜️ $128

⚜️味噌蟹蓋紫菜飯團🍙⚜️ $58

成個蟹蓋上面充滿着蟹膏,再有紫菜包飯,包住一齊食!
⚜️煙三文魚🍣沙律🥗⚜️ $88
—————————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
—————————————————————-
2019-11-18 757 浏览
女朋友陪食系列Fatbrown 好鍾諗食牛,女朋友成日話食牛對皮膚唔好,唔肯陪我食今日終於叫到佢陪我食啦Fatbrown 咁難得有得食牛,梗係要叫間鋪裏面最大碟嘅招牌美式頂級牛里脊黎食喇<美式頂級牛里脊配大啡菇$178>生嘅時候大概係兩成熟,其實如果夠膽食生野,都已經可以擺入口不過Fatbrown 見個石鍋都已經燒到熱辣辣,都係擺啲牛肉上去燒熟啲先食啦一擺上去,即刻聽到滋滋聲,牛脂香味撲鼻Fatbrown 見差路到四成熟就擺入口,牛肉勁厚身但唔會un ,油脂分佈夠均勻,所以唔會太油但燒完又唔會太硬<咖哩忌廉烏冬$78>咖哩烏冬有驚喜,本身以為白色咁多cream 一定好漏,點知原來系層白色泡泡,咖哩系偏水狀,所以食落惹味得黎又唔漏<咸蛋薯條$38>咸蛋薯條反而最平凡,香系幾香,仲食到幾多咸蛋,但系食到尾真幾漏
女朋友陪食系列
今日終於叫到佢陪我食啦

<美式頂級牛里脊配大啡菇$178>
生嘅時候大概係兩成熟,其實如果夠膽食生野,都已經可以擺入口
一擺上去,即刻聽到滋滋聲,牛脂香味撲鼻

<咖哩忌廉烏冬$78>

<咸蛋薯條$38>
  • 咖喱忌廉烏冬
  • 美式頂級牛里脊套餐
1K
2019-10-03 1034 浏览
環境光猛開揚,大片玻璃窗透入溫和的天然光亦可遠眺馬場景色。吉列牛忌廉烏冬專門店開宗明義以忌廉烏冬和吉列牛作主打,一場來到當然要品嚐。咖喱忌廉雞肉烏冬面層是一層厚厚的白色忌廉,咖哩烏冬藏在忌廉泡沫下,邪惡極致。一夾起烏冬,濃濃的咖哩香氣撲鼻而來。先把忌廉和咖喱烏冬拌勻,讓每條烏冬都沾上忌廉,口感creamy,富奶香又滑溜。烏冬彈牙,雞肉嫩滑。吉列牛定食定食包括胡麻醬豆腐、小蕃茄、飯(含飯素)、味噌湯、醬油及Wasabi沙律醬。吉列牛外層金黃酥脆,內裡仍是鮮紅半生狀態。吉列牛質感鬆化綿軟,再沾點Wasabi沙律醬才吃,能提起肉香,味道更有層次。

環境光猛開揚,大片玻璃窗透入溫和的天然光亦可遠眺馬場景色。

吉列牛定食

吉列牛外層金黃酥脆,內裡仍是鮮紅半生狀態。

2019-10-03 647 浏览
聽朋友講過好多次去食忌廉咖哩烏冬,今次終於到我有機會食啦,因為咁岩有朋友都話想試好耐。去到百樂中心上22樓,一推門就見到無敵馬場景觀,室內裝潢都有型格,走黑同木色路線。坐低二話不說就打開menu,我點了一個忌廉咖哩牛肉烏冬,朋友就點了一個頂級牛里脊套餐,十分富貴。無幾耐就上菜,首先來了忌廉咖哩牛肉烏冬,望上去,有點古怪,因為全部都係cream,但撈均左之後,居然同咖哩好夾,有咖哩的香辣味道,但又有忌廉的口感幼滑,原來都幾好食。跟住就到今日主角 - 頂級牛里脊套餐,望落去好豐富,除左又大大塊牛里脊,仲有芝士大菇,用刀切開,再放上石燒板上燒熟,真係一次過滿足3個願望,就係有得睇、有得玩同有得食。

