2022-05-26 50 浏览
觀塘創意日本料理🏯[古今二]觀塘工業大廈一直臥虎藏龍嘅感覺🐉周圍都有一啲隱世既餐廳🍴今次就推薦係OpenRice有500幾個好評既日本餐廳🤤餐廳走居酒屋感覺🏮主打卷物串燒🍣已經開左三間分店 今次就黎觀塘總店黎試下啦到訪果日係平日已經爆滿 如果想食嘅話就記得訂枱喇🈵🌟龍捲風沙律 🌪($76)份量超大 勁大盤 仲好足料添 🥗有面層鋪滿左勁多蟹柳蟹子同埋脆片🤤 仲有中華海草添 食落去有幾種醬甜甜地 好開胃 食落去有蟹子同脆片既 口感溫婉帶有少少微辣🌶🌟富士山🗻($88)一嚟到真係好似成咗富士山咁樣 鋪滿住白雪雪嘅蟹柳絲 🦀 鰻魚 牛油果🥑 脆片 口感飽滿 牛油果加豉油食落去好似食緊三文魚咁添😂賣相同味道都好出色😋🌟金龍卷🐉($98)主要以三文魚炸蝦 同忌廉芝士製成🍙卷物係由鮮炸炸蝦同忌廉芝士卷成 🧀芝士味好香濃 飯卷包住炸蝦🍤食落去脆卜卜外脆內軟 🥰卷物上面舖佐塊三文魚三文魚好鮮嫩加左一點既千島醬點綴令令賣相一流 而且口感豐富😆🌟安格斯蔥牛卷🐮($72)蔥配上牛肉簡直係絕配🤤蔥既香味令到牛肉昇華 配上燒肉汁 甜甜地好過癮㗎🥳🌟日式炒烏冬🥢($98)份量都好大 烏冬Q彈 有好多雜菜同雞髀菇
觀塘創意日本料理🏯[古今二]
觀塘工業大廈一直臥虎藏龍嘅感覺🐉
周圍都有一啲隱世既餐廳🍴
已經開左三間分店 今次就黎觀塘總店黎試下啦
到訪果日係平日已經爆滿 如果想食嘅話就記得訂枱喇🈵

🌟龍捲風沙律 🌪($76)
份量超大 勁大盤 仲好足料添 🥗
食落去有蟹子同脆片既 口感溫婉帶有少少微辣🌶

🌟富士山🗻($88)
牛油果加豉油食落去好似食緊三文魚咁添😂
賣相同味道都好出色😋

🌟金龍卷🐉($98)
主要以三文魚炸蝦 同忌廉芝士製成🍙
🥰卷物上面舖佐塊三文魚三文魚好鮮嫩
加左一點既千島醬點綴令令賣相一流 而且口感豐富😆

🌟安格斯蔥牛卷🐮($72)

🌟日式炒烏冬🥢($98)
份量都好大 烏冬Q彈 有好多雜菜同雞髀菇 🥬用到鰻魚汁去炒 有啲木魚碎增加鮮味 甜甜地得黎又唔會好膩 🍜

🌟奇異果沙冰🥝 ($42)
飲落去好健康嘅感覺🤤好似冇加糖清香效果

🌟百香果益力多特飲 🧃($38)
酸酸甜甜 百香果絕配益力多😆

味道 8.5/10
環境 8.5/10
推介程度8.5/10

📍古今二 (官塘工業中心) (觀塘)
觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室
  • 龍捲風沙律
  • 火山
  • 金龍卷
2022-05-25 49 浏览
觀塘這家隱世日本餐廳最適合三五知己聚舊 或是情侶慢吃的不二之選沒有一般餐廳的嘈吵與鄰座位置間隔充足 環境不俗而食物方面 不論賣相或質素都相當有驚喜 日式麻醬豆腐秋葵蟹籽沙律想不到的好配撘 作為頭盤 開胃一流 東京爆脆吞拿魚和蟹柳雖然味不突出卻出奇地與醬料配搭得恰恰到位咬下去脆卜卜內裡鬆軟 非常有口感 黑龍卷牛油果配鰻魚芝士炸蟹柳它不會被濃郁的鰻魚味蓋過牛油果味濃 配搭芝士醬汁恰到好處喜歡吃牛油果及鰻魚的我們吃不停口鹽燒油甘魚鮫吃得出即時鹽燒的 燒過的脆脆外皮配以厚厚的魚肉 沒有雪味 味道軟冧鮮美友人嫌不夠味道配以沙律醬 但我認為不加醬亦可 鹽燒味濃亦有𡁻口
觀塘這家隱世日本餐廳

