2021-04-12
睇雜誌認識到呢間位於銅鑼灣既淮揚下午茶,唔太見好多人分享,網上食評亦中規中矩,但無損我要食既決心😚下午茶3:30開始,提早左個幾星期book枱😆餐廳闊落開揚,裝潢幾夠氣派,大約坐滿九成人,職員都幾多唔會嗌極無人理🤣好多枱都叫呢個tea set!睇下今次洗唔洗坐直升機喇🙌🏻🤣6款淮揚小品 :🔹陳醋紅蜇頭 🌕🌕🌕🌘🌑極爽口至偏硬口感🤭我麻麻地~🔹水晶肴肉 🌕🌕🌕🌕🌗肴肉好味!一人一舊太少喇😂🔹金絲小排骨 🌕🌕🌕🌕🌗甜醋排骨啲FD👍🏻唔錯~🔹蓑衣黃瓜 🌕🌕🌕🌕🌑青瓜要黎平衡下啲油膩感👍🏻🔹四喜烤麩 🌕🌕🌕🌕🌗😆索晒啲汁,緊係好味喇!🔹黑松露珍珠燻溏心蛋 🌕🌕🌕🌖🌘蛋係好食既,不過食唔到黑松露囉🤭▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️4款精美點心:🔹金牌小籠包 🌕🌕🌕🌕🌖熱辣辣😆勁多汁!皮又唔厚,讚👍🏻🔹帶子鳳眼餃 🌕🌕🌕🌕🌖大大粒帶子同蝦🤩彈牙好味🔹鮑魚火腿酥 🌕🌕🌕🌕🌖酥皮香脆!餡料幾多😍唔錯🔹黑金流沙包 🌕🌕🌕🌖🌑呃人🤣🤣唔流沙既奶黃包~▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️🔹脆皮煙燻BB鴿 🌕🌕🌕🌗🌑一人半隻,估唔到幾多肉🤩的確有微微既煙燻香!不過皮燒得略硬同乾,毫無脆皮可言😂▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️湯麵 :🔹嫩雞煨麵 🌕🌕🌕🌕🌘清淡!
6款淮揚小品 :
🔹陳醋紅蜇頭 🌕🌕🌕🌘🌑
極爽口至偏硬口感🤭我麻麻地~
🔹水晶肴肉 🌕🌕🌕🌕🌗
肴肉好味!一人一舊太少喇😂
🔹金絲小排骨 🌕🌕🌕🌕🌗
甜醋排骨啲FD👍🏻唔錯~
🔹蓑衣黃瓜 🌕🌕🌕🌕🌑
青瓜要黎平衡下啲油膩感👍🏻
🔹四喜烤麩 🌕🌕🌕🌕🌗
😆索晒啲汁,緊係好味喇!
🔹黑松露珍珠燻溏心蛋 🌕🌕🌕🌖🌘
蛋係好食既,不過食唔到黑松露囉🤭
4款精美點心:
🔹金牌小籠包 🌕🌕🌕🌕🌖
熱辣辣😆勁多汁!皮又唔厚,讚👍🏻
🔹帶子鳳眼餃 🌕🌕🌕🌕🌖
大大粒帶子同蝦🤩彈牙好味
🔹鮑魚火腿酥 🌕🌕🌕🌕🌖
酥皮香脆!餡料幾多😍唔錯
🔹黑金流沙包 🌕🌕🌕🌖🌑
呃人🤣🤣唔流沙既奶黃包~
🔹脆皮煙燻BB鴿 🌕🌕🌕🌗🌑
湯麵 :
🔹嫩雞煨麵 🌕🌕🌕🌕🌘
清淡!燶麵真係好稔,無牙婆岩晒😂
🔹雪菜荀絲肉絲湯麵 🌕🌕🌕🌕🌑
🤣大家樂下午茶既清淡版
滋潤甜品 :
🔹楊枝金露 🌕🌕🌕🌕🌗
出奇地幾好味又足料!唔甜我buy😋
🔹麥米薏米檸檬水 🌕🌕🌕🌕🌘
熱既檸檬薏米水,都係唔甜喎👍🏻