2021-05-04 68 浏览
放假唔想去咁遠。。。近近地就去觀塘的古今二🍱食lunch, 因為我地2點後先去唔駛等位😗不過店鋪清潔真係有待改善😐職員原本安排一張客人剛離開並倒瀉野的台我地,見到staff仲抹梗之際拉開有水滴落地🤥我地當然唔坐啦明明周圍仲有其他台食物味道係ok唔錯的💕日式麻醬豆腐沙律🥙味道配搭清新👍🏻豆腐配日式麻醬係零失敗的😜💕蜘蛛🕸️💕火山🌋💕午夜牛郎🐮💕蔥牛卷🌯叫左幾款卷物🌯有炸軟殼蟹包住牛油角😜又係另一零失敗之作仲有三文魚卷外面飯像炸過是脆的同埋蟹柳卷😂小朋友之選
🤥我地當然唔坐啦
叫左幾款卷物🌯有炸軟殼蟹包住牛油角😜又係另一零失敗之作
仲有三文魚卷外面飯像炸過是脆的
同埋蟹柳卷😂小朋友之選
2021-05-02 75 浏览
觀塘工廈都有好嘢食, 地鐵站d出口大概兩分鐘路程, 隱蔽嘅地點意想唔到別有洞天。翻開menu, 各類日式嘅食物應有盡有。 裝修都甚有日本氣派, 好多人應該都係慕名而來。煙花,$95。 係用辣味三文魚加上辣味吞拿魚再加上脆片製成嘅壽司。 層次非常豐富, 三文魚嘅爽口, 脆片嘅爽脆, 仲有香辣嘅爽勁, 真係好似佢個名一樣好似煙花咁爆出嚟!金龍卷,$88。 係有三文魚吉列炸蝦同埋沙律醬製成嘅壽司, 三文魚控必點! 食開三文魚壽司嘅人都知道沙律醬同三文魚係非常之匹配, 加埋吉列炸蝦更加有畫龍點睛嘅效果。

2021-04-28
  • 金龍卷
  • 煙花
2021-05-02 65 浏览
古今二真係好味,好多特別卷物吸引我和謙謙到訪, 今次太肚餓了,所以叫得超豐富。⚛ 紅龍卷 ~ 用壽司飯包住炸蝦在面層加上吞拿魚芝士,入口又炸又嫩好美味。⚛ 壽司薄餅三文魚 ~ 好有驚喜的一款壽司, 佢用左三文魚碎加點沙律醬拌勻,放上炸過的壽司飯上,咬落面脆中間軟糯。⚛ 甜蝦柚子沙律 ~ 滿滿的沙律菜上,有好多牛油果蘋果蟹籽,沙律夠新鮮, 拌上醬汁超級開胃。⚛ 椒鹽雞腎 ~ 燒得剛剛好好,香口彈牙。⚛ 網燒牛舌 ~ 我見好多人推薦話好食,緊係唔好錯過啦!果然牛舌厚切仲要好爽彈,點一點醬汁酸甜咁好滋味。⚛ 日式炒烏冬 ~ 絕對抵食之選啦!一大盤搞到我地都食唔哂。

⚛ 椒鹽雞腎 ~ 燒得剛剛好好,香口彈牙。

2021-04-29 58 浏览
呢間真係好好食,我覺得佢嘅卷物真係好有特色同埋好少見有日本壽司舖用卷物來做專門店。首先,我哋嗌左彩虹卷,面嗰層有三文魚吞拿魚牛油果交替住放喺卷物上面,入邊就包住蟹柳,食落好有層次感同埋呢幾個食物好夾。跟住,我哋試咗個金龍卷,卷物入面係天婦羅炸蝦,上層就帶住啲蝦子同埋沙律醬做點綴,個卷物一樣係好好味同好新鮮。小食方面,我哋就叫咗個燒茄子同燒牛舌,兩個都燒到好香好入味,啲燒汁仲加咗一啲櫻花蝦令到個汁更加鮮味。總括來講呢間特色樓上店真係好好味,絕對冇令人失望,鍾意食卷物嘅朋友一定要試。