沒有雪味 味道軟冧鮮美
友人嫌不夠味道配以沙律醬
但我認為不加醬亦可 鹽燒味濃亦有𡁻口
2022-05-25 38 浏览
觀塘工廠區多正野食就係人都知呢間古今二成日都見到好多foodie洗板真係bookmark左好耐 今晚終於約到鍾意食”飯”嘅朋友去試試日式麻醬秋葵豆腐沙律叫份沙律開下胃先 材料簡單新鮮主要加左大量蟹籽食落卜卜聲 加埋胡麻醬好好味好開胃大阪自家製炸雞啱啱炸起熱辣辣 點埋沙律醬一定係好食㗎其實佢款款卷物都好吸引 有選擇困難症嘅我哋揀左好耐富士山呢款卷物有鰻魚牛油果同脆脆 仲有巨量蟹柳口感好豐富東京爆脆卷如其名 真係脆到爆中間有軟滑嘅吞拿魚同蟹柳輕輕燒過嘅沙律醬 好食過平時嗰啲日式炒烏冬上枱時嚇親 真係唔知咁大碟係好惹味好好食嘅 但多啲人share會好啲
觀塘工廠區多正野食就係人都知

輕輕燒過嘅沙律醬 好食過平時嗰啲

日式炒烏冬
上枱時嚇親 真係唔知咁大碟
係好惹味好好食嘅 但多啲人share會好啲

在觀塘有事要做,順便在附近吃午餐,觀塘的工廈入面真的有很多意想不到的餐廳種類,今次跟朋友來到這間頗有名氣的居酒屋—古今二,一試他們的日式料理。🔺日式麻醬秋葵豆腐沙律($78):濃郁的芝麻沙律醬配上嫩滑的日本豆腐、新鮮的沙律菜、秋葵和小番茄,非常清新而且頗有飽肚感。🔺富士山($88):配料主要有:鰻魚和牛油果,另外卷物上面鋪滿大量的微辣蟹柳和脆片,做到像一座富士山一樣高高~🔺蜘蛛($96):以新鮮的食材製作:有炸軟殼蟹、青瓜、牛油果和卷物上面鋪滿大量的微辣蟹柳,令卷物的味道更豐富,而且口感上有更多的層次。🔺大和豚寸骨($48):有點像港式的豬仔髀的大和豚寸骨味道偏向甜甜酸酸,能夠作為比較開胃的前菜,而且肉質厚實。🔺雜錦天婦羅($88):天婦羅裡面有大蝦、日本小番薯和秋葵。天婦羅的外殼炸得非常酥脆,比較薄皮,而且油份較少,還有入面的蝦和蔬菜都非常新鮮~

2022-05-24 84 浏览
三文魚壽司薄餅 🍕 所謂嘅「壽司薄餅」都幾有趣🤔 外面係炸物的粉皮,都幾薄,但裏面係白米飯🍚 所以我開有種外脆內軟嘅感覺。而上面嘅餡料係三文魚混合千島醬汁,所以真係會有種感覺似係食緊千島醬pizza 🤣🤣龍捲風沙律🥗我幾鍾意食日本餐嘅沙律。裏面有蟹柳絲,中華沙律,沙律菜,醬汁就係黑醋醬汁,同埋少少千島醬汁, refreshing geh . 即使我朋友因為唔鍾意沙律醬所以冇食到好多,我自己一個人都可以食到大概¾蒽牛卷🐮雖然我平時食麵粥都會「加蒽」,但裏面嘅蒽真係唔少㗎!好有爆發嘅口感🤣外面層牛肉都好味😋 係金菇肥牛卷嘅嗰種口感同埋味道👍🏼炸軟殼蟹天婦羅好難得見到有軟殼蟹「壽司🍣」以外的單純炸軟殼蟹。9×9都係直跳的渣都冇外脆內軟,雖然粉皮有少少後,但係蟹肉都唔細粒,正😄
三文魚壽司薄餅 🍕

