2017-03-19 172 浏览
勝八居酒屋一直都係銅鑼灣居酒屋一間唔錯既選擇,價錢唔太貴,質素又唔錯因為foodki不太愛刺身,所以就揀左串燒,又羊架,大腸,帶子同埋魚,當中羊架好嫩滑,比起放題店食既真係好味好多勝八都追上潮流,有大熱既甲羅。店方先將蟹膏放係蟹殼上而家預先撈好,加上香蔥以及鵪鶉蛋燒一陣,再放上蒜蓉包。蟹膏非常濃郁,好好食宮崎和牛陶板燒 - 係勝八既招牌,睇得出牛肉脂肪分布平均,雪花好靚,將牛肉放上燒得超熱既陶板上,牛肉本身釋出大量油脂,令陶板根本唔需要放油,牛肉每邊輕輕燒5秒,肉味同油脂兩方都有,入口即溶,好好味。店內環境非常舒服價錢以銅鑼灣黎講算係OK吧現時亦有唔少promtion,價錢都公道
店內環境非常舒服
價錢以銅鑼灣黎講算係OK吧
現時亦有唔少promtion,價錢都公道
2017-03-16 216 浏览
朋友生日 請佢食餐好野星期六係銅鑼灣搵食 食完可以周圍行岩岩去完日本返黎 仲好掛住日本的野食於是就搵到呢間居酒屋呢到環境幾好 過左LUNCH 時間黎食  唔洗等位首先點任何食物都會送前菜冬菇同沙律好鐘意日式麻醬個味道 D 菜又夠新鮮個菇好夠味  食完開謂  好好的前菜勝八刺身定食  $188刺生好新鮮  鮮甜份量好足夠 因為跟一個飯刺身包括海膽  三文魚  帆立貝  魷魚  三文魚子 甜蝦  吞拿魚等等 真係好新鮮加埋小小鼓油同WASABI 調下味  真係食到停唔到呢個餐仲跟埋雪糕 自選壽司定食烏冬 $148呢個餐可以選7款壽司 一款卷物我揀左三文魚  油甘魚  深海池魚  帆立貝  玉子  海幔  時令魚最愛海幔 入口即溶  又夠厚  又夠味玉子甜度岩岩好刺身又夠新鮮  好高質素個餐仲跟埋烏冬 唔驚唔夠飽
朋友生日 請佢食餐好野

刺身又夠新鮮  好高質素
個餐仲跟埋烏冬 唔驚唔夠飽
自選壽司定食烏冬
2017-03-15 166 浏览
Very authentic Japanese place with good recommendation from waiter and good food. The vibe is very traditional which provide a nice environment. Food are very fresh. The sashimi platter is so fresh and good! the chief told us those are fresh import today . I especially like the scallop ! It is in giant size The house salad is their signature dish. With assorted veggie and crab meat. Good appetiser Fried beef is sth interesting. There is a little pot which we can slightly cook our beef . It is i
Fried beef is sth interesting. There is a little pot which we can slightly cook our beef . It is in medium cooked. Suggested to try if you love beef
Oysters are fresh ! You can see it is freshly opened by the chief in front of you
Steam Egg
Chicken kidney with garlic. Very flavoured with much garlics and mushroom. Great one !

2017-03-15 163 浏览
銅鑼灣登龍街一帶臥虎藏龍,特別永光中心有很多日本餐廳林立,今晚跟女友倆到勝八居酒屋晚餐。餐廳店舖面積不大,裝修簡約,但給顧客優閒舒服的感覺,環境氣氛很適合三五知己食飯吹水。餐牌上的食物琳瑯滿目,相當吸引。我們先點些前菜小食,勝八沙律很甘甜醒胃,汁煮鮑魚仔煮得入味。重點之一當然是刺身,我們點了幾款特別刺身,有金目鯛、赤伊佐木、生帆立貝及生螢光魷魚,還有我最愛的日本生蠔,全部都味道新鮮鮮甜,顏色肉質靚加上味道肥美,口感一級棒!熟食方面也有驚喜,吉列和牛早早已想試,想不到在勝八可以食到,果然沒有令人失望。食物造法特別效果出眾,而且外脆內軟肉味濃郁,入口即溶,推薦大家必定要試!另外點了蒜片雞腎,不是很多地方可以食到,食物做法講究,顯出心思。還有燒目光魚,只有細小的魚骨,很適合我們哈哈,別有一番風味!最後我們還不夠飽,所以女朋友點了她最愛的日式蒸蛋,食完後份量就剛剛足夠了。最後還有豆腐雪糕作甜品,整體來說,餐廳食物質素令人滿意,價錢合理,店員態度友善,服務周到殷勤,有機會定會再來!

