2016-12-03 629 浏览
今次推介嘅西貢區名牌食堂就係喺香港人心目中有一定嘅知名度~全記海鮮!我地三個人就點左四款海鮮加碟菜蛋白蒸蟹蟹本身羔同肉比例均勻,再用蛋白蒸..鮮甜蒜蓉蒸扇貝好大隻,口感一流!豉椒炒蟶子講真,真係炒得好香,將出蟶子嘅鮮味夾到啪啪聲椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦本身好鮮甜,啖啖肉,幾爽總結:唔駛多講,信全記個朵就可以

蛋白蒸蟹
蟹本身羔同肉比例均勻,再用蛋白蒸..鮮甜

蒜蓉蒸扇貝
好大隻,口感一流!

豉椒炒蟶子
講真,真係炒得好香,將出蟶子嘅鮮味夾到啪啪聲

椒鹽瀨尿蝦
瀨尿蝦本身好鮮甜,啖啖肉,幾爽

總結:唔駛多講,信全記個朵就可以
2016-11-29 648 浏览
近兩年都會去西貢食海鮮慶祝anniversary,不過今次第一次試全記。三層樓裝修ok,餐具實在麻麻,似大排檔feel,環境比較嘈雜,服務生清理餐具好大聲。食材ok,不過對比食開間勝記,菜品質量,上菜節奏,餐具水準,服務態度都有好大距離。。唔知點解呢間都有一星評價
2016-11-29
庆祝纪念
纪念日
2016-11-24 502 浏览
友人剛剛去完台灣,當然要相約拿手信啦大家都係養🐶之人,最好不過就是2人2🐶去西貢入到西貢,海鮮都係我地首選,因為可以同🐶一齊坐碼頭邊吹海風食海鮮兩個女仔樣樣都想試就叫了二人套餐有四個海鮮,一碟菜和糖水,$458羊腩煲都上市,好想試呀下次必試,不過要多2個人先得芝士龍蝦伊麵底好彩冇叫伊麵都幾多加埋芝士汁,回味無窮鮑魚好爽,加埋椒鹽好嘢味,呢個必叫粉絲帶子鮮甜仲叫咗海上鮮,係倉魚😉為獨清炒時蔬分量好像小了一點但整體來說,$458都係超值,唔會係套餐就比D死海鮮你!有成十款餸比你選擇!店員亦很有善,見我地有🐶都主動問要唔要拿多張椅比🐶坐!細心下次再見
友人剛剛去完台灣,當然要相約拿手信啦

大家都係養🐶之人,最好不過就是2人2🐶去西貢

兩個女仔樣樣都想試就叫了二人套餐

有四個海鮮,一碟菜和糖水,$458
羊腩煲都上市,好想試呀
下次必試,不過要多2個人先得
芝士龍蝦伊麵底
好彩冇叫
伊麵都幾多加埋芝士汁,回味無窮
鮑魚好爽,加埋椒鹽好嘢味,呢個必叫
粉絲帶子鮮甜
仲叫咗海上鮮,係倉魚😉
為獨清炒時蔬分量好像小了一點

