2016-05-30 664 浏览
This is a typical HK noodle shop with a soup kitchen in the front, a few tables in the middle and someone making dumplings in the back. It's located in the first unremarkable area of Sham Sui Po, not for from the namesake MTR station.Specialty of the house are dry noodles with shrimp roe, so that's what I get. The noodles are typical HK style - thin and very chewy. Topped with a generous serving of dried shrimp roe, which as an interesting salty and fishy taste. It's served with an extra bowl of

Specialty of the house are dry noodles with shrimp roe, so that's what I get. The noodles are typical HK style - thin and very chewy. Topped with a generous serving of dried shrimp roe, which as an interesting salty and fishy taste. It's served with an extra bowl of good soup with some equally good wontons.

Overall a good, fast and cheap lunch option if one happens to be in the area
2016-05-19 658 浏览
好少去深水埗,好多小店簡,經過d間鋪頭,好似聽過下個名就入去啦。佢menu都有幾多平時少見既配料好似黑柏葉,鵝腸咁而枱面有醃羅白咁唔食內臟,一條友普普通通就咁叫左蝦子麵,來到,蝦子比預期既多好多,平時食都係得面個浸,d個底都有。個浸蝦子味算濃郁,一啖食,嘴唇會沾哂d蝦子,再配埋韮黃湯,成個味好夾,好鐘意d種湯,清得來好有味,但小小偏咸!麵身可以再爽d,可能唔夠乾身!份量都幾多,醃羅白就普普通通,食左幾粒,都幾脆口,酸酸甜甜,但又唔係話dump一聲咁。另外,有朋友話佢地d雲呑幾好味,遲d有機會再去試

佢menu都有幾多平時少見既配料
好似黑柏葉,鵝腸咁
而枱面有醃羅白咁

另外,有朋友話佢地d雲呑幾好味,遲d有機會再去試
2016-05-01 760 浏览
一位「名人」的一句話,令大家重拾對雲吞麵的情懷。相信近期真的多了人會去「食番一碗細蓉」~這天有事出了深水埗,本來深水埗地道美食何其多,選擇多的是,但記著了那一句,又突然想吃雲吞麵了。說到吃麵,又要數到劉森記,舊店一直裝修,只剩新店在營業。幸好7點前尚不算多人,總算找到位子,極速(被催促)點了蝦子撈,配黑牛栢葉和雲吞黑牛栢葉雲吞蝦子撈 $45竹昇麵的彈牙口感,吃幾多次都覺得是香港傳統美食中的表表者。配上汁和蝦子,比湯麵濃味得多,但也會很乾,所以我都一直跟雲吞湯一併吃。黑牛栢葉本身沒什麼味道,可以點一點辣豉油。雲吞作為今天重點之一,當然要仔細品嚐一番。全人手製的雲吞,每粒的形態都有少少不同。雲吞皮算是薄,不會太粉的感覺。餡料肉味較重,蓋過了蝦的鮮味,就看大家喜歡哪一種味道較多了。麵底有菜心作底,也考慮到健康問題呢~蠔油芥蘭 $16以麵舖來說,這裡的油菜選擇算多,有芥蘭、菜心、生菜和通菜~蠔油、走油、蝦子上也可以~菜可能是用雲吞湯煮過吧(聽聞較易稔),真的很稔很易進食~~有時出街吃晚飯大魚大肉,都會覺得膩,吃一碗地道的麵,感覺更在地。可惜很多老舖都面臨加租等原因而倒閉,希望仍舊營業的也可以繼
一位「名人」的一句話,令大家重拾對雲吞麵的情懷。
相信近期真的多了人會去「食番一碗細蓉」~

說到吃麵,又要數到劉森記,舊店一直裝修,只剩新店在營業。
黑牛栢葉雲吞蝦子撈 $45
蝦子雲吞黑牛栢葉撈麵
竹昇麵彈牙口感,吃幾多次都覺得是香港傳統美食中的表表者。
黑牛栢葉本身沒什麼味道,可以點一點辣豉油。

雲吞作為今天重點之一,當然要仔細品嚐一番。
全人手製的雲吞,每粒的形態都有少少不同。
雲吞皮算是薄,不會太粉的感覺。

麵底有菜心作底,也考慮到健康問題呢~

蠔油芥蘭 $16
蠔油芥蘭
菜可能是用雲吞湯煮過吧(聽聞較易稔),真的很稔很易進食~~

可惜很多老舖都面臨加租等原因而倒閉,希望仍舊營業的也可以繼續撐下去,讓香港的傳統美食得以傳承下去。

作為食客的,當然有機會便要多多幫襯啦!