2017-03-10 1929 浏览
去到銅鑼灣,從來唔愁無野食,但想揾個好地方又有得食又有feel就有啲難,今次同媽咪過海黎食野,媽咪難得提議食日本菜,上網睇過介紹見呢間居酒屋食物頗有質素,一於試試佢係時代廣場出口出,轉個彎就去到,都幾方便成幢大廈都好多食物選擇,不過我地已經目標明確因為2點左右去到,過左食午飯時間,所以無咩人,岩哂想靜靜食野~入面燈光偏暗,環視牆身都貼滿左唔同既客人即影即有,感覺好有人情味!雖然係下午時間,但依然係午餐既餐牌,真係完全被呢到既選擇多嚇親!夾埋應該有五六十款選擇,無論係刺身、便當、普通日式飯麵、壽司等都有得揀,真係無幾可會見到午餐有咁多選擇既餐廳一坐低就有既前菜係好爽口既螺肉同田園沙律細細地但有齊生菜蕃茄粟米同沙律醬~温泉蛋鰻魚石鍋飯 $138本身上既時侯,第一眼睇落唔多,原來鰻魚疊埋左,一共有四大件,連埋魚尾,夾埋有成條鰻魚!鰻魚燒得濃味,焦香味濃之餘略略有點惹味既甜,而魚脂算多,每啖都好滑口,無期待中既焦脆皮邊,但已算高質既鰻魚而飯亦出色,米飯粒粒都飽滿有嚼勁,而且加埋鰻魚汁,用黎撈飯正!可能因為太好餸,飯反而唔夠多比我餸飯而温泉蛋就無咩特別,比鰻魚搶哂風頭了勝八便當 $168因為太多

係時代廣場出口出,轉個彎就去到,都幾方便
成幢大廈都好多食物選擇,不過我地已經目標明確

一坐低就有既前菜
係好爽口既螺肉同田園沙律
細細地但有齊生菜蕃茄粟米同沙律醬~
温泉蛋鰻魚石鍋飯 $138
而温泉蛋就無咩特別,比鰻魚搶哂風頭了

勝八便當 $168
因為太多選擇既關係,店員就推介我食呢個岩哂貪心鬼既便當
呢個午市便當幾包羅萬有,由平價至貴價食材都有齊,什錦天婦羅,包括蕃薯、南瓜、秋葵同埋茄子,一共四件,全部都炸得脆身且不油,當中蕃薯好甜同粉!而熟食仲有照燒鯖魚,燒得夠惹味,去埋骨啖啖肉仲正
而牛腩大根呢個係唯一一樣熱食,蘿白炆得夠淋身,牛腩都係幾入味,但軟骨佔左比較大部份,肉既量唔算多。
刺身有三文魚同生蝦各二,三文魚厚切,鮮甜度黎計生蝦會更勝!
另外成個便當既亮點相信係呢個海膽吞拿魚腩蓉再配埋三文魚籽,睇落的的骰骰,但海膽都夠份量,無腥味兼且帶清甜,拖羅蓉入口溶化,但真係一啖食哂,哈哈
個碗仔仲有少少飯,好過癮
貴價食材仲未完,仲有另上既煎鵝肝飯,一開頭以為係咩肉,因為超級大件,無理由會係鵝肝架... 點知食落真係鵝肝
煎得非常肥美,肥美到食完個口都發光咁油
個人覺得油左啲,但難得怕油膩既媽咪都話油得黎好香,尤其是撈埋飯加埋炸蒜片好香口!!最後食到一粒飯都無淨

