等了又等,到了十二月中香港終於開始凍,今天市區只有十一度呢 淘寶雙十一時添置的冬天衫也正式啟用!臨近聖誕,朋友及家人聚會一浪接一浪,這夜就與舊同事一行四人在家附近打邊爐,店外寒風凜冽時吃著暖笠笠的火鍋實在倍感暢快!大角咀食肆確是不少,E小姐提議試「前家樂」,店名滿有趣的,就決定這間。Weekday八時也是全店滿座,幸好訂了位~雖然我想試烤魚鍋,但最後3票對1票,飲恨敗給了麻辣雞煲(一隻)!好吧~ 他們都是無肉不歡的食肉獸,我這海鮮怪今天就讓步!搞笑的是D小姐不嗜辣,所以我們竟叫了個不辣的雞煲...!雞煲吃過差不多十次,第一次試不辣,也不失為一個新嘗試~【麻辣雞煲(一隻) - 不辣 · 微麻 · 走芫荽 · 正常份量洋蔥】($228)因為這裡雞煲的雞是新鮮即炒的而不是事先炒好,所以會等久一點點,沒關係,正好讓我們有多點時間catch up呢。終於來喇,大家已很肚餓,立即密密食,雞鮮嫩而且炒得很香,也沒有油膩感,我覺得我們點的微麻對重口味的我來說真的不夠麻,下次來一定點小辣大麻!雞吃得差不多,叫店員呀姐加湯開始打邊爐啦。【鮮嫩手切肥牛肉(小)】($158)手切肥牛比較厚身有咬感,又有濃厚肉
等了又等,到了十二月中香港終於開始凍,今天市區只有十一度呢

麻辣雞煲(一隻) - 不辣 · 微麻 · 走芫荽 · 正常份量洋蔥($228)
麻辣雞煲(一隻)
雞吃得差不多,叫店員呀姐加湯開始打邊爐啦。
【鮮嫩手切肥牛肉(小)】($158)
手切肥牛比較厚身有咬感,又有濃厚肉味,雖說這是「小份」但其實份量不算少,食肉獸們一定歡喜。
鮮嫩手切肥牛肉(小)
日本蠔($78)
特別喜愛打邊爐時吃蠔,總覺得煮得熱騰騰的蠔味比生蠔更加濃郁creamy,而且大概比生吃衛生嘛!雪成了冰塊一樣的日本蠔要煮久一點裡面才會熱,但也要小心控制火喉時間以免煮得過熟。 打邊爐都要廚藝㗎~

芝士竹輪($48)
芝士牛丸就試過,芝士獅子狗還是第一次試。看上去和一般的獅子狗基本上是一樣,原來內有乾坤, 用筷子篤下去芝士竟然飛濺出來,如果就這樣咬下去的話一定會「辣」親, 要小心!嘆 涼一會兒吃,芝士真的好好味,它不是很傑,營造了流心的感覺,正呀
芝士竹輪
蔬菜大拼盤($48)
裝作健康的我們點了一個蔬菜拼盤,有黑木耳、番茄和新鮮的綠葉蔬菜等等,為我們這次愉快的雞煲火鍋寫下完美的句號。
蔬菜大拼盤
我們一邊吃一邊聊八卦,不經不覺竟然坐了兩個半小時,幸好店員沒有趕我們走呢!滿足的一夜
圣诞节
麻辣雞煲(一隻)
鮮嫩手切肥牛肉(小)
  • 鮮嫩手切肥牛肉
2015-12-08 492 浏览
前幾日同女朋友係奧海城睇完戲之後就去附近覓食, 聽D朋友講大角咀有間前家樂既雞煲同魚煲好正, 天氣又涼涼地, 又撞岩係附近, 食前家樂就最好不過啦可能時間尚早同埋WEEKDAY既關係, 唔洗點樣等位就可以入座了. 因為本人同另一半都比較鐘意食魚既關係, 我地就叫左一個烤海鯇魚鍋(細邊)$178, 再配蕃茄薯仔湯底, 唔洗5分鐘就黎左個魚鍋了, 條魚都幾大條, 不過2個人都可以食得晒。除左個鯇魚鍋之外, 我地仲嗌左其他打邊爐既食物,唔好哂左個湯底嘛。先講個魚鍋先,本身條魚已經煎香左,金黃色的,等埋個蕃茄薯仔湯底滾。食魚最怕多骨,就住就住食,但係今次食個條魚差不多食啖啖肉,骨係有少量,但唔會下下要自己搵骨。咁已經係一絕,起碼唔會啃骨先。蕃茄薯仔湯底係甜甜地既,隨住個魚鍋係咁滾,個湯愈來愈杰身,愈來愈有甜味,一定唔係淡。女朋友都話好好味,啖啖肉加甜湯,魚又滑而且湯甜甜地。其實條魚完全熟透,打邊爐既料已經上得7788,咁多款既料,墨魚丸粒粒都咁大,唔係講笑,乒乓波細少少咁多。墨魚丸同蝦滑都好彈牙。好彩有嗌響鈴,唔好哂左個湯佢嘛,索哂蕃茄薯仔湯,好入味,唔係一盤味精水碌熟啲野,似係呀媽煲蕃茄薯仔

