2019-09-05 121 浏览
又到左同同事出去食lunch la 😝今次同事介紹我去呢間餐廳試試🙈(初見個名好好聽喔)去到岩岩好有兩個位😝正環境都非常舒服款款都好吸引選擇困難症發作最後我叫左個A1 初見壽司拼盤配味噌湯,熱柚子蜜($88)壽司好厚好鮮甜特別讚海膽,帶子,三文魚腩及赤蝦壽司而同事叫左 A2初見特選海皇蟹刺身丼配味噌湯,$98飲特選花茶份量好大方😍🤗見同事食到好滿足特別鳴謝靚靚同事幫忙影相質素靚勁多免加一服務費服務好,品質高,推推推
又到左同同事出去食lunch la 😝
環境都非常舒服

款款都好吸引
選擇困難症發作
最後我叫左個A1
初見壽司拼盤配味噌湯,熱柚子蜜($88)

A1

壽司好厚
好鮮甜
特別讚海膽,帶子,三文魚腩及赤蝦壽司

而同事叫左 A2
初見特選海皇蟹刺身丼配味噌湯,$98
飲特選花茶

A2

份量好大方😍🤗見同事食到好滿足

特別鳴謝靚靚同事幫忙影相

質素靚勁多

免加一服務費

服務好,品質高,推推推
A1
A2
  • 初見特選海皇蟹刺身丼
  • 初見壽司拼盆配味噌湯
2019-09-04 101 浏览
這間餐廳的名詞很值得令人思考。 "初見“,是初初見面約會的好地方吧?! 還是提醒親人、朋友或愛人相處應該就如當初見面一樣,和平共處,相親相愛,勿忘初衷。估不到這間餐廳有很多不同種類款式的食物,日式的有刺身、壽司、燒鍋、拉麵……西式的有沙律、意大利飯、意粉……中國式的有花茶等,非常多元化,像是暗示初見時的心情,要發掘對方不同的優點。初見石燒草香吉列牛肉溏心蛋配白飯 $118餐廳滿佈燒肉的香味,忍不住也選擇了這個石燒。薄薄的牛肉不需要兩分鐘便可進口,最有趣是外表綠色的香草非常吉列有味,並非裝飾。日式燒餅汁配和牛漢堡配炸薯條 $88厚厚的和牛肉質嫩滑多汁,醬汁令人開胃,很好吃很滿足。 明太子釀雞翼 芝士餃子釀雞翼 $68明太子味道濃沃;反而如果芝士可以多一點會更好。小燒汁豬軟骨自家製豚肉湯拉麵 $78不愧為自家製的豬軟骨,很軟熟很嫩口,基本上可以把骨直接吞下去。

估不到這間餐廳有很多不同種類款式的食物,日式的有刺身壽司、燒鍋、拉麵……西式的有沙律、意大利飯、意粉……中國式的有花茶等,非常多元化,像是暗示初見時的心情,要發掘對方不同的優點。

初見石燒草香吉列牛肉溏心蛋配白飯 $118

日式燒餅汁配和牛漢堡配炸薯條 $88
厚厚的和牛肉質嫩滑多汁,醬汁令人開胃,很好吃很滿足。

明太子釀雞翼 芝士餃子釀雞翼 $68
明太子味道濃沃;反而如果芝士可以多一點會更好。

小燒汁豬軟骨自家製豚肉湯拉麵 $78

2019-09-03
  • 日式燒餅汁配和牛漢堡配炸薯條
2019-09-02 98 浏览
說話今日係荃灣收工,想食一啲有特色嘅日式料理,因為荃灣好野食太多了,於是上尼睇睇有咩好介紹啦!俾我見到依間口號相當有初戀感覺嘅餐廳,叫初見,所以俾佢個名吸引左過尼午市時間,門口放了一塊黑木板,上面介紹當日特別午餐步入餐廳內,擺設用心,乾淨俐落,而且空間略為寬敞,感覺舒服,而且在石市森林入面,找到少少綠色的視覺藝術,讓眼睛可以好好休息一下打開餐牌,人生若只如初見。。。。。。下刪幾十字,嗯🤔🤔我相信老闆可能係日本有一段一見鍾情而又難忘嘅餐飲經歷,於是返到香港開左依間日式料理😂😂😂😂(講笑咋)第一道:泡菜牛肉卷配蕃茄沙沙入面有草菇,牛肉片,碎蕃茄,泡菜,整體味道偏濃,中意濃味朋友可以試下另外叫了招牌小食:咸蛋黃牛油炸薯條一上枱,一陣牛油味立即飛入鼻腔內,令人急不及待想試下,可惜太熱要等一陣上面仲有一粒粒嘅咸蛋黃,咬落香脆,重薯味,牛油味剛剛好,不會過濃搶了主角風頭炸紫薯餅:外脆內軟,香甜紫薯味我好中意,叫左一塊,如果吾係太飽都想食多一塊添主食叫左肥牛雜菜玉子鍋配白飯肥牛新鮮,油脂香味令火鍋更野味,雜菜份量好少,基本鍋底都係菜,中意食菜嘅朋友會好中意,亦有冬菇,同新鮮雞蛋作伴碟。飯用了日本珍珠

