2018-05-15 319 浏览
今天為了Bin Bin 慶生,特別選了一家名叫凡高廚房的餐廳,是一家不論是裝潢還是氣氛,都很有藝術氣息風格的餐廳,要來慶祝一下這特別的日子。一入內,真的充滿藝術氣氛,磚牆上掛了很多凡高的油畫大作,還有一張桌球枱跟一座很漂亮的鞦韆。店家還聘請吉他樂師現場彈奏演唱,在美畫樂曲中用餐,讓人深深感受到藝術浪漫的氣氛。餐牌上有很多菜式選擇,內容介紹的很詳細,可滿足大眾的選擇,而我們選擇了餐牌以外的優惠套餐—極致牛的盛宴。餐包抹上香草牛油,那軟滑的口感,很美味。前菜鮮蝦帶子煙三文魚卷,這是一道開胃菜,搭配酸甜的醬汁及鮮蔬,有著海鮮的鮮甜及清爽的口感!普羅旺斯田螺,螺肉經醬汁烹煮過軟口很入味,搭配綿細薯蓉,風味獨特。蘑菇湯,老闆說是取用八種蘑菇,攪打成泥,在加上濃滑湯汁熬煮而成,難怪口感相當滑順,蘑菇香氣濃郁,滋味濃淡合宜口口留香。主菜----M7和牛七分熟,端上桌時焦香氣味四溢,牛肉外層濕潤可見,切開牛肉肉汁完全鎖住於肉內,吃起來軟而嫩口,沾著燒烤汁一入口,美味更上一層,意猶回味無窮!甜品是窩夫雪糕,窩夫的酥脆,雪糕的冰滑,兩種口感在口中融合,將美味層次提升,讓人心滿意足。最後與店家安排了小小驚喜

餐包抹上香草牛油,那軟滑的口感,很美味。

最後與店家安排了小小驚喜,在樂師唱起HAPPY BIRTHDAY TO YOU歌聲中,老闆緩緩端上了火焰山蛋糕,氣氛達到高點,Bin Bin在眾人歌聲祝福中開心愉悅的將蠟燭吹息,將這場生日宴畫下完美句點。

在這裡吃飯,感覺有氣氛有美味,很喜歡這裡的格調,也度過歡樂的一晚。
2018-05-15
2018-05-08 253 浏览
今日下班係銅鑼灣巧遇大美人,於是決定兩個人一齊撐枱腳!其實銅鑼灣有好多餐廳都食過晒啦,實在無頭緒食咩好,幸好身邊的她腦筋急轉彎,想起我喜歡凡高,帶咗我來呢間凡高餐廳。要上樓的!電梯一打開,就已經聽到美妙的音樂,一打開門,更是另眼相看,先看見桌球枱,環顧四周一幅幅美麗的畫,加上拿著結他自彈自唱的他,西班牙的風韻十足。設計風格特別,環境亦算舒服。一人點左份set dinner:精選餐湯:餐湯蕃茄味濃郁,暖暖的,配上餐包,立即果腹一番,畢竟大家都係剛下班,肚子餓了。頭盤Set B: 刺身級帶子及虎蝦墨魚汁意粉 :$238墨魚汁意粉很有份量,帶子刺身級輕煎後非常鮮嫩,虎蝦亦很美味。Set F: 火焰牛柳 $328牛柳味道濃郁,肉質鮮嫩,配上冧酒的火焰香味,格外特別。另加鵝肝$128香嫩,外層軟熱,味道不錯。最後一邊吃甜品,聊了一整夜。

一人點左份set dinner:

精選餐湯:

頭盤

Set B: 刺身級帶子及虎蝦墨魚汁意粉 :$238

Set F: 火焰牛柳 $328
牛柳味道濃郁,肉質鮮嫩,配上冧酒的火焰香味,格外特別。

另加鵝肝$128
香嫩,外層軟熱,味道不錯。

最後一邊吃甜品,聊了一整夜。
2018-05-06 1344 浏览
一路好想試呢間餐廳,因為聽過唔少好評。今日難得同男友黎開銅鑼灣,終於可以一試!甫入門口,已經被一把磁性卻又帶點滄桑味道嘅聲音吸引著,原來係呢度逢星期三四都有嘅performer。邊欣賞住成餐廳滿滿嘅畫同藝術品,聽住悠然嘅英文老歌,邊品嚐賣相精美嘅西餐,甚是寫意☺我地嗌左chef special 同set dinner 各一份。待應先端上餐湯同前菜,估唔到嘅係雜菜湯同野菌忌廉湯都超值得一讚👏🏻忌廉湯應該係鮮磨唔係用粉沖,飲落好香而且好有口感;而雜菜湯亦好足料,非常濃郁又酸酸地好開胃🤤之後我地另外order嘅鵝肝,未入口已經香味撲鼻,咬落去脆口嘅外皮,入面卻保留入口即溶嘅口感,真係令人一試難忘🙈主菜係炭燒美國頂級牛肉眼同意式馬賽海鮮飯。牛肉眼好厚好大塊,表面有好香嘅炭燒味,切落去啱啱好粉紅色嘅五成熟,唔會燒到好乾之餘仲充滿肉汁,非常juicy! 😋意式馬賽海鮮飯睇落細細份,但原來海鮮非常足料!每啖飯都可以伴住一啖海鮮。飯粒有唸有硬,食落好有口感,最欣賞係個湯汁,濃味又帶著陣陣嘅海鮮香。甜品併盤有窩夫,朱古力cake同蕉糖燉蛋,每樣細細件,可以試多幾款,啱晒女士口味😍而且食落又唔會太甜,最正

主菜係炭燒美國頂級牛肉眼同意式馬賽海鮮飯。

甜品併盤有窩夫,朱古力cake同蕉糖燉蛋,每樣細細件,可以試多幾款,啱晒女士口味😍而且食落又唔會太甜,最正係個蕉糖布甸,上面嘅蕉糖面好脆,而下面嘅燉蛋又超creamy😚

母親節一於帶媽咪黎試下,感受到呢種舊式嘅古典情懷!
2018-04-30
2018-05-03 212 浏览
今日男朋友話比驚喜我帶左我去凡高廚房估唔到一出lip就好似去左藝術館咁<3因為本身好鐘意睇展覽呢度充滿著藝術氣息裝修洋風 門口都有掛畫開左門入去 見到有華麗大吊燈好多大掛畫 台面上仲有啲有畫包裝既酒小型3D畫架仲有卓球比客人玩未睇到食物 已經大飽眼福啦我地叫左兩set lunch加左$58海鮮併盆時日餐湯係野菌忌廉湯仲跟餐包配既牛油值得一提係自家新鮮打出來的好creamy 好香口前菜有凱薩沙拉賣相都好吸睛呢度沙拉偏甜 薯仔好爽口配菜新鮮接住有海鮮盆有大蝦 螺 青口 同生蠔加$58認真好抵食!而且仲好有海洋味 鮮甜!主食 叫左燒英國豬肋骨配薯菜因即叫即整既關係大概等左十五分鐘塊豬肋骨好高質啲味入哂肉食完一塊又一塊 好食到等唔到口另外叫左蒜香牛油焗牛柳粒配香草醬松子油意大利飯呢個個汁都好特色 酸甜甜 食落好開胃口而且仲好有蒜香 甜點係法式蕉糖燉蛋上面仲有紅桑莓同藍莓作點綴表面燒到脆卜卜燉蛋就軟綿綿 入口即溶幸福到一個點 當我以為用完餐時原來仲有跟返杯飲品因為已經好飽 所以冇叫特別飲品叫左杯熱檸茶 淡淡口 係咁靚既環境食野 食完真係有啲唔捨得走男友今次good job !QwQ
今日男朋友話比驚喜我
呢度沙拉偏甜 薯仔好爽口
配菜新鮮
接住有海鮮盆
有大蝦 螺 青口 同生蠔
加$58認真好抵食!
而且仲好有海洋味 鮮甜!
主食 叫左燒英國豬肋骨配薯菜
叫左杯熱檸茶 淡淡口
係咁靚既環境食野
食完真係有啲唔捨得走
男友今次good job !QwQ
小週末上午返完公司下午約咗一班好姊妹去銅鑼灣行街。知道銅鑼灣有好多樓上餐廳,經過軒尼詩道就搵到呢間梵高廚房喇!餐廳位於一座商廈的2樓,入到凡高廚房 掛左梵高嘅自畫像同埋畢生嘅名畫,正門對着政治桌球枱和花花秋千,感覺就像去了一個藝術世界的世外桃源。我們3人點了2個行政餐set,因為set都好豐富,我哋3個女仔2個餐is more than enough😋前菜有沙律和湯 配麵包,跟餐再配上甜品和一杯飲品。跟餐既餐湯 叫左1個紅湯1個白湯。個人比較喜歡蘑菇白湯,味道非常濃郁和creamy而不膩,配上輕盈凱撒沙律,完美配合的開胃菜。行政餐A 炭烤羊架配羊肉濃汁炭烤羊架配羊肉濃汁睇得餐廳岀落左唔少心思,細膩嘅擺設提升左個層次。肉質細嫩,有少少羊肉蘇味,非常香口。餐廳用左熟成作用令肉汁,入口有濃濃既肉味但係唔會覺得油膩。行政C 黑松極黑豬胺架豬胺配薯蓉,一黎到好香燒烤味,擺盤係加分, 薯蓉亦好香奶油薯仔味甜品係朱古力慕絲蛋糕,焦糖燉蛋兩款甜品都整到好精緻 ,不太甜,好好味,餐廳更特別送多一個朱古力慕絲蛋糕給我們,服務食物環境都很讚唷~十個讚!
小週末上午返完公司下午約咗一班好姊妹去銅鑼灣行街。