其實條魚完全熟透,打邊爐既料已經上得7788,咁多款既料,墨魚丸粒粒都咁大,唔係講笑,乒乓波細少少咁多。墨魚丸同蝦滑都好彈牙。好彩有嗌響鈴,唔好哂左個湯佢嘛,索哂蕃茄薯仔湯,好入味,唔係一盤味精水碌熟啲野,似係呀媽煲蕃茄薯仔咁。雖然芝士竹輪個樣好似同一般出面食到既差唔多,但食落口就知個分別係邊,芝士會慢慢流出黎,有料架喎。
另外都叫左啲豚肉同牛肉,都好新鮮,用黎打邊爐更加一流

所以真心推介大家黎前家樂打邊爐,包你地食個番尋味
2015-11-30
纪念日
  • 芝心丸
  • 墨魚丸, 響鈴
2015-12-02 749 浏览
尋覓芝士雞煲😍😍😍好熱好新鮮,搞到影張相都影唔清☺️芝士味好香,舊舊都有芝士味,d雞都好滑☺️☺️不過好似斬得大舊左小小😂😂另外仲叫左好多配料😚😚😚芝士竹輪😍😍即係有芝士係入面既獅子狗😂😂好滑既芝士,又彈牙,不過小心熱得滯整到個咀!另外,係年糕福袋,好吸湯😌😌😌外面比較少食到!仲有墨魚滑拼蝦滑,好彈牙,好新鮮既感覺☺️☺️☺️唔覺唔覺好快就食晒!芝士腸同午餐肉☺️☺️係我打邊爐/雞煲例牌要食既!另外,仲叫左好多,牛柏葉,魚皮餃,蟹棒,炸魚皮,韓國公仔麵,芝士丸!韓國麵食落有d似油麵😂😂😂😂芝士湯底,食到尾有d咸,好似平時芝士火鍋既感覺咁!
尋覓芝士雞煲😍😍😍
午餐肉+墨魚滑+蝦滑+芝士腸
炸魚皮+韓國公仔麵
牛柏葉+魚皮餃+蟹棒
2015-12-02 575 浏览
我嚟過食好多次雞煲,因為呢度嘅雞煲真係唔單止做得有心機,仲別有一番人情味同熱誠!每次同朋友一齊嚟食,老闆都已經認得我哋,成日同我哋傾下計,推介我哋有咩好食,有咩料夠新鮮!最欣賞老闆原來都係廿幾歲出頭後生仔,年紀輕輕又帶著滿滿真心同熱誠,希望前家樂可以帶比每一位客人家嘅感覺和溫暖!聽完佢嘅分享,真係比佢夢想感動咗,希望你的夢想會成真!加油!入正路寫食評!Johnny老闆今次就推介我哋食香辣雞蟹煲。足料又夠豐富,成煲都係海鮮,隻蟹好大隻,啲魚肉質夠晒嫩滑,又好入味!果然冇介紹錯!我哋叫左已經少辣,但愈食就愈辣,食到條脷痺左,都keep住食!哈哈!講到火鍋配料,又點少得牛肉!呢個厚切牛肩肉牛味好香,食落去又夠鮮嫩,同一班牛魔王食,個個都大讚,眨下眼又清晒一碟嚕!就連手切肥牛都不錯!講到牛味,比牛肩遜色一點點,但都幾新鮮!而黑豚腩片,口感挺爽口!本人最鍾意食芝士竹輪,一口咬,滿滿芝士,簡直係火鍋必食!仲有脆脆嘅響鈴,專門係品嚐晒雞煲嘅香辣湯底精華,索晒啲汁,好正!而且份量都好多啊!仲有其他火鍋配料都好新鮮咖!多謝Johnny老闆嘅好招待,精心炮製好味嘅雞煲,我哋每次都食到Lamlam脷呀!
入正路寫食評!Johnny老闆今次就推介我哋食香辣雞蟹煲。
加拿大牛肩肉
黑豚腩片
本人最鍾意食芝士竹輪,一口咬,滿滿芝士,簡直係火鍋必食!
仲有其他火鍋配料都好新鮮咖!
多謝Johnny老闆嘅好招待,精心炮製好味嘅雞煲
我哋每次都食到Lamlam脷呀!

