餐厅: 十里洋場
资讯:

2020-12-31 682 浏览
今年造冬,選購了這餐廳首次推出的「淮揚豐味盆菜」($1388)外賣自取,連不鏽鋼煱及玻璃煱蓋包裝得整齊,方便翻熱吃!港式風味吃得多,第一次吃帶上海風味的盆菜,食材比一般港式盆菜特別,用料亦夠上乘❤️6人盆菜食材花款多🥘,樣樣X6份,有六頭南非鮑魚、花膠、海參、大蝦、鵝掌、金蠔、醬鴨、咸雞、扣肉等,最特別是有一整隻元蹄、上海年糕、冬筍和有上海菜特式的百頁結😍🥢用料豐富,價錢雖比一般港式盆菜貴,但一分價錢一分貨,鮑魚花膠海參這些矜貴食材樣樣有質素,另附上1.5L鮑魚汁一瓶作盆菜湯底,份外香濃,令人吃得更滋味😋訂購盆菜還附送餐廳$300餐飲券🎫,這個外賣自取套餐實在不錯👍🏻

淮揚豐味盆菜

2020-12-20
外卖自取
庆祝纪念
团年饭
淮揚豐味盆菜
2020-12-27 493 浏览
十里洋場既珍饈百味宴😋鮑參翅肚樣樣都齊哂🥰食物保持一貫質素👍最驚喜個酒釀小丸子竟然有芋圓係入面😍而家仲有會員優惠買一送一👍真心係高質又抵食👍👍👍
2020-12-15 428 浏览
雖然呢個會員套餐HKD394⁣一個人好似幾抵,不過其實計埋小食茶芥同加一,都要HKD500一個人,連埋前菜一共有七道茶,前菜拼盤有金絲小排骨、女兒紅醉雞、四喜烤麩、黑松露珍珠熏溏心蛋,味道正正常常。可惜隻大閘蟹得五兩,有啲太細隻,無咩膏,令人失望。元貝芙蓉蟹斗個蛋白炒得太乾,食唔出蟹粉味,蟹粉鮑魚撈飯亦都無咩鮮味,而且其他菜色都有少少嬉場,食得唔夠盡興,不過環境都尚算坐得舒服嘅,下次都係唔好貪平,散叫算!
2020-11-28
  • 十里蟹皇翅
2020-12-10 382 浏览
餐廳環境唔錯,有格調,唔會好嘈,適合慶祝。.坊間都有話十里洋場既大閘蟹套餐cp值高,不過其實加一後,每位都要超過$500,感覺上唔係特別抵,不過菜式算係唔錯,所以一試無妨。.前菜拼盤 (金絲小排骨、女兒紅醉雞、四喜烤麩、黑松露珍珠燻溏心蛋)四款前菜均不俗,特別係燻溏心蛋,有好香黑松露味.十里蟹皇翅味道不錯,但係感覺上唔係幾足料,基本上冇乜翅.清蒸大閘蟹(五兩)Size好細,應該不足五兩,蟹膏亦不多,比較失望.元貝蓉蟹斗呢道菜幾好食,都算足料,所有配料都好match.鮮蟹粉蝦球鍋巴呢個鍋巴應該係全晚最出色,鍋巴夠脆,蝦球新鮮,配上蟹粉,正.生拆蟹粉鮑魚撈飯雖然整體係好食,但係其實蟹粉唔多,鮑魚既質素只係非常普通.夠薑芝麻湯圓真係好夠薑,作為呢餐飯既ending好滿足
餐廳環境唔錯,有格調,唔會好嘈,適合慶祝。
四款前菜均不俗,特別係燻溏心蛋,有好香黑松露味

