2015-08-16 892 浏览
跟囡囡介紹在大角咀一間烤魚雞煲店雞煲就食得多烤魚就未食過所以就要一嘗烤魚煲了濃濃的蕃茄湯底配上新鮮的煎魚魚的外層煎很香脆整個烤魚煲愈煲愈甜響鈴炸得香脆,輕輕吸引了湯底的鮮甜每次雞煲都必點配料今次烤魚都不例外可以吸引湯底的濃香另外幾種配料都不錯
跟囡囡介紹在大角咀一間烤魚雞煲
雞煲就食得多
烤魚就未食過
所以就要一嘗烤魚煲了
濃濃的蕃茄湯底
配上新鮮的煎魚
魚的外層煎很香脆
整個烤魚煲愈煲愈甜
響鈴炸得香脆,輕輕吸引了湯底的鮮甜
每次雞煲都必點配料
今次烤魚都不例外
可以吸引湯底的濃香
另外幾種配料都不錯
自從幾年前朋友向我推薦雞煲後,一試愛上變成不折不扣的「雞煲痴」!對於雞煲的迷戀已經不能自拔,最瘋狂時差不多每星期食一次,而我比較喜歡四出覓食,比較不同雞煲的味道。今次經朋友介紹就來到大角咀的前家樂品嚐麻辣雞煲,餐廳的位置中規中矩,從旺角地鐵站走大約8-10分鐘路程,不過大角咀食店林立,亦算方便大家覓食。餐廳的設計簡約舒適,坐位亦算寬鬆,不會感覺太壓迫。小妹最怕用膳位置狹窄,因為食火煱的話必點大量配料,到時候枱面就會擺滿食物,如果位置不夠放就要迫大家「加速」,這樣根本不能好好享受食物,心情一定大受影響!作為主菜,麻辣雞煲分別大、中、小、微辣及不辣,辣味可以隨大家調節,最穩妥當然是挑微辣開始,畢竟人人接受程度不同,如果太辣的話朋友可能吃不消。整體上菜速度很不錯,不會等太耐,熱騰騰的雞煲就送到。雞煲散發陣陣麻香,感覺十分誘人,令人流哂口水。配菜增加雞件的香味,而且麻與辣兼備,味道慢慢滲出,那份麻辣的口感令人一試愛上,完全中毒般。此外,雞件相當不錯,口感麻香而肉質嫩滑,十分入味。原來餐聽採用三黃雞,經過精挑細選,每隻雞的重量嚴格控制,確保雞肉鮮嫩多汁。食完雞件後就可以加入高湯做成火煱湯底,十分

對於雞煲的迷戀已經不能自拔,最瘋狂時差不多每星期食一次,

而我比較喜歡四出覓食,比較不同雞煲的味道。

今次經朋友介紹就來到大角咀的前家樂品嚐麻辣雞煲

餐廳的位置中規中矩,從旺角地鐵站走大約8-10分鐘路程,

不過大角咀食店林立,亦算方便大家覓食。
餐廳的設計簡約舒適,坐位亦算寬鬆,不會感覺太壓迫。

小妹最怕用膳位置狹窄,因為食火煱的話必點大量配料,

到時候枱面就會擺滿食物,如果位置不夠放就要迫大家「加速」,

這樣根本不能好好享受食物,心情一定大受影響!

作為主菜,麻辣雞煲分別大、中、小、微辣及不辣,

辣味可以隨大家調節,最穩妥當然是挑微辣開始,

畢竟人人接受程度不同,如果太辣的話朋友可能吃不消。

整體上菜速度很不錯,不會等太耐,熱騰騰的雞煲就送到。
雞煲散發陣陣麻香,感覺十分誘人,令人流哂口水。
配菜增加雞件的香味,而且麻與辣兼備,味道慢慢滲出,

那份麻辣的口感令人一試愛上,完全中毒般。
此外,雞件相當不錯,口感麻香而肉質嫩滑,十分入味。

原來餐聽採用三黃雞,經過精挑細選,

每隻雞的重量嚴格控制,確保雞肉鮮嫩多汁。

食完雞件後就可以加入高湯做成火煱湯底,十分惹味。

不過加湯後,味道開始沖淡,所以餐廳十分貼心提供免費的麻辣醬,
這樣大家就可以自行調教辣度,保留香濃的麻辣味。

當然,除了雞煲外,餐廳另一款烤海鯇魚鍋也是很不錯,
烤海鯇魚鍋同樣惹味,湯底香濃鮮甜,而且海鯇魚十分彈牙,

最重要是海鯇魚鮮甜而且沒有腥味或泥味,十分容易入口。
由於海鯇魚生長在咸淡水交界,所以魚的肉質更鮮甜有彈性。

不過個人認為雞煲的麻香更出色,私心偏愛雞煲多一點點。

但是如果同行朋友不食雞煲的話,選烤海鯇魚鍋就對了!

作為雞煲火煱的話,配料是十分重要!

