2017-12-24 161 浏览
成日係深水埗經過呢間餐廳都無入去食,覺得好似無乜特別咁今次朋友介紹,終於可以試下佢有好多唔同種類既粉麵,不過黎到呢到當然要食蝦子麵啦但佢又有分湯麵定撈麵,當然係要撈麵啦!咁先食到佢一粒粒既蝦子架嘛!蝦子牛筋牛腩撈麵 ($42)宜家係香港要搵到好食又真係有蝦子係上面既蝦子麵真係越黎越小呢間真係好食d蝦子舖滿哂係d麵上面,分量又勁多啖啖塊食到一粒粒既蝦子超級滿足呀!而且佢既牛腩牛筋都唔差,好濃味之餘仲唔會太韌
成日係深水埗經過呢間餐廳都無入去食,覺得好似無乜特別咁

今次朋友介紹,終於可以試下
佢有好多唔同種類既粉麵,不過黎到呢到當然要食蝦子麵啦

蝦子牛筋牛腩撈麵 ($42)
宜家係香港要搵到好食又真係有蝦子係上面既蝦子麵真係越黎越小
呢間真係好食

d蝦子舖滿哂係d麵上面,分量又勁多
啖啖塊食到一粒粒既蝦子
超級滿足呀!
而且佢既牛腩牛筋都唔差,好濃味之餘仲唔會太韌
2017-09-19 350 浏览
咁多人去深水埗都鐘意食豬瞤麵, 排隊排到街尾, 自己就唔鐘意咁排法, 所以寧願行遠少少, 去番近地鐵個邊既劉森記; 其實劉森記都好出名, 都有過唔少報導, 佢地都係穩打穩紮, 唔會攪咩大龍鳳; 入到去冇咩IDEA要食咩, 求其叫碗最簡單既水餃撈麵加多碟油菜, 已經好足夠; 最緊要係佢既出品一定有保證, 是但叫任何一樣都係好味道既, 唔會似某D店, 除左出名個幾樣餸好味之外, 其他既就冇咩水準;  而且呢度就冇茶餐廳咁地茂, 就算拖埋女仔黎食都唔會嚇親人, 如果想食麵類, 深水步真係仲有好多其他選擇
  • 水餃撈麵
2017-09-18 251 浏览
今日忽然興起,想同朋友掃街喎。咁掃街黎講呢,深水埗一定係不二之選。呢區出名多平靚正野食,舖頭之間距離夠哂近,唔使點行已經可以食足一個下午喇!劉森記真係細細個已經聽過佢個名喇!但奇怪的是竟然從來未黎食過🤔唔得,今次一定要try try!見到餐牌,唔使諗,一定係試佢既蝦子!唔使點等就有野食了!嘩好多蝦子啊😍成碗麵都係,好開心丫。食落好有鮮味,加上爽歪歪既魚片頭,成件事不得了。話明掃街梗係唔食咁飽啦,所以我地放棄左佢既醃蘿蔔,食完麵就走人了haha

見到餐牌,唔使諗,一定係試佢既蝦子!

蝦子魚片河

2017-09-16
蝦子魚片河
2017-08-11 291 浏览
好鐘意食呢間既雲吞水餃...最正係佢有醃好既白蘿蔔食...好好食!! 夠酸!!! 好醒胃!!! 每次去親深水埗都要食! 平日下午茶時間行過..冇咩人好多位..冷氣夠大!!!今次食淨水餃...同大部分粉面鋪一樣都係5粒...呢到就$30蚊...差唔多啦..都走唔甩呢d價位..見到碗野..因為好大粒..唔知係太耐冇去食..定之前食過其他鋪頭既淨水餃都冇咁大..反差好大!! 超巨!!食得好滿足...食完再食返兩粒白蘿蔔幫助消化
見到碗野
!!
超巨!!食得好滿足...食完再食返兩粒白蘿蔔幫助消化
淨水餃
淨水餃
  • 水餃
  • 酸蘿蔔
2017-06-03 294 浏览
今日去黃金買電腦野。 當然順手去個邊食野啦。 我相信大家都知個邊好多唔同好野食。 豬潤麵。車仔麵。。。仲有好多好多。。今日我就算左劉森記既蝦子麵滿滿既蝦子係麵上面。。。睇到都開心啊。。仲要好難得地今日有鵝腸啊。。。好多時去唔係話未準備好就係買曬。。 所以今日好滿足啊。。但啲魚旦頭淋左啲。唔太好食。。。但整體我都已經好滿足。 仲可以加$7 加枝五花茶。。真係我覺好值得推薦啊!下個星期有時間再黎深水埗食野先。 因為真係好多好野食!
今日我就算左劉森記既蝦子麵
真係我覺好值得推薦啊!
下個星期有時間再黎深水埗食野先。 因為真係好多好野食!