2016-04-23
蝦子雲吞黑牛栢葉撈麵
2016-04-02 509 浏览
相信大部分香港人,在不知不覺間,都對雲吞麵有了極高的要求! 原因可能是上一個世紀末的雲吞麵檔, 都是超水準的! 而我們也在這個時候長大!來到 劉森記麵家,懂得吃的一定會吃蝦籽薑葱黑柏葉撈麵, 一般的日子,未到六點前,黑柏葉已沽清! 今天難得能吃到新鮮的黑栢葉, 跟一般制過及處理過的白栢葉, 完全是二碼子食材, 配上剛剛好彈牙的麵及香脆卜卜的蝦子, 絕對不能不讃美發明這味美食的人才!

來到 劉森記麵家,

蝦子薑葱黑柏業撈麵
2016-03-28
蝦子薑葱黑柏業撈麵
2016-01-11 697 浏览
去過深水埗好多次,行過劉森記成日見好多人,知道都出名但總有其他野想食所以一直未食過。呢一日經過心血來潮就入去食下出名的竹昇麵!本身想叫黑柏葉,點知6點已經無唒,是但叫左個水餃蝦子撈。劉森記有名的竹昇麵,竹昇麵爽口又彈牙,煮的時間剛剛好!讚!加上蝦子撈埋,每粒都均衡痴在麵條上。帶有少少咸香,不錯!不過最失望的是,水餃只得兩隻,真係太少,唔夠食。但好在勝在多料同大隻,入面食到啖啖的雲耳同蝦肉。下次早點黎食黑柏葉先!
呢一日經過心血來潮就入去食下出名的竹昇麵!

本身想叫黑柏葉,點知6點已經無唒,是但叫左個水餃蝦子撈。
水餃蝦子撈麵

下次早點黎食黑柏葉先!
2015-12-23
2015-12-30 528 浏览
聽朋友介紹來的劉森記,但是一直覺得不會有多好吃,今次偶然有機會來這裡。據說最出名的是它的蝦籽雲吞面,當然要點翻一個喇。當我看到面上都是蝦的時候,就忍不住下筷子了,蝦都是小小個的,做的很好吃,顏色金黃也很漂亮,麵條很爽口,有彈性,煮的時間剛剛好。撈勻之後更加是別有一番滋味。雲吞的數量不多,但是粒粒都很大粒,裏面的嚇人都很爽口彈牙,真的很不錯。加上檯面的酸蘿蔔有事另外一種味道,脆脆的、酸酸的,很開胃,湯底濃郁香氣,忍不住喝了幾啖。水餃真的很飽滿大隻,感覺快要漲爆了,裏面的木耳很脆兼滑,豬肉和蝦味道也在裏面,層次感很豐富,啖啖感覺都不一樣,牛百葉也是不錯的,分量多,夠曬喉。價錢又不貴,後悔現在才吃到這些美味。

