2018-07-10 314 浏览
一直想試呢間嘅片皮鴨難得約齊人又有優惠梗係要黎試下啦環境好舒服同寬敞服務態度亦都好好食物方面也很不錯。。。。。。。。。。。。。北京填鴨▸師傅會係你面前即席表現片皮,淨係望住佢片已經好吸引🤤 首先會片左鴨胸皮先,名為”一口酥”,點埋沙糖食,真係又香又鬆脆😍 然後就到鴨肉,一啲都唔肥膩,片得好薄,而餅皮亦都好薄,記住要趁熱食,唔係好快就凍架啦😊 最中意係有埋哈蜜瓜可以包埋黎食,減低罪惡感👍🏻。。。。。。。。。。。。。芹香鴨松生菜包 (而家做緊優惠,3位以上嗌半隻或全隻都會送呢個或醬爆鴨架)▸估唔到會炒得咁香,平時通常都會無乜味,加埋生菜包住黎食,連唔食西芹嘅我都覺得呢個好味😋。。。。。。。。。。。。。風味松子魚▸淨係睇個賣相已經知正啦,炸到金黃色,好鬆脆,配埋糖醋汁,酸酸甜甜好醒胃😍。。。。。。。。。。。。。腰果露▸平時個啲好杰身同好甜,但呢個完全唔會好甜好杰,反而仲好香好好味😋。。。。。。。。。。。。。另外前菜,炒鱔糊同埋炒年糕都很不錯😊
一直想試呢間嘅片皮鴨
難得約齊人又有優惠
梗係要黎試下啦
環境好舒服同寬敞
服務態度亦都好好
食物方面也很不錯
北京填鴨
芹香鴨松生菜包
(而家做緊優惠,3位以上嗌半隻或全隻都會送呢個或醬爆鴨架)
風味松子魚
腰果露
。。。。。。。。。。。。。
另外前菜,炒鱔糊同埋炒年糕都很不錯😊
2018-07-06 637 浏览
有見網上古琴雅園的報導極多好評不少同事生日就選了此店午餐有幸被安排了窗邊卡座景緻開揚 地方不大但裝潢頗雅緻已對店子極有好感午市有幾款套餐選擇竟然有一款有半隻片皮鴨當然要一試這招牌三道菜先來海蜇青瓜份量不少然後就是主角片皮鴨也有六款佐料兼且有專人即席片皮非常驚喜 誠意可嘉黃梅醬及沙糖點一口酥(片出來最脆的皮)一口脂香而不膩好吃半隻鴨片得齊整摩摩皮也十分足夠三人分享也夠吃套餐的宮保雞丁也好賣相靚夠薑 有酸香佐飯一流三人加了一客葱油拌麵份量不少味道正常值得一提人手充足服務也非常親切笑容可掬值得一讚三人行午餐吃得開懷必定再回來吃晚飯試更多菜式
有見網上古琴雅園的報導極多

