2021-03-30 65 浏览
一個人,食好西。岩岩係觀塘附近見完工,表現好壞都應該對自己好d。🥢龍卷風沙律🥢 $68起碼要兩個人先食得哂既份量,中華沙律蟹籽蟹柳椰菜絲mix埋千島醬,有呢個醬一定唔會太差,但食到中間就會有d膩。🥢網燒牛舌🥢 $48好食到暈~牛舌口感就好似食肉咁,仲有爽口,表面只係塗左少少醬汁加鹽巴,帶出天然牛油香 。配左個sauce,勁似出前一丁黑蒜麻油味,再加左醋酸味味。🥢忘不了你🥢 $88芒果包住吉烈豬同埋芝士,再搭配芥末醬千島醬,非常之創新。🥢煙花🥢$95辣味三文魚mix吞拿魚醬,有粒粒既口感中仲有蒜味薯片味道。

🥢龍卷風沙律🥢 $68

🥢網燒牛舌🥢 $48

🥢忘不了你🥢 $88
芒果包住吉烈豬同埋芝士,再搭配芥末醬千島醬,非常之創新。

🥢煙花🥢$95
辣味三文魚mix吞拿魚醬,有粒粒既口感中仲有蒜味薯片味道。

2021-03-27 83 浏览
之前朋友帶我去荃灣分店,今次輪到我做東帶返佢去觀塘總店😜餐廳外牆好鬼私房菜feel,响工廈加上工業風嘅燈飾又幾浪漫喎🥰創意手卷係餐廳主打,抵食又好食今次梗係點啲未食過架啦😋我目標係試晒呢間餐廳全部嘅手卷...搵出我最喜愛的手卷為止😂😂今晚叫咗...豚肉泡菜鍋🥘:最鍾意佢火鍋上,kimchi湯底越滾越惹味!煙三文魚沙律:本人食三文魚有啲要求,因為只要有少少腥味都會反胃,朋友至愛,叫咗要要賞面試吓嘅,點知又真係幾新鮮喎👍🏽網燒牛舌:淋身又牛味濃郁,真心推介!古今日式餃子🥟:餃子皮薄餡料十足,係幾正!搖滾樂:🥑🍤🧀反卷上面再加上鰻魚,超好食!富士山:啲蟹柳多到喊🤩😭堅係好好食喎!加埋牛油果蟹柳同脆片so yummy😋下次想去埋銅鑼灣店再試其他😎
豚肉泡菜鍋🥘:最鍾意佢火鍋上,kimchi湯底越滾越惹味!
網燒牛舌:淋身又牛味濃郁,真心推介!
古今日式餃子🥟:餃子皮薄餡料十足,係幾正!
搖滾樂:🥑🍤🧀反卷上面再加上鰻魚,超好食!
下次想去埋銅鑼灣店再試其他😎
  • 網燒牛舌
  • 富士山
  • 煙三文魚沙律
  • 搖滾樂
  • 古今日式餃子
  • 豚肉泡菜鍋
如果唔係朋友介紹都唔知原來古今二開咗喺官塘工業中心,嗰晚超級旺場,Full house之餘仲要等位🏡,受歡迎程度爆登✨。第一次食觀塘呢一間分店,梗係要試吓佢哋嘅卷物🍣,睇吓有咩分別先。.📍蜘蛛($85)Spider Roll (Cucumber, Avocado, Crab Fillet, Soft Shell Crab)青瓜,牛油果,蟹柳,軟殼蟹軟殼蟹炸得酥脆但冇油膩感🦀,即使放喺飯卷入邊都冇變腍,再加上牛油果🥑、蟹柳同青瓜🥒增加口感,好食😋。.📍煙花($95)Fire Works (Spicy Salmon, Spicy Tuna, Chips)辣味三文魚,辣味吞拿魚,脆片壽司以辣味三文魚、辣味吞拿魚同脆片組成🍣,不過食落完全冇辣味,魚生份量都唔算少,鮮味有待加強。.📍茄子燒($35)Eggplant原條茄子🍆加上燒汁同櫻花蝦🦐去燒,味道帶微字辣都幾惹味😋,略為多油但可接受。.📍網燒牛舌($48/6件)Japanese BBQ Beef Tongue 6 pcs牛舌有6件,外面燒香,中間爽口有𡁻頭油花豐富食落香口。.📍日式麻醬豆腐沙律($75)Japanese Seasame To
