2022-09-26
自從係日本食過壽喜燒高一直對佢念念不忘,今日就同朋友book 左一間好難得先有位既十侍。內在環境好乾淨,裝修同餐具高貴典雅,再配合埋吧枱前既酒櫃,整個氣氛好舒服。我地兩個人叫左鹿兒島黑毛A5和牛二人前。店員好細心擺放好牛、配菜同日本生雞蛋,放便你打卡影完相後,佢就會放上即場整既棉花糖,淋上壽喜燒汁,為我地逐件逐件牛煮上。店員整到岩岩好,將和牛沾上蛋漿。哇,入唔即溶之餘,油脂分布得岩岩好,更要充滿牛香味,非常惹味,好有翻翻日本既感覺呀!雖然睇落去份量唔多,但其實一人吃三塊左右真係剛剛好,如果吃太多會感覺很膩。食完牛,當然要食下d配菜啦,有金菇、豆腐、蟹柳同獅子狗等,有助解牛既油膩感。另外,我地兩個人仲叫左串燒,牛舌、雞同芝士甜薯仔。三者之中,甜薯好有驚埋,芝士燒至焦焦地,更加突出左甜薯既甜。