朋友介紹,隱身於觀塘工廈既日式居酒屋,主打創意卷物。今次點了一份沙律、兩款卷物,兩份小食,同一份菜分享。柚想蝦你沙律 $78沙律份量超級多,材料有甜蝦、蟹籽、蘋果、牛油果、柚子肉、中華沙津、車厘茄和沙津菜,配上柚子汁及芝麻醬,非常豐富,味道清新可口。甜蝦最美味,鮮甜嫩滑,可惜只有三隻。超級龍卷風 $88一客八件,每件有鰻魚、海老、芝士和青瓜,再灑上脆片和燒汁,外脆內嫩的炸蝦同芝士味道最突出。😋富士山 $88有八至十件,卷物裏面有牛油果和鰻魚,再鋪上海量蟹柳和脆片, 口感豐富,有心思。大板自家製炸雞 $68熱辣辣的雞件皮脆肉嫩,無骨啖啖肉 。😋椒鹽雞腎 $38一客兩串。雞腎質地好有咬口,加上椒鹽燒得香口惹味。炒野菜 $75份量又是超級多,材料又是非常豐富,有椰菜、洋蔥、彩椒、芽菜、鳴明卷等,再蓋上一大堆木魚絲,味道鮮甜可口。
朋友介紹,隱身於觀塘工廈既日式居酒屋,主打創意卷物。

今次點了一份沙律、兩款卷物,兩份小食,同一份菜分享。

柚想蝦你沙律 $78

超級龍卷風 $88

富士山 $88

大板自家製炸雞 $68
熱辣辣的雞件皮脆肉嫩,無骨啖啖肉 。😋

椒鹽雞腎 $38
一客兩串。雞腎質地好有咬口,加上椒鹽燒得香口惹味。

炒野菜 $75
平時見佢排隊排到痴線,梗係唔去排啦,嗰晚行過見到冇人排隊咁就拿拿聲入去啦,點知就搭上咗架直升機,請睇圖自行判斷我同我男朋友見平時排隊排到咁,應該都唔差啦 ,但係我地對個刺身非常失望,收費差唔多四百蚊,啲魚望落去係新鮮㗎,唔會話啲肉質鬆開呀果啲樣嘅,但係食落去完全冇魚味,非常失望囉佢個燒牛舌同埋櫻花蝦燒茄子係幾好食嘅,可以一試總結: 如果唔係想食fusion嘢都唔好上去啦, 食日本傳統刺身請移玉步

佢個燒牛舌同埋櫻花蝦燒茄子係幾好食嘅,可以一試

燒牛舌
燒牛舌
櫻花蝦燒茄子
  • 網燒牛舌
2021-10-08 283 浏览
龍卷風沙律$72非常大碗的沙律!賣相精緻而且材料充足,最重要的是:喜歡它沒有太多醬汁,很健康😙每一口沙律菜都夾雜着蟹籽、海藻、蟹柳絲和脆片,口感非常豐富又開胃~輕鬆地吃了一星期份量的菜. 推介👍🏼 埼玉網燒牛舌$58原來牛舌可以這麼彈牙有咬口!我們都認為這個很出色。必點👍🏼芝麻雞翼$38脆炸實香口邪惡😎夠熱,不過炸粉有點厚蜘蛛$88 喜歡牛油果🥑和軟殼蟹的朋友應該會很喜歡這個~份量還好,有五大件~忘不了您$88 這家料理有很多特色壽司,就連壽司的名稱也命名得很有心思。可能有芒果,所以把它叫做忘不了您三文魚頭湯鍋$88非常足料又大碗的一個湯鍋🤤湯水之中,最喜歡的一定是魚湯!除了三文魚頭,還有紹菜、紅蘿蔔和豆腐,很鮮甜。連續喝了幾碗~在家的滾湯一樣,不得了!!必點👍🏼總括食物質素不錯,份量大,超級飽~因為餐牌有很多不同種類的食物,所以非常適合一大夥朋友來,可以試試不同款式😆
龍卷風沙律$72
龍卷風沙律
埼玉網燒牛舌$58
原來牛舌可以這麼彈牙有咬口!我們都認為這個很出色。必點👍🏼
埼玉網燒牛舌
芝麻雞翼$38
脆炸實香口邪惡😎夠熱,不過炸粉有點厚
芝麻雞翼

