2017-02-17 228 浏览
今日lunch去左銅鑼灣食日本野選擇好多,揀左好耐先選擇到食咩前菜+日式沙牛碟豆係香麻油味,而且d豆係脆的而沙律係用左芝麻醬銀雪魚西京燒定食 $128塊銀雪魚燒得岩岩好,肉質超滑,塊魚皮亦燒得好香脆自選壽司定食 $148呢碟壽司好吸睛塊鰻魚燒得好靚,不過係凍的,如果即燒即食肯定更好味,件牡丹蝦好甜,真係好好新鮮,赤貝&左口魚邊都係我鐘意食的,件件都好新鮮雜菜湯烏冬個湯底係魚湯黎ga所以成碗烏冬真係無得輸,d湯我飲哂添
今日lunch去左銅鑼灣食日本野
選擇好多,揀左好耐先選擇到食咩
前菜+日式沙牛
碟豆係香麻油味,而且d豆係脆的
而沙律係用左芝麻醬
銀雪魚西京燒定食 $128
塊銀雪魚燒得岩岩好,肉質超滑,塊魚皮亦燒得好香脆
自選壽司定食 $148
呢碟壽司好吸睛
雜菜湯烏冬
個湯底係魚湯黎ga
所以成碗烏冬真係無得輸,d湯我飲哂添
2017-02-16
午餐
2017-02-12 118 浏览
早前去咗公司附近之勝八居酒屋食午餐,點了一客汁煮牛尾定食,以及牡丹蝦刺身。前菜有蟹子玉子豆腐,有沙律以及餐湯沙律清甜新鮮,餐湯好味。主菜 - 汁煮牛尾定食出場,牛尾肉質鬆軟,味道濃郁。蘿蔔索晒嗰啲濃郁嘅汁非常之好味。櫻花蝦非常之新鮮清甜,賣相亦都好精緻。

