十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
終於食到十下火鍋喇!!一直好想好想試 但因為疫情關係不方便聚餐好彩有外賣自取(75折,免加一)!係屋企的都可以食到叫了1個4人餐+白鱔超級足料 2大袋!全部都包裝得好好!!多謝店員哥哥見我一個女仔仲幫我拎到樓下!!感激!(真係好重,建議大家都係搵男士上去拎)番到屋企全部都冇倒瀉~湯底總共PACK左4枝 全程都唔需要加水!!湯底一路KEEP住夠味!!加分!我地點左養生豆乳白鍋 湯底有當歸 杞子感覺好滋補*V*其他配料都好新鮮!花雕雞灼完仲好滑陳皮魚蛋同粟米流心丸好少地方食到 夠特別!好好味 !我地5個人食4人餐都食到好飽~又有良心又好味的小店一定要支持!撐住呀!!
終於食到十下火鍋喇!!
一直好想好想試 但因為疫情關係不方便聚餐
好彩有外賣自取(75折,免加一)!係屋企的都可以食到

叫了1個4人餐+白鱔
超級足料 2大袋!全部都包裝得好好!!
多謝店員哥哥見我一個女仔
番到屋企全部都冇倒瀉~
湯底總共PACK左4枝 全程都唔需要加水!!
湯底一路KEEP住夠味!!加分!
我地點左養生豆乳白鍋 湯底有當歸 杞子
感覺好滋補*V*
其他配料都好新鮮!花雕雞灼完仲好滑
陳皮魚蛋同粟米流心丸好少地方食到 夠特別!好好味 !
我地5個人食4人餐都食到好飽~

又有良心又好味的小店
外卖自取
4人套餐
  • 4人餐
2020-04-13 856 浏览
因為疫情關係,之前都系食開火鍋。知道午市供應車仔麵,食左幾日依然覺得好味,湯底吸引,味道正,足料。不過覺得好奇的系樓面服務員系咁問我味道好嗎?當然系好食先來啦!唔好食都唔會來啦!問完我呢一擡又問下張臺好唔好食?咁葛時勢系咁問咁多問題覺得你好煩,我都唔想再應你了,唔知問咁多想做乜?(因為疫情原因唔想同人講太多嘢同接触得太近)!總體來講樓面服務麻麻,安排唔妥當,要同人搭枱,唔喜歡咁的感覺,服務要改善下,好在野食好味,對我來講最重要嘢食好味就oK。不過下次都會再幫襯支持下!
2020-04-12
  • 十下二人套餐
黃店介紹!武漢肺炎令到打邊爐家族聲名大噪,搞到打邊爐黃店嘅生意一落千丈。做得幾多得幾多,下晝去咗幫襯佢哋💛呢一間主打舊式香港懷舊風嘅火鍋店晏晝而家做埋車仔麵,用佢哋最出色嘅火鍋湯底,即刻狗衝🤣·想當年個個人都喺度讚養x殿個美人湯底好飲,飲過一次覺得普通到一個點。我飲完呢啲先知道乜嘢係人間天堂🤪🤪藥膳雞湯藥膳味好重,好似飲緊一劑補身藥咁🤤胡椒雞湯胡椒味好出,基本上我真係當湯飲,飲完成個熱辣辣🤯,好補。·雞肉都有五六舊,又唔鞋喎🤤米線就正常發揮啦,冇讚冇彈🤗·整體來講,去飲佢哋個湯真係超值。其實仲有得好似車仔麵咁揀每樣10蚊有交易,可以一戰(叫得多啲仲有個靚啲嘅碗添呀!)可以睇最後嘅餐牌·經濟唔好,更加要支持黃店!💛-藥膳雞湯米線|$54胡椒雞湯米線|$54柚子蜜|$8-十下 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心2樓-