蜘蛛 Spider Roll (Cucumber, Avocado, Crab Fillet, Soft Shell Crab)
📍蜘蛛($85)
青瓜,牛油果,蟹柳,軟殼蟹
煙花 Fire Works (Spicy Salmon, Spicy Tuna, Chips)
📍煙花($95)
辣味三文魚,辣味吞拿魚,脆片
茄子燒 Eggplant
茄子燒 Eggplant
📍茄子燒($35)
Eggplant
網燒牛舌 Japanese BBQ Beef Tongue 6 pcs
📍網燒牛舌($48/6件)
牛舌有6件,外面燒香,中間爽口有𡁻頭油花豐富食落香口。
日式麻醬豆腐沙律 Japanese Seasame Tofu Salad(Tofu, Lettuce)
📍日式麻醬豆腐沙律($75)
滑溜嘅豆腐上面加上三文魚子同蟹子,再淋上胡麻醬,沙律菜爽脆🥗,整體上好清新。
日式冷麵 Japanese Cold Ramen
日式冷麵 Japanese Cold Ramen
📍日式冷麵($88)
Japanese Cold Ramen
冷麵配上叉燒、玉子、芽菜、魚板絲,番茄同蟹柳絲,配料豐富食落唔會寡,食落清爽🍜,加上冷麵汁唔油膩之餘又夠晒味。
MENU
2021-03-22
2021-03-24 1835 浏览
去過銅鑼灣古今食過後感覺好唔錯😚,得悉觀塘都有分店,咁近城隍廟當然要去試埋。觀塘地鐵站一出行幾分鐘就到,地點上都幾方便。平日去到夜晚都坐滿,睇嚟呢間日本餐廳喺觀塘都好有名氣😆👍。.📍金龍卷($88)Golden Dragon Roll (Cream Cheese, Tempura Shrimp, Salmon)芝士,炸蝦,三文魚飯卷中間包住忌廉芝士同炸蝦🍤,置頂放咗三文魚同沙律醬,一共有8小件都唔錯。.📍富士山($88)Fuji Mountain (Avocado, Crab Fillet, Eel, Chips)牛油果,蟹柳,鰻魚,脆片賣相澎湃😆下面有8件包住鰻魚嘅壽司卷,上面放咗大量疊到成座山咁嘅蟹柳絲🏔。主要食到蟹柳絲嘅甜味🦀,鰻魚唔夠突出,賣相比味道出色。.📍三文魚頭湯鍋($88)Salmon Head Soup三文魚湯有驚喜❤️,飲落舒服溫和魚香味重🐟,湯頭呈奶白色🤍但唔油膩。裏面仲有半個三文魚頭同好多三文魚肉,分量慷慨。另外配上豆腐同椰菜,價性比幾高😍👍🏻。.📍龍捲風沙律($68)Crazy Salad (Lettuce, Seaweed, Crab Fillet, Chip
📍金龍卷($88)
芝士,炸蝦,三文魚

📍富士山($88)
牛油果,蟹柳,鰻魚,脆片

📍三文魚頭湯鍋($88)
Salmon Head Soup

📍龍捲風沙律($68)
Crazy Salad (Lettuce, Seaweed, Crab Fillet, Chips)
呢個沙律相對重味😋👍,而且除咗生菜之外🥬,仲加咗大量蟹柳絲🦀同中華沙律🥗,令口感更加豐富。而且食到落咗幾款唔同嘅醬,惹味之餘仲帶少少辣味,好食。