2015-12-01
  • 牛肩肉
入冬後天氣開始轉凉,打邊爐的意欲又再次燃起了。想吃火鍋,但又不想永遠一式一樣亳無變化,於是朋友就推介了前家樂餐廳火鍋店。前家樂所處的位置非常便利。從港鐵奧運站B出口步行過來,一落天橋就到達前家樂,大概只需要十分鐘左右。火鍋店的面積不算大,可以容納約30位客人。但勝在交通方便,客人不多時可以慢慢品嚐美食。一般的火鍋店總有幾道出名的鍋底,不外乎麻辣火鍋、豬骨湯底等等。這裏卻有一款名為烤魚鍋的鍋底。因為夠特別,於是我們就選了烤海鯇魚鍋(小邊)。此外還可以選擇加蕃茄薯仔、雲南酸菜、四川麻辣或香辣蝦膏(辣度可自行選擇)在湯底內。不久之後,店員端來了一個平底鍋,上面放了部份湯底食材,包括烤過的鯇魚半條 和大量中式芹菜、番茄和薯仔。把平底鍋放好後,才加入海魚燉製的魚湯作湯底。因為這個魚湯底實在太吸引了,所以湯一滾起來我就立即試喝了幾啖魚湯。那種充滿蛋白質的香甜濃郁感覺,並不能用筆墨來形容。原來小半邊的鯇魚,分量也不少。兩個人進食的話,不用加太多火鍋配料了也會 因為吃鯇魚而吃飽了。配料方面,我們選擇了以下這些。加拿大牛肩肉蜂巢豆腐三式餃子雙拼滑(蝦、墨魚)一品花膠海蜆炸魚皮雞脾菇因為沒有手切滑牛肉供應

把平底鍋放好後,才加入海魚燉製的魚湯作湯底。
配料方面,我們選擇了以下這些。

加拿大牛肩肉

蜂巢豆腐

三式餃子

雙拼滑(蝦、墨魚)

一品花膠

海蜆

炸魚皮

雞脾菇
因為沒有手切滑牛肉供應,改選了加拿大牛肩肉。
不選擇肥牛的原因,就是不希望火鍋沾上太多的油脂,影響湯底的味道。
這個加拿大牛肩肉並沒有讓我失望,充滿牛肉濃郁的香味。不過淥的時候千萬不要過時,不然牛肉就會過熟了。

當其他配料還未開始放入鍋內,趁着鯇魚肉還鮮嫩的時候,就開始試吃。
因為鯇魚早已被烤至半熟,原有的泥土魚腥味已被闢去,配上中式芹菜,魚肉的鮮味就被大大提升。 剛剛煮熟的的時候,魚肉嫩滑無比。加上小半邊的鯇魚,中間的大魚骨早已被取去,只剩下少量的碎魚骨和魚腩的一大排長骨,挑魚肉來吃的時候就變得很輕鬆了。
打邊爐當然不能少了豆腐這個配料。湯底美味的話,選吃蜂巢豆腐就最合適了。湯底精華完全被蜂巢豆腐吸去。Yummy Yummy ~
配料當中最深受我們喜愛的就是雙拼滑(蝦、墨魚)。蝦滑和墨魚滑極之彈牙爽口,絕對不是機器製造的貨色。如果不是已經吃得太飽,一定會再多叫一碟呢。
美味的魚湯火鍋湯底,配上鮮嫩的鯇魚肉,這一趟火鍋約會讓人沒齒難忘。
2015-11-10
  • 烤海鯇魚鍋
  • 雙拼滑(蝦、墨魚)
2015-11-24 586 浏览
之前有聽過前家樂既,但覺得個名得噱頭,唔荒好食。今日俾男朋友拉左黎,不停話想試,咁諗住還下心願算數。一打開門,好老實講,有啲香。環境都係乾淨企理既。個雞煲Menu都幾細心幾抵讚,寫埋提醒我地走配菜,咁男朋友仔唔食莞茜可以圈返走莞茜。大部分火鍋料都可以叫半份,就算人少少都可以試比較多既火鍋料。我地叫左個麻辣雞煲(半隻)$138。本身想叫小辣,個呀姨叫我地唔好,話一定辣死我地,叫我地試下微辣先,唔夠可以加辣。咁我地見佢咁肯定,就叫微辣先。麻辣雞煲(半隻)$138 微辣雞煲一上,未開蓋都聞到香。終於有得食喇!一開,香到爆!隨之而黎既麻辣味,我地即刻夾黎食,一夾已經知咩事,平時食雞煲既雞,係雞骨或者雞碎,呢個夾出黎真係雞件,食落其實就唔太覺得辣既,但係無咁辣都有好既,雞既鮮味唔會蓋哂,個雞肉真係有本身既肉味,店員哥哥話係用三黃雞,我聽完其實唔知係咩雞,google check下先知原來好有來頭,係御用既雞種,難怪肉質好滑,唔會又鞋又淨係得個雞煲汁既味。我地等既時候聽到炒鑊聲,相信個雞係爆香左先落煲,所以食落特別惹味!食完啲雞,要麻煩呀姨幫我地加辣,佢落左辣湯同清湯。個湯底除左有辣油,本身既廢油
一打開門,好老實講,有啲香。環境都係乾淨企理既。

