想搵靚景餐廳食下飯,朋友介紹左我黎凡高廚房!未入餐廳見佢門面都好花心思,對餐廳入邊既環境更加期待!入到黎只能說一聲oh my god~~~柔和既燈光加上少少輕音樂,環境非常舒服,而且真係非常靚!!!桌球台唔係得個擺字,客人仲可以隨意玩,後邊既搖藍橷更加係餐廳既打卡熱點,好多人坐上去影相!吊燈雖然唔係好大,但係好靚!裝修各方面真係無可挑剔,除左唔少油畫,仲有古典家具擺設,充滿古典藝術氣色~男女朋友黎呢度二人世界真係岩哂!今晚既menu幾特別,餐廳推出左萬聖節menu,真係唔講唔覺原來又到10月尾menu既頭盤幾吸引,有有鵝肝醬伴黑魚子同分子海鮮湯! 主菜方面同朋友揀左龍蝦同肉眼,期待!!!氣氛唔錯,所以都要左兩杯cocktail~味道唔錯,好清新既香草味,而且酒味唔太濃,飲落幾舒服鵝肝醬先到~ 仲可以配薄身既蒜蓉包一齊食鵝肝醬又滑又香,配蒜蓉包食一流,尤其夠薄好似cracker咁,脆卜卜食落更加香口另一款食落似係忌廉,但朋友覺得係牛油-_-  anyway! 可能鵝肝醬太香濃了,顯得呢個sauce既味道唔太突出擺盤精緻既挪威煙三文魚意大利忌廉芝士伴手指南瓜火腿個名都已經夠先聲奪人!火腿卷
想搵靚景餐廳食下飯,朋友介紹左我黎凡高廚房!
未入餐廳見佢門面都好花心思,對餐廳入邊既環境更加期待!

吊燈雖然唔係好大,但係好靚!

男女朋友黎呢度二人世界真係岩哂!

氣氛唔錯,所以都要左兩杯cocktail~
味道唔錯,好清新既香草味,而且酒味唔太濃,飲落幾舒服

鵝肝醬先到~ 仲可以配薄身既蒜蓉包一齊食

擺盤精緻既挪威煙三文魚意大利忌廉芝士伴手指南瓜火腿
個名都已經夠先聲奪人!火腿卷好南瓜條,好似pamaham配蜜瓜既食法
南瓜入口又粉又甜,又有少少火腿既咸香! 蝦都唔錯,最緊要係佢一早幫你拆左殼,去頭去尾就食得,正!
墊底既煙三文魚意大利忌廉芝士更精彩
煙三文魚蓉撈埋一齊砌成他他咁樣,入口煙二文魚既咸香十足,加埋芝士既香濃,又滑又creamy超正

分子法式海鮮大會湯! 其實佢係龍蝦湯黎

點樣做到海鮮大會就係靠呢幾層食物紙! 店員介紹既時候話入邊有蝦有帶子等唔同海鮮

龍蝦湯本身雖然唔算太厚身,但味道好濃,食物紙完全溶哂之後令湯底濃左唔少
加埋佢既海鮮碎,每啖湯都有海鮮入口,非常鮮甜!

蘋果木煙燻炭燒美國頂級prime牛肉眼配南美深海鳳尾白肉蝦伴法國黑松露醬
原本佢有一個大蓋罩住哂d煙出黎,但我掛住食唔記得影相了~ 但一打開個蓋,蘋果味同煙燻味好濃烈!!!
肉眼好大塊,如果細心留意可以見到餐廳好有心機咁將煙肉cut出蝙蝠樣,funny!

