2021-10-22 53 浏览
平時去開荃灣食古今二,今晚特意去觀塘分店在工廈內有裝修的、好適合打卡架我地好肚餓所以點了好幾款食物說實的,此公司的製作係很認真又有心思我有好多款都未食過所以趁今日食啲未食過的款式有櫻花蝦燒茄子,雜菜鍋,雞翼串小食另外再有3款卷物,名字仲好特別超級龍捲風 好有氣勢內有鰻魚,蝦,芝士同青瓜加脆片忘不了你 非常浪漫的名稱有芒果牛肉,仲要好多件,兩人食都不食得哂火山係帶子,青瓜加蟹柳牛油果🥑此款係帶辣的,不過我還可以接受看見隔離枱有些很特別的,我諗遲啲都要再試多一次先可以食多啲款呢度常見的就是慶祝生日啦朋友聚會的好地方
平時去開荃灣食古今二,今晚特意去觀塘分店

在工廈內有裝修的、好適合打卡架

我地好肚餓所以點了好幾款食物

說實的,此公司的製作係很認真又有心思

我有好多款都未食過所以趁今日食啲未食過的款式

有櫻花蝦燒茄子,雜菜鍋,雞翼串小食

另外再有3款卷物,名字仲好特別

超級龍捲風 好有氣勢
內有鰻魚,蝦,芝士同青瓜加脆片

忘不了你 非常浪漫的名稱
有芒果牛肉,仲要好多件,兩人食都不食得哂

火山
係帶子,青瓜加蟹柳牛油果🥑
此款係帶辣的,不過我還可以接受

呢度常見的就是慶祝生日啦朋友聚會的好地方

2021-10-21 208 浏览
食過好多次但仍然會成日去🙆🏻‍♀️佢d卷物款式又多又好食😌-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ蜘蛛 $88成日會嗌呢個卷☺️有軟殻蟹 牛油果 蟹柳 同埋青瓜~軟殻蟹好脆好香口, 配埋牛油果同其他配料好好食💕💕推介!!-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ火山 $88佢賣相真係好似火山澎湃咁~有帶子, 青瓜, 牛油果同埋蟹柳, 撈埋醬料同上面既蟹籽都幾好食~-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ三文魚腩 (4件) $64上次去既時候遲左少少嗌佢話無哂勁😣好彩今次食到~好新鮮好肥美好好食💕-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ椒鹽雞腎🍢 (2串) $38佢既椒鹽雞腎味道唔錯, 如果可以juicy d就更好~-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ日式冷麵🍜 $88之前都係食佢卷物多, 今次第一次試佢既冷麵~個冷麵都幾大份幾足料, 有叉燒條 蟹柳絲 青瓜絲 蛋絲 鳴門卷🍥同埋蕃茄~不過如果個冷麵汁可以再濃味d就更好啦~-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ自家製香菇雞肉丸串燒🍡 $22雖然佢賣相無好出色, 但食落又幾好味幾有驚喜👍🏻-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ日本溫室南瓜沙律🥗 $58好飽肚既南瓜沙律😂
食過好多次但仍然會成日去🙆🏻‍♀️佢d卷物款式又多又好食😌
蜘蛛 $88
火山 $88
三文魚腩 (4件) $64
椒鹽雞腎🍢 (2串) $38
佢既椒鹽雞腎味道唔錯, 如果可以juicy d就更好~
日式冷麵🍜 $88
自家製香菇雞肉丸串燒🍡 $22
雖然佢賣相無好出色, 但食落又幾好味幾有驚喜👍🏻
日本溫室南瓜沙律🥗 $58
三文魚腩
椒鹽雞腎
日式冷麵
2021-10-20 2211 浏览
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝓊𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔🌟𝗔𝗺𝗮𝗲𝗯𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗣𝗼𝗺𝗲𝗹𝗼 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 柚想蝦你沙律 ($𝟳𝟴)好多姿多彩嘅沙律🥗柚子酸酸地幾清爽,蝦好鮮甜(但可以多𝘥🤣) 完全係開胃菜🌟𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗮𝗻𝗱 𝗥𝗼𝗹𝗹 搖滾樂 ($𝟵𝟴)壽司仔上面有鰻魚,估唔到壽司飯入面原來有炸海老,仲有牛油果、芝士🧀外有鰻魚汁同芝麻,入面脆卜卜,成個口感好香脆😍私心最推薦呢款🥰🌟𝗥𝗮𝗶𝗻𝗯𝗼𝘄 𝗥𝗼𝗹𝗹 彩虹卷 ($𝟵𝟮)呢間既壽司仔都好有心思,樣樣都有唔同配搭,呢款就有牛油果🥑同幾款魚生🌈🍣,食落唔會特別油膩😌🌟𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗛𝗲𝗮𝗱 𝗦𝗼𝘂𝗽 三文魚頭湯 ($𝟴𝟴)好濃郁嘅大白菜味,加埋三文魚頭🐟,令湯頭更加清甜😄🌟𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗪𝗿𝗮𝗽 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲𝘀 蔥牛卷 ($𝟱𝟴)牛肉同蔥都係一個唔錯既配搭,加埋蒜片,口感特別滿足。不過個卷太大舊食得唔係好方便,如果中間切多刀變𝘰𝘯𝘦 𝘣𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘪𝘻𝘦 就更好📍 古今二 𝐊𝐨𝐤𝐨𝐧𝟐𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨 𝘐𝘯𝘥𝘶𝘴𝘵𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘗𝘩𝘢𝘴𝘦 4, 𝘙𝘰𝘰𝘮 𝘉, 1/𝘍, 484, 𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨 𝘙𝘥,