生日
  • 龍捲風沙律
  • 三文魚壽司薄餅
2022-05-23 33 浏览
早幾日去左觀塘行街,之後搵左間樓上日本菜食,入面主打卷物,特別多款式,而且好多人食,我地入左去坐低之後叫左火山,呢個真係好靚職員會幫手點火變成著左火既火山,火山份量好大,入面包住好多涵料有帶子,牛油果,蟹柳同埋青瓜,之後仲叫左個炸雞,炸雞份量好多,有七塊,配埋個沙律醬都唔錯,炸雞好多汁肉厚,之後小食叫左日式餃子,餃子都幾香脆,仲有龍捲風沙律份量超大碗,仲有好多脆片,蟹子勁多,蟹柳都有好多再撈埋菜同沙律醬一齊食,真係唔錯。辣味三文魚同辣味吞拿魚卷物辣得黎都幾特別。唯一係如果要黎呢度食,記得要預先訂位比較好。同埋入面既座位比較迫。
2022-05-23 23 浏览
壽司就食得多 但係呢一度嘅卷物就真係十分之有創意!最鍾意就係忘不了你同金龍卷❤️前者係炸牛肉配芒果 口感同味道出奇地夾🥭後者就係三文魚加炸蝦 口感好豐富🍤兩款都加左香濃芝士 食落更加惹味!
2022-05-20 62 浏览
呢間日式餐廳,食過好多次,都覺得好好味😋柚想蝦你沙律 $98份量超多😆入面有鮮甜嘅柚子、蘋果、中華沙律、熟度剛好嘅牛油果、勁多甜蝦、新鮮蟹子、車厘茄同爽脆嘅沙律菜,撈埋麻醬同柚子汁,入口清爽同開胃🌋火山 $128呢款卷物真係必點呀!店員一放低就會點火燒碟邊嘅鹽,🔥打卡一流呀📸表面鋪滿大量蟹柳絲同埋帶子,勁豐富,卷物入面有牛油果、青瓜同蟹柳,每啖都好有層次感!搖滾樂 $82壽司面有肥美嘅鰻魚,入面有芝士、炸蝦🍤同🥑牛油果,入口清新爽脆埼玉網燒牛舌 $78牛舌厚薄適中嘅口感,食落爽脆又彈牙櫻花蝦茄子燒 $68茄子面勁多櫻花蝦,多汁軟嫩嘅茄子肉搭配鹹香十足嘅櫻花蝦,好惹味!火炙左口魚裙邊壽司 $36左口魚裙邊火炙後油脂被逼出,肥美又爽口😋
呢間日式餐廳,食過好多次,都覺得好好味😋

柚想蝦你沙律 $98

🌋火山 $128

搖滾樂 $82

埼玉網燒牛舌 $78
牛舌厚薄適中嘅口感,食落爽脆又彈牙

櫻花蝦茄子燒 $68

火炙左口魚裙邊壽司 $36
左口魚裙邊火炙後油脂被逼出,肥美又爽口😋
  • 火山
  • 網燒牛舌
  • 搖滾樂
  • 火炙左口魚裙邊壽司
  • 柚想蝦你沙律
2022-04-30 116 浏览
同太太又一次黎食野,星期六中午食野好去處,觀塘工廈尋到寶, 價錢優惠,又有音樂聽,燈光浪漫,員工不錯好啦,先講壽司,壽司係中高級水準,入口即溶,絕非元氣板長貨品⋯ 不過美中不足係味道重啲啲,可以接受因為空運食材一定要口味重小小先可以,日本食係即切即食當然唔一樣到鰻魚飯, 佢有送一些小前菜,可以味道多元化啲,只係蒲燒鰻魚可能味道不夠變化, 以這個價錢真係超值! 有飯有菜有鰻魚!仲包湯同飲品! 坐得舒服慢慢食,真心不錯如果大家經過可以黎試下!