肉眼要左medium rare,整出黎熟成程度岩岩好,入口夠嫩夠多汁,可以配埋佢碟邊既黑松露醬一齊食,入口更香

鳳尾蝦煎得唔錯,唔會過熟,入口肉質爽彈,又有蝦既香甜

我自己最為期待既傑克南瓜頭腦漿黑意粉伴法式芍草芝士原隻波士頓龍蝦!!
萬聖節點可以冇左南瓜!? 成個course都係橙紅色為主,龍蝦同南瓜真係好襯

仲要南瓜好花心思咁畫左眼同口,幾靚仔~

怕龍蝦好快凍,所以都快手食左先! 呢度既龍蝦都放左芝士上面然後再拎去焗,所以都有唔少燶燶地既芝士係面
但因為餐廳一早幫你拆哂龍蝦殼,龍蝦肉一下就吉左出黎,非常方便。
因為焗完,肉質少少乾,加埋焗過既芝士,乾乾地少少脆口又幾好食,龍蝦肉味特別出,尤蝦頭既蝦膏,乾乾地食落更甘香

食完龍蝦終於打完呢個藍瓜腦! 造型同賣相真係幾棧鬼,用左蕃茄醬做汁,意粉黑白配,整出詭異既腦漿效果,好有心思

拉起意粉影張相,幾搞笑~ 始終係焗意粉,所以質地偏軟身,蕃茄醬幾濃,加上少少肉碎又香又甜

餐廳見我地食得差唔多,預早15分鐘同我地講話幫我地預備甜品,因為焗都要15分鐘,絕對貼心!
巴西香草奶凍神話伴魔鬼岩漿竹炭蛋糕! 以為佢真係竹炭蛋糕,但一吉開原來係心太軟黎!
心太軟焗得夠熱,朱古力漿流出黎個陣仲出哂煙,入口朱古力味超香!
香草奶凍有乾冰墊底,煙霧彌漫既感覺真係好正! 奶凍入口香滑「
如果覺得唔夠甜可以加果醬~餐廳加左細細支果醬係奶凍面,想食甜d可以吱落奶凍度一齊食

食完成個set dinner,飲返杯熱熱地既餐飲,非常滿足~

另外餐廳都幾有諗頭,呢個餐廳既十週年活動,只要揀中計時器岩岩到秒就可以free左你成張單!
如果係中 99:9988-10:0088既時間都有88折,餐廳話活動到依家都有個客人拎到折扣優惠
我既最好紀錄都係9.9524= =
  • 傑克南瓜頭腦漿黑意粉伴法式芍草芝士原隻波士頓龍蝦
  • 挪威煙三文魚意大利忌廉芝士伴手指南瓜火腿
  • 分子法式海鮮大會湯
2018-10-24 169 浏览
又到萬聖節🎃又到萬聖節~一年一度既Halloween 又黎啦,梗係要食大大餐,應下節。係銅鑼灣呢間凡高廚房,喺門口就已經見到有好多梵高嘅畫作,入到去仲有一個大畫報可以影吓相。依家有萬聖節套餐,梗係要黎應節,見到套餐都有好多嘢食,同朋友一人一個set。魔法莫吉托雞尾酒🍸我哋叫咗無酒精嘅款式,呢杯飲品隔離有藍色碟豆花,建議可以到入去飲品入邊,就會令杯酒變色,好似魔法咁神奇,欣賞杯酒有啲香草🌿,感覺好Fresh 。挪威煙三文魚意大利忌廉芝士伴手指南瓜火腿有啖啖煙三文魚再配上火腿,好有咸香感,令人食完又想食。鵝肝醬伴黑魚子鵝肝醬細膩滑潤,入口即化,唔會覺得腥,仲帶一點淡淡既鵝肝香,擦啲醬喺麵包度,就啱啱好。分子法式海鮮大會湯呢個係南瓜湯,但係有唔少嘅海鮮,有青口、蝦同帶子,個帶子仲包住個糖衣,可以直接食㗎。將啲海鮮放入係啲湯度,令到啲湯都有小小嘅海鮮味。南瓜頭腦醬🧠黑意粉伴芝士原隻波士頓龍蝦呢個係啊今次嘅主打菜,期待左好耐。一想碟就即刻吸引住,真係有南瓜㗎,係需要打卡嘅時候。南瓜入邊有兩種意粉,仲有好多蕃茄肉醬,啖啖都係意粉再加肉醬,好足料。仲有一隻好大嘅波士頓龍蝦,同今次嘅Halloween
又到萬聖節🎃又到萬聖節~

