十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
呢排氣溫驟降,又系邊爐時間啦🍲十下二人精選套餐 | 每位HKD358睇落好似好少野,但最後原來食吾晒嫁!價錢系貴,同平時任食邊爐差好遠,不過質素真系無得彈!淨系個湯底都值呢個價啦!/湯底四選一,我地簡左#火瞳花膠魚肚雞湯 ,超級足料!魚肚好爽口,花膠都好大舊。雞有半隻,肉質吾鞋口👍🏻👍🏻 仲有魚翅添啊🙀店員會先裝一碗湯比我地飲,然後撈起隻雞入廚房比師傅切件比我地食,之後就開始打邊爐啦!/1️⃣十下三寶滑:最中意系#咸蛋墨魚滑 ,好香好有口感👍🏻👍🏻;#馬蹄牛筋滑 都好食,不過就辣既,個後勁都幾勁😂吾食得辣就留意啦😂2️⃣蒜味香腸:幾juicy,但個人比較中意燒多過用黎烚🤭🤭3️⃣三星蔥醬爆貢丸:一樣好juicy,食既時候小心爆汁😂4️⃣脆炸魚骨:炸魚皮就聽得多,魚骨真系第一次見,炸到好香脆,呢舖真系骨都可以食埋🤣5️⃣寬冬粉:好有咬口,煮完吸晒成個湯既精華,不得了!比較難熟,所以要煮耐點。6️⃣蔬菜拼盤:有粟米、冬菇、白蘿蔔、娃娃菜同生菜,都好新鮮。7️⃣蟹肉蟹粉餃:好遺憾,番到黎先發覺比漏左呢個🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 試吾到😭另外個餐會每人跟一罐野飲,當然都可以加錢要其他,我地就加左十蚊要左個洛神花茶。甜甜地帶少少酸
呢排氣溫驟降,又系邊爐時間啦🍲

十下二人精選套餐 | 每位HKD358

睇落好似好少野,但最後原來食吾晒嫁!

1️⃣十下三寶滑:

3️⃣三星蔥醬爆貢丸:一樣好juicy,食既時候小心爆汁😂

4️⃣脆炸魚骨:

5️⃣寬冬粉:

6️⃣蔬菜拼盤:
有粟米、冬菇、白蘿蔔、娃娃菜同生菜,都好新鮮。

另外個餐會每人跟一罐野飲,當然都可以加錢要其他,我地就加左十蚊要左個洛神花茶。甜甜地帶少少酸,好清新。

值得一讚系服務,店員會不時過黎幫你個湯底片走d油👍🏻👍🏻

呢個盤放左吾同調味料任你自己選擇👍🏻

呢度裝修充滿懷舊特色,用左吾少懷舊裝飾品,更播住懷舊歌,都有吾少香港人帶外國朋友黎呢度呢😃
2017-11-16
  • 十下三寶滑
  • 洛神花茶
  • 花膠老雞湯
2017-11-23 275 浏览
今日好開心, 同新朋友一齊去打邊爐間鋪叫十下, 一聽就知係打邊爐啦(恰下恰下)佢裝修好有趣, 係走7,80年代路線, 舊香港感覺開頭都無留意, 食食下先發現佢一直播緊d 好懷舊嘅金曲(我唔會話我識ga, 我好後生ga 咋!!).四個人叫左兩份二人精選套餐,食完真係飽到一個點,圖中所見係二人鍋加四人配菜份.🔹龍蝦鮑魚海鮮鍋 每位$358(另加$40)我地揀左呢個湯底, 除左覺得應該會好好食之外,個賣相亦相當吸晴,大大隻龍蝦開半,相當有氣勢!! 結果唔止好睇, d 海鮮令個湯底好清甜, 唔係平時西式龍蝦濃湯個隻味,係海鮮自身餚出黎既鮮甜味,配料都好足,有鮑魚,海螺又大大粒, 好多蜆,帶子,仲有少少蕃茄提味,隻龍蝦好好肉地,成個湯底好滿意!.🍲調味料 (免費)十下嘅調味料唔搞太多花樣, 但應有嘅佢都有, 有炸蒜, 生蒜, 芫茜, 葱花, 辣椒特別少少有 醋, 麻油, 同胡麻醬(茶壺先係豉油, 唔好倒左支醋黎當豉油呀).🍲十下三寶滑三個滑都好好食, 配搭好新穎得黎,又係用返啲中式傳統野mix, 佢地分別係:臘腸鯪魚滑 - d 臘腸令到d 鯪魚滑多左一種油香味, 感覺幾有趣咸蛋蝦滑 (大推薦😍😍
今日好開心, 同新朋友一齊去打邊爐
間鋪叫十下, 一聽就知係打邊爐啦(恰下恰下)
佢裝修好有趣, 係走7,80年代路線, 舊香港感覺
龍蝦鮑魚海鮮鍋