2019-09-30 578 浏览
百樂中心有好多食肆呀! 逐間慢慢試有排都未食晒,今晚見口淡淡就試下忌廉烏冬啦! 😆去到吉列牛忌廉烏冬專門店就緊係兩樣招牌都要食。牛就揀左好豐富既牛里脊套餐,有牛有菇又有洋蔥,仲有兩隻幾特別既醬汁點牛。未燒前係3成熟,燒左到5成岩岩好,肉質鮮嫩,個人鐘意黑松露醬多D,好能夠帶出陣肉味。👍🏻我地另外仲叫左咸蛋薯條,估唔到都幾大兜,同埋超多咸蛋黃,好正呀! 🤤忌廉烏冬原來係咖喱底,咖喱味唔算太重,反而忌廉夠多,烏冬又滑捋捋,加埋成件事就好滑 😂

美式頂級牛里脊套餐
咸蛋薯條
美式頂級牛里脊套餐
咸蛋薯條
2019-09-24 234 浏览
白雪雪牛咖喱烏冬 ☁☁☁韓國餐廳有日本嘅牛 好有驚喜既係個忌廉烏冬 厚厚嘅忌廉白雪雪賣相好靚 配以入哂咖喱味嘅烏冬 兩溝一齊食好滑好香 難以形容第一啖嘅口感好特別從未試過食烏冬食到咁開心 真心推介必叫黎試下環境舒服 店舖亦非常細心 每張枱都有熱石 可以把牛輕輕整返熱佢 自己調校牛既生熟度 溫馨提示唔好係食飯最繁忙嘅時間去 就唔使排隊啦😬
白雪雪牛咖喱烏冬 ☁☁☁
2019-09-02 285 浏览
又同同事lunch time 搵好西食🥳今日去左耀華街百樂中心!上到去已經有好多打工仔坐低等食!吉列牛近年係香港真係好hit! 雖然lunch time慢慢煎牛好似唔係好match😂不過一場黎到又好想食🥰呢到吉列牛有好多前菜😆望到就開心!呢到既牛比較咸同脆!岩曬重口味人士🤩然後慢慢配住有飯素既飯食!好滋味😘再叫左個邪惡爆既咖哩忌廉湯烏冬😇但食落好吸引呀!🤤啲汁好濃好滑!有雞件做菜❤️好好味!🤣然後再食左個牛里脊套餐🤤呢個個牛好鬆軟好好味!又鎖住到肉汁!大推!個菇都配得好香呀!😆大家下次想食好啲可以Try try!!

呢到吉列牛有好多前菜😆望到就開心!
呢到既牛比較咸同脆!
岩曬重口味人士🤩
然後慢慢配住有飯素既飯食!好滋味😘

再叫左個邪惡爆既咖哩忌廉湯烏冬😇
但食落好吸引呀!🤤啲汁好濃好滑!有雞件做菜❤️好好味!🤣

然後再食左個牛里脊套餐🤤
呢個個牛好鬆軟好好味!又鎖住到肉汁!大推!
個菇都配得好香呀!😆大家下次想食好啲可以Try try!!
2019-09-02 247 浏览
✨#中女獨食難肥日誌 ✨#吉列牛忌廉烏東專門店 #kobekyu #中女食銅鑼灣一向好喜歡吃烏東,見到好多人吃忌廉烏東覺得超級吸引🤩想吃好久了!這間餐廳除了忌廉烏東是招牌菜,吉列牛及鐵板牛也是每台客必點😋好味值得推介!..#美式頂級牛里脊套餐 $178牛里脊好厚一塊,一切下去原來只有外面稍煎,中間仍是生肉,要切薄片再在鐵板上每邊燒多一分鐘🧭自己掌握生熟度,牛超有牛肉香,而且十分多肉汁,可以點少許秒製醬汁,其實不點醬也好好味😚還有好大一隻芝士大啡菇,配菜炒洋蔥都好香好好味👍🏼..#咖哩忌廉烏東 牛肉 $78可選牛肉或雞肉,一上碟看見整碗滿滿的忌廉極吸引🤩拌勻後吃,有忌廉奶香,咖哩味濃,烏東有咬口!share吃剛剛好,如果一人吃會有點漏呢🙈..#咸蛋薯條 🍟$38炸得金黃香脆,面頭好多咸蛋黃!點松露醬吃一條接一條,可以吃不停口😋總結抵吃又好味,大推!
✨#中女獨食難肥日誌 ✨
#吉列牛忌廉烏東專門店 #kobekyu #中女食銅鑼灣
#美式頂級牛里脊套餐 $178

