2021-06-30 48 浏览
備長位於銅鑼灣澳門逸園中心26樓,呢到成棟大廈都好多野食入到去環境少少暗,師傅係面前即燒即上枱,氣氛一流首先叫左鵝肝多士,見到大大舊鵝肝,豐盈飽滿,好軟滑,入口即溶,配上麵包一齊食,非常香口鹽燒雞翼&白鱔,雞翼厚實,外皮好脆,鹽香味十足白鱔彈牙,外層微焦,果種焦香同口感,令人食到停唔到美國安格斯牛柳牛柳肉質腍滑,完全唔韌,咬開見到入面既粉嫩幾咁誘人,肉汁逼晒出黎,好高質牛肉稻庭烏冬,牛肉份量都幾多湯底清新而唔膩,牛肉同樣好軟腍餐廳推薦既海膽海鮮炒飯,炒飯粒粒分明,上面既海膽非常鮮甜,就算吞左之後仍然殘留鮮味係舌尖上面,混合炒飯既油香,難怪係餐廳推介
備長位於銅鑼灣澳門逸園中心26樓,呢到成棟大廈都好多野食
入到去環境少少暗,師傅係面前即燒即上枱,氣氛一流

鹽燒雞翼&白鱔,雞翼厚實,外皮好脆,鹽香味十足
白鱔彈牙,外層微焦,果種焦香同口感,令人食到停唔到

美國安格斯牛柳

牛肉稻庭烏冬,牛肉份量都幾多
湯底清新而唔膩,牛肉同樣好軟腍

2021-06-27
2021-06-28 40 浏览
餐廳主打串燒, 整體環境整潔, 係一間幾舒服嘅居酒屋🏮~ 可以同朋友喺度chill下、食下串燒~呢度有多款串燒, 即叫即燒, 仲有沙律、煮物、炒物、炸物等等供選擇。枱面上有海鹽、檸檬及味噌醬, 不過個人認為串燒味道已經夠味, 所以唔洗點醬汁都已經好好食😋!前菜 - 冷蕃茄浸住黑醋汁及橄欖油, 蕃茄爽口清甜, 微酸能清暑消滯, 係令人開胃嘅前菜! 日式炒雜菜 - 份量多, 炒得夠入味, 又有鑊氣, 加入味醂及醬油, 炒雜菜好惹味呢! 串燒類, 我推薦厚燒牛舌👍🏻!每件牛舌都好厚身! 啖啖肉, 肉質好嫩, 一啲都唔韌, 非常彈牙! 推介俾所有牛舌迷, 值得一試啊!墨魚汁炒烏冬 - 加入白芝麻粒、魷魚🦑, 烏冬口感彈牙, 魷魚爽彈, 而且份量都算多, 墨魚汁再濃味啲都得!