🔹龍蝦鮑魚海鮮鍋 每位$358(另加$40)
龍蝦鮑魚海鮮鍋

🍲調味料 (免費)
特別少少有 醋, 麻油, 同胡麻醬
(茶壺先係豉油, 唔好倒左支醋黎當豉油呀)
調味

🍲十下三寶滑
咸蛋蝦滑 (大推薦😍😍😍) - 咸蛋平均分佈喺蝦滑入面, 出奇地夾, 好好食!!!
辣椒馬蹄牛肉滑 - 辣辣地嘅牛滑中間食到啲爽口馬蹄

🍲蒜味香腸
有少少似台式香腸, 好香
🍲三星葱爆貢丸
食o個時要小心d, 唔好當佢普通貢丸咁一大啖咬落去
事關佢入面係有餡ga, 一咬落去就會爆醬, d 香蒽味同湯汁會一齊爆出黎!!我就傻仔左辣親☠️
三星葱係台灣宜蘭特產,當地出名水質清澈土地肥沃,所以啲葱特別有香味。
🍲蟹肉蟹粉餃
一客有兩隻,我地兩客,岩岩好一人一隻,唔洗爭。蟹粉味唔算好重, 但個餡都好好味, 皮好薄,要小心啲落
🍲脆炸響鈴
一向都好鍾意食響鈴, 呢個無乜油益味,不過可以再脆身啲
🍲脆炸魚骨
炸魚皮食得多, 魚骨都唔係無, 但邊爐食真係第一次, 又幾香脆, 但比較硬身, 屈指一算, 應該可以浸多一秒

🍲寬冬粉
食過自熱火鍋就會知冬粉幾好食, 呢個都唔例外, 不過記得要煮耐少少, 唔易熟透ga
🍲蔬菜拼盤
打邊爐又點可以無菜, 呢個拼盤菜嘅種類好多, 有生菜,娃娃菜,冬菇,粟米,白蘿白,食落都幾新鮮
加多寶

💡果晚都幾多人嘗試walk in, 不過都fail, 想食記得book位同準時到喇!
💡十下既服務態度都好窩心,我地放左好多野,都未出聲,已經問我地要唔要返個蓋。又會主動幫我地筆啲魚滑蝦滑👍🏻👍🏻
2017-11-16
調味
加多寶
  • 蟹粉蟹肉餃
  • 三星葱爆貢丸
秋風起,又到了打邊爐的季節,是晚約了幾位吃貨「十下十下」。餐廳裝潢以八十年代屋邨作主題,充滿懷舊風情,大伙兒一起圍爐吃火鍋特別有氣氛。這次點了二人精選套餐,湯底四選一,最後我們投票選出火瞳花膠魚肚雞湯。套餐已包含各種特色配料,例如蒜味香腸、三星蔥醬爆貢丸等等,相當豐富。先呷一口湯,雞湯湯頭濃厚得很,帶點漿口的感覺,有住家的味道。店員會將原隻雞切件,想不到肉質仍能保持鮮嫩滑溜!三寶滑包括辣椒馬蹄牛筋滑、鮮打鹹蛋黃蝦滑及臘腸鯪魚滑,全都是每日新鮮製作。牛筋滑軟滑得來帶點爽口,且帶一股辣勁,頗有新鮮感。鯪魚滑混入臘腸增加口感,很有港式風味。魚骨炸得金黃香脆,放到鍋中淥幾秒就可以吃了!不過始終比較熱氣,不能吃太多。響鈴較為腍身,有點失望呢......我對這裡的豬腸粉念念不忘,所以今次另點了一份。憑經驗得知腸粉淥幾秒就要撈起,要不然會糊掉了,變得軟趴趴。腸粉滑溜得來帶點爽口,帶有陣陣米香~同行友人也感到嘖嘖稱奇,原來腸粉可以用來打邊爐!
秋風起,又到了打邊爐的季節,是晚約了幾位吃貨「十下十下」。

脆炸響鈴
響鈴較為腍身,有點失望呢......
豬腸粉

豬腸粉
2017-11-20 104 浏览
依度嘅裝修充滿懷舊氣息,啱晒而家開始轉凍嘅天氣同一大班friend圍住打邊爐。二人餐份量好多,食到最後飽到我捧住個肚走。湯底我揀左烤花生沙嗲濃湯同我東北酸菜白肉鍋湯㡳。我好鍾意個東北酸菜白肉鍋湯㡳,裏面有大量嘅酸菜同白肉,而且滾極肉質都唔會靭。最令我有意想不到驚喜嘅就一定係十下三寶滑,唔同味嘅滑都內有乾坤。蝦滑有鹹蛋,牛肉滑有馬蹄同辣椒,鯪魚滑就有臘腸,夠晒創新。脆炸魚骨脆卜卜,無論係就咁食定係用黎打邊爐都甘正甘香口,依舊有脆嘅口感。牛白胸膀油雖然全塊都係脂肪,但係店員教路只需要煮下卓8秒就食得。口感一口都唔油膩,而且仲好爽。三星蔥醬爆貢丸咬落裏面嘅蔥油瞬間爆出黎,D蒽油,而且貢丸亦夠爽口彈牙。冬瓜茶啱晒一路打邊爐一路飲,感覺上會冇咁熱氣。