前菜有沙律和湯 配麵包,跟餐再配上甜品和一杯飲品。

跟餐既餐湯 叫左1個紅湯1個白湯。

行政餐A 炭烤羊架配羊肉濃汁

炭烤羊架配羊肉濃汁

睇得餐廳岀落左唔少心思,細膩嘅擺設提升左個層次。

行政C 黑松極黑豬胺架

甜品係朱古力慕絲蛋糕,焦糖燉蛋
2018-04-27
  • 焦糖燉蛋
  • 招牌澳洲頂級和羊 配 蒜蓉香草醬薯角
  • 豬肋骨
2018-04-26 336 浏览
今日放假同屋企人食個舒服的午餐就去了銅鑼灣這間凡高廚房,聽到名字都好有藝術的氣息!上到去環境都很舒服,好有歐陸的風格有午市套餐和行政套餐,我地4個人點選了2個行政套餐和一個午市套餐意式雜菜湯是日餐湯是濃濃的雜菜湯蘑菇湯好濃郁的蘑菇香氣又細滑!凱薩沙律行政套餐跟餐湯和沙律,好新鮮的沙律黑松極黑豬胺架豬胺好冧味道唔錯而且個汁好入味,好岩我的口味。法式魚柳酸瓜橄欖扁意粉份量都很足夠,味道配合得很好意粉軟硬適中餐飲點左一杯咖啡,好細滑香濃嘅味道最後套餐包左個甜品,係焦糖燉蛋
今日放假同屋企人食個舒服的午餐
就去了銅鑼灣這間凡高廚房,聽到名字都好有藝術的氣息!

上到去環境都很舒服,好有歐陸的風格

意式雜菜湯
是日餐湯是濃濃的雜菜湯

雜菜湯

好濃郁的蘑菇香氣
又細滑!

