餐厅: 十里洋場
资讯:

2021-04-12 4201 浏览
睇雜誌認識到呢間位於銅鑼灣既淮揚下午茶,唔太見好多人分享,網上食評亦中規中矩,但無損我要食既決心😚下午茶3:30開始,提早左個幾星期book枱😆餐廳闊落開揚,裝潢幾夠氣派,大約坐滿九成人,職員都幾多唔會嗌極無人理🤣好多枱都叫呢個tea set!睇下今次洗唔洗坐直升機喇🙌🏻🤣6款淮揚小品 :🔹陳醋紅蜇頭 🌕🌕🌕🌘🌑極爽口至偏硬口感🤭我麻麻地~🔹水晶肴肉 🌕🌕🌕🌕🌗肴肉好味!一人一舊太少喇😂🔹金絲小排骨 🌕🌕🌕🌕🌗甜醋排骨啲FD👍🏻唔錯~🔹蓑衣黃瓜 🌕🌕🌕🌕🌑青瓜要黎平衡下啲油膩感👍🏻🔹四喜烤麩 🌕🌕🌕🌕🌗😆索晒啲汁,緊係好味喇!🔹黑松露珍珠燻溏心蛋 🌕🌕🌕🌖🌘蛋係好食既,不過食唔到黑松露囉🤭▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️4款精美點心:🔹金牌小籠包 🌕🌕🌕🌕🌖熱辣辣😆勁多汁!皮又唔厚,讚👍🏻🔹帶子鳳眼餃 🌕🌕🌕🌕🌖大大粒帶子同蝦🤩彈牙好味🔹鮑魚火腿酥 🌕🌕🌕🌕🌖酥皮香脆!餡料幾多😍唔錯🔹黑金流沙包 🌕🌕🌕🌖🌑呃人🤣🤣唔流沙既奶黃包~▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️🔹脆皮煙燻BB鴿 🌕🌕🌕🌗🌑一人半隻,估唔到幾多肉🤩的確有微微既煙燻香!不過皮燒得略硬同乾,毫無脆皮可言😂▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️湯麵 :🔹嫩雞煨麵 🌕🌕🌕🌕🌘清淡!

6款淮揚小品 :
🔹陳醋紅蜇頭 🌕🌕🌕🌘🌑
極爽口至偏硬口感🤭我麻麻地~
🔹水晶肴肉 🌕🌕🌕🌕🌗
肴肉好味!一人一舊太少喇😂
🔹金絲小排骨 🌕🌕🌕🌕🌗
甜醋排骨啲FD👍🏻唔錯~
🔹蓑衣黃瓜 🌕🌕🌕🌕🌑
青瓜要黎平衡下啲油膩感👍🏻
🔹四喜烤麩 🌕🌕🌕🌕🌗
😆索晒啲汁,緊係好味喇!
🔹黑松露珍珠燻溏心蛋 🌕🌕🌕🌖🌘
蛋係好食既,不過食唔到黑松露囉🤭

4款精美點心:
🔹金牌小籠包 🌕🌕🌕🌕🌖
熱辣辣😆勁多汁!皮又唔厚,讚👍🏻
🔹帶子鳳眼餃 🌕🌕🌕🌕🌖
大大粒帶子同蝦🤩彈牙好味
🔹鮑魚火腿酥 🌕🌕🌕🌕🌖
酥皮香脆!餡料幾多😍唔錯
🔹黑金流沙包 🌕🌕🌕🌖🌑
呃人🤣🤣唔流沙既奶黃包~