#咖哩忌廉烏東 牛肉 $78

#咸蛋薯條 🍟$38

2019-08-17
有時候看資料真係鬼掩眼, 好似考試答錯題. 吉列, 看漏一個<牛>字! 今日是<七月十四>. 竟然把店名看錯, 以為是吉列忌廉牛烏冬. 加上英文KOBEKYU, 好似日語羅馬音標, 就主觀以為是日系餐廳. 就座後, 聽到韓語歌曲, 再看餐牌, 才知道自己真係鬼掩眼! 這是韓菜餐廳! 先做最重要的事情: 點菜.     既然店名叫做吉列牛忌廉烏冬, 就點這二款<吉列牛> & <忌廉烏冬>.   咖哩忌廉牛肉烏冬   這碗烏冬先呈上.  忌廉濃稠, 咖哩都是濃稠, 二者口感很接近.  印度咖哩都會用上乳酪或奶, 這點非新鮮事!今左就試一試這款變奏版: 忌廉多, 咖哩少版本.  先嚐一口忌廉, 没有甜味, 空氣感較多, 不是生日蛋糕那種實篤篤定型用的忌廉. 一於把所有配料拌勻, 將白色忌廉和黃色咖哩都混在一起! 變為杰身的MIXTURE, 容易附在粗身烏冬上.  就因為有忌廉存在, 中和了咖哩的辣, 所以個人覺得這只是一個淡咖哩. 而碗中那十多件牛肉變為配角了!   吉列牛定食    既是此店名物, 又看到其他客人點這款吉列牛,
有時候看資料真係鬼掩眼,
好似考試答錯題.
吉列, 看漏一個<牛>字!
今日是<七月十四>.
竟然把店名看錯, 以為是吉列忌廉牛烏冬.
加上英文KOBEKYU, 好似日語羅馬音標,
就主觀以為是日系餐廳.
就座後, 聽到韓語歌曲,
再看餐牌, 才知道自己真係鬼掩眼!
這是韓菜餐廳!
先做最重要的事情: 點菜.
既然店名叫做吉列牛忌廉烏冬,
就點這二款<吉列牛> & <忌廉烏冬>.
咖哩忌廉牛肉烏冬
印度咖哩都會用上乳酪或奶, 這點非新鮮事!
今左就試一試這款變奏版: 忌廉多, 咖哩少版本.
先嚐一口忌廉, 没有甜味, 空氣感較多,
不是生日蛋糕那種實篤篤定型用的忌廉.
咖哩忌廉牛肉烏冬
一於把所有配料拌勻, 將白色忌廉和黃色咖哩都混在一起!
變為杰身的MIXTURE, 容易附在粗身烏冬上.
就因為有忌廉存在, 中和了咖哩的辣,
所以個人覺得這只是一個淡咖哩.
而碗中那十多件牛肉變為配角了!
吉列牛定食
既是此店名物, 又看到其他客人點這款吉列牛, 所以要來一份.
牛肉五成熟, 外圍邊緣只是稍為變熟, 但中間仍是紅色. 客人可自行烘烤, 自己決定生熟程度.
 不過是小米享用的吉列牛, 當然要全熟.
但即烤即食, 牛肉依然嫩滑.
小米食得津津有味呢!
吉列牛
烤吉列牛期間, 發現外圍的炸皮混有其他香料.
偷嚐一件吉列牛, 夠JIUCY, 外脆內軟, 才是吉列牛的精髓.

註:
曾遇過某HK STYLE吉列牛,
都是牛肉包炸粉再炸=吉列結構.
可是就因為中菜, 肉類以全熟為主,
在上菜前, 吉列牛是全熟的. 來到餐枱, 肉內的水份蒸發了!
變為外脆內乾的吉列牛. 真是白白浪費美味的牛肉.
套餐包二杯汽水, 自己選擇了綠茶LATTE.