前菜有蟹子玉子豆腐,
有沙律以及餐湯
沙律清甜新鮮,餐湯好味。
櫻花蝦非常之新鮮清甜,賣相亦都好精緻。
大家雞年大吉,首先喺新嘅一年祝大家身體健康、出入平安!踏入新嘅一年,梗係要食返餐好嘅去慶祝!今次就同朋友去到位於銅鑼灣登龍街嘅勝八居酒屋,居酒屋喺永光中心11樓,一入到去就覺得好似日本地道嘅居酒屋咁!我哋叫咗好多樣野食,第一款就係鵝肝多士,多士烘到脆卜卜,配埋肥美多汁又大塊嘅鵝肝,食完齒頰留香呀!下一樣就係一啲燒肉,第一種係煙肉露筍,煙肉完全唔肥,又有好重煙燻味,再加爽口嘅露筍,非常夾;第二種係牛舌串燒,牛舌非常厚切,咬落去唔會好韌,幾好;第三種係明太子雞翼,新鮮微辣嘅明太子釀入完全無骨嘅雞翼,真係好方便我呢d懶人呀,啖啖肉,啱哂食肉獸!食日本菜又點少得刺身,呢間餐廳嘅刺身都幾特別,我哋今次一於試下新野,分別叫咗五款唔同嘅刺身,第一個叫白子,佢係鱈魚嘅精巢,食落好爽口,一啲都唔腥,好特別;第二個係八爪魚刺身,除咗八爪魚身外,仲有佢嘅吸盤,我食落覺得非常驚喜,因為八爪魚竟然唔會韌,反而好爽口,大家一定要試下!第三個同第四個分別係飛魚同沙甸魚,今次係我第一次食呢兩款刺身,飛魚食落幾爽脆,沙甸魚又唔腥,比我想像中好好多!第五樣係牡丹蝦,既新鮮又爽口彈牙,係上等蝦肉。餐廳仲設計咗一啲柚子汁等等
食日本菜又點少得刺身,呢間餐廳嘅刺身都幾特別,我哋今次一於試下新野,分別叫咗五款唔同嘅刺身,第一個叫白子,佢係鱈魚嘅精巢,食落好爽口,一啲都唔腥,好特別;第二個係八爪魚刺身,除咗八爪魚身外,仲有佢嘅吸盤,我食落覺得非常驚喜,因為八爪魚竟然唔會韌,反而好爽口,大家一定要試下!第三個同第四個分別係飛魚同沙甸魚,今次係我第一次食呢兩款刺身,飛魚食落幾爽脆,沙甸魚又唔腥,比我想像中好好多!第五樣係牡丹蝦,既新鮮又爽口彈牙,係上等蝦肉。餐廳仲設計咗一啲柚子汁等等嘅醬汁配以刺身一齊食,好貼心!
下一款相信大家聽到都會「嘩」一聲,因為係吉列和牛!將和牛拎去炸,今次係我第一次食炸咗嘅和牛,廚師預先將和牛炸至半熟,然後廚房提供一塊小鐵板我哋,我哋食和牛個陣再將牛肉放上小鐵板上燒一陣,咁樣嘅唔會令牛肉太韌,又可以保持牛肉入面嘅肉汁,真係一個好聰明嘅煮法呀!
水蜜桃梳打
食完咁好食嘅嘢係時候要為新一年而努力啦!
2017-02-07
為了答謝好朋友介紹了補習學生給我,要請她去吃點好西!朋友喜歡吃日本餐,我便約她到有很多日本餐廳的永光晚餐!翻看了一會兒餐牌,發現這裡有些比較特別的刺身,於是我們這次不點那些經常吃的,我們點了5款:飛魚魚肉甘香清爽,質地有嚼勁但不會有筋,本身已有蔥碎和酸汁調味,很清身!牡丹蝦彈牙的牡丹蝦上面有蝦膏和三文魚子,口感多層次,鮮味十足!沙甸魚罐頭沙甸魚吃得多,刺身真的較少吃,肉質鮮甜爽口,厚而不膩,師傅已用柚子油調味,很開胃!沙甸魚含大量奧米加 3 脂肪酸,吃多點對身體都好!白子第一次吃白子,即是魚的精子,聽說是日本人喜歡食用,因為有補身的效果,裡面有豐富的蛋白質!完全沒有腥味,滑滑的口感,很特別!八爪魚附有吸盤的八爪魚,爽脆,八爪魚一點也不韌!鮮!白飯魚干唐揚超級喜歡這道小吃,魚干和紫菜都是我喜歡的食物,竟然可以混合在一起,變成脆卜卜的小食,好吃到一個點!鵝肝多士邪惡食物,大大片鵝肝,好甘香!吉列和牛吉列和牛還未全熟,我們要把它夾到爐上的鐵板上輕輕燒一燒,燒大概十秒就可以吃了,裡面的油脂都溢出來了!吃起來外皮很香脆,裡面的肉很juicy,我最愛蘸梅子醬吃,可口而不膩!牛油果軟殻蟹卷軟殻蟹還保