凱薩沙律
行政套餐跟餐湯和沙律,好新鮮的沙律

黑松極黑豬胺架
豬胺好冧味道唔錯
而且個汁好入味,好岩我的口味。

法式魚柳酸瓜橄欖扁意粉
份量都很足夠,味道配合得很好
意粉軟硬適中

餐飲

餐飲點左一杯咖啡,好細滑香濃嘅味道

焦糖燉蛋
最後套餐包左個甜品,係焦糖燉蛋

2018-04-23
午餐
雜菜湯
餐飲
焦糖燉蛋
  • 餐湯
  • 海鮮拼盤
2018-04-25 150 浏览
平時番工忙到癲今日決定過黎呢度輕鬆下 遠離煩囂仲記得細個讀書 最鍾意ge畫家就係梵高門口設計好有隔調 用星空做點聚 入邊d燈光好柔和 好舒服用梵高ge作品做主題 好難得餐廳會撥出一d空間設置波枱俾客人娛樂 食飯之餘仲可以郁動下每張枱都有花同蠟燭做裝飾 浪漫又加左一分仲有呢度都有唔少card game 玩 睇左一陣餐牌 我地叫左 2 set dinner燒刺身級帶子及虎蝦配墨汁意粉($238)火焰牛柳配牛肉燒汁伴香草薯條($328)前菜🙂意式黑松露醬伴豬肉腸黑松露醬帶有淡淡黑松露香味 配上咸香ge豬肉腸 係完美結合🙂香草餐包加意式雜菜湯暖粒粒ge餐包加上淡淡香草味 令我呢個面包控讚不絕口🙂火焰牛柳伴香草薯條真係有火焰ga! 侍應捧住個bbq爐出黎 超吸睛😍😍係我地面前燒一燒個牛柳先上枱牛柳超嫩燒到外脆入邊仲係5成熟 超水準另外 香草薯條值得一食 意外地好食 超重薯仔味 啖啖都係薯仔肉 加上香草醬超夾🙂燒刺身級帶子配虎蝦墨汁意大利麵帶子大大粒 表面燒到金黃色 裡面仲保持係刺身 一粒帶子2種享受 虎蝦去腸煎香 肉質彈牙香甜 意粉每條都沾滿墨汁 每一口都係幸福甜品細細件waffle正好為晚餐畫
平時番工忙到癲

每張枱都有花同蠟燭做裝飾 浪漫又加左一分
仲有呢度都有唔少card game 玩

睇左一陣餐牌
我地叫左 2 set dinner
刺身級帶子及虎蝦配墨汁意粉($238)
火焰牛柳配牛肉燒汁伴香草薯條($328)
前菜

🙂青蘋果yogurt
好清新ge青蘋果味 甜甜地 配搭幾特別

輕鬆ge一晚 絕對會再黎
2018-04-22 198 浏览
星期五啦,又和好同事聚餐講是非,哈哈嘩,進入我的童話故事,仙境傳說呈現眼前環境一流,好開心前菜:沙律或湯 配麵包好大隻虎蝦,好香蒜片味,墨魚汁製成意粉,好大份,整體好吃雞扒厚度十足,芥末味好香,薯泥金黃色檸茶和奶茶凍檸茶果凍好味
2018-04-20
蟹仔煎虎蝦蒜片墨魚汁意粉
芥末雞扒配燒烤汁及薯菜
送甜品
午餐
跟阿美小姐讀書的時候就認識,說著說著已經快踏入第十個年頭了!所以今天要好好慶祝一番,因為讀書時就認識,我們選了這家無論是裝潢還是氣氛都很有藝術家氣息的餐廳來紀念一下讀書時的日子,這裡名叫「凡高廚房」。碰巧今天有 Live 真人彈結他跟唱歌,點亮了這晚值得紀念的晚飯!看到旁邊那枱有人生日,歌手更親自到枱旁唱生日歌祝賀,超有愛。這裡的氣氛很適合生日或者周年紀念這些重要日子!跟阿美點了兩份晚餐Share,喜歡跟她一起及吃飯的原因是我們從沒有芥諦,什麼都說、什麼都是無私、什麼都愛分享。套餐包括有頭盤、沙律、餐湯及甜品。沙律上有一隻彈牙又新鮮的蝦。這個前菜蘑菇蛋餅也很特別,吃下口比較實在,但又不失蛋味!連餐包都做得不錯,配上香草牛油超美味。蘑菇湯湯中的蘑菇碎粒很多,蘑菇的菌香超濃郁,而且算是 Creamy。南瓜湯有南瓜蓉,入口口感也相當不錯。地中海火焰牛柳配牛肉燒汁 伴蒜蓉香草醬薯角 (晚餐 F)這個牛柳串燒在上菜的時候係會用真火燒著,非常之香跟熱辣辣!而它的肉質都非常細嫰跟多汁,而薯角的味道也相當特別,經烤焗過的味道超棒,薯味十足!Today's Chef Special - 美國極黑自然豬鞍

