2019-03-17 168 浏览
假日來到深水埗覓食,又怎能不到公和豆品廠。公和店有兩間,一巷之隔。這間應該是總舖,門口有不同的豆類製品賣,如豆腐、豆卜、豆漿、腐乳等,都挺受歡迎,買餸的人駱驛不絕。舖內則有坐位,可以食豆花、小食或者豆腐等。這間舖主要旦賣賣小食,像是燒買、魚蛋等,也有豆漿和豆腐花。之後可以在隔離間舖進食,或者直接入舖頭才點叫,也行。雖然舖面都算大,但假日都人山人海,下午兩三點仍是要等位。豆花冷熱之分,大碗$12,小碗則$10。豆漿也有冷熱之分,大杯$10,細杯$6。外賣有多一項選擇,可以選擇樽裝,$15。另外,也見到很多人點叫煎釀豆品,包括有豆腐和豆卜,兩款都是$12。也有雙拼,$14。小碗熱豆花:雖然是小碗,但都很多。裝得滿滿的,看上去也覺得是滑不留手🤤 食落真的很滑,也有很香的豆味👍🏻 可以按自己的口味加黃糖。不過,大概是賣豆花的關係,地下黏笠笠的,令到整點有點扣分。

雖然舖面都算大,但假日都人山人海,下午兩三點仍是要等位。

可以按自己的口味加黃糖。

不過,大概是賣豆花的關係,地下黏笠笠的,令到整點有點扣分。
  • 熱豆腐花
2019-03-12 206 浏览
黎左公和好多次啦,九龍城個間冇左,呢間就裝修左,真係世事多變~個日好多遊客,不過上菜依然好快。黎到一定要食豆腐花!勁滑滑滑~ 雙拼香口~~叫左個凍黑豆漿,不過個黑豆漿真係差左小小,原來佢斟定入呢啲外賣杯,一箱箱放門口,但呢啲膠唔放得熱野,我估佢係熱辣辣入膠杯再降温,所以一定唔會再點,而且太甜,下次都係飲熱豆漿穩陣啲~整體來說好抵食~~~
黎左公和好多次啦,九龍城個間冇左
,呢間就裝修左,真係世事多變~

個日好多遊客,不過上菜依然
整體來說好抵食~~~
2019-03-09 113 浏览
公和豆腐店☺️裝修完之後第一次幫襯,每次都叫煎釀魚肉豆腐,豆腐花,豆漿😊👍🏻真係好正架....好多客既店......雖然店內面積唔大,但係裝修好有特色,客人都係快食快走的☺️👏🏻每次嚟到食都會打下卡留記念😎都會見到唔少遊客喺度影相打卡加食豆腐花🤩在左近連住有間賣小食嘅店,特別有得賣檸檬薏米水,好正架,去水腫美白一流!夏天特別鍾意去呢間野買,或買杯凍豆漿........也是超爽的😝👍🏻
2019-03-02 328 浏览
公和多左個舖位之後乾淨左好多,少左陣黃豆嘅酸臭味!終於可以試下坐低堂食喇~~~~~~~~豆漿$6:偏甜,未算好濃,唔鍾意漿住條脷嘅話呢杯反而會啱口味~豆花$10:唔記得叫熱,比左凍,已經加埋糖水,個人鍾意熱豆花加紅糖多d,講滑佢又未算好滑(大埔x媽/大圍x媽滑d)豆卜、煎豆腐雙拼$13,煎豆腐好味,底面都煎到脆卜卜,豆卜幾香口,但硬左少少。總括堂食呢個價錢仲想點,比一般無位坐嘅荳品店仲要抵!!!!

