2019-07-08 209 浏览
無意間經過俾佢門口吸引左,入面佈置都好特別以大自然為主,舖內唔算大但座位都闊落,望落都幾乾淨!晚餐就係佢啦!.望下餐牌見到人氣No.1 咁就要試下啦!🔸初見版石燒香草吉列牛肉拼溏心蛋配白飯 $118個餐上得好快,應該好多人叫,所以預定左好多份。塊肉出來好吸引,肉好紅應該無點煮過,只係面有香草,另有塊仲燒緊既熱石可以自己加燒塊肉,可能塊肉切得薄擺係熱石上面一兩秒已可以,就得熱石上塊肥膏不停出油以免燒肉黐住,兩面熱一熱已經食得,就算塊肉已燒到唔見紅色但食落都仲好嫩滑!👍🏻👍🏻真心正!食緊果陣真係仲有好多人叫!😆.🔸煙三文魚明太籽炒意粉 $85用煙三文魚整成一朵花係面,賣相唔錯😋較乾身幼扁意粉煮得岩岩好有口感唔會太淋!Share 食就好D,自己食曬一碟就太漏啦!.加$35可轉套餐,多一個湯、沙律同一杯嘢飲

望下餐牌見到人氣No.1 咁就要試下啦!
🔸初見版石燒香草吉列牛肉拼溏心蛋配白飯 $118
🔸煙三文魚明太籽炒意粉 $85
加$35可轉套餐,多一個湯、沙律同一杯嘢飲
初見版石燒香草吉列牛肉
初見版石燒香草吉列牛肉
2019-07-07 94 浏览
今日荃灣經愉景新城天橋過去海壩街找吃,因為假期太多人啦😆 去到呢到,簡直兩個世界😚 係個途避人群嘅好地方😜登!登!今次揀咗呢間"初見"🍽 環境清新舒服, 午餐食物選擇多👍又到選擇👉👈😅,👀人食佢哋嘅人氣NO.1石燒香草吉列牛🤤,但當我見到👹嘅,I ❤🍔 實在無法抗拒🤪- 初貝特上漢堡包+🍟$88.00~有🍳、🥓、🧀同🥗,牛肉有成吋厚😍,🍞兩邊煎過脆脆香口,🍟外脆金黃好大條,真係好有🥔味👍-🍇汔水+$10.00❤❤❤👩‍⚖地方整潔,有文青feel,食物質素
今日荃灣經愉景新城天橋過去海壩街找吃,因為假期太多人啦😆

去到呢到,簡直兩個世界😚 係個途避人群嘅好地方😜

- 初貝特上漢堡包+🍟$88.00

-🍇汔水+$10.00

❤❤❤

👩‍⚖地方整潔,有文青feel
,食物質素

2019-07-06
午餐
係荃灣返工既舊同事食過介紹既,之前都有同佢係呢附近食過晏,附近都多選擇又有熟食中心。呢間野午餐較午餐抵食啲,舊同事都叫左其他同事仔黎試,大家都覺得好食。我地八點三去到有幾對情侶同一行六人等緊位,等左陣大家都陸續入得,大概九點左右晚飯人潮開始散去,餐廳收十點,夜收工既朋友仔,八點半至九點去到應該唔洗點等位。我地叫左份石燒香草吉列牛,初見咩仙氣壽司拼盤,兩份都加左$35蚊轉套餐,有刺身或刺身粒沙律+日/西湯+熱飲。餃子雞翼(其實想試芝士雞翼,指錯左),雞軟骨餃子,加錢轉左餐,有每款小食減五蚊優惠。餐個蘋果綠茶幾好飲,影低左諗住去超市搵下,天氣咁熱,餐廳無凍茶飲,要飲熱都幾惡頂😢,不過有汽水,但如果有凍水提供就更好。石燒吉列牛,我地燒到好香,食既過程好好玩,吉列好脆,最吸引我係隻半熟蛋又靚又好味。仙氣壽司拼盤,餐牌無圖,淨睇名真係一啲都唔吸引,黎到又真係幾仙氣啵~隨便影都咁靚,而且唔係淨係得個樣,件件都係咁新鮮好食。原本我諗住就咁叫兩份吉列牛算數,因為食評啲相一律都係牛咁濟,好彩叫左個壽司拼盤,因為真係好食,推介大家試下。加35蚊多左碟四片既刺身,都幾好食,或者個沙律啲菜都好爽脆。小食餃子雞

