2015-12-23 757 浏览
今日去咗同朋友慶祝生日,就諗住揀間特別小小嘅餐廳慶祝。呢個朋友由細到大都好鍾意啲夢幻野,所以今次呢間公主為題嘅餐廳就啱晒佢啦!餐廳既裝修都相當配合主題,十足入左童話故事既世界咁,喱士既枱布、高貴既水晶燈、柔和既油畫⋯⋯泥之前特登上網做過功課,知道呢度甜品最出名,所以今次又點可以錯過!係等野食泥野時候,店員仲會好貼心咁拎一碟佢地自家製既曲奇比我哋食,等我哋可以邊食邊等!邊度嘅曲奇特別之處就係佢除咗甜味,仲有鹹味同辣味,有火腿、魚子醬、洛神花茶、伯爵茶等等。送咗啲曲奇黎之後,店員仲會好貼心咁同我地介紹,原來呢度嘅曲奇係用咗橄欖油,減低左牛油嘅成分,所以食落去就會健康啲啦!而我最鍾意食嘅就係伯爵茶,食落去真係有濃濃嘅伯爵茶香,低溫烘焙嘅方法亦令到味道更加突出!試左一陣曲奇,主菜就上啦!因為見餓餓地,所以就揀咗個海膽煙肉藜麥幼蛋麵,今次呢個麵揀左好多橙色嘅材料,好似三文魚籽、小番茄,連個麵都因為海膽汁已變成偏偏橙色,顔色鮮艷,望落去已經好開胃!麵既質地煮得偏硬身,食落去會有啲口感,唔好淋,配合埋個醬汁,味道酸甜。但係要注意要盡快食哂,如果唔係就會好容易因為三文魚籽同海膽汁而變腥!食完主菜,梗係
曲奇

黃金海岸
食完主菜,梗係到甜品出場啦!今次揀咗個金鑽系列,甜點有馬卡龍、玻璃鞋、鮮果撻、杯子蛋糕、宇治金時、巧克力玫瑰;而鹹點就有馬卡龍、碎蛋魚子、牛油果蟹肉脆片、黑松露撻、鵝肝醬燴梨撻、煙三文魚忌廉芝士脆片。個玻璃鞋除咗樣靚,味道仲好好添,因為加左乳酪同忌廉所以食落會更加香滑,但亦都因為咁所以要趁早食,如果唔係就會好易溶,入面嘅士多啤梨粒粒增加左個口感!另外,呢度既杯子蛋糕亦令我印象深刻,蛋糕上面放咗由日本空運以來嘅蝴蝶造型米紙,米紙比較厚身,食落去冇咩味道。朱古力玫瑰花係比利時朱古力,朱古力味香濃,幼身既朱古力配合埋底層既脆脆,增加口感。
金鑽系列
鹹點方面,有三款各具特色既撻類,撻皮香口,脆卜卜。碎蛋魚子撻既碎蛋幼滑,利用魚子泥調味,鹹淡適中;黑松露撻既松露味濃郁,但略嫌偏鹹;鵝肝醬燴梨撻質感幼滑,少左一般鵝肝既油膩感。另外,鹹點入面既牛油果蟹肉脆片都唔錯,偏鹹既三文魚籽配合鮮甜既蟹肉同新清既牛油果,三者互相配合,令整個脆片唔會偏鹹偏甜!
2015-12-18
庆祝纪念
生日
黃金海岸
金鑽系列
2015-12-22 657 浏览
黑松露炒蛋煙三文魚法式牛角包 $118好味指數: 3.9/5扺食指數: 3.7/5喜出望外 黑松露同滑蛋煙三文魚完美配搭而牛角包就不過不失 有d淋一個靚早餐係一日既精神來源呢個都不妨試試!Egg Benedict $108好味指數: 3/5抵食指數: 3/5做得唔錯既只有流心蛋但下面片ham味道就比較普通而且沙津配菜唔太夾整體都合格既天氣冬冬地 整返壺紅棗桂圓杞子茶暖笠笠 好清甜 仲好補添😜食完野 嘆返杯茶就啱喇喂😠 你唔好以為你咁得意我就唔會食你😂Adorable elf 熊仔甜品 $58佢係由羅勒朱古力整成 味道香濃殘忍啲都要食左你喇😛
黑松露炒蛋煙三文魚法式牛角包 $118
好味指數: 3.9/5
扺食指數: 3.7/5
喜出望外 黑松露同滑蛋煙三文魚完美配搭
而牛角包就不過不失 有d淋
一個靚早餐係一日既精神來源
呢個都不妨試試!