然後就是主角片皮鴨
也有六款佐料
兼且有專人即席片皮
非常驚喜 誠意可嘉
黃梅醬及沙糖點一口酥(片出來最脆的皮)
一口脂香而不膩

一口礫
宮保雞丁
片皮鴨
2018-07-02 3658 浏览
北京填鴨一向都是占苗的心頭好,亦曾到訪了不少地方,如果要數具質素又實惠的,實在廖廖可數,真的一隻手也數得哂。在過去的一年裡,北京填鴨店如大爆炸般極速開了很多,其中一間略有名聲的,絕對是位於灣仔的古琴雅苑,時至今日,仍然人頭湧湧。現在好了,她們終於在九龍也有店子了,就是在鬧市中的尖沙咀,實在方便了許多。 【北京填鴨】當然是焦點所在,餐廳特別設有風乾房,令燒出來的填鴨鬆化香脆,而且保留著豐富的肉汁。既然有了好設施,亦不能沒有好師父,這店更有駐店師父為大家片皮,片出足足108塊給客人品嚐。 師父起手的第一碟稱之為【一口酥】,就是將最香脆鬆化的鴨胸皮片出來,蘸上砂糖同吃,香酥不膩。接著的當然是美味的連皮填鴨了,小巧精緻,傳統的吃法是將鴨肉、青瓜、京蔥及麵醬包在熱辣辣的餅皮內進食;新潮的則加入哈蜜瓜及蜂蜜黃梅醬同吃,更能感到填鴨清新的一面。 填鴨雖美,但也不是一開始就來,之前是有幾小碟前菜的,分別是清新的【蔥油海蜇拌黃瓜】及濃味的【意大利黑醋骨】,前者爽口清脆,蔥油的香味濃而不膩;後者則煮得相當入味,酸酸甜甜,十分開胃。 再來的是【蜜汁燒火方配荷葉包】,以蜜汁來煮火方,咸甜融在一起,夾
再來的是【蜜汁燒火方配荷葉包】,以蜜汁來煮火方,咸甜融在一起,夾在荷葉包內吃,是不錯的。
主菜要了【風味松子魚】,絕對是色香味俱全的一道。將桂花魚切花,下油炸成松樹果般,加入酸酸甜甜的的醒胃醬汁,香脆可口又鮮味,令人愛不釋手。
同時,【醬炒年糕蟹】也送來了,與松子魚互相輝映,夠大件頭。
上海人進食的次序與廣東人極為不同,就是喜歡將湯羹放到尾聲。這碗【砂鍋醃篤鮮】實在鮮味,有著醃肉的咸香、竹筍及百頁的鮮及細火慢煮的火喉,美味美味。
就在吃飯前,來個清新簡單的【金腿濃湯津白】來清新一下口腔,接著便是惹味的【木桶包菜飯】了,用料實在豐富。
最後,以一碗沙沙口感的【腰果露】,真是飽肚又滿足了。
2018-06-29 787 浏览
最近得知古琴雅苑,在尖沙咀開分店,於是過來試吓午餐如何,我們一行六人,因為想樣樣都試,所以我們點了一個四人套餐$648再加幾個包點: 小籠包$62,生煎包$58, 煎鍋貼$58,炸銀絲卷$38⋯⋯包點相當唔錯,而四人套餐份量相當足,如果四個人食一定足夠,最有驚喜嘅係⋯⋯我們的套餐是烤鴨半隻,那師父都會在你面前展露身手,午餐大家也食得很開心,最後甜品是花生腰菓露,食得出是生磨的,好味,可惜上枱時唔夠熱,可能是繁忙時段吧⋯⋯
2018-06-29
2018-06-26 1054 浏览
尖沙咀店開業幾日,就同朋友去左試,留意返book位分兩個時段,一係6點,一係8點。我地一去到就上左d涼菜俾我地,辣辣地既豆腐同木耳。我地叫左精美四小拼,個人麻麻地凍既菜式,所以...得雞絲粉皮同黃瓜蝦米係好食。個小籠包都唔錯,係紅蘿蔔做底,又幾好食~試埋佢個帶子賽螃蟹,唔錯,不過帶子係好薄一片。年糕控既我點都要試埋佢隻上海炒年糕,有媽媽煮既味道~終於到戲肉喇,師傅過黎即席片片皮鴨俾我地食喇~師傅真係好快手,即刻片起幾塊俾我地點砂糖食,係入口即化!其他就放係鴨碟度,等我地可以俾手機食先,配料當然唔少得大蔥,甜醬,黃瓜,呢度最緊要係仲有哈蜜瓜,配埋個片一齊食,好正!我地三個人叫半隻鴨,係需要叫多籠皮。加30可以要多籠,每張皮係有紙隔住,唔怕痴住~唔記得係咩原因,總之送左三碗腰果露我地食,因為前面既餸太好食,我地食得實在係太飽喇,所以覺得甜品一般般。三個人埋單人均270。過左幾日我都有再去幫襯,順便寫埋呢餐無叫到既擔擔麵,都好好食,又大碗!

