十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2018-01-19 1547 浏览
十下二人套餐🍲$288; 8.5/10💡湯底:番茄鮮魚鍋🍅,胡椒豬肚湯🌶💡推介:大刀手切本地牛肉,果皮魚蛋,三寶滑,脆炸魚骨🥩🍴今次試咗銅鑼灣呢間好多人食嘅邊爐👍🏼佢有兩款套餐,一款288/ 位,另一款就係358/位不過個套餐都真係包咗幾多嘢,其實3個人食再散叫啲嘢都可以,食完好飽🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️湯底方面我哋比較鐘意胡椒豬肚湯🍲,好香口而且胡椒味都好重,亦都好足料😍番茄鮮魚湯🍅🐟其實都好好味嘅,比較鮮甜,同埋真係有成條魚喺底,都幾滑架😍但係相對上就冇咁特別配料方面都好有特色,手切牛肉好正,好爽口,入口鮮甜牛味重🥩另外果皮魚蛋都出奇地好好食!爽口彈牙同埋真係新鮮嘅☺️🍢至於三寶滑其實係辣椒馬蹄牛筋滑、鮮打鹹蛋黃蝦滑同埋臘腸鯪魚滑🍢🍤全部都好有特色,同埋好彈牙有嚼勁最鐘意就係蝦滑👍🏼仲有好多其它配料都好好味架,例如個炸魚骨🐟,有別於平時嘅魚皮,會再炸得香啲脆啲🤤寬冬粉係類似薯粉啲frd😂,放落番茄個湯底好索湯🍜整體黎講都幾高質,值得一試😆
十下二人套餐🍲
$288; 8.5/10
💡湯底:番茄鮮魚鍋🍅,胡椒豬肚湯🌶
💡推介:大刀手切本地牛肉,果皮魚蛋,三寶滑,脆炸魚骨🥩

🍴今次試咗銅鑼灣呢間好多人食嘅邊爐👍🏼
佢有兩款套餐,一款288/ 位,另一款就係358/位

但係相對上就冇咁特別
配料方面都好有特色,手切牛肉好正,好爽口,入口鮮甜牛味重🥩

另外果皮魚蛋都出奇地好好食!爽口彈牙同埋真係新鮮嘅☺️🍢
全部都好有特色,同埋好彈牙有嚼勁
最鐘意就係蝦滑👍🏼

寬冬粉係類似薯粉啲frd😂,放落番茄個湯底好索湯🍜
整體黎講都幾高質,值得一試😆
  • 懷舊果皮魚蛋
  • 大刀手切本地牛肉
2018-01-14 1271 浏览
一間裝潢是懷舊家居的設計,就連我都未經歷過這年代的家居擺設,感覺幾有趣,吃起飯來都感覺像是在家跟朋友或家人一起用膳。我們一行二人,點選了「十下二人精選套餐(每位$358)」,此套餐湯底可四選一,不過我們就另加$40 要「龍蝦鮑魚海鮮鍋」及加$10 要「冬瓜茶」(原本餐包2罐汽水)。「十下二人精選套餐(每位$358)」火鍋食材:十下三寶滑蒜味香腸蟹肉蟹粉餃脆炸響鈴脆炸魚骨寬冬粉蔬菜拼盤難得在港可以喝到台灣的冬瓜茶,當然要必點,但味道太甜,甜得像喝糖水,不太合我口味,感覺亦不太健康,希望下次再來會有所改善。由於我們不太慣食火鍋沒牛肉,於是忍不著要滿足一下,單點叫了一份大刀手切本地牛肉(小)200g  $158,牛味非常新鮮濃厚,份量都不算少,吃下吃下就終於知飽了。當海鮮鍋食材熟透了,店員會為客人撈出海鮮,以免過熟變得口感過韌。海鮮鍋裡面有多種海鮮,雖然細細隻,但勝在種類多。店員更細心提議未開始放火鍋料時,每人先裝一碗海鮮湯底當湯喝,果然是很好的建議,湯底除了海鮮味鮮甜突,當中的蕃茄更是湯底的精髓。餐牌:
「十下二人精選套餐(每位$358)」火鍋食材:
蔬菜拼盤
海鮮鍋裡面有多種海鮮,雖然細細隻,但勝在種類多。
餐牌:
2018-01-12 120 浏览
Suppa has always been on my top list for Hotpot! If you are fond of something moist, coconut chicken soup was the top choice I recommend!First of all, the pot came aromatic and hearty, with plentiful of coconut pieces and tender chicken in it!The staffs served us closely, filtered the chicken for us after boiled.Then it comes to the ingredients! The set for two came with my favorite 脆炸響鈴, 寬冬粉, which was something like 薯粉 and 三星蔥醬爆貢丸, excitingly juicy in your mouth!Above all, the soup base was th

Above all, the soup base was the most impressive part that none could criticize! You don’t even have to dip soy sauce nor garlic to flavor your bite! IMPRESSIVE Hotpot experience!

