餐厅: 十里洋場
资讯:

一向High Tea都係食氣氛多過食好西,但呢間餐廳就兩樣都有齊晒,佢嘅裝修、打燈同播放住嘅歌,均令你仿如置身於舊上海又或者王家衛嘅電影入面咁; 佢個廁所,亦係暫時我去過最乾淨、最靚嘅餐廳廁所,真係每個角落都打卡打到手軟。至於食物,賣相一流之餘,亦係上佳質素兼相當飽肚,我身為上海人,絕對要畀好評。由於種類繁多,我只Highlight講我覺得特別好食嘅點心。🍓脆皮煙燻BB鴿好好食!乳鴿被影咗勁多張相後,依然仲熱嘅,撇開時有大量肉汁流出嚟,點可能唔好食?!外皮夠香,肉又夠嫩,小腿部位更加炸至連骨頭也能吃,出色!🍓黑松露珍珠燻溏心蛋黑松露同煙燻勁夾,加上個蛋本身蛋香味好足,係濃郁嘅美味。🍓黑金沙流沙包 本身已經鍾意食流沙奶黃包嘅我,對呢個包更加愛不釋手,佢除咗有齊優質流沙包嘅優點,仲Extra有股鹹蛋香,如果可以,我想食三個。🍓水晶肴肉、陳醋紅踅頭、金絲小排骨、四喜烤麩 全部都令我諗起之前在上海淮海路貴價餐館小碟嘅味道,小排骨同烤麩嗰種甜味,正正係上海人愛吃嘅味道;水晶肴肉同紅踅頭,亦將清爽同惹味平衡得好好!PS 佢嘅熱檸檬薏米水都好好味❎鮑魚火腿酥其餘食物,都係水準之作,唯獨呢味係失敗中嘅

🍓脆皮煙燻BB鴿

🍓黑松露珍珠燻溏心蛋
黑松露同煙燻勁夾,加上個蛋本身蛋香味好足,係濃郁嘅美味。

🍓黑金沙流沙包

🍓水晶肴肉、陳醋紅踅頭、金絲小排骨、四喜烤麩

PS 佢嘅熱檸檬薏米水都好好味

❎鮑魚火腿酥
其餘食物,都係水準之作,唯獨呢味係失敗中嘅失敗。個酥一啲都唔酥,濕氣重,冇咗層次同口感,然後係鮑魚同火腿味都食唔到,都真心失望,前菜都好食過佢。 🥲(咁前菜係好食嘅😆)
  • High  tea  set
2021-06-01 359 浏览
本人第一次寫食評,就係因為呢餐飯太令人氣憤!我地中午一行四人在門口第一個卡座飲茶,一個高瘦既女侍應點餐。我地點左一個300幾蚊既招牌松子魚,再加上5個點心。我地覺得份量已足夠想食住先,唔夠再點。但呢個侍應居然用好不屑既語氣講:你地四個人點咁少野,你地點既又冇前菜,又冇湯,又冇主食,又冇飯或者麵,又冇菜,邊夠食啊?語氣一氣呵成兼咄咄逼人。我地聽完覺得好唔舒服,好似諷刺緊我地寒酸!唔通飲個茶要食個滿漢全席先夠食?BTW我地最後張單都800幾蚊,今時今日咁既服務態度,令顧客食到一肚氣。ps去呢到食飯要有大心臟先好去。
本人第一次寫食評,就係因為呢餐飯太令人氣憤!
我地點左一個300幾蚊既招牌松子魚,再加上5個點心。
我地覺得份量已足夠想食住先,唔夠再點。
ps去呢到食飯要有大心臟先好去。
2021-05-31
午餐
呢排見好多人都打卡呢間嘅下午茶話好抵食,影得又靚決定放假嚟試一試先!😆下午茶二人set $338 由3點-5點,5點鐘要準時交枱🕰 呢度環境好舒服高檔,我哋兩個人被安排坐卡位,非常之寬躺,再配埋舊式上海背景音樂,呢個價錢呢個環境未食都覺得性價比高!👍🏻 再睇埋我介紹你就知有幾多嘢食幾抵食!一坐低就有個前菜開胃小食$20💁🏻‍♀️❤️ 淮揚六小品🔸陳醋紅蜇頭海蜇頭最驚係食到好硬嗰啲,呢度又ok 爽口喎😁🔸水晶肴肉我唔太食肴肉,因為唔鍾意呢啲好似啫喱嘅口感🔸金絲小排骨個人口味不嬲都唔太鍾意呢啲甜甜地嘅排骨,所以唔comment🤣🔸蓑衣黃瓜切到好薄開哂花,更加容易掛汁,黃瓜亦非常爽脆!🔸四喜烤麩非常入味!甜甜地好好味!😋🔸黑松露珍珠燻糖心蛋糖心蛋嘅糖心做得好好,煙熏味濃!🤤整體好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)❤️ 精選點心-每款兩件🔸金牌小籠包皮薄汁多!👏🏻🔸帶子鳳眼餃帶子同蝦彈牙,餃皮都薄👌🏻🔸鮑魚火腿酥個皮比較厚身,但味道唔錯!🔸黑金流沙包成個下午茶最後先食呢件,唔知係咪放得太耐,食時已經唔流沙,不過鹹蛋味濃🤭整體好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)❤️ 脆皮煙燻BB鴿一人半隻,皮都薄脆,但啲油多到係咁