精美四小拼

個小籠包都唔錯,係紅蘿蔔做底,又幾好食~
南翔小籠包

試埋佢個帶子賽螃蟹,唔錯,不過帶子係好薄一片。
帶子賽螃蟹

年糕控既我點都要試埋佢隻上海炒年糕,有媽媽煮既味道~
上海炒年糕

烤北京填鴨(半隻)

腰果露

担担麵
2018-06-07
南翔小籠包
帶子賽螃蟹
上海炒年糕
烤北京填鴨(半隻)
担担麵
我個人黎講真係好鐘意食片皮鴨聽講尖沙咀開左間有得食片皮鴨既餐廳🍴我就去試一試先😆😆因為我地人比較多,所以可以叫多幾個唔同既菜式首先當然要叫我的最愛全隻北京烤鴨師傅好專業幫我地片緊隻鴨鴨🙈🙈有視覺既享受 塊塊都相同厚度嫁😱😱勁片完之後會有兩碟的(但我掛住食...唔記得左影)呀!仲有幾片係會先送上枱先,襯熱食,一個入口即溶的...真係好正!另外,我地都叫左幾款試試👇🏻好鐘意食四季豆,好野味小籠包呢個真係讚讚讚!醬汁好野味,送飯簡直絕配甜品時間啦紫米露我好鐘意食呢個好驚喜好香
我個人黎講真係好鐘意食片皮鴨

聽講尖沙咀開左間有得食片皮鴨既餐廳🍴
我就去試一試先😆😆
因為我地人比較多,所以可以叫多幾個唔同既菜式

首先當然要叫我的最愛
全隻北京烤鴨
師傅好專業幫我地片緊隻鴨鴨🙈🙈
有視覺既享受

塊塊都相同厚度嫁😱😱勁
片完之後會有兩碟的
(但我掛住食...唔記得左影

另外,我地都叫左幾款試試👇🏻

好鐘意食四季豆,好野味

小籠包

呢個真係讚讚讚!

醬汁好野味,送飯簡直絕配

甜品時間啦

紫米露

我好鐘意食呢個
好驚喜
好香
2018-06-22 582 浏览
上次去灣仔的總店 每道菜都好有水準及驚喜 本人係好喜歡食扁皮鴨 覺得算係最好食的一間 第一次試尖沙咀分店 真係可一不可再 五道菜 唯一好食啲只有宮保雞丁 超級失望 扁皮鴨係好油 一食落去成口油 點解分店會咁差 中伏了 建議只去灣仔總店
2018-06-18 801 浏览
灣仔店去過多次 覺得食物及招呼都是高水平端午節在九龍就去新開尖沙咀店捧場 晚上18:30打去訂21:00座位 接聽男士說不用留座Walk-in 可以了 21:00前到達入座安排了坐門口位 見內有幾張卡位就要求坐入去 坐下不夠30秒就有一位男士 疑似經理 說有4位訂座未到 叫我讓坐去另一枱 真是氣頂 我問這位男士我打嚟訂座 你就懶得接 叫客人Walk-in 嚟到就唔比位客 認真覺得佢唔適宜做服務業 我即時離開 個位疑似經理仲沒有解釋或留客 真是唔憂做嘅態度 本人都每天出外食飯 這次經歷真係想講四字經問候佢 以後都係去番灣仔店
灣仔店去過多次 覺得食物及招呼都是高水平
2018-06-18 795 浏览
食到成肚氣之父親節晚飯 真系得啖笑上網宣傳做到足 還請閣下交足水準來Book 枱得兩個時段 6-8pm or after 8pmWell....weekday 8點前可以交枱嘅人有幾個1️⃣烤片皮鴨 $338一隻 價格非常合理傳說中嘅108塊 切到勁細塊 無口感........個位姐姐切到d肉散哂 相信師傅會好少少隻鴨好有油益味😭😭😭😭😭😭2️⃣椒鹽黃魚煎出黎條魚系黑色 d油用左幾耐無換丫...我竟然嗅到臭豆腐嘅味道 fusion乎???3️⃣醉雞正正常常 無咩特別........4️⃣蔥油伴麵Not bad ☺️ 都幾香 可以再落少少乾蔥5️⃣涼瓜炒鴨身鴨身無咩肉 涼瓜ok其實食片皮鴨個陣都見到鴨系瘦少少 6️⃣瑤柱蛋白炒飯Omg 好似一碟白飯咁 瑤柱少到喊 又無咩味其實落幾粒蔥花 賣相會靚少少??7️⃣小籠包如果閣下喜歡皮厚汁少 歡迎歡迎😅8️⃣腰果露真系甜甜蜜蜜 因為真系好甜😅父親👨🏽 對此晚飯表示 無眼睇😭😭😭
食到成肚氣之父親節晚飯 真系得啖笑
上網宣傳做到足 還請閣下交足水準來