🌟𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗮𝗻𝗱 𝗥𝗼𝗹𝗹 搖滾樂 ($𝟵𝟴)

🌟𝗥𝗮𝗶𝗻𝗯𝗼𝘄 𝗥𝗼𝗹𝗹 彩虹卷 ($𝟵𝟮)

🌟𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗛𝗲𝗮𝗱 𝗦𝗼𝘂𝗽 三文魚頭湯 ($𝟴𝟴)
好濃郁嘅大白菜味,加埋三文魚頭🐟,令湯頭更加清甜😄

📍 古今二 𝐊𝐨𝐤𝐨𝐧𝟐

𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨 𝘐𝘯𝘥𝘶𝘴𝘵𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘗𝘩𝘢𝘴𝘦 4, 𝘙𝘰𝘰𝘮 𝘉, 1/𝘍, 484, 𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨 𝘙𝘥, 𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨
午餐
2021-10-20 66 浏览
觀塘好多工廈美食都唔近落車位,成日都要捐窿捐罅搵,上次撞正落得死咁大雨,有傘都濕,呢到地鐵站一出就係,方便好多。🥢富士山🥢 $88 & 🥢忘不了你🥢 $88 & 🥢搖滾樂🥢 $92呢到既壽司好新穎,不過都係異曲同工之妙,但味道上各具特色。富士山就係用左鰻魚壽司卷就底,上面鋪滿蟹柳絲同脆片;忘不了你就用左炸蝦壽司卷,上面再鋪上鰻魚,相當豐富;搖滾樂就特點係佢既醬,炸牛肉壽司卷上面鋪左薄薄既芒果,再加上調制過既千島醬同wasabii,太多醬食多係會有少少膩。🥢冬菇串燒🥢 $25呢個係黑馬,令我相當驚喜!冬菇好似肉既口感,用左燒汁整?但係又比普通既多左份香口感!🥢照燒雞肉串燒🥢 $25原本打算等齊野食,不過壽司比較花心思,要多D時間整,雞肉串勁快就凍左。🥢豚肉泡菜鍋🥢$98好辣好濃,有時食食下都會比D辣啃親,但係佢個湯底煮到D娃娃菜勁入味,仲有D洋蔥甜味出哂黎。

呢到既壽司好新穎,不過都係異曲同工之妙,但味道上各具特色。
富士山就係用左鰻魚壽司卷就底,上面鋪滿蟹柳絲同脆片;
忘不了你就用左炸蝦壽司卷,上面再鋪上鰻魚,相當豐富;