2017-03-10 852 浏览
工作壓力大 令人精神緊張最好抒壓方法莫過於食餐好今日與喜愛吃日本刺身的同事到她推介的居酒屋吃晚飯~過往小妹同事推介的餐廳都大獲好評因此小妹非常期待小妹進到店內看見刺身吧心情立刻興奮起來我們當然沒有錯過這裏的日本直送刺身1.首先中間紅色的是金目鯛刺身$136小妹至從上次試過就愛上了口感一流肥而不膩 爽口鮮美不得不叫2.最高杯中放的是白子白子原來是鱈魚的卵巢聽落好似好得人驚望落似是生腸但實質富有豐富蛋白質最後突破心理關口食左口感滑流 沒有魚腥味可以一試3.最右面白色的是河豚刺身$298一直聽過但未試過今次因有客人之前訂了一條剩下一少部分小妹才有機會一試店員細心提醒最好點上醬油放在口中咬多幾下先吞才能嚐出河豚的鮮美河豚刺身質感較有韌性用餐期間看看餐廳的佈置都非常有特色有種舊舊的日本居酒屋的感覺環境舒適安格厚燒牛$198非常厚切 牛味濃郁厚燒 不但沒有過熟同韌而且能鎖住肉汁啖啖滋味味淋魚乾$78最好的下酒菜味道偏甜能中和剛才吃的牛味~邊吃小食再配上梅酒 絕配
工作壓力大 令人精神緊張
最好抒壓方法莫過於食餐好

今日與喜愛吃日本刺身的同事
到她推介的居酒屋吃晚飯~

過往小妹同事推介的餐廳都大獲好評

啖啖滋味
味淋魚乾$78
最好的下酒菜
味道偏甜
能中和剛才吃的牛味~
邊吃小食再配上梅酒 絕配

2017-02-22
2017-03-05 172 浏览
昨天中午,我和一位朋友在銅鑼灣吃過午餐。我第二次來勝八了,我很喜歡他們的套餐,我認為他們的刺身和壽司很新鮮,這個價錢這個食物質素也很合理的。我點了壽司定食套餐, 套餐包括自選7件壽司加一份卷物,另外,也包括沙律、麵豉湯、野菜湯烏冬。自選的7件壽司我選擇了赤身、油甘魚、左口魚邊、三文魚籽、三文魚、深海池魚、時令魚, 那一份卷物我選擇了鉄火卷。 大概等了十分鐘, 前菜便送到上來。我很喜歡那碗沙律,因為有我最愛的蕃茄和秋葵。主菜方面,那七件壽司非常新鮮,味道鮮甜,我的最愛是左口魚邊壽司。左口魚邊壽司是燒過來的,它很鮮嫩,達到入口即溶的質感。 不過那碗野菜湯烏冬略為普通了一點,是比較清淡。
昨天中午,我和一位朋友在銅鑼灣吃過午餐。我第二次來勝八了,我很喜歡他們的套餐,我認為他們的刺身壽司很新鮮,這個價錢這個食物質素也很合理的。
野菜湯烏冬
不過那碗野菜湯烏冬略為普通了一點,是比較清淡。
2017-03-04
野菜湯烏冬
2017-02-25 211 浏览
今日放工之後過去銅鑼灣行街,順便食午餐。已經好多年沒有去過登龍街,發現這條小巷開了很多新餐廳。在芸芸餐廳中,選了勝八居酒屋。餐廳內裏充滿日本傳統居酒屋的特色,感覺別致。周末還有午餐供應,而且選擇相當豐富。我和朋友分別選擇了勝八刺身定食及溫泉蛋鰻魚石鍋。前菜的辣味螺肉已經令我很滿足,這是其中一道我最喜歡的曰本前菜小食。另外沙律用了非常新鮮高級的沙律菜,車厘茄亦相當juicy,不是一般內地蔬菜貨式。套餐還包括熱辣辣的麫䜴湯刺身種類相當有驚喜,這真的是我第一次食刺身定食竟然有兩大塊拖羅!還有大大件的海膽而且食落質素相當高鰻魚飯的鰻魚亦分量十足,除了大片之外,肉質亦非常厚身啖啖肉最後還有綠茶味濃郁的雪糕作結

