2022-01-25
晚上停堂食但總要食晚餐,人在觀塘諗起古今二有好多特色飯卷,就外賣返去一齊食。火山上面主要係蟹柳碎同帶子,仲有蟹籽舖面,堆係飯卷上面成坐山咁,遠望以為係一舊大壽司,其實下層排得整整齊齊,包著紫菜、青瓜、牛油果同蟹柳既飯卷。味道微微辣,個名又改得幾貼喎蜘蛛唔好比個名嚇親,其實主要食材係軟殼蟹,可能因為有兩件叉D腳出黎,所以叫蜘蛛。 飯卷內的材料同火山差唔多,都有青瓜、牛油果同蟹柳,不過有埋肉肉軟殼蟹,比火山大卷。大阪自家製炸雞每件都大大舊,啖啖肉,同拎到返去食仲有少少脆口。芝麻雞翼通常坊間食到都係上面加少少芝麻就算,不過唔知係咪外賣焗咗一陣,咬落肉度真係有芝麻味,我鍾意。柚想蝦你沙律除咗柚子同蝦,仲有爽口蘋果、車厘茄、蟹籽、中華沙律等,配上柚子汁,酸酸甜甜,好fresh又開胃。炒野菜以大白菜為主,仲有蘿蔔、本菇、金菇、青紅椒等等,非常健康。沙律同菜都勁大碗,下次可能叫其中一樣就OK以外賣而言,整體都唔錯,尤其飯卷配搭得好好,希望下次再去已經可以晚餐堂食啦!
火山
蜘蛛
大阪自家製炸雞
每件都大大舊,啖啖肉,同拎到返去食仲有少少脆口。
芝麻雞翼
柚想蝦你沙律
炒野菜
以大白菜為主,仲有蘿蔔、本菇、金菇、青紅椒等等,非常健康。
沙律同菜都勁大碗,下次可能叫其中一樣就OK