Well....weekday 8點前可以交枱嘅人有幾個

1️⃣烤片皮鴨
$338一隻 價格非常合理
傳說中嘅108塊 切到勁細塊 無口感........
個位姐姐切到d肉散哂 相信師傅會好少少
隻鴨好有油益味😭😭😭😭😭😭

2️⃣椒鹽黃魚
煎出黎條魚系黑色 d油用左幾耐無換丫...
我竟然嗅到臭豆腐嘅味道 fusion乎???

3️⃣醉雞
正正常常 無咩特別........

4️⃣蔥油伴麵
Not bad ☺️ 都幾香 可以再落少少乾蔥

5️⃣涼瓜炒鴨身
鴨身無咩肉 涼瓜ok
其實食片皮鴨個陣都見到鴨系瘦少少

6️⃣瑤柱蛋白炒飯
Omg 好似一碟白飯咁 瑤柱少到喊 又無咩味
其實落幾粒蔥花 賣相會靚少少??

7️⃣小籠包
如果閣下喜歡皮厚汁少 歡迎歡迎😅

8️⃣腰果露
真系甜甜蜜蜜 因為真系好甜😅

父親👨🏽 對此晚飯表示 無眼睇😭😭😭

最近見很多廣告宣傳108片北京填鴨就乾脆叫全隻試吓 1. 叫全隻北京填鴨可以加錢食二"度”是正常的吧,經理話我哋唔提供此種食法,如果要就叫餐牌嘅小菜鴨鬆 (好明顯就係收返哂啲鴨殼再拆肉勁賣)2. 食全隻北京填鴨客人可以要求拎走鴨殼是常識的吧,相信等如食乳豬可以拎走豬頭一樣咁平常,經理話我哋嘅鴨殼係—-唔可以拎走!😡因為來貨要拎五隻先可以賣到咁平,呢個係你定價嘅問題!又唔係我迫你賣到咁平就算你賣五六百蚊,為咗食我實要比㗎,但係冇可能唔俾人拎走個鴨殼,食過咁多間包括大集團或者老店第一次聽有餐廳係唔俾客人拎走 真係O嘴3.佢有冇108片就真係唔知啦,皮係完全無鬆化嘅感覺,鴨肉無鴨味,但係見佢拎走個鴨殻嗰陣係切剩好多好多好多好多肉囉 😡
最近見很多廣告宣傳108片北京填鴨就乾脆叫全隻試吓

2018-06-17 429 浏览
家父喜歡吃烤鴨,從少薰陶之下,我也甚喜歡。不過早年香港好吃的烤鴨不多,很多都是只得其形而不得其神,烤鴨烤得美,但放上桌後都不脆了。 在香港,曾經吃過最好吃的烤鴨,在沙田18,但位於大學站沙田凱悅酒店之內,地點很不方便,價錢也相對高昂。直至最近認識了古琴雅苑,地點位於交通便利的灣仔鬧市。 古琴雅苑最近更在尖沙咀開了分店,對於家住荃灣的我來說就更方便了。 尖沙咀新店位於北京道太子集團中心,在港鐵iSQUARE出口步行五分鐘就到,可說非常方便。和灣仔店一樣,尖沙咀店裡同樣設有烤鴨房和風乾房,能保持特定的溫度、濕度,讓食客能品嚐到最佳品質的風乾烤鴨。 古琴雅苑尖沙咀店在6月5日正式營業,這天受邀早一步來試菜,所吃的都是店方的招牌菜,也讓大家知道,尖沙咀店的水準不會比灣仔總店差。 未談菜餚,先說茶芥,瑰荔堂煌,既有荔枝味,也有玫瑰香,那獨特的花香,是古琴的小寶藏。 第一道菜是蔥油海蜇拌黃瓜,海蜇和黃瓜皆爽口,蔥油和芝麻也下得恰到好處,是這晚的好開始。 個人一向喜歡吃黑醋骨,但有些時候不是黑醋太重手,就是排骨不夠腍,古琴的意大利黑醋骨無論醋香和肉質都處理得很好,不花巧但好吃。 接下來是這晚的主