🥢冬菇串燒🥢 $25

🥢照燒雞肉串燒🥢 $25

🥢豚肉泡菜鍋🥢$98
2021-10-20 63 浏览
上次幫襯古今二都好一段時間,今次推介另一個朋友去試埋午餐時段,睇下味道款式有咩吾同lunch hour 有lunch set, 但是朋友比較想試main menu 既菜式,希望下次可以再試下佢哋既lunch set啦~我地諗左好一陣先諗到食咩好,叫左幾款fusion壽司,一個泡菜鍋,一串串燒。。。。。。。食到我們好飽好有滿足感,講返d野食先~1。 豚肉泡菜鍋 $98賣相睇吸引,有種肉山既感覺,豬肉新鮮,由生肉煮成熟肉都係自助完成,泡菜酸爽,辣味蠻剌激口腔既感覺,飲落d湯都幾辣下,有蔬菜墊底,平衡不同食材既口感同味道,清新口腔而吾會太吸收辣味。加上以火鍋形式上菜,可以保持熱辣辣既口感,十分讚2。櫻花蝦茄子燒 $48呢個燒茄子既賣相燒的好吸引,好有食欲,上檯既時候有滿滿既香氣,食落櫻花蝦既咸香味,加上燒汁既味道,使到本來味道略淡既茄子口感更好,燒茄子既口感軟滑,加上櫻花蝦特有既味道,使人忍吾住一口接一口。3。 黑豚豬頸肉串燒 $26呢個黑豚肉豬頸肉串燒睇落好似好肥,但食落去有豚肉既香味,燒的剛剛好,油花感覺但是卻又吾會話食完個口好油膩。4。超級龍卷風 富士山 忘不了你佢哋既壽司份量真

好有滿足感,講返d野食先~

1。 豚肉泡菜鍋 $98

2。櫻花蝦茄子燒 $48

3。 黑豚豬頸肉串燒 $26

4。超級龍卷風 富士山 忘不了你

佢哋既壽司份量真係好大,好有滿足感,超級龍卷風入面有炸蝦,炸蝦上檯時依然香脆,整好就可以立刻享用到,加上上面有一些吃落香香脆脆,似是芝士味薯片既碎片,增加了壽司既口感。

忘不了你個名雖然聽落吾知係咩,但是入左口就知點解忘不了,因為佢上面既係芥末醬,的確好忘不了

呢種獨特口味既壽司真係要係呢到先食到,雖然位置吾算係好難搵,但是因為吾係商場既店舖,總感覺好似隱世小店甘樣,雖然呢間隱世小店都好多人知道,中午時候去可能要等一下位,我地去果陣都要係門口等左好一陣先入到座呢~

下次有機會再黎要再試過其他新野

• 忘不了您
  • 超級龍捲風
  • 豚肉泡菜鍋
  • 櫻花蝦茄子燒
  • 超級龍卷風
2021-10-19 39 浏览
觀塘工廈一向多嘢食,而呢一間亦都係攻下餐廳裏邊人氣十分高嘅餐廳之一!適逢去開觀塘就去試吓啦!龍捲風沙律🥗呢個龍捲風沙律真係大件夾抵食,食材新鮮又多樣化,裏面有蟹柳,各種沙律菜,海蜇等等,滿滿一大碗都只係72蚊!東京爆脆💥呢間餐廳有好多呢一種壽司卷,每一種都有一個好特別嘅名,我哋今日就選咗呢一個東京爆脆黎試下!呢個望落去冇乜特別,但係食落去就好驚喜,裏面包裹住一啲軟殼蟹,所以食落去其實係脆卜卜好特別,依啲飯又係好煙韌,一啖咬落去口感十分豐富!煙花🎆又係一碟創意壽司,一睇張相就覺得流晒口水!吞拿魚蓉卷成一個大大既球狀,一睇就知道好足料,最特別係面層嘅薯片,令成個壽司嘅口感上升咗一個層次!呢個combination雖然好少見,但係又好特別!絕對值得一試!日式烏冬鍋🍲呢個烏冬一上菜就嚇親,超級大碗啊!而且裏面嘅食物種類都好豐富,娃娃菜,草菇,叉燒,雞蛋,金針菇等等應有盡有,烏冬就軟軟林林,好好味!超抵食。櫻花蝦茄子燒🍆呢個都係好創新嘅食法,櫻花蝦鹹鹹地作為茄子夾配料其實都真係幾交,不過略嫌呢櫻花蝦有少少鹹,如果味道可以調得相對淡一啲就更加好啦!茄子肉軟林林,但係又唔會燒到好乾,好好味!果然係工