飛魚
牡丹蝦
彈牙的牡丹蝦上面有蝦膏和三文魚子,口感多層次,鮮味十足!
沙甸魚
白子
八爪魚
附有吸盤的八爪魚,爽脆,八爪魚一點也不韌!鮮!
白飯魚干唐揚
鵝肝多士
邪惡食物,大大片鵝肝,好甘香!
吉列和牛
牛油果軟殻蟹卷
軟殻蟹還保持香脆,牛油果creamy!
真的不要小看兩個女生的胃口,一邊吃一邊傾,吃了好多美食,這裡的每道菜都很有特色,師傅烹調出色,下次一定要再來!
2017-02-06
2017-02-11 424 浏览
呢晚同朋友一行三人嚟食日本菜,餐廳環境帶點日本風,好似置身日本當中。蕃茄沙律好清新,多汁甜美既蕃茄片連埋香口既芝麻醬,好開胃!刺身拼盤超豐富!大大隻既牡丹蝦同帶子最正!又嫩滑又鮮甜,回味無窮!油甘魚肥美,入口即融。魚肝好少見,幾香口,但多食會膩。牛油果軟殻蟹卷牛油果又香又滑,中間既軟殻蟹幾香脆,一軟一脆,好夾!另一款卷物系帶子鵝肝卷。鵝肝好惹味,連埋壽司飯一齊食,唔會膩,但就同帶子唔太夾,蓋左帶子既鮮甜味。呢個時候嚟左個火爐,我心諗搞邊科?原來系吉列和牛!將炸過但裏面依然粉嫩既和牛放上爐微微燒一燒,沾一沾沙律醬,就食得啦!和牛外層少少脆,食落稔滑而且好有牛鮮味,好正!跟住就食左啲燒物。明太子雞翼中間包住明太子,辣辣地好惹味,而且啖啖肉,食得超滿足!牛舌厚厚既一片,食落爽口,鮮味而唔腥,唔太鍾意食牛舌既我都覺得唔錯!食左咁多肉,系時候食返啲菜解下膩。青椒仔燒得好juicy又夠清甜,簡單又好食。最後一邊傾計一邊食下小食。味淋魚干味道似魷魚,帶少少油潤,好惹味,但就咸左啲。炸白飯魚好特別,連埋紫菜好脆好香口!最後用一球簡單既豆腐雪糕作結,淡淡豆腐香甜,滿足!今餐一邊食一邊傾,食得好滿足!
蕃茄沙律好清新,多汁甜美既蕃茄片連埋香口既芝麻醬,好開胃!
炸白飯魚好特別,連埋紫菜好脆好香口!
最後用一球簡單既豆腐雪糕作結,淡淡豆腐香甜,滿足!
今餐一邊食一邊傾,食得好滿足!
2017-02-11 105 浏览
生活太忙,終於有時間食飯黎個女子聚。朋友提議食下日本野,見勝八居酒屋都唔錯。'番茄沙律來個清新的前菜refresh 一下,芝麻醬當然吸引明太子雞翼+燒牛舌雞亦中間釀了明太子,少少spicy,惹味。 牛舌未必人人岩食,但呢到既牛舌燒香左好易入口,口感不錯''特選刺食盛有油甘魚,三文魚,凡立貝, 牡丹蝦 海膽 吞拿魚腩,一次過滿足晒食慾,而且刺食冇雪味,幾新鮮呢。軟殼蟹手卷炸香了的軟殼蟹作為餡料一流,份量同味道都不錯。吉列和牛食前要用爐整一整熱,中間係未熟晒炸香左既和牛味道更多層,夠厚夠牛肉味。甜品還有豆腐蛋糕,小小的一球充滿豆腐味。
生活太忙,終於有時間食飯黎個女子聚。