接下來是這晚的主角烤北京填鴨出場了!只見侍應推出烤鴨,師傅在旁穿上手套,就在我們眼前把香脆的烤鴨一片一片切開。除了視覺的享受,耳朵也傳來清脆的聲音,皮肉分離的一剎,香氣也隨風飄來,這就是吃正宗烤鴨最引人入勝的地方了!

手起刀落,師傅會先為人客切出一隻烤鴨只有數片的鴨胸皮,這小小的一碟,是每只烤鴨最珍貴的地方。

厚薄適中,晶瑩剔透的鴨胸皮,又名「一口酥」,蘸上少許白砂糖來吃,入口鬆化,且充滿鴨香,就像是吃著整隻烤鴨的精華!

在我們還在回味一口酥的同時,師傅已經為我們把整隻烤鴨都切好。這裡的配烤鴨的材料比平常的多,除了吃一口酥用過的砂糖,還有青瓜、京蔥和哈蜜瓜,醬汁也有烤鴨醬和蜂蜜黃梅醬兩款,配搭實在千變萬化。

吃烤鴨配青瓜試得多,但哈蜜瓜還是頭一次,還有非常不錯的蜂蜜黃梅醬,這裡的烤鴨,無論口感、層次和味道都非常高水準,是最美好的烤鴨。

烤鴨的餘香還在咀巴,蜜汁燒火方配荷葉包已經悄悄地來到。

蜜汁火方很多地方都有,但要好吃,當然是金華火腿咸香和香甜蜜汁的平衡,古琴做得非常好之餘,火腿更是毫不吝嗇,原片放在荷葉包之內,就像是中式漢堡包,好吃得沒話說。

炸得香口,糖醋汁味道也適中,這客風味松子魚質素也非常不錯。

當古琴秘製醬汁遇上這超巨大的肉蟹,就是這重量級的醬炒年糕蟹。別香這醬汁的顏色看似很辣,其實這醬汁以香為主,不會太咸只帶少辣,和年糕同炒,年糕吸收醬汁香,更是一絕。個人覺得如果可以選擇辣度,這客醬炒年糕蟹會更精彩,畢竟炒蟹都是辣好吃,對吧?

砂鍋醃篤鮮是家父很喜歡的一道上海菜,這道菜要好吃,靈魂當然是醃肉,也就是咸肉或火腿。古琴兩種醃肉都有,湯自然更鮮,再加上鮮肉、百頁結和竹筍,好吃。值得一提的是這裡的醃篤鮮並沒有入蔬菜,其實李純恩先生也曾經解釋過加了小棠菜的已經不算正宗醃篤鮮,這客醃篤鮮對我來說,是正宗又好吃的醃篤鮮。