龍捲風沙律🥗

東京爆脆💥

煙花🎆

日式烏冬鍋🍲

櫻花蝦茄子燒🍆

果然係工廈區嘅人氣餐廳,食物大件夾抵食,價錢超級優惠!一定會繼續幫襯!
2021-10-19 144 浏览
朋友推介嚟嘅,雖然係起工業中心入邊,但係平日夜晚都full左,幾受歡迎講咗好食嘅先。首先呢個係招牌嘅富士山,同傳統嘅卷物唔通真係有驚喜!個人覺得上面嗰啲蟹柳仲好食過下面嘅卷物仲有三文魚頭湯好大煱,啲菜都好入味,但係唔記得影相呢個龍蝦卷都好食,但係對比富士山就要唔抵食,價錢貴一倍但係其實食落同普通炸蝦冇分別呢個海膽炒飯實在非常之失望,完全冇鑊氣之餘,一啲海膽味都冇。不過我都知道依間野係專食卷物,咁但係跟住落嚟嘅卷物一樣令人失望上面係蕉魔,下面唔記得係咩名但係好似係芒果。事實證明係唔應該嗌有生果嘅卷物,識落係非常之奇怪。生果同埋卷物嘅味道會互搶同埋非常唔夾總括而言依家係非常之有創意嘅,但係要好小心嗌嘢食,唔係樣樣都好食,好容易中伏

富士山

仲有三文魚頭湯好大煱,啲菜都好入味,但係唔記得影相

龍蝦卷

海膽炒飯

蕉魔
富士山
龍蝦卷
2021-10-18 60 浏览
呢排想食壽司,但又對連鎖店千篇一律既壽司款式提不起勁,喺男朋友介紹下,觀塘有一間出名獨門自創壽司既居酒屋, 有一晚嚟到呢一度試一試餐廳位於觀塘工廠大廈, 好似其他觀塘工廈嘅餐廳咁,呢間嘅裝修都好別緻,而我就被被易拉架嘅食物吸引, 從來未喺其他餐廳見過, 所以毫不猶疑就入左去。九點幾嘅週末,餐廳全院滿座,比較欣賞既係餐廳可以容納多人座位,亦都容納到兩至四個。防疫措施亦做得好好,有適當既分隔, 滿足限聚要求。周圍嘅裝修都好有日本居酒屋嘅特色,有一支支嘅日本酒做裝飾, 又有壁畫等, 加埋色彩繽紛嘅枱櫈,入到去都比較愉悅。望到餐牌,款式種類多到可以話係放題種類,有沙律、前菜、串燒、炸物去到自家創作既壽司、野飲都有。平時冇選擇困難症嘅我,都係自家壽司嘅餐牌徘徊咗好耐先決定到,因為每款都好吸引亦絕不重覆。最尾揀左一款沙律, 兩款壽司,一串串燒同一件炸物。吉列炸蠔本身冇諗住叫呢一道菜,但見到隔離枱叫隻隻都脹卜卜,炸得又幾吸引, 忍唔住又試下。一上菜已經即刻咬入口,吉列炸到索索聲, 入面既麵漿做得幾好, 唔會太實搶左蠔既質感。入面既蠔都唔細隻, 可以同吉列夾得到, 夠爽夠鮮冇腥味日本溫室南瓜沙律可以話

吉列炸蠔

日本溫室南瓜沙律

可以話係我最鍾意既其一, 本身純粹因為想食沙律,但遠遠超過我期望。其一係對堆到山咁高既沙律已經係第一驚訝, 沙律再加埋杏仁片,車厘茄,蟹籽,對本身口感綿密既南瓜加咗層次,另外係南瓜超級香甜, 連埋皮都食得