朋友提議食下日本野,見勝八居酒屋都唔錯。'
番茄沙律

來個清新的前菜refresh 一下,芝麻醬當然吸引

明太子雞翼+燒牛舌
特選刺食盛

軟殼蟹手卷

炸香了的軟殼蟹作為餡料一流,份量同味道都不錯。
吉列和牛

食前要用爐整一整熱,中間係未熟晒
炸香左既和牛味道更多層,夠厚夠牛肉味。

甜品還有豆腐蛋糕,小小的一球充滿豆腐味。
2017-02-07
2017-02-08 407 浏览
岩岩過完年食得太多中菜,一直都好想食下日本菜,咁岩朋友得閒,就一齊去呢間度食野,順便談心聚舊蕃茄沙律 $48蕃茄好大舊好多汁,甜甜地既味道加左少少麻醬,幾開胃勝八刺身大盛 $380 七款刺身非常新鮮,最鐘意帆立貝同牡丹蝦,鮮甜又彈牙,吞拿魚腩厚切,粉色色澤唔錯,入口即融,魚肝都幾好,充滿鮮香,口感可以同鵝肝媲美日本青椒串燒 $28 一串燒得有d乾,但味道甘香,青草味唔算太勁,不過調味多返少少會惹味d帶子鵝肝卷 $88飯卷上既帆立貝刺身口感突出,非常爽口中間既鵝肝香濃,但稍蓋過左帆立貝既香甜牛油果軟蟹殼卷 $88牛油果軟滑香甜,軟蟹殼夠香脆,咬落去索索聲點d沙律醬重滋味明太子雞翼 $48一隻金黃色既賣相非常吸睛,一咬好驚喜,見到好多明太子,重有少少香辣既味道雞肉鮮嫩惹味,同明太子一齊食,鹹中帶甘牛舌串燒 $48牛舌好juicy,少少羶但加強左濃味,滴d檸檬汁都幾fresh,不過有少少韌吉列和牛 $298聽人講呢度最出名係佢,梗係要食下外層炸得香脆,裡面既澳洲M7和牛呈紅色,將未熟既和牛放係旁邊小火爐整一整熱佢食,入口即融,一d都唔靭,嫩滑而且鎖住肉汁,不過千祈唔好擺係火爐太耐,熟左會好靭

蕃茄沙律 $48

蕃茄好大舊好多汁,甜甜地既味道加左少少麻醬,幾開胃
勝八刺身大盛 $380 七款

刺身非常新鮮,最鐘意帆立貝同牡丹蝦,鮮甜又彈牙,

吞拿魚腩厚切,粉色色澤唔錯,入口即融,

魚肝都幾好,充滿鮮香,口感可以同鵝肝媲美
日本青椒串燒 $28 一串

帶子鵝肝卷 $88

飯卷上既帆立貝刺身口感突出,非常爽口

中間既鵝肝香濃,但稍蓋過左帆立貝既香甜
牛油果軟蟹殼卷 $88

牛油果軟滑香甜,軟蟹殼夠香脆,咬落去索索聲

點d沙律醬重滋味
明太子雞翼 $48一隻

金黃色既賣相非常吸睛,

一咬好驚喜,見到好多明太子,重有少少香辣既味道

雞肉鮮嫩惹味,同明太子一齊食,鹹中帶甘

牛舌串燒 $48

吉列和牛 $298

聽人講呢度最出名係佢,梗係要食下

配菜有蓮藕同沙律菜,可以減膩添
白飯魚干唐揚 $78

口感好得意好脆,估唔到佢加埋紫菜一齊炸,加強口感
有豆腐雪糕送

雪糕豆味濃郁,香甜清新,飯後甜品一流
呢餐雖然好貴,但係好滿足,一次半次冇所謂啦,新年要食得開心ma
2017-02-01 379 浏览
想係銅鑼灣搵間食壽司既地方,係open rice搵搵搵,搵搵搵。終於搵到呢間,評價也算不錯,未試過香港既居酒屋,眼看食物種類和質素都唔錯,決定來試試。訂左台8點半,都知道就算訂左位有時都未必一定有位。不過好幸運仲有一張枱。去到望下周圍,確實說氣氛一般啦~飲酒既氣氛更加少.....呢到始終香港,不可以跟日本居酒屋相比。但黎到居酒屋,點都要叫返杯梅酒既總結 呢到既壽司係好食既比起刺身更加出色。不過其他食物就....

總結 呢到既壽司係好食既
比起刺身更加出色。
不過其他食物就....