總括
龍卷風沙律
埼玉網燒牛舌
2021-10-08 54 浏览
今次搵到觀塘工業區既日式居酒店,店內環境好大。#彩虹卷 💰98 佢個樣真係令人增加食慾,顏色好夠鮮艷,總共有8舊細細既壽司,每舊都加咗少少牛油果。#蜘蛛 💰88呢款係軟殼蟹,小編最中意既就係軟殼蟹。呢款卷物一定係必食。#柚想蝦你沙律🥗💰78呢度連既沙律名都咁趣致,一大碗既沙律就算食壽司都唔怕肥啦!個沙律有啲生蝦、海草、牛油果、蘋果等等。#蔥牛卷 💰58 呢個係肥牛再卷埋啲九菜。總共有四小舊,食落啲九菜好juicy 。#豚肉泡菜鍋 💰98 呢個相當豐富,有泡菜、娃娃菜、豆腐、豚肉片,睇住佢滾滾下個種感覺真係好正。#七味秋葵串燒💰18 有冇人同我一樣都中意食秋葵?😂覺得其實都幾好食啊😋
今次搵到觀塘工業區既日式居酒店,店內環境好大。

#彩虹卷 💰98

#蜘蛛 💰88
呢款係軟殼蟹,小編最中意既就係軟殼蟹。呢款卷物一定係必食。

#柚想蝦你沙律🥗💰78

#蔥牛卷 💰58

#豚肉泡菜鍋 💰98

#七味秋葵串燒💰18
有冇人同我一樣都中意食秋葵?😂覺得其實都幾好食啊😋
2021-10-06
2021-10-08 56 浏览
阿爸阿媽話想食日本菜😁於是帶左佢地去食古今二幾年無幫襯,要試試佢地keep唔到keep到水準🟢 日本溫室南瓜沙律 🟢呢個好驚喜,南瓜好粉好甜作為前菜係唔錯嘅選擇⚫ 清油煮蜆 ⚫️食落覺得牛油同蒜蓉味太重食唔到蜆嘅鮮甜味🟡 黑豚荔枝卷串燒 🟡䐁肉包著荔枝,一口一粒燒得好香,味道好夾!🟤 炭烤孜然羊架 🟤羊架肉幾嫩,唔會好蘇孜然好惹味,幾好食古今以創作卷物聞名所以點都要order返幾款試下🔸 富士山 🔸上面放滿好多嘅蟹柳絲同脆片,卷物係鰻魚牛油果🔹彩虹卷🔹吞拿魚三文魚牛油果排成彩虹狀賣相幾靚可惜的是味道比較普通…唔夠鮮味有d失望啦........
阿爸阿媽話想食日本菜😁
於是帶左佢地去食古今二
幾年無幫襯,要試試佢地keep唔到keep到水準

🟢 日本溫室南瓜沙律 🟢
呢個好驚喜,南瓜好粉好甜
作為前菜係唔錯嘅選擇

⚫ 清油煮蜆 ⚫️
食落覺得牛油同蒜蓉味太重
食唔到蜆嘅鮮甜味

🟡 黑豚荔枝卷串燒 🟡
䐁肉包著荔枝,一口一粒
燒得好香,味道好夾!

🟤 炭烤孜然羊架 🟤
羊架肉幾嫩,唔會好蘇
孜然好惹味,幾好食

古今以創作卷物聞名
所以點都要order返幾款試下

🔸 富士山 🔸
上面放滿好多嘅蟹柳絲同脆片,
卷物係鰻魚牛油果
🔹彩虹卷🔹
吞拿魚三文魚牛油果排成彩虹狀
賣相幾靚

可惜的是味道比較普通…唔夠鮮味
有d失望啦........
2021-09-18
2021-10-08 78 浏览
來到APM另外一邊的工廠大廈區,和朋友一起品嚐這家開了很多年的日式餐廳,古今二。我要了鰻魚飯,朋友就要沖繩炒豚肉飯。鰻魚蛋包飯定食($98)這個鰻魚蛋包飯其實很各自獨立,鰻魚還鰻魚,蛋包飯還蛋包飯。這個蛋包飯入面只是白飯,上面蓋着雞蛋,比我家裏做的還差,沒什麼好說的。鰻魚質素不錯,不是$100/3條的小鰻魚,是更貴的大鰻魚質素,當然,這裏大概可以做兩份。由於蛋炒得比較老,沒什麼蛋汁,所以連着白飯同吃感覺很乾,鰻魚也沒有什麼汁水,所以整體來說太乾,吃了一半就吃不下。沖繩炒豚肉定食($68)朋友的炒豚肉飯是分開白飯及餸菜的,豚肉味道還可以,只是比較多肥肉,但也算是中規中矩的質素。定食會包麵豉湯、餐飲給一個小泡芙做甜品,總體來說質素普通,價錢也不便宜,應該不會再來了。