📍古今日式餃子($40)
Pan Fried Dumplings
餃子一客6件,外皮可以煎得再脆少少,水準正常,未算好突出。

📍炸魷魚鬚($68)
Crispy Squid Tentacles
魷魚份量都幾多,外面炸得酥脆,中間煙韌有咬口。

如果同銅鑼灣分店相比,呢間嘅沙律好似細份啲,但同時價錢都平少少。賣相方面就感覺銅鑼灣分店較有心機💛,略勝一籌。
2021-03-22 99 浏览
今日又同朋友黎到觀塘嘅工業工業大廈覓食😛,見openrice都幾多人推薦古今二,就決定試一試啦🎊。.日式麻醬豆腐沙律🥗$75首先健康d梗係要食個沙律先啦😂,加左麻醬豆腐都幾清新好食😋。.金龍卷 $88黎到呢度當然要試下佢地出名嘅金龍卷🤩,呢個有芝士、三文魚🍣、炸蝦🍤嘅壽司卷配搭幾新穎有趣,而且味道上都好搭配😆。.富士山 $88另一道招牌菜😗,有蟹柳、鰻魚、牛油果🥑、脆片,淨係睇個擺盤已經見到好豐富🔥。.蜘蛛 $85呢個壽司卷有青瓜、牛油果🥑、蟹柳、同埋我好鍾意嘅軟殼蟹😍,炸得好脆而且配搭都好正😛。.蔥牛卷 🐂$55呢個牛肉卷中間夾嘅係韭菜😎,加埋醬汁一齊食好香🥳。.茄子燒🍆 $35最後仲有我好鍾意嘅茄子❤️,燒出黎嘅茄子口感一流👍。
日式麻醬豆腐沙律🥗$75

金龍卷 $88
富士山 $88
蜘蛛 $85

蔥牛卷 🐂$55
呢個牛肉卷中間夾嘅係韭菜😎,加埋醬汁一齊食好香🥳。

茄子燒🍆 $35
最後仲有我好鍾意嘅茄子❤️,燒出黎嘅茄子口感一流👍。
2021-03-22 72 浏览
古今好耐之前食過,見近來好受歡迎,再嚟食下!▶️日式麻醬豆腐沙律$75呢個前菜唔錯,豆腐夠滑;麻醬又香,面上仲有啲魚子,有沙律菜及車厘茄🥫▶️超級龍捲風$88有鰻魚,入邊仲有鰻魚汁、炸蝦🍤,口感香脆!炸蝦熱辣辣!好食😋▶️富士山$88面上充滿蟹柳,超級吸睛👀 而且味道亦都相當唔錯。呢度嘅卷物真係必叫~▶️泡菜豚肉鍋$78有好多豚肉、泡菜、豆腐、菇類等等好豐富!▶️茄子燒$35呢個好抵食!茄子🍆燒得林,而且調味又夠~面上櫻花蝦帶出鮮味!▶️鹽燒活鰻$78鰻魚充滿鹽味,幾香!夠厚肉!中間仲夾著大蔥,更香!
古今好耐之前食過,見近來好受歡迎,再嚟食下!

▶️日式麻醬豆腐沙律$75

▶️超級龍捲風$88

▶️富士山$88

▶️泡菜豚肉鍋$78
有好多豚肉、泡菜、豆腐、菇類等等好豐富!