沒有失手的金腿濃湯津白,吃完些濃郁的菜式,津白也是不可或缺的吧。

相比全晚的菜式,最後的木桶包菜飯算是失色了一點,飯粒有點濕,雖然味道是不錯的。

甜品杞子桂花糕,晶瑩剔透,也是真材實料。

但要數最好的甜品,還是這客自家製的腰果露。濃稠適中,腰果香味也極之誘人,當中還加了少許腰果碎,口感味道同樣兼顧,是完美的結局。

一間餐廳是否有心,其實從其招牌菜已經可窺一二。古琴雅苑烤鴨出色之餘,價錢更只是$338一隻,以這質素來說實在不算貴。這晚邊吃已經邊盤算何時帶家父來吃一次這出色的烤鴨,看來我要好好安排一下了。
2018-05-31
用餐优惠
試食活動
2018-06-16 850 浏览
16/6/2018父親節前一天慶祝飯局,這裏的環境設計有別於一般中菜餐廳,外觀設計比較時尚唯地方不夠大,所以餐桌比較細,放多幾款菜式已經沒有位置了。我們叫了海蜇拼青瓜-味道不錯,海蜇爽滑青瓜入味揚州水晶肉-要快凍食再沾醋,因為唔凍d肉有d鬆散,味道可以意大利陳醋排骨-酸酸甜甜很開胃,不錯酒糟北京填鴨-這款是食填鴨前的前菜,店員表示是填鴨最香脆香口的皮,需要先食點砂糖和柚子醬。本人覺得太肥膩,味道也一般有好多不同的醬料和涼拌包着鴨皮來吃,最特別是有哈密瓜條加在皮鴨來吃十分清新。但填皮鴨味道偏淡,沒有鴨肉汁,沒有酒香味,味道一般銀牙韮王鱔糊-味道香濃味道不錯,但略嫌醬汁偏多,建議可加銀絲卷沾汁來吃整體上無論價錢和味道均是中上,值得一試。

海蜇拼青瓜-味道不錯,海蜇爽滑青瓜入味

揚州水晶肉-要快凍食再沾醋,因為唔凍d肉有d鬆散,味道可以

意大利陳醋排骨-酸酸甜甜很開胃,不錯

整體上無論價錢和味道均是中上,值得一試。

早幾年前嘗試過港島區的古琴雅苑,一直對它的片皮鴨念念不忘,可是一直都沒有時間再來,上幾星期得知古琴雅苑在尖沙咀設有分店,正所謂近水樓台,有時間就立即過來吃吃看。 剛步出升降機,就見到餐廳的廚房,除了看到廚師準備菜式之外,更可看到一隻隻的填鴨排列起來,因為烤鴨房就設在廚房當中。密封的風乾房能保持特定的溫度跟濕度,用作風乾鴨隻,令燒出來的鴨皮更為鬆化,更為香脆。聽餐廳經理說,風乾了的填鴨,以傳統的掛爐形式,並烤至金黃色,所以這是相當吸睛的。 剛坐在飯桌上,看到這雙可愛的小鴨子筷子座,忍不住要為它們拍照留念呢。 我們一行四人,爭論完一陣子以後,終於點了自己想要的菜式。– 蔥油海蜇拌黃瓜– 意大利黑醋骨– 烤北京填鴨– 風味松子魚– 蜜汁燒火方– 木桶包菜飯 蔥油海蜇拌黃瓜,很香的麻油味,海蜇跟黃瓜都很爽,涼涼的十分開胃。 意大利黑醋骨的甜度比酸度高一點,外層略脆,啖啖肉,骨肉分離也相當容易,不錯。 烤北京填鴨相信是這頓晚餐的重點,由曾任北京烤鴨百年名店的北京烤鴨師傅-甄亞風師傅駐場。來自北京的填鴨約兩公斤重,師傅即席在我們面前切出108片填鴨,讓人看得目瞪口呆。 在真正品嚐

我們一行四人,爭論完一陣子以後,終於點了自己想要的菜式。

– 蔥油海蜇拌黃瓜
– 意大利黑醋骨
– 烤北京填鴨
– 風味松子魚
– 蜜汁燒火方
– 木桶包菜飯

在真正品嚐填鴨之前,師傅為我們呈上稱為「一口酥」的鴨胸皮,皮脆肉少,可以蘸沙糖伴隨這小塊一口酥食,鬆脆可口,又略帶甜味,叫人喜歡,一人可以吃到兩小件,差點點要搶吃好友那件啦。