二人餐份量好多,食到最後飽到我捧住個肚走。

冬瓜茶啱晒一路打邊爐一路飲,感覺上會冇咁熱氣。
懷舊香港風裝修加埋高級食材打邊爐係咩玩法?今次試咗個十下二人精選套餐(每位$358)湯底其實都好夠飽,我哋揀咗火瞳花膠魚肚雞湯補吓,配菜就包十下三寶滑、蒜味香腸、三星蔥醬爆頁丸、蟹肉蟹粉餃、脆炸響鈴、脆炸魚骨、寬冬粉同蔬菜拼盤。湯底真材實料,花膠、金華火腿同魚翅份量都唔少!配料最精采係蟹肉蟹粉餃同寬冬粉,蟹肉蟹粉餃超足料,鮮味爆燈,脆炸響鈴加寬冬粉配落個湯底,索晒啲湯汁,補到上心口!三寶滑、蒜味香腸同三星蔥醬爆頁丸表現都一流!醬料盤應有盡有有啦!整體上,無失望嘅地方,抵讚!
懷舊香港風裝修加埋高級食材打邊爐係咩玩法?

今次試咗個十下二人精選套餐(每位$358)
湯底其實都好夠飽,我哋揀咗火瞳花膠魚肚雞湯補吓,

火瞳花膠魚肚雞湯

配菜就包十下三寶滑、蒜味香腸、三星蔥醬爆頁丸、
蟹肉蟹粉餃、脆炸響鈴、脆炸魚骨、寬冬粉同蔬菜拼盤。

十下二人精選套餐

湯底真材實料,花膠、金華火腿同魚翅份量都唔少!
配料最精采係蟹肉蟹粉餃同寬冬粉,
蟹肉蟹粉餃超足料,鮮味爆燈,
脆炸響鈴加寬冬粉配落個湯底,索晒啲湯汁,補到上心口!
三寶滑、蒜味香腸同三星蔥醬爆頁丸表現都一流!
醬料盤應有盡有有啦!

整體上,無失望嘅地方,抵讚!

2017-09-14
十下二人精選套餐
2017-11-12 3846 浏览
終於試了我期待已久的十下火鍋啦!這裡的裝潢非常懷舊,舊式電視、舊式雪櫃、舊式摺椅、舊式餐具...完全是香港人的集體回憶,環境滿分!而且這裡不停播著80/90年代的經典廣東歌,還播到我偶像的偶像梅姐的歌,也是我的愛歌<心債>😍返回正題,我們點了二人精選套餐。湯底選了龍蝦鮑魚海鮮鍋!龍蝦鮑魚新鮮不在話下,你看看圖中的帶子、螺、蜆殻,超級多!!(但這些殻只是其中一部分而已。)另外還有魷魚仔、蕃茄作湯底,如此足料,難怪湯底真的非常鮮甜👍🏻眾多配料中最令我印象深刻的是三寶滑。辣椒牛筋滑加了馬蹄,鯪魚滑加了臘腸,蝦滑加了蛋黃。這是我第一次吃這樣的配搭,非常特別。這些配搭比平時吃到的更香、更有口感!其他配料如蒜味香腸亦不俗,脆炸響鈴仲正,食下去有種似蛋的腐竹或是豆香味!魚皮非常香脆,而且份量很多,結果我們吃不光🙈三星蔥醬爆貢丸真的非常多汁,我吃第一粒和第二粒時都不慎咬到爆汁彈到朋友😂蔬菜拼盤是出乎預料般大盤,非常豐富:生菜、娃娃菜、冬菇、白蘿蔔,還有應該是表面抹了牛油的玉米,可見店方處理食材時的一時不苟。寬冬粉亦同樣一大籃,放進火鍋後吸盡了火鍋的海鮮精華的鮮味😍總結就是一分錢一分貨,
終於試了我期待已久的十下火鍋啦!