店員亦很有善,見我地有🐶都主動問要唔要拿多張椅比🐶坐!細心
下次再見
2016-11-22
  • 椒鹽鮑魚
  • 芝士龍蝦伊麵
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2016-11-23 525 浏览
今個星期西貢天后古廟有活動,所以趁住放假就陪媽咪入去逛逛。本來我地打算去西貢食車仔麵,但係條人龍大長喇(排長龍),所以我地就轉移陣地去食海鮮- 全記海鮮我陪媽咪在這邊先選海鮮,我們選了瀨尿蝦和扇貝。然後再過隔離繼續等位,等咗大約15分鐘就有位喇,在爆場既情況底下,都算幾快有位。👏👏Yummy 😋!蒜蓉粉絲蒸扇貝一定要撈多點豉油,蒜蓉和蔥花一齊食隨了海鮮,還有點心食㗎!椒鹽炒賴尿蝦(我們點咗兩隻賴尿蝦,兩隻都好實肉,好多膏!)+咖喱魷魚點心
今個星期西貢天后古廟有活動,所以趁住放假就陪媽咪入去逛逛。
我陪媽咪在這邊先選海鮮,我們選了瀨尿蝦和扇貝。
Yummy 😋!蒜蓉粉絲蒸扇貝
一定要撈多點豉油,蒜蓉和蔥花一齊食
隨了海鮮,還有點心食㗎!
椒鹽炒賴尿蝦(我們點咗兩隻賴尿蝦,兩隻都好實肉,好多膏!)
+咖喱魷魚點心
2016-11-20
2016-11-22 399 浏览
今個禮拜係西貢廟會,特登同朋友揸車入嚟食,其實一心係諗住入黎掃街,但係檔檔小食都打蛇餅🙈我餓鬼死人等唔到喇⋯之後我哋四個就走咗去全記食海鮮。話晒都米之蓮推介咁之前都食過OK嘅但係呢唔係埋邊呢座,咁我阿姐帶到我哋埋邊咪照入去食囉。我哋叫咗個四人餐,因為懶得落去揀海鮮。揀五個餸分別係揀咗椒鹽魷魚,古法椒鹽鮑魚,椒鹽賴尿蝦,白灼蝦,豉椒炒蜆,蒜蓉炒菜心。係⋯三個椒鹽🙈四個人每人揀一個既結果~首先上咗白灼蝦啲蝦都幾大隻,新鮮嘅啲肉夠實嘅,隻隻有手指公咁大,我諗成碟都有半斤左右。豉椒炒蜆啲蜆好細隻,個汁好鹹,冇乜肉殼多。椒鹽鮮魷啲魷魚好薄好細塊,份量只係普通飲茶隻碟咁上下。仲好多粉🙄上嘅時候就有兩個汁,一個係泰式酸辣汁一個係喼汁。古法椒鹽鮑魚係好似同椒鹽魷魚咁,又係有層粉炸炸佢,鮑魚size有匙羹咁大隻都OK。新鮮嘅都但有肉質彈牙有鮮味。椒鹽賴尿蝦呢就得兩隻size似500ml膠汽水樽左右,剪開八舊俾我哋食🙄。呢個就冇包粉呀,所以就食到佢啲椒鹽黐住係個殼上面,嗰殼呢就有啲軟好難起,可能脫殼中佢地自動上埋較剪方便食,味道ok不過油左啲。碟油菜呢真係等左好耐⋯可能海鮮酒家真係唔買菜😂碟菜起碼等左20分鐘以上。碟菜心都幾甜因為當做,蒜蓉就唔多㗎啦。食埋紅豆沙其實四個人都係唔飽嘅⋯落去掃街😂其實點解海鮮酒家明知人哋會用手食,冇濕紙巾又無熱毛巾或者濕毛巾🙄
大隻蝦
炒蜆
椒鹽鮮魷
椒鹽古法鮑魚
椒鹽賴尿蝦
大隻蝦
2016-11-21 377 浏览
芝士龍蝦伊麵底根本係芝士伊麵龍蝦殼底,啲肉少到喊。椒鹽鮑魚每人一隻,無鮑魚味,得個鹹字,都唔知食左啲咩。加$98將海上鮮升級左沙巴龍躉,我未見過沙巴龍躉可以咁細條,仲細條過倉魚,1斤都唔知有無。蒜蓉粉絲蒸元貝都係每人一隻 真係元貝,唔係扇貝,無群邊,睇得出係組裝出黎,唔會係新鮮貨。薑葱炒蟹簡直係垃圾,4個人得2隻蟹,少到呢,味道無特別。蒜蓉白菜仔一般,但比起上面嘅海鮮簡直係一流。總括而言,絕對呃秤呃錢,強烈建議唔好去試,不可一,不可再,試左都唔會返轉頭再去食。仲有完全食唔飽,食完去M記食多個餐先走
  • 芝士伊麵龍蝦殼底
2016-11-21 316 浏览
平日夜晚,同朋友行下西頁。咁岩行到海鮮街,就比全記既姐姐好熱心咁sell我地試下啦 試下啦,又介紹啲海鮮比我地,睇落唔錯咁,就上去試下。諗左好耐唔知叫咩好,就叫個四人套餐,可以揀五款餸同送個菜同糖水,睇落幾抵。1. 椒鹽鮑魚仔- 一人一隻,味道算係咁,但睇其他食評都話應該一人有兩隻食,都唔知係咪俾人呃。2.蒜蓉蒸扇貝- 粉絲非常好食, 粒肉好一般3.薑蔥炒蟹-薑同蔥嘅份量非常充足,隻蟹非常難食,份量又少,啲肉霉既。4.清蒸海上鮮-加左$98轉龍躉,條龍躉細到呢,味道都算係咁。5.芝士龍蝦伊麵底- 伊面分量非常少,龍蝦肉非常少,應該要改名芝士龍蝦「殼」伊面底,味道又唔太好食 絕對唔推介6.蒜蓉白菜仔- 成晚最好食嘅一味,歡迎一試錢多又細食嘅你不妨一試,絕對有驚喜如果唔係 請三思。