而餐聽的選擇多元化,絕對可以滿足多心的你。

小妹認為火煱孖寶-竹笙同響鈴不可不點,因為它們吸盡湯底的味道,
前者口感軟綿綿,後者口感更特別既外軟內脆,完全入味!
此外,雪花肥牛也是必點單品,因為肥牛脂肪分佈平均,
煮熟後口感軟腍滑溜而且油脂加強牛肉的香味,令人encore再encore。

如果喜歡海鮮的朋友可以來一客日本蠔,
肥美鮮甜而且煮熟後不會大縮水,仍然肥美無腥味。
而松葉蟹棒也是值得推薦,因為味道同口感比普遍蟹柳好,不會感覺似食麵粉。
最後小妹認為芝士竹輪都係大熱之選,進化版的獅子狗魚蛋,
在內部加入芝士,煮熟後變成流心獅子狗魚蛋,一咬就滲出芝士,

味道香濃惹味,口感層次豐富令人欲罷不能,食過翻尋味。

最重要是只有在餐聽供應,暫時街外未能買到,所以記得要點唷!

最後,小妹認為餐聽的紅薯粉也是十分好味,煮熟後變成半透明,
口感煙煙韌韌,再配合麻辣湯底,完全有四川風味。

2015-06-23
  • 麻辣雞煲
  • 響鈴
  • 芝士竹輪
2015-08-14 690 浏览
話說朋友剛從韓國回來,就在她家附近吃一餐便飯,她說附家有一家吃烤魚不錯的,我平常很少吃烤魚,就到那裡試試。我們7時半來到也不是太多人,不過到了8時許人便漸漸多,今天是平日啊! 竟也這麼旺場,証明這裡食物的質素也不太差,才能讓附近的街坊也來吧! 我們點了一個蕃茄薯仔湯的烤海鯇魚鍋$238,因為朋友都不太能吃辣。這裡的海鯇魚是在咸淡水交界,非常肥美,而且又唔腥~就連魚湯也煲了數個小時,我覺得甜是應該吧? 剛來到的時候我偷喝了一口湯,啊....很淡啊! 心想: 朋友.... 你是老點我嗎? 不過原來這裡是特貼心的~ 火煱會越煮越稠,所以故意只煮7成,然後我們一直吃一直吃~湯越來越甜,而且薯仔不像平常煮到淋哂先放上去,所以我們在中途吃的時候,薯仔變得外脆內軟!!!魚皮被烤香的部份,連魚湯一起吃,非常香口,不要錯過呢~ 鯇魚難免多骨,但是也難掩清甜喔~ 這裡的芝士竹輪也相當特別,賣相也不錯,但$48只得5顆.... 有點貴喔~ 不過竹輪的外皮比我想像中薄,中空的部份全都是芝士呢~ 真的不錯啊! 一點也不漏~ 我和朋友在打賭,用稻庭烏冬$28還是紅薯粉放魚湯較為好吃,其實這裡的稻庭烏冬不貴啊~ 不
烤海鯇魚鍋
魚皮被烤香的部份,連魚湯一起吃,非常香口,不要錯過呢~
鯇魚難免多骨,但是也難掩清甜喔~
芝士竹輪
我和朋友在打賭,用稻庭烏冬$28還是紅薯粉放魚湯較為好吃,其實這裡的稻庭烏冬不貴啊~ 不過讓我有點失望是放魚湯後,其實味道還不錯,麵質也煙韌,但不太把湯滲入麵內。
稻庭烏冬
然而相比起紅薯粉$34,反而覺得紅薯粉還好吃! 把湯的甜味都滲入麵內
紅薯粉
圓條形的麵身,吃起來煙韌非常,我忍不住放棄我的烏冬,把朋友的紅薯粉也吃光! 哈哈
總括來說,這裡的食物質素不差啊~ 而且大角咀附近又真的沒什麼好吃,難得這裡很用心的做食物,還要剛巧這裡是周年誌慶,所以免收加一,我們兩個人每位才178元~ 要試真的要快啊~
2015-06-17
烤海鯇魚鍋
紅薯粉
今晚我同朋友兩個人去左食雞煲,嚟左前家樂,因為朋友食完話價錢吾貴,吾洗加一,材料又新鮮,所以大角咀都走去試下!入到去感覺係一家做街坊生意的小店,因為見到店員同食客都好熟落咁,感覺幾好,幾family,仲有電視俾人睇,坐嘅位置都叫舒適!一嚟嗌左個麻辣雞煲先,吾洗好耐就上碟,雞半隻但份量勁多,好似成隻咁,我諗係因為隻雞大隻吧,正,好著數!因為之前其他間食過吾少雞煲,份量都吾多,但呢度每人都十幾件都有,味道正是合我心意,吾會太辣,少辣嚟,我嗌小辣,但麻味又夠!爽丫!因為我接受麻味但又怕辣,岩晒我!雞嘅肉好滑,一點也不老,而且好入味,幾惹味,幾好食!之後打邊爐,我主打嗌左海鮮,因為朋友話海鮮新鮮就試下,而且價錢吾貴,嗌左日本蠔,海蝦,花膠,海硯,有墨魚滑,有蝦滑,仲嗌左生菜,響玲,金菇等!海鮮一碟上,好大碟,一嚟食左蠔先,因為我至愛打邊爐食蠔,咁會食晒蠔嘅味道,好好食,新鮮,好有蠔味,一共四隻,份量ok,吾錯。之後要讚個海蝦,估吾到咁大條,而且好多條,我冇數,但我諗六至八條都有?熟左就食,一開個榖都知新鮮,因為肉質實淨又吾痴殼,好鮮甜,好味道!海硯又係好大隻,好大粒,有半個碗咁大隻,熟左之後開