魔法莫吉托雞尾酒🍸

挪威煙三文魚意大利忌廉芝士伴手指南瓜火腿
有啖啖煙三文魚再配上火腿,好有咸香感,令人食完又想食。

鵝肝醬伴黑魚子

分子法式海鮮大會湯

南瓜頭腦醬🧠黑意粉伴芝士原隻波士頓龍蝦

呢個係啊今次嘅主打菜,期待左好耐。一想碟就即刻吸引住,真係有南瓜㗎,係需要打卡嘅時候。南瓜入邊有兩種意粉,仲有好多蕃茄肉醬,啖啖都係意粉再加肉醬,好足料。仲有一隻好大嘅波士頓龍蝦,同今次嘅Halloween主題都好配搭。

牛眼扒配白玉蝦伴黑松露醬

呢個係朋友點既,見到都幾好味,忍唔住試咗幾舊。牛扒好厚,又大塊,牛肉味濃郁。

巴西香草奶凍神話伴魔鬼岩漿竹炭蛋糕🎂

真係覺得好有驚喜,一上碟見到有好多煙,好吸引。原來奶凍下面係有好多嘅乾冰,一直keep住出煙。奶凍入邊有一個星星款,原來係一啲果醬,可以自己節出嚟,可以節一啲血漿出嚟,正正。岩漿竹炭蛋糕,熱辣辣一切即刻有好多岩漿樓出嚟,好濃郁既朱古力味。

凡高廚房細細個就聽過佢個名,萬聖節來臨就推出左個萬聖節套餐,今次就去提早幫大家探索下!裏面都有啲萬聖節氣氛,有南瓜頭嘅嘢,好得意。餐廳主要行浪漫路線,所以燈光比較暗而且舒適。萬聖節套餐餐牌總共有三款套餐,除咗套餐主食選擇之外,有餐包,雞尾酒,冷盤前菜,節食錢財,餐湯,甜品兩味加埋咖啡或茶,好豐富。餐包唔錯,熱辣辣好香。魔法莫吉托雞尾酒(有酒精/不含酒精)可以揀有酒精或者無酒精,方便飲酒或者唔飲酒要揸車。裏面嘅薄荷葉同埋青檸令到成杯飲品好清新,作為餐前飲品開胃絕對不錯。挪威煙三文魚意大利忌廉芝士伴手指南瓜火腿呢個前菜真係唔錯,裏面嘅配料十分豐富,挪威先三文魚配搭意大利忌廉芝士本身已經好有彈性而且味道香濃,上面一隻凍蝦口感爽口新鮮,還有個手指南瓜配火腿,有鹹香之餘亦都爽口質感。鵝肝醬伴黑魚子呢一款原來係我麵包配搭鵝肝魚子及牛油,個麵包烘得好香脆,而且「薄切切」,食完唔會太飽可以留肚食之後落嚟嘅美食。鵝肝醬同黑魚子香味十足,口感細滑,實在吸引,鍾意牛油仲可以加下牛油。分子法式海鮮大會湯呢個海鮮湯最特別就係海鮮同湯係分開嘅,忌廉湯旁邊有可以食用紙裡會包住帶子粒,吃下去好像是刺身級別。還有炸過的

餐包唔錯,熱辣辣好香。

魔法莫吉托雞尾酒(有酒精/不含酒精)

挪威煙三文魚意大利忌廉芝士伴手指南瓜火腿

鵝肝醬伴黑魚子

分子法式海鮮大會湯
呢個海鮮湯最特別就係海鮮同湯係分開嘅,忌廉湯旁邊有可以食用紙裡會包住帶子粒,吃下去好像是刺身級別。還有炸過的海蝦,以及青口。可以放進湯一同進食,我就選擇放進湯類很快便拿出來吃,咁就可以保持師傅處理海鮮的香味。