🔹脆皮煙燻BB鴿 🌕🌕🌕🌗🌑

湯麵 :
🔹嫩雞煨麵 🌕🌕🌕🌕🌘
清淡!燶麵真係好稔,無牙婆岩晒😂
🔹雪菜荀絲肉絲湯麵 🌕🌕🌕🌕🌑
🤣大家樂下午茶既清淡版

滋潤甜品
🔹楊枝金露 🌕🌕🌕🌕🌗
出奇地幾好味又足料!唔甜我buy😋
🔹麥米薏米檸檬水 🌕🌕🌕🌕🌘
熱既檸檬薏米水,都係唔甜喎👍🏻

2021-03-24
下午茶
🥢簡介十里洋場蟹宴十分有名,現時更推出限時套餐,會員可享半價優惠(可即場登記成為會員),因此特意前往。套餐由前菜至甜品共包括七道菜式,甚為豐富,可惜用餐時間只有一個半小時,享用時會較趕急。🌟特色- 七款特色中菜,當中包括大閘蟹一隻。更可加50元加配20年花雕酒👍🏻必試 - 十里洋場大閘蟹套餐- 前菜拼盤:包括排骨、醉雞、烤麩和煙燻蛋,其中煙燻蛋十分出色,蛋黃溏心,而且有濃郁黑松露香味- 十里蟹皇翅:魚翅份量偏少,整體不過不失- 清蒸大閘蟹:可能由於季節緣故,五両大閘蟹體積偏小,蟹黃份量中等,但就價錢而言亦算不錯- 元貝芙蓉蟹斗:元貝份量十足,值得一讚,但整體味道偏淡- 鮮蟹粉蝦球鍋巴:蟹粉份量十足,蝦球新鮮爽口,配上鬆脆鍋巴,令人回味- 生拆蟹粉鮑魚撈飯:撈飯湯羹中包含蟹粉,但味道並不突出,但鮑魚水準甚高,值回票價- 夠姜芝麻湯圓:蟹宴以薑湯作結,薑湯薑味突出,有助驅寒💰價錢- 約每人400港幣🎖評分- 4.5/5
🥢簡介

🌟特色

👍🏻必試 - 十里洋場大閘蟹套餐

- 十里蟹皇翅:魚翅份量偏少,整體不過不失

- 元貝芙蓉蟹斗:元貝份量十足,值得一讚,但整體味道偏淡

- 夠姜芝麻湯圓:蟹宴以薑湯作結,薑湯薑味突出,有助驅寒

💰價錢
- 約每人400港幣

🎖評分
- 4.5/5
2020-12-06
早前試過「十里洋場」超抵食下午茶之後,優惠真係浪接浪,因為家陣可以四人一檯晚飯,當然要進一步加強晚餐陣容。秉承了「十里洋場」的風格,一向走優質路線,近月澳洲龍蝦貨源足又靚,用來當主角不作二選。淮揚海龍皇盛宴Huaiyang Lobster Feast本身套餐是$980/位(兩位起),但1957 & Co. 會員專享二人同行一人免費優惠,連加一及茶芥,算來不到$650/位,性價比都幾高,但必須二人惠顧方可享用二人同行一人免費優惠。前菜拼盤Appetizer Platter女兒紅醉雞、金絲小排骨、四喜烤麩、黑松露珍珠燻溏心蛋Aged Shaoxing Huadiao brined Chicken, Shanghai Style Sweet & Sour Baby Back Ribs,Roasted Bran Dough with Peanuts & Black Fungus, Smoked Soft boiled Eggs with Black Truffle Pearls畢竟餐廳走滬菜路線,前菜全是店方拿手菜色。醉雞選的是髀位,肉質嫩滑,尤其是皮下脂肪成了Jelly形狀,更覺滑溜,個人貪

淮揚海龍皇盛宴

Huaiyang Lobster Feast

前菜拼盤Appetizer Platter

女兒紅醉雞、金絲小排骨、四喜烤麩、黑松露珍珠燻溏心蛋

畢竟餐廳走滬菜路線,前菜全是店方拿手菜色。
醉雞選的是髀位,肉質嫩滑,尤其是皮下脂肪成了Jelly形狀,更覺滑溜,個人貪心少少,如果酒味更濃就好了。
小排骨肉質緊緻有嚼口,用來佐酒一流。
而烤麩味道及質感恰如其分。
溏心蛋口感豐腴滑溜,又有松露的幽香,我鍾意。
黑松露龍蝦脆網卷

Crispy Rice Paper Rolls with Lobster & Black Truffle

主角終於上場,以龍蝦作餡料的脆網卷,炸得酥化可口,黑松露輕手反而更好龍蝦肉質爽甜,吃得出的新鮮。
花膠春筍龍蝦羹

Braised Lobster, Fish Maw & Bamboo Shoots in Chicken Consomme

呷一口奶白色的湯頭,質地濃稠,原來是用雞肉及火腿熬成,而花膠的膠質都融入了湯底,舀起湯料,有新鮮脆嫩的春筍與及吸收了湯汁後,變得甜美爽彈的龍蝦肉,既滋補又好味。
白雪龍蝦球蒸蛋

Steamed Egg with Lobster

食材新鮮就是贏了一半,龍蝦肉雪白彈牙,置底的蒸蛋甜香嫩滑,但個人覺得欠了些少酒香,特意加了兩滴香檳,令蒸蛋增添了一份香氣。
回鍋肉炒原隻西澳龍蝦

Wok-fried Whole Live Western Rock Lobster with Spicy Sliced Pork Loin

把「本幫菜」的風格融入菜色之中,卻又有意想不到的效果,龍蝦肉沾上了腩肉及「濃油赤醬」的醬汁,變得更惹味,辣辣地令人份外開胃。
十景龍蝦荷葉飯

Ten Precious & Lobster Fried Rice in Lotus Leaves

貫徹龍蝦主題,單尾同樣是龍蝦荷葉飯,份量只得拳頭大小,份量啱啱好,飯粒有些少濕潤,但仍保持粒顆分明的狀態,而且帶荷葉的芳香,餡料豐富,有龍蝦肉、瑤柱、春筍、蓮子及臘肉,是難得的好水準。
燕液涼粉杏仁豆腐