海硯又係好大隻,好大粒,有半個碗咁大隻,熟左之後開口見到硯肉脹肥,肉好大粒,就知新鮮,好味!
最後要提下花膠,因為份量又係勁多,煲完林林地好好食,但略厭一片太大塊,如果切細塊小小就方便食好多啦!
墨魚滑,有蝦滑都好食, 墨魚滑入面仲真係有墨魚粒,蝦滑都好有蝦甜味,其他食材不過不失,整體幾好!
呢間食材真係冇介紹錯,真係好新鮮,建議雞煲之後好似我咁打返個海鮮鍋,一次過滿足晒兩個願望丫,正!
2015-08-11 421 浏览
20150723夜晚一收工就同左幾位同事黎大角咀食雞煲~店員推薦我地食微辣嘅細雞煲同烤鯇魚(酸辣味)...跟住再order其他食物^^微辣細雞煲, 因為我地都唔太食得辣...個人覺得呢種辣度, 唔點食辣嘅人都可以接受到!!不過就覺得個雞煲唔夠惹味, 如果可以濃味少少就好啦~而雞煲入面嘅雞都幾新鮮同幾嫩!烤鯇魚(酸辣味), 雖然都烤左幾耐下,不過都值得嘅... 而且都幾驚喜添!其實我個人就唔太好魚, 不過呢個烤魚真係幾得~首先就係個湯底夠曬惹味...其次就係條魚夠鮮甜同滑, 感覺係新鮮魚~跟住就係打邊爐時間啦~咁就一定唔少得肥牛啦!啲肥牛都幾鮮味, 而且唔算好肥...最重要係唔un! nice~呢個係牛肩肉~個人覺得牛肩肉嘅牛味重過肥牛而且嚼感比肥牛好! good!蔬菜類+響鈴...金針菇、響鈴等等, 索晒啲辣湯好正~
20150723
夜晚一收工就同左幾位同事黎大角咀食雞煲~
店員推薦我地食微辣嘅細雞煲同烤鯇魚(酸辣味)...
跟住再order其他食物^^
微辣細雞煲, 因為我地都唔太食得辣...
個人覺得呢種辣度, 唔點食辣嘅人都可以接受到!!
不過就覺得個雞煲唔夠惹味, 如果可以濃味少少就好啦~
雞煲入面嘅雞都幾新鮮同幾嫩!
烤鯇魚(酸辣味), 雖然都烤左幾耐下,
不過都值得嘅... 而且都幾驚喜添!
其實我個人就唔太好魚, 不過呢個烤魚真係幾得~
首先就係個湯底夠曬惹味...
其次就係條魚夠鮮甜同滑, 感覺係新鮮魚~
跟住就係打邊爐時間啦~
咁就一定唔少得肥牛啦!
啲肥牛都幾鮮味, 而且唔算好肥...
最重要係唔un! nice~
呢個係牛肩肉~
個人覺得牛肩肉嘅牛味重過肥牛
而且嚼感比肥牛好! good!
蔬菜類+響鈴...
金針菇、響鈴等等, 索晒啲辣湯好正~
2015-07-23
2015-08-07 667 浏览
朋友好鐘意食雞煲, 所以基金上市面比較有名既雞煲都比佢食過哂有日佢話有新野介紹, 就係雞煲+ 烤魚。 其實唔知兩樣野有咩關係, 不過近年真係開左唔少烤魚店。都一直想搵機會試下 其實間鋪唔算方便, 不過大角咀個位就岩岩起正MTR 幾個站中間, 所以其實行一陣都好易搵到個名真係好GAG 下, 食藝人名咁攪鬼。一黎老細就叫我地揀野飲先, 因為佢話有好多款清熱野飲, 真係細心。我就揀左夏枯草 一黎就叫左雞雞煲+ 烤魚, 必食啦招牌菜雞煲好香, 因為有人唔太食得辣, 叫左微辣, 但味道好出,肉幾滑, 一定唔係用雪藏雞。 同埋我估佢係炒過先落煲, 唔似一般炸炸到D 肉老哂 不過因為琴日我先食完雞, 想留返個肚試佢個烤魚 嘩, 全大條海鯇魚, 有前臂咁長, 好香好香。 WAITER 介紹揀海鯇魚, 因為肉非常滑, 又唔易煮到變粗糙, 最重要係, 佢無普通淡水鯇魚既腥味, 因為佢係咸淡水交界生活, 難怪台台都叫呢款咁滯。冬陰功好好味, 但又唔會好濃好濃, 唔會搶得走魚既鮮味。 同埋佢D 骨好粗下, 好易夾哂出黎,方便平時怕骨唔食魚既人。  佢條魚咁香, 好大程度係事前烤香左先落湯煮, 所以個