麻辣雞煲(半隻)$138 微辣

食完啲雞,要麻煩呀姨幫我地加辣,佢落左辣湯同清湯。個湯底除左有辣油,本身既廢油唔多,證明本身隻雞係真係靚,唔會打針打到好肥。

我地叫左呢堆火鍋
手切肥牛(小)$158
芝士竹輪$48
竹笙$38
韮菜餃$38(小)
大豆芽$20(小)
金菇菜$20(小)
響鈴$25(小)

打邊爐識食一定係食竹笙同響鈴,有啲人會叫埋枝竹但我地食唔哂就無叫到,因為呢三寶係最索到個湯。大家見到竹笙同響鈴既份量,都真係唔少,索埋個麻辣雞湯,好熱氣,但好惹味,太超過喇!

特別推介係芝士竹輪!店員哥哥話好好味,咁就叫左試下,一咬落去,嘩!原來係芝士係個竹輪既入面個圈圈度,唔識講個正確位置,總之就用黎打邊爐係好正!

韮菜餃同手切肥牛不過不失既,本身想試蝦滑墨魚滑因為店員哥哥都好推介,但可惜個Fd唔食海鮮>.<希望下次有機會可以試下。
2015-11-23
  • 芝士竹輪
這次家人在外回港,好耐冇打邊爐。於是我提意打邊爐就試試前家樂。等?基本上晤洗點等,幾分鐘就入座。之後就叫了一個細邊魚煲(淺水區,只可落d較薄的)同半隻麻辣雞煲(深水區,幾大隻的都可放下去)。當兩個煲黎時,其實佔了枱既一半,好彩仲有點位放其他配料。我地叫了好多平時食既配料,有肥牛(最後食晤晒,唯有拎返家待下餐食),午餐肉,鵝腸(幾肥美),皇帝菜,牛丸,芋頭,淮山,蝦滑,墨魚滑,竹笙等。進食時,同家人傾開魚這麽大條不應這樣整但我又諗晤到晤知點整Xd個雞煲都好味(以我晤太食辣,食下食下又辣得幾過癮Xp),更發覺到其實大份真係好大份,下次去的話叫小份以足夠。侍應都有禮,最後抱著個肚子離開(大姆子)!
海鯇魚
海鯇魚
2015-11-20 655 浏览
第一次去,半夜12㸃,人少位多,有點想走。環境一般,空氣環境有一股油膩感覺,但整體算乾淨。兩個人,點了一個$288的蟹雞煲,點菜紙上可以調辣度麻度、莞茜及洋蔥多寡等,非常體貼👍🏻原本冇乜期望,諗住咁夜,是但食得便𢴇到,一到個煲一上,哇!邊有諗到,$288蚊可以有咁大隻肉蟹???非常鮮甜新鮮的靚蟹,我是蟹癡,一食就知這是好蟹!煲內除了蟹和雞,仲有蜆和魚骨,令全煲都香鮮到不得了!!所用的蜆,並非黃沙蜆,類近沙白,未知名,但非常鮮美,蜆味足,一隻接一隻,食晒啲蜆才肯碰蟹😂兩個人食,只加了一個飯,雞也吃不完,唯有打包,連一罐可樂,$312,非常超值!!我會再來的!!
第一次去,半夜12㸃,人少位多,有點想走。
環境一般,空氣環境有一股油膩感覺,但整體算乾淨。
原本冇乜期望,諗住咁夜,是但食得便𢴇到,一到個煲一上,哇!