Grass Jelly & Almond Tofu in Bird's Nest Soup

以涼粉及杏仁豆腐的黑白組合,又有桃膠的加持,口感不再單調,而且甜度輕盈,怕食甜的自己都不自覺地清碗。

若然想飲返兩杯,家陣凡惠顧淮揚海龍皇盛宴,可以優惠價每位 268 ,享用兩小時無限暢飲以下佳釀。
香檳 Champagne(Nicolas Feuillatte Reserve Exclusive Brut NV)、白酒 White Wine(Cloudy Bay Sauvignon Blanc)及紅酒 Red Wine(Cloudy Bay Pinot Noir)

2021-03-31 273 浏览
主打淮揚菜既十里洋場近日推出全新海龍皇盛宴🐲做埋免費入會既1957 & Co.會員, 仲可以2人同行1人免費地享用🤩全包宴total有7款食物, 前菜, 湯品, 主食, 甜品當然走唔甩🤪🍴ᴍᴀɪɴ· 海龍皇盛宴 $980/位 (2位起)➊四式前菜拼盤➋黑松露龍蝦脆網卷➌花膠春筍龍蝦羹➍回鍋肉炒原隻西澳龍蝦➎白雪龍蝦球蒸蛋➏龍蝦荷葉飯➐燕液涼粉杏仁豆腐▫️··· ➊﹟四款前菜比較深刻既係黑松露珍珠燻溏心蛋🐣食落蛋黃液好杰身, 有陣陣煙燻既香氣, 再加埋黑松露珠珍, 好豐富☺️··· ➋﹟個網卷整得幾酥脆, 啲配料加入左左黑松露醬去炒, 食落陣陣松露香😋··· ➌﹟依個羹真係feel到佢真材實料用左花膠去熬製成湯底, 好黏身的感覺🙊個羹仲有啲龍蝦肉, 花膠片同木耳等等, 好飽肚😆··· ➍﹟到左依次大餐既主角出場🥳賣相擺碟方面簡潔精美, 啲龍蝦肉切成細細舊同回鍋肉一齊炒, 殼都比想像中容易甩, 唔洗用手都食到🤣龍蝦肉份量都多, 實肉彈牙😛食落少少辣辣地, 幾惹味🥰··· ➎﹟依個蒸蛋相當有驚喜😍👍口感很嫩滑‼️充滿住陣陣龍蝦湯既鮮香味, 面頭仲有啲龍蝦肉做點綴🤤··· ➏﹟個荷葉飯既用料都足,

🍴ᴍᴀɪɴ· 海龍皇盛宴 $980/位 (2位起)
➊四式前菜拼盤

··· ➌

··· ➍

··· ➎

··· ➏
﹟個荷葉飯既用料都足, 有龍蝦肉、瑤柱、臘肉等等, 如果荷葉香再出啲就好😁

··· ➐
﹟個甜品清甜滋潤, 杏仁豆腐粒比想像中易入口, 因為大家都知杏仁會有一股獨特味, 唔係個個鐘意😛
2021-03-16 425 浏览
同朋友去左食晚餐,點左香蔥雞、黃金蝦、蟹黃大湯包、四季豆、松子魚、鮑魚荷葉飯、黑松露燻蛋,除左黃金蝦合格,其他全部都唔得。 裝修幾好、服務員啊kate幾有禮貌但食物零分。香蔥雞唔嫩,味道聞落香,但個雞又乾又冇肉。蟹王大湯包味道幾好,但好多蟹殼。四季豆似瑞士汁味。松子魚個汁ok,但得炸粉同皮,仲幾腥。燻蛋隻蛋係冇蛋味,得松露鹽味。鮑魚荷葉飯好乾,個feel似全部隔夜嘢食炒埋一齊,仲炒唔勻大家食左一啖都冇再食。唔會再食
但食物零分。
大家食左一啖都冇再食。唔會再食
鮑魚荷葉飯
蟹王大湯包
黃金蝦
香蔥雞
松子魚
2021-03-16
2021-03-13 412 浏览
前菜算係最好食既野香芹黃魚羹 (每位):3.5/5,帶dd腥味,不過加完胡椒粉之後都可以接受,唔算太難飲。干扁竹筍四季豆:3.8/5,兩個字講曬,好食。醬燒茄子:3.9/5,味道啱啱好,唔太鹹,食落去有層次感,中間包住啲肉肉。弄堂菜肉雲吞(6件):3.6/5,雲吞皮夠薄,味道唔錯,不過正常好多地方都食到,冇咩特別。肉絲炒淮山麵:3.3/5,成個面冇咩肉絲,九成半都係麵,食緊嗰刻我就喺度諗:唔通啲肉絲好貴,不過好彩都算好食過平時食開嗰啲炒麵嘅。椰汁小玉兔 (4件):1.1/5,比1.1分純粹係因為佢個樣夠靚,但味道真係超級難食,仲衰過出面啲人工糖水既味道,千祈唔好叫。總結而言,整體環境同服務質素都算ok既,不過唔知係咪因為人多嘅關係,比較嘈,之後我哋要求轉出邊嘅枱,好彩又咁啱有位,先靜返少少。
前菜算係最好食既野