前菜 - 冷蕃茄

2021-06-28
  • 牛舌厚切
2021-06-26 1710 浏览
約了個好久沒見的朋友, 想著這晚應該要吃好一點, 朋友選了這家銅鑼灣裡水準不錯的串燒. 這晚的食客頗多, 安排了我跟朋友坐吧枱, 2人食飯坐吧枱的感覺好像更舒適. 枱下的燈光給人舒適的感覺. 這天的日間溫度有30度以上, 一坐下的第一時間每人先來一杯冰凍的生啤. 這杯啤酒的泡沫比例倒得很好, 又是冰杯, 很好.每次去Omakase都超愛吃漬物, 尤其是牛蒡漬. 最愛它那比蘿蔔更爽脆的口感. 是很好吃的高纖健康食材. 加了白芝麻更香. 最近超喜愛吃雞皮, 來到串燒店見到日式燒雞皮自然不會放過. 雞皮看過2種串法, 1種是串成平面的乾脆口感, 另1種則是這是這種串成1串, 會吃到雞皮外脆內軟的口感, 裡頭則保留油份, 燒得不錯. 明太子雞翼燒得外層輕微焦香, 外脆內鹹鮮的口感令人吃得停不了. 墨魚鬚 除了已調味的適當鹹味外, 帶點柚子香氣, 墨魚的口感又彈牙, 無可挑剔. 吃了點串燒轉轉口味點份清酒煮蜆, 朋友大讚清甜而酒味香濃, 只是入口的蜆有少許砂, 不然很完滿. 日式串燒中一道很喜歡的便是免治雞肉棒, 先拌勻溫泉蛋再以雞肉棒沾蛋汁.雞肉棒的火候控制得剛好, 入口不會過軟保持口感, 溫
麒麟
牛蒡漬
明太子雞翼, 雞皮
最近超喜愛吃雞皮, 來到串燒店見到日式燒雞皮自然不會放過.
明太子雞翼
柚子芥末墨魚鬚 x 2
自家制免治雞肉棒 (附溫泉蛋) x 2
日式串燒中一道很喜歡的便是免治雞肉棒, 先拌勻溫泉蛋再以雞肉棒沾蛋汁.雞肉棒的火候控制得剛好, 入口不會過軟保持口感, 溫泉蛋汁提升味道的濃度不少.
豚之大腸 x 2
今晚的串燒裡頭, 我最喜愛的是這一道豚之大腸, 對半切開的大腸令食用更方便, 燒至焦脆的外層令大腸的口感偏向脆身而減少煙韌. 相同愛不愛吃大腸的朋友亦會愛上這道.
鹽燒雞翼 x 2
最愛吃燒雞翼的我, 吃過明太子雞翼還是想點份鹽燒雞翼. 雞翼的呎吋適中, 烤出來的皮帶金黃色. 入口的雞肉仍帶點油潤, 烤的火候控制完美.
牛舌厚切
吃至尾段已飽了一大半, 店員正好問今天晚上的食物如何並推介燒牛舌, 正好燒牛舌可以單點一串.
燒出來的牛舌表面少許焦香, 入口彈牙程度十足, 以經驗來看應是牛舌心, 牛舌最好吃最彈牙的一個部位. 與大腸是這晚最愛的兩道串燒.
日本蕃薯, 南瓜天婦羅
最後朋友要求點一份蔬菜的天婦羅, 這份日本蕃薯, 南瓜正好做到外脆內鬆化的口感. 雖然已有8分飽但轉眼便已吃光.
明太子燒飯團 x 2
最後的一道點上明太子燒飯團, 補充一下飯氣. 日本米做的飯團燒至外層脆身, 而內層則有鹹鮮的明太子, 完美組合.
2021-06-15
  • 雞皮
  • 豚之大腸
  • 明太子燒飯團
2021-06-24 1040 浏览
是日天氣情朗,行完銅鑼灣shopping,忽然好想串燒一番。餐廳位於26樓,一出lift步驟入餐廳,發現裝橫有日本特色,通道寬敞,座位整齊,環境乾淨。天氣咁熱,食串燒吾使自己燒,而且嘆住冷氣食,當然係最正啦。剛坐低,待應便遞上一杯熱茶和一份前菜。清甜解渴,作為開啓味蕾的開端。燒銀雪魚干$48份量好精緻。一口咬下去,感覺好脆。朋友話有食零食嘅感覺。日本番薯南瓜天婦羅$82厚薄均勻,還保持熱溫,係即叫即炸的,日本番薯味道香甜,比較出色,南瓜外脆內軟,而且保住應有的瓜汁,又香又甜,唔使點醬汁已經食到津津有味。炒雜菜$58呢個係比較健康嘅菜式,有好多維他命C,食物纖維,而且相對無咁熱氣。食串燒嘅時候可以作為口味嘅過濾,也是不錯。辛辣炸雞$48呢個非常推薦,外脆內香,雞肉厚實又啖啖肉,相信係經過特別處理,完全無骨,好滑嫩,一點也唔會鞋颯颯,識落又唔會好似雞胸肉咁樣死實嘅感覺。黑白胡麻炸$52呢個係Cell賣相,同創意嘅菜式。外表精緻特別,有黑白芝麻包住多春魚經過炸熟之後,芝麻香脆有嚼口,同多春魚拼出全新好味,好特別。豚之大腸$32今晚唯一嘅串燒,燒完之後仍然保持大腸獨有嘅香味,外面搽咗酸酸甜甜嘅