蒜香牛油燒翠肉瓜

清爽嘅翠玉瓜配上牛油味, 再灑上飯素同黑椒, 串燒既質素都唔錯。

火山

主角之一登場!呢個係我門口望到易拉架個宣傳馬上決定要食嘅, 有帶子、青瓜、牛油果同蟹柳,其實呢個係一個飯卷,只係蟹柳帶子多堆到見唔到頂,好似一個小山丘咁。拆開嚟望原來係山下面有八小舊嘅飯卷。

先食一啖上面既"火山口",啖啖蟹柳中夾住原粒帶子, 口感好滿足。味道方面似係用芝士加上沙律醬再加蟹柳, 味道豐富,都唔使再點豉油。十分滿分我會比十分

金龍卷

因為想食炸蝦所以叫咗呢份,上菜比預期中大份好多,兩個人食有啲勉強,三文魚油脂豐富,口感滑帶油脂感配上醋飯同爽脆炸蝦, 原來係咁夾
嗰一點沙律醬更加係畫龍點睛,結果我哋後尾都食晒

奇異果沙冰

雖然本身都有茶,但餐牌上都有好多特飲,一場嚟到都想試吓。叫咗呢個嘅如果沙冰極都係驚喜之一,一佢完全唔酸,有啲似金奇異果嗰種甜,而係沙冰打得岩岩好, 介乎飲到既狀態, 時間愈耐溶得愈好飲。

今餐絕對過哂壽司癮, 亦都對餐廳咁有心機研究壽司拍手讚好, 恐怕我之後翻唔到轉頭食普通壽司

2021-10-16
  • 金龍卷
  • 火山
2021-10-17 1925 浏览
《Fancy日式卷物🍣》———————————————-#古今二 🇯🇵-古今一直係我嘅至愛,早排weekend無野做想去行下工廈,lunch 就去食咗呢間日式fusion 居酒屋🏮佢就喺地鐵附近,地點都幾方便,就算係工廈裡面都唔難搵~-🥗 柚想蝦你沙律份量相當足料,大大盤生菜沙律,加入咗車厘茄、蘋果、柚子粒同牛油果,口感豐富,上面嘅甜蝦亦夠哂新鮮,再淋上和風芝麻醬同柚子汁,非常開胃醒神🤩-🗻 富士山卷物內裡係牛油果同鰻魚,香濃嘅鰻魚遇上牛油果配搭創新而毫不突兀,再灑上滿滿嘅蟹柳同脆脆,勁豐富有層次🥳-🎆 煙花煙花卷入面包住辣味三文魚,加上辣味吞拿魚蓉同淡淡嘅芝士味,口感煙韌🤤-🍀 綠野仙蹤我哋仲食咗新產品,係由八爪魚、蘋果、蟹柳同牛油果組成嘅卷物,配搭蜜桃粒,十分創新,味道清爽😆-🍆 櫻花蝦茄子燒呢款茄子燒十分有驚喜,即叫即燒,熱辣辣出爐,超級大條,充滿櫻花蝦嘅香味,絕對足料😋-⭐ 參考價錢︰(另收加一)柚想蝦你沙律: $78富士山:$88綠野仙蹤: $98煙花: $95櫻花蝦茄子燒: $48🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費︰$220
《Fancy日式卷物🍣》
———————————————-
#古今二 🇯🇵
🥗 柚想蝦你沙律
🗻 富士山
🎆 煙花
🍀 綠野仙蹤
🍆 櫻花蝦茄子燒
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
柚想蝦你沙律: $78
富士山:$88
綠野仙蹤: $98
煙花: $95
櫻花蝦茄子燒: $48
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費︰$220
2021-10-16
🌎古今二 (官塘工業中心) 平時食lunch 好少黎官塘工業中心4期 原來呢頭開左間隱世餐廳-古今二 餐廳主打新派創意 有別傳統 所以壽司好特別 口味有驚喜🤍搖滾樂 (推介)壽司餡料包括有鰻魚、芝士、炸蝦、牛油果 口感豐富 食材新鮮 蝦肉好彈牙 而且炸得卜卜脆 另外 鰻魚、芝士、牛油果係軟身 口感有層次 值得食!🤍櫻花蝦茄子燒(推介)真係好香口野味 櫻花蝦分量十足 而且脆卜卜 食落去鹹鹹香香 同茄子燒好夾 茄子夠腍 好正 🤍野菜鍋食得清清淡淡 健健康康既朋友好啱食 食材好豐富 包括有菇菌類 野菜 蟹柳等等 分量十足 兩人都食唔曬 如果湯底清甜會更佳🤍火山食物名好特別 叫左火山 因為壽司外形同顏色好似火山🌋 外表係蟹柳絲 中間係壽司卷物 卷物用左帶子 青瓜 牛油果 蟹柳 口感好豐富 好正💵人均消費:200✨環境及衛生:7.4/10🙋🏻‍♀️推介指數:7.9/10 📍觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室
🌎古今二 (官塘工業中心)