餐廳內裏充滿日本傳統居酒屋的特色,感覺別致。
周末還有午餐供應,而且選擇相當豐富。
我和朋友分別選擇了勝八刺身定食及溫泉蛋鰻魚石鍋。
沙律
套餐還包括熱辣辣的麫䜴湯
還有大大件的海膽
而且食落質素相當高
溫泉蛋鰻魚石鍋
鰻魚飯的鰻魚亦分量十足,除了大片之外,肉質亦非常厚身啖啖肉
綠茶雪糕
最後還有綠茶味濃郁的雪糕作結
2017-02-25
沙律
綠茶雪糕
2017-02-25 174 浏览
見到啲日元係咁跌 但公司又正值peak season 唯有同同事一齊去食高級日本料理安撫下我地既心靈今次食既「勝八居酒屋」唔係第一次食但過往都沒試過佢既日本直送刺身類而同行既同事都係sashimi 愛好者 當然要黎返個sashimi 之夜啦話明主打日本直送刺身 當然唔會叫啲大眾類既三文魚同呑拿魚啦~1/河豚刺身 (HKD 298)~~~必須預約~~~眾所皆知 河豚係一種有劇毒既魚在日本處理河豚既師傅更需要有十年以上證書既人先可以處理 更顯得其稀少和昂貴~由勝八師傅處理當然十分放心 而且刀工十分了得 河豚刺身的纖維非常柔韌 所以要切得晶瑩剔透像紙一樣簿 方便食用河豚刺身並不是入口即溶的類型 口感是十分綿密和富有彈性 咀嚼一會兒便會發現它帶有一股清甜的味道 口感十分讚2/ 金目鯛刺身 (HKD 136)每年12月至3月 金目鯛最為肥美 當然非點不可即使不配醬油芥末 食落去依然爽甜鮮美 其肉質肥而不膩 永遠係我心目中的首選3/ 白子 (HKD 138)呢款白子係來自鱈魚既精巢 亦係冬天最為肥美雖然佢外形唔討好 睇落好似生腸咁但真係人不可貌相 因為其含有豐富蛋白質同維他命D 係女士們養顏聖物而
見到啲日元係咁跌