▶️茄子燒$35

▶️鹽燒活鰻$78
鰻魚充滿鹽味,幾香!夠厚肉!中間仲夾著大蔥,更香!
2021-03-21 60 浏览
一出地鐵站,旁邊那棟工廈上一層就到了,蠻容易找的。不久前在港島分店吃過午餐,這次是晚餐。點了些小吃、兩款卷物及湯鍋。芝麻雞翼雖然不算多肉,但是新鮮酥炸起油鍋的雞翼,灑上粒粒芝麻,脆口又香。茄子燒上面佈滿了小小的櫻花蝦,再經燒過,茄子充滿淡淡蝦乾的味道。火山澎湃的蟹柳絲佈滿整個壽司卷上,混上沙律醬及燒汁,增加調味。起初還在想如何入手吃呢,原來下面是一個個小飯卷拼湊而成,入面夾著蟹柳棒棒。大將軍這個較為普通的卷物,不像其他那麼多花樣,採用的餡料則算有新意,有蟹柳、蛋、中華沙律及牛油果,飯外層再蘸點蟹籽粒,增添爽口感。三文魚頭湯鍋大大塊三文魚頭,入面肉質滿滿。湯有豆腐、蔬菜、紅蘿蔔及大蔥。味道不過不失,魚味不太嚐到。
一出地鐵站,旁邊那棟工廈上一層就到了,蠻容易找的。
不久前在港島分店吃過午餐,這次是晚餐。
點了些小吃、兩款卷物及湯鍋。
芝麻雞翼
茄子燒
上面佈滿了小小的櫻花蝦,再經燒過,茄子充滿淡淡蝦乾的味道。
火山
澎湃的蟹柳絲佈滿整個壽司卷上,混上沙律醬及燒汁,增加調味。
大將軍
三文魚頭湯鍋
大大塊三文魚頭,入面肉質滿滿。
湯有豆腐、蔬菜、紅蘿蔔及大蔥。
味道不過不失,魚味不太嚐到。
2021-03-21 1604 浏览
古今嘅金龍卷,上次食咗之後,回味無窮😋,朋友約聚餐,一於約佢哋去觀塘工業中心間分店,再食特色卷物😜餐廳坐無虚席,幸好剛剛有客埋單,等咗一陣就可入座😄我極力推薦朋友食特色卷物,除咗金龍卷,仲揀多三款:蜘蛛🕷、煙花🎆同彩虹卷🌈卷物陣容鼎盛,賣相吸引🤩金龍卷中間脆彈炸蝦,芝士,面層三文魚刺身,必食😉蜘蛛🕷炸軟殼蟹配牛油果、青瓜同蟹柳,造型似蜘蛛,卷物脆口,層次豐富😋煙花🎆卷物面層係吞拿魚,三文魚蓉,撈勻少辣,加咗脆片同蟹籽,卜卜脆,食落刺激味蕾,營造放煙花感覺,好特別🤩彩虹卷🌈色彩繽紛,新鮮魚刺身+牛油果、青瓜同蟹柳嘅壽司,口感清新,越食越好食😍牛肉壽喜燒🥘壽喜燒用酒精糕加熱,材料豐富,有大大片肥牛,金菇、娃娃菜、大葱、洋蔥同豆腐😋茄子燒🍆大量櫻花蝦灑到燒茄子上,令清淡茄子加添鹹鮮味👍日式麻醬豆腐沙律🥗沙律正正常常,豆腐嫩滑😄
餐廳坐無虚席,幸好剛剛有客埋單,等咗一陣就可入座😄