Egg Benedict $108

Adorable elf 熊仔甜品 $58
佢係由羅勒朱古力整成 味道香濃
殘忍啲都要食左你喇😛

2015-12-22 643 浏览
其實女孩子其中一個生日願望,就是希望身邊的閨蜜當她是公主般對待。趁著我best friend的生日,我當然要跟她來一個公主式的High Tea 啦!跟她逛完銅鑼灣後,便來到公主cafe為她慶祝生日。我們大概四點便到了餐廳,我有預先Book好枱,所以店員安排我們坐在窗口旁邊,位置很不錯。餐廳的裝修都是偏向歐陸式的宮庭風,令我們很有公主的感覺。店員都是男生呢,他們穿的制服就像男僕的服裝,服務態度和藹而且很細心。High Tea Set 二人份量 $398, 包六款咸食及六款甜食,咖啡或茶。洛神花花茶 朋友生日就朋友話事,她點了一壺洛神花茶。 洛神花茶可說是女生恩物,它可降血脂、增加皮膚紅潤。 店員知道今次High Tea是慶祝朋友的生日,所以送上自家制的曲奇給我們吃。本來是以為跟平常的口味差不多,令我們驚喜是連冬陰公湯底的味道都有! 由於這個High tea set實在太美麗了,我掛住同佢影相,都忘記左為佢影張獨照。不過女生High Tea的目標就是為了拍照!影完一輪,終於開始要食啦! 我習慣由咸點開始食,首先食呢個牛油果蟹肉脆片。三文魚子配上蟹肉及牛油果,味道好Match
其實女孩子其中一個生日願望,

就是希望身邊的閨蜜當她是公主般對待。

趁著我best friend的生日,

我當然要跟她來一個公主式的High Tea 啦!

跟她逛完銅鑼灣後,

便來到公主cafe為她慶祝生日。

我們大概四點便到了餐廳,

我有預先Book好枱,

所以店員安排我們坐在窗口旁邊,

位置很不錯。
餐廳的裝修都是偏向歐陸式的宮庭風,

令我們很有公主的感覺。

店員都是男生呢,

他們穿的制服就像男僕的服裝,

服務態度和藹而且很細心。

High Tea Set 二人份量 $398,

包六款咸食及六款甜食,咖啡或茶。

洛神花花茶

影完一輪,終於開始要食啦!

我習慣由咸點開始食,首先食呢個牛油果蟹肉脆片。三文魚子配上蟹肉及牛油果,味道好Match,三文魚子為整體增加幾分鮮味!
呢兩個撻都唔錯,啱啱好一口一件。

魚子醬碎蛋撻,碎蛋沙律同魚子醬好配合。

黑松露撻,黑松露的香味加上黑毛豬肝醬,口感都幾濃烈,口感同味道好特別!
甜點方面,我最喜歡就是粉紅色的玻璃鞋。

呢個玻璃鞋係用香滑的乳酪加上新鮮的草莓而成,口感好滑好似食緊乳酪甘。我地趁住係食佢之前影返張令令相!