我地叫左份石燒香草吉列牛,初見咩仙氣壽司拼盤,兩份都加左$35蚊轉套餐,有刺身刺身粒沙律+日/西湯+熱飲。

小食餃子雞翼都幾大隻好香口,雞軟骨餃子都唔錯。
餐湯係普通既麵鼓湯或南瓜湯,如果認為四片刺身,湯同熱飲值35蚊就加啦,但個四片刺身都算大片同幾好食新鮮既。
另外,店員好熱心招呼,其中黑衫男仔,好努力應付各枱客人,忙著四圍走,一臉都係汗,很熱血的感覺,很欣賞。

2019-07-05
  • 初見推介特上什錦壽司拼盤
2019-07-04 62 浏览
與朋友來到一間有田園風的日本菜餐廳用餐,餐廳內有一幅舖滿植物的木牆,天花上有樹枝,整體感覺舒適。我和朋友都要了烏冬套餐,一個特選牛肉自家製豚骨湯烏冬,一個照燒汁豬軟骨自家製豚骨湯烏冬。首先上桌的是南瓜湯:南瓜湯味道濃郁,加上忌廉,口感非常軟滑。再來就是沙律、花茶和玄米茶,花茶是用原朵菊花沖泡,香氣濃郁。最後就是主角烏冬,烏冬麵質煙韌,湯底係豚骨湯,味道濃郁沒有味精,又不會太咸。豬軟骨及牛肉的分量頗多,豬軟骨軟身,牛肉一點都唔韌,好吃。,

1K
2019-06-29 148 浏览
餐廳不設加一服務費!店內樓底高,環境以小清新森系風格為主,配上木製桌椅和綠葉裝飾,營造出恬及靜讓人放鬆的用餐空間。初見版石燒香草吉列牛拼溏心蛋配白飯 ($118)+$35可轉套餐,有刺身小食、自家製西湯和茶,十分豐富。凡惠顧套餐,跟餐小食可享$5優惠 (每套餐可減一款小食)南瓜湯非常濃郁,有感像南瓜蓉一樣,味道香甜,口感順滑。刺身小食 (八爪魚及三文魚)八爪魚口感清爽彈牙,肉汁多有嚼勁;三文魚口感綿軟滑潤。溏心蛋呈現半熟膏狀,一口咬下去蛋黃香味溢滿口中,軟嫩的蛋白還帶有滷水的味道,十分美味。吉列牛油脂肪分佈平均,配上綠色的香草吉列脆皮感覺既新鮮又吸引。牛肉香味極度濃郁,有嚼勁,口感滿足。雞翼雙拼各2隻 ($65)(左) 炸芝士餃子釀雞翼,芝士味濃郁,十分可口。(右) 炸明太子釀雞翼帶點微辣,十分惹味香口。雞翼飽滿,外脆內軟,口感豐富,吃得滋味。

餐廳不設加一服務費!

初見版石燒香草吉列牛拼溏心蛋配白飯 ($118)
+$35可轉套餐,有刺身小食、自家製西湯和茶,十分豐富。

凡惠顧套餐,跟餐小食可享$5優惠 (每套餐可減一款小食)

