2018-08-12 234 浏览
一行8人,整餐都在輕鬆愉快的心情下品嘗美味食物。這間餐廳是一個朋友推薦,平時就算經過,你都不會留意到,因為是在一家商業大廈內……一到餐廳,位置一眼睇哂,比想像中細,但坐椅尚算舒適。第一道4小併,不過不失,粉皮的花生醬料好香濃,醉雞酒味恰到好處,又滑又完熟。之後當然要食片皮鴨,剛剛之前在國金軒吃過,過了不到2個月又再吃。用了哈密瓜做配菜,十分新穎;在我認為: 片皮鴨最重要當然是鴨肉,京蔥和麵皮本身,麵皮是我吃過不同餐館最簿最有彈性的一塊,因為皮夠薄令你吃完又吃,有彈性又不易穿窿,吃得不用爆汁弄污雙手,而鴨肉一開始先片了6至8片全皮,他們說是最好味的,點些糖就咁吃就得,一咬下去,嘩! 好酥脆,好甘香,我從未吃過的味道,因為這個片皮鴨,值得下次再來。唯一唯一,我希望可以片大塊一點,不過,我明白他們苦心,你看看那隻碟,他們片得小塊小塊,拼上去就變回一隻鴨了! 真細心!之後有砂鍋醃篤鮮,湯很清,有豬腩肉和金華火腿,而且好慷慨,金華火腿是大大舊的,一紅一白,清清喉嚨!意大利黑醋骨,可能我們食鴨食得太興起,待涼了! 但醬汁好香濃。然後來個杭州🐔,好滑溜,我好喜歡個醬汁,如果有碗白飯,一定撈哂佢!之後
一行8人,整餐都在輕鬆愉快的心情下品嘗美味食物。

一到餐廳,位置一眼睇哂,比想像中細,但坐椅尚算舒適。

之後是這餐另一個高潮,醋椒魚,好滑好濃魚味;宮保蝦球,蝦球又鮮又爽,不太辣;大家吃過番尋味,後加個黃金蝦球,怎知一吃不得了! 出面所有黃金蝦球都被比下去了! 太好味! 粉漿剛剛好,全掛在蝦上,現在我邊寫肚邊打鼓,回味無窮!

最後以生菜包做個總結,好香芹味,炒得鬆鬆。

當天滿座,可能樓底比較矮,比較嘈吵……吾,又或者是人既關係吧!剛剛後面來了一大檯一家大小,但我還會再光顧,因為他們menu菜式真的好多,下次再試試新野吧!每人差不多300大元,又有美食,大滿足!
2018-08-11 251 浏览
今日同老公試新菜因爲一早就聽聞古琴雅苑有好評,所以終於今日有時間去試啦!因為臨時決定去冇book 位,一開始都驚冇位,好彩我地早少少去到人唔多,唔洗等就有位。古琴雅苑環境真係好有雅苑feel ,店內的音樂都係中式音樂,而且服務員態度好又年輕食物方面,當然要試招牌片皮鴨,有專人即叫即片,擺設好靚!兩個人食半隻,真係好飽!炆黃魚都值得一試!肉嫩又入味佢地仲有其他味下次可以一試!仲要介紹蜜汁火方,用包夾的! 新鮮野味! 正兩個人食咁多野,真係好飽
今日同老公試新菜
因爲一早就聽聞古琴雅苑有好評,所以終於今日有時間去試啦!

炆黃魚都值得一試!肉嫩又入味
佢地仲有其他味下次可以一試!
仲要介紹蜜汁火方,用包夾的! 新鮮野味! 正
兩個人食咁多野,真係好飽
2018-08-07
  • 片皮鴨
2018-08-04 365 浏览
晚上相约於尖沙咀聚餐,經過熙來攘往的街道,來到古琴雅苑,店內裝潢雅緻,感覺清新,與外邊環境截然不同。店內主打北京烤鴨外,還有古琴紅燒八寶鴨(需要早一天預訂),所以訂位的同時也預訂八寶鴨,一嚐味道。捧場客多,分六時半及八時入座,而十人檯好似只得一張。整體味道不錯,每道菜式不會太濃味,恰到好處,食得滋味,而我最喜歡的菜式是香菜鮮魚羹,因我偏愛魚鲜味喔!贈卷是朋友轉赠的😁😁😁已分好每人一碗的鲜魚羹!6時半入座,八時前给單結賬,確保下一個時段可以準時入座喔!