前菜

香芹黃魚羹 (每位):
香芹黃魚羹 (每位)

干扁竹筍四季豆:
3.8/5,兩個字講曬,好食。
干扁竹筍四季豆

醬燒茄子:
醬燒茄子

弄堂菜肉雲吞(6件):
弄堂菜肉雲吞(6件)

肉絲炒淮山麵:
肉絲炒淮山麵

椰汁小玉兔 (4件):
椰汁小玉兔

前菜
干扁竹筍四季豆
醬燒茄子
生日當然要食生日飯,一於同朋友tea下先,不過今次唔飲西茶,飲中茶,難得「十里洋場」首次推出經典淮揚下午茶套餐,$338/兩位用,當然要來慶祝喇!「十里洋場」今次推出呢個經典淮揚下午茶套餐,用了兩個大籠子放滿美食,可以一次過試齊至出位的美食,賣相就攞滿分。蓑衣黃瓜第一籠最吸睛是放在中間位置的「煙燻BB鴿」一隻,每人半隻剛剛好,旁邊就有淮揚特色前菜如陳醋紅蜇頭、水晶肴肉、金絲小排骨、蓑衣黃瓜、四喜烤麩、黑松露珍珠燻溏心蛋。黑金流沙包帶子鳳眼餃矜貴鮑魚火腿酥金牌小籠包第二籠則是精美的點心,熱辣鮮甜的金牌小籠包、鮮味十足的帶子鳳眼餃、矜貴鮑魚火腿酥、香甜滑溜的黑金流沙包,每款點心都有兩件,仲有嫩雞煨麵或雪菜筍絲肉絲湯麵,任你揀,一次過試齊這裡的最出位滋味的美食,好味又飽肚,生日吃得咁豐富,今年一定豐衣足食。還有楊枝甘露、菊花蜜桃柚子蜜、紅棗圓肉杞子茶、麥米薏米檸檬水,任你揀,每人一杯,滋潤又養顏。 「十里洋場」經典淮揚下午茶套餐地址:香港銅鑼灣恩平道28號利園二期101號舖電話:2338 5500價錢:$338/兩位用,另收茶芥及加一服務費各$20供應時間:每日14:30-18:00

蓑衣黃瓜

供應時間:每日14:30-18:00
2021-02-18
  • 矜貴鮑魚火腿酥
  • 黑金流沙包
  • 「煙燻BB鴿」
2021-02-15 278 浏览
年初三加情人節同屋企人食盆菜,本身對盆菜都冇乜喜好,因為次次食親都係成個盆都係一個味,好多時啲食材都係普普通通冇咩驚喜。預著啲盆菜個底全部係蘿蔔芋頭豬皮⋯好似之前食團年飯嗰個(我都忍唔住比咗個劣評)攪到我對盆菜都有啲抗拒⋯⋯但係今次呢個盆菜真係我食過咁多個之中最好味嘅一個,直得我用啲時間比個like 佢。道先一開煲蓋,香氣撲鼻,鮑魚同蝦新鮮,花膠算厚及彈牙,豬手大隻嫩滑,成個盆唔會係同一個味,每樣食材都有返自己嘅味道,雞有雞味,鵝有鵝味,仲好入味,就算煲咗一陣間啲食材都保持水準,直得推介。