好啦,先講壽司壽司係中高級水準,入口即溶,絕非元氣板長貨品⋯ 不過美中不足係味道重啲啲,可以接受因為空運食材一定要口味重小小先可以,日本食係即切即食當然唔一樣

如果大家經過可以黎試下!
B3
G
2022-04-30
B3
G
  • 鰻魚飯
2022-04-16 138 浏览
復活節假期難得出嚟觀塘行吓傢俬舖順便喺OpenRice度見到呢間好評餐廳,跟住上嚟一試,一開始仲有啲擔心好評係打手寫嘅好評但係試完相當有驚喜。食物質素高,價錢相宜,叫咗兩個午市定食嘅卷物,一個手鈪壽司一個卷物盛,再追加左個烏冬同埋拉麵,雖然上菜速度有啲慢但係總體可以接受,食落去質素相當不錯而且種類播有變化。個火山好特別幾嘢未。餐廳喺觀塘工廠區工廠大廈裏邊你地鐵站唔算遠,仲門口有少少難認出嚟,要注意外面有招牌只是方向,上到一樓就可以見到。
2022-04-11 247 浏览
今次過來里間吃得好滿足👍👍樣樣野都好吃 沒有中伏😋雖然細細間舖 但裝修很特別 很有日本feel🇯🇵👉🏻龍捲風沙律🥗$76滿滿的沙律菜 加蟹柳絲 蟹仔同啲脆脆 口感很豐富 不過沙律醬可以再多少少就更加好了😁👉🏻日式冷麵拼卷物$98+特飲百香果益力多$15杯百香果好好飲 淡淡的百香果味 甜度岩岩好 一杯根本唔夠喉😂👉🏻卷物盛$98鰻魚卷 蟹柳卷加三文魚卷 中間係蟹柳火山🌋料足加埋少少醬汁 味道岩岩好一個拼盤吃曬4種味道 好抵👍👉🏻豚肉泡菜鍋$98不得不說 這個湯底我實在太愛了👏豆腐 青菜 豚肉 泡菜加埋一齊煮 少少辣 熱辣辣好好飲 如果可以追加公仔麵就更加好了 或者加碗白飯撈來吃 哈哈哈 建議建議😁👉🏻最後的龍蝦卷$228+雜錦天婦羅$88這個龍蝦卷真係冇得輸 份量十足 塊頭都大過其它壽司 中間滿滿的材料加上面的牛油果 味道很有層次感 確實貴啲係有貴啲的道理😋
今次過來里間吃得好滿足👍👍

👉🏻最後的龍蝦卷$228+雜錦天婦羅$88
龍捲風沙律
卷物盛
2022-04-09 145 浏览
店舖環境一般,店員的服務態度仲一般,落單後,等了30分鐘食物還未到,問下店員食物的進度,店員示意後就沒回應,再過10分鐘,無任何店只理會我!!!我再追問食物如何,A店員才絲絲然地叫B店員問問我的單如,我話如果還未到我便取消吧!所有店員完全不會理會你坐咁耐都未有嘢食,當你透明,不會再有下次吧!另外食物的份量認真細,拉麵份量比下午茶份量還細,再配幾件細小的卷物,真係要好細食才夠飽囉😠
今日黎到呢間主打日本餐廳係因為見到好多好評, 位於工業區, 裝修亦十分工業風, 地方闊落, 座位同座位之間都有足夠既空間, 感覺唔太迫。2:15黎到但仲有LUNCH SET叫。咁我地就叫左3個LUNCH SET。1) 牛肉壽喜燒一人鍋 HKD98 + 追加熱烏冬 HKD20初初見到相以為係可以自己一邊食一邊煮, 但原來係師傅煮好晒之後一鍋上, 所以落完ORDER到上菜果刻略長, 等左約15-20分鐘先有得食。個壽喜燒湯底岩岩好, 唔咸亦唔會太甜,肥牛都煮得剛剛好,唔會太硬,整體唔錯。叫左個追加烏冬, 都OK, 多料, 幾好食。2) 火山卷物盛 HKD92 超期望呢個,見好似係有伶獎,就叫黎試下。有幾樣揀,我地就揀左火山,黎到既時候,賣相就一般啦,但唔緊要,只要佢好食就得啦。食落口真係有D失望,因為D壽司飯好硬啊!一秒破壞左成個口感!件件都係咁,飯係卷份既靈魂之體黎架嘛,希望以後可以改善下。3) 切角魚生飯 HKD98 同樣地,魚生刺身無問題,但係D飯真係好硬!亦都破壞左成個口感享受,希望下次煲完飯可以試下D飯既軟硬程度先再伶出黎比客食。PS:跟壽喜燒餐果碗飯反而無問題,應該用黎整刺身飯

牛肉壽喜燒一人鍋

叫左個追加烏冬, 都OK, 多料, 幾好食。

2) 火山卷物盛 HKD92
,因為D壽司飯好硬啊!

