2006-04-02 7 浏览
千祈唔好俾佢間鋪嚇親, 雖則個樣好殘舊兼好污糟下, 但係佢d豆腐花真係好滑, 係我食左甘多次豆腐花最好味既一間, 另外試左釀豆腐, 不過我就唔太喜歡啦, 因為覺得好油, 食左一舊已經唔想再食啦...
2006-04-01 24 浏览
今日專登同傻鬼來食豆花及釀豆腐...點知失望.每人食一碗凍豆花...來時一食就係唔凍啦..仲有d"la""la"地咁....傻鬼話可能係洗碗唔太清潔有d洗潔精, 我唔知但已經扣左分啦.叫左個雙拚釀豆腐及豆卜...叫ok啦..不過我都係比較喜歡銅鑼灣人和啦.起碼清潔d啦..
今日專登同傻鬼來食豆花及釀豆腐...點知失望.
2006-03-29 8 浏览
一向鍾意食豆花,有得揀,又有時間,我一定o黎呢度食滑滑溜~ 又有豆味的豆花。如果餓餓地,我一定會叫埋"釀豆卜"。實在是太好吃了~豆花+ 豆卜配搭,誠意推薦。
如果餓餓地,我一定會叫埋"釀豆卜"。實在是太好吃了~
豆花+ 豆卜配搭,誠意推薦。
2006-03-20 7 浏览
同太太見到公和....咁就俾個surprise佢\\\啦~~同佢\\\入左去食~~~就叫左凍荳花...佢\\\食第一啖就話好滑~~仲話終於知道咩叫滑tim~~~碗野都係六蚊...抵食~~~下次去食兩碗先得~~~~絕對推介!!

碗野都係六蚊...抵食~~~下次去食兩碗先得~~~~

絕對推介!!
2006-03-09 11 浏览
公和荳品,勁滑豆腐花,要熱食,凍食係唔滑的!緊記!煎釀豆腐/ 釀豆腐卜,單拼$8,雙拼$10,魚肉紙咁薄,不過又出奇地夾, 超勁正!但魚肉有陳皮味,怪怪的
公和荳品,勁滑豆腐花,要熱食,凍食係唔滑的!
緊記!

但魚肉有陳皮味,怪怪的

2006-02-18 19 浏览
好幾次都想黎試下, 可惜太多人冇位. 咁岩擒日同男友去果頭睇電腦. 臨走前見有位就入去啦. 我地都食熱豆花同share雙拼. 豆花係好滑,黃糖隨你落多少都得. 個雙拼就麻麻, 我相信我阿媽整得仲好食過佢. 埋單廿二蚊, 行開黎食下都唔錯. 不過, 我食完十五分鐘後開始肚痛, 男友就冇事...係我自己問題定係個別事件?

2006-02-17 11 浏览
經開深水步,口淡淡,走來幫襯公和。凍豆花小甜但都相當甜,糖水不要錢的狂倒,冇法,下次唯有自行添加黃糖。豆香味好像淡了一點,但勝在夠滑溜,不過開始覺得跟普通街市豆腐檔的豆腐花差不多,沒有驚喜!
經開深水步,口淡淡,走來幫襯公和。
2006-01-21 6 浏览
唔知食乜又唔係特別吐餓之際,友人提議食0的豆腐小食. 斷估深水土步哩種傳統店, 唔會有龍肉你食, 但勝在價錢平易搵位, 不妨試試.  我交俾友人選菜及同樓面阿姐用密碼叫菜, 我亦唔係好聽得明佢地講乜... 首先食最常見既煎釀豆腐, 豆腐豆味濃亦煎得好香. 再0黎既煎豆卜, 一0的都唔似見開果0的豆卜. 哩個似豆腐奄列既東東非常野味可口, 乜調味都唔駛, 仲非常香口. 個心諗緊再叫0的乜既時候, 友人決定叫豆腐花. 當時我經已迅速飲晒杯香濃豆漿仲想加碼. 諗住試下一兩啖豆腐花既我完全俾第一啖改變初衷, 估唔到豆花軟滑到可以豬起咀啜.非一般既驚喜, 一定要一去再去.P.S. 臨走時好唔捨得煎豆卜, 一路望實阿姐點整. 男友講笑話我偷師, 阿姐話家傳秘技無0甘易學, 佢竟然叫我留低做學徒...
非一般既驚喜, 一定要一去再去.