2021-02-14
外卖自取
庆祝纪念
情人节
  • 盆菜
2021-02-15 4258 浏览
西式嘅Afternoon Tea就食得多,上網見到呢間中式淮洋下午茶🫖都幾吸引,竟然早一星期前仲可以book到年初二食添,可以拜完年去試下😆🍴食物🍴包括🥢小品六款,點心四款,每人半隻乳鴿,二碗湯麵,飲品二杯🍹🔻小品🔻~陳醋海蜇頭:海蜇好爽口,青瓜要加上陳醋才有味道。~水晶肴肉:自己不太喜歡這個,可能咬下去肉既口感較散。~金絲小排骨:香口加上甜甜味道幾開胃。~四喜烤麩:細細碟材料都幾足,不過味道冇乜驚喜。~蓑衣青瓜:青瓜細細但可以切到好薄,顯得刀工好!味道酸酸甜甜都好開胃。~黑松露珍珠燻糖心蛋:咬落去好勁嘅黑松露味道,外表都好吸引✨🔻煙燻BB鴿🔻食到煙熏味道,而且做到皮脆肉嫩,半隻都唔夠喉👍🏻🔻點心🔻金牌小籠包:皮唔厚同埋咬落去有湯汁。帶子鳳眼餃:味道偏淡,不過勝在材料好足✨黑金流沙包:建議大家趁早食,因為我待了一陣先食,皮已經比較硬了😂不過餡料唔會好甜都幾好食。鮑魚火腿酥:餡料好多,不過我食唔到鮑魚同火腿味道😂外皮就好鬆脆。🔻湯麵🔻我地2人都選擇雪菜肉絲筍絲湯麵🍜麵質是偏淋,味道比較清淡。🔻飲品🔻楊枝甘露:好推薦飲呢款✨每一口都飲到柚子同芒果肉,仲有埋蒟蒻,味道又好清新👍🏻紅棗圓肉杞子

🍴食物🍴
🔻小品🔻
~陳醋海蜇頭:海蜇好爽口,青瓜要加上陳醋才有味道。
~水晶肴肉:自己不太喜歡這個,可能咬下去肉既口感較散。
~金絲小排骨:香口加上甜甜味道幾開胃。
~四喜烤麩:細細碟材料都幾足,不過味道冇乜驚喜。
🔻煙燻BB鴿🔻
食到煙熏味道,而且做到皮脆肉嫩,半隻都唔夠喉👍🏻
🔻點心🔻
金牌小籠包:皮唔厚同埋咬落去有湯汁。
帶子鳳眼餃:味道偏淡,不過勝在材料好足✨
🔻湯麵🔻
我地2人都選擇雪菜肉絲筍絲湯麵🍜麵質是偏淋,味道比較清淡。
🔻飲品🔻
紅棗圓肉杞子茶:好濃嘅紅棗味,養生選擇!

💥環境💥
座位有私隱度比較高嘅獨立卡位或者普通卡位,前者適合情侶,那邊環境會比較暗有氣氛,裝修係中國feel,地段好好易搵!

💥服務💥
座位有啲污糟,叫個服務員抹左,另外餐具都有少少污糟!不過服務員禮貌都OK,主動。
2021-02-13
  • 煙燻BB鴿
2021-02-13 331 浏览
初一我諗好多人都好似我甘訂個盆菜返屋企食飯,一來吾洗煮得甘辛苦、二來今年疫情又限聚令冇得外出一家人食晚飯,所以我就訂左十里洋場嘅盆菜同糯米飯回家!我早個幾星期前訂定,因為怕冇得臨時買!其實D個盆size都吾細,佢話六人份量,我覺得差唔多足9人份量,服務員態度非常好👍,而且個盆先用保鮮紙包住加埋個保溫袋,以防漏超細心。抵贊😏另外佢地預備左一枝差吾有一公升嘅汁後備用,正🎈我冇吹水,真係足料架😘糯米飯都吾錯,好煙韌!
抵贊😏另外佢地預備左一枝差吾有一公升嘅汁後備用,正🎈
我冇吹水,真係足料架😘
糯米飯都吾錯,好煙韌!
2021-02-13 232 浏览
限食今令人頭痛團年/開年飯如何處理,最終選擇在酒樓買一個外賣套餐團年,訂一個盆菜開年,這令到2套可吃不同款式食物!由於傳統盆菜不離廣東式燒肉/雞/鴨,所以用較貴價錢訂購淮揚式盆菜!連一個臘味糯米飯共壹仠七佰多元,盆菜以香檳金色盆盛著,比一般盛盅高雅。裹面材料看出是中上級的,冬菇厚身,花膠、海參、乾瑤柱都夠大件,海蝦彈牙,上海年糕軟熟有咬口,可惜咸雞、醬鴨浸得久吃不到應有味道,鴨掌部份不夠淋,小元蹄也普通。雖然材料足夠也不覺值這個價錢!更甚是吃後個多小時開始不斷要飲水也解決不到喉乾頸渴這個問題,這似乎不應是高檔食府的做法!
外卖自取
相信不少吃貨也在四處找Lunch和Cafe吃好西中,而我則不停吃下午茶因為真的宅得太狠內心很需要一點甜!但吃多了點甜後又掛念那點鹹正好見到十里洋場推出了以鹹點掛帥的下午茶套餐,看得心心眼前我即時約上好友一齊去品嚐。位處於銅鑼灣利園的十里洋場地點方便餐廳的裝修亦非常型格,入口處的中式拱形月門充斥煮夜上海的韻味。這個經典淮揚下午茶套餐收費為$338/2位用、每位$20茶、芥每碟$20及另加一收費,於每日下午2:30pm~6:00pm供應。隨下午茶套餐會附送兩杯冬季滋潤飲品,當中有楊枝甘露、菊花蜜桃柚子蜜、紅棗圓肉杞子茶及麥米薏米檸檬水可選擇!而我則選上足料的麥米薏米檸檬水,喝下去味道清新帶點檸檬香氣,加上有嚼勁的薏米和麥米其實都挺為飽肚呢!好開心率先可以一次過吃到餐廳十一款的淮揚美食及點心,盛載於兩個傳統的蒸籠內賣相優雅中帶出點點精緻。第一籠是各式招牌淮揚經典小吃!如有陳醋紅蜇頭、水晶肴肉、金絲小排骨、蓑衣黃瓜、四喜烤麩、黑松露珍珠燻溏心蛋及脆皮煙燻BB鴿等等!我首先品嚐了咬口十足的陳醋紅蜇頭,晶瑩剔透的海蜇頭吃下爽脆無比,配合酸香的陳醋十分醒胃!然後是惹味的四喜烤麩切得工整的烤麩賣相當然