椰子燉雞湯
十卜三寶滑
三星蔥醬爆貢丸

• 洛神花茶
  • 椰子燉雞湯
2018-01-09 124 浏览
冬天一定係打邊爐的節奏☃️好欣賞裝潢咁有特色的火鍋店,而且空間感十足岩哂gathering啊!餐具亦都充滿本土特色😍想食記住訂位,當晚全場爆滿好多人等位~值得一讚的是醬料很豐富😍任你選擇!#十下二人精選套餐 每位$358 已包醬料費湯底4選1 : 龍蝦鮑魚海鮮鍋 (另加$40)十下三寶滑、蒜味香腸、三星蔥醬爆貢丸、蟹肉蟹粉餃、脆炸響鈴、脆炸魚骨、寬冬粉、蔬菜拼盤先講湯底,我們選了 #龍蝦鮑魚海鮮鍋 🦐原隻龍大隻到丫😍😍😍蝦同鮑魚新鮮又彈牙,仲有象拔蚌、本地鮮帶子、扇貝、翡翠螺、魷魚同鮮蜆,配上香濃蕃茄湯🍅真係非常足料😋湯底鮮甜👍🏻最中意係#十下三寶滑 ! 有辣椒馬蹄牛筋滑🌶鮮打鹹蛋黃蝦滑🍤同臘腸鯪魚滑🐟配搭創新,味道都好夾😝以前從來無試過💕另外跟餐加了$10轉酸梅湯霍洛神花茶🌸非常解渴消膩,打邊爐必試😍
冬天一定係打邊爐的節奏☃️
好欣賞裝潢咁有特色的火鍋店,
而且空間感十足岩哂gathering啊!
餐具亦都充滿本土特色😍
想食記住訂位,當晚全場爆滿好多人等位~
值得一讚的是醬料很豐富😍任你選擇!

#十下二人精選套餐 每位$358 已包醬料費
湯底4選1 : 龍蝦鮑魚海鮮鍋 (另加$40)

先講湯底,我們選了 #龍蝦鮑魚海鮮鍋 🦐
原隻龍大隻到丫😍😍😍

另外跟餐加了$10轉酸梅湯霍洛神花茶🌸
非常解渴消膩,打邊爐必試😍

2017-12-21
  • 蔬菜拼盤
  • 洛神花茶
  • 醬料
2018-01-08 78 浏览
叫了一個椰子雞煱同埋一個清湯+麻辣湯。食品物質素唔錯但冇驚喜。飲茶的話有兩款揀,用啤酒樽裝住,非常特別。環境一流超懷舊,見到一部舊雪櫃,雪櫃面有枝雞毛掃。服務員超nice! 全場播懷舊廣東歌!
2018-01-07 1417 浏览
sem break 訓到自然醒 是常識吧~佢唔知做咩提早咗收工, 又唔知何來嘅狠心... 猛咁打電話黎叫醒我, 話佢 chic 起條筋好想打邊邊...我無奈地番訓咗 n 次後, "準時" 出到去銅鑼灣揾佢... XD個人未醒, 我真係諗吾到去邊打邊邊好, 好在黎過幾次嘅十下有做午巿 lunch 時段都開嘅!佢又係開心仔混醬啦响度~set 堅係抵得多嘅其實, 但係... 作為早餐黎講, 我想 "食清啲", 唔想一起身就食陳皮魚蛋同蒜香腸, 所以就任性地同佢講 我想散叫, 菜類主打~睇佢混得幾開心...每次上黎, 都好有家嘅感覺...番番去細個哥陣咁...可㤨婆婆對腳痛又怕搭車頭暈...唔係嘅話, 我真係好想同婆婆黎 "回到過去" 呀!!!場景真係好似細個婆婆湊我嘅屋企咁...我都係例: 蕃茄鮮魚湯, 佢話比我補下 所以叫個養生豆乳鍋比我食喎~拿拿聲飲番碗由細到大嘅 "賣飛佛" 先~心情靚曬, 笑番曬~ (被硬叫醒, 心情總有不爽, 你懂的 bro!)除咗佢好想好想好想食嘅牛牛, 我地都係菜菜子朋友~我無飯面唔得架, 所以... 叫埋烏冬同銀針粉~蔬菜拼盤豆苗菜質量好 ok 架, 佢肉食怪
sem break 訓到自然醒 是常識吧~