套餐包括有頭盤、沙律、餐湯及甜品

沙律上有一隻彈牙又新鮮的蝦。

這個前菜蘑菇蛋餅也很特別,吃下口比較實在,但又不失蛋味!

連餐包都做得不錯,配上香草牛油超美味。

南瓜湯有南瓜蓉,入口口感也相當不錯。

地中海火焰牛柳配牛肉燒汁 伴蒜蓉香草醬薯角 (晚餐 F)

Today's Chef Special - 美國極黑自然豬鞍架伴瑞士芝士及法國松露醬
豬鞍一直都是我的最愛,肉質細膩,而且非常喜歡它入口彈牙的口感;瑞士芝士夠芝味,配上這個法國松露醬入口特別濃郁,整體來說很不錯!

最後就當然是甜品時間,分別是芝士蛋糕跟焦糖燉蛋,我比較喜歡焦糖燉蛋,因為焦糖燒很脆,入口卜卜聲。

成為會員有驚喜哦!

來這裡吃飯,感覺氣氛比味道來得重要,喜歡這裡的情調,喜歡這裡的格局,喜歡這裡的藝術氣息!但如果你想聽歌的話就一定要先打去問一下當晚安排呢,因為不是每晚都有的
2018-03-28
  • 地中海火焰牛柳配牛肉燒汁 伴蒜蓉香草醬薯角
  • 美國極黑自然豬鞍架伴瑞士芝士及法國松露醬
3月係小妹嘅生日,喺生日呢啲咁特別嘅日子,梗係要好好咁浪漫一下,最開心既莫過於同男朋友仔燭光晚餐撐枱腳啦。今次嚟到凡高廚房, 一入到去就好似去咗一個 art gallery 周圍都擺滿咗梵高嘅作品, 而更加特別嘅係,佈置仿照梵高嘅作品:The Night Café, 酒紅色嘅牆身配上一大張嘅桌球檯, 除此之外更加有樂手喺現場演奏,非常浪漫。環境舒服, 擺放唔少有關於凡高嘅作品同裝飾,非常別致。有分別叫咗兩個唔同嘅套餐,一個就係和牛套餐,另一個就係 dinner set,當然極之和牛盛宴套餐嘅食物就 唔同啲啦。頭盤嘅係煙三文魚華都夫帶子塔, 用帶子同埋大蝦放喺三文魚上面,而煙三文魚亦包住咗華都夫沙律,底下就係新鮮嘅沙律菜,食落好有層次,味道配合, 帶子亦相當甜美。而dinner set嘅頭盤亦都唔錯, 風乾火腿配蜜瓜及沙律菜, 亦都係開胃嘅配搭。和牛套餐有一杯welcome drink, 可以選擇紅酒或者白酒,不過我就叫咗呢個熱情果梳打配雪糕。 顏色配搭亦都好有層次好,女仔會好鍾意。餐湯係98%野菌忌廉湯, 果然不愧係98% 既野菌每一啖都好似食緊蘑菇蓉咁樣,非常香濃嘅野菌味, 面頭仲加