再睇埋我介紹你就知有幾多嘢食幾抵食!

一坐低就有個前菜開胃小食$20💁🏻‍♀️

❤️ 淮揚六小品
淮揚六小品
🔸陳醋紅蜇頭
海蜇頭最驚係食到好硬嗰啲,呢度又ok 爽口喎😁
🔸水晶肴肉
我唔太食肴肉,因為唔鍾意呢啲好似啫喱嘅口感
🔸金絲小排骨
🔸蓑衣黃瓜
切到好薄開哂花,更加容易掛汁,黃瓜亦非常爽脆!
🔸四喜烤麩
非常入味!甜甜地好好味!😋
🔸黑松露珍珠燻糖心蛋
黑松露珍珠燻糖心蛋
糖心蛋嘅糖心做得好好,煙熏味濃!🤤
整體好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 精選點心-每款兩件
精選點心
🔸金牌小籠包
皮薄汁多!👏🏻
🔸帶子鳳眼餃
帶子同蝦彈牙,餃皮都薄👌🏻
🔸鮑魚火腿酥
鮑魚火腿酥
個皮比較厚身,但味道唔錯!
🔸黑金流沙包
整體好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ 脆皮煙燻BB鴿
一人半隻,皮都薄脆,但啲油多到係咁滴...🤪
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 湯麵任選兩碗
佢有兩款揀,我同朋友每款揀一樣開心share😙
🔸嫩雞煨麵
雖然放咗一陣先食,但啲麵都唔會浸到太淋身,湯都好飲😎
🔸雪菜筍絲肉絲湯麵
呢碗會比較清,但好似鮮味過煨麵,個人亦都更加鍾意呢碗!
整體好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️最後飲品4選2- 我揀咗楊枝甘露😚