豆漿$6
:偏甜,未算好濃,唔鍾意漿住條脷嘅話呢杯反而會啱口味~
豆花$10
豆卜、煎豆腐雙拼$13
,煎豆腐好味,底面都煎到脆卜卜,豆卜幾香口,但硬左少少。

總括堂食呢個價錢仲想點,比一般無位坐嘅荳品店仲要抵!!!!
2019-02-22 349 浏览
每次如果經過都會買豆漿飲,或者外賣煎釀豆腐食,因為好味,而且真係細細個果時,跟住媽咪日日去買餸都會食碗豆腐花,媽咪就一定食煎釀豆腐😂以前好多分店,而家得反幾間,所以而家想食多數係呢間買黎食,今日都買左外賣,24元已經有好多件,有煎釀豆腐同魚腐,認真抵食,不過反到屋企差不多食曬先記得原來無影到相😂食到差不多食完甘更係吳再影啦😅加埋佢地外賣付上獨立包裝既豉油辣椒醬一齊食,實在惹味,豆腐又夠滑,魚肉又夠彈牙👍👍食完再飲埋豆漿,又飽又解渴,而且豆漿又不會太甜,豆味又濃郁,真係由細食到大都吳會食厭👍👍👍👍👍
食到差不多食完甘更係吳再影啦😅
2019-02-21 242 浏览
我地五個人一人食左一碗豆腐花,好香好濃郁豆味,而且超滑,對街巿買果啲完全唔同level自己加黃糖,仲有薑味揀。最後仲叫左碟煎樣豆腐,都係超滑,外邊煎到香香地,裏邊熱辣辣好滑溜,超正!雖然環境差啲,但係值得嘅😋會再食
雖然環境差啲,但係值得嘅😋會再食
2019-02-20 204 浏览
天氣熱,喝甚麼好?在深水埗街頭,我選擇來公和喝杯冰凍的豆漿。公和自從裝修之後,店面衛生了超級多,以前店內瀰漫著的酸餿味都減退。冰凍的豆漿就放在店前,以膠杯一早封好,用冰粒冰凍著。豆漿調味不太甜,剛好合我意。

冰凍的豆漿就放在店前,以膠杯一早封好,用冰粒冰凍著。

豆漿調味不太甜,剛好合我意。
2018-10-27
下午茶
2019-01-14 922 浏览
筆者黎到深水埗,九成都會黎呢度飲番杯豆漿同食碗豆花。呢度嘅豆漿豆味濃厚,入口由外至內都好有豆漿味,用料十足,唔會溝太多水同糖,令味道cheap哂。順帶一提,門口賣d杯裝豆漿同店內堂食豆漿係唔同味,會差少少,可能係製作時間嘅問題。而豆腐花就豆味十分重,唔落糖水或者黃糖都已經好好味,仲原汁原味。唔落糖都覺得好好味,就證明碗豆腐花純度高,味道一流。黎到深水埗,呢間鋪一定唔可以錯過。用餐日期:12/1/2019是餐費用:$16味道:9.5/10環境:5/10性價比:10/10
筆者黎到深水埗,九成都會黎呢度飲番杯豆漿同食碗豆花。

豆漿

豆花

黎到深水埗,呢間鋪一定唔可以錯過。

用餐日期:12/1/2019
是餐費用:$16
味道:9.5/10
環境:5/10
性價比:10/10
$16 (宵夜)
豆漿
豆花
2019-01-13 463 浏览
去親深水埗多數都會來食呢個荳製品全餐🤣釀豆腐 $11豆腐好滑好有豆味😋 加埋薄薄魚肉去煎但煎定又水尾,凍左無咁好食-炸豆卜 $11炸到好香口,勁香脆同豆腐完全兩個食法🙈 都一定要食-豆腐花 $10 豆漿 $7個人中意熱多d🤫 豆味會更加出
去親深水埗多數都會來食呢個荳製品全餐🤣
釀豆腐 $11
豆腐好滑好有豆味😋 加埋薄薄魚肉去煎
但煎定又水尾,凍左無咁好食
炸豆卜 $11

• 煎釀豆腐
  • 熱豆腐花
  • 煎釀豆卜
2019-01-13 357 浏览
呢日收工自己一個黎深水埗,諗住睇下有冇keyboard或者speaker,平平哋兩三百蚊有交易就最好啦,因為我又唔係專業用嘅,純粹平時聽下歌聽下K Pop咁,行咗個圈都冇咩心水,咁啱個肚有啲餓,就記起啲同事話深水埗有好多小食好好味,但係如有腸粉豬皮蘿蔔啦,豬潤麵啦,同埋豆腐花咁。但我有記得阿媽話今晚屋企有飯食,咁我就唔食咁飽啦,食啲小食就算囉,咁我哋去咗搵公和豆品廠啦,佢仲有樓上閣樓都有位,咁我一個人喺樓下搭枱都好輕鬆有位嘅,我叫咗豆腐花,豆漿,煎釀豆腐咁,樣樣都幾好味呀。
2018-12-17
2019-01-09 337 浏览
公和荳品廠其實系老字號 有百年歷史 一代傳一代 呢家要系香港搵到小店已經少之有少 同埋呢間系翻新過嘅店舖 不過仲保留住原本嘅味道😌 ~👉煎釀豆腐($14/6件)要大大聲同大家講 豆腐真系好滑💃🔊🔊因為呢間小店好有心思用加拿大非基因改造黃豆黎制造豆腐嘅食物 令到食物好香 有豆味煎釀豆腐上面會有薄薄嘅魚蓉 煎到外脆內嫩 脆脆嘅魚蓉配香滑嘅豆腐😏~👉家鄉炒米粉($10/1份)黎呢間如果凈系叫豆腐嘅食物唔夠飽 可以試下個米粉 米粉比出面個質感比較粗 食落好似粉絲 大大碟米粉入面會有椰菜同紅蘿蔔絲 唯一改善地方就系可以整熱少少💪💪 ~👉豆腐花($10細碗/$12大碗)凍/熱都有食到好飽但最尾都同個朋友一齊share碗豆腐花 豆腐花好嫩滑🤤🤤 碗豆腐花有微甜嘅糖水 我個人覺得唔洗落黄糖已經夠味 落左反而試唔到最原本嘅豆味😞 👀👀呢間店最特别系餐牌有多國語言 可能知有好多遊客都會慕名而來 好貼心🤷同埋價錢真心好親民 買外賣夜晚番屋企加餸都仲得
~👉煎釀豆腐($14/6件)
~👉家鄉炒米粉($10/1份)
~👉豆腐花($10細碗/$12大碗)
凍/熱都有
2019-01-09
  • 凍豆腐花
  • 煎釀豆卜
2019-01-07 367 浏览
每次黎深水埗買野都必定順便黎食公和豆品廠,除左係老字號,仲有獲得米芝蓮推介,平靚正之選但店內位置唔大,坐得比較迫,需要同人搭枱坐,大家都好好快手食完快手走,所以唔會話要等好耐先入到。除左豆類製品,旁邊間魚蛋舖都係佢地。雙拼 煎釀豆腐+黃金魚腐 $13 釀左細細舊鯪魚肉,食到魚肉彈牙,豆腐豆味濃,煎到底面無咁易一夾就散。而魚腐煎炸到金黃色,脆薄薄,入面魚腐夠滑。食呢兩樣必定要加泰式辣醬食,好似食緊泰國野咁酸甜辣,好惹味。豆腐花 $12熱豆腐花豆味重,夠滑溜,再落少少黃糖,加左脆脆地口感。菜單
雙拼 煎釀豆腐+黃金魚腐 $13