贈卷是朋友轉赠的😁😁😁

已分好每人一碗的鲜魚羹

6時半入座,八時前给單結賬,確保下一個時段可以準時入座喔!

2018-08-03
2018-07-30 358 浏览
十條女慶祝閨蜜生日,今次嚟古琴雅苑試下佢哋招牌名菜片皮鴨🦆首先唔講佢哋嘅食物正唔正先啦,佢哋嘅服務員態度非常nice ,笑容滿分,有求必應未必間間食肆有。呢次一衆姊妹冇彈勁讚👍👍👍咁講番食物,片皮鴨即場由一位師父親手喺你面前主理,當佢喺度片緊嘅時候,真係聽到皮脆嘅聲音👍😋 雖然只得一食 但係個份量都好夠。 蜜汁火方 ,好香味道好濃沃嘅金華火腿,夾住嚟食,好滿足。壺茶係桂花烏龍,好清香。另外仲叫左好多涼拌及小菜,好食到脆鱔都翻啅,大家食得好開心,下次必定會再嚟食。用銀聯找數仲有折添,真係抵食
2018-07-27
庆祝纪念
生日
用餐优惠
信用卡優惠
2018-07-27 268 浏览
北京烤鴨是具有世界聲譽的北京著名菜式,用料為優質北京鴨,果木炭火烤製,色澤紅潤,肉質肥而不膩。古琴雅苑都做得到,而且價錢合理。三百幾蚊嘅烤鴨,你去邊度搵呀。仲要在Facebook 上見到古琴雅苑由7月3日開始至8月31日,有烤鴨節優惠:A.大人同行,12歲以下小童於古琴雅苑參與🦆填色遊戲,即可享用免費兒童餐一份(原價$98) 。B.3位以上於古琴雅苑惠顧半隻($178)或全隻烤北京填鴨🦆($338),可享免費芹香鴨松生菜包($98) 或醬爆鴨架($88)一客。C.以優惠價$168購買原價高達$350之紅酒🍷乙支或原價$288之白酒乙支。既然有優惠,梗係約埋朋友一起去吃烤鸭啦。頭盤楊州水晶肉(餚肉) - $79蔥油海蜇拌黃瓜 - $79雞絲粉皮 - $75都做得不錯,調味啱啱好,係開胃嘅選擇。🐥⭐⭐⭐主角北京烤鴨上場,未食都已經聞到好香,師傅落刀在鴨胸片了十片(一口酥),嘩😃入口溶化,配上特別調製嘅酸梅醬,口感一流,讚👍。🐥⭐⭐⭐⭐之後再用純熟的刀功,將全只鴨片了108片,每片大小差不多一樣,刀功精湛👍👍👍👍👍烤鴨的表皮香脆,肉質鮮嫩,而包住烤鴨嘅配料和粉皮,一點都不馬虎,粉皮煙煙銀銀,

既然有優惠,梗係約埋朋友一起去吃烤鸭啦。

頭盤
楊州水晶肉(餚肉) - $79

蔥油海蜇拌黃瓜 - $79

雞絲粉皮 - $75

都做得不錯,調味啱啱好,係開胃嘅選擇。🐥⭐⭐⭐

烤鴨的表皮香脆,肉質鮮嫩,而包住烤鴨嘅配料和粉皮,一點都不馬虎,粉皮煙煙銀銀,醬料有大蒜、青瓜、甜醬汁、酸梅漿、沙糖,不能不提的是哈蜜瓜,味道出奇的夾。🐥⭐⭐⭐⭐

北京烤鴨兩食,通常都整得唔好食,但係古琴雅苑嘅兩食都做得不錯。
我們要了醬爆鴨架 ,醬汁、洋蔥、紅椒、青椒、京蔥,令到鴨架變得非常好味,很快把鴨架吃掉🐥⭐⭐⭐⭐⭐