環境舒服, 擺放唔少有關於凡高嘅作品同裝飾,非常別致。

餐湯係98%野菌忌廉湯, 果然不愧係98% 既野菌每一啖都好似食緊蘑菇蓉咁樣,非常香濃嘅野菌味, 面頭仲加咗少少嘅松露油,帶起咗成個湯嘅香味,絕對係蘑菇迷最愛。

而dinner set 餐湯方面就係意大利雜菜湯,比較清甜, 不過亦都係相當足料,有唔少嘅雜菜。

但我都係比較欣賞佢嘅餐包,除咗熱辣辣之外,亦都有一個香草牛油, 餐包相當軟熟, 夾埋呢個香噴噴嘅香草牛油簡直係絕配呀。

而普羅旺斯式炒田螺亦都唔錯,配菜係薯蓉同黑醋醬及沙律, 擺碟亦相當精緻,田螺口感柔軟,唔會太煙韌, 唯一問題就係份量較少啦,哈。

馬賽海鮮飯,上面擺放咗唔少嘅海鮮 ,青口大蝦帶子,每樣都相當有份量,肉質結實,味道鮮甜, 加上上湯煮出嚟嘅意大利飯,吸收左海鮮嘅鮮味,唔錯, 不過味道上我就覺得有少少淡,可能我比較鍾意重口味啦,但男朋友就覺得啱啱好,各花入各眼啦。

呢個真係賣飛佛呀, 是日重點:炭燒m7澳洲和牛, 配岩鹽及及黑松露醬。 m7和牛油分適中 充滿肉味,油花夾雜喺牛肉之間, 而炭燒既做法,燒香咗表面,令到表層相當香脆,亦都有少少碳香 加上岩鹽嘅調味帶起咗脂肪同肉既香味, 但又唔會少得太乾, 充分咁保留咗肉汁。

靚嘅牛扒真係唔需要搞太多花臣,配上適量嘅岩鹽同香草,已經足夠味蕾享受,所以松露醬我就用咗去點配菜同埋薯仔, 單純味道而言,松露汁都係唔錯嘅, 但我認為牛扒都係簡單嘅食法比較好。

至於甜品就送上咗野莓慕斯蛋糕,同埋焦糖燉蛋, 粉紅色嘅野莓蛋糕,絕對可以吸引少女嘅眼球,酸酸甜甜嘅味道, 唔會令人有太飽嘅感覺,食多兩啖都仲得呀。

不過我都係比較鍾意既係焦糖燉蛋,表面係香脆嘅焦糖,裏面係creamy 又香滑既燉蛋,甜品胃即時大滿足。

2018-03-22
  • 焦糖燉蛋
  • 馬賽海鮮飯
  • 巴拿馬火腿凱撒沙律
2018-03-24 168 浏览
今日中午約左舊同學係銅鑼灣聚一聚,由於我唔係地膽,所以同學就發板介紹我去試吓依間叫凡高廚房嘅餐廳。餐廳地點方便,上到去侍應就安排我哋坐係較邊位置,看看周圍嘅佈置,真係有一種古典嘅味道,有別於平時食開嘅西餐格局。如果係帶另一半黎,應該唔會有投訴啦!坐低之後,即刻睇吓餐牌有啲咩嘢食先。午餐嚟講,價錢係依區一啲都唔算貴,有set lunch可以揀。我同同學叫咗兩個餐,一個係意大利鴨胸烤餅,一個係西冷扒,另外再加多個海鮮拼盤一齊share。傾咗一陣計,啲嘢食就到啦!先係麵包同餐湯, 麵包黎嘅時候係暖暖地,食落鬆軟,同學讚好好食,差啲想叫老板俾多個咁款。餐湯係雜菜湯,飲得出係好足料,一啲都唔hea果隻。之後輪到海鮮拼盤出場。一人份黎講,加埋主菜食可能比較多,兩個人share反而覺得啱啱好。先食生蠔,夠哂鮮味同海水味,蝦,點上cocktail醬食一流,至於螺肉,都好有咬口。青口就平時比較少食,唔太好,所以由同學幫手包辦。到主菜嚟啦!可能我同學比較鍾意食麵粉嘢,甚至我覺得係失控果個級別,所以烤餅一黎到,佢就完全冇理過啲配菜咁專攻個烤餅。再勁啲係佢一路食一路讚,連老板都忍唔住走埋嚟同我同學分享啲嘢點整