午市時間,門口放了一塊黑木板,上面介紹當日特別午餐

第一道:泡菜牛肉卷配蕃茄沙沙

另外叫了招牌小食:咸蛋黃牛油炸薯條

主食叫左肥牛雜菜玉子鍋配白飯

肥牛新鮮,油脂香味令火鍋更野味,雜菜份量好少,基本鍋底都係菜,中意食菜嘅朋友會好中意,亦有冬菇,同新鮮雞蛋作伴碟。飯用了日本珍珠米,夠晒飽肚

外卖送餐
  • 初見邪惡炸薯條
2019-09-01 76 浏览
見openrice咁多好評就黎試試 不過我同朋友都搵左一陣路先搵到 因為都唔係好近地鐵站 係屋邨入面嘅☺️我就叫左初見壽司拼盤配味噌湯($88)啲壽司都幾高質 有蝦 有吞拿魚 等等 並唔係將貨就價😎 而且啲刺身都好新鮮👌🏻我覺得海膽壽司同埋帶子壽司係最好食🤤我見到其他人叫左石板吉列牛 下次再黎會試試~

我就叫左初見壽司拼盤配味噌湯($88)
壽司都幾高質 有蝦 有吞拿魚 等等

並唔係將貨就價😎 而且啲刺身都好新鮮👌🏻
我覺得海膽壽司同埋帶子壽司係最好食🤤

我見到其他人叫左石板吉列牛 下次再黎會試試~
2019-08-27 126 浏览
入到餐廳坐低都好闊落,好少見到啲樓底咁高既餐廳。我地分別嗌左黑松露意大利飯同埋石燒香草吉列牛扒,再加兩個明太子雞翼同埋初見邪惡薯條既小食。香草吉列牛扒既賣相好靚,石上面有豬油令啲牛冇咁易燶,可惜啲粉比較厚,同埋牛味唔係好重。至於黑松露意大利飯既汁就好濃,啲飯粒比較硬,同平時軟既飯好唔同。最欣賞既係兩款小食,明太子釀雞翼其實好少見,雞翼入面係滿滿既明太子就更少見!明太子亦都令到成隻雞翼好惹味!至於邪惡薯條,就話係因為有客人食過覺得邪惡,先有咁既名。邪惡在係鹹蛋黃薯條,勝在份量好多,鹹蛋黃味亦都濃。覺得呢度既小食比主食更出色,不過價錢親民,同埋閒日夜晚去都多人,非常受歡迎!
2019-08-27 122 浏览
「人生若只如初見」果然係創作料理,連個menu都好詩意😀😀荃灣香車街街市附近出名多嘢食,朋友話排隊都要去試吓😆去到餐廳未滿座但好多已留座,好彩早啲食,如果唔係就要等lu⋯⋯今晚叫咗石燒香草吉列牛肉配溏心蛋🍚$118,牛肉好香燒埋仲正!配埋秘製醬汁更加惹味!北海道帶子黑松露意大利飯$88,厚身帶子輕煎唔會令帶子過熟,好嫩滑😋個汁好creamy,risotto飯唔會太淋有咬口餐廳老闆好好,仲全日免加一,真係良心小店
「人生若只如初見」果然係創作料理,連個menu都好詩意😀😀