2017-05-25 262 浏览
劉森記係香港一間老字號佢地既竹昇麵係每日都整以前既我鍾意食舊鋪多d今日去左新鋪每次去劉森記食既野都係一樣 人專一就係咁~蝦籽黑柏葉撈粗蝦籽係一樣好奇妙既野 睇佢個樣唔係好吸引 但係真係超香 超鍾意呢度既蝦籽 好香好夾個麵黑柏葉即係牛柏葉,但點解唔係白色? 其他食評應該都有講所以我都唔再講啦!呢度既黑柏葉好爽好好味 冇化學成份既感覺真係好好。食蝦籽撈一定要食粗麵 因為可掛多d蝦籽上麵度~其實撈麵唔係放落個湯食 個湯係俾你飲呢度既大地魚湯真係好香 好足料 如果想再飲係可以俾錢要的~經典依然都係經典 雖然一定係比以前差 但係依然係我最愛麵店
劉森記係香港一間老字號
佢地既竹昇麵係每日都整
以前既我鍾意食舊鋪多d
今日去左新鋪
每次去劉森記食既野都係一樣 人專一就係咁~

蝦籽黑柏葉撈粗

呢度既黑柏葉好爽好好味 冇化學成份既感覺真係好好。
食蝦籽撈一定要食粗麵 因為可掛多d蝦籽上麵度~
其實撈麵唔係放落個湯食 個湯係俾你飲
呢度既大地魚湯真係好香 好足料 如果想再飲係可以俾錢要的~

經典依然都係經典 雖然一定係比以前差 但係依然係我最愛麵店
2017-04-16 1642 浏览
九龍深水埗算是一個比較早發展的舊區,加上房租沒有銅鑼灣及尖沙咀那麼高,所以現在這個區域還存在不少幾十年的老店小吃仍在經營。其中一家「劉森記」從1956年起便在深水埗以大牌檔形式起家,一直做到入舖,由父子二代經營,將近60年的老店啦。手做竹昇麵是劉森記的招牌,所謂竹昇麵即是用鴨蛋做的全蛋麵,製麵師父要坐在竹昇一邊,用力去控制竹昇另一邊,令到麵團可以壓成薄薄一片,再切成幼麵條,所以麵質特別彈牙,也沒有過重的鹼水味! 劉森記麵家在深水埗有兩間店,褔榮街80號是新店,新店和舊店相距不遠,都很易找。舊舖看來老舊傳統,座位不多,只有數年歷史的分店座位較多,但其實都是一桌桌的圓桌,搭上搭上搭,氣氛一般。簡單樸素的小店,不過地方比想像中乾淨很多! 餐桌上的醃蘿蔔爽、脆、香,客人都可以免費取用,酸酸脆脆很好吃,不可不試。 餐桌上的醃蘿蔔爽、脆、香,客人都可以免費取用,酸酸脆脆很好吃,不可不試。 牛腩牛筋撈麵 HK$37 京都炸醬撈麵 HK$37 牛腩湯麵 HK$30

牛腩牛筋撈麵 HK$37

京都炸醬撈麵 HK$37

牛腩湯麵 HK$30

2017-02-19 1313 浏览
平日路經,看來人流挺多,內裏又滿座擠迫,難以勇敢入內。今次有要務到這邊,文記及附近食肆七時許已見人龍,便來了劉森記一試。酸蘿蔔,沒想到放在桌子上任食的酸蘿蔔,竟然是劉森記的最佳菜式😵。酸蘿蔔,咬下的時候你覺得十分驚奇,因為其他中式點店子提供的酸蘿蔔,通常都是堅硬,又或者爽脆非常,一咬下去就是爽脆的,甚或卜一聲。而劉森記的酸蘿蔔,竟然還有點兒軟林林😯,其後中間部份才是爽脆的,酸味不算太濃,不會酸得有苦澀的感覺,餐前開胃小食,相當不錯。蝦子牛腩牛筋撈麵,店員端來撈麵的時候,其實不太吸引,外表看來,好像是飽歷滄桑,又或者火戰沙場😖的感覺。撈麵原來完全看不到麵條本來的顏色,因為被蝦子全蓋上了。這樣說又好像有點兒矯枉過正😅,可能是因為這兒蝦子比較多的關係吧。雖然坐在門口第一張桌子,看到廚子煮麵的時候好像功架不錯🤓,但是想不到麵條也不算彈牙煙韌,質感非常之普通,也沒有吃到什麼蛋香。蝦子混入撈麵的面頭,沒有特別的香味,那其實也沒有什麼意義。牛腩撈麵,想不到牛腩只有兩件,而且還是比較瘦的牛腩,與出面的其他名店使用牛坑腩,又或者爽腩,簡直是天淵之別,與本人最喜愛的朱兆記更加難以同日而語😌。幸好牛筋,還算
麵條也不算彈牙煙韌,質感非常之普通,也沒有吃到什麼蛋香。
幸好
牛筋,還算是非常之軟林,綿綿的牛筋,軟林非常,而且味道濃郁,也沒有看見有毛髮黏在牛筋上。膠質十足,吃完牛筋及麵條底下的汁醬後,覺得嘴角含膠,好像有種黏著的感覺,之後埋單後喉嚨也有封喉之感😝
舊舖看來老舊傳統,座位不多,甚或面壁位置也要三人共坐。新店這邊座位較多,但其實都是一桌桌的圓桌,搭上搭上搭,氣氛一般。