除了烤鴨,古琴雅苑的其他菜式,都十分有水準。

最後吃了腰果露$28,為今晚烤鴨宴,畫上了完美句號。

2018-07-23 558 浏览
呢間食肆的賣點係皮鴨。首先會片四至五片皮俾你點黃梅醬/砂糖食,但果幾塊皮入口係會融化,朋友話有無咁堅?試完,係堅架,入口就無左啦,都幾神奇! 每隻鴨會片106片皮,又係堅既。不過我嫌肉比較多,就變成不夠油香。其實,全晚最好,反而係隻古法蒸雞。好香好滑,加上古法的濃汁肉汁香菇,惹味。甜品,忘記影相,叫了高力豆沙,合桃糊,麻麻。小籠包不過不失,擔擔麵亦偏淋。銀聯卡88折

甜品,忘記影相,叫了高力豆沙,合桃糊,麻麻。

小籠包不過不失,擔擔麵亦偏淋。

銀聯卡88折
2K
2018-07-23 5437 浏览
見到好多媒體報導,古琴雅苑除了灣仔,還在尖沙嘴開了分店,而且還有三個優惠,由7月3日開始至8月31日。1.) 大人同行,12歲以下小童👶🏽於古琴雅苑參與🦆填色遊戲,即可享用免費兒童餐一份(原價$98) 。2.) 3位以上於古琴雅苑惠顧半隻($178)或全隻烤北京填鴨🦆($338),可享免費芹香鴨松生菜包($98) 或醬爆鴨架($88)一客。3.)以優惠價$168購買原價高達$350之紅酒🍷乙支或原價$288之白酒乙支。吃烤鴨當然要和朋友一起吧,首先點了三個前菜,揚州水晶肉$79、蔥油海蜇拌黃瓜$79、雞絲粉皮$75。揚州水晶肉$79,點上鎮江醋,吃完不會肥膩感。蔥油海蜇拌黃瓜$79,海蜇皮夠爽口,夏天吃這個前菜,好舒服。雞絲粉皮$75,麻醬夠香,混合了雞絲、粉皮之後,可以慢慢等今晚主角上枱。吃完頭盤,今晚的主角烤北京填鴨全隻$338就登場,烤鴨選用北京約2公斤重的鴨,採用北京傳統掛爐的方法烤成,配上自家製餅皮,和秘製蜂蜜黃梅醬、青瓜、京蔥、沙糖、京醬、哈蜜瓜等配料。來自北京的資深廚師甄師傅,第一時間會將鵝胸,片出約10片的香脆,這個不用餅皮包著,只需點少許沙糖,就可以吃到鵝皮的甘香味。