呢度既甜點唔係得個樣,本身我以為呢個蝴蝶唔食得,點知食落去又唔錯喎!
總括嚟講,我很喜歡餐廳的食物,味道剛好不會太甜也不會太咸!而且服務態度很好,店員會主動加水和幫我們拍照。
2015-12-17
庆祝纪念
生日
  • 玻璃鞋
這晚來到銅鑼灣告士打道255-257號的"公主 Princess Cafe"享用晚飯,Princess Cafe在信和廣場上層的7號舖。從祟光百貨步行過來,可在信和廣場側門的樓梯到達Cafe所在的上層。來到Princess Cafe的正門,很多人都說第一印象甚為重要,餐廳也不外乎。Princess Cafe的佈置非常漂亮,主色調是代表純潔的白色,在燈光照耀之下,環境顯得十分亮麗。天花吊著數盞水晶燈,極盡華麗,讓我感到十分舒適。而Cafe的右手邊是接待櫃檯,上印著"公主 Princess Cafe"的標誌:是一個可愛美麗的公主剪影,公主戴著頭冠和耳環,正準備品嚐手上的咖啡。Cafe的標誌相當雍容華貴,相信這也是Cafe的理念,讓每一位女士都能如公主般享受這裡的環境和美食,放下都市生活的煩喧,譜出幸福快樂的樂章。櫃檯旁有一塊展板,展示晚餐時段的餐牌,上面還寫著晚餐時段:由晚上六時到十時。另一旁還有一個精美的甜品櫃,櫃內放了琳琅滿目的甜品,令Mr.Cuisine垂涎三尺。而最深處是Cafe的廚房,廚房是每間餐廳最神秘的地方,每一道精緻的菜式,都是在這裡用心製作出來。左手邊則是Princess
左手邊則是Princess Cafe的用餐區,有一塊白色布幕遮蓋著。侍應帶我穿過布幕,猶如進入了公主的房間似的。用餐區的裝潢比外面更貴麗堂皇,採用柔和的粉藍色作主色調,與剛才的純白感覺截然不同。以布幕隔開,令內裡環境相當優雅恬靜。
設計是歐陸宮廷式風格,牆上的壁畫以及鏡子,均極具宮廷感覺。至於桌布的蕾絲圖樣,或桌上精美的玻璃杯和燭台,或典雅大方的椅子,都充滿了可愛的公主味道,無一體驗不到佈置的用心。
而這裡的景觀也相當不錯,透徹的玻璃牆身,遠目街道的景色,隔音效果無庸置疑,增添一份寧靜舒適的感覺,令人心情放鬆。
首先,侍應為我倒了一杯水,水帶清新的檸檬味。檸檬微酸,能增加食慾。接著,侍應拿了兩份餐牌給我,原來這裡有兩個Dinner Set選擇,Mr.Cuisine點了有6個Courses的一款。
APPEITZER有 1)醬油豬五花,韓國泡菜蘋果塔 、 2)香煎帶子配粟米蓉,菜脯,臘腸 、 3)花彫酒鵝肝凍配焦糖燴梨,無花果,香脆鍋巴 及 4)香茅雪葩配冬蔭公曲奇。
MAIN COURSE是 5)燒美國特級西冷配大蒜薯蓉,藍芝士牛油。
最後是DESSERT, 6)薔薇甜心。
在等待的過程,侍應端上一些脆片及曲奇讓Mr.Cuisine品嚐一下。自家製的曲奇非常美味,最吸引我的是公主首創鹹味曲奇的XO醬味,從來沒想過曲奇可以是鹹味的,而且還是XO醬味。XO醬是香港地道的調味料,極具本地特色。而Princess Cafe的XO醬曲奇,XO醬味道鮮中帶鹹,與香甜的曲奇配搭,沒有半點抵觸。
XO醬曲奇
第一道菜是醬油豬五花,韓國泡菜蘋果塔。長長的碟子放了三件蘋果塔,賣相精緻美觀。我把整件蘋果塔送入口中,豬五花很香口,而表層的青瓜很清新爽甜,中和了豬肉的油膩感,令整體感覺不會膩滯。然後泡菜的味道緩緩滲出,帶著微辣,非常刺激。用如此多材料做成的蘋果塔,味道很有層次,實在是細心巧手之作。
醬油豬五花,韓國泡菜蘋果塔
接著是香煎帶子配粟米蓉,菜脯,臘腸。這道菜擺設得很漂亮,像是一件藝術品。廚師在碟上灑了不少海鹽,在一旁放了些貝殼,讓人感覺置身於海灘,實在寫意。帶子兩邊經過輕輕煎煮,內裡仍然鮮甜。而帶子表面的醬汁就是以粟米蓉,菜脯和臘腸製成。醬汁帶粟米蓉的清甜、菜脯的鹹香和臘腸的甘香,綜合三種元素,各取所長,配以帶子味道一流。平常吃帶子沒有醬汁,較為清寡。
香煎帶子配粟米蓉,菜脯,臘腸
第三道菜是花彫酒鵝肝凍配焦糖燴梨,無花果,香脆鍋巴。鍋巴名符其實般香脆,咬下去應聲裂開。而燴梨十分清新怡人,加上焦糖,散發甜絲絲的感覺。廚師將名貴的鵝肝,製成鵝肝凍,真的成本不菲,以鍋巴配上鵝肝凍一起吃,口感既脆又柔軟,是不錯的配搭。最後,花彫酒是非常好的點掇,讓整個菜的味道更加突出。
花彫酒鵝肝凍配焦糖燴梨,無花果,香脆鍋巴
然後是香茅雪葩配冬蔭公曲奇,第一眼看到雪葩,感覺就像甜品。用上香茅和冬蔭公曲奇作為配搭,充滿泰式風情。香茅味道不會過濃,能品嚐到雪葩的香滑,加上冬蔭公曲奇,吃起來脆脆的。
香茅雪葩配冬蔭公曲奇
至於MAIN COURSE是燒美國特級西冷配大蒜薯蓉,藍芝士牛油。西冷在上碟前已預先切好,甫放入口中,我意想不到,慢煮的西冷竟是如此美味。在慢煮的過程,能鎖住肉汁,西冷不會變韌,肉質依然幼嫩。加上藍芝士牛油,令西冷帶有香濃的牛油味,值得一讚。
燒美國特級西冷配大蒜薯蓉,藍芝士牛油
最後是DESSERT,薔薇甜心。甜品賣相非常精緻,這朵薔薇真的非常漂亮,不知道是怎樣雕刻出來的。雪葩帶點微酸,整體味道甜中帶酸,與藍莓醬一起吃,不錯!
薔薇甜心
香茅雪葩配冬蔭公曲奇
燒美國特級西冷配大蒜薯蓉,藍芝士牛油
薔薇甜心
2015-12-21 373 浏览
美女配俊男, 公主配王子 .... 別發白日夢吧 ! 是時侯返回現實了 ! 上天是公平的, 通常俊男配醜女, 美女配爛仔的 .... 所以我這種麻甩佬亦會到 Princess Cafe 用膳 ~煙肉藜麥幼蛋麵卷了麵係放入口吃下去的一刻, 實在是好吃得要爆粗, 味道是高深莫測, pasta sauce 是純厚濃郁又富有層次感, 好味得難以置信, 絕不比什麼米芝蓮所推介的餐廳遜色 ~甜品的賣相是相當精緻, 其味道比外觀更值得讚嘆, 其味無窮, 味道是精妙得如夢似幻也 ~本篇完 ~
上天是公平的, 通常俊男配醜女, 美女配爛仔的 ....
煙肉藜麥幼蛋麵