還算是令人心服口服的,劉森記明明已經叫做「名店」,一碗雲吞麵或是撈麵,索價也只是三、四十元,其實的確是非常之貼地。君不見非常多的「米之蓮」、或自認名店、中環的麵店、或羅富記、池記雲吞麵,隨隨便便收四、五十元一碗細蓉,兩箸麵,三粒雲吞😡
2017-02-13 570 浏览
去咗依間蝦子麵出名嘅茶餐廳食。當然就淨係食蝦子麵。原來都有好多選擇㗎喎。有牛栢葉啦(售罄)鵝腸啦(售罄)牛筋牛腩雲吞水餃等等。有撈嘅有湯河。最後揀咗雲吞同牛筋腩撈。先上兩碗湯。個湯清清哋。唔會鹹到飲完好口渴。雲吞個餡嘅調味做得好好。啲料都足。蝦係爽嘅。好味個蝦子麵就咁食比較乾。不過蝦子真係好足唔孤寒。一粒粒蝦子同啲爽口嘅麵一齊食口感幾特別。但蝦子唔算濃味。撈埋啲湯一齊食更易入口。不錯牛筋炆到好稔好入味。牛腩都係所以一啲都唔韌但又唔爛晒酸菜蘿蔔。好爽口但又唔乾憎憎。少少酸少少辣。係食唔停嘅配菜加埋支裝可樂。正可能無乜食蝦子麵經驗。唔係好食得出佢嘅真髓不過撇開蝦子麵佢其他餸呀配菜嗰啲都做得不錯。價錢恰宜。其實有樣菜打響咗名堂其他嘢都要配合同埋不斷進步先可以留住同吸引更多客人。
牛筋炆到好稔好入味。牛腩都係所以一啲都唔韌但又唔爛晒
酸菜蘿蔔。好爽口但又唔乾憎憎。少少酸少少辣。係食唔停嘅配菜
加埋支裝可樂。正

可能無乜食蝦子麵經驗。唔係好食得出佢嘅真髓
2017-02-11
2016-11-14 962 浏览
不復當年勇 之 劉森記 想當年 有個friend 出親深水埗都極力推介我食劉森記 自個次之後 我就跟佢成為咗劉森記fans✌🏼點知當我闊別劉森記年幾後 今日再會 已經同記憶中嘅味道差好遠😭-雲吞水餃蝦子撈麵 ($45)雲吞有3位 水餃有2粒 唔算話特別多~雲吞細細粒 唔會食到有蝦腥味 皮都幾薄 水餃大粒啲 食到有木耳幾爽脆🙈 餡都幾多~而最令我失望嘅喺蝦子撈麵😭最初上枱 蝦子都一如既往 份量好多 鋪滿麵嘅表面 撈好之後 每條之後都沾有好多蝦子😌不過擺到入口 又喺另一回事 究竟點解蝦子好似得個量多 無乜蝦子嘅獨有鹹香味🤔 點解點解啲麵淋咗咁多 一啲咬口都無🤔啊~ 愈食就好似有十萬個為甚麼喺我個腦到播緊🤔下次再嚟深水埗 都未必會再嚟食😭 唔想再破壞舊有美好嘅回憶😪-
不復當年勇 之 劉森記