但公司又正值peak season

唯有同同事一齊去食高級日本料理安撫下我地既心靈

今次食既「勝八居酒屋」唔係第一次食
但過往都沒試過佢既日本直送刺身
而同行既同事都係sashimi 愛好者

當然要黎返個sashimi 之夜啦

1/河豚刺身 (HKD 298)
~~~必須預約~~~

眾所皆知 河豚係一種有劇毒既魚

由勝八師傅處理當然十分放心 而且刀工十分了得

2/ 金目鯛刺身 (HKD 136)
每年12月至3月 金目鯛最為肥美 當然非點不可

即使不配醬油芥末 食落去依然爽甜鮮美

其肉質肥而不膩 永遠係我心目中的首選

3/ 白子 (HKD 138)
呢款白子係來自鱈魚既精巢 亦係冬天最為肥美

雖然佢外形唔討好 睇落好似生腸咁

而佢唔單止內在好得 口感一樣十分得!

伴日式酸汁的白子 入口十分綿密 而且食落滑lulu 完全沒腥味 令人一口接一口 完全停唔到口

4/ 安格牛厚燒 (HKD 198)
安格斯牛味特濃

而且食落一啲都唔un

肉汁鎖哂係入面 完全唔需要配任何醬汁已經好正!

當然亦可配上炸蒜片 口感亦是十個讚!
每一舊都切到一口size 十分細心

5/ 味淋魚乾 (HKD 78)
這一道絕對是下酒佳餚

立馬追加兩杯梅酒!
味淋獨有的甜味 再配上咀嚼口感極佳既魚干 實在讓人一口接一口!

又係完全停唔到口呀!

總結:

大滿足!完全係真材實料!
而且師傅刀工了得 日本既感覺返哂黎!
未埋單已經諗緊下次幾時再黎

2017-02-22
  • 刺身拼盤
  • 味淋魚干
2017-02-23 1382 浏览
Both lunch sets came withan appetizer, salad, miso soup, rice and dessert. Super full! Appetizer and saladSo far so good, just to prepare yourself for the remarkable lunch set!Special Katsuhachi Associated Sashimi Set $188 The sashimi was all so thick and fatty, and most importantly very fresh! The roe and urchin definitively a go with the bowl of rice! So so so satisfying! Special Katsuhachi Lunch Box Set $168 This set came with lots of components: 1) Assorted tempura - Pumpkin, mushroom, chili
Both lunch sets came with

Appetizer and salad
Appetizer and salad

1) Assorted tempura - Pumpkin, mushroom, chili and ladies’ finger

Everything fried just on the point.

2) Prawn sashimi

Fresh, no doubt. Just like the associated sashimi set

3) Cooked fish?! didn’t really know what it was but didn’t really care

It was good. (Not exciting as other dish though : P)

4) Beef tendon

Marinated well, while did not override the flavor and texture of beef

5) Foie gras rice
Foie gras rice
Oh how juicy! Love how the juicy also added such wonderful flavouring into the rice.

6) Mouth-bite Toro and urchin
Mouth-bite Toro and Urchin
If you love urchin, it never goes wrong with (mostly) a lot of thing, and definitely not with fresh toro.  Very fulfilling!
Dessert
Ice-cream always a perfect way to end a meal