十里蟹皇翅
味道不錯,但係感覺上唔係幾足料,基本上冇乜翅

清蒸大閘蟹(五兩)
Size好細,應該不足五兩,蟹膏亦不多,比較失望

元貝蓉蟹斗
呢道菜幾好食,都算足料,所有配料都好match

鮮蟹粉蝦球鍋巴
呢個鍋巴應該係全晚最出色,鍋巴夠脆,蝦球新鮮,配上蟹粉,正

生拆蟹粉鮑魚撈飯
雖然整體係好食,但係其實蟹粉唔多,鮑魚既質素只係非常普通

夠薑芝麻湯圓
真係好夠薑,作為呢餐飯既ending好滿足

2020-12-06
2020-12-09 314 浏览
🦀大閘蟹套餐🦀即場做會員有半價👍每人$500埋單菜式精緻美味😋好滿意😍有齊哂大閘蟹、鮑魚、魚翅👍最後仲有美味薑汁芝麻湯丸做甜品👍性價比高快D去試下啦🤣
2020-11-30 2482 浏览
趕及大閘蟹季節的尾巴食個大餐🦀其實冇食開但俾大家燒到我都要試下係咪真係咁正😆揀左呢間豐富的大閘蟹套餐 有成7個菜式都只係$394(會員價但可即場做會員)當然加一茶芥後都要$500但都係好抵食不過抵食代價就係無得慢慢享受😥餐廳午市都要做兩輪生意基本上係大閘蟹版的光速餐一坐底已經上了第一二度菜上菜速度拍得住茶餐廳 未食完下兩度菜已到一食完一樣野已速速被收碟再加上拆蟹比較哩hea 拆得慢又食唔切成個過程感覺趕頭趕命 完全係澳牛式用餐茶餐廳食個常餐就話可以快靚正姐食蟹咁chur真係好辛苦食到尾我地真係極速灌個薑茶湯丸落肚就要起身走人食大閘蟹餐食到咁真係有點兒狼狽其實你個餐有咁多度菜仲要有蟹就預多少少時間俾客人食啦😒講返食物▪️前菜併盤全部都幾好食,特別係個煙燻溏心蛋,煙燻味好香好濃好正▪️蟹皇翅真材實料,大大碗有翅有蟹肉唔錯▪️元貝芙蓉蟹斗,大量蟹膏下面係蛋白,加少少醋食超好味,帶出哂蟹鮮味又有滑滑蛋白▪️清蒸公蟹當然係主角,蟹膏冇我想像中咁多但味道香濃,又唔算好漏,蟹肉鮮甜 但拆蟹新手表示拆到手軟😂▪️蟹粉鮮蝦鍋巴好香脆,有大大隻蝦係好食既,但早早上菜到我有時間食已經放涼了😅▪️蟹粉鮑魚撈飯直程係唔夠時
趕及大閘蟹季節的尾巴食個大餐🦀
其實冇食開但俾大家燒到我都要試下係咪真係咁正😆
揀左呢間豐富的大閘蟹套餐 有成7個菜式
都只係$394(會員價但可即場做會員)
當然加一茶芥後都要$500但都係好抵食
食到尾我地真係極速灌個薑茶湯丸落肚就要起身走人
食大閘蟹餐食到咁真係有點兒狼狽
其實你個餐有咁多度菜仲要有蟹就預多少少時間俾客人食啦😒