我會再來的!!
2015-11-19
2015-11-16 550 浏览
今星期日是家庭日,常聽說前家樂有陣家的味道和服務。今天專程約一家人來品嚐火鍋。我們叫了香辣雞蚧煲($288)和活烤龍躉鍋~四川麻辣味($328),還order了大量配料。香辣雞蚧煲~有爆膏的大蚧,有鮮味的海蜆,有鯇魚骨,最好食當然係雞啦!雞肉蘊藏富豐海鮮的味道,嘩!!!正到不得了~活烤龍躉鍋~魚湯煲出來的烤魚,鮮甜得係咁飲,家人也感到份外的喜悅。芝士竹輪~獅子狗的外觀,裡面有好流心的芝士,入口即溶。今晚真的得盡興,前家樂的同事雖然不完全足夠,但我也感到盡心和親切又體貼的服務,下給再約一起來。
芝士竹輪~獅子狗的外觀,裡面有好流心的芝士,入口即溶。
香辣雞蚧煲
活烤龍躉鍋
2015-11-08
纪念日
香辣雞蚧煲
活烤龍躉鍋
  • 四川麻辣醬
2015-11-15 657 浏览
今日黎到奧海城,做完運動之後諗住同個朋友食餐好既!咁岩天氣又開始凍凍地,於是兩人就打算食雞煲暖下個身:)奧海城附近果然係好多野食,有不同既酒吧,日本餐廳等等。搵下搵下,見到一間叫做前家樂既雞煲,心諗個名夠哂特別!而且係呢個算早既時間,大概都係7點左右,已經有人係門口等住位。咁呢間野一定唔差啦,於是就決定要食呢間!入到去,見到個裝修十分簡單,無太多花巧的裝飾,反而有一種親切的感覺。可能感覺沒有大型連鎖店個種商業化的味道吧!店內的人也住滿了7,8成,心諗,好采早少少入黎,如果唔係一陣會更加多人,有排等了。餐單上的食物種類有好多,我地叫左一個麻辣雞煲做主菜~order完格左唔洗10分鐘,就上台了!真的很快,打開煲蓋個下,香氣撲鼻,香料十足,未食已經流哂口水。一夾起放嗖口個下,雞都已經好入味:)真得不能小看這小小的店鋪呢,實力完全反映在食物之上。之後梗係order一下店員介紹的食物黎打邊爐啦,我地分別order左花膠,響玲,日本生蠔,手打蝦肉,魷魚,酸菜。每樣食物都很新鮮,不得不讚新鮮的手打蝦肉,沒有多餘的麵粉,真材實料,中意食蝦丸的可以叫叫呢個。仲有日本生蠔,係會令人叫完再叫。新鮮之餘仲好多

仲有日本生蠔,係會令人叫完再叫。新鮮之餘仲好多汁。放落煲內滾幾滾已經食得。好鮮甜:)酸菜可以係打邊爐前嗌一碟黎開胃,醃得酸味十足,好快已經食哂。另外,花膠都切得size岩岩好。唔似出面食有d餐廳cut得太大塊!

坐下坐下,不經不覺8點幾,果然不出我所料,坐到成場爆滿:)而且店內員工感覺十分親切,這是小店的獨特之處吧,可以照顧好每一位客人的需要:)
2015-11-13 586 浏览
晚上男友突然說想吃雞煲,終是便上網尋覓一下,發現這裡不乏好評,既然身在到大角咀一帶,就來試試。一坐下,侍應就給了一張火鍋湯底及配料紙。配料選擇款色多,有分大及細份,點細份可以試多幾款呢。雞煲火鍋也有多款選擇,提供麻辣雞、芝士雞煲、雙雞煲、醉雞等,最後想也不想地點了半隻麻辣雞。至於辣度,由不辣至大辣不等,怕辣及熱的我們就選了易入口的小辣,麻度方面亦有得選擇呢,正常就夠了。一打開雞煲,香噴噴濃郁攻鼻的辣味衝上來,此時醬汁濃郁,雞亦紛紛吸收濃郁麻辣味,辣口且鮮嫩。撈一撈後,發現其實半隻也不少呢,味道就非常好吃,不過當醬汁收縮後,侍應問問我們要不要加湯,但加湯後便後悔了,味道沒之前般濃郁,但也夠味的。稻庭烏冬、蟹子包、芋絲、午餐肉等配料全部也非常新鮮,泡進麻辣鍋後,香辣的味道更勝一籌。其中午餐肉及芋絲也吸收麻辣的味道,每口也感到麻痺燙口的感覺。而值得一讚的是稻庭烏冬,非常彈口,吃火鍋必備。下了幾轉湯後,麻辣味道也能維持得很好,很入味,不過始終雞會出油,耐了便出現層層油呢。半隻雞亦有小妹喜愛的雞鎚,啖啖肉。全晚也很滿意,真心極力推介這裡的雞煲,是小妹吃過最好吃的。
火鍋配料
麻辣雞