天氣咁熱,食串燒吾使自己燒,而且嘆住冷氣食,當然係最正啦。
燒銀雪魚干

燒銀雪魚干$48
份量好精緻。一口咬下去,感覺好脆。朋友話有食零食嘅感覺。
日本番薯南瓜天婦羅

黑白胡麻炸多春魚

黑白胡麻炸$52
豚之大腸

豚之大腸$32
今晚唯一嘅串燒,燒完之後仍然保持大腸獨有嘅香味,外面搽咗酸酸甜甜嘅醬汁,令到呢串豬大腸別有一番風味。
和牛炒飯

和牛炒飯$138
淨係食串燒點會飽肚,最後嗌咗個和牛炒飯,普通炒飯再加入和你牛粒,算係炒飯當中嘅上等菜式。炒飯粒粒分明,和牛粒令到炒飯味道更加出色,口感亦都更加豐富。
日本番薯南瓜天婦羅
辛辣炸雞
黑白胡麻炸多春魚
豚之大腸
和牛炒飯
2021-06-24 53 浏览
又到吃日本菜的時間了!這間居酒屋很有氣氛,燈光暗暗的,是我最喜歡的飲食環境。Bar枱位置更可親灠廚師大顯身手。食物的種類非常多,串燒更是招牌菜。鵝肝多士實在太吸引了,鵝肝比想像中更大件,油脂豐富口感幼滑,加少少乾蔥及醬汁已很足夠。煙肉蠔卷口感特別,煙肉包著蠔仔燒得脆脆的,一啖入口蠔仔爆裂,鮮味十足長留於口腔😋荔枝豬肉卷配搭清新,荔枝原來也很適合燒烤,烤過後出奇的香,大大減低了豬肉卷的油膩感,是夏季的時令菜。明太子雞翼用料十足,雞翼內釀了滿滿的明太子,脹爆得不得了,直接入口也很夠味。炸池魚仔有板有眼,魚仔份量相當多也相對大條,炸粉不多但炸得脹卜卜非常肥美,魚肉滑溜溜仍有肉汁,加少許檸檬汁更能提鮮不少。汁燒魷魚筒大條抵食,魷魚彈牙爽口,醬汁少甜味道佳,與薑蓉同入口更覺味美。燒飯團🍙三文魚味很出色,飯團表面燒得金黃挺身,像飯焦般香脆有咬口,內裡的三文魚還是熱熱的在噴煙,飽肚感十足。
2021-06-22
  • 燒飯團
  • 荔枝豬肉卷
  • 明太子雞翼
  • 鵝肝多士
2021-06-12 59 浏览
早幾天收工跟同事到了銅鑼灣一間日式居酒屋Happy Hour , 因為時間尚早,但都有其他office 人來到Happy Hour,我們就點了一些串燒,原隻燒魷魚筒,海膽炒飯,當然還有日本札幌啤酒。串燒-燒雞腎因為我比較喜歡吃雞腎,但很多的串燒店都會把雞腎燒到似橡皮一樣,居然這間把雞腎燒得很彈口,入口還有肉汁湧出來。串燒-蘆筍豬肉串,燒豬頸肉蘆筍都很新鮮包上一層薄薄的豬肉片,豬肉裡面有蔬菜感覺健康,另外他們所選的豬頸肉肥瘦剛好,再配上他們家的醬汁十分惹味。海膽炒飯一大片的海膽再配上加了魷魚,帶子等的海鮮,而且廚師炒得每一粒日本珍珠米都十分乾身,而且味道十分好,海膽又十分鮮甜,入口即溶,令到我吃完一碗又一碗。原隻燒魷魚筒他們家燒魷魚筒的醬汁真的十分出色,帶有一點點甜,而且魷魚爽口彈牙最適合一邊飲啤酒一邊配這種日式小吃。