餐廳老闆好好,仲全日免加一,真係良心小店

• 初見版石燒香草吉列牛肉拼溏心蛋配白飯
2019-08-24 170 浏览
今日同朋友黎荃灣覓食,周圍行,呢間幾平又幾好食,呢度搭巴士會方便啲,有興趣的朋友都可以黎試下。月見牛肉味噌鍋配白飯鍾意食味噌湯嘅朋友不能錯過哦,材料都好豐盛,有冬菇,雞蛋,菜,肥牛,魚丸,肥牛放係湯度慢慢變熟,肉質岩岩好夠嫩滑。初見特上漢堡飽跟薯條漢堡的牛味,加上煙肉嘅鹹香,番茄蔬菜的清新,非常美味👍🏻相對薯條就比較遜色,但整體黎講呢個漢堡超級抵食,肉質好,量多夠飽,性價比高。泡菜牛肉卷配番茄沙沙皮好似印度薄餅皮,裡面包左幾款菇類,菜和泡菜,調味幾香,不過少少鹹,但絕對係驚喜,比我預期香好多好食好多。
月見牛肉味噌鍋配白飯

初見特上漢堡飽跟薯條

泡菜牛肉卷配番茄沙沙
2019-08-22 107 浏览
日式創作料理日本菜除了吃刺身拉麵之外,第一次嘗試創作料理。頭盤有吞拿魚三文魚🍣,湯有兩款(味噌湯,南瓜濃湯)南瓜湯🎃口感十分綿密。另外,主菜叫了吉列牛醬汁是燒汁,配有溏心蛋,牛肉切得很薄,燒的時候很快就能燒熟,小小一片放進口裡剛好,沾上燒汁配白飯。日式涮涮鍋湯底不錯清淡,肥牛的脂肪分佈也剛好。值得一提的是menu,設計用心,加入圖片文字描述,讓客人感受到店鋪的用心。店裡的環境也很柔和,一大片的綠草牆壁具日式風格。
日式創作料理
日本菜除了吃刺身拉麵之外,第一次嘗試創作料理。

另外,主菜叫了吉列牛

日式涮涮鍋
湯底不錯清淡,肥牛的脂肪分佈也剛好。

店裡的環境也很柔和,一大片的綠草牆壁具日式風格。
2019-08-20 211 浏览
人生若只如初見,等閒卻便故人心。餐廳面積不大,但樓底高,充滿著森林風的空間感,配上木造傢私和一幅草藤綠葉的牆作裝飾,非常有心思,給人一種舒適的感覺。石燒香草吉列牛 - $118石燒香草吉列牛賣相搶眼(以香草包住吉列牛),而且不會太大塊,可以一口一舊;還配上溏心蛋。溏心蛋呈現半熟流心的狀態,一口咬落去蛋黃味香濃,而蛋白還帶點滷水味,十分軟熟嫩滑。石燒吉列牛大約10秒便可轉一轉,等一會便可進食。吉列牛厚度剛剛好,可以一口一件,依落有口感,牛味超重。加點岩鹽或醬汁更能加添美味。
人生若只如初見,等閒卻便故人心。

石燒香草吉列牛 - $118

石燒香草吉列牛

石燒吉列牛大約10秒便可轉一轉,等一會便可進食。
吉列牛厚度剛剛好,可以一口一件,依落有口感,牛味超重。
加點岩鹽或醬汁更能加添美味。
2019-08-18
2019-08-19 121 浏览
「初見」-好詩情畫意嘅名呀,人如其名,餐廳裝潢佈置都係走大自然日式風格,令人感覺非常放鬆,餐廳主打日式料理,亦都有西餐fusion 菜例如意粉同漢堡等等,值得一試初見版石燒香草吉列牛肉拼溏心蛋配白飯 ($118)+$35 可以升級套餐,包括刺身小碟、味噌湯同是日精選花茶;刺身有驚喜,三文魚肉質嫩滑,油脂豐富,吞拿魚肥美新鮮,脂肪分佈啱啱好;味噌湯麵豉味夠出之餘亦帶有淡淡嘅海鮮味;菊花茶可以消暑解膩,味道天然,感覺健康;吉列牛都食過好幾間,自己燒可以按喜好調較生熟程度,而用香草包住牛肉嘅吉列牛真係第一次見好有gimmick,食落比起其他吉列牛會冇咁油膩,感覺清新日式燒餅汁和牛漢堡配炸薯條 ($88)和牛漢堡份量十足,牛肉勁厚身,肉質鮮嫩多汁,加上甜甜地嘅日式燒餅汁,配埋蕃茄生菜一齊食口感非常豐富,炸薯條用上粗薯條,食落比較有咬口,而且炸得香脆唔油膩

初見版石燒香草吉列牛肉拼溏心蛋配白飯 ($118)
味噌湯麵豉味夠出之餘亦帶有淡淡嘅海鮮味;
菊花茶可以消暑解膩,味道天然,感覺健康;