全晚也很滿意,真心極力推介這裡的雞煲,是小妹吃過最好吃的。

2015-10-10
火鍋配料
麻辣雞
  • 芋絲
  • 午餐肉
  • 稻庭烏冬
2015-11-09 379 浏览
成日都話大角咀好多好嘢食今日又食到一間超高質素嘅火鍋店六點鐘去到唔使等位侍應見我哋揸住張點菜單望兩望,即刻走來介紹兩個人我哋叫咗半隻麻辣雞煲因為老公唔係好食到辣,所以我叫左BB辣好香嘅麻辣味一食落去啲雞超級滑滑得來有好入味每食一啖雞肉個嘴都有少少麻痹,但係呢種麻辣老公又接受得到喎就算雞胸都係滑嘅,真係好難得!2人勁快就Ko 左半隻雞,老公話下次叫一隻佢都食得晒!食晒啲雞之後最好即刻落野生竹笙同埋花膠咁就可以給晒雞汁嗰啲味之後先慢慢加少少湯咁就乜嘢調味料都唔洗點,已經好好味啦!手切肥牛$158肉質好嫰,厚厚地嘅肉,咬落去好肥美叫細碟已經好夠食日本蠔大大隻食得出既新鮮最怕食多啲會臭或者有沙嘅呢度絕對唔會有呢件事發生呢度有芝士竹輪食呀即係平時吉野家一個鍋得一舊嗰隻街市買都幾貴架,呢到只係$48 一咬落去小心辣親個咀因為啲芝士係會湧出來嘅呢間雞煲已被列入我既雞煲首選😁😁😁

成日都話大角咀好多好嘢食
今日又食到一間超高質素嘅火鍋

六點鐘去到唔使等位
侍應見我哋揸住張點菜單望兩望,即刻走來介紹
兩個人我哋叫咗半隻麻辣雞煲
因為老公唔係好食到辣,所以我叫左BB辣

好香嘅麻辣味
一食落去啲雞超級滑
滑得來有好入味
每食一啖雞肉個嘴都有少少麻痹,但係呢種麻辣老公又接受得到喎
就算雞胸都係滑嘅,真係好難得!
2人勁快就Ko 左半隻雞,
老公話下次叫一隻佢都食得晒!

食晒啲雞之後最好即刻落野生竹笙同埋花膠
咁就可以給晒雞汁嗰啲味
之後先慢慢加少少湯
咁就乜嘢調味料都唔洗點,已經好好味啦!

手切肥牛$158
肉質好嫰,厚厚地嘅肉,咬落去好肥美
叫細碟已經好夠食

一咬落去小心辣親個咀
因為啲芝士係會湧出來嘅

呢間雞煲已被列入我既雞煲首選😁😁😁
2015-11-05 627 浏览
好想食烤魚關係,係openrice找到間火鍋店有得食未試過就去左試,平日都怕多人所以訂左8點2位。等左30分鐘入到去叫野食。有一張大紙和細紙,食品方面有烤魚,打邊爐和雞煲,當然仲有配料和飲品。點知太夜沒有烤魚最後叫左雞煲,原來佢地為左保持所有食品新鮮而留左數量不多,只可下次再黎食過。香辣雞蟹煲$288:蟹已經冇晒,待應話比返其他多一點。辣度同麻度都有得選擇,今次少麻中辣味道正常而吾會好大股味精味,原來問返全部都係高湯整成,怪不知食完吾口乾。材料不錯,雞和蜆肉都好嫩滑和新鮮。芫茜會分開上,男人最鐘意,因為佢吾鐘意食而我鐘意可放係係我果邊煮而吾會周圍都係。最後當然好快清左就食打邊爐。加拿大牛肩肉$108,芫茜$29 ,雙併滑$88:肉新鮮而吾硬,有牛肉味。魷魚滑堅好味同真係有魷魚粒係度抵食。野生竹笙$68,蜂巢豆腐$38,皇帝菜$48,脆炸響鈴$25:菜類都新鮮份量大,本人喜歡吃這裡竹笙,吾會漂白嚇親人又入味。蜂巢豆腐如果再硬點更好。甜粟米$20,萵荀片$20,鮮淮山$25:這3款都係吾錯選擇,粟米夠咁又肥嘟嘟好味道,煮完仲好咁又一粒粒咁食,好味!萵荀同淮山比出面其他店舖平又抵食 。
2015-11-04
2015-10-31 821 浏览
不太起眼的火鍋店,簡單的裝修,放了火鍋爐具的餐桌排得密麻麻,燈光不暗,但感覺沉沉的,有大排檔的粗豪、殘舊。星期五晚上6時半,人煙稀少,沒有大排檔的熱鬧氣氛。經過門口,令人停下腳步的,是名字-"前家樂"。好一句"唔怕生壞命 最怕改錯名"。前家樂,正是改對名的好例子。入內看真一點,其實地方乾淨,亂中有序。店員說full booking,沒有位子。環視四周,不大可能吧⋯⋯ 看我一臉失望,店員苦惱了一會,騰空一張桌子,8時前還枱。看一看錶,6時45分。這裡有烤魚火鍋、雞煲火鍋和火鍋。各大類裡還有眾多選擇。烤魚可選龍躉,桂花魚和鯇魚,然後湯底有蕃茄薯仔,雲南酸菜,四川麻辣和香辣蝦膏,還有湯底的辣度。雞煲有店員推介的麻辣雞煲、每天只供應兩隻的麻辣鮮雞煲、新出的芝士雞煲、加了蟹、蜆和魚骨的香辣雞蟹煲、醉雞煲和有雞有田雞的雙雞煲。想簡單一點,吃個普通的火鍋,則有四川麻辣湯、鮮茄薯仔湯和芫茜皮蛋湯。選好火鍋,便選配料。一整頁的配料,只恨眼寬肚窄。飲品都是入貨的,價錢尚可接受。麻辣雞煲(半隻)其實⋯⋯ 這是小女子第一次吃雞煲。一想到厚厚的雞油,又濃又重的味,對雞煲敬而遠之。凡事總有第一次。這個第一次,更令