串燒-燒雞腎

串燒-蘆筍豬肉串,燒豬頸肉

原隻燒魷魚筒
2021-06-10 66 浏览
串燒類嘅食品全部都要同一款兩串起叫,啱晒可以同朋友每人就串唔洗share, 反正都係minimum order quantity.煙肉蠔卷 x2餐廳推薦菜式。煙肉煎得好香脆,包住入邊嘅蠔一齊食,口感好特別。未食嘅時候已經聞到好香好香嘅油脂香味,但識落唔會太過肥膩不過好飽滿好飽足。鵝肝多士 x2餐廳推薦菜式。好飽滿香口嘅鵝肝,好大方咁成塊放咗喺個法國麵包切片上面,雖然冇麵包咁厚,但係比例上十分巨大!超級香口,表面嗰層有少少微調嘅醬汁去煮,咬落去油香四日,但係食咗落去之後唔會覺得好油膩。海膽海鮮炒飯餐廳推薦菜式。海鮮炒飯入邊好多墨魚仔粒,蜆肉,炒飯配海膽呢個配搭我都係第一次嘗試。海膽好creamy唔會太重海水味,暖咗少少但係同炒飯一齊食口感好美妙。夜晚同朋友去晚宴之前充飢嘅一餐,輕食咗少少可以飽肚但係有好味嘅嘢,所以只係輕嚐左少量菜式,都係餐廳本身推薦嘅特色菜。

煙肉蠔卷 x2

鵝肝多士 x2

海膽海鮮炒飯

2021-06-08 1287 浏览
我鐘意日本料理,久不久就去食。當中,特別喜好串燒類。今天就去到了銅鑼灣的備長。 🔸️清酒煮大蜆兩個字,好酒!這道菜一端上來,就聞到清酒的酒香。除此之外,大蜆好厚肉,最重要係好新鮮。 🔸️ 鹽燒雞翼 完全冇雪藏味,燒得火候正好,剛好有焦香的邊皮,而皮下的肉則是香滑的。加了鹽巴去燒,鹹鹹香香。結果,這個雞翼我encore了 。🔸️ 煙肉蠔卷都唔錯,兩者都夠味而沒有互搶風頭。🔸️ 蘆筍豬肉捲 味道幾好,稍嫌蘆筍較幼身,外面豬肉也薄,削弱了口感。 🔸️ 牛舌厚切 果然好厚切,鹹香加上牛舌獨特的油脂香,好回味。 🔸️ 日本芝士 年糕不知道是因為用料不同還是燒烤技巧高超,這個年糕好吃過放題那些n倍。 外皮乾脆 ,內裡年糕 煙煙靭靭 ,芝士餡好拉絲, 而且這 種芝士很香濃 ,冇得彈。🔸️ 燒飯團 見到隔離枱有叫,自己也試試。飯團表面燒得脆脆,而且鹹鹹地,好正。內餡多少少會更完美。 🔸️海膽海鮮炒飯一定要點。海膽放得多都次要,飯炒得好吃才重要,否則浪費了好的海膽。 已經好飽,下次要試埋烏冬。