吃罷一口酥,就是吃填鴨的時候了。配上自家製餅皮、青瓜、京蔥、哈蜜瓜等配料,再加上京醬跟秘製蜂蜜黃梅醬,層次相當豐富,叫人忍不住一口又一口的大吃。

片皮鴨過後是另一高潮,就是「蜜汁燒火方」,剛見到火方跟蓮子,就忍不住立即把它加入夾包入面。

加入蜜汁去調製的火方跟蓮子,多了一份清甜的香氣。夾包鬆軟,沾上了蜜汁以後,味道更為吸引。

個人相當喜歡松子,松子對我來說,總是有一種難以抗拒的魅力。這道風味松子魚就合我心意,外脆內鮮嫩,加上酸酸甜甜的醬料讓人一吃難忘。

木桶包菜飯單是賣相已經相當吸引我的眼球,對於木桶這回事,又是一種吸引力存在著。飯粒混合醬料炒製,飯粒粒粒分明,軟糯適中,加入菜片增加豐富口感,叫人喜歡。作為一個澱粉質女生,忍不住吃了三大碗呢。

由初初還沒有想到自己想要的菜式,到吃得飽足,整頓晚餐時間約為2.5小時,2.5小時就好像感受京菜的藝術一樣,除了美食,還可以即席見到廚房製作片皮鴨,又可以跟店員們高談跟食物相關的小道消息,實在不錯。
  • 片皮鴨
  • 木桶包菜飯
  • 蜜汁燒火方
2018-06-12 1161 浏览
返工等放工,放工等好西幾個人放左工決定(又)要食好西因為師傳師傅,返工好痛苦搵左家上去要隻北京填鴨落落火話說呢家灣仔都有分店今次食尖咀呢間比上次灣仔食有進步上到去第一眼都係有隻(對)好搶眼既鴨仔另外,一開始黎左兩個枱面小食先花生(小二,黎多碟呀)同埋豆腐跟手要左個蔥油海蜇拌黃瓜凍凍地,夏天幾岩開胃仲有爽爽地既黃瓜同埋個人幾鐘意海蜇個種少少彈牙得黎又爽爽地之後要左份黑醋骨見佢寫意大利黑醋骨應該用左意大利黑醋(除非唔係)少少酸甜,排骨入口無渣跟住就到主菜烤北京填鴨一開始師傳「一口酥」(鴨胸皮)出黎先細細塊,入口香脆,無咩油感雖然店家建議落白沙粒糖但個人覺得可以唔落就咁食之後正式起皮切片今次用黎包填鴨塊皮比上次進步左首先厚返少少,食入口有返口感先另外,填鴨可以配蜂蜜黃梅醬、青瓜、京蔥、哈密瓜同埋填鴨本身個醬個人貪心就全部落晒 XD之後仲有個蜜汁燒火方(腿?)用蜜汁配埋個火腿同埋蓮子,放入個包入面一齊食睇黎有少少既西安個邊既夾饃不過我國多年飲食史,既廣且深邊有咁易睇穿,因為個入口口感同味道又有D 似饅頭但最緊要落埋個蜜汁最後要多兩個甜品先收尾一個桂花糕,一個腰果露柱花糕不太特別不過腰果露用公雞
返工等放工,放工等好西
幾個人放左工決定(又)要食好西
因為師傳師傅,返工好痛苦

搵左家上去要隻北京填鴨落落火
話說呢家灣仔都有分店
今次食尖咀呢間比上次灣仔食有進步

上到去第一眼都係有隻(對)好搶眼既鴨仔
另外,一開始黎左兩個枱面小食先
花生(小二,黎多碟呀)同埋豆腐

跟手要左個蔥油海蜇拌黃瓜
凍凍地,夏天幾岩開胃
仲有爽爽地既黃瓜
同埋個人幾鐘意海蜇個種少少彈牙得黎又爽爽地

之後要左份黑醋骨
見佢寫意大利黑醋骨
應該用左意大利黑醋(除非唔係)
少少酸甜,排骨入口無渣

跟住就到主菜烤北京填鴨
一開始師傳「一口酥」(鴨胸皮)出黎先
細細塊,入口香脆,無咩油感
雖然店家建議落白沙粒糖
但個人覺得可以唔落就咁食

之後正式起皮切片
今次用黎包填鴨塊皮比上次進步左
首先厚返少少,食入口有返口感先
另外,填鴨可以配蜂蜜黃梅醬、青瓜、京蔥、哈密瓜
同埋填鴨本身個醬
個人貪心就全部落晒 XD