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
連埋茶位加一等價錢係$437 兩位,食物有好有普通,但環境舒適坐兩個鐘,性價比極高!
$218.5 (下午茶)
2021-05-24 323 浏览
每年的五月,總會勾起對法國美食的遐思。早兩年仍未有疫情時,都曾往法國駐港領事官邸參與相關盛事。雖然活動是少不免受到影響,但美食卻是依然源源不絕。位於銅鑼灣的「十里洋場」,以傳統風味,精巧手藝見稱,近日就推出以法國食材烹調的美饌。套餐雖然是每位$980/兩位起,但1957會員及匯豐信用卡專享二人同行一人免費優惠,算起來,未計加一都是$500/位左右。法式品味四小碟率先出場的四小碟,已經帶來了驚喜。法國魚子醬煙燻溏心蛋火喉控制得不錯,蛋黃呈少許溜心狀,放上了法國魚子醬更覺矜貴,入口豐腴,口裡滿是煙燻香氣。椒鹽法國田雞腿說起來,對上一次食炸田雞腿要數到幾年前陸羽了,那種酥香入骨的感覺,真是令人回味無窮,今次遇上了,卻絲毫不落下風,外層微辛酥化,內裡肉嫩可口,如果能配上一杯啤酒,更是一絕。香糟醉豬手很窩心地把骨頭褪去,豬皮汆水足,食落爽口彈牙,酒香味亦完全滲入,可以說是越食越想食。火腿紅棗心太軟紅棗開半釀入糯米及火腿,再澆上桂花冰糖漿,甜美芳香,又有嚼口,少許咸香的衝擊,令味道更突出。羊肚菌響螺燉竹絲雞鮮甜到一個點,食材的味道通通都跑到湯裡,陣陣醇厚馥郁的感覺,夠晒滋補。紅炆牛面頰肉海參伴法國
每年的五月,總會勾起對法國美食的遐思。

早兩年仍未有疫情時,都曾往法國駐港領事官邸參與相關盛事。

雖然活動是少不免受到影響,但美食卻是依然源源不絕。

法式品味四小碟
率先出場的四小碟,已經帶來了驚喜。
法國魚子醬煙燻溏心蛋

椒鹽法國田雞腿

香糟醉豬手

火腿紅棗心太軟

羊肚菌響螺燉竹絲雞

紅炆牛面頰肉海參伴法國長邊豆

充分表現出本幫菜「濃油赤醬」的風味,牛面頰經兩個半小時炆煮後,變得軟腍入味,充滿骨膠原的海參蘸了肉汁更加可口,能加上一杯紅酒真是絕配。
黃金白蘆筍炒火丁甜豆

驟眼看仲以為係炒年糕,原來係斜切白蘆筍,加入金華火腿及甜豆快炒,再澆上蛋黃漿,吃起來清爽及豐腴的口感夾雜,真是有趣。
酒糟法國小龍蝦蒸馬友

食材新鮮已經贏了一半,所謂法國小龍蝦,其實是螯蝦,絕非內地貨色,而且是飛機貨,新鮮度毫無疑問,酒糟選得好,既甜且香,蝦肉蘸上了酒糟,肉質更甜美,而置底的馬友,咸香魚味濃,我鐘意。
脆皮煙燻鵪鶉

可以說是片皮鴨的精緻版,每位有半隻燒得皮脆肉嫩,帶蘋果木煙燻味的鵪鶉,並附上皮片鴨常見的青瓜絲、京蔥及甜麵醬,大家既可以拎上手豪情地撕咬,又可優雅地把肉撕開,放在荷葉包上,當作皮片鴨的食法,兩種滋味,各適其適。
鵝肝十景炒飯

份量啱啱好,放上兩片鵝肝邪惡度爆燈,雖然每顆飯粒都沾上醬油,卻又好乾身,火喉控制得相當好。
法式甜品拼盤

橙酒桂花拉糕、奶皇核桃酥及流心朱古力煎堆

壓軸的甜品看似簡單,卻又見功夫。

拉糕QQ的口感夠討好,陣陣桂花及法國君度橙酒香氣,令人感覺舒坦;核桃酥外層鬆化可口又不油膩,而流心朱古力好特別,尤其是餡料用上75% Dark Chocolate,有種甘甜的味道。

凡惠顧以上套餐可以優惠價每位$288享用兩小時無限暢飲以下佳釀
香檳(Perrier Jouet Grand Brut NV)、白酒(Cloudy Bay Sauvignon Blanc)及紅酒(Cloudy Bay Piont Noir)