🔸️清酒煮大蜆

雞翼

🔸️ 鹽燒雞翼

煙肉蠔捲

🔸️ 煙肉蠔卷
都唔錯,兩者都夠味而沒有互搶風頭。

露筍豬肉捲

🔸️ 蘆筍豬肉捲
味道幾好,稍嫌蘆筍較幼身,外面豬肉也薄,削弱了口感。

牛舌

🔸️ 牛舌厚切
果然好厚切,鹹香加上牛舌獨特的油脂香,好回味。

芝士年糕

🔸️ 日本芝士 年糕

燒飯團

🔸️ 燒飯團

🔸️海膽海鮮炒飯

茄子

已經好飽,下次要試埋烏冬。

雞翼
  • 日式芝士年糕
  • 牛舌厚切
  • 厚切牛舌
2021-06-06 673 浏览
先來$88/3款的清酒set 各30ml在下今天很乖 控制酒量 🤪九平次 鍋島 あかぶ在下最喜歡的依然是鍋島雖然控制酒量 但還是杯杯清 😅事關30ml太濕碎牛油果沙律 68可愛的一顆溫泉蛋在下常常在想那麼迷你徵致的蛋到底哪裡買得到在下買的都好大一顆 🤣好多好多牛油果在下私心加分 👍荔枝豬豬卷 $33跟楊貴妃一樣愛荔枝的在下怎能放過這道菜清甜的荔枝味加上被燒香脆的豬豬 😍蒜頭 $28致在某餐廳吃過一次炸蒜頭後在下好像能接受它們了不過致今吃不回哪味道(因為這裡是燒的不是炸的 Orz)青椒仔 $25雖然在下不懂何解必須要加上木魚花不過一直在跳舞的木魚花確實讓在下心動豬豬條大腸 $32被切成一片片長條的樣子不失口感而且對在下而言更容易吃香味口感並存加分👍黑松露帆立貝 $52好迷李 😅他們用了帶酸味的黑松露..換一隻會比較好松露的酸跟帆立貝不夾雞胸軟骨開心能吃到它現在好像沒很多店做雞胸軟骨?或許是在下沒問吧這次也是在下跟店員溝通才知道他們有荔枝Soda $40超清香荔枝味不知道今天吸收那麼多荔枝會不會燥底 🤣一杯淡淡的梅酒 $52在中間插播沒有一大粒圓冰但可說是為這梅味度身訂造因由於越飲越是濃後

先來$88/3款的清酒set 各30ml

蒜頭 $28
致在某餐廳吃過一次炸蒜頭後
在下好像能接受它們了
不過致今吃不回哪味道
(因為這裡是燒的不是炸的 Orz)

青椒仔 $25

香味口感並存
加分👍

黑松露帆立貝 $52
好迷李 😅
他們用了帶酸味的黑松露..
換一隻會比較好
松露的酸跟帆立貝不夾

雞胸軟骨
開心能吃到它
現在好像沒很多店做雞胸軟骨?
或許是在下沒問吧

滿足的一餐
現在往下一站出發
2021-06-06
2021-05-26 576 浏览
又係食日本野嘅時間了最近真係愛上食日本菜,可以一解去唔到日本之愁呢度嘅串燒係用即叫即燒的串燒燒得特別香而且火候拿捏得岩岩好「燒雞腎」雞腎味好濃口感又夠爽口易咬完全唔會好硬!「露筍豬肉卷」哇露筍超好食一咬係玻璃果種脆度再滲有肉香,正呀「自家製免治豬肉捧」呢個豬肉捧比平時嘅特別大串,食落好有肉感,中間仲有啲軟骨,會有嚼感「海膽海鮮炒飯」炒飯一放低,已經聞到好香飯粒炒到粒粒分明,岩哂我用左蜆肉、墨魚、帶子一齊炒,口感好豐富!主角海膽都唔錯軟滑得黎仲有啲質感「鵝肝多士」鵝肝燒得岩岩好用左秘製醬汁燒,可以蓋住鵝肝本身膩嘅感覺質感夠細滑,口感好creamy,配上好脆口嘅多士「燒雞泡魚乾」雞泡魚干係黎居酒屋必食的燒到有啲咬感,但又唔會硬用咗甜甜地嘅醬油一齊燒,味道一啲都唔單調
又係食日本野嘅時間了