初見版石燒香草吉列牛拼溏心蛋配白飯

南瓜湯非常濃郁,有感像南瓜蓉一樣,味道香甜,口感順滑。
南瓜湯

刺身小食 (八爪魚及三文魚)
八爪魚口感清爽彈牙,肉汁多有嚼勁;三文魚口感綿軟滑潤。
刺身小食

溏憐蛋

初見版石燒香草吉列牛

牛肉香味極度濃郁,有嚼勁,口感滿足。

雞翼雙拼各2隻 ($65)
(左) 炸芝士餃子釀雞翼,芝士味濃郁,十分可口。
(右) 炸明太子釀雞翼帶點微辣,十分惹味香口。
雞翼飽滿,外脆內軟,口感豐富,吃得滋味。
雞翼雙拼各2隻
初見版石燒香草吉列牛拼溏心蛋配白飯
南瓜湯
刺身小食
溏憐蛋
初見版石燒香草吉列牛
雞翼雙拼各2隻
2019-06-27 154 浏览
食過返尋味指數:🌕🌕🌕🌖🌑今天入去荃灣南豐紡織廠做嘢,做完嘢想食嘢,但唔知附近有乜好食,你知啦呢邊係工廠區,同事和我在天氣熱嘅日子又辛苦了一天,只想舒服地吃飯,又不想吃茶記/吃麵食,就諗住行返出去搭地鐵,途經「初見」,便在網上看看,原來喺間隱世曰本餐廳。餐廳外看入去,由門面到天花也以木及草做裝飾,很有文青舒適感。1)板燒特級雪花牛肉配日式味素飯($158)有獨立的小火爐,親自燒牛肉,很有在日本居酒屋的feel,讚!看到雪花的我特別興奮,很有牛肉味,讚!我試過以原味(不加任何醬料)、鹽、秘製醬料、日式醬料 拌牛肉,日式醬料在其他餐廳試得多,所以我特別欣賞它的秘製醬料!牛肉的厚度剛好,適合用來燒,讚!2)海皇蟹刺身丼 ($148 )同事選了刺身!刺身盛在海皇蟹蟹蓋上,丼內有蟹膏、海膽、蔥吞拿魚蓉、蟹柳、蟹肉、蟹鉗、帶子、玉子,超級豐富,再拌以日式味素飯!同事細食幾乎吃不完,性價比高!雖然今晚是平日,但每張枱也坐滿,看見其他枱也有人點火鍋、香草吉烈牛肉等,很是吸引,下次來必會試!總結是我們真的很喜出望外,這是我們在荃灣區認為性價比高、菜式最特別的日本餐廳!
食過返尋味指數:🌕🌕🌕🌖🌑

2)海皇蟹刺身丼 ($148 )同事選了刺身刺身盛在海皇蟹蟹蓋上,丼內有蟹膏、海膽、蔥吞拿魚蓉、蟹柳、蟹肉、蟹鉗、帶子、玉子,超級豐富,再拌以日式味素飯!同事細食幾乎吃不完,性價比高!

• 板燒雪花牛肉配日式味素飯
  • 初見特選海皇蟹刺身丼
2019-06-24 127 浏览
荃灣出名好西多,但我次次去都係食米線,今次留意到連間鋪名都好有feel 既店舗,有啲食物款式都係以初名為名。—————————————————————#石燒香草吉列牛拼溏心蛋配白飯 💰118另加$35蚊就可以轉set 。一個set包埋刺身(四件),一款自家製西湯,仲可以揀多杯熱茶。刺身有驚喜,估唔到會有四片,有三文魚同埋呑拿魚。西湯係南瓜湯,好結身,真係有好多南瓜絲,幾正。玄米茶可以免費加配,夠曬健康。吉列牛有好多片,食落都幾多juicy 。成個set 份量都好多,同朋友share食一流。小食都有幾多唔同既選擇,其中試咗兩款。#炸明太子釀雞翼 💰58有三隻雞翼脹卜卜既雞翼,入面有超級多明太子,炸到外脆內軟,食落好惹味,正。好味指數:7.5/10#粒粒蟹籽軟殼蟹反卷 💰53超正既反卷,賣相好吸引,好足料,軟殼蟹炸得好脆身,大大舊既反卷配埋啲沙律醬真係好好食。好味指數:8/10
—————————————————————
#石燒香草吉列牛拼溏心蛋配白飯 💰118