🤍搖滾樂 (推介)
搖滾樂

🤍櫻花蝦茄子燒(推介)
櫻花蝦茄子燒

📍觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室

搖滾樂
櫻花蝦茄子燒
2021-10-13 131 浏览
今次呢到觀塘呢間古今二,雖然位於觀塘既工廈中,但原來食物質素都幾高,難怪咁多人話觀塘工廈係隱世美食之源喇,入到餐廳,裝修幾好,完全忘記左自已身在工廈,好有日本feel,六角形地磚好有特色,行現代風格。主食方面,就叫左佢個午夜牛郎,波士頓卷,金龍卷,三種卷物都各有千秋,放係同一碟上面,擺碟夠曬吸晴,好有氣勢,未食都已經比佢嚇到。波士頓卷外皮夠曬鬚脆美味,咬落去有脆口既外皮,內裏有軟淋淋既三文魚粒,中間既飯口感一流,同波士頓龍蝦真係有得比。而波士頓卷就同金龍卷就正好相反,金龍卷外軟內脆,食到既口感就完全相反,一次過食曬呢2款,真係好覺得好滿足,金龍卷擺碟仲有條龍尾tin。最後食埋個傳統既午夜牛郎,包住牛油果,勁曬好味。菜類方面,有茄子,口感軟淋淋,調味一流,仲要成條上,夠曬氣勢。

最後食埋個傳統既午夜牛郎,包住牛油果,勁曬好味。

古今二!真係聽就聽得多了,不過都重未係觀塘食過,除左係因為觀塘有好多餐廳之外,主要係因為佢真係成日都無位!唔卜位,無得食架真係!果晚7點黎到,已經全場爆滿!重要平日黎渣啵,唔係講笑,你可以Walkin,不過真係要等比較長既時間,因為佢知名度係觀塘都真係幾高室內環境感覺會令你唔多似身處係工廈地方,只係呢樣野都已經加分了睇睇餐牌,都真係幾多選擇,除左果d正常串燒熱食,呢度既招牌菜式係呢d壽司卷物!真係好多款式味道比你揀,除左全部都係餐廳自家設計之外,重要好多睇頭,每款都好吸引!可以講係必食!即為大家介紹今晚我食左d咩!呢個係 日本溫室南瓜沙律,唔好以為佢平平無奇,可能賣相你覺得冇乜特別,但係食落,非常香濃嘅南瓜味,但係感覺一啲都唔Heavy,絕對有驚喜!南瓜完全變成蓉,連同沙律多款嘅配料,例如孩子,沙律菜等等,變得非常有口感,以沙律黎講,比較特別,亦都比較清新,作為開胃菜,真係唔錯,而且都幾健康添呢個串燒一定係必食,佢係燒冬菇,可能你會覺得好多食串燒嘅地方,都有燒冬菇,但係呢個燒冬菇,絕對有驚喜,除咗味道香濃,醬汁調教啱啱好之外,佢係燒到非常Juicy!兩件冬菇大小相若,醬汁均勻塗滿左成粒

兩件冬菇大小相若,醬汁均勻塗滿左成粒冬菇,由於醬汁嘅關係,冬菇本身嘅味道已經剔除,所以啱晒唔鍾意好濃冬菇味及蔬菜味嘅朋友,最重要係,咬落去,佢入面真係好Juicy,一啲都唔乾身,真係好有驚喜!