最近真係愛上食日本菜,
可以一解去唔到日本之愁

「露筍豬肉卷」
露筍超好食

一咬係玻璃果種脆度

再滲有肉香,正呀

「自家製免治豬肉捧」
呢個豬肉捧比平時嘅特別大串,
食落好有肉感,
中間仲有啲軟骨,會有嚼感

「海膽海鮮炒飯」
炒飯一放低,已經聞到好香

飯粒炒到粒粒分明,岩哂我

用左蜆肉、墨魚、帶子一齊炒,
口感好豐富!
主角海膽都唔錯

軟滑得黎仲有啲質感

「鵝肝多士」
鵝肝燒得岩岩好

用左秘製醬汁燒,可以蓋住鵝肝本身膩嘅感覺

質感夠細滑,口感好creamy,
配上好脆口嘅多士

「燒雞泡魚乾」
雞泡魚干係黎居酒屋必食的

燒到有啲咬感,但又唔會硬

用咗甜甜地嘅醬油一齊燒,
味道一啲都唔單調
2021-05-25
2021-05-25 363 浏览
已經有一年多未能夠外出旅遊,最掛念的地方想必是每個香港人的故鄉-日本。今晚跟朋友到這間水準十分高的居酒屋店,食串燒、天婦羅,配合有日本小店的環境佈置,幻想一下自己在日本旅行的情景。在入座後店員就會放上兩杯茶以及一碟前菜,枱面亦已經準備鹽、檸檬及店家秘製的味增醬,前菜包括胡蘿蔔條、青瓜條以及椰菜,蔬菜類前菜鮮甜,點上秘製味增醬尤其好食!至於此店的串燒尤其出名,雖然價錢偏貴,但絕對質量並重,今次就點柚子芥末墨魚鬚以及鹽燒雞翼。兩者烹調技術絕對高超,生熟度剛剛好,絕不會有過熟而令肉質變韌的情況出現。墨魚鬚十分彈牙,咬一口首先嚐到有柚子的酸甜,然後芥末的辣味就慢慢滲出,芥末味香而不攻鼻,味道配合得很好,絕對是高上水平!至於雞翼並沒有過多調味,使用鹽輕輕帶出雞肉味,亦雞肉燒得皮脆肉嫩,咬一口有滿滿肉汁流出,同樣是高水平之作!至於清酒煮大蜆份量幾多,大概有八九隻,全部都屬於大尺寸。蜆肉鮮甜,肉質飽滿,有口感,清酒味幾突出,香口但又不會蓋過蜆肉本身的鮮甜。蜆肉湯底用清酒煮過後,酒精已經揮發,加上蜆肉肉汁的鮮味令湯底更加清甜可口。雜錦天婦羅種類包羅萬有,包括:大蝦、秋葵、茄子、南瓜、胡蘿蔔,另外有天婦

雜錦天婦羅種類包羅萬有,包括:大蝦、秋葵、茄子、南瓜、胡蘿蔔,另外有天婦羅汁,不過就缺少白蘿蔔蓉。天婦羅的炸醬薄身,而且幾貼食材表面,不會皮肉分離,炸巧技巧很好。至於食材亦食得出高級新鮮,三隻大蝦天婦羅都彈牙,有蝦的甜味,而且炸得不會過油,點完天婦羅醬汁更加一解油膩感!

最後一款主食則點了和牛炒飯,這款炒飯是我食過其中一款最好食的炒飯。飯炒得粒粒分明,材料切得幼細,有刀功。至於和牛份量多,每一啖都有濃濃的牛肉味道,而且和牛肉質嫩滑,絕不鞋口,是一款高質的菜色,十分推薦。

整體來說,備長的菜色全部屬於高上水平,食物質素絕對對得住價錢,而且服務態度好,店員亦主動加水、執枱,同時亦保持笑容,有禮貌,值得下次再光顧!

