2015-08-04 290 浏览
前兩天剛在奧運站跟朋友行完街, 覺得好肚餓, 朋友就提意不如去奧運站附近大角咀食雞煲啦. 我都好鍾意食雞煲, 所以就答應了。朋友話近年大角咀一帶多了好多特色食店, 之前有朋友熱烈推介呢間叫前家樂雞煲火鍋店, 所以就揀咗呢間今晚去試吓. 到了店鋪門口, 紅色招牌再加上同明星名字相似的鋪名, 果然有啲睇頭.到火鍋店時, 時間尚早, 客人不太多, 店舖簡潔.一坐低後, 店員好友善的攞住啲火鍋選料紙俾我地揀, 問我地想食咩火鍋, 我當然要揀出名雞煲啦﹗跟住店員好細心介紹麻辣雞煲的各種辣的情度俾我地揀, 看呢到老板幾細心, 辣的情度都分六種(不辣/BB辣/微辣/小辣/中辣/大辣), 麻就有分(不麻/徵麻/正常麻/大麻), 另其他如芫茜及洋蔥都可以揀(多/正常分量/走), 所以值得讚.不喜愛太辣的我, 揀了個微辣雞煲, 雞煲一到就看見煲上已有大量芫茜、紫洋蔥、蔥頭、薑、花椒八角等多種配料混在煲內, 再經加熱滚一滚, 雞煲即散發出陣陣麻辣香味. 雞件都很大件, 雞煲醬汁既濃且香甜, 辛辣味道剛好, 店鋪用的雞係三黃雞, 雞的肉質嫩滑, 皮脆骨軟, 脂肪豐滿和味道鮮美。加上雞煲內有很多香料混合而成的味
火鍋店時, 時間尚早, 客人不太多, 店舖簡潔.
不喜愛太辣的我, 揀了個微辣雞煲雞煲一到就看見煲上已有大量芫茜、紫洋蔥、蔥頭、薑、花椒八角等多種配料混在煲內, 再經加熱滚一滚, 雞煲即散發出陣陣麻辣香味.
雞件都很大件, 雞煲醬汁既濃且香甜, 辛辣味道剛好, 店鋪用的雞係三黃雞, 雞的肉質嫩滑, 皮脆骨軟, 脂肪豐滿和味道鮮美。加上雞煲內有很多香料混合而成的味道, 食過後真的非常吸引.
火鍋配料, 款款新鮮, 上檯前都會經廚師精心設計過才上碟的, 可見老板想帶俾客人驚喜.
本地肥牛再配魚蛋和花膠.
蔬菜籃.
兩款水餃,  木耳豬肉爽口, 韭菜豬肉香濃.
完半隻雞份量雞煲後, 就可以再加湯打邊爐, 我地就揀了幾款火鍋配料繼續食.
厚切魚蛋頭好彈牙.
炸響鈴真的炸得很香很鬆脆.
一品花膠大大隻, 肉身厚厚, 質感帶點煙韌, 用來打邊爐順便養顏.
鮮淮山味道口感像薯仔, 清新爽口, 打邊爐都幾好.
2015-07-30