2022-03-28
棉花糖和牛壽喜燒咁特別,專登和鐘意食和牛的朋友來吃,旺角地鐵站過來都十分方便。 壽喜燒2人餐,自家制壽喜燒汁加上棉花糖做成醬汁,待應會問要生定熟點,我們2人都要叫了生點的鹿兒島A5黑毛和牛西冷/肉眼,牛質軟熟牛味幾濃,入口有點即溶感不錯。食完待應會加一點水開始煮野菜盛合。 季節野菜盛合, 入面勁多菜,豆腐,仲有蟹柳。食得壽喜燒當然配隻日本雞蛋最正,臨尾再加返個真打稻庭烏冬好滑身好味道。 這裡也有自家cocktail今次試了用人參,冬蜜,苿莉制成的飲品,來到會加上煙燻效果好靚,而且仲有陣陣香味好特別,飲落去人參味都濃,但有少少甜香,再等一陣煙燻味完結就嗅到苿莉。酒精濃度都有9度,不過勁易入口。 這裡的串燒都幾吸引就叫了幾款,仲有一個保溫的爐,放上去保持溫度不錯。 牛舌厚切保留到肉汁,嫩滑帶微燶的雞頸肉。不想食肉也有素拼串(秋葵, 蓮藕, 冬菇),我就特別喜歡蓮藕好爽口又有燒微燶感,再配個白飯最夾。