然後是惹味的四喜烤麩切得工整的烤麩賣相當然會美一點,但其實我是更喜歡用乎撕的那份口感,但這個弄得入味的烤麩配上香脆花生和筍絲吃十分美味。

然後到享用手工繁複的水晶肴肉!一層豬皮一層啫喱加上鬆化的豬肉便化身成這件入口彈牙的水晶燒肴肉,我喜歡點少許陳醋來品嚐味道會更加令人神往。

接下來這個盡顯刀工的蓑衣黃瓜每片也切得薄如蟬翼,清甜爽脆的青瓜配合香甜醬汁吃味道怡人十分可口。

然後還有香甜的金絲小排骨肉地有咬口小小一粒對我來說恰好非常!!

這個時候侍應送上的即棄手套便大派用場了!因為我們要解決那隻脆皮煙燻BB鴿!

脆皮煙燻BB鴿未吃先聞到濃郁的煙燻香氣,一口咬下乳鴿髀果然皮脆肉嫩,而且調味亦恰到好處吃下來半隻真的有點不夠喉呢!

這一刻再重溫這件黑松露珍珠燻溏心蛋依舊令我著迷!那黑松露醬變成粒粒小珍珠點綴於溏心蛋上,那松露的芳香配襯煙燻的香氣將溏心蛋的味道提升至更高的層次太吸引了!

在回味那糖心蛋的時候另一個蒸籠亦已上檯了,一籠內有四款共八件的點心包括有金牌小籠包、帶子鳳眼餃、鮑魚火腿酥及黑金流沙包!

第一件我選了吃帶子鳳眼餃,咬下澄皮煙韌不黏牙內裏的蝦肉很彈牙,配以鮮味帶子和蘆筍帶出了清新好味道。

然後是我極喜歡的金牌小籠包,一段時間沒見面依然風采依舊!

咬破不厚重的小籠包頂内裏透出閃閃令的肉汁和粉嫩肉團,吃下湯汁豐盈肉味香濃真是很滋味喔!

這個時候到品嚐鮑魚火腿酥!酥皮弄得口感輕鬆內裏充斥著鹹香的火腿鮑魚粒餡,吃下酥香惹味很是撩人!

寶物沉歸底最後這個可算是甜點的黑金流沙包很有驚喜,平時在外吃的流沙包大多只有吉士味,比較少吃到像這兒鹹蛋味那麼香濃的流沙包,但這個包我建議大家放在早一點吃會比較好,我放至最後吃所以外皮有少許乾硬否則應該會更加好吃!