想有更好享受,亦都可以用$398,享用 Perrier Jouet Grand Brut NV / 一瓶。

P.S : 必須以人惠顧方可享用買一送一優惠(加一服務費以原價計算),而十里洋場現金券不適用於此套餐。
2021-05-19 529 浏览
今晚同朋友試套餐,做緊二人同行一人價錢,估唔到食物份量都幾足,而且餐廳嘅裝潢都幾有格調,全場燈光都比較暗。一入去餐廳嘅兩邊就會有幾張卡位,再行入去就係大廳,坐位都幾寬闊,唔會迫。而食物嘅上菜都算快及準,唔使我地催單,亦會一道道菜上,唔會一次過上哂黎,所以食物都唔會變凍哂(值得一讚)。成個套餐d 嘢食好好味,除咗甜品-杏仁茶湯品就麻麻,因為杏仁茶唔夠味,好淡杏仁味,但芝麻湯丸又幾好味。今晚係佛誕前夕,真係全場滿座,如果去食飯,就訂定位會穩陣d。
2021-05-18
2021-05-12 6563 浏览
因為朋友鐘意食中式野,咁啱見到十里洋場有個中式的下午茶,BOOK左差唔多三星期的位,某日星期六就同朋友去食哩個TEA了~坐下會有小食同埋茶芥,系另外收費的,小食都不過不失淮揚下午茶會有六款的小品,四款點心,大部份都系鹹點,另外會有埋兩碗麵,分別有雪菜荀絲肉絲湯麵同埋嫩雞煨麵,仲有一人半隻的脆皮煙燻乳鴿,真的晚飯都唔駛食~~下午茶分別會有兩個大蒸籠給上,食物分別有:陳醋紅蜇頭 ,水晶肴肉,金絲小排骨 ,蓑衣黃瓜 ,四喜烤麩 ,黑松露溏心蛋,金牌小籠包 ,帶子鳳眼餃 ,鮑魚火腿酥 ,黑金流沙包,店員給上左一人半隻的脆皮煙燻乳鴿,暖暖地,食落有少少的煙燻味,但真的一般雪菜荀絲肉絲湯麵同埋嫩雞煨麵,嫩雞煨麵朋友話比較淡味,而雪菜荀絲肉絲湯麵就會重味一點,都有唔少的雪菜同肉絲,其實食哩兩碗麵都有D飽飽地哈哈到小品同埋蒸點,我比較鐘意的系陳醋紅蜇頭同埋黑松露溏心蛋,其他小品都不過不失,可惜黑金流沙包無咩流沙的感覺。另外同朋友有兩杯飲品麥米薏米檸檬水,麥米薏米檸檬水唔太甜,食左咁多野飲佢真的有種舒服的感覺「整體來說都比較推介,因為平時都少食開中式下午茶,如果蒸點熱返少少會更好,店員都有禮同有主動加水
因為朋友鐘意食中式野,

咁啱見到十里洋場有個中式的下午茶,
坐下會有小食同埋茶芥,系另外收費的,小食都不過不失
淮揚下午茶會有六款的小品,四款點心,大部份都系鹹點,
另外會有埋兩碗麵,分別有雪菜荀絲肉絲湯麵同埋嫩雞煨麵,
仲有一人半隻的脆皮煙燻乳鴿,真的晚飯都唔駛食~~
下午茶分別會有兩個大蒸籠給上,

整體來說都比較推介,因為平時都少食開中式下午茶,如果蒸點熱返少少會更好,店員都有禮同有主動加水咁。
感謝朋友給我的生日下午茶~~!!
2021-02-27
2021-05-06 285 浏览
三層既英式下午茶就食得多啦 今次第一次食中式 都幾好食之前喺社交平台見到朋友食睇相覺得幾靚就即刻book咗位啦😚黎到都真係幾多人食 前菜例如溏心蛋,海哲都幾開胃而點心都有好多款下 幾特別款款都幾好食覺得小籠包最好食皮好薄,一咬落去,啲湯汁即刻咇哂出黎👍🏻失望既就係乳鴿好鹹🤢🤢整體質素黎講都唔錯👍🏻👍🏻
三層既英式下午茶就食得多啦
今次第一次食中式 都幾好食

