2020-02-06 58 浏览
已經沒有出外吃飯一段時間,今天終於按耐不住要出去走走,選擇離市區遠一點的東涌,這個商場開業不算太久,很多食肆進駐👍🏻中午時段,人流未算太多,但這間「六小館」已有不少客人,特別適合喜歡嘆茶的朋友🤗室內裝修,餐桌佈置,新穎又型格,不像一般傳統中式酒樓,算是創新又大膽的設計,個人十分喜歡💕餐牌印刷美輪美奐,圖文並茂,定時有不同優惠推出,朋友都好有興趣呢個大排檔套餐,有二人及四人不同選擇,分別是$298/$588🤗我哋揀咗四人餐👆🏻點心一盅六件,有三款,每款兩件,蝦餃皮薄餡靚,鮮蝦爽脆彈牙,大大粒,燒賣、粉果餡料豐富又好味😋枝竹斑腩豆腐煲,上枱時熱氣騰騰🍲,斑腩夠淋又入味,枝竹吸收哂食材嘅精華,分量亦多,豆腐又唔會太老身,用嚟送飯一流👍🏻海鮮蒸蛋白,又係啱晒送飯,蛋白蒸得好滑好香,瑤柱粒、蝦仁、西芹紅蘿蔔片,賣相已經好吸引,感覺上健康又好味😋西檸雞,分量十足,檸檬汁特別醒神開胃,雞件外脆內軟,表皮脆卜卜,吸收左檸檬嘅精華,胃口大開👍🏻黑毛豬楊州炒飯,飯炒得乾身,全靠廚師嘅功夫到位,雖然標榜黑毛豬,但係又唔係好覺, anyway都係一個好好味嘅楊州炒飯😬朋友最鍾意呢個特色鹹水角,好可愛,外型別緻
我哋揀咗四人餐👆🏻
朋友最鍾意呢個特色鹹水角,好可愛,外型別緻,好似一個綠色嘅雪梨咁,上面嗰個係百力支,而且並唔係得個樣,好香好脆,好好味架👍🏻👍🏻👍🏻
甜品絲襪奶凍,外表極像大排檔嘅多士奶茶,放在一個小巴站牌上,好得意,好懷舊,杯奶茶嘅造型栩栩如生,其實係奶凍,呢個甜品淨係要來打卡都已經物超所值😍😍😍
而且呢度服務人員禮貌又客氣,服務到位,效率高,絕對值得推薦大家嚟呢度飲茶👍🏻👍🏻👍🏻