返回正題,我們點了二人精選套餐。

三寶滑

魚骨

蔬菜拼盤

總結就是一分錢一分貨,食物很新鮮、高質又豐富,而且環境舒適寬敞。另附上二人套餐的餐牌給大家參考。
三寶滑
魚骨
1K
係ig 留意到呢間火鍋店好耐, 其標誌性紅綠霓虹光管招牌, 舊式圓形木枱, 紅藍傳統碗碟, 實在好有70年代舊香港情懷. 最近天氣總算轉涼番d, 搵埋fd 黎試試順便打下卡散叫menu 唔少, 選擇都多. 選擇困難我地直接選左2人套餐. 分別有$358 同$288 兩款. 菜式大致雷同, 但最大分別係湯底. 前者湯底多用海鮮海味, 除左湯底亦可作靚湯飲用. 而湯料亦可食用, 一湯三用. 而後者就有牛肉, 平衡一律決定滋補d order 個火瞳花膠魚肚雞湯.先上左調味tray, 醬料都好齊全. 醬油用金色大茶壺裝住, 貫徹懷舊路線😆落完order 好快就上齊菜, 臨食前影個大合照. 湯底呈乳白色, 一滾即可飲用. 入口香濃, 而且足料無欺場. 大大片花膠一煲都有7, 8片 (最後飽到食唔哂🙈), 雞有半隻, 再加上唔少魚肚. 咁多料難怪湯咁美味飲左2碗湯總算捨得停手. staff 見狀會主動幫忙夾起舊雞到廚房切開, 方便食用雞絕對係另一個驚喜, 原以為煲完湯, 肉質會好鞋, 都不抱太大期望. 但雞肉好嫩滑! 比起出面某些店舖切雞更嫩, 而且肥肉唔多, 連雞皮食亦無往常咁heavy 同咁有

雞絕對係另一個驚喜, 原以為煲完湯, 肉質會好鞋, 都不抱太大期望. 但雞肉好嫩滑! 比起出面某些店舖切雞更嫩, 而且肥肉唔多, 連雞皮食亦無往常咁heavy 同咁有罪惡感😂
事實上雞肉太嫩, 我同fd 都懷疑佢地用左半隻雞煲湯, 另外半隻白切另外served as dishes.

魚滑-唔好以為係普通睇落鯪魚, 墨魚, 豬肉咁簡單, 其實內有乾坤. 紅色係牛肉, 落左切碎辣椒, 食落有牛肉香又夠辣, 原以為係普通豬肉丸既我被突然而來香辣刺激到😆 愛辣既我覺得有驚喜, 不過怕辣要小心

白色係墨魚,中間夾住蛋黃, 墨魚同蛋黃咸香估唔到又幾match, 好創新combination. 不過食得多會有d 膩.

最後鯪魚夾雜住碎馬啼, 增加左多一重爽口口感. 而3者除左鯪魚, 都做到幾彈牙口感.
鯪魚texture反而偏軟腍, 可能想營造同爽脆馬啼口感大d contrast? 不過覺得都係較欣賞彈牙口感

魚皮超脆, 就算浸耐左仍然可維持到脆度, 唔錯

醬爆貢丸固名思義內有sauce 豬肉, 好香口. 蟹肉蟹粉餃都唔錯, 見到中間真係包住拆絲蟹肉, 既考功夫亦考心思. 蟹肉都香, 略嫌調味重手左偏咸左d, 如果balance 番調味會更出色

飲品加左$10追加冬瓜茶, 呢個真明智🙈因為一壺份量多過2樽好多. 佢冬瓜茶都好香, 不過對我略偏甜左d. 好似市面大部分冬瓜茶都好甜, 真想搵間做得香又少甜version

overall 價錢有點小貴, 但味道都唔錯, 而且份量比想像中要飽. 本來仲諗住追加碟牛肉, 最後食太飽😂 牛肉下次有機會再試吧

2017-11-11 134 浏览
有幸受邀去十下試食火鍋,一入內就感受到濃濃懷舊香港的味道 , 無論佈置、裝潢、座椅擺設,明顯地店主花了心思佈置成舊時香港餐廳的面貌。我們點了一個龍蝦鮑魚海鮮鍋的套餐,湯底濃郁美味,值得一讚,外面其他餐廳不會有的味道,火鍋入面材料十分足料,一大隻的龍蝦,撈不完的蜆 ,還有其他的海鮮。十下三寶滑很好吃,臘腸鯪魚滑、鹹蛋黃蝦滑味道配合得好好。蒜味香腸也十分不錯。整體來說火鍋足料,味道濃郁特別不是因為我試食而寫好說話,火鍋的確不錯

我們點了一個龍蝦鮑魚海鮮鍋的套餐,湯底濃郁美味

不是因為我試食而寫好說話,火鍋的確不錯

用餐优惠
試食活動
2017-11-08 226 浏览
呢排涼涼地 打邊爐自自然然變左晚餐首選😏十下二人套餐 $288一位十下麻辣湯底 一上枱就聞到濃烈嘅麻辣味😍蕃茄鮮魚湯底 滾左一陣就可以食左條魚先🤤 介紹下幾樣我覺得好正嘅俾大家😏1️⃣十下三寶滑 分別係臘腸鯪魚滑 馬蹄牛肉滑 同 咸蛋蝦滑極力推介呢個俾大家😍 好有口感 配搭亦非常好 味道有層次👍🏻2️⃣牛白胸膀油係脂肪呀 油香好重🙈輕輕淥五至十秒 口感爽口3️⃣脆炸魚骨同炸魚皮類似 索汁之選🤤4️⃣陳皮魚蛋淡淡陳皮味 魚蛋細細粒 都幾彈口☺️💕呢到環境好懷舊呀 仲有好多金曲聽 我邊聽邊哼歌☺️
呢排涼涼地 打邊爐自自然然變左晚餐首選😏