到主菜嚟啦!可能我同學比較鍾意食麵粉嘢,甚至我覺得係失控果個級別,所以烤餅一黎到,佢就完全冇理過啲配菜咁專攻個烤餅。再勁啲係佢一路食一路讚,連老板都忍唔住走埋嚟同我同學分享啲嘢點整點煮先至有咁好味。我就冇理到佢,慢慢享受我果塊西冷,我叫嘅係最普通嘅七成,醬汁分上,可以更容易食得出肉嘅質素,以價錢黎講,依塊扒冇得彈。配菜係薯蓉,好味但食哂會好飽,女仕要諗諗 (因為仲有甜品)。

食完主菜,當然輪到跟餐甜品啦!可能老板實在同我同學傾得太開心嘅原故,佢竟然話幫我哋嘅甜品加咗料,變咗係焦糖燉蛋加草莓蛋糕。。。咁次真係要變肥肥豬啦!加埋杯即磨咖啡,真係超滿足。

補祝白色情人節 男朋友帶左我去凡高食dinner☺️💓入到凡高廚房 見到好多靚畫 又有桌球枱 花花秋千 環境好舒服嘅👌🏻叫左貴族二人晚餐 $1288超級豐富呀🤤先介紹下前菜 有冷熱前菜冷 精選廚師沙律竟然有巴馬火腿伴蜜瓜 煙三文魚酸菜卷 蝦 同沙律菜 😍煙三文魚酸菜卷 非常岀色呀 原來煙三文魚同酸菜係甘夾架!👍🏻熱 香煎法國鵝肝伴菠蘿沙沙鵝肝入口即融 好想食多件呀🤤 菠蘿沙沙超開胃 減輕肥膩感👍🏻湯 係98%野菌忌廉湯 98% 並非浪得虛名 好香濃嘅野菌味 正之後就到主菜嚕 有三樣野食架🍕 蘑菇 風乾火腿薄餅好香芝士 有啲拉絲嘅 仲有好多火箭菜舖面😛招牌澳洲頂級和羊 配 蒜蓉香草醬薯菜和羊肉質好淋 半生熟狀態 羊味亦好重🤤果然係頂級!👍🏻地中海火焰牛柳串 配 牛肉濃汁堅係起你面前再燒幾野🙈 牛肉比較爽 呢個應該係醃左再燒嘅 味道不錯 夠juicy 😊跟餐甜品係 意式雜莓芝士餅唔算好大驚喜😛不過呢 佢幫我upgrade左一個做焦糖燉蛋☺️ 非常好食呀!本身當晚會有歌手彈住結他唱歌嘅不過當晚佢病左 無得聽歌仔 希望佢早日康復🙈如果大家想有歌聽 一定要打去問下當晚有無呀 唔係每日都有架‼️‼️‼️‼️
補祝白色情人節 男朋友帶左我去凡高食dinner☺️💓

希望佢早日康復🙈
2018-03-15
庆祝纪念
情人节
之前公司開會好大班人,就揀一個地方包場,舒舒服服又可以做到公事,有PowerPoint嗰啲設施提供,所以就算係開會或者有meeting都可以來包個午餐或者晚餐。首先講下有咩食啦枱面有超多嘢食啊!香脆芝士蒜蓉法包-口感香脆又香西班牙蕃紅花牛尾濃湯-勁濃郁香味 裏面仲有好多牛尾可以食意式冷徹拼盤意式風味雜沙律法式凱撒沙律鵝肝醬伴黑魚子鵝肝醫非常香,而且有埋黑魚子更加鹹香十足墨西哥薄脆配肉醬莎莎汁黑松露炒蛋-炒蛋裏面滿是黑松露香味,又滑又好吃意色田螺焗薯蓉法式香脆芥末雞扒伴芥末焗雜燴菇菇焗伴西蘭花美式炸龍利魚柳至尊薄餅白菌煙肉芝士卡邦尼扁意粉芝士肉醬螺絲粉由於啲嘢食全部都幾正,而且我又懶得寫,所以就唔使咁多了,大家可以有圖有真相,可以試吓搞講座或者其他party活動!