揚州水晶肉$79,點上鎮江醋,吃完不會肥膩感。

來自北京的資深廚師甄師傅,第一時間會將鵝胸,片出約10片的香脆[一口酥],這個[一口酥]不用餅皮包著,只需點少許沙糖,就可以吃到鵝皮的甘香味。

之後甄師傅用了短短幾分鐘,就將鴨能片出108片,鴨件大小都差不多,簡直出神入化的技巧。

我放了些京醬、京蔥、哈蜜瓜在薄薄的餅皮上,入口後,覺得味道很好之餘,還發覺哈蜜瓜令鴨肉有種清爽的感覺。

吃完鴨片,侍應將芹香鴨鬆生菜包逢上(免費),
鴨鬆經過醬汁炒過,仍然保持嫩滑,沒有一點過火,是我暫時吃過最好味的一鴨兩食。

風味松子魚$238,這個是淮揚菜的特色菜,魚的外皮炸得酥脆,內𥚃則保持魚的鮮味,加上酸酸甜甜的醬汁,不過幾分鐘,這麼好味的一道菜,就給我們消滅了。

金銀炒鱔糊$128,鱔糊比較腍身,吃落有著另一種感覺。

2018-07-23 799 浏览
今日和屋企人食生日飯!聽朋友說這家的北京填鴨好吃就過來吃吃看!我們一行八個大人一個小朋友點了六人套餐再多點兩個菜!食物整體不錯,但有個別菜式不是很喜歡北京填鴨好吃!有專人在在你面前片皮!意大利黑醋骨超好吃!砂鍋鹹肉冰豆腐湯普通冷盤 精美四小拼,好吃😋蔥燒海蔘較淡口宮保蝦球,好像有放黑醋,味道和平常的宮保有點不同荷葉杭州雞,雞炆得超軟!口味沒還好。再一個干貝時蔬,也妲込清淡口味的東西木桶包菜飯!一個醬汁薈飯!我個人是可以的套餐再包腰果露!不太甜!算是好吃!只是我個人不愛吃果仁類的東西最後再額外點了無錫脆膳,外面包了糖漿!超好吃!鮮肉鍋貼,好吃😋結帳後準備走時,店員突然跑過來跟我占巳計錯了茶芥錢,😳很少有會主動跑來說退錢!其實我沒看單,也沒有留意茶芥怎收😆雖然算錯錢!自己跑來改單!很好!整晚服務也不錯👍👍
今日和屋企人食生日飯!
聽朋友說這家的北京填鴨好吃就過來吃吃看!
我們一行八個大人一個小朋友點了六人套餐再多點兩個菜!
食物整體不錯,但有個別菜式不是很喜歡
北京填鴨好吃!有專人在在你面前片皮!
意大利黑醋骨超好吃!
砂鍋鹹肉冰豆腐湯普通
冷盤 精美四小拼,好吃😋
蔥燒海蔘較淡口
宮保蝦球,好像有放黑醋,味道和平常的宮保有點不同
荷葉杭州雞,雞炆得超軟!口味沒還好。
再一個干貝時蔬,也妲込清淡口味的東西
木桶包菜飯!一個醬汁薈飯!我個人是可以的

最後再額外點了無錫脆膳,外面包了糖漿!超好吃!
鮮肉鍋貼,好吃😋

精美四小拼
意大利黑醋骨
無錫脆膳
2018-07-17 407 浏览
據聞呢間野最出名係片皮鴨咁岩有幾個朋友話想出黎食餐飯就諗到呢間中菜呢d野 緊係愈多人食愈好架啦講番間餐廳環境先坐位寛闊 一檯與一檯之間間距足夠吾會比隔離檯嘈到聽吾到朋友講野椅子空間足夠擺埋手袋講番隻片皮鴨先佢係推架車仔出黎 然後係食客面前即場切比較脆既部分 更加即時拎出黎比食客即時品嚐吾似一般既酒樓咁 切好曬直接送出黎比客人除左呢個菜式 我地仲叫左個松子魚唯美不足係 上菜太快 松子魚一凍左少少就無咁好味同無咁脆口總括而言 多過4個人黎食 性價比係高👍🏻
據聞呢間野最出名係片皮鴨
唯美不足係 上菜太快 松子魚一凍左少少就無咁好味同無咁脆口
總括而言 多過4個人黎食 性價比係高👍🏻

片皮鴨  全隻
片皮鴨  全隻
一班人想食中餐靜靜地圍埋傾下計食下飯,有人想食烤北京填鴨,就黎左呢間古琴雅苑新開嘅尖咀分店喇!呢度有幾款茶可供選擇,所選嘅荔枝玫瑰花茶,真係好香玫瑰花香味,茶都好濃郁。由於多人早訂座,呢個包廂可自成一閣倒不錯。首先黎左幾個涼盤、前菜先!蔥油海蜇拌黃瓜 $79海蜇經調味惹味開胃、手拍青瓜爽口入味。揚州水晶肉 $79(餚肉)啫喱同瘦肉比例好好,沾上醋係好爽清新嘅前菜。雞絲粉皮 $75粉皮比一般幼身,麻醬較深色、芝麻好香好濃。而家呢度做緊個烤鴨節優惠。只要有12歲以下小童參與填色遊戲就可免費獲贈兒童餐一份(價值$98)烤北京填鴨 半隻$178、全隻$338 優惠期間:可免費加配芹香鴨松生菜包或醬爆鴨架!呢度嘅北京烤鴨據講都有5斤重、專登係北京請左大師傅過黎主理,即烤即片!每隻烤鴨都可以片出108塊,好刀工!師傅開初會片出大概十多塊胸口剩係皮嘅位置,俗稱(一口酥)。可沾上砂糖或黃梅醬食。師傅片出兩大碟細細塊嘅鴨皮跟肉。貪心嘅我地就會包兩、三塊鴨配上哈蜜瓜、青瓜、京蔥、黃梅醬同海鮮醬。第一次食配哈蜜瓜,想不到味道幾夾幾清新。包嘅皮很薄,食了兩、三塊都唔覺膩!芹香鴨松生菜包 (贈送)原價$98鴨