吉列牛有好多片,食落都幾多juicy 。
成個set 份量都好多,同朋友share食一流。

小食都有幾多唔同既選擇,其中試咗兩款。
#炸明太子釀雞翼 💰58

好味指數:7.5/10

#粒粒蟹籽軟殼蟹反卷 💰53

好味指數:8/10
2019-06-23
  • 刺身小碟
2019-06-23 222 浏览
今日一起身就開始執屋,執到好攰唔想自己煮嘢食,又唔想落樓下茶餐廳,決定搭車去荃灣搵嘢食媽咪話想食日本野,如見到呢間新開既初見,門口都擺咗好多唔同嘅餐牌,睇落都唔錯,鍾意試新野嘅我就梗係要入去試吓入到個餐廳好有大自然嘅感覺,因為餐枱同凳都係用木做,再加埋牆身都用左仿真植物做裝飾,感覺好舒服餐廳個名叫初見,要Menu裏面都寫左關於初見兩個字嘅字句同文章,睇嚟老闆都有一段刻骨銘心嘅經歷估唔到餐廳星期六都會有午市套餐供應,而且價錢仲好抵食,最平$58有交易,而款式嘅選擇都好多,有拉麵,烏冬,意粉,意大利飯,洋式料理,鍋物,壽司同丼飯,而價錢已經包括左飲品自己好鍾意食鍋物,而初見牛肉味噌鍋配埋白飯都只係賣$68,仲要係我鍾意既味噌味,所以就叫左一個,上菜既時候都嚇左一嚇,估唔到lunch既份量都咁大,平時出去食呢個份量一定差唔多$100或以上,牛肉嘅質素幾高,而且仲有獅子狗,芋絲,冬菇,蛋,椰菜,味噌湯底味道都岩岩好,推介♥️另外食日本野又點少得壽司或者丼,媽咪就比初見特上蟹皇刺身丼 $168 吸引左,因為佢本身鍾意食蟹同埋海膽,仲有帆立貝,而我就鍾意食吞拿魚蓉,呢個飯好適合我哋上菜嘅時候同樣地都

初見牛肉味增鍋

上菜嘅時候同樣地都嚇一嚇親,成個丼擺得好靚,蟹羔,蟹肉,海膽,吞拿魚茸都用蟹蓋裝住,蟹羔入口香味濃郁,吞拿魚茸入口即溶,所有食物都好新鮮,成個丼睇得又食得
初見特選海皇蟹刺身丼

丼都會跟埋麵豉湯,味道都幾好,唔會太咸,店員嘅服務都好好,今次比我喺荃灣發現到一個好地方啦
麵豉湯

2019-06-22
初見牛肉味增鍋
初見特選海皇蟹刺身丼
2019-06-22 173 浏览
放工行完榆景新城, 本身諗住去路德圍食晚餐。 經過福來村附近時見到有幾間日本料理,而初見這間舖的餐牌又格外吸引,就咁吸咗入去。這間舖以日西式食品為主,但又不失創新的感覺,明顯是自家研發的料理。裝修也是小清新風格,全店以木色為主,一面的植物牆,加上天花版吊的大樹枝,感覺舒適。主食要加35元可轉套餐,套餐包前菜(沙律/刺身)、餐湯(西湯/味噌湯)及餐飲,點小食時還有減5元的優惠。初見版石香草吉列牛肉拼溏水蛋配白飯石板上有兩小塊肥膏,用以取代油,所以即使未落肉,只是用膏出油也聞到濃濃的肉味,而且用不需加工的肥膏也感覺環保。牛肉的包邊並非普通的吉列金黃色,而是沾上香草的綠色,外皮比一般吉列皮還薄。肉質非常軟又腍,有幾塊煎得久一點也不會覺得靭。雖然入口時肉味不至於非常濃烈,不過配上淡淡的香草,味道還是非常可口。溏心蛋眼看已覺得非常出色,蛋黃剛好流心,味道亦不會太咸太淡,溏心蛋愛好者一定錯過。煙三文魚明太籽炒意粉放了一回才吃還是暧暧的,份量十足,明太籽完全沒有吝嗇,每一口,無論意粉還是菇也能嘗到明太籽的味道。再加上煙三文魚,整碎再撈埋意粉,又再添加一重美味。初見邪惡炸薯條邪惡是沒有說錯,不過通常愈