豆腐花 $12
熱豆腐花豆味重,夠滑溜,再落少少黃糖,加左脆脆地口感。

菜單

2018-12-16
  • 煎釀豆腐
  • 黃金魚腐
2018-12-23 292 浏览
本來一直都好開心,香港有餐廳獲得米芝蓮推介,所以一直都KEEP住幫襯今日照舊去買炸豆卜過下口癮,點知個後生女黑口黑面都算,問佢拎多包豉油都比佢鬧本身平時都係唔夠用拎多包,其他員工都無意見,再講小姐要加錢可以好聲好氣講,我唔介意你話來豉油貨貴左,但好介意你心情唔好搵我出氣囉。你做遊客做到黑面都算,估唔到連香港人都咁樣對待,以後邊個人幫襯?後來落雨拎太多野都唔想嘈拿拿臨走算,返到去發現原來連豆卜都不足13件,違反商品說明條例呀大佬!!!打去問先知原來黑面果位係老闆娘呀老闆娘你唔想做咪出聲囉,趕客之餘又呃秤,黑面得黎又HEA做,連你D員工態度都好過你呀果33蚊當我豪比你,以後都唔會去,好地地一個金漆招牌就去到你呢代玩完

炸豆卜
2018-12-23
外卖自取
$33 (早餐)
2018-12-17 518 浏览
#LuBie深水埗#LuBie港式🍧豆腐花(凍)(🤤:6.5/10)凍豆腐花幾滑幾順口 無豆咋 無其他雜質,都幾有豆味 加多兩匙黃糖落去就更加正 甜甜地 幾清爽。🥟雙拼(🤤7.5/10)雙拼其實即係煎釀豆腐拼煎釀豆卜,雖然兩者所釀既魚肉都唔係好多,但都唔錯的,可以一次過食到兩種質感。煎釀豆腐比較軟滑 豆味出啲 魚味同豆腐既味都可以共存;煎釀豆卜就好脆卜卜既 點埋豉油食幾正 似食緊煎釀三寶。📍公和荳品廠📍深水埗北河街118號#hkig#hkfood#foodpics#foodblogger#instafood#foodies#cuisine#foodshare#foodgasm#foodphotography#hkfoodie#foodseekerlu_bie#吃貨#相機食先#美食#香港美食#深水埗美食#食好西#公和荳品廠
#LuBie深水埗#LuBie港式
🍧豆腐花(凍)(🤤:6.5/10)
凍豆腐花幾滑幾順口 無豆咋 無其他
🥟雙拼(🤤7.5/10)

📍公和荳品廠
📍深水埗北河街118號

2018-12-06 733 浏览
Kung Wo has a long history of being famous for their bean curd products so I always love getting their 豆腐花 from here. No matter what the season is, whether hot or cold but o love both cold and hot 豆腐花 equally! Seeing as the temperatures haven’t dropped even though it’s already December, I got the cold version. I got this 豆腐花 to go and even after a period of time, the bean curd was still cold. The bean curd was so soft and had a very strong bean taste. What’s better, a large bowl only costs $12!
  • 凍豆腐花