講返食物

▪️蟹皇翅真材實料,大大碗有翅有蟹肉唔錯

▪️蟹粉鮑魚撈飯直程係唔夠時間食,所以冇comment

▪️薑汁芝麻湯圓其實好好味,湯圓軟糯出色,薑湯夠薑啱哂食完咁寒涼的蟹暖一下胃,但當然被不停追趕下只能快吞,幾好食都無用🙄
2020-11-22
2020-11-26 698 浏览
常日聽人地講話十里洋場嘅🦀大閘蟹餐好唔錯,今年最後一餐大閘蟹就試咗佢啦~~😆先黎前菜拼盤🍽,有金絲小排骨、女兒紅醉雞、四喜烤麩、黑松露珍珠熏溏心蛋。小妹最鍾意小排骨,酸甜酸甜的,好開胃!十里蟹皇翅算係小妹食過嘅大閘蟹餐入面最足料嘅羹翅,真係食到蟹膏嘅味道,不過小妹覺得偏咸。 全個餐最欣賞嘅2道菜~~元貝芙蓉蟹斗同鮮蟹粉蝦球鍋巴。前者將蛋白同瑤柱蟹粉釀入蟹殼焗,蛋白好滑,配焗過嘅蟹粉香口又有鮮味😋。後者嘅鍋巴沾上咸蛋黃炸脆,食落脆卜卜好香口,加埋鮮蟹粉蝦球,好味到小妹好想encore🤣最後生拆蟹粉鮑魚撈飯,聽個名都矜貴。炒飯的確炒得唔錯夠乾身,不過蟹粉唔算好多,而且鮑魚仔食落有d似罐頭鮑魚個種 (雖然小妹都冇諗住佢會俾正鮑魚),但連普通鮑魚都唔係,失分咗d🙄。而甜品夠薑芝麻湯圓真係好夠薑味,湯丸大大粒口感煙韌😊至於主角呢?😮 唔知係咪已經到11月尾,大閘蟹冇我預期嘅咁正。雖然係有香濃嘅蟹膏味,不過蟹膏嘅份量相對少(好似三四両重嘅蟹嘅蟹膏份量 ,小妹覺得隻蟹公應該冇5両重🤔) 係有d失望啦。。。大家有機會去都係早d訂位早d去食囉。最後想講,雖然做會員可以以半價$388位享用套餐,不過計埋小

夠薑芝麻湯圓

大閘蟹

最後想講,雖然做會員可以以半價$388位享用套餐,不過計埋小食茶芥同原價加一,都要$500。。。最後埋單會感覺冇咁抵食,d tricky🤔
2020-11-23
2020-11-24 320 浏览
Book了很久終於到有時間可以到這間餐廳是他們的蟹黃套餐,雖然疫情嚴重,但仍然滿座,環境優美,乾淨衛生,服務也很好,收碟嘅速度也非常快!我們的套餐只是三百多元,但無論是小食或大閘蟹也非常新鮮,炒飯也炒得非常乾身,我們話我添加了小食,不得不介紹,他們的脆膳非常好吃,無論是會的醬汁或是酥脆程度也可以說是完美!他們的分蛋加上了孜然粉,味道昇華,炸蝦脆餅,炊餅果上了蛋黃,非常香口!看到他們也有很多甜品是在外邊吃不到的,雖然套餐只配上雷沙湯丸,但我也覺得他們其他甜品非常值得嘗試!
2020-11-24
  • 脆膳
2020-11-19 533 浏览
7-course menu at $394 (swipe to the last photo for the menu)𝘧𝘰𝘳 1957 & 𝘤𝘰. 𝘮𝘦𝘮𝘣𝘦𝘳𝘴 𝘣𝘶𝘵 𝘤𝘢𝘯 𝘢𝘱𝘱𝘭𝘺 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘱𝘰𝘵 📝1. Appetizer Platter ★★★- Huadiao brined Chicken is the best as it is fairly tender with some light huadiao scent 2. Braised Shark's Fin with Creamy Crab Roe ★★★★3. Steamed Hairy Crab (200g) ★★- quite disappointed as there is not enough crab roe and it's supposed to be the highlight of the whole menu4. Baked Stuffed Crab Shell with Scallop & Egg White ★★★★5. Cripsy Rice Cracker with Hair

1. Appetizer Platter ★★★

5. Cripsy Rice Cracker with Hairy
Crab roe & Prawn ★★★★★
- took me by surprise and it's my fav among all the other courses!

6. Rice Tossed with Hairy Crab Roe & Abalone ★★★
- the rice is quite dry and hard and the crab roe sauce was kinda thin

7. Black Sesame Dumplings in sweet ginger soup ★★★★
- optimal spiciness and sweetness

+ $50 for 100ml of 20-yr Huadiao with dried plum ★★★★

I would say the food quality is fair given the cheap price of the menu but the service was not good as they kept rushing us and different waiters come over to remind us the table return time which made us quite uncomfortable...