2015-12-27
$46 (宵夜)
2015-12-17 657 浏览
今日午飯想吃雲吞麵,經過福華街時,見到劉森記有好多人排隊,於是我都跟著排。幸好,輪候的時候不算太久,十分鐘左右便可以入座。餐牌種類多不勝數,最黎決定一試鮮蝦雲吞麵。蝦子麵唯有下次再試!另加六元有樽裝可樂一枝,可樂是雲吞麵的好伙伴。麵的份量比我相像的多,麵下面是雲吞,即是說,雲吞先煮好後,才煮麵的,使麵質不會因為湯的熱力變得腍身。雲吞不算太大粒,但味道最勝,雲吞的餡料不是一般的味道,鮮蝦爽口彈牙,加上少許的豬肉,另外再有一種特製的醃料,增加了雲吞的味道。一碗有五粒,份量頗多。$27 可算物有所低,排隊亦是值得。
另加六元有樽裝可樂一枝,可樂是雲吞麵的好伙伴。
鮮蝦雲吞麵
2015-12-16
2015-10-16 971 浏览
試過幾次, 一段時間沒去過, 今次重臨舊地 牛根南面 - 面今次感覺皂水味有d濃, 面質保持水準, 爽口彈牙. 牛根滑, 牛南入味, 正剩云吞 - 最鐘意叫剩云吞, 因可試到原味的湯底, 好香大地魚,蝦味, 清甜. 云吞內除有半肥瘦豬肉外, 還食到有大地魚粉, 鮮甜, 蝦爽口甜味豬手蝦子撈面 - 呢度d豬手又係我至愛, 入味, 食落唸中帶少少口感, 買相又五會爛, 原隻不變. 蝦子令成碟麵提升精華, 帶出更鮮甜的味道.仍然有酸羅白, 貼心, 因會減低肥膩感, 不過今次羅白可能不合時, 味道帶點苦味 .
面質保持水準, 爽口彈牙. 牛根滑, 牛南入味, 正

雲吞
雲吞撈麵
豬手蝦子撈麵
牛南麵
2015-10-03
2015-10-15 666 浏览
約半年前第一次幫襯「劉森記」 手工竹昇麵取勝而且多年老店 粗麵有咬口 仍然有一些鹼水味Aminn就普通這味道 上次下午來都排了大約15分鐘今次行到已經過8點才來 可以直行直過了蝦子雲吞撈粗 蝦子都算是一個餸 鋪滿了麵的表面雲吞另上但得3隻 漲卜卜的手包雲吞有大蝦、豬肉、蔥等做餡 配襯大地魚湯都好好飲!蝦子牛腩牛筋撈粗 兩碟外表幾乎一樣的就是牛筋腩直接放在麵上 而且有腩汁加多碟時菜剛剛好!劉森記另一個賣點就是每枱一樽的任吃醃蘿蔔非常回味 爽、脆、酸中帶甜可惜8點去到已經所剩無幾 阿姐說沒有存貨可添汽水有罐裝和細玻璃樽裝同樣$6同區其他食肆都不是這個價錢了是次小分享完畢 有興趣可按aminn本站內其他分享
約半年前第一次幫襯「劉森記」 手工竹昇麵取勝
而且多年老店 粗麵有咬口 仍然有一些鹼水味
Aminn就普通這味道

上次下午來都排了大約15分鐘
今次行到已經過8點才來 可以直行直過了

蝦子雲吞撈粗 蝦子都算是一個餸 鋪滿了麵的表面
雲吞另上但得3隻 漲卜卜的手包雲吞
有大蝦、豬肉、蔥等做餡 配襯大地魚湯都好好飲!

蝦子牛腩牛筋撈粗 兩碟外表幾乎一樣的
就是牛筋腩直接放在麵上 而且有腩汁
加多碟時菜剛剛好!