日式燒餅汁和牛漢堡配炸薯條 ($88)

2019-08-16
  • 初見版石燒香草吉列牛肉拼溏心蛋配白飯
  • 刺身小碟
2019-08-19 5246 浏览
相信大家住喺屋村食嘢嘅選擇都不外乎茶餐廳,不過最近喺荃灣福來邨附近就搵到一間性價比高嘅日本野🙆🏻🙆🏻🙆🏻入到鋪頭門面裝修冇特別嘅奢華,不過格局四正,座位闊落,比較新派日本風裝修餐牌選擇尚算多,而且價錢比起一般日本餐廳算平🤑🤑同男朋友每人叫咗一個set dinner 👏🏻👏🏻我就叫左一個主打石燒香草吉列牛肉系列,男朋友就叫咗一個雜錦大蝦海鮮豚骨拉麵,🤤🤤🤤每人加$35就可以轉套餐入面包括一個沙律或者一份刺身再加一個餐湯🤤🤤男朋友就選擇味增湯,普普通通唔會失手之作,而我就選擇西湯南瓜蓉忌廉湯,反而呢個飲洛口啖啖南瓜肉唔會太多水同時都唔會太「傑」🤤🤤🤤而小食方面同男朋友都係選擇刺身,每人兩片三文魚同吞拿魚,但係厚度方面店東都唔吝嗇,🤤🤤每一塊都厚切,套餐附送小食的話唔會失禮👏🏻👏🏻最後去到主食,石燒方面係真係有一個鐵板爐仔比客人自己燒😍😍隨意選擇自己食嘅熟成程度,而且和牛份量唔少,口感咬落入口即溶🤤🤤🤤配埋糖心蛋簡直一流 🤤🤤至於男朋友個雜錦海鮮拉麵,以為普普通通,但估唔到成個湯底豚骨味好重之外而且成個湯底都係雜錦海鮮粒😎😎😎, 仲有兩隻鹽燒海蝦同青口,但係呢個拉麵單一價只不過係$88,

至於男朋友個雜錦海鮮拉麵,以為普普通通,但估唔到成個湯底豚骨味好重之外而且成個湯底都係雜錦海鮮粒😎😎😎, 仲有兩隻鹽燒海蝦同青口,但係呢個拉麵單一價只不過係$88,再三強調性價比真係10分高🤤😂

最後再加多左三隻芝士餃子雞翼,雞翼外表入面係餃子餡料仲有流心芝士😍😍😍,咬落外層脆卜卜即叫即炸,食落口感都唔油膩👍👍👍

雖然去荃灣大家只會諗都好多嘢食嘅路德圍,但其實行多兩步你就會發現多咗一個新選擇👍🏻👍🏻
2019-08-16
『人生若只如初見』好喜歡這句說話❣️-「初見創作料理」這個名字美美的, 星期六特登去左食Lunch✌🏻個人叫左2️⃣個Set Lunch~~-💁🏻‍♀️初見特選海皇蟹刺身丼配味增湯依個刺身丼不得了🤩有齊蔥吞拿魚蓉▫️蟹肉▫️蟹膏▫️海膽▫️帶子▫️蟹柳▫️玉子~~材料豐富新鮮, 擺碟亦十分有心思💛-💁🏻‍♀️板燒雪花牛肉配日式味素飯有成🔟塊雪花牛肉, 比你自己燒🥩配菜有南瓜片🎃菇🍄雪花牛肉都重牛味, 有3️⃣款唔同醬料可以點~~燒牛肉配飯無得輸🤤-以上Set Lunch每個唔洗$100, 用料同份量都十足, 仲送餐飲, CP值十分高!🙌🏻-
『人生若只如初見』好喜歡這句說話❣️
✌🏻個人叫左2️⃣個Set Lunch~~
💁🏻‍♀️初見特選海皇蟹刺身丼配味增湯
依個刺身丼不得了🤩
材料豐富新鮮, 擺碟亦十分有心思💛