Price range: 💰💰💰
Food rating:🏅🏅🏅.5
Environment rating: 🥂🥂🥂🥂
Service: ✍🏻✍🏻
Category: shanghainese, hairy crab
Hairy  Crab
Appetizer  Platter
Baked  Shark's  Fin  with  Creamy  Crab  Roe
Crispy  Rice  Cracker  with  Hairy  Crab  Roe  &  Prawn
Rice  tossed  with  Hairy  Crab  Roe  &  Abalone
20yr  Huadiao
2020-11-15
Appetizer  Platter
20yr  Huadiao
  • 女兒紅醉雞
2020-11-12 1093 浏览
由於太多朋友都推介,他們食過十里洋場的大閘蟹套餐都活十分扺食,即場塡張表格入會,可以半價享用這個大閘蟹套餐。我們一坐低,首先送上四款上海涼菜,分別是「黑松露珍珠糖心蛋」、「女兒紅醉雞」、「金絲小排骨和四喜烤麩」。跟着再奉上一碗「十里蟹皇翅」,這碗翅十分足料,食到每一啖都勁多蟹粉、魚翅和蟹肉。然後奉上套餐主角-「清蒸大閘蟹」一隻,這隻大閘蟹超多膏,咬每一啖蟹膏,都有癡口嘅感覺,正!食完大閘蟹後,服務員端上「元貝芙蓉蟹斗」,用帶子和蛋白釀入蟹蓋焗,上面放了滿了蟹粉,蛋白配帶子已經好好食,再加了蟹粉,更加滋味!「鮮蟹粉蝦球鍋巴」,這個不用多容形,鍋巴炸得十分鬆化香脆,用來食蟹粉蝦球,是最佳配搭。「生拆蟹粉鮑魚撈飯」,先用雞蛋炒飯,然後放入蟹粉,再加一隻七頭鮑魚,你話好唔好味?最後是「夠薑芝麻湯圓」,這個薑茶真的夠薑,完全感受到你身體有一般寒氣逼出來,芝麻湯圓做得好好食,湯圓皮彈牙煙韌,跟南貨舖買的寧波湯圓好不一樣。總結,坊間大閘蟹餐,埋單連加一,都要四百頭,但係有翅、有鮑魚的,我未發現到,所以十一月晚市已經爆滿,只可以訂到中午,分兩個時段,想試就要快手!

2020-11-12 753 浏览
食大閘蟹嘅時間又到喇,但覺得好出名嗰間東x 嗰d餐好boring兼食到厭 ,妹妹搵到呢間做半價,$400有找(未計加一) 一個餐,d菜式又吸引,仲要喺Lee Garden 好似好高級咁🤭,gogogo!前菜拼盤水晶肴肉-oh well 佢餐牌係寫金絲小排骨架,唔知點解變左肴肉🤣,因為唔起我叫起菜,唔知d侍應有冇解釋。講返舊肴肉先,都夠凍,層啫喱幾夠硬夠爽,d肉質地ok。 女兒紅醉雞-冇見到雞毛已經過到第一關,雞皮爽彈,雞肉嫩滑,重點係好夠酒味,正! 四喜烤麩-烤麩冇淋冇爛,又索晒d汁,個汁夠甜同唔會太咸,好食。 黑松露珍珠燻溏心蛋-woooo d黑松露珍珠整到好似魚子醬咁睇落好高級😍,黑松露味夠濃,但冇搶到蛋嘅煙燻味,溏心蛋處理得啱啱好,又灑左d淮鹽調味,very good👍 十里蟹皇翅希望佢地係用sustainable 嘅鯊魚,等佢地犧牲得冇咁慘,如果唔係,I feel so sorry for the sharks😭  幾好味嘅,入面好足料唔係得生粉水,蟹味都濃嘅。 元貝芙蓉蟹斗令人感到愉悅嘅一道菜,好多蟹粉,入面d蛋幾滑。 清蒸大閘蟹(5兩)都欣賞佢地冇渣流灘俾d冇咁靚嘅大閘蟹人

元貝芙蓉蟹斗

令人感到愉悅嘅一道菜,好多蟹粉,入面d蛋幾滑。

清蒸大閘蟹(5兩)

都欣賞佢地冇渣流灘俾d冇咁靚嘅大閘蟹人食,我呢隻幾靚又多膏,同枱嘅其他人d蟹都幾好。

鮮蟹粉蝦球鍋巴

鍋巴夠脆但唔會太硬,蝦球大大隻又爽彈,出面包住嘅蟹粉多得黎又冇搶到d蝦味。

生拆蟹粉鮑魚撈飯

Fuiyoh! The egg fried rice has so much 鑊氣 and 粒粒分明, 蟹粉汁 tastes ok but makes the rice a bit too moist, 鮑魚 is quite nice and chewy. Auntie like. (忍唔住要扮吓uncle Roger🤣)