之前喺社交平台見到朋友食
睇相覺得幾靚
就即刻book咗位啦😚
黎到都真係幾多人食
前菜例如溏心蛋,海哲都幾開胃
而點心都有好多款下 幾特別
款款都幾好食
覺得小籠包最好食
皮好薄,一咬落去,
啲湯汁即刻咇哂出黎👍🏻
失望既就係乳鴿好鹹🤢🤢
整體質素黎講都唔錯👍🏻👍🏻
聽朋友講過話利園有間唔錯嘅中菜餐廳,於是就搵幾個朋友黎試下。門口同餐廳裡都裝修得時尚有格調,有別於一般中菜廳。order左好幾款主食。第一款,黑松露珍珠燻溏心蛋,價錢一件$34。上菜果陣,侍應打開個蓋d煙就會散出黎,有視覺效果。味道方面就煮得剛剛好,配合黑松露,就好味。第二款,東坡千層寶塔,價錢$328。整到一座塔,賣相都幾好。睇到師父嘅刀功勁,切到好薄。味道入口即溶,加埋個汁,口感唔錯。另外會有包俾你夾住食,可以吸埋d肉嘅油落個包到,又有另一個口感味道。第三款,金牌小籠包,價錢$75。味道就同出面食差不多,冇乜驚喜。第四款,瑤柱蛋白炒飯,價錢$142。都係跟一般中菜廳差不多,炒得一粒粒,算乾身。合格。第五款,上海粗炒,價錢$128。這款差左少少,比較多油,同埋份量比較少。第六款係甜品,高力豆沙,價錢唔記得。味道唔錯,唔係好甜,內裡夠熱,彈牙。總結係廳牌仲有好多嘢想試,希望下次有機會試埋其他菜式。門口都整得時尚。
order左好幾款主食。

黑松露珍珠燻溏心蛋

東坡千層寶塔

金牌小籠包

瑤柱蛋白炒飯

上海粗炒

總結係廳牌仲有好多嘢想試,希望下次有機會試埋其他菜式。

門口都整得時尚。
2021-05-02
黑松露珍珠燻溏心蛋
東坡千層寶塔
2021-05-01 275 浏览
本人不是很喜歡吃一般的下午茶,因為甜點較多,但這次很特別,嘗試上海式的下午茶,除了有乳鴿、燻蛋、小籠包、還有主食,份量很足,足夠三個人吃。還有兩杯飲品,我們叫了楊枝甘露和薏米水。整體的感覺很好,點心的水準也很高,我特別喜歡吃的是乳鴿,外脆肉很嫩滑,還多汁。
2021-04-21 302 浏览
周圍尋找特色下午茶,不想再做三層架的港女~~終於找到這個大籠裝小籠的上海式下午茶兩位用的,兩個大籠,是呀⋯⋯是兩個大籠才是兩位,我們四個人有四個大籠在枱上~~~點心有黑金流沙包、小籠包、帶子鳳眼餃、鮑魚酥。第二籠是可以凍食的淮揚小點,海蜇頭、水晶肴肉、烤麩、小排骨、溏心蛋、小黃瓜。中間還有每人半隻乳鴿,另外還有一碗雞湯麵🍜及一碗擔擔麵。這個陣容不是下午茶吧‼️可以說是午餐,對我來說,更可當晚餐🥣每樣點心都不錯,不詳細介紹,一人一件都會很飽,還有乳鴿和湯麵,但是全部一次過上枱是不好的,我們四個女人雞啄唔斷,又要說話又要拍照,又坐在冷氣位~~全都凍啦‼️
周圍尋找特色下午茶,不想再做三層架的港女~~
終於找到這個大籠裝小籠的上海式下午茶