主菜總共有三款選擇,我們兩個人就一人選擇一份不同的。

炭燒香草羊架配法式太平洋藍鯨金槍魚(一成熟)$638

金槍魚嘅意思其實即係吞拿魚,平時食日本菜就食得多吞拿魚,西餐食吞拿魚真係少見!
刺身級別嘅吞拿魚一成熟加上上面有些沙律醬,味道配搭非常有鮮味,啲肉質仲係好滑。

羊架方面總共有三件,每一件都啖啖肉,因為屋企人關係食咗七成熟,不過肉質依然鮮嫩羊味夠香,總之真係好正!

蘋果木煙燻炭燒美國Prime頂級牛肉眼配南美深海鳳尾白玉蝦伴法國黑松露醬$688

牛肉眼都係揀咗七成熟,因為屋企人嘅關係,但係肉質都係好鬼鮮嫩,果然係高級嘅牛,就算唔配搭醬汁直接加上海鹽已經好好食!

隔離仲有啲蝦、黑松露醬、薯仔等配料,蘋果木味都幾清新!佢個煙肉仲要整咗蝙蝠圖案,好有萬聖節氣氛㗎。

巴西香草奶凍神話伴魔鬼岩漿竹炭蛋糕(即心太軟)

左邊是心太軟,右邊就係香草奶凍,心太軟裏面有好多朱古力醬,好香嘅朱古力味,同出面嗰啲好唔同,呢間係比較濃郁。原來呢個就係魔鬼岩漿竹炭蛋糕!
隔離奶凍好香滑,有支草莓醬可以用,自己喞,甜甜地有Halloween feel<3

Coffee or Tea~~
2018-10-15 399 浏览
呢度好好甜品可以寫字,正到爆!好岩生日🎂週年紀念去,可以影相!又可以比驚喜另一半!今次叫左三個主菜,三文魚好香一切開啲魚油流出嚟,唔會乾身,但外面超級脆,我最喜歡呢個菜😍😍😍😍😍其他都不錯👌🏽,意粉不會太水,個汁剛剛好!但我麻麻地上面啲菜🙊🙊最後個豬肋骨都出色肉骨分離👍🏼好大份,一家要同人分享!如果兩人去食一份加小食都夠🤣🤣總結:4個人食3個送都可以!🤣🤣🤣🤣🤣

總結:4個人食3個送都可以!🤣🤣🤣🤣🤣
三文魚
2018-09-20
三文魚
  • 挪威三文魚酸菜卷
2018-10-05 586 浏览
繁忙的工作過後,老公突然來接我收工,二話不說就帶到我來銅鑼灣一路走來說他賣什麼關子,然後來到這裡老實說來到的時候有點嚇一跳因為差不多8點45,看到餐牌後覺得有點"濟"(老公沒有心理準備下我吃了一大包薯條打底)不過,看到餐牌上的羊架後胃口大開首先來了主菜老公另外加的鵝肝,本來完全對鵝肝不感興趣的我都覺得煎得很好吃,吃了兩口最喜歡的蘑菇湯然後最重點的羊架出場!!!很好吃,不蘇最後是甜品雖然看得出師很用心製作,賣相非常好👍但我覺得窩夫有點硬
老實說來到的時候有點嚇一跳
因為差不多8點45,看到餐牌後覺得有點"濟"
(老公沒有心理準備下我吃了一大包薯條打底