初見邪惡炸薯條

邪惡是沒有說錯,不過通常愈邪惡的食物就愈美味。用了近年大熱的咸蛋黃加上本身已經小小邪惡的啖啖肉薯條,完全是魔王級的美味。而且份量也很多,建議一大班朋友來吞噬這個大魔王。
初見邪惡炸薯條

南瓜湯 (套餐餐湯) - 唔算非常稠,不過味道還是算濃郁。

和風蟹籽沙津 (套餐頭盤) - 沙律菜新鮮,配上適量的胡麻醬,Good!
三文魚和吞拿魚刺身 (套餐頭盤) - 每款兩片,鮮甜~
玫塊花茶 (套餐餐飲) - 在其他餐廳通常跟餐要額外加錢的花茶,但這裏不需加,淡淡的花香,感覺舒緩。
龍鳳檸樂 (套餐餐飲) - 特飲要加12元,連茶餐廳都未必有的飲品。咸檸檬+普通檸檬+可樂,多重口感,解渴一流。

另外,我們吃得比較慢,所以石燒牛肉的爐熄了兩次,兩次店員也主動幫我們更換火種(?)點火,完全沒有難色,服務一流。
2019-06-21
2019-06-21 67 浏览
今日我和朋友去荃灣行完,便去了這間日式料理店吃晚餐。另外,這間店雖然是日式料理店,但它同時還提供西餐呢。裡面裝修幾好幾靚,挺有特色,中間也放了很多日本酒。輕煎北海道帶子,黑松露意大利飯: 煎帶子好滑,好彈牙!煎得好香。意大利飯多汁,軟熟,香滑,一點也不溜,幾好食。本來去日式料理店,對西餐沒太大期待,但食完後真係有驚喜,值得推介。接下來的是這間店的招牌菜式:石燒香草吉列牛肉拼溏心蛋配白飯牛肉有綠色的香草包住,看上去幾得意。牛肉唔會老,口感不錯,我和朋友用鐵板慢慢燒牛肉,燒得幾香,燒完可以點日式醬汁或蒜鹽,那就更加惹味,只是略嫌肉味不夠重,味道比較淡。埋單$206,不用加一,這價錢吃晚餐真的算經濟,值得一去。

裡面裝修幾好幾靚,挺有特色,中間也放了很多日本酒。

接下來的是這間店的招牌菜式:石燒香草吉列牛肉拼溏心蛋配白飯

埋單$206,不用加一,這價錢吃晚餐真的算經濟,值得一去。
2019-06-19 82 浏览
朋友友介紹,去左街市尼邊食日本野,其實屬於新派菜fusion西餐同日本野。一睇餐牌,價錢比較實惠。我地兩個人,嗌左一個和牛burger、一客軟殼蟹反卷同卡邦尼意粉。意粉好creamy ,好快清曬,軟殼蟹反卷有六舊,配埋沙津醬同行朋友好喜歡,勁讚好味。burger比較乾身一啲,麵包做得好香脆,熱辣辣錦。見到其他枱,好多人都嗌左刺身,睇個樣都好似好大碟好新鮮,下次一於尼試下刺身先。街坊生意,二百幾蚊落樓,食到好飽!

初見,一個在openrice上找到而又好特別的名字,碰巧相約女友到荃灣食晚飯,就初會一下這間餐廳。出發前做了點搜集,知道這間日式餐廳主打石燒和鍋物,特別係外表綠色非常吸引的初見石燒香草吉列牛肉,一坐下就先叫了一份,加多$35轉套餐仲可以享有厚厚的三文魚,味噌湯和花茶/果茶。另外,見什錦海鮮什菜龍蝦湯鍋物的湯底幾吸引,又有推薦的符號係菜單上,於是又點了一份並轉了套餐。兩個套餐份量十足,基本上整張檯就俾霸佔了,而石燒可以自己落手落腳去燒,控制牛肉的生熟程度,非常好玩。而且吉列牛肉的口感好好又有香草味非常好食。至於鍋物的龍蝦湯底非常濃郁,鮮蝦和其他海鮮配料又多又好彈牙,整體都幾好食。成晚食到好飽都只係$270幾蚊,真心覺得好抵食。初次遇上就好喜歡這間餐廳啦。