這裡有烤魚火鍋雞煲火鍋火鍋。各大類裡還有眾多選擇。

選好火鍋,便選配料。一整頁的配料,只恨眼寬肚窄。
飲品都是入貨的,價錢尚可接受。
麻辣雞煲(半隻)
其實⋯⋯ 這是小女子第一次吃雞煲。一想到厚厚的雞油,又濃又重的味,對雞煲敬而遠之。凡事總有第一次。這個第一次,更令我對雞煲改觀。

雞煲一邊煮,一邊傳出誘人的麻辣香,輕輕地刺激著鼻腔。單是氣味,足以令人垂涎欲滴。
終於滾了。只是用了數秒拍照,老爸的筷子已準備就緒。宣佈拍攝完畢,他便秒速插進去,夾了件大大的雞脾肉。當我在相機查看照片,突然傳來濃郁的麻辣香,原來雞脾肉在我的碗裡。

雞肉鮮嫩,十分入味。唇邊和舌頭感到輕微的麻,加上少辣,刺激得想一吃再吃。一直以為雞煲又濃又油,原來可以做到濃味而不過重,油而不膩的效果。夾到一顆花椒粒,輕輕一咬,舌頭感到一陣麻,那感覺叫人又愛又恨。洋蔥炆腍,吃下去清甜帶辣,滋味無窮。
雞吃光,店員在雞煲加湯,就可以吃火鍋了。加湯後,雞味尚在,但麻辣不再。要是能加麻辣湯就好了。

烤海鯇魚鍋(小邊)-雲南酸菜湯底
貪心的我,又怎會放過烤魚鍋。烤盤上放了大大的烤鯇魚,還有大量配料,店員注入湯底,然後待它慢慢煲滾。
撥開芫茜,可以見到很大條的鯇魚。皮煎得焦,十分漂亮,而厚厚的肉則半熟。魚在鍋裡慢慢煮,先吃酸菜和火鍋。烤魚的好處是,沒有太多油,配上這個清清的湯底,更是清新。酸菜多汁,特別開胃。
轉戰火鍋。配料亦合時送上。
脆肉鯇魚腩
明明吃鯇魚鍋,我卻畫了鯇魚腩⋯⋯ 幸好,用雞煲煮,魚肉吸入辣味,而且很爽,算是另一番風味。
鳳城水餃
沒有留意原來三式餃子裡有鳳城水餃。要是店員能細心提醍,就不會重複了。

沒有被怪責點了重複的食物,只因水餃實在好吃。煮熟後,皮變得通透,可以清楚見到包得滿滿的餡料,尤其是深色的雲耳。皮又薄又滑,雲耳爽口,還有粉絲和肉,味道夾得很好,十分豐富。一粒小小的餃子,竟令人有如此滿足的感覺。
三式餃子
除了鳳城水餃,還有韭菜餃和鮮蝦雲吞。韭菜餃的韭菜味很清新,沒有在口裡留下長久不散的韭菜味。奇怪地,水餃皮這麼薄,反而鮮蝦雲吞的皮偏厚。雲吞裡,豬肉包著一隻完整的小蝦,蝦肉十分爽口。沒有鳳城水餃般驚豔,但也屬高質素。
雙拼滑(蝦、墨魚)
每次吃火鍋,都愛點這個,好吃又好玩。蝦比墨魚較鮮較彈牙,還帶點鮮甜。偶爾吃到爽口的新鮮蝦肉碎,更添鮮味和口感。
吃得差不多,便是吃鯇魚的時候了。還以為下了這麼多火鍋配料,會影響了魚的鮮味。原來是我杞人憂天。魚肉又滑又嫩,帶清清的魚肉味,很好吃。魚腩位置的油脂,入口即融,尤其香口。
黑豚腩片(大)
相比牛肉,即使是黑豚,要全熟的豬肉,想煮得嫩,難度更高。時間要拿捏得剛好,才能把薄切的豚肉煮得剛好熟透。我們便是失敗的例子。雖然肉有點嚡,但半肥瘦的黑豚腩片,有層脂肪平衡一下,效果還好。雖說是脂肪,但感覺很瘦,沒有油份,而是膠質的口感。
芝士竹輪
發現比芝士丸更好吃的芝士竹輪。跟較硬的芝士丸包著稠稠的,涼了能拉出絲的芝士丸不同,竹輪用筷子輕輕一夾,有稀稀的芝士汁流出來。外層又軟又彈牙,芝士汁較輕盈又夠香。
鮮准山
店員說鮮准山容易變黑,甫上枱便把它們放入雞煲。吸了雞煲精華的准山,粉粉的,不錯。
香芋頭/包仔豆腐
正常質素。老爸嫌芋頭不夠粉,我的卻不錯,可能是他的煮得不夠久。最後的油麥菜,吸盡魚湯的精華,清脆爽口,十分好吃。
第一次吃烤魚火鍋,是在上海。那荔枝麻辣鍋,直至今天仍瀝瀝在目。麻辣中帶清甜的荔枝香,兩者相沖又平衡。這個雲南酸菜烤海鯇魚鍋,湯底沒那麼鮮明,但黙黙地襯托著又大又鮮又滑的鯇魚,卻叫人難忘。