2.蒜蓉蒸扇貝- 粉絲非常好食, 粒肉好一般

6.蒜蓉白菜仔- 成晚最好食嘅一味,歡迎一試

錢多又細食嘅你不妨一試,絕對有驚喜

如果唔係 請三思。
2016-11-21 331 浏览
入黎食海鮮原本滿心期待,點知食完完全有被劏遊客的感受諗緊食邊間既時候,出面既姐姐好熱情咁sell我地入去,見係米芝蓮推介餐廳都諗住唔錯就入去試下 ,點知一試就出事食個四人餐食左椒鹽鮑魚、清蒸海上鮮、蒜蓉蒸扇貝、芝士龍蝦伊麵底、薑蔥炒蟹、蒜蓉白菜仔個椒鹽鮑魚同蒜蓉蒸扇貝有四隻,味道都可以但係完全唔熱,芝士龍蝦伊麵底全部都係開冇肉食嘅,薑蔥炒蟹係凍冰冰嘅仲要薑蔥多個蟹啲肉係霉,清蒸海上鮮仲要加左$98升級做龍躉,條龍躉細到呢⋯⋯個姐姐仲話夠四個人食簡直係吹水,為求做生意真係噏得就噏,分量小道兩個人食都嫌少啊,簡直有被搶錢嘅感覺囉完全係劏遊客啦⋯⋯成餐覺得最好味就係扇貝上面啲粉絲呀,總之奉勸大家真係唔好去食啦完全係搶錢
入黎食海鮮原本滿心期待,點知食完完全有被劏遊客的感受
2016-11-21 262 浏览
專登入西貢食海鮮, 看到一間米芝連介紹, 所以試一試。 4個人食, 叫了一個4人套餐, 連叫了2支酒, 價錢是$1140左右。份量少不說, 上菜時全都不熱, 冰鮮食材, 龍躉是用兩來計。只有環境還算滿意。
專登入西貢食海鮮, 看到一間米芝連介紹, 所以試一試。
只有環境還算滿意。
2016-11-21 387 浏览
是日公司活動,適逢於西貢碼頭解散,於是提議和同事一起吃地道海鮮餐‌~~借機會好好放鬆下椒鹽鮑魚~3星芝士焗龍蝦伊麵~3星龍蝦較少肉,但味道幾好炒蟶子~4星好好味,份量亦夠蒸沙巴~4星只略太熟,但味道不錯,肉質較鞋口。粉絲蒸扇貝~5星好新鮮,好大隻西芹炒蝦仁~3星感覺較普通上湯娃娃菜~3星召鹽鮮魷~3星炸不夠香口,上粉未夠蝦仁柱貝炒飯~3星整體味道唔錯~3.5 星(5星)整體上菜都算,海鮮都好新鮮~

椒鹽鮑魚~3星

芝士焗龍蝦伊麵~3星

龍蝦較少肉,但味道幾好

炒蟶子~4星

好好味,份量亦夠

蒸沙巴~4星

只略太熟,但味道不錯,肉質較鞋口。

粉絲蒸扇貝~5星

好新鮮,好大隻

西芹炒蝦仁~3星

感覺較普通

上湯娃娃菜~3星

召鹽鮮魷~3星

炸不夠香口,上粉未夠

蝦仁柱貝炒飯~3星

整體味道唔錯~3.5 星(5星)