不過,看到餐牌上的羊架後胃口大開

首先來了主菜
前菜

鵝肝配多士
最喜歡的蘑菇湯
蘑菇湯
然後最重點的羊架出場!!!很好吃,不蘇
羊架
最後是甜品
甜品
雖然看得出師很用心製作,賣相非常好👍但我覺得窩夫有點硬
2018-09-25
前菜
鵝肝配多士
蘑菇湯
羊架
  • 鵝肝
見到餐廳名有梵高兩個字即刻覺得好得意,所以七月同朋友monthly meet-up選址呢度,希望食得盡興,環境都舒適,方便傾計。結果都冇令人失望,去到餐廳時得一檯客,好靜,周圍掛住梵高作品,點埋蠟燭都幾有情調。睇佐menu之後決定食set dinner ,F餐:地中海火焰牛柳。重頭戲當然係牛柳。佢哋會係你張檯度即場燒一燒串牛柳,認真貼題“火焰”。肉質都唔會糙,好難咬開,切開仲見到肉質得粉紅色。燒完之後就會放落呢個碟到,已經有香草薯角。但我食完麻麻地個汁,亦食唔到薯角既脆口感覺,只可以叫薯仔。跟餐加28蚊叫杯西柚雪糕梳打,以為好好飲,結果伏味甚濃,好失望。甜品窩夫都幾好食,不過份量好細,三兩啖食完。講完食物。。要講店員。。。隔離檯食完有個侍應過去抹檯。結果佢塊布完全無擰乾,又隨便擺落檯,結果啲水全部飛曬落我塊面。。。希望店員注意一下。

地中海式牛柳伴香草薯角

西柚雪糕梳打

甜品窩夫都幾好食,不過份量好細,三兩啖食完。
窩夫

鵝肝醬多士
2018-07-31
窩夫
鵝肝醬多士
  • 地中海式火焰牛柳配牛肉燒汁
2018-07-29 4895 浏览
行完街,朋友帶左我嚟一間隱世餐廳,原來佢已經一早訂左位,好細心。雖然係喺銅鑼灣,但呢度似係住宅大廈,跟住佢行,上完樓梯搭𨋢到二樓,門口帶點神秘。一打開口,又係另一個光景,環境帶點典雅。有一班食客喺鞦韆前面拍照留念,原來係餐廳嘅打卡位。但最吸引我嘅係悅耳歌聲,歌手自彈自唱英文歌曲,聲音好溫柔,夠晒情調,即刻浪漫升級。店員話唔係日日有live show,原本只限星期三、四,而家連星期日都有,咁都俾我地遇上👏🏻👏🏻,正!叫左兩個餐一齊食:【廚師極緻之盛宴】同【SET DINNER E】。【廚師極緻之盛宴】和牛餐$598煙三文魚帶子塔帶子、鮮蝦、煙三文魚做嘅凍頭盤。普羅旺斯炒田螺唔知點解叫炒田螺,事實上係一款田螺薯蓉嘅熱頭盤。98%野菌忌湯好出色,成碗湯都係唔同嘅野菌,菇味香濃,份量十足。炭燒澳洲和牛(M7)配阿拉斯加岩鹽及法國黑松露醬和牛好大塊,好有炭燒嘅味道,和牛亦都嫩滑香濃。我自己鍾意加芥茉食,個法國黑松露醬無乜黑松露味,味道似燒汁。甜品轉左心太軟,朱古力味濃,難得係擺碟好靚,好靚。餐茶叫左即磨熱咖啡,最抵讚係個奶竟然加熱到出煙,唔會係凍奶,減低晒咖啡香味。【SET DINNER E】$

一打開口,又係另一個光景,環境帶點典雅。

有一班食客喺鞦韆前面拍照留念,原來係餐廳嘅打卡位。

廚師極緻之盛宴】和牛餐$598

煙三文魚帶子塔
帶子、鮮蝦、煙三文魚做嘅凍頭盤。

普羅旺斯炒田螺
唔知點解叫炒田螺,事實上係一款田螺薯蓉嘅熱頭盤。

98%野菌忌湯
好出色,成碗湯都係唔同嘅野菌,菇味香濃,份量十足。

炭燒澳洲和牛(M7)配阿拉斯加岩鹽及法國黑松露醬

甜品

轉左心太軟,朱古力味濃,難得係擺碟好靚,好靚。

餐茶

【SET DINNER E】$288

小食
蛋餅,味道一般。

餐湯
雜菜湯,味道都係一般。

煎刁草挪威三文魚伴白豆牛油檸檬忌廉汁

三文魚肉質煮得好嫩滑,唔會過熟。魚皮係半煎炸,香口又夠脆。

仲有甜品同餐茶,甜品係焦糖燉蛋,賣相一流呀。

提一提係每碟配菜都係沙律菜,略嫌有啲悶,可以考慮下用小蕃茄或水果或烤菠蘿,咁會全面啲。

食完野店員放左個擺設品上枱,原來係牙簽筒嚟架!