夠薑芝麻湯丸

唔夠薑,因為我飲薑茶重味到個胃好慶先滿意。湯丸個皮幾q幾薄,但入面其中一粒d芝麻餡落豬油重手左,食落好似updup酒樓陣噏味🤣

跟餐加$50花雕酒

金玉其外囉,係擺得好靚,但個花雕分分鐘衰過用黎煮餸嗰d, 唔好酒精嘅話,可以唔洗嘥d無謂錢。

另外加左兩碟野食
上海臭豆腐

好味wor 炸得夠乾身,但入面依然嫩滑,正到可以稱得上係太子間臭豆腐嘅bite size版,但可以再臭多少少。

香蔥家常餅

麻麻地,蔥唔多,餅皮唔夠脆又厚,完。

未計加一$400有找嘅,呢個餐味道同誠意係超班嘅。但唯一扣分嘅係上菜速度快得過份,未食大閘蟹就冇乜所謂,但拆蟹食蟹都需時,攞起d架生開始拆冇耐就上左個鍋巴都算,過多一兩分鐘就已經想上埋個飯,真係忍唔住要開口話佢地,好彩佢地冇放低到,有講唔好意思,我地食完先叫佢上返個飯同湯丸。
2020-11-05 1271 浏览
大閘蟹的季節又到,加上政府放寬限聚令至六人一枱,可以用爆滿來形容這裡晚市的情況,也因此而有點嘈吵,中餐就是這樣熱鬧。平時是上海餐廳,因為大閘蟹套餐而爆滿,看到報紙推廣,會員可以用特價每位$394的價錢吃大閘蟹餐,同事打了電話查詢,原來做會員就是來填一張表格,我們當然要成為會員啦!套餐的主角是大閘蟹,五両重一隻,店員告訴我們每人加$200可以upgrade做六両一隻,但我們全都選擇不加錢。餐前小食是精美的。頭盤,四人份量,蟹黃翅每人一碗,份量適中。蟹粉蝦球鍋巴,大大的蝦球,爽、彈、新鮮焗蛋白蟹蓋,濃濃的蟹粉,份量較為精緻,味道不錯主角大閘蟹出場,店員告訴我們這裏供應的全是蟹公。最後的是鮑魚飯,套餐的份量雖然不是特別大,但勝在多種類,絕對是夠飽的。最後芝麻湯丸,薑味十足的,絕對解寒,為完美的一餐畫上句號。

餐前小食是精美的。

頭盤,四人份量,蟹黃翅每人一碗,份量適中。

蟹粉蝦球鍋巴,大大的蝦球,爽、彈、新鮮

焗蛋白蟹蓋,濃濃的蟹粉,份量較為精緻,味道不錯

主角大閘蟹出場,店員告訴我們這裏供應的全是蟹公。

最後芝麻湯丸,薑味十足的,絕對解寒,為完美的一餐畫上句號。

2020-10-30
2020-11-01 981 浏览
性價比高大閘蟹套餐。服務態度非常好👍🏼Buy 1 get 1 free 非常吸引決定一試,大閘蟹爆膏,肉質鮮甜鮮蝦大隻窩夫卜卜脆還有鹹蛋香大閘蟹蝦膏焗蛋白蟹蓋,簡直驚喜薑汁湯圓薑味十足整個套餐真係冇嘢好彈非常滿意還另外追加煎小籠包,又係驚喜之作,皮薄勁多湯汁,煎得薄脆更值得一讚,座位編排好,不會太迫,服務員都細心禮貌,開心愉快嘅一晚食完之後放上社交平台,個個朋友都話要訂位
性價比高大閘蟹套餐。服務態度非常好👍🏼
鮮蝦大隻窩夫卜卜脆還有鹹蛋香
大閘蟹蝦膏焗蛋白蟹蓋,簡直驚喜
薑汁湯圓薑味十足
整個套餐真係冇嘢好彈
非常滿意