由於多人早訂座,呢個包廂可自成一閣倒不錯。

首先黎左幾個涼盤、前菜先!

蔥油海蜇拌黃瓜 $79
海蜇經調味惹味開胃、手拍青瓜爽口入味。

揚州水晶肉 $79
(餚肉)啫喱同瘦肉比例好好,沾上醋係好爽清新嘅前菜。

雞絲粉皮 $75
粉皮比一般幼身,麻醬較深色、芝麻好香好濃。

而家呢度做緊個烤鴨節優惠。

烤北京填鴨 半隻$178、全隻$338
優惠期間:可免費加配芹香鴨松生菜包或醬爆鴨架!

每隻烤鴨都可以片出108塊,好刀工!

師傅片出兩大碟細細塊嘅鴨皮跟肉。
第一次食配哈蜜瓜,想不到味道幾夾幾清新。
包嘅皮很薄,食了兩、三塊都唔覺膩!

芹香鴨松生菜包 (贈送)原價$98
鴨肉碎、松子仁、芹菜切得碎碎,炒得非常惹味,鴨油好香口,包生菜或伴白飯都非常好味。

醬爆鴨架 $88
食左兩道都覺得有點耳猶未盡,於是就試埋個鴨架。肉比較少,但一樣爆到好香口入晒味。

開水白菜 $76
津白浸住豬骨湯,健康去膩。

金銀炒鱔糊 $128
又一道伴飯良菜,鱔肉略嫌不夠QQ,調味很好!

風味松子魚 $238
最巧功夫嘅一道菜、外皮炸得酥脆、入面魚肉彈牙。酸酸甜甜調味!

上海炒年糕 $88
炒得入味,年糕口感保持到煙韌,唔會痴埋一舊舊。

腰果露 $28
磨得非常細滑,唔會過分濃稠。

高力豆沙香蕉 $55
每人咬開高力豆沙,都有香蕉係入面。
好有空氣鬆軟感。

拔絲香蕉 同蘋果 $55
店員細心幫我地切開方便我地分,拔絲蘋果較出色。脆糖外皮仍能食到蘋果較爽身嘅口感。
2018-07-09
  • 烤北京填鴨
  • 芹香鴨松生菜包
  • 風味松子魚
  • 高力豆沙香蕉
2018-07-15 556 浏览
好耐無食片皮鴨咯,朋友推介呢間店有正宗嘅北京廚師坐鎮,啲片皮鴨做得份外香脆,就跟佢嚟試吓~揚州水晶肉,啫喱外皮包夾住啲肉,鹹香而唔肥膩,點啲陳醋食一流~主角烤北京填鴨,師傅刀工一流...先上鴨胸位置,一口酥... 入口即化~再嚟鴨件,件件均勻薄切... 配上配料及特別軟糯嘅薄餅~醬爆鴨架,醬汁味道似上海菜中嘅回鍋肉,好惹味,用嚟佐酒一流~一般酒樓做嘅片皮鴨二食,多數都唔好食,好鞋嘅... 但呢度既芹香鴨松生菜包,香芹配搭剛好,鴨鬆亦炒得鬆軟~金銀炒鱔糊味道適中~朋友未坐低,已經話一定要食,風味松子魚,果然好食~上海炒年糕我至愛~開水白菜正好洋蔥油拌麵,離遠都聞到陣蔥油味~去到甜品類,啲選擇困難症又出返嚟,結果... 腰果露,高力豆沙香蕉,拔絲蘋果,拔絲香蕉... 全部都叫哂... 食到舔舔脷~
主角烤北京填鴨,師傅刀工一流...
先上鴨胸位置,一口酥... 入口即化~
再嚟鴨件,件件均勻薄切... 配上配料及特別軟糯嘅薄餅~
金銀炒鱔糊味道適中~
朋友未坐低,已經話一定要食,風味松子魚,果然好食~
上海炒年糕我至愛~
開水白菜正好
洋蔥油拌麵,離遠都聞到陣蔥油味~