雞湯米線

雞肉都有五六舊,又唔鞋喎🤤米線就正常發揮啦,冇讚冇彈🤗

經濟唔好,更加要支持黃店!💛
藥膳雞湯米線|$54
胡椒雞湯米線|$54
柚子蜜|$8
十下 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心2樓
雞湯米線
  • 胡椒雞湯米線
  • 藥膳雞湯米線
2020-03-28 1286 浏览
疫情下,要減少社交距離,想打邊爐,唯有外賣火鍋回家來一個二人前邊爐吧下午2點左右致電火鍋店下訂單,晚上7點到店自取,外賣火鍋有75折優惠啊我點了十下2人套餐(HK$576, 75折後是HK$432)7點準時到達,餐廳已為我準備好了外賣火鍋套餐有11個火鍋配料、湯底更可以選鴛鴦湯底。鴛鴦湯底我選了滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯及養生豆乳白鍋,2個湯底都超足料。 蕃茄魚湯夠鮮味,還附上煎魚一條及蕃茄蓉,超級足料。養生豆乳白鍋,充滿了濃濃的藥膳香味。湯底香味十足,真材實料,絕對吃不到有味精味道💯由於份量都多,我一早預了可以分两日打邊爐,兩天有2個唔同湯底,所以我點了鴛鴦湯底✌🏻推介配料十下三寶滑,彈牙好味,有墨魚滑、蝦滑、牛肉滑👍🏻流心粟米丸,流心芝士+粟米粒,超特別👍🏻花雕雞嫩肉及大刀手切本地牛肉都新鮮嫩口👍🏻最貼心的是醬料有蒜蓉碎及辣椒,而且夥計們都很貼心,分別有兩位夥計問我需唔需要幫我拎外賣到樓下, 說真的外賣確實有點重

7點準時到達,餐廳已為我準備好了外賣火鍋

套餐有11個火鍋配料、湯底更可以選鴛鴦湯底。
十下二人套餐

蕃茄魚湯夠鮮味,還附上煎魚一條及蕃茄蓉,超級足料。
滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯
滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯(湯料)

推介配料十下三寶滑,彈牙好味,有墨魚滑、蝦滑、牛肉滑👍🏻
十下三寶滑

流心粟米丸,流心芝士+粟米粒,超特別👍🏻
流心粟米丸(前右一)

花雕雞嫩肉及大刀手切本地牛肉都新鮮嫩口👍🏻
大刀手切本地牛肉(前右一)

2020-03-24
滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯
滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯(湯料)
十下三寶滑
流心粟米丸(前右一)
2020-03-25 601 浏览
打邊爐事件之後 好影響火煱店生意,所以早前已經幫襯過一次外賣自取,食完果次覺得好好。所以當知道原來十下lunch有做車仔麵,都專登來幫襯支持下。 當日下午兩點,我同友人兩個去到,店員示意我地兩個去大枱搭枱。在近日疫情嚴重下,我同友人都不太想搭枱。同時向店員表示可否坐其他枱,因為整間店有一半枱是空的。但店員表示其他枱已經set好餐具,不能安排。我同友人唯有搭枱。(但同枱的兩人其實都不太想我地搭枱) 野食係ok, 係足料。但係疫情嚴重的情況下,顧客已表示對座位安排的關注,但十下都仍然堅持只能搭枱,不嘗試作出令顧客安心的安排,實在感到失望。 ps 十下的廁所都好麻麻,全地濕的

ps 十下的廁所都好麻麻,全地濕的
2020-03-21
2020-03-21 408 浏览
因為疫情蔓延,沒有試過堂食火鍋。之前試的是外賣火鍋材料。見到Facebook上的資料,知道午市供應車仔麵,於是前往一試最地道的食品之一。這不是一般的車仔麵,由於個人比較怕藥膳,所以選擇了胡椒湯底,一試之下發現真材實料,有濃香的胡椒味,不像是hea做的湯底,一個好的湯底令材料更吸引,湯底的味道正是最近一去再去的原因。