佢唔知做咩提早咗收工, 又唔知何來嘅狠心...

個人未醒, 我真係諗吾到去邊打邊邊好,
好在黎過幾次嘅十下有做午巿 lunch 時段都開嘅!

佢又係開心仔混醬啦响度~

set 堅係抵得多嘅其實,

睇佢混得幾開心...

每次上黎, 都好有家嘅感覺...
番番去細個哥陣咁...

可㤨婆婆對腳痛又怕搭車頭暈...
唔係嘅話, 我真係好想同婆婆黎 "回到過去" 呀!!!
場景真係好似細個婆婆湊我嘅屋企咁...

我都係例: 蕃茄鮮魚湯,
佢話比我補下 所以叫個養生豆乳鍋比我食喎~

拿拿聲飲番碗由細到大嘅 "賣飛佛" 先~

除咗佢好想好想好想食嘅牛牛, 我地都係菜菜子朋友~
我無飯面唔得架, 所以... 叫埋烏冬同銀針粉~

豆苗

菜質量好 ok 架, 佢肉食怪都猛食~

魚皮
我鍾意呀, 今次係大大塊香香脆嘅~

手切本地牛肉 (小)
佢開心仔話牛味濃而林滑, 佢話: 自己食曬一碟 just fit!
HAHA~

蜂巢凍豆腐
(我未訓醒無睇清, 原來養生鍋中有, 所以吾使散叫都得)

佢點都要扭食嘅響鈴

讚歧烏冬 & 銀針粉

我食得好開心, 讚歧烏冬同蕃茄湯底好夾,
幾乎無分比佢食...

hehe...

staff 由開店至今 都係勁 nice nice 啊~
甜妹妹仲幫我地 'pit' 走啲泡, omg 太貼心喇!!!

p.s.
養生鍋夾肉多啲, 煮菜有啲苦味, not my cup of tea...
  • 蕃茄鮮魚湯
  • 讚歧烏冬
  • 本地手切牛肉
  • 炸魚皮
2018-01-06 121 浏览
十下二人精選套餐🥘(每人$358)可從四款湯底選擇,今次點了美肌滋潤的火瞳花膠魚肚雞湯🐔,在加湯底和其他材料稀釋前,先喝了兩大碗清香鮮甜的魚肚雞湯🤤湯底材料豐富且新鮮,半隻白切雞肉嫩滑,點沙茶醬吃一流!套餐另外包括十下三寶滑、蒜味香腸🐽、三星蔥醬爆貢丸、蟹肉蟹粉餃🥟、脆炸響鈴、脆炸魚骨、寬冬粉、蔬菜拼盤🥗和飲品。兩個人吃得捧著肚皮離開🙈蟹肉蟹粉餃和鮮打鹹蛋黃蝦滑是必點!三寶滑包括辣椒馬蹄牛筋滑🐮、鮮打鹹蛋黃蝦滑🍤和臘腸鯪魚滑🐟☺️價錢雖然不便宜,但用料和份量對得上價錢😋 有興趣記得訂位,平日晚上已經座無虛席。食物 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️1/2服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢 ⭐️⭐️⭐️1/2📍地址: 十下火鍋Suppa🥘銅鑼灣登龍街28號永光中心2樓 #hkgoodeatscwb
十下二人精選套餐🥘(每人$358)