2021-05-23
  • 柚子芥末墨魚鬚
  • 雜錦天婦羅
  • 和牛炒飯
2021-05-17 505 浏览
銅鑼灣澳門逸園中心樓上有好多食肆,諗唔到食乜喺嗰度走一走,實有一間啱你。今晚去咗26樓嘅一間串燒日式料理食晚飯。 那裏雖然地方細細,但有吧枱之餘也是有方枱,坐吧枱仲可以睇到廚師在燒串燒,環境氣氛都幾啱同朋友食下串燒,飲番杯兼傾吓計。沙律菜每一枱都會奉上,包括椰菜、蘿蔔和青瓜,非常清甜和爽脆,可以麵豉醬/檸檬/鹽伴食, 但個人比較喜歡清清地就咁食。鵝肝多士($63/件)👍鵝肝柔潤豐盈,一口咬下感覺非常正,口感細膩,入口即溶,油脂甘香無比,試過喺五星級酒店食都會覺得表面好似有層膜咁樣,但係呢度嘅一啲都冇,係我食過咁多次鵝肝最好食嘅一次,雖然$63一件係有啲貴,但真係好好食,鵝肝不愧被列為「世界三大珍饈」之一。煙肉蠔卷($45/串)之前食過荔枝煙肉卷,今次用蠔代替茘枝都係第一次食。一串有兩嚿,煙肉包住隻蠔嚟燒,一口則有兩層口感,外層煙肉質感實淨而中間嘅蠔則軟軟淋淋。煙肉嘅油脂滲咗落隻蠔到,食落有煙熏味之餘蠔味又好出,兩者嘅味道混埋一齊,幾有新鮮感,佐酒一流!雜錦天婦羅($98)一籃有七嚿(蝦3隻,鮮冬菇、蕃薯、紅蘿蔔和南瓜各一塊)剛炸起熱辣辣,咬落都出晒煙,炸漿好鬆脆,蝦肉彈牙,日本南瓜既

鵝肝多士($63/件)👍

煙肉蠔卷($45/串)

雜錦天婦羅($98)
一籃有七嚿(蝦3隻,鮮冬菇、蕃薯、紅蘿蔔和南瓜各一塊)剛炸起熱辣辣,咬落都出晒煙,炸漿好鬆脆,蝦肉彈牙,日本南瓜既香甜而軟綿。

海膽海鮮炒飯($138)
一大堆海膽放喺飯面,而炒飯的份量也不少,可算抵食。第一次食海膽,感覺質感軟綿細滑,味道甘甜,食完舌尖還有餘香,唔怪得咁多人鍾意食。炒飯係用珍珠米,粒粒分明又夠鑊氣,每一啖飯均可嚐到切咗細細粒嘅海鮮。

麒麟生啤($50/杯)
大大杯,冰凍可口,啱晒用嚟送串燒。
2021-05-16
2021-05-11 108 浏览
餐廳位置方便,位於SOGO隔離嘅澳門逸園中心隔離~ 環境都幾舒服,有獨立房,亦有對住廚師嘅矮吧枱可以選擇~柚子芥末墨魚鬚($36)呢個配搭我都係第一次食,芥末味有啲攻鼻,不過配搭埋柚子嘅酸味都幾特別。墨魚鬚本身都幾爽口彈牙有嚼勁,所以如果佢再鹹啲會更加好食!豬頸肉($26)無論食邊間都會點嘅豬頸肉~ 豬頸肉入味而且彈牙~鹽燒雞翼 ($32)又係另一樣差唔多每次食串燒都會點嘅燒雞翼~ 雞皮燒得仲係好脆,雞肉亦好juicy,都算幾嫩滑,果然係佢嘅推介菜式!豚之大腸 ($32)食內臟最怕就係食到腥臭味,不過好彩呢間完全冇呢個問題,平時唔食內臟嘅另一半都食咗幾舊!豬大腸嘅邊位燒得好香脆,但入面就仲係好軟腍,值得一試!海膽海鮮炒飯($138)炒飯材料豐富,入面嘅海鮮有海膽、帶子、魷魚同埋蜆!好滿足呀!而且飯都炒到有油光同粒粒分明~炸味噌雞肉釀蕃茄($62)呢個配搭夠晒特別 係其他餐廳未見過~ 薄而微鹹嘅炸味噌,包住fresh得來又微酸嘅蕃茄,中間仲要釀左甜甜地嘅雞肉~口感同味道都有唔同嘅層次,相信小朋友都會鍾意食!