💁🏻‍♀️板燒雪花牛肉配日式味素飯
有成🔟塊雪花牛肉, 比你自己燒🥩
配菜有南瓜片🎃菇🍄
雪花牛肉都重牛味, 有3️⃣款唔同醬料可以點~~
燒牛肉配飯無得輸🤤

2019-08-17 3498 浏览
海壩街算是一條老街今日經過見到一間裝修清新的「初見」環境走文青風,淡雅的色調木色為主,配以ceiling 的樹枝及草牆,滿滿的大自然感覺樓底高,環境十分舒服.午餐由$58起,包熱飲,十分抵食。.A1. 初見壽司拼盆配味噌湯($88)Very colourful, attractive 有7件壽司,無指定有什麼,應該是omakase (當天有什麼新鮮就出什麼)另有玉子及卷子今日的卷子是海膽,十分鮮美!蝦及帶子都是jumbo size,超大的其他魚類都是厚切的,新鮮.A6. 日式咖哩炸吉列豬扒配白飯、味噌湯($68)賣相很精緻炸得剛剛好,外皮很脆豬扒炸得不用太乾,留有肉汁沾上咖哩食更是滋味.味噌湯我覺得個碗好文青,湯好飲但已不是重點 lol.日式飲品原裝入口的日本飲品蘋果、葡萄味都很好飲$24一枝也是值的.店員也是年青人,不難想像為什麼走文青風加油努力這家間真做得不錯

海壩街算是一條老街
今日經過見到一間裝修清新的「初見」

環境走文青風,淡雅的色調
樓底高,環境十分舒服

午餐由$58起,包熱飲,十分抵食。

A1. 初見壽司拼盆配味噌湯($88)
Very colourful, attractive
另有玉子及卷子
今日的卷子是海膽,十分鮮美!
蝦及帶子都是jumbo size,超大的
其他魚類都是厚切的,新鮮
初見壽司拼盆配味噌湯

A6. 日式咖哩炸吉列豬扒配白飯、味噌湯($68)
賣相很精緻
炸得剛剛好,外皮很脆
豬扒炸得不用太乾,留有肉汁
沾上咖哩食更是滋味

味噌湯
我覺得個碗好文青,湯好飲但已不是重點 lol

日式飲品
原裝入口的日本飲品
蘋果、葡萄味都很好飲
$24一枝也是值的
飲品

店員也是年青人,不難想像為什麼走文青風
加油努力
這家間真做得不錯
飲品
  • 初見壽司拼盆
2019-08-15 103 浏览
今日中午去了荃灣吃日本料理,果然係美食地區,一條街已經有多種不同嘅餐廳,最後揀了餐廳名稱較吸引的「初見」。餐廳比人一種好舒服的感覺,裝修好有文青風格, 有一幅以綠色植物為主的牆。🧡板燒雪花牛肉配日式素飯 $98呢款午餐的特別之處是可以自己在日式鐵板上燒雪花牛,自己控制熟的程度。我就每邊燒幾秒,已經足夠。鍾意食濃味D朋友,可以先點醬汁再放入口,能散發濃郁的牛肉香味。店員建議我們先將菇在鐵板上炒香,再燒牛肉,否則鐵板會很快出現燶的情況。🧡初見壽司🍣拼盤配味噌湯 $88有8款厚切壽司🍣和2片玉子。我就喜歡一口的海膽壽司,十分鮮甜。厚切的吞拿魚也不錯👍🏻🧡花茶和柚子蜜午餐仲配凍熱飲架。花茶係玫瑰花🌹茶,有好多粒乾花,清清地得黎又聞到一陣陣花香。

🧡板燒雪花牛肉配日式素飯 $98

🧡初見壽司🍣拼盤配味噌湯 $88

🧡花茶和柚子蜜

2019-08-14 119 浏览
今次朋友帶我去「荃灣」搵嘢食~去到勁多人排隊,睇黎不錯不錯(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)分享下先:🦀海皇蟹刺身丼不但外型精緻,味道口感都層出不窮,食前可以首先將蟹膏同飯攪伴食一口,感覺濃郁既蟹膏,之後再將蟹肉及吞拿魚伴好,再食整體既口感。🍱特選5式刺身拼盤帶子,海膽,油甘魚,鯛魚及三文魚5種厚切,最值得欣賞係三文魚用左井字型密閉切紋,拎與平時食三文魚刺身口感完全不同,大有新鮮口感。🥘什錦海鮮什菜鍋配龍蝦湯海鮮及什菜都吸收濃郁的龍蝦🦞味道,完全沉醉於龍蝦之中,若你是龍蝦迷一定值得期待。之後再將湯汁伴飯,龍蝦、海鮮及蔬菜既鮮甜美味一試過享受。
今次朋友帶我去「荃灣」搵嘢食~
去到勁多人排隊,睇黎不錯不錯(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
分享下先:

🦀海皇蟹刺身