整體上菜都算,海鮮都好新鮮~
蒸扇貝
芝士龍蝦伊麵
豉椒蟶子
2016-11-11
蒸扇貝
豉椒蟶子
  • 扇貝、蟶子
2016-11-20 280 浏览
點左二人套餐 等左成個鐘都無菜黎到仲要整錯這是什麼米芝連餐廳尤魚勁林 唔知佢椒鹽左係邊 芝士龍蝦伊麵 得一啖 份量少得可憐抄硯 殻多過肉 凍的上菜慢 服務差 不值498$可以不用試
點左二人套餐 等左成個鐘都無菜
黎到仲要整錯
這是什麼米芝連餐廳

尤魚勁林 唔知佢椒鹽左係邊
芝士龍蝦伊麵 得一啖 份量少得可憐
抄硯 殻多過肉 凍的
上菜慢 服務差 不值498$可以不用試

2016-11-18 4725 浏览
星期日,天氣好好,就黎西貢行吓。行到夜晚六點,就周圍搵食,黎到全記。 全記裝修靚,牆外掛上太陽花,很搶眼。唔想同人逼,就早啲食吧,好怕要等好耐位。店員帶我地去一樓揀位,話可以再上一層,仲多位,就上多一層。地方寛敞,任我地揀位。揀左室外位置,陣陣涼風,好舒適,仲有微微海浪聲。有二人餐,包茶芥免加一:特濃芝士焗龍蝦配伊麵,芝士味夠濃,龍蝦好新鮮,蝦肉勁彈牙清蒸蒼魚,好新鮮,眼仔突突,魚肉結實碧綠泡蝦球,得六粒蝦球,爽口彈牙,但真係好咸好咸,師傅太重手了薑蔥炒蟹,新鮮,夠鑊氣,夠入味,朋友大讚蒜蓉炒白菜,炒得好爽脆紅豆沙,好好味,甜度適中,仲有蓮子,製作用心。店員態度好親切有禮,服務亦好周到,還準備濕紙巾同洗水盆。本來食得好開心,但隔黎大枱坐左一大班人,大聲喧嘩,仲要不斷食煙,幾個人煙駁煙,食晚都係食住佢地二手煙,啲衫都吸晒啲煙味 下次坐室外位真係要諗諗!整體都好滿意,就係餸菜細左少少(都夠食既)同埋啲餸菜一次過上(好快就凍晒)。但價錢都好合理,唔係劏遊客既價錢(食過好多海鮮店都好搵笨,仲要俾埋啲霉既海鮮),最緊要啲海鮮都新鮮,環境好,服務好。
星期日,天氣好好,就黎西貢行吓。

有二人餐,包茶芥免加一:
特濃芝士焗龍蝦配伊麵,芝士味夠濃,龍蝦好新鮮,蝦肉勁彈牙
清蒸蒼魚,好新鮮,眼仔突突,魚肉結實
薑蔥炒蟹,新鮮,夠鑊氣,夠入味,朋友大讚
蒜蓉炒白菜,炒得好爽脆
紅豆沙,好好味,甜度適中,仲有蓮子,製作用心。

店員態度好親切有禮,服務亦好周到,還準備濕紙巾同洗水盆。
 下次坐室外位真係要諗諗!

2016-11-13
2016-11-11 3501 浏览
全記海鮮很具規模和名氣。在西貢有兩家多層式酒家,更連續數年榮獲米芝蓮推介,當然要試一試其龍與鳳吧!二人餐($438全包)蒜茸粉絲蒸鮮元貝大大隻的元貝,被去掉了內臟及群邊,只剩下雪白的元貝肉,欠缺了帶子群邊爽脆的口感。但帶子肉還是鮮甜彈牙的,而且蒸的時間剛好,不會過老。用少許蒸蓉蒸,不會搶去帶子本身的鮮甜。香蒜椒鹽墨魚墨魚份量好像不多,但兩個人吃也差點吃不完呢!外層的炸粉比較蓬鬆,而墨魚亦比較碎濕濕,普普通通吧!特濃芝士焗龍蝦(伊麵底)足足有一隻龍蝦的份量!龍蝦已開邊,可以完整地拉出一塊的龍蝦肉,一人吃一邊,好滿足呀!龍蝦肉味道濃郁,口感彈牙,可以吃得出是新鮮貨。比龍蝦更令人喜出望外的是芝士汁伊麵。想不到中式酒家也能烹調出如此濃郁的芝士汁,質地非常creamy, 富有芝士的奶香及鹹香,再配上煮得彈牙不過腍的伊麵,好味!古法椒鹽鮑魚椒鹽鮑魚是一道以古法炮制的菜式,沒有很多餐廳會做呢!外層椒鹽酥酥脆脆,鮑魚鮮甜彈牙,不過略嫌椒鹽的味道太過搶鏡,遮蓋了鮑本身的鮮甜。附送蒜蓉炒菜心。雖然是免費,但都沒有揸流攤,炒得爽脆鮮甜。前菜及甜品都好有誠意。
二人餐($438全包)