車仔麵
2020-03-17
車仔麵
  • 懷舊果皮魚蛋
2020-03-18 374 浏览
銅鑼湾揾車仔麵食,上網見到有藥膳湯底,立即上來試試。首先,座位非常寬濶清潔,這個時期都唔想坐得太迫。我點了魚皮餃,比樓下果D大粒及足料,點了鹵水雞翼,竟然比了3只給我,我想可能不小心給多了一只,菜也給了大量,當然重點是給我喝光的藥膳湯底,順便.補一補身
銅鑼湾揾車仔麵食,上網見到有藥膳湯底,立即上來試試。
首先,座位非常寬濶清潔,這個時期都唔想坐得太迫。
十下火鍋宜家有得外賣如果自取仲有75折真係幾抵!仲要係💛店要多啲幫襯!麻辣湯底: 叫左中辣, 辣味幾夠, 反而麻味唔突出, 似香辣多於麻辣湯底, 湯底入面有鴨血同蜂巢凍豆腐, 都煮得好入味清燉山藥菌菇湯: 湯料幾足, 味道比較清淡, 如果淆耐啲可以更入味配料: 炸魚皮份量都算多, 而且係有骨嘅, 唔常見有, 比一般既係脆, 有咬口同有魚味賴尿牛丸都幾爆汁, 個汁同丸入面嘅餸都幾夾, 可以一試外賣邊爐黎講, 整體價錢同質素都唔錯, 值得一試

賴尿牛丸都幾爆汁, 個汁同丸入面嘅餸都幾夾, 可以一試

外賣邊爐黎講, 整體價錢同質素都唔錯, 值得一試
  • 脆炸魚骨
呢間火鍋店🍲主打懷舊風,無論裝潢、枱櫈、擺設、餐具都似足七八十年代咁💃🏻,而且仲播放住唔同經典廣東歌🎵,充滿老香港情懷👍🏻~·入座之後店員會先拿來唔同醬料🥣,等客人自行配搭自己口味嘅火鍋醬汁,然後可以開始點餐。我哋點咗 (HK$328)做湯底🍲,味道濃郁,飲完有滋補嘅感覺!而食物整體都唔錯,推介大家可以試 (HK$128)、 (HK$78)、 (HK$36)、 (HK$62)!另外,用缽仔盛住嘅,一卷卷咁擺得好靚,啱晒打卡📸!·都好特別㗎~.✨妹豬仔👧🏻💬: 同朋友點到成枱都係食物😝,多到我哋自己講笑話好似食日喜樓咁🤣~另外值得稱讚嘅係,店員會留意每個火鍋湯底嘅份量,如果湯底比較少嘅時候,店員都會主動加湯,服務貼心❤️。

入座之後店員會先拿來唔同醬料🥣,等客人自行配搭自己口味嘅火鍋醬汁,然後可以開始點餐。我哋點咗 [火瞳花膠魚肚雞湯🐓] (HK$328)做湯底🍲,味道濃郁,飲完有滋補嘅感覺!
火瞳花膠魚肚雞湯
而食物整體都唔錯,推介大家可以試 [十下三寶滑] (HK$128)、[鮮打鹹蛋黃蝦滑🦐] (HK$78)、[懷舊果皮魚蛋] (HK$36)、[紫菜響鈴] (HK$62)!
十下三寶滑
另外,[五花腩片🐷]用缽仔盛住嘅,一卷卷咁擺得好靚,啱晒打卡📸!
五花腩片

[手工啤酒伯爵茶]都好特別㗎~
手工啤酒伯爵茶

火瞳花膠魚肚雞湯
五花腩片
手工啤酒伯爵茶
2020-03-01 311 浏览
一直都好想試十下既打邊爐,但依家又唔打得,後來發現原來午市係有車仔麵,於是即刻去試。佢湯底已經有好多款可以揀,比較特別既有養生白湯或胡椒湯,最後揀左養生白湯,湯底係唔錯,有淡淡藥膳味。餸方面,我試左牛丸(我原本想叫大腸但剔錯左)蔥爆貢丸,牛柏葉,豬皮。牛丸同貢丸都有驚喜,勁彈牙而且味道好濃,牛柏葉同豬皮就一般,無特別。
2020-03-01 349 浏览
如果你問人銅鑼灣有咩邊爐推介,好多人應該會答你係十下!事關呢間十下係區內難得黃色既高質火鍋🍲 朋友晏就打去book職員話full 左要walkin等後補,結果一上到去已經大排長龍,成個門口企滿晒人~ 最後等左差不多1個半鐘先入到去😨 不過好食既總係值得等待十下以懷舊大排檔形式作為裝修風格,燈光偏紅,而且用舊式圓枱,唔講以為番左去90年代,絕對係可以約埋朋友著復古衫一齊打卡呢😂食物方面,我地4個人叫左set,湯底叫左麻辣同胡椒豬肚,set入面超級豐富,有海鮮、自家手打丸、鴨血等等。值得推介既係蠔🦪,足足有一大隻手掌咁大呢!