本篇完 ~
2015-12-20 211 浏览
聖誕節前席,倆姊妹出巡去公主食晚飯,其實裝修擺設以白色為主,lace枱布,落地窗簾加上蠟燭,我倆就立即決定提前訂位慶祝!來到餐廳𥚃職員安排我們座位,建議廚師推介,我們便由他作主新鮮面飽配上獨特牛油,超美味,店主說牛油用上紅莓etc用上一日時間調製 頭盤,北海道帶子配青蘋果柚子汁,味道清新和鮮味 再來蠶豆加青豆,蠶豆加忌廉打汁,一點草青味也沒有 冰菜無花果沙律,加上ham味道也不錯 新鮮蜆用魚湯加蒜頭辣椒,湯底非常清甜,蜆肉沒有沙 主菜:安格斯牛扒配生菜汁,肉質in,只要四成熟,但切開沒有出血水,食得出廚師下了苦工 味道非常好,服務態度不錯,環境非常寛敞,三倆知己girl talk好地點,下次再去嘗試食公主甜品,每件非常精緻

來到餐廳𥚃職員安排我們座位,建議廚師推介,我們便由他作主

頭盤,北海道帶子配青蘋果柚子汁,味道清新和鮮味
再來蠶豆加青豆,蠶豆加忌廉打汁,一點草青味也沒有
冰菜無花果沙律,加上ham味道也不錯
新鮮蜆用魚湯加蒜頭辣椒,湯底非常清甜,蜆肉沒有沙

下次再去嘗試食公主甜品,每件非常精緻
2015-12-20 157 浏览
好姊妹秘密book咗Princess cafe幫我提早慶生,令我做一日公主,超級感動! 一入黎仿佛踏入princess palace,裝潢設計都很夢幻,符合女孩子的遐想。窗邊位望出去view幾好。 Tea set為兩層,每樣食物都精緻可愛。macaroons最驚喜,total四個,各個不同味。其實我平時不太鐘意marcaoon,因為太甜,不過呢間做得甜味適中,鵝肝味的好好食。玫瑰型朱古力也不錯,朱古力香滑且味濃厚,good。最搶眼的莫過中間的高踭鞋,strawberry+yogurt,酸酸甜甜幾好味,就係好軟,一拎起身就散咗。 飲品點了洛神花茶,酸酸地,啱好可以中甜品的膩,下邊有小燭台保溫,好得意。 Ms Chung好nice,向我們介紹各種食物。BTW她的cookies幾特色,有多種口味。令我印象頗深的是冬蔭公味cookies,味道濃郁,鹹鹹辣辣,新奇好食。 總過黎說很滿意,很有心思及新意的餐廳,食物雖細不過樣樣味道都幾好,就係有啲難分甜鹹點。Such the elegant ladies enjoy their romantic tea time h

Such the elegant ladies enjoy their romantic tea time here💅🏻 We are the princesses today 👸🏻👸🏻