• 玫瑰荔枝茶
  • 拔絲蘋果
  • 北京填鴨
2018-07-11 444 浏览
見到古琴雅苑派的宣傳單張, 所以今日約同事到古琴雅苑食Lunch。古琴雅苑裝潢清雅別致. 我們被安排坐窗口位。望住窗外,坐得好舒服。有幾個set lunch可揀, 我們揀了set A 包括蔥油海蜇拌黃瓜.宮保雞丁,和烤北京填鴨。及送兩位茗茶。蔥油海蜇拌黃瓜海蜇爽滑,黃瓜爽口, 整個口感都是爽脆可口, 是一個十分開胃的涼伴。烤北京填鴨 半隻北京填鴨烤得靚靚仔仔。外皮脆口。配上京蔥, 青瓜, 哈蜜瓜, 醬料, 口感豐富。略嫌司傅切得太多肉。宮保雞丁宮保雞丁在我印象中, 製法應該香辣惹味, 但這個口感是用頗多醬來做, 是不辣的一種, 有少少怪怪, 不太岩我口味。 我還是喜歡香辣的宮保雞丁。

蔥油海蜇拌黃瓜

烤北京填鴨 半隻

宮保雞丁

2018-07-11 1946 浏览
呢晚既舊生聚會,大家決定要食中菜,而會長(讀書時代)就建議食填鴨🤤🤤🤤會長見大家都無異議,所以就book左係尖沙咀既呢間淮揚餐館呢到既地方都幾開揚,環境都唔錯!我地開左個壼 瑰荔堂煌,個茶好香,有淡淡既荔枝味,之後再慢慢慘返個玫瑰香,飲落好舒服我地嗌左兩款涼菜做餐前小食開開胃:蔥油海蜇拌黃瓜$79同雞絲粉皮$75前者爽口清新;後者粉皮爽滑,蔴醬香濃,兩者既味道都唔錯,而且份量適中,我地8個人都好足夠咁分黎食!!之後就到當晚既主角:烤北京填鴨$338,我地咁多人就梗係要全隻啦師傅會即場為我地片開填鴨,先有一小碟既“一口酥”,每隻鴨都只係得十塊左右,沾上砂糖食,入口酥香鬆化之後師傅就為鴨身開刀,呢度既配料有埋哈蜜瓜同黃梅醬,感覺比較清新,而包住填鴨既外皮薄而不透,食落有嚼勁,相當唔錯餐館依家仲做緊啲優惠,我地order左隻填鴨就會送一道菜(醬爆鴨架/芹香鴨松生菜包),我地揀左後者,味道有驚喜啵,夠鑊氣之餘又惹味,用爽翠既生菜包住黎食就可以取得平衡之後我地要左兩個超好送飯既菜式:金銀炒鱔糊 $128同風味松子魚 $238,前者鱔肉爽彈,後者魚肉炸得外酥內嫩,味道酸甜醒胃,水準甚高而唔好飯既朋

會長見大家都無異議,所以就book左係尖沙咀既呢間淮揚餐館

呢到既地方都幾開揚,環境都唔錯!