都一直想搵機會試下
個名真係好GAG 下, 食藝人名咁攪鬼。

一黎就叫左雞雞煲+ 烤魚, 必食啦招牌菜

不過因為琴日我先食完雞, 想留返個肚試佢個烤魚
冬陰功烤魚

佢條魚咁香, 好大程度係事前烤香左先落湯煮, 所以個爐煲住黎食, 條魚D 肉都唔會散。

有幾樣野食都好好食
芝士竹輪
芝士竹輪 - 其實呢樣接近係打邊爐必食, 入面D 芝士好濃好白, 唔同普通D芝士丸, D 芝士一定係靚野, 熱辣辣, 真係好正
淮山
淮山 - 除左阿媽煲湯外, 第一次打邊爐食, 爽甜, 又索湯, 唔覺唔覺食左好幾條,估唔到打邊爐都可以益氣養陰
墨魚滑
墨魚滑, 新鮮, 彈牙, 佢冇打到全部變成膠. 仲有少少一粒粒墨魚食到, 正

呢餐其實仲食左好多, 全部都好新鮮, 同埋D 員工態度好好, 又幫埋你決定落幾多湯, 唔會過濃過淡, 真係細心

题外话/补充资料: 老細好熱心,好用心解釋佢D 材料,煮法,經歷。 老實講, 睇佢個樣真係好後生, 不過真係有顆年青熱血既心, 食得好樣樣野都係佢既心血,同連銷店公式野好唔同, 好值得支持~~
冬陰功烤魚
淮山
墨魚滑
2015-08-04 356 浏览
昨晚經過大角咀, 見到一間有趣的店名, 加上大家都肚餓就入左去試下...我地叫左個雞煲, 蝦滑, 蠔, 墨魚滑,芝士竹輪 因為侍應說他們的火鍋份量都幾大份就見議我地兩個女仔叫小份就好了...服務員好有耐性解答我地兩個多多要求的女人啦...XDDDD雞煲我地選了小麻辣, 因為我鍾意食辣但只可以食到小辣, 佢有得俾我選辣度真係好雞煲黎到, 份量都幾大, 好彩有聽店員既見意咋...雞肉好滑, 好入味, 但又唔會好辣, 仲有好多我最愛既洋蔥同芫茜..D汁都好正跟住食到尾聲, 店員就過黎幫我地加湯, 加完就可以落蝦滑, 蠔同墨魚滑啦...蝦滑真係未見過其他火鍋店有...所以唔知係好唔好食..我好狠咁全部落晒去煮...KAKAKAKA食左D蝦滑好彈牙, 食得出係用真材實料, 加埋係D湯煮過, 辣辣地, 好正另外蠔, 我地兩個八婆仔問店員呢個係咩地方既蠔黎他們說係日本蠔, 哦? 平時食開都係美國多, 佢地係用日本蠔?唔知係咩味呢...隻蠔好鮮, 好甜, 我本人唔太愛食蠔既都愛上左佢既蠔, 食左好多隻....到最後我地竟然清晒d食物一件都無剩...哈哈哈哈..有機會一定要揾日再黎過...!
昨晚經過大角咀, 見到一間有趣的店名, 加上大家都肚餓
就入左去試下...

就見議我地兩個女仔叫小份就好了...
服務員好有耐性解答我地兩個多多要求的女人啦...XDDDD

雞煲黎到, 份量都幾大, 好彩有聽店員既見意咋...

蝦滑真係未見過其他火鍋店有...所以唔知係好唔好食..
我好狠咁全部落晒去煮...KAKAKAKA
另外蠔, 我地兩個八婆仔問店員呢個係咩地方既蠔黎

到最後我地竟然清晒d食物一件都無剩...哈哈哈哈..
有機會一定要揾日再黎過...!