日本生蠔
日本海膽
三文魚壽司
  • 日本海膽壽司
2017-01-29 177 浏览
勝八的午餐向來是我的最愛,試過勝八居酒屋及勝八鉄板串兩間同樣出色,但是比起鐵板料理更鐘情於日式定食的我還是比較喜歡勝八居酒屋。午餐款式種類繁多,價錢合理,在銅鑼灣區絕對是物有所值之選。首先送上薯仔沙筆、味付螺肉及麵豉湯。勝八便當 ($168)便當包括什錦天婦羅、三文魚籽海膽吞拿魚腩蓉一口丼、牛腩大根煮、照燒鯖魚、三文魚拼甜蝦刺身,以及另有一碗鵝肝飯,極之豐富。三文魚籽海膽吞拿魚腩蓉一口丼份量小小但相當足料,三款高貴的材料豐富鮮甜。牛腩大根煮的牛肉和大根煮得軟腍入味。炸得香脆的什錦天婦羅有南瓜、茄子、番薯及秋葵。照燒鯖魚幾乎沒有魚骨,魚油氛香十足。三文魚及甜蝦刺身。鵝肝飯上的鵝肝油潤之餘入口即化,為白飯添香。鹽燒牛舌定食 ($98)鹽燒牛舌以鐵板熱騰騰地呈上,另外淋上醬汁飄香十里,配上一碗白飯。牛舌鹽分拿捏得宜,鹹香十足,而且不會過韌。最後以豆腐雪糕作結,又是一頓美好的午餐。要在銅鑼灣吃午餐,勝八仍然是我的不二之選。
午餐款式種類繁多,價錢合理,在銅鑼灣區絕對是物有所值之選。
首先送上薯仔沙筆、味付螺肉及麵豉湯。

勝八便當 ($168)
勝八便當
牛腩大根煮的牛肉和大根煮得軟腍入味。
炸得香脆的什錦天婦羅有南瓜、茄子、番薯及秋葵。

照燒鯖魚幾乎沒有魚骨,魚油氛香十足。
三文魚及甜蝦刺身
鵝肝飯上的鵝肝油潤之餘入口即化,為白飯添香。

鹽燒牛舌定食 ($98)
鹽燒牛舌定食
牛舌鹽分拿捏得宜,鹹香十足,而且不會過韌。
最後以豆腐雪糕作結,又是一頓美好的午餐。
要在銅鑼灣吃午餐,勝八仍然是我的不二之選。
2017-01-18 143 浏览
今日行銅鑼灣,收到不少食肆的傳單。因為很想吃日本料理,所以選了午市有85折優惠的勝八居酒屋。登龍街食肆林立,水準也不錯,而這間是樓上店。餐牌有許多選擇,有便當、刺身丼等定食~😛全部的價錢也是中等,物有所值的。香港的居酒屋的裝潢不輸日本,除了一些日式的擺設之外,還有店鋪的小特色。有面牆壁上貼滿了合照,感覺很熱鬧~套上自己店名的紙圈,感覺更有獨特性。我點了刺身丼,先來點前菜~沙律切成細塊,剛好入口,又不怕會沾到滿嘴都是👍🏻螺肉好大粒,吃下去很爽口,夠凍的冷盤就是好吃😋還有味噌湯,味道適中,不會太咸,配料也挺多。主角到了!感覺好豐富😍所有魚生都是厚切,口感十分好!這個刺身丼有8種刺身,例如:三文魚、吞拿魚、海膽、帶子等。配上一碗暖暖的白飯~先說海膽,很大片✨味道不會腥,如果還是怕腥,可以配上青瓜一起吃~吞拿魚厚切,一放進口便開始融化的感覺很好😋油脂感比較濃,不過配飯吃也不會覺得膩!另外,是我最愛三文魚,面頭𠝹了幾刀,同樣厚切。不過,好像有點太厚,難以咬開~味道方面有很重的三文魚味,油脂分佈平均,每一口也很滿足👍🏻帶子旁邊放了青檸,使帶子有很重的青檸味~吃下去感覺很特別,也很清新,沒有腥腥的味
今日行銅鑼灣,收到不少食肆的傳單。

因為很想吃日本料理,所以選了午市有85折優惠的勝八居酒屋。

登龍街食肆林立,水準也不錯,而這間是樓上店。

餐牌有許多選擇,有便當、刺身丼等定食~😛

全部的價錢也是中等,物有所值的。

有面牆壁上貼滿了合照,感覺很熱鬧~
套上自己店名的紙圈,感覺更有獨特性。
我點了刺身丼,先來點前菜~

沙律切成細塊,剛好入口,又不怕會沾到滿嘴都是👍🏻

螺肉好大粒,吃下去很爽口,夠凍的冷盤就是好吃😋

還有味噌湯,味道適中,不會太咸,配料也挺多。
主角到了!感覺好豐富😍

所有魚生都是厚切,口感十分好!