我要了鰻魚飯,朋友就要沖繩炒豚肉飯。

鰻魚蛋包飯定食($98)

沖繩炒豚肉定食($68)

😆嘟嘟妹最中意係食壽司🍣但發現原來卷物口感勁豐富💕🥴呢間主打卷物同埋日式料理嘅鋪頭就岩哂佢呢間嘅卷物嘅名款款都好似好把炮咁🔥又有火山卷🌋好似勁驚天地 泣鬼神😂***✨推薦之選:$88卷卷大拼盤💕👉🏻推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟👉🏻食評:呢款係包牛油果鰻魚🥑、芝士三文魚同埋火山卷😆個火山卷係一大座飯同埋海量蟹柳砌成👻配埋火灸芝士真係勁幸福呢~‼️✨推薦食品:$78 壽喜燒火鍋🍲👉🏻推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟👉🏻食評:呢個火鍋勁多肉肉🐮重點條係個汁真係好味同要食幾碗飯🍚配埋豆腐同粉絲真係好幸福ds~***👉🏻呢個set重包麵豉湯同埋一杯野飲😆身為凍檸茶發燒友緊係勁開心💕👉🏻記得訂位‼️‼️因為真係爆多人👉🏻不過如果你係想坐奈d就唔推薦你黎了😆因為佢長期爆場~staff會見你食飽飽就邀請你合作地離去🥺🥺🥺✨但見dinner menu 嘅卷物都要$8x先得一款😆所以下就食真係抵好多呢‼️👏🏻***✨店鋪:古今二 (官塘工業中心) (觀塘)🏚地址:觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室
😆嘟嘟妹最中意係食壽司🍣

✨推薦食品:$78 壽喜燒火鍋🍲
👉🏻推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

👉🏻記得訂位‼️‼️因為真係爆多人

***
✨店鋪:古今二 (官塘工業中心) (觀塘)
🏚地址:觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室
2021-10-02
  • 卷物
2021-10-06 37 浏览
今日本來去做運動,但係天氣太熱,就改變主意約閨蜜食日本野,估唔到會比我地發現左呢間餐廳😝!首先我地點左個照燒雞肉串燒,呢個有一股炭燒味,雞肉鮮嫩多汁,甜甜地有bbq醬,十分好味。之後叫多個鹽燒雞中翼串,呢個就比較乾身啲,都係幾唔錯。主食方面我地叫左個金龍卷,呢個十分精緻,上面個塊三文魚十分新鮮,有啲沙律醬令味道更加多層次。跟住再黎就係蜘蛛,個賣相真係好似蜘蛛咁,入面重有軟殼蟹,咬落真係十分之滿足😝😝再黎就係富士山,下層係壽司,上層就係好多蟹柳絲,份量十足,成座山咁高,睇見都流晒口水,食落口感一流,十分有驚喜。最後叫多個三文魚頭湯鍋濕下個口,呢個份量十足,有菜、豆腐埋成個三文魚腩頭。湯底非常入味,而且一點都唔腥,重好新鮮一股三文魚魚脂香味,真係值得一試。🥰🥰

之後叫多個鹽燒雞中翼串,呢個就比較乾身啲,都係幾唔錯。

2021-10-04 64 浏览
話說呢間日本手卷餐廳可以話係近期大熱 價錢比平時連鎖壽司店貴少少但係質素就好好多有時食得多乜乜乜連鎖迴轉壽司就會覺得其實款式唔算多而且質素都唔係特別鮮甜好食 所以唔值得排咁耐依間壽司店就食咗幾次都覺得質素幾好而且款式選擇都幾多 咁多次都可以叫唔同種類嘅食物龍捲風沙律🥗$72嚟到以為同平時食沙律咁份量都係差唔多點知嚟到嗰下嚇親 入邊有蟹柳中華沙律同埋唔少嘅生菜 份量大到真係好誇張 我諗淨係食佢個蟹柳同埋中華沙律都已經夠頂肚了 可以話係健康又抵食嘅選擇搖滾樂$92入邊有鰻魚芝士炸蝦等等我最鍾意食嘅食物 將所有最受歡迎嘅食材撈埋 出到嚟效果一定係好食 而且一條都有成六七舊㗎 所以藝一兩份壽司都已經夠網燒牛舌$58非常值得一讚嘅燒物 牛舌可以話入口超香而且佢哋有特製醬汁酸酸鹹鹹非常開胃 芝麻雞翼$38兩隻大大隻嘅雞翼外邊炸得非常香脆 咬落去直情係卜卜聲啱晒最鍾意食炸物嘅朋友! 而且有得兩隻兩隻咁叫份量啱啱好咁就唔驚太過熱氣啦😂