柚子芥末墨魚鬚($36)

豬頸肉($26)
無論食邊間都會點嘅豬頸肉~
豬頸肉入味而且彈牙~

鹽燒雞翼 ($32)

豚之大腸 ($32)

海膽海鮮炒飯($138)
而且飯都炒到有油光同粒粒分明~

炸味噌雞肉釀蕃茄($62)
呢個配搭夠晒特別 係其他餐廳未見過~
口感同味道都有唔同嘅層次,相信小朋友都會鍾意食!
2021-05-05 514 浏览
🍴前菜 每兩位22 蚊🥬有新鮮生菜 蘿蔔 青瓜 夠鮮甜 再點 d豆板醬唔錯 幾好既餐前小食 🍴煙肉蠔卷 45 蚊串🔥煙肉燒得好香脆 夠香咸 有口感 一咬落去食到 juicy既蠔肉 蠔味夠 唔洗點醬汁都好正🐷🍴豚之大腸32 蚊串🐽層次分明既燒大腸 大腸面層既醬汁幾香甜 燒得 外皮香脆 但入面建夠哂彈牙 食落又夠香 推介👏🏻 🍴柚子芥末墨魚鬚 36 蚊串🦑整得好彈牙既魷魚鬚 又夠 juicy魷魚味新鮮 上面配左柚子芥未 首先一食有少少柚子香 然後就帶 d芥未既辣味 好味 🍴海膽海鮮炒飯 138 蚊🔥上面鋪滿海膽 海膽軟林味濃 炒飯有蛋 蘿蔔粒 仲有好多帶子仔 魷魚 蜆肉 🦑飯吸哂海鮮香 所以飯粒食落好香 而且又炒得夠乾身夠鑊氣 好味🔥#日本菜 #串燒 #大腸 #煙肉 #魷魚 #蜆肉 #海膽 #海鮮 #炒飯 #魷魚鬚 Score 平均分 <7.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~

🍴前菜 每兩位22 蚊🥬

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#備長
銅鑼灣軒尼斯道525號澳門逸園中心26 樓
~~~~~~~~~~~~
2021-05-03
一覺瞓醒無idea既情況下上網搵食搵到呢間喺澳門逸園既串燒店,lunch好吸引Lunch set 配有前菜、沙律、主食、三款串燒、味噌湯、白飯,仲有飲品添!而吸引我既係香煎鵝肝飯($168)三片鵝肝煎香放上飯面,油份非常豐富簡直滲透到碗底,入口甘香。每一粒米飯都沾上鵝肝油,真係想加飯😆好邪惡吖! 串燒選擇都唔少。我點左:牛肋骨肉,乾身得黎keep 到肉汁荔枝豚肉,豚肉甘香撲鼻,荔枝既清甜味道令到豚肉份外鬆軟。明太子雞翼,雞皮燒得脆口,一口咬下雞油滲出超香,入面既明太子香香辣辣,好惹味飲品:熱情果梳打,酸酸甜甜,開胃夠哂fresh !
一覺瞓醒無idea既情況下上網搵食
搵到呢間喺澳門逸園既串燒店,lunch好吸引

而吸引我既係香煎鵝肝飯($168)

串燒選擇都唔少。
我點左:
牛肋骨肉,乾身得黎keep 到肉汁
荔枝豚肉,豚肉甘香撲鼻,荔枝既清甜味道令到豚肉份外鬆軟。

飲品:熱情果梳打,酸酸甜甜,開胃夠哂fresh !