而唔好飯既朋友仔就order左碟上海炒年糕$88,另外都要左個清清地既開水白菜 $76黎平衡一下

最後仲每人食左碗香滑不膩既腰果露$28做甜品

埋單個時職員仲同我地講,如果我地帶埋小朋友黎既話仲可以參加佢地個填色比賽,完成之後就會送個98蚊既兒童餐,又幾好啵,下次家聚都可以考慮下

食物質素:🤤🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
2018-07-11 374 浏览
鬧市中要搵一間清優的環境食個Lunch 都幾難! 因為依張傳單,我同同事吸引咗上嚟! 一上到去,WA 環境好靚喎,同它餐廳名好襯:古琴雅苑! 餐廳嘅歌唔再係咩K-pop , R&B 同人聲🤣好優雅嘅古琴音, 有種禪修嘅感覺。 突然覺得依個地方幾減壓,打工仔去一流。 因為我同同事比較早上嚟,所以安排坐窗景位, 太好了, 點解要提? 因為窗景係望到海。 寬敞明亮感十足👍🏻我地叫咗個lunch set 2人餐(setA) Lunch time 就食填鴨,真心覺得heavy . 不過人一世物一世,發揮食家精神,唔好理就點咗。 不過可以同你講真係物有所值甘香烤鴨油味我真心好怕填鴨包住果個包皮好厚的,但依家真係皮夠薄,一啖就容易滲出鴨油香;而且配菜上 加有哈蜜瓜,有種出奇地夾嘅感覺。 大家真係可以一試另外有蔥油海蜇拌黃瓜宮保雞丁我以為它是辣的,點知係酸酸地,有少少失望,不過整體係好食嘅! 問我會唔會再嚟,我答你:「會。」
鬧市中要搵一間清優的環境食個Lunch 都幾難!

因為依張傳單,我同同事吸引咗上嚟! 一上到去,WA
環境好靚喎,同它餐廳名好襯:古琴雅苑!
餐廳嘅歌唔再係咩K-pop , R&B 同人聲🤣
好優雅嘅古琴音, 有種禪修嘅感覺。
突然覺得依個地方幾減壓,打工仔去一流。

寬敞明亮感十足👍🏻

我地叫咗個lunch set 2人餐(setA)

不過可以同你講真係物有所值

甘香烤鴨油味

大家真係可以一試
另外有

蔥油海蜇拌黃瓜

宮保雞丁

問我會唔會再嚟,我答你:「會。」
2018-07-11
  • 烤北京填鴨
2018-07-11 402 浏览
好多時講起片皮鴨都會講起某幾間老店,今次朋友就帶我嚟呢一間。位於商業大廈嘅15樓,位置方便就在北京道,地方幾大,但略嫌樓底有點低所以比較嘈,整體也很不錯。朋友特別推薦的是裏的片皮鴨說是她在香港吃過最美味的。從前有一位老闆教過我吃片皮鴨方法也有幾種,如果全片皮在鴨的膊頭位置,以及一些比較肥美的部份,配上糖吃更加美味。的確砂糖令到油脂散發的香味更加濃郁。入口那種又甜又有香味的感覺令人難以忘懷。但是我在香港每次這樣食都會引來奇異眼光。常常俾人笑吃得肥。為食的我依然堅持我的吃法。這天來到這裏有來自北京的專業老師傅提我們片起這一隻美味剛出爐的片皮鴨。他小心翼翼地從膊頭跳上了最肥美的部份,連同油脂以及皮。放在一個小碟內,吃法就是跟我說的一樣沾糖啊。每一位都一定要試一下,這種糖和油脂溶化的感覺很難用筆墨形容。就是很完美的吧片皮鴨配上在香港很少見如此薄的皮,配上蜜瓜青瓜京蔥以及甜醬。美味!!這個老朋友果然沒介紹錯,然後我再問一問啊!呢個片皮鴨要唔要$700呀?因為我覺得佢值$700以上,朋友答三百幾蚊咋。完全係意想不到的大眾化價錢。我相信喜歡食片皮鴨嘅朋友都應該要來試一試。我好少喺一篇文章裏面只介紹一

我相信喜歡食片皮鴨嘅朋友都應該要來試一試。我好少喺一篇文章裏面只介紹一種食物,但我相信這家只係需要介紹這個都足夠令到每一位會過嚟試吓。就知道有幾好食啦。