食物 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️1/2
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢 ⭐️⭐️⭐️1/2
2017-12-31 104 浏览
今日同一家人去左銅鑼灣,諗起之前有朋友介紹過附近有間幾有特色既火鍋店,於是就決定去試下。一入門口,裝修佈置果然別有一番風味,有懷舊感覺,連碗筷都係我小時候果D款色有時去打邊爐,選食咩配料同湯底都好頭痛,今次簡單D, 直接選兩個2人餐,加上老婆唔食牛,呢個一流湯底我地要左火瞳花膠魚肚雞湯,一D都唔欺場,湯料十足入面有半隻雞仲有大大既花膠湯底加左北芪,杞子,飲落有陣陣藥材味道,雞同火腿鮮味亦都突出,冬天補身一流。魚骨炸到卜卜脆,好似食緊炸魚皮咁。蟹肉蟹粉餃,鮮味十足,蟹肉頗多,唔係得幾條絲蒜味香腸,估唔到原來台腸同火鍋幾夾,好好食三星蔥醬爆貢丸,呢個真係要好小心食,肉丸入面既湯汁比正常多,十分彈牙寬冬粉,感覺係比較幼身既河粉,入口好順滑,吸收埋湯汁,唔錯不得不提三色滑,包括麻辣馬蹄牛滑,咸蛋蝦滑,臘腸鯪魚滑。三個都未試過三款都好彈牙牛滑麻辣味頗重,加埋爽脆馬蹄粒,我個人最欣賞蝦滑亦幾鮮味,混合少少咸蛋,增加咸香味道鯪魚滑加臘腸,聽落好創新味道不錯由響鈴做今餐結尾吧,由於侍應會不斷加雞湯,到最尾變成濃濃湯汁,響鈴吸收晒雞湯精華不得了情懷,味道都另家人十分滿意的一餐

湯底我地要左火瞳花膠魚肚雞湯,一D都唔欺場,湯料十足

入面有半隻雞

仲有大大既花膠

魚骨炸到卜卜脆,好似食緊炸魚皮咁。

蟹肉蟹粉餃,鮮味十足,蟹肉頗多,唔係得幾條絲

蒜味香腸,估唔到原來台腸同火鍋幾夾,好好食

寬冬粉,感覺係比較幼身既河粉,入口好順滑,吸收埋湯汁,唔錯

不得不提三色滑,包括麻辣馬蹄牛滑,咸蛋蝦滑,臘腸鯪魚滑。
三個都未試過
三款都好彈牙
牛滑麻辣味頗重,加埋爽脆馬蹄粒,我個人最欣賞

蝦滑亦幾鮮味,混合少少咸蛋,增加咸香味道

鯪魚滑加臘腸,聽落好創新
味道不錯

不得了

情懷,味道都另家人十分滿意的一餐
2017-12-29 124 浏览
今次其實已經係第3次黎到”十下”打邊爐今晚再黎 龍蝦鮑魚海鮮鍋🐙🦑🦐🦀呢個鍋鮮甜到不得了 基本上 唔洗點任何醬油已經好好味 而且每樣海鮮都啖啖肉仲會有專人 會提提你 要食邊種海鮮先 怕會過熟 唔好食☺️☺️ 好貼心。
今次其實已經係第3次黎到”十下”打邊爐
今晚再黎 龍蝦鮑魚海鮮鍋🐙🦑🦐🦀

2017-12-26 1818 浏览
中國人有句說話叫做《冬大過年》,今日帶爸爸媽媽去食飯預祝冬至又怎麼可以馬馬虎虎呢!天寒地凍去打邊爐就最啱,經朋友介紹知道銅鑼灣有間叫<十下>的火鍋店主打懷舊老香港路線,一於就試試它吧等位的時候看見門口放了2張充滿懷舊風格poster,未吃都已經好期待哦!等了一會兒才可以安排入坐,內裡果然充滿老香港情懷的裝修和擺設,勾起了爸爸媽媽不少往事回憶呢。預祝做冬當然要吃得豪氣一點,所以我們選了這個貴一點的套餐。話明要豪氣,湯底當然選<火瞳花膠魚肚雞湯>啦奶白色的湯底除了有火瞳翅,花膠和魚肚外還有紅棗杞子和香蔥。湯底滾起後香味撲鼻,我們都忍不住先喝一碗,湯底香濃醇厚而且還好像有淡淡的藥材味呢這個湯底用料矜貴,當然要另外夾起食材先吃啦!!半邊雞嫩滑味濃,花膠又大又厚,火瞳翅數量多得可以用筷子夾起。喝過第一次湯底後便可以再要求另加湯認真打邊爐,等待湯底滾起的時候可以吃這個《脆炸魚骨》。其實說是魚骨但我覺得比較像魚皮多一點,炸得酥酥脆脆再加上調味粉,香口得來又惹味,好邪惡喔湯底滾起後當然第一時間要吃響鈴,輕輕浸泡三秒就既可以保持響鈴的豆香又可以吸到湯底餃子不是其他普通的貨

