2020-03-11
雖然近期有疫情,但我覺得唔影響我地出街行街食飯。今日係東涌東薈城行街行到又赲又餓,發現原來已經到左晚飯時間喇!于是就想搵間舒服既餐廳坐低休息同醫下肚仔。挑選左幾間餐廳後,我就被六小館既雅觀裝潢同埋懷舊食物吸引住左。晚飯時間食野最緊要揀好味又飽肚!所以我同男朋友叫左個大排檔二人套餐。前菜係燒汁野菌,個汁超級鮮甜,配搭埋幾種唔同菌類,超開胃。主菜係胡麻醬明蝦球,見到係有一舊沾滿胡麻醬既蝦球放左係一塊蝦片上面,好有特色。一咬落去,味蕾瞬間被炸開!好好味呀!估唔到蝦球係同胡麻醬咁夾!加埋塊蝦片,就增加左一層酥脆感。塊蝦片簡直係點睛之筆!第二道主菜就係野菌帶子貴妃豆腐。豆腐上面鋪滿左菌類同帶子肉,豆腐十分嫩滑!豆腐上面既菌類同前菜既菌類味道完全唔一樣,各有千秋。呢隻菌類搭上帶子肉,係清爽既味道。套餐仲有一碗老火湯係紅青蘿蔔煲豬展,味道清甜。呢個二人套餐真係好抵食!男朋友話想食埋鮑魚扣北菇。北菇既菇味超濃郁,鮑魚一啲都唔韌,而且非常入味。總括黎講,六小館啲食物除左環境雅靜之外仲十分抵食,性價比高,每款食物都有自己既特色。
前菜係燒汁野菌,個汁超級鮮甜,配搭埋幾種唔同菌類,超開胃。