卷物陣容鼎盛,賣相吸引🤩

金龍卷
中間脆彈炸蝦,芝士,面層三文魚刺身,必食😉

蜘蛛🕷

煙花🎆

彩虹卷🌈

牛肉壽喜燒🥘

茄子燒🍆
大量櫻花蝦灑到燒茄子上,令清淡茄子加添鹹鮮味👍

日式麻醬豆腐沙律🥗
沙律正正常常,豆腐嫩滑😄
2021-03-18
2021-03-21 82 浏览
《古今二》自從在銅鑼灣食過一次古今二,一直念念不忘,最近發現原來觀塘都有分店,又要去食吓先😆.🥗煙三文魚沙律擺盤好精緻,煙三文魚捲成一朵花,望見都開心😍裡面仲有中華沙律,一個價錢兩種享受!.🥢搖滾樂材料好豐富,有芝士、炸蝦、牛油果同鰻魚,一啖食落口有齊咁多種食材嘅香味,炸蝦亦增加口感層次,整體唔錯!.🥢富士山🗻賣相好有霸氣,由澎湃嘅蟹柳絲鋪滿飯卷,飯卷裡面有軟綿嘅牛油果、蟹柳、鰻魚同脆片,味道豐富,令人忍唔住一件接一件咁食🤣.🥘豚肉泡菜鍋個鍋上枱時店員會準備個爐點火,呢個presentation夠晒誠意!唔好以為個鍋好似細細煲咁,其實材料好豐富,除咗主角豚肉,仲有娃娃菜、泡菜同豆腐,吸晒泡菜味嘅娃娃菜好好食,個人好鍾意呢個鍋😆.🥢古今日式餃子餃子食落juicy,外皮都幾脆,整體中規中矩!.🥢炸魷魚鬚呢個炸魷魚鬚唔會太熱氣,外皮脆得嚟唔會過硬,魷魚亦有咬口,配返杯啤酒無得輸!.🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺古今二觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
《古今二》

🥗煙三文魚沙律

🥢搖滾樂
🥢富士山🗻
🥘豚肉泡菜鍋

🥢古今日式餃子
餃子食落juicy,外皮都幾脆,整體中規中矩!

🥢炸魷魚鬚

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
古今二
觀塘觀塘道436-446號
官塘工業中心4期1樓B室
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
2021-03-20 56 浏览
位於官塘工業中心特色卷物餐廳古今二,十分鄰近港鐵站,交通方便。餐廳有多款以唔同材料制作嘅壽司卷,配合造型來命名,首先,一口氣點咗金龍卷、蜘蛛、彩虹卷同煙花,再點咗日式麻醬豆腐沙律,日式天婦羅。日式麻醬豆腐沙律除咗滑豆腐同沙律菜外,仲有蕃茄仔,蟹籽。日式天婦羅炸蝦酥脆,炸物有水準👍金龍卷入面用炸蝦,芝士,三文魚鋪面,炸蝦脆身彈牙。蜘蛛係炸物用軟殼蟹,加牛油果、青瓜和蟹柳嘅壽司卷。彩虹用時令刺身魚配青瓜、牛油果和蟹柳。煙花則是吞拿魚同三文魚蓉壽司,少辣,食落帶點點刺激,四款特色卷物風味各有特色,命名貼切,魚生亦十分新鮮😋
日式麻醬豆腐沙律除咗滑豆腐同沙律菜外,仲有蕃茄仔,蟹籽。
日式天婦羅炸蝦酥脆,炸物有水準👍

2021-03-19 50 浏览
觀塘是個新舊交集的地區, 地鐵站不同方向的出口, 通往不同感覺的 地段。 一邊是繁華高檔的apm商場 創紀之城。 另一邊是舊式 傳統工業區。也就是這些舊式工業區, 往往藏著不同的 用心小店, 今次來到出名卷物的 古今二。金龍捲 芝士+炸蝦+三文魚 搶眼又吸睛的金黃色造型, 火炙過的三文魚心著油脂香氣, 作為餡料的炸蝦鬆脆可口, 沒有油膩的感覺, 加上 芝士的點啜 味道更加多層次。蜘蛛 牛油果🥑+軟殼蟹+ 青瓜+蟹柳軟殼蟹十分鬆脆, 大量青瓜配襯 更顯清新, 還有我最喜歡的牛油果或蟹柳。煙花 辣味吞拿魚 +辣味三文魚+ 脆片辣味吞拿魚蓉, 加埋薄薄脆的脆片, 口感獨特。 壽司飯質地煙煙靭靭, 加埋餡料辣味三文魚, 鮮味十足 惹味刺激。龍捲風沙律材料豐富, 大量蟹柳棒, 大量中華沙律, 清新爽脆生菜, 脆卜卜脆片, 加埋沙律汁酸酸甜甜 很惹味清新。秋葵釀蝦膠天婦羅喺其他日本居酒屋比較少見的配搭, 健康有益的秋葵, 加埋彈牙爽甜的蝦膠, 竟然如此 配合, 天婦羅輕薄鬆脆。 實在是不錯。