大家別以為下午茶已經完結了其實還有兩碗湯麵作為主食!包括有嫩雞煨麵和雪菜筍絲肉絲湯麵可選,我跟好友最後決定每款要一碗來開心Share,先來的是雪菜筍絲肉絲湯麵看上去濃郁但吃下卻味道清鮮,麵條口感滑溜如果可以再爽身點應該會更合我口味。

最後還有這碗鮮濃的嫩雞煨麵!先呷一口湯鮮甜香味直搗頭顱真的很誘人啊!這個內*鹹*十足淮揚下午茶真的超有水準,愛吃刀法細膩口味清雅淮揚菜的朋友萬勿錯過啊~
2021-01-29
下午茶
2021-02-03 3739 浏览
如果近來你社交平台 被W酒店嘅靚靚蒸籠下午茶洗版,忍唔住想試下靚靚中式下午茶,打下卡,呢到有個更好嘅提議。 呢一個下午茶set,雖然無魚子醬呢啲名貴菜式,但係味道來講,好食好多,性價比仲要好高。 無錯,又係1957 & Co嘅十里洋場,唔好話我悶,只係以呢個價錢,呢個地段,高質得很。 話說呢個咁靚嘅下午茶兩位用都係$338,有點心,麵食,仲有乳鴿,加上滋潤飲品,靚到不得了,食得好飽又好滿足,有興趣知?就一齊睇下有乜咁好。 先有淮揚小品,小吃有陳醋海蜇頭、水晶肴肉、金絲小排骨、黃瓜、四喜烤麩同黑松露珍珠溏心蛋。 個人最愛海蜇頭同烤麩,次次都食到停不到口。 黑松露珍珠溏心蛋,永遠都係咁正,嗰個溏心,見到都心花怒放。 吃過十里都知,呢度嘅上海野十分精彩,特別係前菜方面嘅淮揚小品,絕對適合做下午茶。 每人有各兩件精緻點心,金牌生箭包、帶子鳳眼餃、鮑魚火腿酥同黑金流沙包。 樣樣都好睇好食,當中流沙包不能錯過,早食早享受,凍左就無流心。 帶子鳳眼餃同鮑魚火腿酥好impressive,最緊要好精美得體。 最搶鏡的脆

個人最愛海蜇頭同烤麩,次次都食到停不到口。

黑松露珍珠溏心蛋,永遠都係咁正,嗰個溏心,見到都心花怒放。

最搶鏡的脆皮煙BB鴿,每位有半隻,熱辣辣食最正,我錯過了最佳狀態,但味道還是可以的。

湯麵任選兩碗,嫩雞煨麵同雪菜筍絲肉絲湯麵,雪菜筍絲肉絲湯麵出色到一個點,想自己叫多一碗食。

飲品有四款選擇,楊枝甘露,菊花蜜桃柚子蜜,紅棗圓肉杞子茶同麥米薏米檸檬水,每一杯都好適合冬天,滋潤一下。

1957 & Co基本上間間都有震撼下午茶優惠,呢個只係其中一個,stay tuned,我再有貨,今個星期尾,再介紹你。 十里洋場 銅鑼灣恩平道28號利園二期1樓101號舖
2021-01-30
換了是三幾個月前想去「十里洋場」食大閘蟹,晚間根本一位難求,但一個6點死線限聚令,即時打殘餐飲業。畢竟有危就有機,靈活多變的香港人,將戰場轉至平日不太顯眼的下午時段。繼「權八」及「安南」後,同集團「十里洋場」亦推出CP值超高的「經典淮揚下午茶套餐」,兩位用$338,當然要另收茶芥及加一服務費,不過睇完介紹,相信大家都會話抵食。餐廳位處銅鑼灣,地點極佳,入流暢旺而且出入方便,內裡擺設充滿昔日老上海的調子,分割成多個用餐區,更加適合情侶用膳。今個套餐分成「淮揚小品」及「精緻點心」兩大類,各以大蒸籠作區分,另有兩款粉麵(可選兩碗)及4款特色飲品(任選其二)。淮揚小品先以口感酸爽嘅「陳醋紅蜇頭」打頭陣,清清味蕾;當然少不了盡顯刀功嘅「蓑衣黃瓜」;很欣賞「水晶肴肉」的細膩肉香;而「金絲小排骨」及「四喜烤麩」味道正宗,絕不會令人失望,但個人最喜歡的,就一定係「黑松露珍珠燻溏心蛋」,將傳統的煙燻香氣揉合了黑松露的幽香,溏水蛋黃軟綿香滑,真是美味莫名。中間是開半的BB鴿最吸睛。套餐中亮點之一,莫過於「脆皮煙燻BB鴿」(每位半隻),BB鴿肉質結實,鴿皮瀰漫煙燻味,咬落微脆,若然可以配杯啤酒就正到一個點。

淮揚小品

中間是開半的BB鴿最吸睛。
精緻點心(每款兩件)

