2019-07-21
估唔到打邊爐嘅裝修都咁有舊式香港情壞,今次去左銅鑼灣「十下」打邊爐,一入門口聽到播著80年代流行歌曲💫望到舊式屋邨嘅裝橫就好似返到80年代,一班人圍住打邊爐個份人情味簡直充滿回憶啊!-叫左一個《十下二人套餐》湯底有五款選擇,識揀一定揀鴛鴦鍋可以食晒兩款口味🍲,《滋潤本瓜蕃茄鮮魚湯🍅🐟》茄味濃郁,重點係湯底下真係有一條魚,超足料,其實本身好怕食魚會有腥味,但因為佢已經煎過所以食落會好鮮味,肉質都保持到唔會霉爛,淨係飲個湯都覺得夠晒滋潤😛!另一款選左《十下麻辣鍋🌶》,簡直我嘅最愛😍,麻辣夠晒香同麻,唔會得死辣,鍋底仲會有蜂巢豆腐同鴨血,吸收晒麻辣湯嘅精華,超正!-套餐嘅配料亦都好豐富:🔹《大刀手切牛肉🐮》手切牛肉勁大塊又厚身,絕對唔孤寒食落牛味超濃,唔似一般雪花肥牛,肥膏多過肉,淥10秒左右就食得😛!🔹《花雕雞嫰肉🐔》名副其實雞肉超嫩,加咗杞子同花雕酒,食落充滿酒香😋!🔹《十下三寶滑🐄🦐🦑》三寶有齊新穎牛筋滑、蝦滑同墨魚滑,份量超大三顆球面頭鋪滿蟹子,食落夠彈牙,入面仲埋藏住蝦粒同墨魚粒,食落口感豐富🤩!🔹《懷舊陳皮魚旦🍢》舊式情懷細細個街邊一定食開陳皮魚蛋,細細粒有咬口食落陳皮味都幾出眾
套餐嘅配料亦都好豐富:
🔹《大刀手切牛肉🐮》
🔹《花雕雞嫰肉🐔》
名副其實雞肉超嫩,加咗杞子同花雕酒,食落充滿酒香😋!
🔹《十下三寶滑🐄🦐🦑》
🔹《懷舊陳皮魚旦🍢》
舊式情懷細細個街邊一定食開陳皮魚蛋,細細粒有咬口食落陳皮味都幾出眾!
🔹《流心粟米丸🌽》
內裏埋藏粟米忌廉餡,夠特別!
🔹《三星蔥醬爆貢丸🌱》
一定要趁熱食,未食已經聞到蔥香味,食落要小心因爲大量湯汁流出😂!
🔹《鳳城水餃(兩隻)🥟》
入邊餡料有原隻鮮蝦、木耳絲、蘿蔔絲,皮夠薄食落夠豐富!
《爽滑鴨血🦆》
鴨血配麻辣湯一定超配搭!煮得耐亦都唔會散開,入口嫰滑冇血腥味!
🔹《脆炸響鈴🥠》
打邊爐一定要食響鈴嗦進湯底精華,淥幾秒就食得,超愛用嚟嗦麻辣湯🤣
🔹《蔬菜拼盤🥗》
包含幾款蔬菜有齊冬菇、娃娃菜、生菜、粟米、白蘿蔔!
🔹《寬冬粉🍜》
坊間比較少呢隻粉,煮嘅時間要耐少少,食落質地似薯粉,較煙韌!
套餐仲會包含有兩罐飲品,唔想飲汽水仲可以加$15轉比較健康嘅冬瓜茶酸梅湯等等,我就選咗竹蔗茅根,清甜可口,清熱一流😝!
餐廳細心位都幾多,店員周不時會過嚟幫你𢳂走湯上面嘅油脂泡沫,鮮魚湯底亦都會主動幫你拎起條魚用碟盛戴住,食得冇咁狼狽,抵讚!👍🏻