首先講下有咩食啦
枱面有超多嘢食啊!
香脆芝士蒜蓉法包
-口感香脆又香

西班牙蕃紅花牛尾濃湯
-勁濃郁香味 裏面仲有好多牛尾可以食

意式冷徹拼盤
意式風味雜沙律
法式凱撒沙律

鵝肝醬伴黑魚子
鵝肝醫非常香,而且有埋黑魚子更加鹹香十足
墨西哥薄脆配肉醬莎莎汁

黑松露炒蛋
-炒蛋裏面滿是黑松露香味,又滑又好吃
意色田螺焗薯蓉

法式香脆芥末雞扒伴芥末

焗雜燴菇菇焗伴西蘭花

美式炸龍利魚柳
至尊薄餅

白菌煙肉芝士卡邦尼扁意粉
芝士肉醬螺絲粉

2018-03-20 126 浏览
凡高,好有藝術氣息嘅一間餐廳,到咗夜晚有live band睇,好適合放鬆心情慢慢地談心嘅地方,一邊欣賞凡高既作品,再上加聽住柔和既音樂調節心情,好relax。前菜有磨菇湯,仲可以選薯仔沙律配搭、磨菇湯濃郁,磨菇粒增加口感,好綿滑👍🏽美式香草野菌燒雞墨魚意粉:濃郁醬汁依附係每條意粉,再配搭埋燒雞,完美既配搭,好正啊🤤炭燒紐西蘭西冷牛扒巴馬臣芝士磨菇卷:佢嘅外表好似越南春卷嘅卷法,做法好考心機、牛肉用炭燒食落非常多汁。係我嘅字典裡面、每一塊牛扒必須配搭一杯紅酒,因為佢哋係perfect match !原來食個l unch都可以咁嘆🤤甜品方面就試左cheese cake 🍰 同埋焦糖燉蛋,兩種甜品外觀都好靚,睇得出好有心機去整。顏色豐富,加上水果點綴,好睇又好食!Cheese cake芝味十足,配搭酸酸甜甜既士多啤梨醬,味道好夾。而燉蛋甜味適中,入口即融。加上一杯熱奶茶,熱檸檬茶,為呢一餐帶上完美句號,非常滿足既一餐☺

第一次黎依間餐廳!自己本身都幾中意畫,聽朋友介紹話依間餐廳用左印象派大師梵谷的畫做主題,見幾特別就來試試~餐廳門口都有佈置,紅磚牆上掛上著名的 “星夜”和餐廳LOGO。一入去有大大張桌球檯而我地的餐桌上亦有一些梵谷畫作小擺設~我覺得餐廳的店主真係好有心思。分享完個環境, 講番最重要的食物。我本身為個主題來,所以都沒有特別對食物有大期望,但就係咁反而有驚喜!!!午市餐牌包三道菜,價錢$78起,在同區都算合理。 頭盤蘑菇湯-未飲已經聞到菌香~ 個湯唔係行貨, 飲到有蘑菇碎, 配埋餐包一起吃~主菜來了! 我叫左 “意大利卡邦尼大蝦芝士焗通心粉”~個粉真係好多芝士好香! 中意CREAMY的朋友應該會好LIKE. 但係一個人食就可能會濟左少少,所以我同我個朋友share一人一半~~朋友中意食蕃茄, 選左餐牌上的另一個粉~ “加拿大帶子蕃茄墨魚汁意粉”.墨魚汁意粉軟硬度適中,帶子鮮甜,得一粒好想再食,粉入面仲有D蒜片同螺片,口感好豐富! 食完主菜,侍應就為我們送上甜品—意大利奶涷~奶味非常之濃郁,為完美的一餐作結~~!

一入去有大大張桌球檯

而我地的餐桌上亦有一些梵谷畫作小擺設~

我覺得餐廳的店主真係好有心思。

分享完個環境, 講番最重要的食物。

午市餐牌包三道菜,價錢$78起,在同區都算合理。

主菜來了! 我叫左 “意大利卡邦尼大蝦芝士焗通心粉”~
少,所以我同我個朋友share一人一半~~

2018-02-26