兩個餐份量都好大,但氣氛實在太好,味道又正,我地都不自覺食晒所有野,食完都不禁大讚自己「好食力」,下次等我帶其他朋友再嚟食~
2018-07-27 711 浏览
點了行政套餐,有沙律,湯,羊架,甜品及飲品,地方挺有特式,一行18 人,招呼可以,挺nice, 四眼哥哥仕應也很好人,同事大致滿意,羊架幾嫩,落點岩鹽提味,同事點牛扒也ok
2018-07-24 341 浏览
和同事食飯,只想找一間無咁多人的餐廳,所以搵樓上店。第一次來,本身以為適合拍拖食飯的店,但枱與枱很近,不算是情侶餐廳,與同事食飯傾下計就非常適合。點了一個貴族2人套餐,羊架最好味,2人根本食唔晒,真的飽到上心口。
和同事食飯,只想找一間無咁多人的餐廳,所以搵樓上店。
2018-07-20 396 浏览
為慶祝生日快樂,honey特地為我在網上搜查好地方,最後選了這家很有格調的餐廳 - 「凡高廚房」。餐廳逢星期三、四及日 設有現場結他live show,所以預約星期日晚餐,享受一番。從餐廳大門的古典佈置,已能感受到餐廳的氣氛。一進入餐廳 ,已聽到歌手的在唱英文情歌,很有感覺。歌手的聲音好聽,每首歌都唱得恰到好處。不要小看他滿頭白髮,他竟然可以連續2-3小時自彈自唱,實在厲害。Moon river, Miss you finally 首首耳熟能詳的浪漫情歌,佈滿餐廳每個各角。歌手的唱腔扣人心弦,使人陶醉。整個餐廳的氣氛變得溫馨、浪漫。食物方面,我們二人分別叫了Set Dinner (D)燒美國豬肋骨 及 (F)地中海火焰牛柳,升級98%野菌忌廉湯,並加配了法國鵝肝。最重要的是升級加大心太軟,可要求寫下特定字句。點餐後,店員說餐廳推出了新活動,Like Facebook Page 送鵝肝醬多士,我們當然不會錯過。鵝肝醬多士(FB活動送)雖然是送的但沒有減料,鵝肝醬很足夠,配合牛油塗上多士,倍感幼滑。水牛芝士(前菜)芝士很滑,配蕃茄食,很鮮甜。法國鵝肝(+$128加配)煎得很香,油脂很多。
從餐廳大門的古典佈置,已能感受到餐廳的氣氛。

鵝肝醬多士(FB活動送)

水牛芝士(前菜)
芝士很滑,配蕃茄食,很鮮甜。

法國鵝肝(+$128加配)
煎得很香,油脂很多。切一口鵝肝,咬一口多士。喜歡鵝肝油脂感覺的人,一定要試。

洋蔥湯(跟餐)
洋蔥湯十分清甜,洋蔥煮得入味,不錯。

98%野菌忌廉湯(+$38升級)
很好喝,推薦!十分足料,很多菌粒,菌味濃郁,飲落又很滑。

地中海火焰牛柳
即場燒牛柳,很有睇頭。牛肉很厚身,很有肉感。意想不到既係,薯仔沙律好好食!

燒美國豬肋骨
煮得好入味,又夠軟。平時食豬肋骨,會切得很累。呢度既豬肋骨煮得夠時間,骨肉比較容易分開,食得舒服又好味!