劉森記另一個賣點就是每枱一樽的任吃醃蘿蔔
非常回味 爽、脆、酸中帶甜
可惜8點去到已經所剩無幾 阿姐說沒有存貨可添

汽水有罐裝和細玻璃樽裝同樣$6
同區其他食肆都不是這個價錢了

是次小分享完畢 有興趣可按aminn本站內其他分享

题外话/补充资料: ※撈麵冷知識※ 點解撈麵總會有碗清湯? 好多人以為因為撈麵可以隨時變回湯麵? 通常食客都會加湯到撈麵濕濕地容易食 又或是沾麵方式都是將麵變回湯麵 傳統吃乾撈麵的確是淨吃麵 當吃3、4啖之後口乾就喝啖清湯 不過現在也沒有什麼傳統 食物得到大家欣賞就可以
2015-10-11
2015-09-20 557 浏览
好少機會黎深水埗,今日有幸經過梗係試下用竹昇手打出黎嘅麵。。劉森記我嗌左個蝦籽雲吞湯麵,d麵真係好彈牙,不過果湯就淡左d,冇咩味,果呑云入面d蝦又係好爽,不過果皮就麻麻,包得唔夠均勻,搞到一咬落去就feel到幾層搭住左嘅厚皮。。朋友嗌左牛腩牛根橯蝦籽麵,可能d腩汁嘅關係,果麵冇咁彈,淋好多,不過相反果牛腩牛根做得幾入味又夠淋。。如果d麵唔係咁淋,呢個就perfect lu...總結:下次叫牛腩牛根湯蝦籽麵應該最好效果。。嗌左罐野飲,埋單$80。。價錢不過不失,依家食野就係咁貴。。😑
總結:下次叫牛腩牛根湯蝦籽麵應該最好效果。。
雲吞蝦籽湯麵
牛腩牛根撈蝦籽麵
2015-09-07 441 浏览
聽姐講呢度有間竹昇麵好出名,來深水埗就順便食下,坐下看見一大樽懷舊酸白蘿蔔放在每一張枱,要食自便,本來叫魚旦魚片頭,但售罄~點了蝦子疆蔥牛肉雲吞撈麵($45),老公點了蝦子牛腩墨丸撈麵($45),腐乳通菜,汽水$6/枝/罐,蝦子好多全碟都是,牛肉牛腩墨丸雲吞都出色,好味道,而且有菜心托底,麵份量也不算少,但竹昇麵並不算爽口彈牙,也沒有永華麵家的好質感,算是美中不足,上湯好美味,通菜就是平常貨色,但整店食物質素平均,值得推介
  • 蝦子墨丸牛肉麵
2015-07-28 583 浏览
🍤🐮🍝-蝦子牛筋撈麵-$39不一定要大魚大肉、山珍海味才稱得上佳餚, 搵好野食吾一定要去港島區或有米芝蓮標誌/推介既餐廳, 有時, 簡單既港式食品都可以令人回味無窮喺英國食西餐食左差吾多4年, 暑假番黎就想趁住仲喺香港, 周圍去食港式野, 去下吾同既冰室食新鮮出鑪既面包同常餐😋 .呢個星期去左2次深水埗食淨牛筋蝦子麵, 雖然吾識分咩叫靚既蝦子, 但呢個蝦子麵既蝦子味頗香, 竹昇麵幾爽口同彈牙, 牛筋汶得好夠淋好黏牙, 香濃入味既蝦子牛腩醬汁撈埋d麵對我黎講簡直係人生其中一大享受, 今個week吸收足夠骨膠原了~
🍤🐮🍝-蝦子牛筋撈麵-

蝦子牛筋撈麵
蝦子牛筋撈麵
  • 蝦子牛腩牛筋撈麵
2015-07-22 455 浏览
每次去黃金買野,定必幫襯劉森記,每次出門工幹,定必懷念蝦子撈。幫襯左十幾年,每次去到都有回家之感,熟悉的味道,熟悉的人,次次都咁好味。啲麵彈牙,一點梘水味都沒有,蝦子夠香,有時會叫多份冬菇,啲冬菇又厚又夠味,配埋碟蝦子撈簡單係絕。好多年前就已經在電視上認識太子仔,有時也會見到太子仔在收銀櫃收銀,或同媽媽一起在包雲吞,有時會見到睇落八十歲的大老闆在坐陣,好一間傳統家族經營的店舖,在香港愈來愈少有。
  • 竹昇麵
  • 酸蘿蔔
2015-04-09 738 浏览
環境: 與普通茶餐廳一樣,數張圓枱、圓櫈,開放式廚房,燈光通明。食物: 蝦子牛腩牛筋撈麵盛惠39大元,蝦子鋪滿成碟,但份量太小,如果係男仔一定吾夠食 !但味道非常好😋有機會會再食。服務姐姐其實都幾無禮貌,吾會望住客人,要大大聲叫佢先會過黎,希望可以改下啦

!但味道非常好😋有機會會再食。
蝦子牛腩牛筋撈麵
2015-03-22 722 浏览
多次幫襯劉森記,過往每次水準如一,麵條是爽口彈牙,湯底濃而不膩。今天點的豬手湯麵,麵質不變,依然爽口彈牙,豬手肉質炆得剛好,不會太林,剛好有嚼口少少爽,可惜就是太鹹,連帶麵條和湯底都拖垮,如果豬手調味料輕手一點就完美。

豬手湯麵
牛百葉湯麵