2021-04-28 62 浏览
我去過佢喺銅鑼灣及觀塘分店, 好鍾意💗佢好有創意嘅日式🇯🇵料理🤩 非常令人回味😋, 鄰近觀塘地鐵站🚉,工業大廈內,裝潢好似日式居酒屋🏮咁,予人輕鬆感。🐲金龍卷($88)廚師將3️⃣份卷物放埋一齊,排得好靚,好有氣勢🤩金龍卷賣相最突出,嫩滑三文魚🍣卷入面放咗炸得好香脆嘅蝦🍤😋,食落好有層次💥煙花($95)人氣🔥卷物,辣三文魚卷上面放咗辣嘅生吞拿魚蓉及脆片,香辣軟滑又香脆,刺激味蕾東京爆脆($88)內餡係滿滿嘅熟吞拿魚及蟹柳,包上紫菜及飯,再包紫菜,然後表面炙燒了,配上醬汁,食落勁香口日式麻醬秋葵豆腐($58)爽甜的切粒,好似星星⭐️秋葵,配上滑溜嘅豆腐,加上好香嘅麻醬😌味道好清新醒胃豚肉露荀($58)豚肉燒得好香又薄身,包住爽口嘅露荀,味道一流蒜香牛油紫薯($25)紫薯外面燒得有啲脆,薯🍠肉好香甜,有陣陣蒜及牛油香味。

🐲金龍卷($88)
廚師將3️⃣份卷物放埋一齊,排得好靚,好有氣勢🤩

💥煙花($95)

東京爆脆($88)

日式麻醬秋葵豆腐($58)

豚肉露荀($58)
豚肉燒得好香又薄身,包住爽口嘅露荀,味道一流

蒜香牛油紫薯($25)
紫薯外面燒得有啲脆,薯🍠肉好香甜,有陣陣蒜及牛油香味。
  • 金龍卷
  • 煙花
  • 東京爆脆
  • 日式麻醬秋葵豆腐
  • 豚肉露荀
2021-04-27 66 浏览
今日出嚟官塘尋寶,為買心頭好,行足半日,好彩都揾到啱心水嘅,回家前去食晚飯,阿妹話呢間朋友食過話唔錯,咁就上嚟試下。茄子燒$35燒得香噴噴,加埋櫻花蝦,味道唔單調龍捲風沙律$68食完濃味嘅燒茄子,呢個感覺好清新網燒牛舌$48我至愛嘅小食,牛舌要有少少厚身,燒到好似有啲焦,最好食😋,意猷未盡,再來一碟😄火山$88份量超大,飯團上面鋪滿蟹柳絲及蟹籽。綠野仙蹤$98呢度食物味道唔差,份量唔細,價錢相宜。最終都食唔晒要打包帶走,不浪費!

茄子燒$35
燒得香噴噴,加埋櫻花蝦,味道唔單調
龍捲風沙律$68
食完濃味嘅燒茄子,呢個感覺好清新

網燒牛舌$48

火山$88
份量超大,飯團上面鋪滿蟹柳絲及蟹籽。
綠野仙蹤$98

呢度食物味道唔差,份量唔細,價錢相宜。
最終都食唔晒要打包帶走,不浪費!
2021-04-27 59 浏览
之前見到OpenRice 咁多人比good review先去試下首先野食非常之一般第二 價錢貴 唔抵食賣單時都聽到隔離枱講貴所以都真係比較失望應該都唔會回頭了同價位其實可以有更好既選擇
首先野食非常之一般
第二 價錢貴 唔抵食
賣單時都聽到隔離枱講貴
所以都真係比較失望
應該都唔會回頭了
同價位其實可以有更好既選擇
2021-04-26 64 浏览
*💭古今二餐廳位於官塘工業中心,地鐵站一早便到了,十分方便😍餐廳食物種類繁多,有串燒、鍋物和各式各樣的日式卷物😍今晚決定來個卷物之夜🥰龍卷風沙律🥗沙律超大盤😱面層堆滿無數的手撕蟹柳及蟹籽,再加上中華沙律和大量生菜,超豐盛😍沙律醬混合了一點點燒汁十分開胃,令人食慾大增🤤辣妺卷物😝頂層有了滿滿的吞拿魚蓉,卷物則包著天婦羅蝦,外軟內脆,口感十足☺️彩虹卷🌈卷物用三文魚、吞拿魚、油甘魚和牛油果排成一道彩虹橋🌈上菜😍色彩繽紛,卷物內有青瓜和蟹柳, 清新開胃,是視覺和味覺享受😋蜘蛛🕷️有青瓜、牛油果、蟹柳和主角軟殼蟹🦀軟殼蟹炸得酥脆,再配上青瓜跟蟹柳的清新口感,剛好可以平衡一下☺️網燒牛舌🐂牛舌超大塊而且夠厚肉,燒得香口,可以配合另上甜醬汁一起享用😋雞翼串燒🍗燒得卜卜脆😍外層香口但雞肉依然夠𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺 😋餐廳性價比高,而且選擇繁多。每種卷物都十分有創意特色,有機會要再來試試其他熟食或卷物🥰
💭古今二