這個刺身丼有8種刺身,例如:三文魚、吞拿魚、海膽、帶子等。

配上一碗暖暖的白飯~
先說海膽,很大片✨

味道不會腥,如果還是怕腥,可以配上青瓜一起吃~

吞拿魚厚切,一放進口便開始融化的感覺很好😋

油脂感比較濃,不過配飯吃也不會覺得膩!
另外,是我最愛三文魚,面頭𠝹了幾刀,同樣厚切。

不過,好像有點太厚,難以咬開~

味道方面有很重的三文魚味,油脂分佈平均,每一口也很滿足👍🏻

帶子旁邊放了青檸,使帶子有很重的青檸味~

吃下去感覺很特別,也很清新,沒有腥腥的味道😋
生蝦很爽口,十分新鮮!
三文魚籽可以撈飯一起吃~
另外還有白子,也是入口即融,但感覺好黏,不太喜歡。
甜品有雪糕,好香滑~
這裡的午餐性價比很高,價錢 不貴,有85折,超值!

到銅鑼灣可以一試😆✨
2017-01-16 212 浏览
星期六下午約了家人前往勝八居酒屋吃午餐, 我們叫了: 勝/\便當; 自選寿司定食鸟冬; 鐵板牛舌定食; 勝八刺身定食。前菜有一小碟螺肉和一碟雜菜沙拉、螺肉配上的醬汁好味到像在口内會跳動一樣, 螺肉非常彈牙和軟熟。麵使湯很濃稠, 牛舌煎煮得甘香軟熟, 入口即溶, 芳香滿口, 不願意吞下肚內。牛尾炆煮得爛熟, 不用牙咬, 入口即溶, 滿口牛肉香味。鵝肝飯的鵝肝煎得酥脆, 入口酥化即溶,但卻沒有滿口油腻的感覺 。這三款好吃的食材, 真是不能隨時吃得, 值得一試再試。餐後送上的綠茶雪糕, 充滿綠茶的芳香甘醇, 而且甜味剛剛好。門口和室內裝飾充滿日本正宗的氣氛, 有如我年前在日本北海道札幌市幫襯一家居酒屋的感覺。侍应們都是貼身的服務, 不停的添加茶水等。
2017-01-14
2017-01-13 1723 浏览
今日放假約埋幾個好姐妹去Time Square血併完,行左成日行到又攰又餓,晚飯就選近近地行過附近登龍街揾日本野食,經過永光中心就簡左食勝八居酒屋試下入到去裡面既裝潢擺設,睇得出老闆既心思,營造一種日本居酒屋的氣氛首先嗌既當然係刺身啦~幾個女仔諗都唔洗諗就叫左左個盛八刺身併盤,刺身有七款,味道都好新鮮仲有我最愛既海膽,海膽味道非常鮮甜,入口即溶,而且份量唔細,依個價錢絕對係抵食!明太子雞翼一定係呢度必食!見到雞翼金黄色脹卜卜既外表已經非常吸引,咬左第一啖見到裡面完全係滿滿既明太子,味道岩岩好唔會太咸,而雞肉依然保持敕滑唔會“鞋“,色香味俱全,食完真係好有滿足感~近來好hit食吉烈和牛,今次終於輪到我食喇~用吉烈既方法整,外層脆卜卜好鬆化,裡面包住既和牛鎖住肉汁牛味濃,食落完全唔會韌岩岩好,好考功夫而做得好既一道餸,唔錯唔錯最後,仲叫左個我去居酒居必食厚燒玉子,依度既燒玉子都燒得好滑,我一口氣食左兩件,食埋依個做總結,一餐豐富既晚飯畫上完美句號!依間居酒屋既整體環境同食物都唔錯,好岩幾個朋友一路食一路傾下計,係一個聚腳好地方!下個月有朋友生日,等我約埋幾個朋友下個月再黎先😆😆