蕃茄鮮魚
陳皮魚蛋
手切肥牛
蕃茄鮮魚
慕名而來,訂了星期四晚六時半,下班去一試十下的二人精選套餐--火瞳花膠魚肚雞湯。十下位置非常方便,與時代廣場一街之隔。永光中心,乘lift 至2樓即達。鋪內充滿八十年代香港屋邨情懷,除左打邊爐之外,呢到環境都充滿新鮮感,多了一層氣氛,成班聚埋打個邊爐都特別唔同feel。一論調配好醬汁後,係時候揀食咩,見menu嘅卜卜蜆煲、龍蝦鮑魚海鮮鍋都好吸引。但今次,食住滋潤嘅雞湯火鍋先。火瞳花膠魚肚雞湯: 每人$358 。火鍋配料丸料、疏菜為主,以配合和突出花膠魚肚雞湯的味道。而配料則有8款之多,分別有十下三寶滑、蒜味香腸、三星蔥醬爆貢丸、蟹肉蟹粉餃、脆炸響鈴、脆炸魚骨、寬冬粉和蔬菜拼盤。花膠魚肚雞湯,材料非常足之外,原隻雞燉起、d魚肚仲好大大片添。飲落仲帶點當歸味,非常棒!十下二寶滑: 辣椒馬蹄牛筋滑、臘腸鯪魚滑和鮮打鹹蛋黃蝦滑。三滑之中最愛牛筋滑,軟滑之中食到爽口馬蹄,口感不錯之餘,還有陣陣回辣味。好棒。而臘腸鯪魚滑,加了臘腸,對我來說,也算是頗新穎的組合。整個滑雖然加了臘腸,但沒想像中那般重味和油膩。蝦滑則不過不失。蒜味香腸、三星蔥醬爆貢丸:蒜味香腸台灣腸滾了十多分鐘也沒帶爆裂開, 也一貫的

蒜味香腸、三星蔥醬爆貢丸:蒜味香腸台灣腸滾了十多分鐘也沒帶爆裂開, 也一貫的好食。醬爆貢丸非常多汁。

蟹肉蟹粉餃、脆炸魚骨:呢兩件肥身餃,蟹餡很足,唯獨蟹粉餃內有少量蟹殼。我不是炸魚骨的粉絲,不過吃落都可以。

寬冬粉蔬菜拼盤:寬冬粉類似薯粉之類,滾煮5至7分鐘上碗,非常滑身,亦不會濟口。另外,還有蔬菜、蘿蔔,冬菇,火鍋必備之類。

另加腸粉($30):淥下淥下d滑腸粉,連湯食埋!美味!

menu 如下:
2017-11-02
  • 火瞳花膠魚肚雞湯
2017-11-08 3328 浏览
當𨋢門打開,己深深感受到七十年代獅子山下舊香港的感覺。破舊的紙皮石寫着十下火鍋,進入去前還先看到一對門神在守護著大門口,音樂正在播放陳百強的舊歌,配合萬壽無彊的碗碟,一切都感覺回到過去。醬料(免費)金色水煲載着豉油,另外一樽是麻油和醋,還有葱、莞茜、蔴醬、沙茶醬、蒜蓉 、炸乾葱和辣椒。自己因應個人喜好,調配自己的醬料。十下二人套餐(@$288)湯底有五款,可以選擇一至兩款,我們選了: 養生豆乳火鍋、蕃茄鮮魚鍋。養生豆乳鍋內除了有養生的中藥材外,還有鴨血和冰豆腐。蕃茄鮮魚鍋內有蕃茄、冬瓜和一尾煎香再放湯的魚尾。大刀手切本地牛肉👍👍👍👍牛肉切成薄片,新鮮有肉味,入口嫩滑,味道鮮甜。牛白胸膀油👍👍👍👍👍這個其實是牛肩膊的脂肪,不是很多地方有得吃,切成小薄片,放入熱湯內八至十秒,口感爽彈,與一般肥膏的口感截然不同,滿口牛肉脂肪香味,值得一試。十下三寶滑👍👍👍👍三寶包括:辣椒馬蹄牛筋滑,臘腸鯪魚滑、鹹蛋蝦滑。辣椒馬蹄牛筋滑 - 爽彈新鮮的牛筋滑,加入馬蹄粒和辣椒粒,有牛肉鮮味,馬蹄的甜味和辣椒的辣味,很特別。臘腸鯪魚滑 - 鯪魚肉加入臘腸,味道更加濃香有臘味的香氣。鹹蛋蝦滑 - 蝦滑加入甘香的鹹