網燒牛舌🐂

雞翼串燒🍗
燒得卜卜脆😍外層香口但雞肉依然夠𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺 😋

2021-04-26 49 浏览
古今二呢間日式fusion 卷物食店都唔係第一次食。估唔到佢連觀塘工廈都進駐埋。椒鹽雞腎啲雞腎到幾彈牙口感唔錯,無咩內臟味,用咗比較多嘅椒鹽去帶出味道。不過不失啦。蒜香牛油翠玉瓜蒜同牛油係冇得輸,連清淡嘅翠玉瓜溝埋佢哋之後,都變得好好食。甜蝦柚子沙律分量都好大份好多料 有蝦牛油果 蕃茄仔 蟹子等等,沙律配上有柚子味,酸酸地好開胃,柚子嘅果汁已經可以當係一種沙律dressing.誠意推介。午夜牛郎,辣妹,金龍卷叫左三個卷物,佢放埋喺同一個碟上,望落去勁大份。午夜牛郎係炸蝦配上三文魚,所以做到兩種唔同嘅口感係同一個卷物上。辣妹係帶有少許辣味嘅吞拿魚茸再加上炸蝦係中間,呢個係做得幾好嘅,味道唔錯。金龍卷係外面好似炸過,裏面有牛油果同少少三文魚,試吓係幾得意嘅,味道OK啦。

椒鹽雞腎
蒜香牛油翠玉瓜
甜蝦柚子沙律
午夜牛郎,辣妹,金龍卷
疫情久久不能停息,一波一波起伏不斷。想去日本旅遊的吃貨們該何去何從?告訴大家一個好消息!!就算不去日本也能吃到最棒的日本料理!!!觀塘有一家人氣日本料理美食店,愛吃日本料理的小夥伴們必打卡。位於觀塘工業中心的古今二,出地鐵站5分鐘就能到十分方便。疫情嚴重絲毫不影響小店的客流量,不需要排隊,有位即可入座。下班高峰時段基本爆滿,以防萬一最好提前網上預約。打開餐單琳琅滿目,排列有序。菜式包括:刺身、壽司、卷物、燒物、串燒種類繁多。沙律、小食、面類、飯類、定食、鍋物應有盡有。總而言之只有你想不到,沒有做不到的料理!我點了些名字比較有新意的料理~日式麻醬秋葵豆腐:看上去普普通通其實味道一點也不簡單!!開胃菜好吃!!金龍卷:三文魚加芝士,還有裡面裹著整條炸蝦酥酥脆脆的煙花:三文魚加吞拿魚、脆片~就如同名字一樣入口融化,就像午夜的煙花~一瞬間的閃耀。午夜牛郎:衝名字點的,然而並沒有牛郎~牛油果、芝士加三文魚的混搭入口好香~豚肉露荀:用豚肉捲起,然後慢火烤出來的汁水,滲透到露荀里所發出的焦香~完美!!蒜香牛油紫薯:飯後來一串,一來緩解嘴中油膩,二來幫助腸道消化~~好期待下次在光顧這家日式料理店~~
疫情久久不能停息,一波一波起伏不斷。想去日本旅遊的吃貨們該何去何從?告訴大家一個好消息!!就算不去日本也能吃到最棒的日本料理!!!觀塘有一家人氣日本料理美食店,愛吃日本料理的小夥伴們必打卡。位於觀塘工業中心的古今二,出地鐵站5分鐘就能到十分方便。疫情嚴重絲毫不影響小店的客流量,不需要排隊,有位即可入座。下班高峰時段基本爆滿,以防萬一最好提前網上預約。打開餐單琳琅滿目,排列有序。菜式包括:刺身壽司、卷物、燒物、串燒種類繁多。沙律、小食、面類、飯類、定食、鍋物應有盡有。總而言之只有你想不到,沒有做不到的料理!我點了些名字比較有新意的料理~