2015-08-04 290 浏览
前兩天剛在奧運站跟朋友行完街, 覺得好肚餓, 朋友就提意不如去奧運站附近大角咀食雞煲啦. 我都好鍾意食雞煲, 所以就答應了。朋友話近年大角咀一帶多了好多特色食店, 之前有朋友熱烈推介呢間叫前家樂雞煲火鍋店, 所以就揀咗呢間今晚去試吓. 到了店鋪門口, 紅色招牌再加上同明星名字相似的鋪名, 果然有啲睇頭.到火鍋店時, 時間尚早, 客人不太多, 店舖簡潔.一坐低後, 店員好友善的攞住啲火鍋選料紙俾我地揀, 問我地想食咩火鍋, 我當然要揀出名雞煲啦﹗跟住店員好細心介紹麻辣雞煲的各種辣的情度俾我地揀, 看呢到老板幾細心, 辣的情度都分六種(不辣/BB辣/微辣/小辣/中辣/大辣), 麻就有分(不麻/徵麻/正常麻/大麻), 另其他如芫茜及洋蔥都可以揀(多/正常分量/走), 所以值得讚.不喜愛太辣的我, 揀了個微辣雞煲, 雞煲一到就看見煲上已有大量芫茜、紫洋蔥、蔥頭、薑、花椒八角等多種配料混在煲內, 再經加熱滚一滚, 雞煲即散發出陣陣麻辣香味. 雞件都很大件, 雞煲醬汁既濃且香甜, 辛辣味道剛好, 店鋪用的雞係三黃雞, 雞的肉質嫩滑, 皮脆骨軟, 脂肪豐滿和味道鮮美。加上雞煲內有很多香料混合而成的味
火鍋店時, 時間尚早, 客人不太多, 店舖簡潔.
不喜愛太辣的我, 揀了個微辣雞煲雞煲一到就看見煲上已有大量芫茜、紫洋蔥、蔥頭、薑、花椒八角等多種配料混在煲內, 再經加熱滚一滚, 雞煲即散發出陣陣麻辣香味.
雞件都很大件, 雞煲醬汁既濃且香甜, 辛辣味道剛好, 店鋪用的雞係三黃雞, 雞的肉質嫩滑, 皮脆骨軟, 脂肪豐滿和味道鮮美。加上雞煲內有很多香料混合而成的味道, 食過後真的非常吸引.
火鍋配料, 款款新鮮, 上檯前都會經廚師精心設計過才上碟的, 可見老板想帶俾客人驚喜.
本地肥牛再配魚蛋和花膠.
蔬菜籃.
兩款水餃,  木耳豬肉爽口, 韭菜豬肉香濃.
完半隻雞份量雞煲後, 就可以再加湯打邊爐, 我地就揀了幾款火鍋配料繼續食.
厚切魚蛋頭好彈牙.
炸響鈴真的炸得很香很鬆脆.
一品花膠大大隻, 肉身厚厚, 質感帶點煙韌, 用來打邊爐順便養顏.
鮮淮山味道口感像薯仔, 清新爽口, 打邊爐都幾好.
2015-07-30
2015-07-31 435 浏览
十分有趣的店名, 與明星錢家樂的姓同音, 錢=前. 初時真的以為是錢家樂有份投資, 後來問過侍應, 才知道原來沒有任何關係, 不知道如何錢家樂來幫襯, 會不會有笑料呢...哈哈..當天下午十分肚餓, 六時未夠, 店鋪還未準備好夜市, 我們便衝了入去, 樓面三位店員, 招呼十分熱情有禮, 向我們推介和解釋雞煲和烤魚的各種食法.我們最終決定: 雞煲. 因想食多幾款不同配料, 只要了半隻雞($138). 侍應好細心地解釋辣度的分別, 提議我們最好先試"微辣". 不知道是因時太早, 還是真的即叫即安排, 落單後, 大約等了十五分鐘才到檯, 比一般食開的雞煲店較長時間, 可能真是即叫才即處理, 而不是一早整好. 雞煲上檯, 聞到十分香濃的味道, 煲面鋪滿芫荽, 我用筷子夾開了一些來影相, 雞件切得略為大件, 有齊一般雞煲所應有的材料: 花椒、洋葱、葱頭、葱、芫荽....而有些奇怪, 竟然少了...蒜頭...店員提醒, 先由雞煲滾十分鐘, 讓它慢慢收水, 湯汁便會被雞件吸收, 味道最好. 一於滾夠十三分鐘, 急不及待夾出第一件, 雞皮已經被滾至脫落, 一咬雞肉與雞骨順勢分離, 入口味道濃香, 雞肉
店員提醒, 先由雞煲滾十分鐘, 讓它慢慢收水, 湯汁便會被雞件吸收, 味道最好. 一於滾夠十三分鐘, 急不及待夾出第一件, 雞皮已經被滾至脫落, 一咬雞肉與雞骨順勢分離, 入口味道濃香, 雞肉滑嫩.
雖然未食晒雞煲的雞件, 但店員提一提我們, 應該把硬身難熟的食物, 例如蓮藕、蘿蔔、薯仔等, 先放入煲內, 讓它慢慢煮, 等到食完雞件, 一加湯後, 再滾回, 便可立即食用. 各款瓜菜類有分大份($42)和小份($20), 十分周到, 適合不同人數的顧客, 而我們選擇細份, 每樣種類吃一點, 可以吃更多款式.
我們十分肚餓, 不需十數分數便把雞件全消滅了. 店員為我們加入"豬骨雞湯"... 店員是這麼說的, 雞湯中加入了豬骨, 所以味道更濃, 不過...我習慣食較淡的口味, 於是我淨雞雞加了兩杯滾水入煲中....哈哈..
加了湯後, 才是開始正式的打邊爐, 先叫了細款的牛方塊和本地肥牛($158). 牛粒切得方型四正, 賣相好吸引.
手切肥牛, 用筷子夾著, 放湯半分鐘就夠, 最佳口味是八、九成熟, 這件牛肉, 我掛住吹水講是非, 汋得過熟了...哈哈
牛粒放入湯中滾3分鐘, 夾上來, 咬一口, 看見內裡還有微微的粉紅色, 大約七、八成熟, 肉質軟滑, 牛肉味濃.
一定要介紹這款芝士竹輪($48). 芝士包在卷形的中間, 做工極好, 一咬, 芝士從中心漏出來, 外層魚肉彈牙, 內層芝士香濃, 好味道.
白魚蛋 ($25/小份), 吃慣街邊的咖哩魚蛋, 這款白魚蛋特別不同, 口感彈牙, 真的有魚肉味道.
脆炸響鈴 ($25), 即叫即炸, 上檯時用手摸一摸, 還感覺到一股熱力. 最佳食法, 放湯內數秒即拿起, 入口, 有湯汁味道, 也不失脆口.
是實上, 鳳城水餃 ($38)比鮮蝦雲吞 ($38) 勝出幾個馬位. 這款鳳城水餃, 豬肉鮮味, 中間夾著一些黑木耳絲, 入口, 又軟又爽, 餃子皮不失煙韌度, 做得好好.
最後再來一籃蔬菜拼盆 ($38) 作完結, 吃得超飽, 各人都抱著肚子離開, 最瘦那位友人, 突然彈出一句... 去隔離街食甜品...吖.....嚇得我隻腳軟一軟...
據店員講, 這是最新一款印製的新款火鍋配料紙, 僅供參考.
2015-07-29
2015-07-30 290 浏览
放工覓食女子組又出動,今次就去左大角咀,帶頭嘅雞煲小隊長話有好推薦,所以幾遠都要黎,不過都係一程小巴姐~~~坐低四位就推薦左我地叫大魚同細雞,基於同行個個都未食過烤魚,所以只好放棄大雞。首先講隻雞,雖然係微辣辣麻,不過我覺得都有點辣,如果大家吾多食得,可以叫Bb辣。雞肉數埋十另件,都對得住細呢個字嘅,不過湯底有點喊,建議加水好過加湯,吾係只會越滾越濃。但雞肉鮮嫩都算不過不失到條魚,我地叫左酸菜烤肉,一向怕食到骨嘅我都食左吾小,因為鯇魚腩都大大舊肉不過可能耐無食海魚,覺得有小小泥味,但醬汁都偏咸小小,所以都係加水好dd。配菜方面大推三種必食!!芝士竹輪,好食過某家快餐店,芝士迷一定要食!一直打邊爐都想買佢黎食芝味濃郁最好滾到大大粒再食~~~生蠔,兩個字,鮮同甜,呢個份量算對得住個價XD冰鮮嘅都扺啊牛肩脊,滑口即溶,牛味濃郁,個人中意呢個肉多過肥牛,無禁肥女士食多D都得。其實配菜仲有好多,不過大推就呢幾樣,雖然地點小遠,但食物質量可以有八十五分,周圍嘅食客都係街坊多,呢種人情味真係無幾多,唯一可以改善下嘅,應該就係個醬汁同打邊爐嘅豉油等調味品。