Afternoon  tea  for  two
2021-03-28
Afternoon  tea  for  two
2021-04-19 352 浏览
去到安排咗類似係一間房入邊 有幾張枱但有少少似去咗密室咁 感覺比出邊唔好不過座位已經一早預留左所以冇辦法🤷🏻‍♀️食左買一送一龍蝦餐套餐要二人起計一見到就覺得抵所以就直接叫依個😌好快就上菜 味道就覺得同普通中菜差唔多唔算話非常好食但真係要買一送一先覺得值少少嘢食份量都好大份 食到最後都真係會好飽龍蝦嘅份量都唔少 如果鍾意龍蝦都可以一試!😌個蛋就有少少普通最後有個龍蝦荷葉飯但係味道好淡 唔係幾想食落去😅不過我估荷葉飯應該係咁掛?甜品都幾特別係杏霜 原本唔鍾意食但係都接受到~成餐飯叫做可以靜靜地 野食又ok 又唔洗意食咩 好方便~都算ok架喇!
去到安排咗類似係一間房入邊 有幾張枱
唔算話非常好食但真係要買一送一先覺得值少少
嘢食份量都好大份 食到最後都真係會好飽
龍蝦嘅份量都唔少 如果鍾意龍蝦都可以一試!😌
個蛋就有少少普通
甜品都幾特別係杏霜 原本唔鍾意食但係都接受到~
2021-04-19 281 浏览
這間一直在我bookmark list的餐廳,本身對它的裝修有點期待,但到達之後,被安排住在最入的大廳,環境是嘈到不得了,可能是午市時間,都滿座的,但我連同檯的朋友在說什麼都差點聽不到,聲音都局在同一個地方,想像這樣的環境,要吃上兩小時,真的令體驗扣分。叫了3位午市套餐,有點心三拼,湯羹,主菜(揀了酒糟魚,牛肋條,鱔糊),炒飯,最後是湯丸。每道也好吃,但又沒有記憶點,最特別是員工介紹的酒糟魚,真的不錯,魚很滑沒骨。服務真的很好👍🏻特別讚揚是白衫叔叔,很細心問幾時可以上下道菜等。

2021-04-16 6518 浏览
可能是「十里洋場」這個名字改得好,直覺上覺得食物會有質素,不過首次光顧,去了近日爆滿的經典淮揚下午茶套餐,即時打了折扣!也許是短時間內大量製作,而且涼菜熱菜同時上,乳鴿唔脆怪自己吃得慢,嫩雞煨麵的湯淡如近水又是誰之過!幸好,淮揚小品全是招牌、補缺多少。$338/2人的套餐,項目豐富,且在裝修雅緻的飯店內用餐兩小時,算是化算。 前菜 $20前菜三式,酸爽的青瓜、芹菜、雲耳豆干,味道幾好,額外收費$20,並非贈送的。 點心點心先到,招牌小籠包、帶子鳳眼餃、鮑魚火腿酥、黑金流沙包上菜時剛蒸好,依然是熱的。不過涼菜與脆皮煙燻bb鴿,未幾隨後送上,次序打亂,唔知該先吃什麼! 小籠包、帶子鳳眼餃及鮑魚火腿酥皆各自到位,一口口急吃,印象不深,記憶中都唔錯,留後吃的黑金流沙包,流沙香滑但包已變硬。淮揚小品陳醋紅蜇頭,水晶肴完,金絲小排骨,蓑衣黃瓜,四喜烤麩,黑松露珍珠燻糖心蛋糖心蛋最好,其他無出錯,但未見特出。脆皮煙燻bb鴿迷你bb鴿,皮薄肉不乾,唔覺煙燻香,不過不失。嫩雞煨麵期望清醇並非如此清淡!湯頭淡而無味,味如混了大量清水的雞湯,麵質軟熟還可以。滋潤飲品點了楊枝甘露及紅棗杞子圓肉茶各一。 茶芥每