首先嗌既當然係刺身啦~幾個女仔諗都唔洗諗就叫左左個
盛八刺身併盤,刺身有七款,味道都好新鮮
~

2017-01-11 203 浏览
今日一個人去銅鑼灣誠品買書,預備幾個月後既旅行,中午時間先填飽肚子先算。上網搵餐廳點知發現到一間日本料理店,見到食物照片不錯,就去試試。時間尚早未有人客。原來午餐時間有85折,好抵食呀。薯仔沙律。薯蓉打得幼滑,口感不膩,加上粟米粒非常清甜。前菜。青瓜螺肉。醬汁有點辣,青瓜爽脆開胃,螺肉彈牙爽口,都是開胃菜之一。勝八便當。便當中的食物種類多,有牛腩大根、炸天婦羅、海膽吞拿魚蓉杯、刺身、燒鯖魚、鵝肝飯,吃完一個非常飽肚。飯粒掛上醬汁,煎香鵝肝入口不膩,油香頗高。牛腩肉質不夠軟腍,味道調得不差。最喜歡海膽吞拿魚蓉杯,鮮嫩沒有咸腥味,驚喜便當。雪米糍。
時間尚早未有人客。
原來午餐時間有85折,好抵食呀。
薯仔沙律。
薯蓉打得幼滑,口感不膩,加上粟米粒非常清甜。
前菜。
青瓜螺肉。
醬汁有點辣,青瓜爽脆開胃,螺肉彈牙爽口,都是開胃菜之一。
勝八便當。
雪米糍。
2017-01-11 161 浏览
同朋友行完銅鑼灣去食lunch,大家都想食日本野,於是揀咗依間居酒屋餐廳好多寫字樓白領係度食飯,仲見到好多外國人都幫襯首先係前菜有玉子豆腐,配上芝麻醬好好味!有一個小沙律同埋一個面鼓湯。我哋首先叫左一個壽司拼盤定食,壽司嘅款式好多元化全部用料都好新鮮定食係連埋一個烏冬,一個人食都幾飽架烏冬係用咗清湯煮嘅有好多蔬菜同埋香菇呢個係鐵板燒牛舌,牛舌好林易入口但係不失肉嘅質感。牛舌煎到少少焦,上面有好多蒜末,提升牛舌嘅味道!呢個餸要黎送飯真係一流👍🏻最後黎多個豆腐雪糕,大滿足,豆味好濃郁👍🏻
餐廳好多寫字樓白領係度食飯,仲見到好多外國人都幫襯
我哋首先叫左一個壽司拼盤定食,壽司嘅款式好多元化
全部用料都好新鮮
定食係連埋一個烏冬,一個人食都幾飽架
烏冬係用咗清湯煮嘅有好多蔬菜同埋香菇
最後黎多個豆腐雪糕,大滿足,豆味好濃郁👍🏻
2016-12-24 1805 浏览
臨近聖誕, 心早已不在工作上, 期待著悠長假期, 連帶飲食也放鬆了, 或許是有點放縱吧, 密密的飯局, 大家相約年尾一起去吃好東西, 這個月是出花紅的日子, 好好獎勵一下自己吧! 今晚選了最愛的日本菜, 在銅鑼灣樓上餐廳, 既可以享受有質素的食物, 又不用付昂貴的地舖租金, 是最好的選擇了!  店內坐位不會太迫, 裝修格局都好有居酒屋的獨特氣氛, 店員亦好親切, 會主動加茶, 服務不錯。 梅酒$68 像去日本居酒屋一樣, 我不喝啤酒清酒, 獨愛梅酒, 也是很多女士的喜愛, 這裡的梅酒比較特別, 每杯都有粒梅的, 比視覺影響, 飲落都特別覺得有梅味, 哈, 香甜酒醇, 好地好得我們歡心, 冰量又不太多, 算抵飲。 勝八刺身大盛 $380 (吞拿魚腩3片, 油甘魚3片, 三文魚3片, 劍魚3片, 帆立貝3片, 牡丹蝦2件, 海膽2件) 我們一眼看到這promotion已被吸引, 有七款刺身, 星期日至四賣$380, 店員星期五六及公眾假期要五百幾元呢, 當然要快手即叫啦。  刺身每款都有微涼, , 並不是室溫, 新鮮的感覺, 令人吃得更放心。 魚生切片厚度恰到好處, 刀功利落。 油甘魚