配菜方面大推三種必食!!
芝味濃郁最好滾到大大粒再食~~~

生蠔,兩個字,鮮同甜,呢個份量算對得住個價XD冰鮮嘅都扺啊

• 芝士竹輪
  • 麻辣雞煲
2015-07-29 421 浏览
作為香港人, 有邊個吾中意打邊爐?! 由其係我身邊班密友們, 差不多每個月既聚會都係打邊爐. 所以, 就更加要不停地搵新野. 友人介紹這間的雞煲不錯, 所以我地就泥試一試佢. 雞煲]豐富既藥材味, 個湯底係屬於果D吾洗點豉油, 就已經夠味. 而講到隻醉雞, 很肥美的一隻雞. 肉身很嫩口. 酒味剛好. 好食!  配料我地食左都幾多, 就講幾款特別值得讚賞啦. D芝士流出泥果下, 真係大fit! 幾香芝士味! 不過, 怕熱既朋友就小心會熱親嘴.  本人就勁中意食既, 所以去到邊道打邊爐都會叫. D竹生索哂D醉雞湯, 真係又將它的味道帶到令一個層次. 細細隻, 但卻非常鲜味. 都係果句啦, 湯底的重要性. 比較厚身, 但反而薄身返D會好D, 因為厚身得泥就做不到入口即溶既效果. 總結來說, 中意食雞煲既朋友可以一試, 因為都幾足料. 價錢不太貴.

[醉雞煲]

配料我地食左都幾多, 就講幾款特別值得讚賞啦.