醬料(免費)
醬料

自己因應個人喜好,調配自己的醬料。

十下二人套餐(@$288)
十下二人套餐

養生豆乳火鍋、蕃茄鮮魚鍋

養生豆乳鍋內除了有養生的中藥材外,還有鴨血和冰豆腐。

蕃茄鮮魚鍋內有蕃茄、冬瓜和一尾煎香再放湯的魚尾。

大刀手切本地牛肉

牛肉切成薄片,新鮮有肉味,入口嫩滑,味道鮮甜。

👍👍👍👍👍

十下三寶滑

三寶包括:辣椒馬蹄牛筋滑,臘腸鯪魚滑、鹹蛋蝦滑。
臘腸鯪魚滑 - 鯪魚肉加入臘腸,味道更加濃香有臘味的香氣。
鹹蛋蝦滑 - 蝦滑加入甘香的鹹蛋黃碎, 味道更多一層次。

懷舊果皮魚蛋

果皮魚蛋更是兒時回憶,港人最愛,魚蛋帶著點點果皮香味。

蒜味香腸
👍👍👍
這是台式香腸,外皮爽脆,𥚃面的肉料調味比較甜。
蒜味香腸, 三星葱醤爆貢丸

三星葱醤爆貢丸
👍👍👍
貢丸很爽彈,咬開,裏面的葱油醬馬上爆出,食的時候真的要小心,因為很熱和㑹爆汁。

黑爽豬肉餃

餃子內是爽脆的木耳絲和豬肉碎,感覺清新健康。

脆炸響鈴

把響鈴放入湯內一灼,馬上夾起,外面索滿湯汁,裏面還保留少許脆口,美味可口。

👍👍👍👍👍
脆炸魚骨

一般吃到的大多只是炸魚皮,但這是炸魚皮連骨,魚骨炸得酥脆,真是食魚唔駛𠼱骨。

冬粉

粉條煙靭有彈性,可因應個人喜好軟硬調較時間,我個人喜歡煙靱些,所以放入湯內十秒左右便撈起。

蔬菜拼盤

蔬菜內有生菜、粟米、娃娃菜、白蘿蔔和鮮冬菇。

洛神花茶(+$10)
洛神花茶

二人份 +$10 有一jar, 酸酸甜甜的洛神花茶很醒胃。

霓虹燈光招牌

地下舖上破爛的紙皮石及英泥地,打造七十年代的環境

室內擺設舊家電、家具,形造懷舊氛圍。
洛神花茶
2017-11-02 125 浏览
天氣開始涼啦~代表又可以十下十下😆 冬天最中意既活動就係打邊爐! 一直都久仰十下大名好耐,終於有機會試啦☺️ 主打七八十年代,播住啲舊歌,用住啲復古餐具,好有味道👉🏿✨叫左個十下二人精選套餐 (龍蝦鮑魚海鮮鍋 )另加 40💸 已包醬料同2罐野飲:)📌海鮮鍋十分足料,上至龍蝦鮑魚,下至蜆帶子類..海鮮鍋更加清甜,龍蝦夠彈牙又有膏😍帶子都好飽滿,用左滿滿既海鮮但一啲都唔腥架!食海鮮都夠晒飽😆📌套餐內頗多特色配料!個人最愛蒜味香腸😍係台灣腸既味道好好食👍🏿另外佢既十下三寶滑都好特別!蝦滑入面加左蛋黃😍食落有驚喜,蝦肉配蛋黃出奇地好食~魚肉又會加臘腸,牛肉丸加左辣椒馬提,脆卜卜又辣,好新奇🤤📌仲有個脆炸魚骨都係出面好小有既..好似魚皮喧但係更加硬更脆,口感👍🏿👍🏿中意食海鮮又中意打邊爐既你地快啲go go go 去十下十下十下啦😆
天氣開始涼啦~代表又可以十下十下😆
主打七八十年代,播住啲舊歌,用住啲復古餐具,好有味道

👉🏿✨叫左個十下二人精選套餐 (龍蝦鮑魚海鮮鍋 )
另加 40💸 已包醬料同2罐野飲:)

📌海鮮鍋十分足料,上至龍蝦鮑魚,
下至蜆帶子類..海鮮鍋更加清甜,龍蝦夠彈牙又有膏😍

2017-10-26 129 浏览
因為天氣轉涼再加上女朋友都想打邊爐就揀左銅鑼灣呢間「十卜火鍋」由於事前,已經看過食評,對食物款式大概都有印象。我地都留左兩位,晚上八時半,到達門口數分鐘已經安排好位置。先講環境,呢度既裝修,擺設,餐具都是以「舊式香港」為主,見到有懷舊霓虹招牌,鏡。連餐具都用番一d比較古色的配搭。一坐低,我地就揀左「卜卜蜆」火鍋湯底二人套餐再加上碟小的本地手切牛肉蜆數量都多,不是十多隻了事。鍋到左之後,店員建議可以嚐幾口湯,因放了少許辣椒絲,同清酒煮蜆差不多感覺。只是蜆的鮮味不夠甜個人覺得。店員稍後亦主動走黎幫手撈起蜆,另外用一個大碗裝起,防止蜆變得老身,非常貼心蜆數量不少隨後店員,一併將套餐內的餸菜連牛肉送上。由於太肚餓關係,並沒有遂一為所有食物拍照。😅二人套餐包括:十下三寶滑:有驚喜之作,牛筋配爽口馬蹄,鯪魚肉配有臘腸在內及蝦子,蝦滑配上咸蛋黃。唔知以前係真係有呢三種丸定係首創,創意度十足,味道都可以配合得幾好,讚👍🏻 9/10惹味香腸:香腸只有4條,不過咬落口,啖啖甜味既肉,配合打邊爐,有意想不到風味。 8/10 三星蔥醬爆貢丸:聽說三星蔥好像是台灣特產,蔥就好似無食到,但咬落,入面有餡,肉汁豐富
因為天氣轉涼再加上女朋友都想打邊爐