~~好期待下次在光顧這家日式料理店~~
2021-04-25 5762 浏览
啱啱同男朋友拍拖既時候已經食過哩間餐廳,今次出觀塘諗唔到食咩好,於是決定再嚟試下!唔知點解同第一次黎既感覺有啲唔同🤔唔通係啲枱凳掉左位。餐廳環境都好闊落,而且同上次一樣,餐牌上面嘅卷物都係多到我唔知揀咩好🤣最後揀咗三種卷物同一啲小食。🎈甜蝦柚子沙律🥗 $75沙律份量好多,配料有甜蝦、柚子、牛油果、車厘茄、生菜、蘋果、中華沙律及蟹籽等。沙律用左芝麻汁,生菜爽脆,柚子清甜,甜蝦新鮮,非常開胃。🎈椒鹽雞腎🐔 $38雞腎用左胡椒調味,咸香微辣,好惹味。🎈蒜香牛油翠玉瓜 $25厚切既翠玉瓜加上蒜茸及牛油調味,有濃濃既牛油香。🎈黑龍卷(芝士、炸蟹柳、鰻魚、牛油果)$95黑龍卷面頭放上切成條狀既牛油果及鰻魚,再加上鰻魚汁。內裏既炸蟹柳炸漿夠薄,香脆好味,鰻魚味道亦濃。🎈富士山(牛油果、蟹柳、鰻魚、脆片)$88富士山卷面頭鋪滿碎蟹柳及脆片,底下係由牛油果及鰻魚整成既卷物。面頭既脆片微辣,底下既卷物口感豐富。🎈蜘蛛(青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹)$85蜘蛛卷內既軟殼蟹夠厚肉,而且炸得香脆,厚切既牛油果夠香滑,食落去非常滿足,個人最鍾意哩一款💕整體黎講,哩間餐廳既卷物種類比出面既餐廳多,食物亦夠大份,如果你

🎈甜蝦柚子沙律🥗 $75

🎈椒鹽雞腎🐔 $38
雞腎用左胡椒調味,咸香微辣,好惹味。

🎈蒜香牛油翠玉瓜 $25
厚切既翠玉瓜加上蒜茸及牛油調味,有濃濃既牛油香。

🎈黑龍卷(芝士、炸蟹柳、鰻魚、牛油果)$95

🎈富士山(牛油果、蟹柳、鰻魚、脆片)$88

🎈蜘蛛(青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹)$85

整體黎講,哩間餐廳既卷物種類比出面既餐廳多,食物亦夠大份,如果你鍾意食卷物既話,可以黎試下。

2021-04-25 38 浏览
龍捲風沙律,面頭有大量蟹柳絲,再加上清新嘅生菜同麻醬,份量唔細,幾抵食!古今日式餃子,一客有6件,表皮輕輕煎香網燒牛舌,牛舌厚身,油脂香,食落唔乾唔韌。其中一款反卷係蜘蛛,裡面有青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹。軟殼蟹即炸,食落仲熱辣辣,配埋青瓜蟹柳,口感幾清新又豐富!金龍卷,裏面包住芝士、炸蝦、面頭有三文魚,芝士半融狀態,仲有炸蝦,脆卜卜! 中間係富士山,有牛油果、蟹柳、鰻魚、脆片,面頭嘅蟹柳都係有好多,加埋反卷同脆片一齊食,口感好豐富,超飽肚!