It would be even better if they provide ice-cream in scope/ or even homemade ice cream, to go with their above par standard in the mains.

Overall, very worth a go.  Value for money, with nice environment and good service.  There is a long list of lunch set for your choice!
Foie gras rice
2017-02-21 185 浏览
坐吧枱真係唔同d,師傅見我地食完一樣啦,抖下飲下酒,佢再整另一樣俾我地,好好feel.每樣嘢師傅都有介紹,但sorry, 我聽完都唔記得,d名好難記,hahahha^0^
2017-02-20
2017-02-20 467 浏览
最近忙到喘不過氣來,想好好吃一餐都要等週六日才可以鬆一口氣,特意相約好友吃午餐共聚談天說地,有朋友前陣子來過這家日本餐廳嚐過覺得味道不錯和極力推薦,所以我也毫不猶豫的跟好友前來這裡品嚐一下一進餐廳,我們是第一枱客人,店員友善的招呼我們就座,店內都以簡潔居酒屋裝修設計,雖然不是高尚華麗,卻增添一份親切溫暖的感覺餐牌上午餐選擇非常多,我們也想了一會才下單,點了兩個套餐一齊吃,想不到份量比預其中還要多,是性價比高的日本餐廳<<自選壽司定食套餐>>可自選七件壽司及卷物,配麵豉湯、前菜、沙律和野菜湯烏冬前菜是凍茄子,茄子上有少許木魚作調味,軟腍清新,沙律拌胡麻醬一齊吃清新爽口呑拿魚腩肥美肉厚,油脂分怖適中,入口即溶,咀嚼時滿口甘香油份,非常美味。深海池魚口感軟腍,鯛魚吃起來比較爽口帶韌。左口魚邊火灼後入口相當軟熟,油份高,愈吃愈滋味帆立貝、海膽、牡丹蝦都很鮮甜肥美另配了三文魚卷和野菜湯烏冬,烏冬份量多,清濃湯底配稻庭烏冬,吃到一半已半飽了<<勝八便當>>店員一送上桌,賣相已相當吸引本來當中有牛尾湯,但由於沒貨所以轉了牛肉薄燒,牛肉帶

<<自選壽司定食套餐>>
可自選七件壽司及卷物,配麵豉湯、前菜、沙律和野菜湯烏冬

帆立貝、海膽、牡丹蝦都很鮮甜肥美
<<勝八便當>>
店員一送上桌,賣相已相當吸引
本來當中有牛尾湯,但由於沒貨所以轉了牛肉薄燒,牛肉帶有濃烈的醬汁味,吃起來有陣陣的蒜香味,肉質軟熟易入口
海膽魚籽呑拿魚飯是迷你的,海膽鮮甜無比,配上鮮甜魚籽和呑拿魚蓉一齊吃確實絕配
天婦羅有南瓜、茄子、蕃薯、小青椒、京蔥,全部都炸得恰度好處,外脆內軟,沾蘿蔔泥醬汁吃挺香口

三文魚和赤蝦刺身高質新鮮不在話下

鯖魚煎得很入味,加了少許檸檬汁令魚肉鮮味更提升,肉質嫩滑香口
便堂另配了照燒汁鵝肝飯,香煎鵝肝煎得適中,不會太熟或太生,吃得出油甘香味,配照燒汁飯一齊吃不錯
最後吃個濃味紅豆雪糕才稱得上完滿
2017-02-20 796 浏览
黎到星期四,就快可以放假,當然要約埋朋友,喜愛日本菜的朋友今天帶我黎試下日本居酒屋的風味。環境十分舒適而且日本既感覺都幾重,未食野先感受日本既風味。魴彿($198)/針魚($198)/八爪魚刺身($178)/白子($138)/日本蠔($136)說到食日本菜一定要食刺身,刺身可以看出一間餐廳食物質素,因為刺身一定要新鮮才好味,不可以用烹調和加調味料可以修補得到。我們點了幾款刺身,上台已經見到十分新鮮,每一款都十分精緻。針魚($198) - 針魚第一次試,估唔到係咁好味,鐸魚肉質結實得黎好有咬口,但又不會太難咬,而且針魚是一種好高油份的際,每一片刺身都有足夠的油份令到你食既時候感覺到魚肉的嫩滑。八爪魚刺身($178)-八爪魚可以大家都會係放題時食過,但此份八爪魚特別彈牙可口,除了八爪魚爪大之外八爪魚腳係口中真係好爽脆,令你食到好豐富既口感,加上特別配的醬汁令你更加回味。白子($138) - 在出面餐廳好少機會食到的白子,白子十分幼滑,比玉子豆腐更滑更淋,而且用醬油醃制得合時,十分入味,一試會令你難忘既感覺。牛油果軟殼蟹卷($88)炸了的軟殼蟹用飯卷在中間,外面就有牛油果及沙律醬,味道除了惹
環境十分舒適而且日本既感覺都幾重,未食野先感受日本既風味。
說到食日本菜一定要食刺身刺身可以看出一間餐廳食物質素,因為刺身一定要新鮮才好味,不可以用烹調和加調味料可以修補得到。我們點了幾款刺身,上台已經見到十分新鮮,每一款都十分精緻。

牛油果軟殼蟹卷
牛油果軟殼蟹卷($88)
炸了的軟殼蟹用飯卷在中間,外面就有牛油果及沙律醬,味道除了惹味之外,食到中間還有軟殼蟹的酥炸口感,整體的口感及味道都十分好。
海膽炒飯
海膽炒飯($128)