二人套餐包括:

十下三寶滑:

惹味香腸:

三星蔥醬爆貢丸:
聽說三星蔥好像是台灣特產,蔥就好似無食到,但咬落,入面有餡,肉汁豐富,口感還好。 7.5/10

蟹肉蟹粉餃:
呢個餃每人得一隻,上台之後,我望左幾眼,心想咁普通既
點知一咬,入面蟹肉已經熟到淋晒,不過咬落d汁出晒黎,夾埋蟹粉同蟹肉,口感一流。可惜我夾起時,整爛左,建議唔好擺太落,皮穿了就不好了
9/10

脆炸響鈴:
正常響鈴,無特別。6/10

脆炸魚骨:
因為有魚骨關係,特別硬同脆,淋多幾淋先食,不過不失。 5/10

寬冬粉:
食過食評話呢個幾好食,可能個人喜好問題,唔中意食咁有嚼口既麵或粉,而且無完全吸收湯底精華。可能係我放落去時間唔長掛,但麻麻地呢個粉
4/10

蔬菜拼盤:
菜方面都好甜,冬菇幾好食,係種類方面比較少。如果可以有金菇就最好喇haha
7/10

本地手切肥牛:
幾「稔」口,唔算太肥,都好嚼口,不過份量同價錢就有點不算太正比,哈哈。
所以就..6/10啦

2017-10-25
  • 十下三寶滑
2017-10-24 134 浏览
天氣開始轉涼,友人想,想去登龍街的「十下」,一齊烚吓烚吓夠熱鬧。 電梯一打開,八十年代的舊屋邨裝潢呈現眼前,滿載著香港的老情懷,也頗有家的窩心感覺。一大張圓枱,適合一大班人圍於圓圓一桌,聚在一起烚吓烚吓。 十下二人精選套餐 $358/位,四選一湯底,我們要了火瞳花膠魚肚雞湯,火鍋配料包括有十下三寶滑、蒜味香腸、三星蔥爆醬爆貢丸、蟹肉蟹粉餃、脆炸響鈴、脆炸魚骨、寬冬粉和蔬菜拼盤,也包2罐飲品和醬料費用,另加一服務費。 兩人,坐於靠牆的一張方枱。點菜後,侍應逐一送上調味料、湯底和火鍋配料。滿滿地,攤滿了一桌,好不豐富的﹗ 打邊爐,一般人都喜歡「混醬」。小妹,素來喜歡吃原味,不屑一看也﹗ 火瞳花膠魚肚雞湯湯底絕對真材實料,以滋補養生補氣的食材如原隻雞、火腿、紅棗、杞子、花膠和魚肚熬煮至乳白色,湯頭清亮不混濁。未開始打邊爐前,店員叫我們先搯一碗湯品進補一下。呷一口湯頭,味道鮮美,且含豐富膠原蛋白,滋陰養顏,女士必愛。 接著,店員會把雞隻切成細件,方便客人食用。 打邊爐的配料,有鮮爽健盈的蔬菜拼盤、蟹肉蟹粉餃隻、脆炸響鈴、 脆炸魚骨、寬冬粉、十下三寶滑、蒜味香腸和三星蔥醬爆貢丸

十下二人精選套餐 $358/位,四選一湯底,我們要了火瞳花膠魚肚雞湯火鍋配料包括有十下三寶滑、蒜味香腸、三星蔥爆醬爆貢丸、蟹肉蟹粉餃、脆炸響鈴、脆炸魚骨、寬冬粉和蔬菜拼盤,也包2罐飲品和醬料費用,另加一服務費。