• 刺身小碟
  • 南瓜湯
  • 花茶
2019-06-15 70 浏览
初見已經食過幾次 食物水準一樣keep到亦係我喜愛餐廳其中之一呢間餐廳其實大家都唔陌生 晚市通常都要等一陣 不過唔會好耐初見版石燒香草吉列牛肉拼溏心蛋配白飯呢個香草吉列牛係每次既必叫之一份量算多 同有埋溏心糖 唔錯有得自己控制生熟程度 性價比高————————————————————輕煎北海道帶子 黑松露意大利飯呢個飯亦係每次必叫之一個飯好出色 好creamy 同好多菇菇帶子半生熟 好好食————————————————————-初見邪惡炸薯條有名你叫 真係好邪惡但又真係好好食 薯條新鮮炸 熱辣辣 仲有超多鹹蛋黃黐住 食完罪惡感上升😈————————————————————
初見已經食過幾次 食物水準一樣keep到

————————————————————
  • 初見邪惡炸薯條
  • 輕煎北海道帶子黑松露意大利飯
2019-06-12 66 浏览
荃灣 初見人生若只如初見....這家位於屋邨內的文青型食店人流不算多...正好適合與友人悠悠閒、聊天聚舊.店內裝飾清新雅緻特高的樓底 毫無焗促感中間的酒水位很有格調~.初見壽司拼盤連味噌湯 $88.沒有特意去選擇壽司款式今天只想隨性.上枱後拼盤有三文魚、油金魚、海膽、吞拿魚、劍魚等種類刺身好新鮮,肉色有光澤壽司飯亦都有出色表現飯粒飽滿.是日花茶 $24今天店家推薦是菊花茶特意選了一壺裝可以與友人慢慢喝茶 細說生活軾事
荃灣 初見

人生若只如初見...
這家位於屋邨內的文青型食店
人流不算多...
正好適合與友人悠悠閒、聊天聚舊
店內裝飾清新雅緻
特高的樓底 毫無焗促感
中間的酒水位很有格調~
初見壽司拼盤連味噌湯 $88
沒有特意去選擇壽司款式
今天只想隨性
上枱後
拼盤有三文魚、油金魚、海膽、吞拿魚、劍魚等種類
刺身好新鮮,肉色有光澤
壽司飯亦都有出色表現
飯粒飽滿
是日花茶 $24
今天店家推薦是菊花茶
特意選了一壺裝
可以與友人慢慢喝茶 細說生活軾事

2019-06-10 68 浏览
荃灣上課後,相約地膽荃灣朋友帶路搵食。完全估唔到香港的舊式公屋區內會有如止特色小店餐廳。以為屋村多上年紀客人?全部客人都是文青風年輕人,隔離兩枱還有國內遊客捧場。以往舊式住宅樓底高,店內以木色草原主提為裝修,空間感非常。食物方便想先介紹香煎帶子黑松露意大利飯呢個唔係小店的招牌菜,但我和朋友都對它稱不絕口。芝士黑松露醬香膿而不膩,意大利飯軟硬適中。再加上帶子,白菇及磨菇,絕對是有心之作再來就是小店力作,見每枱都必叫的石燒香草吉列牛。吉列牛四邊沾上香味及麵包糠,放左石板燒後外皮香脆,再沾上店內附上的鹽或燒肉汁。香草味沒有照片中出色,但肉質嫩滑加分。每一個set均有十多片吉列牛,其外觀非常搶鏡。$118可以自己燒有得玩又好食,絕對要試一試。
荃灣上課後,相約地膽荃灣朋友帶路搵食。
完全估唔到香港的舊式公屋區內會有如止特色小店餐廳。

食物方便想先介紹香煎帶子黑松露意大利飯
香煎黑松露帶子飯
呢個唔係小店的招牌菜,但我和朋友都對它稱不絕口。

再來就是小店力作,見每枱都必叫的石燒香草吉列牛。
香草味沒有照片中出色,但肉質嫩滑加分。
每一個set均有十多片吉列牛,其外觀非常搶鏡。
$118可以自己燒有得玩又好食,絕對要試一試。
2019-06-06
  • 香煎帶子黑松露意大利飯