前菜 $20

前菜

淮揚小品

糖心蛋最好,其他無出錯,但未見特出。

脆皮煙燻bb鴿

脆皮煙燻bb鴿

迷你bb鴿,皮薄肉不乾,唔覺煙燻香,不過不失。

嫩雞煨麵
嫩雞煨麵

滋潤飲品

滋潤飲品

點了楊枝甘露及紅棗杞子圓肉茶各一。

茶芥每位$20,因此,二人餐實花費$437。

若然想坐得舒適,吃些不錯的,可以閒坐兩小時(當日三點可入座),不失為可考慮之選擇,但食物質素切勿期望過高。

2021-04-04
2021-04-16 236 浏览
好耐之前已經想約媽媽去享受下午茶,不過佢唔中意甜食,所以要搵一間佢啱食嘅下午茶有一定難度。最近見十里洋場嘅下午茶以點心同上海開胃菜為主,好似好啱佢,所以特登去試試。雖然我地係平日去,不過一踏入3點,門口就開始有唔少人排隊等入去。好彩職員都好快手,唔駛等好耐,都係5分鐘左右就入得。餐廳入面好寬敞,天花上有一排排的燈泡裝飾,感覺挺浪漫的。下午茶套餐的湯麵同飲品類可以自己揀。我地決定兩款湯麵都試下。係上菜之前侍應問飲咩茶,注意的是套餐價錢不包茶芥,不過我地都叫左茶慢慢嘆。首先上嘅係用兩大蒸籠裝全嘅淮陽小品、點心同乳鴿,真的很精緻呢!好啱打卡!我地先趁熱品嘗點心,後試冷盤淮陽小品。點心方面,每人有4款,包括小籠包、帶子鳳眼餃、鮑魚火腿酥及黑金流沙包,全部都好新鮮。小籠包飽滿多汁; 鳳眼餃好彈牙; 鮑魚火腿酥外皮酥脆好香,入面餡料口感好豐富; 不過我最愛黑金流沙包,內餡真係好流沙質,食到蛋黃沙,好香好好食。食食下,飲品就到了,分別是紅棗桂圓杞子茶和麥米薏米檸檬水。至於淮陽小品有6款,款式都真係唔少,包括陳醋紅哲頭、水晶肴肉、金絲小排骨、蓑衣黃瓜、四喜烤麩、黑松露珍珠燻糖心蛋,份量也大方。一齊上嘅

餐廳入面好寬敞,天花上有一排排的燈泡裝飾,感覺挺浪漫的。

我地先趁熱品嘗點心,後試冷盤淮陽小品。

食食下,飲品就到了,分別是紅棗桂圓杞子茶和麥米薏米檸檬水。

至於淮陽小品有6款,款式都真係唔少,包括陳醋紅哲頭、水晶肴肉、金絲小排骨、蓑衣黃瓜、四喜烤麩、黑松露珍珠燻糖心蛋,份量也大方。一齊上嘅乳鴿反而瘦左少少,不過烤得好香,肉質也多汁軟滑。

當中令人最驚豔的是糖心蛋!估唔到係滑溜嘅糖心蛋上面加上黑松露同些少調味,竟然將糖心蛋味道大舉昇華!令人一試難忘!

經典淮陽下午茶套餐菜餐︰
2021-04-13 234 浏览
上星期六與閨蜜前往銅鑼灣利園十里洋場,試一試他們近期火熱的中式下午茶。坐了大概15分鐘,食物由兩大盤蒸籠奉上,一盤是中式熱辣辣的點心和包點,另一蒸籠是乳鴿及不同款式的凍盤。此外一人亦可以點一杯飲品和一碗熱辣辣的粉面。我們先點了他們極力推介的楊枝甘露飲品,味道淡淡的,不大甜,但沒有他們所說的那麼好飲,下次應該要試試他們其實的熱飲,例如薏米水。此外,粉面亦有雞絲煨面及雪菜肉絲麵,我們各選一碗,大家分享來試,味道不錯。總結整個中式點心真的可以再回來一試,味道不錯,價錢亦十分實惠。