無款點心都以獨立迷你蒸籠整齊擺放,再放入大蒸籠內。

先享用店方名物「金牌小籠包」,果然皮薄餡鮮,夾起包皮柔韌而不穿破,肉汁豐盈,個人覺得就算不蘸點任何醬汁,更能吃得出原有的鮮味。
雖然「十里洋場」主打滬菜,但想不到粵式點心依然游刃有餘,「帶子鳳眼餃」賣相可人,真的可以用精緻來形容,帶子肉質幼嫩,絕不會將貨就價,放上蟹籽及露筍,揉合了中日元素,令色澤多彩,很有玩味的氛圍。
「鮑魚火腿酥」外層酥皮鬆化,漲卜卜的賣相好吸引,餡料煙韌咸香,又是一道好啱配杯濃普洱的點心。
包點有「黑金流沙包」,包皮鬆軟,撕開兩半,內裡是熱燙的流沙漿,實在好邪惡,但又忍不住秒殺了。

湯麵(任選兩碗)

有平日太太好鍾意食嘅「嫩雞煨麵 」,麵條煮得好稔,近乎入口即溶的感覺,將雞湯盡情吸收,相當對辨,雞肉質地嫩滑,小小的一碗啱啱好。
而另一碗係「雪菜筍絲肉絲湯麵」,鮮香味美,麵條柔韌,加些少豆瓣醬會更惹味。

滋潤飲品( 任選兩杯)

套餐包兩杯飲品,當然不會求其沖兩杯凍檸茶就算。
「楊枝甘露」除原有的芒果肉及柚子肉外,更加入蒟蒻令口感更佳。
而另一款係「麥米薏米檸檬水」,好香麥味,淡淡的酸甜,消減了不少油膩感。

仲有「菊花蜜桃柚子蜜」及「紅棗圓肉杞子茶」比大家選擇,係咪好「正」呢?

This restaurant is located in Lee Garden, offering Huaiyang cuisines, which combines the culinary specialties of Suzhou and Shanghai, and the best of the offerings within the area. The entrance has a decoration of the classical Chinese moon gate which is quite eye-catching.Entering the restaurant there is a tone of stylish modern interiors, and passing through several banquettes with jasper green couches offering better privacy, the main dining hall has a wooden flooring and arched metal partiti

Entering the restaurant there is a tone of stylish modern interiors, and passing through several banquettes with jasper green couches offering better privacy, the main dining hall has a wooden flooring and arched metal partitions. However, the tables are just too small to put the dishes.

As a result we asked the staff to prepare the dish one by one. The first served being Huadiao-Brined Squab ($142). Beautifully presented back to resemble the shape, the squab has been marinated perfectly with the brine having the right balance of huadiao and marinade. The meat is quite tender too.

Next we had the soups, with me going for Double-Boiled Bean Curd Blossom with Matsutake and Crab Claw in Chicken Consomme ($108) while my wife had Braised Fish Maw with Creamy Crab Roe ($218). Apparently my wife liked her soup very much, with the crab roe intense and flavorful with the fish maw having a nice bite.

Served in a clay bowl, my soup certainly is a demonstration of the amazing knife skills of the chef. The bean curd is cut in a way to resemble the blossom, with the petals all so finely cut. The soup base is a bit too salty, while the matsutake mushroom and crab claw are decent in taste. Still the presentation alone is sufficient reason to try it out.

Then we had the signature Jiangsu River Shrimps Sauteed with Crab Roe ($328). The crab roe is very good, intense and seasoned very well, and I can understand why my wife had a good compliment on the soup. On the other hand the river shrimps are a bit disappointing, as it did not have the crunchy texture I would expect.

Another dish we often ordered is Baby Yellow Croaker Deep-Fried with Salt and Pepper ($118). The fish is surprisingly large in size, with a crispy skin, soft and tender flesh. The deep-fried salt and pepper added a layer of exciting taste, delicious and with the price point it is one of the best value and quality.

A test to any Shanghai restaurant is always the quality of their xiao long bao. The Signature Steamed Xiao Long Bao ($75) has five pieces, each having a thin dough skin, and you can see the jus holding up inside. The minced pork and jus is tasty, and adding a bit of Zhejiang vinegar further enhanced the flavors to another level.

Wrapping up we had the dessert, with both of us choosing Glutinous Dumplings in Sweet Ginger Soup ($52 each). The soup has an intense ginger note and taste, certainly delivering a kick on spiciness in a pleasant way. The dumplings are decent, with sesame fillings and a chewy bite.

Service is decent overall, with the only black mark coming when I asked whether we can switch to another table when we were first seated, the response from the manager (I presume) was just pure rude, shutting us down and without trying to even pretend and see what he can help. On hindsight I feel amazed I did not just walk away at that point.

The bill was $1,268 which is reasonable in my opinion. There are so good points for sure, but just a reminder that it is important to pay better attention to the service as it is easy for one single person to ruin the overall experience and reputation of a restaurant.
2021-01-23