雲吞水餃蝦子撈麵 ($45)
雲吞有3位 水餃有2粒 唔算話特別多~
雲吞細細粒 唔會食到有蝦腥味 皮都幾薄
水餃大粒啲 食到有木耳幾爽脆🙈 餡都幾多~

而最令我失望嘅喺蝦子撈麵😭

啊~ 愈食就好似有十萬個為甚麼喺我個腦到播緊🤔

2016-10-31 827 浏览
深水埗工作,之前同事講過呢間麵店好味,今日佢特別帶我來呢度食,兩點幾唔使排隊,不過我哋人多就要分開坐!搭枱是必然嘅!木桌椅好迫!店員落單爽手!食物好快到!招牌雲吞蝦子撈麵($40)雲吞三粒,尺寸唔大,外皮滑,蝦肉爽口,加上豬肉味,兩樣夾埋好鮮,湯底濃但味道唔夠鮮甜!加大量韮黃都唔香!蝦子落得多,但味道較腥,最出名嘅麵微彈牙!兩樣夾埋只是一般!招牌水餃京都炸醬麵($40)同事食,交換一隻水餃,水餃只有兩隻,尺寸大,外皮滑,木耳絲爽口,蝦肉兩大隻,爽口唔腥,炸醬同事要求另上,賣相比較浠!凍檸檬茶($7)同事飲,只有罐裝飲品!雲吞牛腩河:同事食!雲吞河:同事食!醃蘿蔔(免費)有醃漬蘿蔔粒,微辣爽脆,酸酸地開胃!任食好正!店員勤快!我哋要唸佢哋就行開一陣!轉頭再行返來!廁所雖然設備齊(廁紙都有)但地面全是水!
搭枱是必然嘅!木桌椅好迫!店員落單爽手!食物好快到!
凍檸檬茶($7)同事飲,只有罐裝飲品!
雲吞牛腩河:同事食!
雲吞河:同事食!
店員勤快!我哋要唸佢哋就行開一陣!轉頭再行返來!
廁所雖然設備齊(廁紙都有)但地面全是水!
2016-10-25
2016-09-11 1257 浏览
今日喺澳門食咗一個蝦子撈麵後,突然諗到劉森記嘅蝦子撈麵。返香港即刻嚟深水埗對比一下啦。仲係劉森記好食D。仲好抵。朋友食咗水餃麵。水餃都幾好食。咁便宜D嘢,只得深水埗啦。
蝦子撈麵
朋友食咗水餃麵。水餃都幾好食。咁便宜D嘢,只得深水埗啦。
2016-09-11
蝦子撈麵
  • 水餃麵
2016-08-19 757 浏览
蝦子炸醬撈麵: 表面真是鋪滿蝦子WOR!!! 不過佢D 蝦子無咩味。炸醬同出面食的有D 唔同, 似茄汁多D, 酸酸甜甜, 內有D 肉絲,。麵是一般雲吞麵果D 麵, 無咩特別。可惜這個撈麵是凍的....淨零吞:普普通通, 都幾多蝦同豬肉, OK LA同元朗果間蝦子麵相比, 呢間價錢平D WOR

淨零吞:普普通通, 都幾多蝦同豬肉, OK LA

同元朗果間蝦子麵相比, 呢間價錢平D WOR
2016-08-08 879 浏览
很多人也知道黃金商場附近的劉森記麵家好吃,但我只是早幾年有人帶我去試吃後才知道。人們說他們的麵很好,不過我說吃麵真的要看季節天氣。天氣炎熱, 麵食易變壞,防腐用的鹼水自然落的多,當然可以配點紅醋吃,從而中和其䶨水味。今晚在31度的炎熱氣溫下,麵中下的鹼水就非常重,所以今天真的呷了不少醋! 劉森記麵家的亮點,不是餐牌上的食品, 而是他們放在枱上的自家醃製蘿蔔同傳説中賣貨只收COD的余均益辣醬😋我也愛他們的燜冬菇及灼鮮牛雙拼,很適合貪心的我!燜冬菇的濃厚又香,很好吃!牛肉淋滑,但是已不及幾年第一次吃的時候那鲜味。自家製蘿蔔及余均益辣醬雲吞及牛腩麵

自家製蘿蔔及余均益辣醬
自家製醃蘿蔔
  • 酸蘿蔔
  • 燜冬菇
2016-07-14 657 浏览
今晚工作到很晚才收工,乘車回家途中,忽然想起這間小店;立刻就在附近下車,看看是否還未關門;幸好還在營業當中。早已飢腸轆轆,而且看陳勢我似乎是最後一個客人了,不作多想便點了蝦籽雲吞撈麵及黑芝麻豆漿。蝦籽雲吞撈麵 ~ 蝦籽很多,灑滿整碟撈麵,很是壯觀;然雲吞只卻有三粒,好像小器了一點吧?還好蝦肉彈牙,皮薄,一口一粒剛剛好;大地魚湯底和著撈麵一起吃,非常味美;只可惜蝦籽沒什麼香味。黑芝麻豆漿 ~ 微微的芝麻香加上清甜的豆漿,雖然不是特別出色,但卻非常解喝。果然吃到半路就聽到收銀姐姐大叫不要再放人入內,收工大吉啦。好在行快半步,遲一班車都摸門釘了。😅

黑豆漿