預祝做冬當然要吃得豪氣一點,所以我們選了這個貴一點的套餐。

火瞳花膠魚肚雞湯

話明要豪氣,湯底當然選<火瞳花膠魚肚雞湯>啦

這個湯底用料矜貴,當然要另外夾起食材先吃啦!!

蟹肉蟹粉餃

餃子不是其他普通的貨色,內裡是蟹肉和蟹粉呢!!
餃子皮薄餡靚,輕咬一口便盡嚐到蟹的精華,整個口腔也是蟹蟹蟹蟹味呢。

十下三寶滑

三寶滑亦是自家制菜式。紅色的是辣椒馬蹄牛筋滑,淡橙色是鹹蛋蝦滑,灰色的那個當然是臘腸鯪魚滑。
牛滑爽彈味濃,加入馬蹄粒和辣椒粒後口感和牛味更見突出。
蝦滑彈牙,加入鹹香的鹹蛋後更加惹味。
鯪魚滑加入臘味後層次更勝一籌呢!!

三星蔥醬爆貢丸及蒜味香腸

臺灣的三星蔥出名之處在於香氣足且口感嫩。用於在自家製的醬爆貢丸內令到貢丸味道和口感也多一重層次

提提大家吃這個是真的要小心,因為醬爆程度極高,小心燙到咀或噴到對面

蔬菜拼盤

另外還有新鮮的蔬菜拼盤,吃了這麼多肉肉可以平衡一下。

寬冬粉

如果男士還未夠飽還可以吃這個寬冬粉,煮好後晶瑩通透口感像河粉,不錯哦

最後連加一服務費後四位共$1575結賬,包括四罐罐裝飲品,價錢還可,只要能氹得爸爸媽媽高興便值得喔
2017-12-20
火瞳花膠魚肚雞湯
三星蔥醬爆貢丸及蒜味香腸
2017-12-19 204 浏览
是夜銅鑼灣找火鍋食, 見食評不俗兼有80年代裝潢的十下,就今晚試試😌7時到達,好在早到,因為他們分了時段,我們8:30便要交檯。 坐下當然先選鍋底 :侍應都細心介紹鍋底, 最後選了十下麻辣鍋 + 番茄鮮魚鍋, 魚居然是一整半條魚先放入鍋中, 待一滾起便撈魚出來先吃, 魚肉很滑很新鮮, 同時也令煲中的湯很鮮甜,另外麻辣方面很香,入面也有豆卜及鴨血, 很入味的 由於我們點了二人套餐, 我們就等美食送來,值得一讚是平時兩人食火鍋點的食物種類很局限(因為二人點食每碟也不只給兩人),但在這裡點一個套餐,所有打邊邊爐想吃的食物也可以全食到了炸魚骨很好食,炸得香口熱辣, 邊食邊等湯滾陳皮魚蛋是街邊好食那種魚蛋, 用來打邊爐不但好夾也很特色,不是每間火鍋店也有二人份量其實很多,而且有寬東粉, 在麻辣鍋那邊煮一流看圖便見食物新鮮, 牛有咬口及牛味夠 最重要是價錢ok, $634兩人埋單。