2015-12-17
  • 玻璃鞋
2015-12-20 382 浏览
不久前才跟朋友去過這位於銅鑼灣的公主Cafe, 就忍不住想再享受一下當中美味.上次是公主間的聚餐, 這次當然倒是找來王子配襯一下, 想說叫大爺那不懂浪漫和慢活的傢伙學習學習,本來應該是可以的, 可惜這傢伙真的很懂得避開浪漫這回事,我坐在餐廳裏等著等者, 大爺居然打來說臨時有事情要辦, 叫我自己先吃,他辦好就過來. 好吧!都坐了那麼久, 總不好意思這樣子閃了吧!還好這次有另一款套餐.$358的套餐, 比上次吃的便宜, 不過當然份量就相對來的少.先來了一份前菜, 我點的是三文魚泡菜芒果米紙.賣相絕對漂亮.細碎蓉狀的三文魚, 口感細緻帶鮮味.泡菜味倒是不太明顯, 可能被芒果的微酸微甜蓋過,米紙很薄嫩帶軟腍感,口感會帶點黏,但整體味道都不錯. 慢煮黑毛豬柳配蘋果茸, 蜜糖芥末汁經過慢煮的黑毛豬柳肉質軟嫩可口, 即使啖啖肉也不會吃到肉質厚實粗糙的口感,配上蜜糖芥末汁的酸甜口味,清爽不膩的口感, 再加上蘋果蓉的果香, 增強酸甜的口味之餘, 果香更是令食物生色不少. 前菜主菜都吃完, 當然少不了甜點,上次就吃過餐廳的代表甜點, 這次就點了薔薇甜心.同樣很漂亮, 中間漂亮的藍玫瑰, 是以藍莓打細製作而

不久前才跟朋友去過這位於銅鑼灣的公主Cafe,

就忍不住想再享受一下當中美味.

上次是公主間的聚餐,

這次當然倒是找來王子配襯一下,

想說叫大爺那不懂浪漫和慢活的傢伙學習學習,

本來應該是可以的,

可惜這傢伙真的很懂得避開浪漫這回事,

我坐在餐廳裏等著等者,

大爺居然打來說臨時有事情要辦,

叫我自己先吃,

他辦好就過來.

好吧!

都坐了那麼久,

總不好意思這樣子閃了吧!

還好這次有另一款套餐.

$358的套餐,

比上次吃的便宜,

不過當然份量就相對來的少.
先來了一份前菜,

我點的是三文魚泡菜芒果米紙.

賣相絕對漂亮.

細碎蓉狀的三文魚,

口感細緻帶鮮味.

泡菜味倒是不太明顯,

可能被芒果的微酸微甜蓋過,

米紙很薄嫩帶軟腍感,

口感會帶點黏,

但整體味道都不錯.
慢煮黑毛豬柳配蘋果茸, 蜜糖芥末汁

經過慢煮的黑毛豬柳肉質軟嫩可口,

即使啖啖肉也不會吃到肉質厚實粗糙的口感,

配上蜜糖芥末汁的酸甜口味,

清爽不膩的口感,

再加上蘋果蓉的果香,

增強酸甜的口味之餘,

果香更是令食物生色不少.
前菜主菜都吃完,

當然少不了甜點,

上次就吃過餐廳的代表甜點,

這次就點了薔薇甜心.

同樣很漂亮,

中間漂亮的藍玫瑰,

是以藍莓打細製作而成的,

特意打得細碎帶顆粒增加口感,

微酸的口味易入口,

再配上香甜味十足的荔枝雪芭,

酸酸甜甜的讓人多吃也不覺得很膩.

還在品嚐甜品的當下,

大爺終於姍姍來遲,

都九點多,

當然也不再加單,

想說喝完咖啡就走,

結果說口渴的大爺就把才上的咖啡給喝了,

好吧!

我和這家店的咖啡再次錯過.

只好等下次來吃High Tea再喝吧!

2015-11-10
  • 慢煮黑毛豬柳配蘋果茸
  • 薔薇甜心
2015-12-17 898 浏览
相信很多女仕都夢想成為公主, 我都唔例外啦, 入到黎呢間公主CAFE嘅時候, 感覺真係非常之夢幻, 呢度以白色為主色題, 用花, 木馬, 公主為主題, 入到黎真係好似置身係夢幻城堡咁呀!呢度無論一枱一凳甚至乎小擺設都非常之認真, 我好欣賞呢度個裝修呀, 所以都不禁影左好多相, 不過乜都係假, 食物質素先係最緊要既!我同友人今日就試下呢度既LUNCH SET 先. 先來個餐包, 其實餐包呢樣野呢看似簡單, 查實係好睇到嗰間餐廳既質素嘅, 呢度嘅餐包夠軟身, 而且牛油亦都係精心打造過, 加入左酸酸地嘅蕃茄味, 好味! 再奉上橄欖油同埋醋任君選擇.頭盤分別有黃菜頭紅菜頭西瓜羊奶芝士沙律, 呢個單睇外表已經非常吸引, 顏色鮮艷, 而且用了新鮮紅黃菜頭, 黃彩頭比較少食到, 佢個味會比紅菜頭清甜D, 加埋西瓜更能帶出呢個沙律嘅清新味道.椰菜花黑松露忌廉湯, 呢個湯既買相都好吸引, 用左一個非常之優雅既杯承載著, 杯面仲配有一塊薄脆, 上面有西瓜沙律同埋椰菜花, 好好食, 但係呢個湯就略嫌CREAMY, 蓋過了黑松露個味 .主菜叫咗牛RUMP肉, 係大脾以上個位, 肉質較靭, 我都係鐘意食RIB