2006-01-17 4 浏览
食過好多檔豆腐/ 豆腐花,始終係呢間質素最好!豆花又滑--冇酸,豆漿又香--冇渣,豆腐又正--冇得淨,全部極香豆味,真材實料,正!
食過好多檔豆腐/ 豆腐花,始終係呢間質素最好!
豆花又滑--冇酸,
豆漿又香--冇渣,
豆腐又正--冇得淨,
全部極香豆味,真材實料,正!
八號果日同男友去完深水埗電腦節,跟住就去左《公和》食豆腐花,男友食普通熱豆腐花,我食薑汁熱豆腐花(因為佢\話我感冒,食薑汁有益),d豆花好滑、入口滑嘟嘟+即溶,好好食。食完之後暖到痺,我地又叫左個蝦米腸,d腸粉又好滑。臨尾我地仲叫左熱豆漿&熱薑汁豆漿埋尾,果度d野真係好好食…不過果度d阿姐既系統就好亂(有d又雞手鴨腳、好哩hea咁),人地叫左d野之後耐一耐都未黎(因為佢\地唔會落單),吹佢\先黎/完全唔記得邊檯叫過咩。埋單果陣,我地明明$37,個阿姐又計左$36,仲用好肯定既語氣話$36…我地就話唔係$37咩,佢\計多次之後先知自己計錯…哈哈…以我地岩岩所見,d阿姐好似成日都計錯$,好似幫間舖倒米咁,都唔知好嬲定好笑。睇住d阿姐做野真係啼笑皆非,不過男友話咁樣反而冇果d有晒系統既食店咁死板,我就話其實因為果d野好食,所以果度d食客都冇乜怨言…只係覺得好好笑…
2005-12-13 8 浏览
熱騰騰滑lulu,入口即溶果隻,最緊要既係我竟然唔洗落黃糖都已經覺得夠晒味!簡直係豆腐花界既表表者呀~~仲要每碗只須HK$6,抵食!
2005-12-01 30 浏览
來到這間公和,初時以好似九龍城的公和荳花一樣好吃,點知原來味道完全唔同,d荳腐花又唔香又唔滑,令人十分失望!
2005-10-24 12 浏览
一行入店內,便覺得不妥,地面濕滑,可能地處街市旁,很多街坊買完,順便入去幫襯,要清潔也清潔不來,但面也很油膩,食具也同樣油膩,阿姐的服務不好也不壞,食物上也很快,荳付花應該是7元一碗,煎釀荳付是10元,有四件,份量不少,但上面的魚肉就紙般薄,味道也不算好,荳付也不特別滑和好味,是普通貨式而已!荳付花很滑,但不夠荳香,因不喜甜食,沒有把糖水撈勻,不知是否很甜.7元似乎不值,因和附近十元一碗的雲吞麵和五元一大碟的合益泰腸粉比較.我以為盒裝的百福豆腐花就比它好得多,起碼較平,幼滑和衛生.總結來說,不吃也沒有損失.假如有潔癖的話,最好不去.免得食不下嚥.
2005-10-23 4 浏览
路過了公和荳品廠,幾經徘徊,便再一次忍不住誘惑踅了進去,要了一碗凍豆花(6,熱的凍的一個價)。香港的豆花既上面的豆腐腦,只是大陸吃豆腐腦是加鹹味的“鹵”,香港卻是加了糖。豆花賣相一般,總算是一整塊沒散吧。但食落只覺嫩滑無比,全無泡,比起有些鹵水味都沒消乾淨的豆花實在好太多。豆味濃,只可惜我並不太喜歡豆味,只食個口感吧。其實豆花本身一點都唔甜的,不過糖水就比較甜,所以只要不拌太多糖水來吃是甜度適中的。深水的公和位於街市上一個賣肉檔旁邊,感覺總不那麼好,店裏環境也有點髒,最難過的是桌面粘粘的。不過食嘢食嘢,食d是嘢,也就唔挑剔了。
2005-09-29 8 浏览
這間公和豆漿是我從小到現在都很喜歡的一間食店, 那兒的豆腐花真是一絕, 又滑又好味, 雖然現在我已經不再住在深水步區, 但我間中也會因為這店而回到深水步, 尤其是熱天食一碗凍豆花, 真的透心涼啊!!