[加大]心太軟(+$78升級)
謝謝honey 既「生日版」心太軟,拎入黎果陣歌手會唱生日歌及送上祝福,很窩心。
心太軟好食,好食到 honey 唔太舍得比我食XD

鮮果窩夫(跟餐)
跟餐既甜品也不馬虎,即制既窩夫很香脆,火喉掌握很好,跟忌廉及鮮果是絕配。

我們二人渡過了一個浪漫難忘的夜晚,很滿足。
2018-07-12 320 浏览
一班大學同學難得相約,我地一行七人黎到呢間樓上cafe, 其實見到好多好評,想試好耐。 頭盤可以揀蕃茄忌廉湯或者凱撒沙律, 或者加十蚊可以兩樣都有,蕃茄忌廉湯好Creamy, 茄味濃郁。 凱撒沙律分量比較少 相比之下個湯有誠意好多。主菜我揀咗大蝦墨魚汁意大利粉, 意粉有墨魚汁嘅香味但係又唔會食到成個口都黑蚊蚊, 至於大蝦就唔係好大隻 味道偏淡 不過 蝦殼開邊容易食 有同學仔揀咗另外嗰個叫做 血橙 龍利魚長通粉 我都偷食咗少少 白汁煮得唔錯味道剛剛好 不過龍利魚肉鹹咗啲 魚肉上面 已經有ham 鹹上加鹹餐廳裏面的裝修唔記得咗講添 都有好幾張 梵高嘅painting, 感覺都好relaxing 個餐仲有甜品㗎 一係檸檬mousse 一係意式奶凍 賣相唔錯 味道都好好 意式奶凍好滑整體嚟講性價比超高一百蚊有頭盤主菜甜品仲有餐飲 環境舒服 值得推介

大蝦墨魚汁意粉

血橙龍利長通粉

2018-07-08
大蝦墨魚汁意粉
2018-07-03 325 浏览
老公知道我鍾意藝術,特別預訂這間餐廳給我驚喜😍雖然餐廳的地方不算大,然而佈置很有心思,都以凡高的畫作為主題。Starry Starry Night, Sunflower, Van Gogh..一坐下可欣賞到油畫及聽到Live band show 表現懷舊歌, 很舒服和陶醉。我們都坐了一會兒才慢慢點餐。連桌上的裝飾也一絲不苟。。。花茶的茶杯很有古典美。。。而我就是坐在這幅畫和鋼琴旁邊, 愛藝術的人與畫和音樂共進晚膳真的會特別開心和開胃的☺️至於食物, 也是不錯的。前菜parma ham很開胃, 我們也點了較貴的餐湯, 磨菇味濃。海鮮墨汁意大利麵也很美味, 麵質爽口, 蝦夠鮮。老公點了另一款意粉,味道也不錯。最後我以為吃完埋單前, 突然有驚喜! 侍應奉著一大盤火焰雪山, 寫著happy birthday 的, 捧到我面前點火。而live show 主音自彈自唱走到我面前唱生日歌, 全場也一起拍手了, 真的很歡欣和感動!多謝老公的安排! 多謝餐廳! 令我過了一個愉快的生日!☺️
老公知道我鍾意藝術,
特別預訂這間餐廳給我驚喜😍
雖然餐廳的地方不算大,
然而佈置很有心思,
都以凡高的畫作為主題。
我們都坐了一會兒才慢慢點餐。