主菜叫咗牛RUMP肉, 係大脾以上個位, 肉質較靭, 我都係鐘意食RIB EYE多D. 不得不提則邊D磨菇醬, 好香菇味, 同個牛肉好夾
另外一個MAIN 盲鰽有驚喜喎! 魚肉很新鮮, 相對之下會做得出色過個牛.
另外我哋加左一個清酒煮蜆, 嘩! 呢個好得! 每一隻蜆都非常新鮮飽滿多汁! 呢個真係可以encore呀!
最後甜品時間, 我知道呢個PRINCESS 既品牌其實係甜品起家嘅, 所以好有期望, 而且之前係OPENRICE睇到嘅食評關於甜品既賣相都好得! 我地分別叫哂兩款甜品.

第一個叫薔薇甜心, 玫瑰花其實係小妹最愛嘅花, 見到我個ICON就知啦! 呢個賣相真係不得了, 見到都真係唔捨得食. 食落呢亦都非常之好味, 唔係就得個樣添! 朵玫瑰花係BLUEBERRY SORBET, 食落好FRESH, 托底係LYCHEE SORBET, 亦都好醒胃!
跟住另外一個甜品係草莓仙子, 一見到呢隻鞋就令我諗起灰姑娘啦, 真係好童話FEEL啊! 佢係用STRAWBERRY YOGURT 整成嘅, 食落酸美美, 感覺又HEALTHY 好好味呀! 真係食多幾個都仲得啊!
玫瑰花茶亦都係我既至愛, 呢個個賣相亦都貫徹PRINCESS既THEME, 個TEA放左好足料既玫瑰花, 好夠味啊! 下次可以同男友嚟試下呀!
2015-12-16
2015-12-16 805 浏览
男朋友專程安排今晚給我做一晚公主...好別致的環境,當我們享用美食時還會落廉,沒有路人的騷擾,柔柔的音樂聲做背景,果然今晚有公主級的享受 前菜有脆脆的法國麵包配合黑梅牛油,味道相當似中國話梅。另外可選擇加上黑醋或者欖油,黑醋使用蘋果醋,非常有果香味而且開胃 柚子沙律: 這個季節的柚子意想不到的清甜,配合小量車厘茄及魷魚絲,真令人食個不停 魔法奇緣: 這味店員說主要食窩芭的脆鵝肝mousse的味道配合燴梨的清香,要一口過食,鵝肝mousse好細滑,會比較咸但燴梨就發揮清甜的功能,2者配合得很好。 生牛肉海膽牛油配醋珍珠: 生牛肉切到非常薄片,放入口味道非常似壽司,慢慢咀嚼才會食到牛肉和海膽的味道。 韓國中國Fusion菜式: 用魚餅做底中間夾住腩肉泡菜,頂部是青蘋果加沙律醬,又是要一口過,可以食到魚肉的煙韌,其他嘅味道和蘋果嘅脆,完全配合到而且好特別 龍蝦湯: 第一啖已經飲到超濃郁的龍蝦味,裡頭有原隻蝦鉗,喜歡飲龍蝦湯的必試。 意粉: 藜麥雖然未必所有人都認識,但它當中的營養成分非常高,是減肥人士的新寵,這個意粉就採用了藜麥,先用海膽炒起加入藜

柚子沙津

魔法奇緣

龍蝦湯

意粉: 藜麥雖然未必所有人都認識,但它當中的營養成分非常高,是減肥人士的新寵,這個意粉就採用了藜麥,先用海膽炒起加入藜麥、魚子、番茄、煙肉,食吃上來酸酸的,意粉會比較韌,但味道相當不俗

店員說選用黑毛豚肉,非常少油慢慢煎,配合上黃菜頭醬,完全不油膩而且表層煎至有層焦糖,非常有咬口。
黑加倫子舞台

黑加倫子舞台: 甜品一上,完全被它的外型吸引了,公主配合玻璃鞋,簡直是完美的句號。甜品用熱情果雪芭、士多啤梨的高踭鞋、最特別的是店員說那玫瑰花形狀的是可以食的,不是裝飾品。這是菠蘿切片浸紅菜汁再去燒再卷成玫瑰花形狀
不止外貌吸引,而且花上很多心思,味道一流,非常值得一試。