古今日式餃子,一客有6件,表皮輕輕煎香

網燒牛舌,牛舌厚身,油脂香,食落唔乾唔韌。

2021-04-21 73 浏览
👁‍🗨龍卷風沙律(7.5/10) $68.➰一離到枱比呢碗野嚇一嚇😂因為佢好大碗,有啲驚食沙律食飽🤣不過好在最後都輕鬆咁清哂🤓講番個沙律,佢入面其實除左有普通既沙律菜之外,仲有蟹柳,海藻脆片同埋蟹子配沙律醬同少少日式燒汁,簡單離講,係蟹子沙律既升級版😎所以整體普普通通,冇咩大特別,不過多左海藻就令到口感增加,夠哂fresh🤩.👁‍🗨紅龍卷(8/10) $105➰紅龍卷同另外叫左既卷物-蜘蛛放埋左一齊,紅龍卷有大概八舊,睇個名吾會知佢即係咩野既配搭,佢實質係呑拿魚炸蝦芝士卷物,呑拿魚面頭有蛋黃醬,所以就咁成舊食吾洗點醬油都已經夠哂好味🙃呑拿魚食落新鮮,炸蝦香脆,絕對岩哂鍾意食炸蝦壽司既你😌.👁‍🗨蜘蛛(8/10) $85➰由炸軟殻蟹,青瓜,牛油果,蟹柳配成既蜘蛛卷物都幾有質素,平時好怕炸軟殻蟹既食物,因為好易會整到太過油膩,軟殻蟹質感吾好😶不過佢呢個就完全冇呢個問題,食蟹幾舊都吾覺heavy,加上佢有牛油果夾埋一齊,食落會更清新,比起紅龍卷更輕口味,話咁快就食哂🤭.👁‍🗨茄子燒(7/10) $35➰平時好鍾意食茄子既我,又點會吾叫茄子燒🥲不過個人就覺得佢冇我想像中咁好食,因為佢個茄子燒上
👁‍🗨龍卷風沙律(7.5/10) $68.

👁‍🗨紅龍卷(8/10) $105

👁‍🗨蜘蛛(8/10) $85

👁‍🗨茄子燒(7/10) $35

➰平時好鍾意食茄子既我,又點會吾叫茄子燒🥲不過個人就覺得佢冇我想像中咁好食,因為佢個茄子燒上面加左極大量既櫻花蝦,所以食每一啖,你都會食倒濃郁櫻花蝦同本身茄子既味道😳由於個人一向都麻麻地櫻花蝦果種味,所以茄子上面有咁多既時候,確實影響左我對佢既評價😅撇除個人因素,佢既味道係正常,吾算差既

👁‍🗨三文魚頭湯鍋(7/10) $88

➰最後食埋個三文魚頭湯鍋就夠哂飽,佢入面有大量既娃娃菜,紅蘿蔔同埋份量適中既豆腐,三文魚頭亦都相當大,豆腐滑身,三文魚亦都香口吾太肥膩,雖然個湯鍋飲落有三文魚味,不過個人認為略咸左些少,飲左細半碗就已經停左手,決定食哂啲入面啲菜豆腐紅蘿蔔同三文魚就算😂不過味道係好既,如果冇咁咸會加番分😅
🔛 整體評分(7.5/10)

2021-04-20 60 浏览
觀塘出名多嘢食 但今次係觀塘工業中心都搵都美食!近地鐵站🚉好方便呢度可以話係卷物天堂🤡富士山勁多蟹柳鋪係壽司卷上面 食落淡淡都係蟹柳絲再配上乾蒜脆脆好食😋搖滾樂鰻魚下面仲有炸蝦壽司卷 一舊一口份量岩岩好日本溫室南瓜🎃沙律呢個的勁中意 日本南瓜好甜好好食💋黑豚荔枝卷串燒黑豚肉配上荔枝又估佢唔到咁夾💋古今日式餃子餃子🥟豬肉餡 煎得好脆💋三文魚頭湯鍋呢個魚頭湯都幾大份 濃郁嘅三文魚味 三文魚超滑内配蘿蔔 豆腐 娃娃菜大家試過一定唔會再返轉頭
呢度可以話係卷物天堂🤡

餃子🥟豬肉餡 煎得好脆

💋三文魚頭湯鍋

大家試過一定唔會再返轉頭
2021-04-20 77 浏览
今日下畫放假,出咗嚟觀塘搵阿爸阿媽食晏;平時成日都係飲茶,今次諗住食下d唔同嘅嘢,上網睇呢間好似幾好,又有定食(阿爸唔食生野),就決定來試下~餐廳位於官塘工業中心第四期,其實有幾個入口都上到去:一樓:我地叫左一個卷物餐同小食share,再每人自己叫一個定食~阿媽叫既刺身丼:阿爸叫既滑蛋豬扒飯:我叫既茶漬飯:仲有炸蠔:同雙拼卷物:除咗卷物餐比較細份同一般之外(飯較諗),其實以呢個價位計,定食味道都唔算差~叫咁多野,埋單都係三百蚊度:餐牌:

餐廳位於官塘工業中心第四期,其實有幾個入口都上到去:

一樓:

我地叫左一個卷物餐同小食share,再每人自己叫一個定食~

阿媽叫既刺身丼:

仲有炸蠔:
吉列炸蠔

同雙拼卷物:
雙拼卷物

叫咁多野,埋單都係三百蚊度:

餐牌:

2021-04-20