,另外麻辣方面很香,入面也有豆卜及鴨血, 很入味的

炸魚骨很好食,炸得香口熱辣, 邊食邊等湯滾

二人份量其實很多,而且有寬東粉, 在麻辣鍋那邊煮一流

看圖便見食物新鮮, 牛有咬口及牛味夠

最重要是價錢ok, $634兩人埋單。
2017-12-13
  • 懷舊果皮魚蛋
  • 大刀手切本地牛肉
2017-12-17 230 浏览
今日天氣凍,得13度,最岩打邊爐,咁岩朋友介紹,銅鑼灣有間懷舊特色火鍋,我們決定去試。我們入到店內已感受到80年代既氣氛,而且會播好多舊歌(梅姐:將冰山劈開)很有氣氛!店內清潔。我地揀左2人餐,有11款式食物揀,份量絕對夠(下面有圖)。有多款醬料比你選擇湯底揀左沙爹同蕃茄魚湯,特別魚湯係使用成隻魚調製,絕對足料,湯底又鮮甜!響鈴夠脆,唔厚料,好味,醬爆貢丸彈丸,而且內裡肉味夠同爆漿多汁,我最鍾意手切牛肉,肉味夠,嫰滑有咬口丸類方面最鍾意陳皮魚蛋,彈牙,鮮味足,好食。炸魚皮厚切,夠脆夠味,啖啖魚皮,正!蔬菜新鮮爽甜,高質素!最後,員工服務態度好,會主動加湯,執野,加上食物不錯,絕對有質素!HKD634 絕對值,下次我會再黎惠顧。

店內清潔。

我地揀左2人餐,有11款式食物揀,份量絕對夠(下面有圖)。

有多款醬料比你選擇

我最鍾意手切牛肉,肉味夠,嫰滑有咬口

丸類方面最鍾意陳皮魚蛋,彈牙,鮮味足,好食

炸魚皮厚切,夠脆夠味,啖啖魚皮,正!蔬菜新鮮爽甜,高質素!

2017-12-16
朋友好大食但係又唔想肥,通常我哋就會變咗係下午或者中午時段去食放題或任食邊爐,不過唔係間間餐廳都會開放中午,因為中午未必有太多人選擇食打邊爐或者放題。首先一坐低就有好豐富嘅調味料,可以自己慢慢溝。見到食評裏面好多人都係選擇花膠湯底,但係今次我就比較特別,揀菊花湯底!白玉菊花裏面嘅湯頭係用雞骨同埋豬骨牛仔而成,仲有養生白菊花、鮮魚、杞子、淮山同埋冬瓜丸子同埋加入黃菊所以味道係非常清香,唔會油膩,真係芳香撲鼻!未食之前梗係要飲一飲個湯底,好有鮮味,裏面係配搭左包括雞肉,豬肉,魚和蝦,如果多啲人就仲好,可以一齊分享呢一份鮮味。裏面已經有半隻新鮮雞,唔需要煮好耐,啱啱熟就可以食。店員仲幫我地切埋,好香滑又新鮮。除此之外原來湯底裏面仲有豚肉以及大大隻鮮蝦,真係要快啲攞出黎食先得,口感爽口夠晒新鮮。十下三寶滑總共有三款不同的滑,包粉有辣椒馬蹄牛筋滑、鮮打鹹蛋黃蝦滑、臘腸鯪魚滑全部各有各特色,牛筋嗰個真係幾辣,如果唔食得辣都幾大件事!蝦滑除咗爽口先甜之外亦都鹹香十足,因為有鹹蛋黃;臘腸鯪魚裏面沒有骨,加埋少少臘腸好過癮。蒜味香腸三星蔥醬爆貢丸香腸有啲蒜蓉味好有趣,最特別係呢個貢丸,一咬落去嘅時候爆曬

首先一坐低就有好豐富嘅調味料,可以自己慢慢溝。

白玉菊花

所以味道係非常清香,唔會油膩,真係芳香撲鼻!

三星蔥醬爆貢丸
香腸有啲蒜蓉味好有趣,最特別係呢個貢丸,一咬落去嘅時候爆曬啲彈到朋友都笑死,好彩攤凍左唔係太熱。

蟹肉蟹粉餃裏面有好多一條條嘅蟹肉,勁香!

脆炸魚骨口感非常之脆!鹹香十足!