2020-02-29 273 浏览
【十下四人套餐】 HKD288/1位.#黃色經濟圈 💛(曾於8月5參與罷工/10月26至27舉行義賣並將收益捐至星火,etc...).一入到黎好感受到懷舊嘅氣氛🥰,不論係牆身、地磚定碗筷🥢以至音樂🎹都好八九十年代,不過唔好播譚詠麟就更好。套餐有5️⃣個湯底俾你揀,而我地揀左麻辣🌶同胡椒豬肚鴛鴦湯。野食方面,總共有1️⃣6️⃣款。比較肥美嘅係桶蠔🦪,手切本地牛🐮亦唔差,有厚度,稍為淥一淥就食得,食落去好滑好嫩,仲好重牛味👍🏻。而三寶滑、蔥醬爆貢丸🍢都係套餐中比較吸引嗰幾款。其餘嘅野食仲包括:大沙白、花膠筒、花雕雞🐥、懷舊果皮魚蛋、流心粟米丸🌽、水餃🥟、鴨血、響鈴、寬冬粉、萵筍、魚皮同蔬菜拼盤🥬。
【十下四人套餐】 HKD288/1位

2020-01-30 395 浏览
I had dinner here (a set for2). Food quality is good with great ambience. You will love the restaurant if you're into HK 70-80s music.The set for 2 is a good deal, i think. It comes with the soup base and around 10 kinds of food to share, including fishball, noodles, veggie, beef balls, non-alcoholic drinks, etc. You can upgrade your drinks as well by adding around $15 per head.The restaurant is like a local small shop with around 10 tables in the shop around. I like the good atmosphere and good

The restaurant is like a local small shop with around 10 tables in the shop around. I like the good atmosphere and good food. It's a great place if you come in a group of friends so you don't necessarily need to order the set for 2.

will come again next time!
  • hotpot set for 2
時光倒流二十年,伴着我有八九十年代的粵語金曲跟真材實料好對味的車仔麵。🍜胡椒湯底真材實料,不誇張我把整碗喝光。醇厚的微辣暖胃好舒服。上次來的時候點的藥膳養生白湯也很對味,藥材味淡淡的不會很重。我這漢子其實一直蠻喜歡大腸的,乾乾淨淨滷得入味的大腸就是車仔麵標準配菜啊!朋友點了金牌牛丸跟三星葱醬爆貢丸,聞名不如見面,跟江湖傳聞的醬爆牛丸say hello他一臉滿足🧆。很欣賞別樹一幟的本土餐廳!香港人永遠創意無限💪🏻

很欣賞別樹一幟的本土餐廳!香港人永遠創意無限💪🏻
2020-01-17
  • 養生藥膳湯
  • 胡椒湯
  • 滷水大腸
先一排阿叔係咁打邊爐,頻密程度試過下晝打完,夜晚又打,打到飽、打到驚!呢間火鍋店就係當時日打夜打嘅其中一間,不過阿叔一直想嚟好耐,因為店內裝修充滿香港地道風味,非常好打卡,而且朋友食過都話食物質數幾好。.果然店內裝修好有香港特色,地磚、木檯、雪櫃甚至用嘅碗筷,都好似令你番返去80-90年代咁,店內仲播緊張學友、李克勤等嘅經典廣東歌,對阿叔嚟講更份外親切。下晝嚟食散叫,價錢同夜晚一樣,特別推介近期我好鍾意嘅 #椰子燉雞湯 ($208)做湯底,湯採用原個椰子、新鮮雞、海底椰肉、杞子、紅棗熬製,份外清甜、養顏滋潤,一啲都唔膩。