金龍捲

• 龍卷風沙律
  • 煙花
  • 蜘蛛
2021-03-18 58 浏览
古今二 Kokono2富士山 Fuji Mountain 🏔 $88- 蟹柳|鰻魚|牛油果|脆片蜘蛛 🕷 Spider roll $85-青瓜|牛油果|蟹柳|軟殼蟹青龍卷 Green Dragon Roll $98-牛油果|蟹柳|鰻魚茄子燒 eggplant 🍆 $35櫻花蝦😋古今日式煎餃 Pan-fired dumpling 🥟 $40煙三文魚沙律🥗 Smoked Salmon Salad $75-煙三文魚|蔬菜|三文魚子|凱撒醬以特色卷物為主😋有趣的名字 睇到個名都覺得好搞笑咁用心去改名一定更加用心去煮🥳
古今二 Kokono2

茄子燒 eggplant 🍆 $35
櫻花蝦😋

-煙三文魚|蔬菜|三文魚子|凱撒醬

以特色卷物為主😋
有趣的名字 睇到個名都覺得好搞笑
咁用心去改名一定更加用心去煮🥳
2021-03-16 56 浏览
朋友今日介紹一間食日本料理嘅店,話非常好味,因為我始終不適應食生壽司,因此我們都係叫熟食。廚師好花心思,擺盤好靚,我哋叫左3款壽司:黑龍卷,忘不了您,蜘蛛。顏色由淺到深擺放,層次分明。蜘蛛卷:卷內夾有青瓜,蟹柳,牛油果同埋軟殼蟹。雖然唔係好食得到牛油果嘅味道,但軟殼蟹味道好香甜,肉身好柔軟,味道好清甜。忘不了您:呢款卷物上面有層芒果,芒果上鋪層沙拉醬同芥末醬,中間夾有芝士和炸牛肉。咬一口,有淡淡嘅芥末和芒果味道,唔會嗆鼻,幾種食物配合得啱啱好。而且物件整小件,分量又多。另外叫左份網燒牛舌:6塊好厚身嗰牛舌,又彈牙,肉汁又豐富。配有柚子檸檬汁,食起來唔會覺得油膩。整天講起來,今日不止食得飽,食物總好美味。
黑龍卷,蜘蛛
黑龍卷,蜘蛛
2021-03-16 52 浏览
觀塘工業大廈裡面有好多家評價幾好啲餐廳,今日同朋友揀古今二食日本料理。餐牌好得意,龍捲風沙律:擺盤好睇好似座山,蟹柳絲好多好甘甜,下面係中華沙律脆脆啲,仲有好多生鮮啲生菜,加埋酸酸甜甜嘅沙律醬,好開胃。仲有蟹子、脆片,口感好豐富。黑龍卷有芝士、炸蟹柳、鰻魚同牛油果,熱辣辣食落脆卜卜且鰻魚啲鮮甜,同牛油果啲清甜,口感好滿足嘅。蜘蛛係青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹組成,大大件,脆卜卜好香,清甜唔會油膩。忘不了您:卷物係芝士、炸牛肉、芒果、芥末合製而成啲,口感係香脆、酸甜同埋芥末啲醒辣,真啲係忘不了😂後面呢三樣嘢盤在一起好豐富好睇!兩個人食得好飽啊!
2021-03-15 54 浏览
大概一星期前訂左枱,當日去到通知左職員,過左陣佢話我地今日客人真係比較多呀暫時無枱,門口呢張(放滿外賣)你地介唔介意?我同朋友緊係介意啦訂埋枱都無枱,咁咪走囉都8半等得黎都唔洗食,個職員仲追住問咁你地係咪唔等啦?我只能說觀塘古今教會我訂枱唔代表一定有枱🤣 同場仲聽到有位小姐等外賣等左成個鐘。
同場仲聽到有位小姐等外賣等左成個鐘。
2021-03-14