連桌上的裝飾也一絲不苟。。。

花茶的茶杯很有古典美。。。

海鮮墨汁意大利麵也很美味, 麵質爽口, 蝦夠鮮。
老公點了另一款意粉,味道也不錯。

多謝老公的安排! 多謝餐廳! 令我過了一個愉快的生日!☺️
2018-05-27 454 浏览
朋友帶路😛第一次試呢間cafe😋發覺原來食物都偏貴,嗌左個最平dinner set都要3百😿包前菜,湯,主菜,甜品同飲品先泥前菜,呢個係雜菜蛋批,味道偏淡,食得出食材好新鮮,蛋唔會好易散湯就正正常常雜菜湯味😬主菜我要左ribs,呢個好好食,個汁係燒烤醬好惹味,肉好嫩好多汁,而且我好鐘意d配菜😻薯仔超入味!朋友嗌左地中海火焰串燒😂上菜時即場係你面前用迷你火爐燒一燒表面先比你😛雖然呢個貴價過個ribs,但我覺得ribs好食d😂佢嘅牛係燒得唔會老,不過亦冇話特別嫩,偏有咬口果隻質地😬味道都係唔錯嘅甜品係雜莓芝士蛋糕,但感覺只係似食普通雜莓慕絲蛋糕😂😂d士多啤梨醬唔好食呢度嘅食物雖然唔錯,不過呢個價錢真係食埋環境,事關有專人唱歌比你聽,同有個小型韆鞦打卡位😂
朋友帶路😛第一次試呢間cafe😋

湯就正正常常雜菜湯味😬

2018-05-06
2018-05-21 397 浏览
係銅鑼灣要揀間西餐廳坐得舒服,又好味兼唔大貴比較難,呢間餐廳我哋都係第一次去,估唔到比想像中好,環境又靚,食物又好味👍餐湯好清又好飲,主菜我自己選了香脆雞扒扁意粉,唔油,正👍甜品又ok喎,杯咖啡都掂😋埋單平均每人$113蚊,包餐湯、餐飲及甜品抵👍

埋單平均每人$113蚊,包餐湯、餐飲及甜品抵👍
午餐
午餐
2018-05-15 360 浏览
從朋友那兒得知有家餐館很名叫-Van Gogh,聽說很有特色。朋友極力推薦我一定要去朝聖一番。今日便邀約同事兩人前往一探究竟。一進餐廳內著實被眼前景象攝震一會,歐式風格的裝潢有著低調的奢華,餐廳內隨處都看的到梵高這位畫家的作品。就連擺設配色都好有巧思,一邊欣賞畫作,一邊品嚐美食,現場還有樂師彈奏演唱,充滿浪漫溫馨氣氛,是處非常適合情侶們或朋友聚會場所。仔細看了餐牌上描述每一道主菜的特色,及料理方式,讓人可以一目了然。套餐包括有主菜之外分別還有沙律、餐湯及甜品。同事瘋狂拍照時發現,牆上有塊餐牌寫著極致牛的盛宴優惠套餐,我們深深被吸引了,決定試試好好品味極致牛的美味!前菜---鮮蝦帶子三文魚沙律,賣相十分漂亮,美味可期!新鮮蝦肉鮮甜彈口,三文魚蔬菜醬汁一同入口清爽美味,很開胃的一道前菜!。餐包做得不錯Q軟的口感,佐上香草牛油超對味的。蘑菇湯,八種蘑菇打碎熬煮而成,蘑菇的菌香超濃郁,滑潤口感好入喉,味道真是不錯。普羅旺斯田螺,田螺肉質軟嫩中帶點Q勁,與醬汁吃很入味。口感綿密的薯蓉亦是好滋味。終於主菜上桌啦-M7和牛肉好大一塊,賣相極為吸引人,令人食指蠢蠢欲動!香氣撲鼻的牛肉煎至七分熟,讓牛肉

餐包做得不錯Q軟的口感,佐上香草牛油超對味的。

終於主菜上桌啦-M7和牛肉好大一塊,賣相極為吸引人,令人食指蠢蠢欲動!香氣撲鼻的牛肉煎至七分熟,讓牛肉吃起來更加滑嫩。沾著特製牛肉濃汁一口咬下,鮮甜的牛肉滋味無所遁蹤。

最後甜品是窩夫雪糕,當熱窩夫遇上冰雪糕,這硬軟口感在口中衝擊著,兩者融合後冰熱滋味將滿足帶上極致
2018-05-12