接著,店員會把雞隻切成細件,方便客人食用。

打邊爐的配料,有鮮爽健盈的蔬菜拼盤蟹肉蟹粉餃隻、脆炸響鈴、 脆炸魚骨寬冬粉、
十下三寶滑、蒜味香腸和三星蔥醬爆貢丸

小妹素來喜歡香脆之物,脆炸響鈴脆炸魚骨當然逃不過小妹的大口了﹗兩者稍稍放入鍋中2 秒左右即可吃用,稍嫌後者較為硬實。

三星蔥醬爆貢丸湯汁滿瀉,貢丸口感扎實;寬冬粉由綠豆製成,晶瑩通透的,口感煙韌彈牙,更可以吸盡湯料精華,滋味無窮。粟米和生菜等,也甜美鮮嫩可口。

十下三寶滑分別有辣椒馬蹄牛筋滑、鮮打鹽蛋黃蝦滑及港式滋味臘腸鯪魚滑,小妹最愛鹹蛋黃蝦滑,既有鹹蛋之鹹香,又有蝦肉的鮮爽。

謝謝友人的禮物。

2017-10-15
2017-10-22 244 浏览
銅鑼灣既呢間火鍋熱店主打懷舊風,無論裝修定係餐具都營造到懷舊既感覺,仲要有得一邊聽住80年代既金曲,一邊落住野食十下十下,真係好有FEEL🎶👁‍🗨 十下精選二人套餐 + 冬瓜茶(瓶)💲358/1位 + 10打邊爐緊係要揀個好既湯底,話曬成兜野啲味都係睇佢頭😂呢個套餐既湯底有得四揀一,我地揀左個一般火鍋店唔會見到既補身火瞳花膠魚肚雞湯😎煲左一陣之後店員就幫我地撈起左隻半邊雞,比我地就咁飲下啲湯☕️隻雞比預期中好得多,啲雞肉不特止無鞋仲要係嫩滑既🐔個湯飲落感覺腍腍地,應該係啲膠質慢慢出緊黎😏不過其中一個要留意既就係花膠魚肚啲膠質搞到成兜野好易黐底,要間唔中搞下個底先得😳落左野食等佢滾既時候就混醬,我鍾意好似食百味咁醬油撈蒜,感覺香口啲😛特別推介幾樣野食,其中一樣係🌟蟹肉蟹粉餃,餃子個皮都幾薄,落既時候小心啲,唔好整穿個皮,入面係爆曬餡既蟹肉同埋蟹粉,食落真係幾重蟹味🦀另一樣推介既係🌟十下三寶滑,三寶有鮮打鹽蛋黃蝦滑、辣椒馬蹄牛筋滑、港式臘腸鯪魚滑,聽到啲名已經覺得好有特色,食落亦都真材實料🤗最鍾意鮮打鹽蛋黃蝦滑,因為間唔中真係有啲鹹蛋黃,同🦐滑係幾夾🥚辣椒馬蹄牛筋滑亦都唔錯,有少少辣辣地夠惹

十下精選二人套餐

蟹肉蟹粉餃

十下三寶滑

另一樣推介既係🌟十下三寶滑,三寶有鮮打鹽蛋黃蝦滑、辣椒馬蹄牛筋滑、港式臘腸鯪魚滑,聽到啲名已經覺得好有特色,食落亦都真材實料🤗最鍾意鮮打鹽蛋黃蝦滑,因為間唔中真係有啲鹹蛋黃,同🦐滑係幾夾🥚辣椒馬蹄牛筋滑亦都唔錯,有少少辣辣地夠惹味,加埋馬蹄食落好爽口☺️因為個人本身唔太好臘腸,所以就算港式臘腸鯪魚滑啖啖臘腸肉我都無咩興趣

三星蔥醬爆貢丸 、蒜味香腸

仲有一樣要推介就係🌟三星蔥醬爆貢丸,三星蔥係台灣出產,香港比較少有既,夾到上黎熱辣辣要攤返陣先好食,因為入面真係爆汁,幾有驚喜😈至於好似臘腸既蒜味香腸,食落係台灣腸既味道😮

脆炸響鈴

六條脆炸響鈴同平時食開既差唔多,唔會話好油膩越食越濟,不過不失💁🏻

脆炸魚皮

脆炸魚皮就食得多,但係呢個餐包既係比較少見既脆炸魚骨🐟望落好多好大條既骨,其實煲煲下會淋左係可以連骨食架🤔不過個人口味始終都係鍾意香口脆卜卜既炸魚皮多啲🙊

寬冬粉

呢個貌似粉絲但係比粉絲粗既其實係寬冬粉,放落去之後變左透明就食得,食落好彈牙兼夾有咬口,對於我呢啲煙韌控黎講夠曬過癮👻

蔬菜拼盤

食到咁上下要食返個蔬菜拼盤消下濟,有蘿蔔、冬菇、粟米、娃娃菜同埋生菜🥕🌽🥗

冬瓜茶

呢度無平時打邊爐飲開既竹蔗茅根,所以就叫左壺冬瓜茶,飲落唔會話太甜,都頗為解渴💦

仲有不得不提既就係呢度既服務質素👍🏻,每個職員都好好,差吾多每次經過張枱都會望下我地個爐洗吾洗較大或者較細少少個火🔥,亦都會定期幫你加水💧,係呢一方面真係加左分🤓

整體黎講呢個套餐幾有份量,自認大食既我地就算清得曬啲野食都真係捧住個肚咁走🐷

🔛 整體評分(7.5/10)
十下精選二人套餐
蟹肉蟹粉餃