十分奢侈的一個炒飯,最主要的配料是加入了海膽令整個炒飯級數升了不少,炒飯的火喉十分好,飯粒是一粒粒而且味道在每粒飯上都有。加上有煙肉等配料,令炒飯的口感提升了,最後還有海膽作了一個畫龍點睛的效果。
2017-02-16
牛油果軟殼蟹卷
海膽炒飯
  • 針魚($198)/八爪魚刺身($178)/白子($138)
情人節正日沒有特別慶祝,所以我另一半都知道我好喜歡食日本菜, 就選擇左這間勝八居酒屋,在銅鑼灣登龍街永光中心11樓 整座商業大廈都是美食集中地帶 來到門口似足日本居酒屋一樣佈置 整體佈置連同牆上的菜單與掛上紅色的燈籠 都充滿濃濃的日式風情 店裡環境像瞬間移動到了去日本一樣 日式風格的居酒屋佈置環境及座位坐得舒適 中午時間都很多OL 們上來吃Lunch 店員送上2杯熱茶 午市lunch set都有很多套餐選擇來到呢度師傅來到有禮地招呼我們,由佢介紹同制作刺身定食 先上前菜香濃豆腐及沙律菜新鮮爽甜 所有都是新鮮食材 勝八刺身定食 當中有飯上面放了少少芝麻及紫菜 由師傅為我點選了刺身定食,共8款 有海膽而味道非常鮮甜較濃郁入到口即溶 油甘魚,三文魚,劍魚腩,其他刺身都很新鲜 魚籽一粒粒,晶瑩剔透的魚籽很鮮味 Toro油脂分佈不錯,口感不會太油潤,入口味道岩岩好 實在是滋味無窮 牡丹蝦爽滑的口感,蝦肉還有彈性 帶子刺身 大粒既帶子豐厚得來肉身極富有彈性 同時帶有鮮甜味 14溫泉蛋鰻魚石鍋 上枱時仍然熱騰騰,香氣十足的鰻魚石鍋飯 半生熟的蛋趁熱一起攪拌後食用 仲有一大片

就選擇左這間勝八居酒屋,在銅鑼灣登龍街永光中心11樓

環境及座位坐得舒適

中午時間都很多OL 們上來吃Lunch

店員送上2杯熱茶

午市lunch set都有很多套餐選擇

來到呢度師傅來到有禮地招呼我們,由佢介紹同制作刺身定食

先上前菜香濃豆腐及沙律菜新鮮爽甜
所有都是新鮮食材

當中有飯上面放了少少芝麻及紫菜
由師傅為我點選了刺身定食,共8款
有海膽而味道非常鮮甜較濃郁入到口即溶
油甘魚,三文魚,劍魚腩,其他刺身都很新鲜
魚籽一粒粒,晶瑩剔透的魚籽很鮮味
Toro油脂分佈不錯,口感不會太油潤,入口味道岩岩好

實在是滋味無窮

牡丹蝦爽滑的口感,蝦肉還有彈性

帶子刺身
大粒既帶子豐厚得來肉身極富有彈性
同時帶有鮮甜味

14溫泉蛋鰻魚石鍋

上枱時仍然熱騰騰,香氣十足的鰻魚石鍋飯
半生熟的蛋趁熱一起攪拌後食用
仲有一大片鰻魚

鰻魚真的比出面的厚身加大片
厚厚鰻魚都沾滿醬汁,而且也很均勻
鰻魚很肥美又軟嫩有口感
濃郁鰻魚汁伴飯相當開胃
這個鰻魚石鍋相當抵食

師傅亦安排有一碟小食,新鮮熱辣即時炸
吉列炸蠔

炸得香脆熱辣辣,好咬口中間不油膩很嫰滑

最尾的來一球糯米糍雪糕,想不到真的與糯米糍表面的味道一模一樣
推介呢破食完想再食既雪糕球比大家

店員態度超級親切及非常有禮
呢間居酒屋是很有水準既日式料理
埋單仲有85折優惠真係抵食夾滋味

2017-02-15
2017-02-18 179 浏览
放工時間又係時候去食野放鬆一下,講到餐廳個人都幾喜歡日式餐廳,因為食物有多樣化既選擇而且食物都十分精緻的。今天來到呢間居酒屋也令我感到十分驚喜。汁煮花螺($58)汁煮花螺是一個冷的頭盤,先用醬汁將花螺煮好然後將其冷藏,待客人點菜時再適當的解凍上桌。作為一個冷盤十分優秀,第一是已煮好後再雪藏的其間醬汁更加深入螺肉之中,除此之外,冷冷的感覺更增加了爽口及彈牙的感覺,令你愈食愈有滋味不能停手。柚子酒($68)叫了一杯柚子酒,柚子香味好重,遮掩左酒烈既味道,女士會更加接受,入口十分柔順,食完每一道菜後飲一口可以隔去前一道菜既味道,而家果香味重而帶少少甜,就算不飲酒的人也可以試飲。安格牛薄燒($128)用安格牛切薄後加上蔥包住黎燒,火喉需要掌握得十分好才不會令到外面的安格牛過熟而入面的蔥又不夠熟,外面的牛肉保持得到十分嫩滑,咬入口中後還有蔥清新的味道,令到油膩濃郁的肉味中有一點清新的味道,不但中和了油膩感,更加特出了肉既獨有味道。左口魚邊壽司/蟹膏壽司($310)最後是左口魚邊壽司/蟹膏壽司,此兩款壽司都十分出色。左口魚邊壽司,火炙了一下帶點燒烤的香味,而肉質十分嫩滑及充滿油份,食落口有即洽既感

今天來到呢間居酒屋也令我感到十分驚喜。
汁煮花螺
汁煮花螺($58)

柚子酒
柚子酒($68)

安格牛薄燒
安格牛薄燒($128)

左口魚邊壽司/蟹膏壽司
左口魚邊壽司/蟹膏壽司($310)

最後是左口魚邊壽司/蟹膏壽司,此兩款壽司都十分出色。左口魚邊壽司,火炙了一下帶點燒烤的香味,而肉質十分嫩滑及充滿油份,食落口有即洽既感覺而油份即充斥住整個口腔令人回味非常。另一款蟹膏壽司亦十分好味。蟹膏濃郁的味道加上蟹肉,是味道及口感兩者互相配合的昇華。兩款壽司都是絕佳既質素。
2017-02-13
汁煮花螺