做了一晚公主,從店員口中得知這食店堅持選擇即日新鮮的食材,所以每日供應的食物都各有不同,真的很佩服它的一份堅持。是晚非常滿意
2015-12-05
柚子沙津
黑加倫子舞台
2015-12-14 1457 浏览
在FB上見到有人POST公主CAFE的相片,看似不錯,決定來看看餐廳十分精緻我最喜歡這隻杯,十分有質感環境不錯,可惜不是跟女孩來女孩一定十分喜歡這兒頭盤來了,蜆肉十1分漂亮,跟海鹽一起吃是不錯的選擇,海底裡的東西出現在陸地上呢吃過頭盤後,吃一個檸檬雪芭洗一洗味道吧,雪芭檸檬味頗強的香煎魚柳,魚肉算是嫩滑,不過稍縑煎得不夠脆,口感差一點點最後藍莓雪糕味道不錯,作為是日的終結實在是完美食物的外觀雖然美麗,味道尚有一點點改進空間,但算是值得一試的

餐廳十分精緻
我最喜歡這隻杯,十分有質感
環境不錯,可惜不是跟女孩來
女孩一定十分喜歡這兒
吃過頭盤後,吃一個檸檬雪芭洗一洗味道吧,雪芭檸檬味頗強的
香煎魚柳,魚肉算是嫩滑,不過稍縑煎得不夠脆,口感差一點點
最後藍莓雪糕味道不錯,作為是日的終結實在是完美

2015-12-13 1958 浏览
每個人想做小公主,我和Bo Bo 這晚也要到Princess Cafe做公主,第一次去想不到真的很有公主的感覺!我們叫了一壺洋甘菊茶,放在透明的火鍋裡,真的很漂亮,而且茶葉真的很甘香,同外面的只用茶包not the same ,感覺真的不錯!Bo Bo点了一個赤壁奇緣, ,用上薄切生牛柳片,加海膽和紫蘚洋葱沙律,生牛柳入口即溶,很有口感,一下子被我們吃光光了!我叫了黃金海岸,用了海膽,魚子,意粉也用上香濃的海膽汁,這樣的話,真的創意十足,而且是我們海膽迷必点之選!加上海膽也十分鮮甜,真出色!我很喜愛公主餐廳的設計,也愛上晚上這間公主餐廳的晚餐,我下一次也要和王子一起共渡了!
2015-12-12
2015-12-11 1903 浏览
今日相約朋友到銅鑼灣一間以公主為主題的食店。適逢聖誕節,宮廷式燈好像入了公主餐廳似的。入內看到餐牌真的很有心思,粉紅色為底色!一位少女High Tea,真的很寫意呵~餐桌毛巾都很有心思,製作成玫瑰花的形狀。喜歡此店的清水內含檸檬好多地方都有,此店再落埋薄荷葉有清新的感覺。頭盤:鬆脆法包, 黑醋及欖油,喜歡這個牛油經過24小時製成濃濃的牛油香味加上微酸的黑醋,美味。此道菜名為火山谷,超特別菜式。香蔥.醬油五花腩、泡菜及青蘋果等~店員說此店黑毛豬是以上乘貨,以為會好奇怪~青蘋果的爽甜加上微油黑毛豬少辣泡菜!入口相當不俗,又好味!這個沙律以紅菜頭及黃菜頭製成,非常新鮮的感覺而且顏色鮮豔,前菜來說令人開口大開。花雕酒煮蜆,酒味不太重。蜆肉超新鮮,美味~魔法奇緣-內有花雕酒鵝肝醬加上蕉糖燴梨!第一次食利用無花果及香脆鍋巴製成的食物。鵝肝醬好幼滑加上無花果,幾特別。橘豚蜜語-利用五花腩配上紅蘿白娛樂蜜糖芥未汁超級惹味大愛的菜式之一,美味。黃金海岸-有藜麥可想非常養食的一道菜式海膽超多超多汁加上幼蛋面,味道濃郁。抹茶小島-愛抹茶的你必定要試呵有濃濃的綠茶蛋糕、及紅豆、慕絲不太甜而且剛剛好~
今日相約朋友到銅鑼灣一間以公主為主題的食店。
適逢聖誕節,宮廷式燈好像入了公主餐廳似的。
入內看到餐牌真的很有心思,粉紅色為底色!
一位少女High Tea,真的很寫意呵~
餐桌毛巾都很有心思,製作成玫瑰花的形狀。
頭盤:鬆脆法包, 黑醋及欖油,喜歡這個牛油經過24小時製成
濃濃的牛油香味加上微酸的黑醋,美味。
此道菜名為火山谷,超特別菜式。
香蔥.醬油五花腩、泡菜及青蘋果等~
店員說此店黑毛豬是以上乘貨,以為會好奇怪~
青蘋果的爽甜加上微油黑毛豬少辣泡菜!
入口相當不俗,又好味!
這個沙律以紅菜頭及黃菜頭製成,非常新鮮的感覺
而且顏色鮮豔,前菜來說令人開口大開。
花雕酒煮蜆,酒味不太重。蜆肉超新鮮,美味~
魔法奇緣-內有花雕酒鵝肝醬加上蕉糖燴梨!
第一次食利用無花果及香脆鍋巴製成的食物。
鵝肝醬好幼滑加上無花果,幾特別。
橘豚蜜語-利用五花腩配上紅蘿白娛樂蜜糖芥未汁超級惹味
大愛的菜式之一,美味。
黃金海岸-有藜麥可想非常養食的一道菜式
海膽超多超多汁加上幼蛋面,味道濃郁。
抹茶小島-愛抹茶的你必定要試呵
有濃濃的綠茶蛋糕、及紅豆、慕絲
不太甜而且剛剛好~