龍捲風沙律🥗$72

搖滾樂$92

網燒牛舌$58

芝麻雞翼$38

2021-10-04 53 浏览
我地觀塘行街睇戲唔知lunch食咩好見到呢間超多人推介就食啦要咗個金龍風沙律🥗真係超級大份裏面有蟹柳絲蔬菜等等燒牛舌好彈牙配上檸檬汁酸酸甜甜同埋佢哋都比較厚切!午夜牛郎,聽個名都好勁牛油果三文魚配上特製醬料壽司嘅表面會有一層炸了的外皮感覺上更加爽脆有口感火焰金龍卷裏面同樣都好豐富炸蝦和三文魚,原來答佢都唔錯配上佢地既醬料三文魚夠新鮮,炸蝦又爽脆最後食埋個炒野菜更加健康多種唔同嘅蔬菜同埋菇類都喺裏面熱辣辣又好味~食埋餃子飽到暈咗都想再同朋友再去,野食選擇多又有特色
我地觀塘行街睇戲

唔知lunch食咩好
見到呢間超多人推介就食啦
要咗個金龍風沙律🥗真係超級大份
裏面有蟹柳絲蔬菜等等
燒牛舌好彈牙
配上檸檬汁酸酸甜甜
同埋佢哋都比較厚切!
午夜牛郎,聽個名都好勁

牛油果三文魚配上特製醬料
壽司嘅表面會有一層炸了的外皮
感覺上更加爽脆有口感
火焰金龍卷裏面同樣都好豐富
炸蝦和三文魚,原來答佢都唔錯
配上佢地既醬料

三文魚夠新鮮,炸蝦又爽脆

最後食埋個炒野菜更加健康
多種唔同嘅蔬菜同埋菇類都喺裏面
熱辣辣又好味~食埋餃子飽到暈咗

都想再同朋友再去,野食選擇多又有特色
2021-10-02 56 浏览
同朋友去咗食日本嘢,我哋叫咗唔同嘅卷物同埋小食~食物包括有牛舌、沙律、冬菇串、牛郎卷、牛油果卷物等等~••牛舌都幾厚身~都夠淋~沙律都唔錯,好足料,同埋有好多醬~有啲細心嘅位都有留意,例如佢啲蝦無尾殼~冬菇串燒個汁都幾好 ,燒到好入味。三文魚頭湯啲魚都幾滑,我覺得魚湯味都濃!牛郎幾得意,外面嗰層炸過,好似食緊天婦🥴🥴有啲薑解油膩感~~~~牛油果好淋好食,刺身都新鮮,卷入面係蟹柳睇同牛油果🥑!!

牛舌都幾厚身~都夠淋~
沙律都唔錯,好足料,同埋有好多醬~
有啲細心嘅位都有留意,例如佢啲蝦無尾殼~
冬菇串燒個汁都幾好 ,燒到好入味。
三文魚頭湯啲魚都幾滑,我覺得魚湯味都濃!
牛油果好淋好食,刺身都新鮮,卷入面係蟹柳睇同牛油果🥑!!
2021-10-02 57 浏览
觀塘工廈一帶有唔少好野食,今次就試左呢間日本菜古今二,環境裝修幾有日本感覺,位處於觀塘工業中心第4期,非常易搵。頭盤叫左櫻花蝦茄子燒,味道有少少似串燒店,不過無咁濃味,作為頭盤非常適合。金龍卷係三文魚、炸蝦同芝士壽司,將三樣睇落唔同既野擺埋係一舊壽司入面,幾創新。忘不了你係壽司上面用左芒果同特別醬汁,有wasabi醬,耳目一新。另外仲有搖滾樂,即係鰻魚壽司,鰻魚質素唔差,值得推介。鹽燒雞翼味道不錯,但如果濃味一dd就更好啦,個人喜歡鹽燒應該帶多少少咸。但燒得幾香脆!