你以為呢個係雞軟骨,其實佢係雞腎,我哋叫咗呢個係椒鹽雞腎,味道都可以,唔會太強勁嘅椒鹽味,分布每粒雞腎,雞腎咬落非常爽口,基本上如果食內臟嘅朋友,食串燒都一定會食佢

今晚嘅主角之一,終於都嚟啦,大家見到枱面其實一共有三款卷物,我會喺下邊逐一介紹,如果鍾意食特色壽司嘅朋友,見到都應該流晒口水啦

先介紹呢一盤好有擺盤嘅卷物,呢度包含兩款壽司,分別係 金龍卷及蜘蛛,大家覺得佢哋個取名係咪好特別呢,金龍卷係分布係兩旁既,當中包括三文魚,芝士及炸蝦,呢三個配搭可以講係無敵,口感一流

而蜘蛛就係,炸軟殼蟹,青瓜,牛油果及蟹柳,軟殼蟹經常被放到卷物之中,因為成件事食落,非常有口感,而且好香口,呢一個都唔例外,確實非常出色,果種非常豐富嘅口感層次,會令你愛不釋手

呢一個就係辣妹,當中包括辣味三文魚,炸蝦及芝士,呢個配搭都幾特別,因為好多時,辣味三文魚只係一個軍艦,唔會同其他材料配搭,但係食落,其實都幾唔錯,我諗最主要係因為炸蝦做得夠香口脆口,成件事好有口感得來,味道亦都唔錯,非常配合,所以總之都係會令你滿足啦!

其實餐廳有提供熱茶,不過我哋都係覺得,食呢啲好嘢,點都應該飲番杯野嘅,我朋友叫咗青檸沙冰,我就當然整支Sapporo啤酒啦,係咪成件事都幾唔錯呢

最後影埋個門面俾大家睇,其實個門面都幾有feel,感覺完全唔似身處一個工廈之中,入到去,你就知道啲嘢有幾好食啦,大家都不妨試試啦!
2021-10-12 113 浏览
@觀塘好耐之前同朋友都嚟過呢間古今二食壽司,佢哋呢度款式好多同埋壽司嘅配搭好特別。今日又去開觀塘所以我哋又再食,打完風同埋星期日好多人呀!紅龍卷 $108吞拿魚、炸蝦、芝士。呢度嘅壽司唔會好單一,通常每個卷物都有幾款材料。我哋都好鍾意炸蝦所以兩個都有炸蝦。吞拿魚都幾新鮮,芝士味就比較突出,配搭炸蝦食味道好豐富。搖滾樂 $92鰻魚、芝士、炸蝦、牛油果。芝士同牛油果味比較突出,因為有牛油果同頭先嗰個都有啲分別嘅,我終於中意有牛油果多啲。同埋呢個有鰻魚,朋友好鍾意食。啲鰻魚燒得好入味,唔會太腥。昭和豆腐煎 $55朋友叫咗碟豆腐,本身諗住話佢傻傻地。原來呢碟豆腐咁好食!豆腐嘅面燒得好香,中間好軟滑,仲有個醬添。自家玉子燒 $48通常我食日本嘢都會叫玉子燒,呢度將啲蛋煎得好香。質感鬆軟又唔會散開,加埋個醬好滋味。日本溫室南瓜沙律 $58呢個南瓜收到第一個上,味道好好!之前都未食過南瓜為主打嘅沙律,甜甜地嘅南瓜蓉配搭生菜都好好食喎。呢個雖然細細碗但可以增加啲飽肚感添,早知唔使叫咁多嘢食!日式冷麵 $88好大跌呀!個面嘅質地係拉麵,仲有好多配料例如青瓜、蟹柳、雞蛋同埋肉。食得太多芝士,撈埋一齊食都幾
@觀塘