题外话/补充资料: 店員超級細心,每道菜都會換一餐具~ 因為是希望不會影響每道菜的品質~
2015-12-06
  • 黃金海岸
2015-12-10 1897 浏览
一個好舒服既地方,周圍既裝飾佈置都比人好舒服既感覺。公主既主題,女士一定好鐘意。餐廳寧靜,令客人可以舒適地享受用餐。 一嚟比左曲奇餅我地食,一入口辣既!原來呢度有好多唔同味度既曲奇,除左一般常見味道,仲有泰式冬陰公,四川麻辣味等等,值得試下呢d全新味道! 之後上左麵包,包比較硬身,所以都配上醬料。黑莓牛油,似牛油但又冇牛油咁膩,都幾香,食落有淡淡既黑莓味,原來店主要用成日去預備,十分特別!另外仲有橄欖油&黑醋,少少酸,用黎點包食好夾 花花世界,有紅菜頭,黃菜頭,西瓜,好fresh,好健康,賣相吸引,色彩豐富。 珍珠背灣,日本帶子配上粟米蓉醬。帶子外層輕輕燒過,入面仲好新鮮,粟米醬好香,入口香甜,配搭一流! 冰菜沙津(daily special),第一次食冰菜,感覺好好,望落好似有一點點水滴喺菜表面似結左冰。食落爽得嚟又夠清甜,三文魚唔會太厚,配埋冰菜唔會搶左大家既味道。 慢煮牛柳(daily special),碟上有磨菇醬,又有西洋菜醬,牛肉又嫩又滑,西洋菜醬好清,唔會蓋過左牛肉味,更能帶出牛肉鮮味! 橘豚蜜語,慢煮五花腩,甘筍,橙醬,五花腩煮得好好

橘豚蜜語,慢煮五花腩,甘筍,橙醬,五花腩煮得好好,入口即溶,即使中間係脂肪都唔會話咬唔開,一食已經溶入口中,橙醬帶有少少甘味,同五花腩成強烈對比!

公主cafe,一間屬於公主既餐廳!
2015-12-10 1650 浏览
一個good morning由一壺靚茶開始有杞子桂圓同紅棗呢d天氣飲啱啱好 暖笠笠黑松露炒蛋煙三文魚法式牛角包 $118真係好好食配以沙律健康配搭而且牛角包非常新鮮牛油味又香Egg Benedict $108 平起食過既其他較細份蛋黃成功流心 讚一個!配料係一片薄ham 略嫌個hollandaise sauce冇咩味整體感覺呢個不太特別美滿既brunch後要來一件皇冠甜點$58 襯翻哂公主cafe既主題超濃既朱古力味 正! 地址:銅鑼灣告士打道255-257號信和廣場上層7號舖

一個good morning由一壺靚茶開始
有杞子桂圓同紅棗呢d天氣飲啱啱好 暖笠笠
黑松露炒蛋煙三文魚法式牛角包 $118
真係好好食配以沙律健康配搭而且牛角包非常新鮮牛油味又香

Egg Benedict $108

美滿既brunch後要來一件皇冠甜點$58
襯翻哂公主cafe既主題

超濃既朱古力味 正!

地址:銅鑼灣告士打道255-257號信和廣場上層7號舖