還另外追加煎小籠包,又係驚喜之作,皮薄勁多湯汁,煎得薄脆

食完之後放上社交平台,個個朋友都話要訂位
大閘蟹buy1get1free
2020-10-29
大閘蟹buy1get1free
  • 脆煎灌湯小籠包
  • 大閘蟹套餐
終於! 終於! 終於! 食到今年嘅第一次大閘蟹 聽聞十里洋場最近推出左半價會員套餐, 當然要第一時間去試下🦀🦀🦀嗱老實講, 淨係食套餐就應該唔夠飽嘅, 結果我地一行四人就加左醉乳鴿, 煎小籠包, 上海粗炒同埋炒寶塔菜先黎醉乳鴿, 我最愛嘅就係食鴿胸肉, 入晒味同埋肉質嫩得黎又唔會無咬口再黎就係四小碟, 最欣賞嘅就係魚子醬松露糖心蛋, 味道層次同埋口感都係十分之好!登登登登~ 煎小籠包! 第一次食煎小籠包, 有d似生煎包但係皮薄肉汁多, 新一番體會 🤗🦀🦀🦀皇翅主角登場! 大閘🦀🦀🦀睇相已經睇到, 無需文字傍述🤣🤣蟹粉蝦球配咸蛋黃鍋巴, 鍋巴嘅脆口配埋啱啱好嘅咸蛋黃咸香, 正呀🤫睇賣相都知唔錯, 食落去蛋白嘅挺身亦都夠滑!! 好食😋炒飯夠乾身亦有彈性, 但係底個🦀🦀🦀皇撈就唔係好夠蟹皇, 我寧願用隻鮑魚換多少少蟹皇返黎🤣🤣最後總結, 成個套餐加埋一都係400蚊一個人, 係物有所值, 無得投訴, 不過係唔夠飽嘅😬 加埋其他單點野食, 除返開一人大概600零蚊, 地段裝修環境所有野加埋, 我認為都係值得一試嘅!!
終於! 終於! 終於! 食到今年嘅第一次大閘蟹

🦀🦀🦀皇翅

主角登場! 大閘🦀🦀🦀

睇相已經睇到, 無需文字傍述🤣🤣

睇賣相都知唔錯, 食落去蛋白嘅挺身亦都夠滑!! 好食😋

2020-10-22 1662 浏览
朋友仔試過大讚,不過対嗰啲快餐真係冇興趣!需然訂咗枱都係50/50嚟唔嚟好彩有嚟咋!首先太好有三小時免費停車場🥳之後真係覺得享受咗兩個小時有服務態度嘅晚餐只需要現場即填入會表格套餐即時有半價四小點前菜金絲小排骨、女兒紅醉雞、四喜烤麩、黑松露珍珠燻糖心蛋(燻糖心蛋好好好食)蟹皇翅 (非常夠熱夠濃)清蒸大閘蟹 五両 元貝芙蓉蟹斗 (好幸福嘅蟹膏😍)蟹粉蝦球鍋巴 (鍋巴油咗啲啲不過係正嘅)生拆蟹粉鮑魚飯 (鮑魚仔細細都有鮑魚味)夠薑芝麻湯丸(皮薄餡靚又夠薑)真係大滿足加埋茶介加一兩個人$1000超值😆
朋友仔試過大讚,不過対嗰啲快餐真係冇興趣!
需然訂咗枱都係50/50嚟唔嚟
好彩有嚟咋!首先太好有三小時免費停車場🥳
之後真係覺得享受咗兩個小時有服務態度嘅晚餐

只需要現場即填入會表格
套餐即時有半價

四小點前菜
蟹皇翅 (非常夠熱夠濃)
清蒸大閘蟹 五両
元貝芙蓉蟹斗 (好幸福嘅蟹膏😍)
蟹粉蝦球鍋巴 (鍋巴油咗啲啲不過係正嘅)
生拆蟹粉鮑魚飯 (鮑魚仔細細都有鮑魚味)
夠薑芝麻湯丸(皮薄餡靚又夠薑)

真係大滿足
加埋茶介加一