今天誤打誤撞遇上美味午餐呢!
2019-07-14 331 浏览
最近香港出現左多好間日式石燒牛扒/吉列牛店,大家對熱石牛扒嘅熱情有增無減。相似嘅餐廳愈開愈多。今次試左呢間位於銅鑼灣時代廣場附近嘅一間吉列牛專門店。呢度除左吉列牛之外,仲有其他人氣菜式。由於朋友怕熱氣,我地冇點列吉列牛,而點左同樣十分吸引嘅美式頂級牛里脊套餐($178)。牛扒上枱嘅時候只煎至約兩成熟,然後自行將牛扒切成一塊塊後再放上燒熱左嘅石鍋上燒。熱石熱度十足,將充滿油脂香嘅牛肉放上去時發出陣陣嘅「滋滋」聲,而且散發出香濃嘅牛肉香味,聞到都流哂口水。牛肉質感好軟熟,油脂分佈平均。由於石板溫度都幾高,要小心牛肉煎得過熟。咸蛋黃薯條($38)味道一般冇咩特別。薯條炸得偏乾身,咸蛋味唔算太重。附上黑松露沙律醬。另一主角:忌廉雞肉咖哩烏冬($78)烏冬上面鋪左一層薄薄嘅忌廉,食落冇乜忌廉味主要都係咖喱味。烏冬好煙韌,咖哩味道唔錯,雞肉份量算多。整體黎講係好味嘅!

2019-07-05
2019-07-13 218 浏览
放假鍾意同朋友周圍去食嘢,今日又去食韓國菜,吉列牛➕涮涮鍋一個對住大玻璃,環境舒適清靜,食得享受的地方...............😉一間攞曬奬既食肆,點可能唔去食😬吉烈牛,男朋友最愛吃,一成熟上比你,要幾成熟自己燒,任君選擇,配有白反,沙律,湯。仲有幾款醬計用來點吉列牛吃,幾款味道都甘啱味道番茄🍅湯涮涮鍋——配上黑豚肉,冬菇,菜,味道夠哂好味,番茄湯又夠甜,成鍋飲哂😁蜂蜜茶——清甜滋潤熱情果茶——如果喜歡薄荷的味道,可配上薄荷葉一齊飲,清新解渴✌️餐牌款式選擇多食物、環境、服務都甘好,拍拖既男女,同男朋友一齊食點可以唔sweet昵😬😬
放假鍾意同朋友周圍去食嘢,今日又去食韓國菜,吉列牛➕涮涮鍋
一間攞曬奬既食肆,點可能唔去食😬

蜂蜜茶——清甜滋潤
餐牌款式選擇多

用餐优惠
試食活動
2019-07-13 285 浏览
最鍾意返早放早嘅時候可以早d食飯唔使同其他人逼之餘食完仲可以有時間行一個街街黎到呢間餐廳當然要叫個招牌名物試下啦和朋友叫了一個set 2 再加一客雞翼如果唔太好呢兩樣 唔使太擔心仲有shabu shabu 釜飯 同其他小食等隔咗陣 吉列牛就黎喇有湯有小蕃茄有豆腐仲有飯素飯吉列牛 外表炸至金黃內裡還處於八成生嘅狀態只需要將個吉列牛放上喺枱面上嘅鐵板煎下想食生或都熟自己話事 本人比較喜歡吃熟一點的而朋友則喜歡吃生一點 貪佢夠原汁原味喎兩者都能吃到充滿肉汁且肉味濃嘅吉列牛好味道!接著是咖喱忌廉烏冬睇賣相總覺得有點其貌不揚 心諗會不會中咗伏呢但一食又比想像中好味喎🤣忌廉滑 咖哩濃 烏冬煙韌味道配合得剛剛好加咗忌廉 能令烏冬入口更滑亦豐富了味道嘅層次最後是小食蜜糖單骨雞翼雞翼外脆內嫩香脆的蒜香表皮再加上甜甜的蜜糖雖然好似好熱氣 但都令人吃不停到餐廳開始人多嘅時候我地已經好滿足咁食飽飽離開了呵呵
最鍾意返早放早嘅時候