2021-10-01 70 浏览
呢間餐廳好近地鐵站,地理位置相當不錯。整體來講食物選擇多,尤其是有好多唔同壽司揀。超級龍捲風 (中間)賣相 5/5味道 4/5價錢 5/5性價比 4.5/5超級龍捲風係包括有鰻魚,海老,青瓜,芝士,脆片嘅壽卷物。每一啖都有唔同嘅口感,炸蝦雖然包咗喺壽司入邊但係都仲係好脆!份量都好多,總共有八件。蜘蛛 (右邊)賣相 5/5味道 4/5價錢 4/5性價比 4/5呢個卷物入面有炸軟殼蟹,青瓜,牛油果,蟹柳。軟殼蟹好大件,而味道都同牛油果好夾。忘不了你 (左邊)賣相 5/5味道 5/5價錢 5/5性價比 5/5最推薦嘅係呢一款忘不了你入邊有,芒果,炸牛肉,芝士。又炸物又芝士,聽落好似有啲膩,但係就係因為有芒果,令到成個卷物一啲都唔會膩,仲好refreshing!三文魚頭湯賣相 4/5味道 4/5價錢 5/5性價比 4.5/580幾蚊咁大鍋三文魚頭湯,性價比十分高!味道正常,略嫌有少少太鹹,入邊有好多蔬菜而三文魚肉都十分嫩滑。黑豚荔枝卷串燒賣相 4/5味道 4/5價錢 4/5性價比 4/5第一次食荔枝加黑豚呢個配搭,荔枝令到成個串燒更juicy,而黑豚肉都燒到焦脆,頗香口!雞翼串燒賣相 3/5味

超級龍捲風 (中間)
性價比 4.5/5

蜘蛛 (右邊)

性價比 4/5

忘不了你 (左邊)

味道 5/5

性價比 4/5

雞翼串燒
賣相 3/5
性價比 3.5/5

雞翼串燒冇乜特別,略嫌稍鹹,但係都做到外脆內滑嘅。
2021-09-30 216 浏览
次次去食都係咁高質好味🤤 今次同唔太食生野既朋友仔去,特登介紹下佢,呢度d創作壽司有唔少熟食選擇~ 蜘蛛係私心推介,次次都必食!3個人食左超多野,勁飽😂😂😂❤️富士山 真係成座山仔咁,蟹柳同脆脆堆晒係面,中間卷住饅魚 牛油果 同蟹柳,jengggg🧡蜘蛛 每件都卷住好大舊脆卜卜既軟殼蟹,蟹柳加埋爽口青瓜同軟熟既牛油果,一次過有多重口感💛鰻魚Pizza 好肥美既饅魚一條條鋪係脆卜卜既炸飯餅上面,有特別既創作壽司呀~💚照燒雞肉串x鹽燒雞翼 照燒雞肉個燒汁好滋味,鹽燒雞翼好香💙野菜鍋 娃娃菜浸住d湯底好甜,勁大鍋野菜同菇仔,大愛呢個野菜鍋rrrr

富士山

鰻魚Pizza

💚照燒雞肉串x鹽燒雞翼 照燒雞肉個燒汁好滋味,鹽燒雞翼好香
照燒雞肉串

照燒雞肉串
鹽燒雞翼
野菜鍋
2021-09-30 42 浏览
開係觀塘工廈又能夠屹立不倒嘅通常都係一啲有實力嘅餐廳, 呢間都算有名氣嘅日式料理店到了晚上依然人頭湧湧。工廈入面嘅工業風風格, 真係入型入格。柚子蝦沙律,$78。 貫徹返餐前食個沙律嘅作風, 豐富嘅生菜 加上牛油果, 蘋果,蕃茄 同埋柚子, 纖維豐富又清新。三文魚頭湯鍋,$88。 入面真係有原隻三文魚頭, 配搭大量娃娃菜 同埋豆腐。 湯嘅味道略鹹, 但用嚟煲湯嘅三文魚頭就唔似湯渣, 食落口嘅肉質口感同味道都唔錯, 真係感受到三文魚嘅鮮味。金龍捲,$88。 擺盤係用炸蝦三文魚卷物堆砌嘅一條金龍, 用沙律醬做點綴, 整體味道同口感嘅層次都算豐富。

工廈入面嘅工業風風格, 真係入型入格。

2021-09-27
  • 金龍卷