蒜茸粉絲蒸鮮元貝

用少許蒸蓉蒸,不會搶去帶子本身的鮮甜。
香蒜椒鹽墨魚

墨魚份量好像不多,但兩個人吃也差點吃不完呢!

外層的炸粉比較蓬鬆,而墨魚亦比較碎濕濕,普普通通吧!
特濃芝士焗龍蝦(伊麵底)

足足有一隻龍蝦的份量!

龍蝦肉味道濃郁,口感彈牙,可以吃得出是新鮮貨。

古法椒鹽鮑魚

椒鹽鮑魚是一道以古法炮制的菜式,沒有很多餐廳會做呢!

附送蒜蓉炒菜心。雖然是免費,但都沒有揸流攤,炒得爽脆鮮甜。
前菜及甜品都好有誠意。
2016-10-31
2016-10-27 599 浏览
4個人行完山, 決定入西貢市區食個海鮮下午茶餐。當然酒家的餐牌是放全日的。最後點了一個二人餐, 再加了個籠仔飯填肚。豉椒炒蜆, 二人份量不多, 蜆好細, 沒有很多肉食到, 味道還可以, 少少辣, 算幾惹味!白灼海蝦, 幾鮮甜, 但偏細隻, 有某幾隻不太新鮮美極炸魷魚片, 份量少但好味, 薄薄的炸漿加炸粉再加淮鹽黑椒, 令外皮好香脆, 魷魚內軟芝士焗波士頓龍蝦e麵, 焗得不夠香, 時間太短, 芝士汁調得不錯, 不是只有奶油味, 還有芝士味,比一般酒樓做得好, 龍蝦食得出是新鮮的, 肉質有鮮味且彈牙。略嫌麵的份量很少, 似一人份量。梅菜豬面青荷葉籠仔焗飯, 整個份量算多, 豬頸肉絲有點乾, 甜梅菜無沙配上個汁幾開胃, 撈飯一流。飯質不錯, 只可惜是用了荷葉籠仔盛出飯, 而沒有真正焗過, 所以飯菜上都吃不出荷葉香味。
白灼海蝦, 幾鮮甜, 但偏細隻, 有某幾隻不太新鮮

2016-10-02
  • 美極炸魷魚片
2016-10-17 680 浏览
在西貢,其實我不太喜歡飲茶,因為它不像茶餐廳般有很多菜式供我選擇。不過既然阿媽堅持,我無話可說。之前介紹過全記小店,今次回歸到其主要業務:全記海鮮菜館。雖說全記主店以遊客生意為主,但天氣欠佳的星期一午間茶市,難道你會看到一大班強國人在全記內喧嘩吐痰屙X嗎?相對於其他西貢茶樓如永X、洪X等,全記價錢較貴,但一山還有一山高,對比海灣食X的話全記還未算最貴。全記對比海灣食X,除了價錢未算最貴外,還有個好處:還有雞食。我在全記不需要食「茶樓三寶」:燒味飯、燒味飯跟燒味飯,我還有粟米雞粒飯可以食。點心只是一般水平,比上不足,比下有餘,即叫即蒸點心比外間茶樓酒家的點心還有用一點心機造,山竹牛肉算是入味,但還未算必吃之選。其他點心如雞包和咸水角都是合乎水準之作,全記午市的食物不能跟晚市相提並論,能吃得下口已算不錯了。
粟米雞粒飯
山竹牛肉球