脆炸響鈴普普通通冇咩特別。

寬冬粉比較有彈性,平時比較少食。

蔬菜拼盤有好多款唔同嘅蔬菜,令到健康感覺即時提升。

嘢飲我哋就揀咗楊協成,好健康...
每人包一罐飲品
2017-12-14 296 浏览
今晚同朋友去左銅鑼灣打邊爐,去左十下度食店入面走既係懷舊風,7-80年代既感覺出晒黎播既歌都係以前細個聽既歌擺置等等都係有70年代FEEL,都幾特別入到去睇左個餐牌就決定叫SET個餐入面有十下三寶滑,蒜味香腸.三星蔥醬爆貢丸,蟹肉蟹粉餃,脆炸響鈴,脆炸魚骨,寬冬粉,蔬菜拼盤,湯底4選一要左卜卜蜆煲混醬都算多選擇,多蒜多蔥再加下醋卜卜蜆煲--少少辣,湯好甜....好有鮮味,蜆冇沙,冇沙係好重要的D蜆鮮甜好味道,仲有D菜在底位,店員好幫忙經常黎隔下油換下店,好服務蒜味香腸.三星蔥醬爆貢丸--香腸有蒜香味,貢丸好香口,咬落去D汁必晒出黎,正呀十下三寶滑-臘腸鯪魚滑-平時成日食鯪魚肉,不過加埋臘腸又幾香幾得意,又唔係好肥咸蛋蝦滑-好特別同時好香口,咸蛋加蝦打邊爐真係第一次辣椒馬蹄牛肉滑-隻味溝埋都幾好食蟹肉蟹粉餃--入面蟹味非常濃,又香又正,連汁一口食左佢,一流脆炸響鈴--好吸湯味,落幾秒即食,正呀脆炸魚骨--超香口,落一落湯食仲正....脆脆地,又魚香寬冬粉--同樣係吸湯好味道,入口同平時既粉麵唔同,好好食蔬菜拼盤--有冬菇,粟米,白蘿蔔,生菜,津白D菜都幾新鮮,食下菜清清地,唔錯成枱都食物
今晚同朋友去左銅鑼灣打邊爐,去左十下度食
店入面走既係懷舊風,7-80年代既感覺出晒黎
播既歌都係以前細個聽既歌
擺置等等都係有70年代FEEL,都幾特別

入到去睇左個餐牌就決定叫SET
混醬都算多選擇,多蒜多蔥再加下醋
蒜味香腸.三星蔥醬爆貢丸
十下三寶滑-
咸蛋蝦滑-好特別同時好香口,咸蛋加蝦打邊爐真係第一次
辣椒馬蹄牛肉滑-隻味溝埋都幾好食
脆炸響鈴
脆炸響鈴--好吸湯味,落幾秒即食,正呀
脆炸魚骨
脆炸魚骨--超香口,落一落湯食仲正....脆脆地,又魚香
寬冬粉
寬冬粉--同樣係吸湯好味道,入口同平時既粉麵唔同,好好食
蔬菜拼盤
蔬菜拼盤--有冬菇,粟米,白蘿蔔,生菜,津白
D菜都幾新鮮,食下菜清清地,唔錯
成枱都食物慢慢食
仲包左野飲
2017-12-13
蒜味香腸.三星蔥醬爆貢丸
蔬菜拼盤
 被餐廳裝修吸引咗黎, 地道風格既裝修, 加上本土特色食材, 點都要支持下.見到啲碗碟, 好有親切感, 就好似細個果時出街食飯果時咁.佢地有套餐揀, 唔使煩, 我地5個人叫咗2個餐都夠食, 個個飽住咁走.湯底我地揀咗蕃茄鮮魚鍋拼沙嗲鍋. 鮮魚鍋足一條好大既魚尾, 打到尾聲起黎食都好滑好甜沙嗲湯會即場加啲花生同炒過既椰絲落去, 味濃又夠香.個餐好多嘢食, 除咗牛肉, 丸, 菜等一般配料外, 仲有牛白(胸膀油)、炸魚骨同三款自家制既十下三寶滑.就係臘腸鯪魚滑、辣椒馬蹄牛筋滑、鮮打鹹蛋黃蝦滑. 牛白絕對推介, 店員教放湯10秒即可以食.唔油膩又爽滑脆炸魚骨, 炸到好脆, 唔硬, 全條可食, 唔會有骨落地自家制十下三寶滑, 必試呢道雖然裝修扮大排檔, 但地方好闊落, 枱與枱唔迫又唔會好嘈.整體唔錯

見到啲碗碟, 好有親切感, 就好似細個果時出街食飯果時咁.

沙嗲湯會即場加啲花生同炒過既椰絲落去, 味濃又夠香.

就係臘腸鯪魚滑、辣椒馬蹄牛筋滑、鮮打鹹蛋黃蝦滑.

牛白絕對推介, 店員教放湯10秒即可以食.
唔油膩又爽滑

脆炸魚骨, 炸到好脆, 唔硬, 全條可食, 唔會有骨落地

自家制十下三寶滑, 必試

整體唔錯
2017-12-07