之後仲有個蜜汁燒火方(腿?)
用蜜汁配埋個火腿同埋蓮子,放入個包入面一齊食
睇黎有少少既西安個邊既夾饃
不過我國多年飲食史,既廣且深
邊有咁易睇穿,因為個入口口感同味道又有D 似饅頭
但最緊要落埋個蜜汁

最後要多兩個甜品先收尾
一個桂花糕,一個腰果露
柱花糕不太特別
不過腰果露用公雞碗架 @@
同埋腰果露都算幾滑,唔錯

不過成餐都算幾清淡~~~
都算健康既,好似君子之交
淡如水~~~
2018-06-07
2018-06-11 831 浏览
一直未有機會到灣仔店, 今次就與好友去了尖沙咀新開的店鋪, 叫我著迷的是這邊充滿詩情畫意的一角; 另外, 器皿都是鴨鴨, 很可愛! 今餐的主菜當然是鴨, 但其他菜式也不容漠視. 蔥油海蜇拌黃瓜, 爽口彈牙的海蜇, 只恨份量有點少, 不過作為前菜, 又豈能要求太多, 平常吃的是麻油, 古琴雅苑以蔥油去拌, 原來也很香濃惹味, 而黃瓜亦同樣爽口. 夏天就是要吃這味啊~ 意大利黑醋骨, 最要讚是件的骨及肉比例非常好, 肉不嚼, 以意大利黑醋去烹調, 味道是酸多於甜, 卻又十分醒骨. 說時遲, 那時快, 師傅已把原隻烤北京填鴨(全隻)送到眼前, 即席片出一口酥, 純是鴨皮, 吃時沾些糖, 入口即溶. 來到個人認為很有藝術性的一環, 師傅以純熟手勢再把鴨片成108塊, 絕妙! 這次配上青瓜絲、哈蜜瓜、甜醬等, 一口咬下, 滋味十足, 雖然有黃梅醬, 但仍然是甜醬最好吃. 從鴨肉片所看, 皮下脂肪不多, 因此不會太油膩. 至於鴨羶味亦算適中. 蜜汁燒火方(配荷葉包), 火方肉質不會過硬, 蜜汁雖多, 但不會過甜, 反而建議多沾蜜汁放入荷葉包, 夾著蓮子同吃. 醬炒年糕蟹, 每

醬炒年糕蟹, 每次見蟹的菜式, 都令我既既愛且恨, 不過今次有手套, 就豁出去! 蟹蓋不算多膏, 但都香滑, 蟹肉當然是美味, 不過醬汁味較淡.
不吃魚的我, 也覺這道風味松子魚吸引, 炸得好香脆! 而我則吃了碟邊菜, 松子仁及菠蘿, 酸酸甜甜, 不錯啊~
經過以上菜式後, 來一個砂鍋醃篤鮮順順喉是非常好的間隔. 咸肉、百頁及冬筍, 湯頭咸香.
或許同桌的朋友知我喜愛吃菜, 當去到金腿濃湯津白時, 好像都留給我, 說真, 挺喜歡這軟硬適中的津白, 伴以咸香金腿粒, 是平淡中帶點驚喜的.
今餐不乏米氣, 雖然已經很飽, 但也必須吃木桶包菜飯, 飯粒超香, 材料雖簡單, 但就是讓我一吃喜歡.
甜品則有杞子桂花糕及腰果露, 先說桂花糕, 夠清香, 不過有點難把它放在器皿上; 而腰果露香滑之餘亦有腰果粒, 稠度煮得剛剛好.
2018-06-08
  • 木桶包菜飯
  • 金腿濃湯津白
  • 砂鍋醃篤鮮
  • 蜜汁燒火方(配荷葉包)
  • 意大利黑醋骨
  • 原隻烤北京填鴨