[芝士獅子菤]
[竹生]
[生蠔]
細細隻, 但卻非常鲜味. 都係果句啦, 湯底的重要性.
[牛肉]

2015-06-25
2015-07-27 299 浏览
雞煲雞煲雞煲(非呃字數) !要連寫咁多個'雞煲",除咗抒發個人對雞煲ge 熱愛之情,仲有就係點題~冇錯,今次朋友介紹"前家樂"!寫食評前,小讚一下啲待應們,好有耐心介紹菜式(雖然有d 過份熱情) 服務態度良好ge 餐廳點都易令人返尋味 d! > 麻辣雞煲同朋友4人,撼稱完美ge 雞腳人數,而最perfect 係大家都唔係好"辣"之人,所以見到不得不試ge 麻辣雞煲,異口同聲叫小辣~~不過呢個小辣對Lizzy 嚟講都真係中辣級,初頭都仲 handle 到,之後就真係hold 唔住要狂灌水~不呢種辣係好過癮!而整亂嚟講,個煲ge 湯底做得唔錯,幾惹味但又唔會令你覺得話太鹹;個雞值得讚,好滑好嫩,overcook 都keep 到個口感,唔會"鞋"口!不過要挑剔的話,你亦可以話呢種穩ge 水準係欠缺咗啲特色同驚喜~配料:加拿大肥牛好味,肥瘦肉分佈尚算均稱,食得出唔係普通級肥牛,一入口就湧出香濃,即時我辣到舌頭有點麻都食得出!黑豚腩片唔建議order, 唔sure 係咁啱我哋食嗰日定來貨問題,黑豚完全唔似黑豚ge 脂肪分佈,感覺似係中國d 五花腩一樣,肥同瘦肉比倒係8比2,食慾見到都大減
雞煲雞煲雞煲(非呃字數) !

> 麻辣雞煲

配料:
加拿大肥牛
黑豚腩片
唔建議order, 唔sure 係咁啱我哋食嗰日定來貨問題,黑豚完全唔似黑豚ge 脂肪分佈,感覺似係中國d 五花腩一樣,肥同瘦肉比倒係8比2,食慾見到都大減~重點係冇豬肉味@@令人費解
牛肩肉
俾讚!脂肪分佈一睇就知靚仔,一碟 又足料又有質素~有咁吸引ge 內在,食落口當然都唔會令人失望,牛味冇加拿大肥牛咁濃(因為肥牛脂肪香味會重d), 但牛肉本身ge香味就有過之而無不及~大like<3
日本蠔
個蠔朋友話腥,但我自己都覺得ok, 色澤同味道都算新鮮,一放上枱就聞到個種海水海味~yummy!

芝士竹輪
講真芝士竹輪真係好多香港人都buy, 但卻唔係間間都有呢隻配料~呢間俾我spot 到有,仲問!?梗係即order 啦!味道有平日成開嗰種ge 水準,good!

> 烤海魚完魚鍋
個魚鍋,見枱枱都有order, 所以我哋都照跟,其實就分量同味道而言都正正常,但令我同朋友有點不滿ge就係個爐唔太掂,自己熄左好幾次,個火又有啲弱,基本上食晒枱面ge 野7 成左右,佢呢個烤魚都未滾起@@
2015-07-26 400 浏览
夏天食雞煲真係又愛又恨啊!! 對上一次食好似真係冬天既時侯, 忍唔住收工同幾個同事由觀塘搭的士直奔大角咀黎食呢間呢排都幾火紅既前家樂!我地4個女仔, 因為我就好中意食魚既, 所以店員就推介左我地食半隻雞煲同細邊烤魚, 再order其他野打邊爐。半伎雞煲(麻辣少麻微辣)-同事都不太食得麻辣, 但原來微辣都幾辣, 會食到個咀有孖潤腸feel哈哈。雞好入味, 而且好嫩滑好新鮮, 食得出唔係冰鮮雞。不過覺得佢個煲香料就少左啲, 可以再濃味啲就好啦!烤鯇魚(細邊,雲南酸辣)- 說好的細邊原來都勁大條, 可能平時係屋企食開既鯇魚都係細細條, 見到佢真係嚇親@@ 魚既肉質好鮮甜好滑, 跟老闆說的一樣, 似係每日新鮮運到既魚, 而且無泥味。魚既表面煎香左少少先放落湯度滾, 加上自製既醬鋪係魚皮, 食得一啲都唔腥! 唯一想講既係魚湯耐左變到好咸, 飲唔到有啲哂~生蠔- 都幾大隻, 不過拎出黎既時侯未完全解凍, 要等一陣先食得! 蠔都幾新鮮, 好大浸海水味, 同事們愛得很呢!芝士竹輪卷-OMG 除左吉野家我未試過打邊爐有呢樣野食!!! 好開心因為芝士竹輪真係好好味, 佢呢隻仲好食過吉野家嗰隻芝士味好濃,
芝士竹輪卷-OMG 除左吉野家我未試過打邊爐有呢樣野食!!! 好開心因為芝士竹輪真係好好味, 佢呢隻仲好食過吉野家嗰隻芝士味好濃, 不過記得唔好襯熱食啊!
菜類-嗌左少少, 都係吸味同好肥既菜!豆卜真係必食, 金菇女仔就最中意, 粟火超甜!
肥牛-打邊爐又點少得? 牛肉睇落好厚, 以為會好軔, 但食落又唔會喎, 肥瘦適中, 很不錯!
手打墨魚滑-佢整到成粒墨丸咁, 都幾好粒粒都咁大! 好新鮮爽口同彈牙!
牛肩肉-識嗌一定要嗌呢個! 比圯肥牛, 佢既口感更好, 肉質嫩滑, 放係湯度拖兩下就食得啦!會令人忍唔住keep住食!
豚肉-其實見到個樣有啲驚, 肥到一個點
果然, 食落口都強烈感受到脂肪既味道>.< 建議老闆真係唔好揀咁肥既豬, 男仔食都未必頂得順!
其實我地偷偷地開左枝白酒
 打完邊爐飲消下濟真係一流