3) 切角魚生飯 HKD98
同樣地,魚生刺身無問題,但係D飯真係好硬!

PS:跟壽喜燒餐果碗飯反而無問題,應該用黎整刺身飯/卷物果一轉出事。
2022-04-05
牛肉壽喜燒一人鍋
2022-04-05 116 浏览
自選湯麵拼卷物($108)🍜豬骨拉麵賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧拉麵以普通膠碗盛放,拉麵和配料跟湯底分開另上。配料種類頗多,有粟米、溏心蛋、黑木耳等,十分豐富吸引。拉麵量約一小碗,跟卷物配搭一同食用,份量剛剛好夠飽肚。味道方面,拉麵口感一般,麵身略冧,但仍有少許彈性。湯底豬骨味有但未算濃郁,不會過鹹或過油。🍱金龍卷(三文魚、芝士、炸蝦)🍱加州卷(蟹柳、青瓜、牛油果)賣相:🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧金龍卷整齊排列,感覺討好。但相對的,加州卷頗為散亂,魚子感覺求其撒落在加州卷上,賣相欠佳。味道方面,金龍卷壽司夠實身,三文魚新鮮無腥味,炸蝦脆口彈牙,配以香濃芝士和蛋黃醬調味效果甚佳。加州卷則較鬆散,蟹柳正常水準,青瓜尚算新鮮爽甜。炸餃子(3隻)(跟餐+$22)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧炸餃子以膠兜盛放,外表金黃香脆,不會油淋淋。味道方面,炸餃子外皮香脆可口,不會肥膩,內裡餡料調味不俗,有肉汁不會乾噌噌。外賣等候時間:🐧🐧在假日晚上6點下單,約需時一小時才能送達。🐧❤️結語:金龍卷、炸餃子值得一試。
自選湯麵拼卷物($108)
🍜豬骨拉麵

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

拉麵以普通膠碗盛放,拉麵和配料跟湯底分開另上。

配料種類頗多,有粟米、溏心蛋、黑木耳等,十分豐富吸引。

拉麵量約一小碗,跟卷物配搭一同食用,份量剛剛好夠飽肚。

味道方面,拉麵口感一般,麵身略冧,但仍有少許彈性。

湯底豬骨味有但未算濃郁,不會過鹹或過油。

🍱金龍卷(三文魚、芝士、炸蝦)
🍱加州卷(蟹柳、青瓜、牛油果)

賣相:🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

金龍卷整齊排列,感覺討好。

加州卷則較鬆散,蟹柳正常水準,青瓜尚算新鮮爽甜。

炸餃子(3隻)(跟餐+$22)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

炸餃子以膠兜盛放,外表金黃香脆,不會油淋淋。

外賣等候時間:🐧🐧

在假日晚上6點下單,約需時一小時才能送達。

🐧❤️結語:金龍卷、炸餃子值得一試。
2022-04-03
60 分钟 (外卖送餐)
  • 金龍卷
  • 古今日式餃子
2022-03-21 122 浏览
隔一日又來啦,唔好問我點解成日嚟,因為食物款式多,一次食唔晒。然後好食嗰啲又要encore🤣今次試咗牛肉壽喜燒鍋,見冇咩食評介紹呢個鍋,午市都係$98,仲有沙律味增湯甜品同餐飲,飽到上心口。沙律嗰兩粒玉子好味道,而且有好多胡麻醬,令到沙律都好好味。牛肉壽喜燒入邊有好多菜,當然有好多牛肉,而且入邊仲有好多粗粉絲,好吸汁,個湯吾會死甜,但係差左隻溫泉蛋,有埋就prefect但係呢,個白飯吾得啊😂有d一舊舊硬左,痴底?!

但係呢,個白飯吾得啊😂有d一舊舊硬左,痴底?!
牛肉壽喜燒鍋
味噌湯