麻辣雞煲濃郁而恰到好處,烤魚鍋份量大又味道鮮,火鍋配料新鮮好吃,確實是意料之外。

店員沒亂說,7時半已全場滿座。店員端上火鍋,又捧來大盤大盤的配料,忙個不停。雞煲滾得白煙直冒,人聲起落,洋溢著星期五完結的興𡚒,氣氛一流。8時多離開時,門外更是站滿了等位的人。
看似豪邁的幾個女店員,其實服務不錯,態度友善,最重要是很有效率。值得再訪的火鍋店。
2015-10-30
  • 鳳城水餃
  • 鮮蝦滑
  • 烤海鯇魚鍋
2015-10-29 538 浏览
前家樂原來是一家火鍋店裝潢較普通, 未知食物質素如何選了醉雞煲 $148捧來的時候已聞到超香酒味半隻雞的份量其實也不少盡是香濃酒香, 雞翼固然滑滑的連看上去較嚡身的部分也很鮮嫩店方說是用上了三黃雞即使久煮也能保持嫩滑鮮嫩手切肥牛肉(小) $158這裡的手切肥牛相當大片有一定厚度, 入口有嚼勁肉質鬆軟牛味濃, 相當不錯鮮淮山$25/小份 野生竹笙$38這兩碟白白的東西從來都不會正眼看一眼朋友點上就即管嘗一嘗吧發現原來一直都錯過了淮山清甜爽口, 粉感十足兩者吸滿濃濃的湯底精華是醉雞煲的絕佳伙伴芝士竹輪$48原以為是芝士味的竹輪沒想過一咬下去芝味爆發溶化的芝士緩緩流出伴著彈牙竹輪, 特別美味一品花膠 $58花膠呈爽口質感連同湯內之滋補藥材成為一碗養顏兼養生的佳品蔬菜大拼盤$48生菜、油麥菜、粟米、雞脾菇、木耳、蘿蔔、蓮藕一個字 - 抵!特別喜歡裡面的粟米飽滿香甜, 選料新鮮!
前家樂
原來是一家火鍋
裝潢較普通, 未知食物質素如何
選了醉雞煲 $148
捧來的時候已聞到超香酒味
半隻雞的份量其實也不少
盡是香濃酒香, 雞翼固然滑滑的
連看上去較嚡身的部分也很鮮嫩
店方說是用上了三黃雞
即使久煮也能保持嫩滑
鮮嫩手切肥牛肉(小) $158
這裡的手切肥牛相當大片
有一定厚度, 入口有嚼勁
肉質鬆軟牛味濃, 相當不錯
鮮淮山$25/小份 野生竹笙$38
這兩碟白白的東西
從來都不會正眼看一眼
朋友點上就即管嘗一嘗吧
發現原來一直都錯過了
淮山清甜爽口, 粉感十足
兩者吸滿濃濃的湯底精華
是醉雞煲的絕佳伙伴
芝士竹輪$48
原以為是芝士味的竹輪
沒想過一咬下去芝味爆發
溶化的芝士緩緩流出
伴著彈牙竹輪, 特別美味
一品花膠 $58
花膠呈爽口質感
連同湯內之滋補藥材
成為一碗養顏兼養生的佳品
蔬菜大拼盤$48
生菜、油麥菜、粟米、雞脾菇、木耳、蘿蔔、蓮藕
一個字 - 抵!
特別喜歡裡面的粟米
飽滿香甜, 選料新鮮!

题外话/补充资料: 剛開店的時間進去, 看見一名年紀輕輕的店員,走到每張桌子前坐下, 調整椅子與桌子距離. 後來才發現他就是老闆, 落手落腳地為顧客設想. 無論對顧客或是員工都像家人般親切問候, 看得出的用心經營, 非常欣賞!