2015-07-23
  • 烤魚
  • 牛肩肉
2015-07-16 537 浏览
好多朋友都知我鐘意食雞煲今次搵食搵到來大角咀埃華街尾既前家樂哈哈...個名真係幾易記下,因為某電視明星maXD前家樂地方雖然不大,但都幾骨子~先來一個香辣雞蟹煲$288大家一見到都不禁嘩嘩聲...真係好香又多料呀!!!因為我唔食得辣,所以叫左小小辣這種辣對我來說已經夠曬過癮XD雞件是黃油雞黎架~超滑又入味,絕對是香港人既口味烤桂花魚鍋配蕃茄薯仔 $298嘩~桂花魚是烤過的耶~再淋上超濃既湯底!!唔食魚既我見到都流曬口水滾住食更添美味道要大讚既係魚湯好鮮甜,Rossana忍唔住不停飲XD食完個煲就緊係打邊爐啦珊瑚蚌$90肉質爽甜紅薯粉 $34野生竹笙 $25 (小)樣子睇落好似獅子魚旦其實係芝士竹輪中間是芝士黎架~正!!雖然我係唔食魚,但今次真係出奇的愛上了魚湯XDhahaha 薯粉和竹笙索堆D湯真的正到極點唷~~
好多朋友都知我鐘意食雞煲
今次搵食搵到來大角咀埃華街尾既前家樂
哈哈...個名真係幾易記下,因為某電視明星maXD
前家樂地方雖然不大,但都幾骨子~
先來一個香辣雞蟹煲$288
大家一見到都不禁嘩嘩聲...
真係好香又多料呀!!!
因為我唔食得辣,所以叫左小小辣
這種辣對我來說已經夠曬過癮XD
雞件是黃油雞黎架~超滑又入味,
絕對是香港人既口味
烤桂花魚鍋配蕃茄薯仔 $298
嘩~桂花魚是烤過的耶~
再淋上超濃既湯底!!
唔食魚既我見到都流曬口水
滾住食更添美味道
要大讚既係魚湯好鮮甜,
Rossana忍唔住不停飲XD
食完個煲就緊係打邊爐啦
珊瑚蚌$90
肉質爽甜
紅薯粉 $34
野生竹笙 $25 (小)
樣子睇落好似獅子魚旦其實係芝士竹輪
中間是芝士黎架~正!!
雖然我係唔食魚,但今次真係出奇的愛上了魚湯XD
hahaha 薯粉和竹笙索堆D湯真的正到極點唷~~

2015-06-19
1K
2015-07-14 374 浏览
大角咀埃華街一帶美食真的特別多這晚在奧海城看完電影後,就過來找東西食"前家樂"這店名最特別看到價格不貴就進去試試看了火鍋配料有半份/全份選擇最後我們決定點半隻微辣的麻辣雞煲來吃份量蠻多的配料紫洋蔥、青蔥、大蒜、花椒八角、辣椒等香料煮成雞肉煮得相當入味口感帶有微辣但並不強烈, 肉感細嫰鮮味吃到差不多就可以加湯打邊爐了芝士竹輪(必點!!)一口咬下去時, 便會有濃郁的芝士漿流出 吃時就要小心芝士爆汁而燙傷咀巴少不了的響鈴響鈴炸得很香脆涮個幾秒就可以食了加拿大肥牛(半份)它油脂很多.涮個幾下就熟了這邊的雞煲挺有特色,火鍋料也夠新鮮下次有機會要試試魚煲
大角咀埃華街一帶美食真的特別多

這晚在奧海城看完電影後,就過來找東西食
"前家樂"這店名最特別

看到價格不貴就進去試試看了
火鍋配料

有半份/全份選擇
最後我們決定點半隻微辣的麻辣雞煲來吃

份量蠻多的

配料紫洋蔥、青蔥、大蒜、花椒八角、辣椒等香料煮成
雞肉煮得相當入味

口感帶有微辣但並不強烈, 肉感細嫰鮮味
吃到差不多就可以加湯打邊爐了

芝士竹輪(必點!!)

一口咬下去時, 便會有濃郁的芝士漿流出

吃時就要小心芝士爆汁而燙傷咀巴
少不了的響鈴

響鈴炸得很香脆
涮個幾秒就可以食了
加拿大肥牛(半份)

它油脂很多.涮個幾下就熟了
這邊的雞煲挺有特色,火鍋料也夠新鮮

下次有機會要試試魚煲

2015-07-07