紅龍卷 $108
吞拿魚、炸蝦、芝士。

搖滾樂 $92
鰻魚、芝士、炸蝦、牛油果。

昭和豆腐煎 $55

自家玉子燒 $48

日本溫室南瓜沙律 $58

日式冷麵 $88
好大跌呀!個面嘅質地係拉麵,仲有好多配料例如青瓜、蟹柳、雞蛋同埋肉。食得太多芝士,撈埋一齊食都幾解膩~
2021-10-11 90 浏览
•古今•主打創意卷物的古今,菜式選擇好多,偶爾食一次都仍然有新鮮感呢🌀蜘蛛本身鍾意食香口嘢,所以蜘蛛都係其中一款必點嘅卷物! 餡料有軟殼蟹、牛油果、蟹柳同青瓜,豐富到爆晒餡🌀彩虹卷色彩繽紛嘅彩虹卷同樣以牛油果、蟹柳同青瓜做配料,換上鮮甜嘅三文魚同吞拿魚,相比起霸氣嘅軟殼蟹,彩虹卷食落又係另一種清新嘅感覺🌀櫻花蝦茄子燒燒茄子就食得多,呢個加咗櫻花蝦的茄子燒,一上枱已經聞到香噴噴,櫻花蝦鋪滿成份茄子,好吸引,記住趁熱食,超正!🌀三文魚頭湯鍋份量足夠3-4人share嘅魚頭湯,魚頭好巨大,配料豐富,好想要碗白飯撈湯食🤤🌀炒野菜Jumbo size嘅炒野菜以日式醬汁調味,撒上木魚絲,風味又變得不一樣
•古今•

🌀蜘蛛

🌀彩虹卷

🌀櫻花蝦茄子燒

🌀三文魚頭湯鍋

🌀炒野菜
2021-10-10 96 浏览
/ /工廠區內日式居酒屋🏮呢間「古今二」已經久仰大名!今日嚟開觀塘呢頭,即刻同朋友仔試下🤍壽司種類超級多!卷物為主龍捲風沙律🥗超大份嘅前菜!生菜份量超多係蟹柳中華沙律!健康又清新蔥牛卷🐮呢個係和牛卷,中間有大量嘅蔥油脂分布平均,食落好香牛味超級龍捲風🌪️卷物入面有鰻魚、海老、芝士、青瓜面頭仲有脆片,食落好有層次、口感一共有八件,份量都好多!忘不了你🥳呢個都係壽司卷🍣入面有炸蝦同饅魚仲有舊芝士粒,面頭仲有芒果片🥭成個卷嘅口感好特別,好少係出面食到呢個味豚肉泡菜鍋🍲呢個好有韓式嘅味道,食落都幾辣下豚肉份量大概都有4-5片,仲有2-3舊豆腐泡菜份量超級多!仲吸哂湯嘅精華所以係超級辣🌶
/ /
工廠區內日式居酒屋🏮

呢間「古今二」已經久仰大名!
今日嚟開觀塘呢頭,即刻同朋友仔試下🤍
壽司種類超級多!卷物為主

龍捲風沙律🥗
超大份嘅前菜!生菜份量超多
係蟹柳中華沙律!健康又清新

蔥牛卷🐮
呢個係和牛卷,中間有大量嘅蔥
油脂分布平均,食落好香牛味

超級龍捲風🌪️
卷物入面有鰻魚、海老、芝士、青瓜
面頭仲有脆片,食落好有層次、口感
一共有八件,份量都好多!

忘不了你🥳
呢個都係壽司卷🍣入面有炸蝦同饅魚
仲有舊芝士粒,面頭仲有芒果片🥭
成個卷嘅口感好特別,好少係出面食到呢個味

豚肉泡菜鍋🍲
呢個好有韓式嘅味道,食落都幾辣下
豚肉份量大概都有4-5片,仲有2-3舊豆腐
泡菜份量超級多!仲吸哂湯嘅精華