梅酒$68

勝八刺身大盛 $380

魚生切片厚度恰到好處, 刀功利落。

油甘魚紅潤光澤, 紋理分明, 油潤肥美, 肉質鮮爽;

帆立貝夠厚身, 入口十分鮮甜, 口感清爽鮮味濃, 富有彈性;

吞拿魚腩最肥美最迷人最矜貴最令人期待的, 其淺粉紅色的肉質, 脂肪分佈均勻, 肉質柔嫩, 入口即化, 無筋無渣, 豐腴甘美, 餘韻在口裡久久不散, 超享受!

海膽估計是加拿大而不是北海道的, 沒有北海道海膽的入口即溶, 卻是很分明的, 有口感, 能逗留在口中較久, 味道很鮮甜清新, 有淡淡海水味。

牡丹蝦晶瑩光澤剔透, 甚為誘人, 可惜只有兩件, 給朋友吃了, 無緣一試!

日本青椒串燒 $28/串

不是很多地方有日本青椒吃到, 所以見到即叫, 這令我想起西班牙的炸青椒, 有類似的風味, 口感軟嫩多汁無渣, 沒有惱人的草青味, 輕輕灑上鹽調味已很足夠, 吃到食物的原味, 清香帶甜。

自家製餃子 $68

像其他日式餃子一樣, 皮薄而餡料實在, 肉不散碎有口感, 吃到新鮮豬肉香味, 保留水份, 自家製特別新鮮, 蘸上少少醋味道更提升, 十足十日本居酒屋吃到的味道!

吉列和牛 $298

近期大熱, 越來越多餐廳推出這個菜式, 平常一般見到的牛肉裡面會較生, 這個看來較熟, 還膽心會不會靭, 一口咬下去, 發現吉列外皮炸得脆而薄, 沒有油膩感, 然後和牛出奇的嫩滑, 並且咬下去便標出肉汁, 幾乎滴出來, 實在很神奇! 咬著咬著很快能吞下去, 一點筋和渣都沒有, 蘸上牛肉燒汁和沙律醬更惹味, 我對和牛印象是比較肥膩, 但這個油脂卻沒有很多, 且牛肉味不會太濃郁像西式的牛扒, 我反而比較接受這個日式的, 本來我不愛吃肉, 但卻喜歡這吉列和牛。旁邊還有炸蕃薯片, 質感較硬身, 吃著也頗有趣, 另有沙律菜, 減輕吃肉的膩感。

最後來個芝麻雪糕和芒果雪米滋, 給味蕾清新甜美的感覺, 本人頗喜歡芝麻的香, 這個雪糕夠濃厚, 雪米滋不會雪到像石頭, 是恰到好處的, 芒果不會太甜, 味道自然。

一頓甚有地道日本感覺的居酒屋晚餐, 朋友們暢談聊天, 美酒佳餚, 在日式裡也成立, 這一餐很滿足很享受, 勝八是一間值得推介的居酒屋。
2016-12-15
  • 吉列和牛