呵呵

• 吉列牛定食
  • 咖喱忌廉烏冬
2019-07-13 445 浏览
以前在銅鑼灣返工,已經有同事推介,今次朋友約食飯,話想食韓國餐,我立刻想起這𥚃。咖喱忌廉烏冬我一向都鍾意食烏冬,睇完張相,更加好奇,因為張相完全冇烏冬上菜時就明白,好似軟雪糕咁幼滑的cream 鋪在烏冬上,啖啖的咖哩與輕飄飄的cream 非常襯,令烏冬入口更加彈牙滋味單骨雞翼雖然唔知有什麼調味料,但真係好香口,惹味,炸得剛剛好,皮脆肉juicy,咬入口仲有煙出,食到停唔到口牛里脊套餐服務員細心教我哋如何切牛、等幾多分鐘、煎幾耐,真係好有牛味,而且生、熟程度隨自己喜好,大磨菇同芝士都好夾果然Openrice 多好評,係值得試

咖喱忌廉烏冬
我一向都鍾意食烏冬,睇完張相,更加好奇,因為張相完全冇烏冬

牛里脊套餐

果然Openrice 多好評,係值得試
2019-07-08
午餐
  • 美式頂級牛里脊套餐
2019-07-13 158 浏览
15/6/2019 @ 銅鑼灣 Kobekyu 忌廉烏冬專門店今日男朋友帶我嚟食呢間韓式吉列牛忌廉烏冬專門店上次喺其他分店食過呢個忌廉烏冬覺得幾好食, 今次真係食過返尋味再叫返呢個雞肉忌廉烏冬, 撥開泡沫你會見到入面有好多雞肉粒,將泡沫撈埋烏冬,食到咖哩味,而且泡沫令烏冬好滑,食完個口唔會"鞋"或者渴因為上次已經食個普通吉列牛套餐,我哋今次就食下佢買行廣告嘅牛里脊套餐!你嘅套餐除左右一大嚿牛里脊之外,仲有一粒大啡菇同埋一堆洋蔥伴碟牛里脊仲有兩款汁可以點, 兩隻醬汁都各有特色。切開牛里脊, 燒到佢半熟係最好食嘅! 牛里脊食落好juicy! 好有牛嘅香味而且有少少入口即溶嘅感覺,食得出係靚嘅牛肉, 個人比較鍾意厚切增加口感店員仲介紹我哋食咗個小食,就係滋味一字骨, 其實即係五隻雞中翼切開, 個人覺得呢個"滋味"唔算好特別或者好滋味……而且粉末太多, 令人覺得好唔健康……加上粉末嘅味道唔吸引,酸酸甜甜的, 雞翼有好乾,麻麻地…總括嚟講牛里脊套餐係好食嘅! 但係價錢就偏貴… 試食過一次之後下次可能都係揀返普通吉列牛套餐 小食就唔建議揀一字骨雞翼喇… 或者唔好揀呢款味道…
今日男朋友帶我嚟食呢間韓式吉列牛忌廉烏冬專門店

牛里脊仲有兩款汁可以點, 兩隻醬汁都各有特色。

小食就唔建議揀一字骨雞翼喇… 或者唔好揀呢款味道…
2019-07-13 162 浏览
之前朋友post 到吉列牛忌廉烏冬專門店吃飯相,我見到十分吸引,既然今天約出來吃晚飯,一於叫他一齊再到吉列牛吃。咖哩忌廉烏冬(牛)上菜後發現眼前的烏冬和餐牌中相片一樣咁吸引,特別是上層白色的cream,賣相一流。攪勻後就發現烏冬和牛粒,份量十分足。 烏冬彈牙,配埋牛粒和咖哩忌廉汁,好食。另外點了美式頂級牛里脊套餐,牛里脊上枱時已經烤半生熟,也可以用小型烤爐再加熱。我把它稍為加熱再食,肉質更鬆軟,一放入口,肉汁出哂黎,推薦要食。另外芝士大啡菇size十分大,芝士份量十足,用小烤爐加熱後更有超拉絲效果。最後我們點了牛油蜜糖單骨雞翼,有約十隻,外皮沾滿蜜糖,甜甜脆脆。

咖哩忌廉烏冬(牛)