2022-09-15 89 浏览
之前已經聽過何蘭正 呢間fushion菜餐廳,佢地重返中環之日,就係我初嘗之時啦!🤤今次同German撐枱腳,一踏入餐廳好似穿越左去懷舊香港🇭🇰但又有好一班玩得好hyper嘅員工,霓虹燈加油筒高枱,連裝修同氣氛都有強烈對比,襯得上「fushion」呢個字📸打卡一流既然何蘭正係sell特別,咁我就揀啲最意想不到嘅配搭菜式黎試啦!🥢涼拌水煮風本地鮮魷 配 迷你水牛芝士,泰國柚子肉及老油條一碟菜有4種味道,海帶嘅甜襯柚子嘅微酸🌶鮮魷嘅辣油同辣醬爭先散發出辣味🦑聽落雖然九唔搭八,其實係大膽嘅諗法,Starter酸甜辣配搭得好恰當,每一啖都有5種口感,開胃到我地將所有碟清得乾乾淨淨🥢火灸大西洋天使紅蝦 配 荷蘭超甜迷你小蕃茄,涼拌西瓜,山西陳醋士多啤梨汁擺盤令我哇左聲😍好似藝術品一樣閃令令又有銀箔。天使紅蝦好大隻充滿肉汁🦐絕對同街外小蝦一碟冇得比。呢個前菜係平淡得黎好有驚喜😱意想不到陳醋可以令士多啤梨汁變得清甜🍓而且西瓜放最底被醬汁浸泡住🍉食嘅時候酸酸甜甜超級夾,好想問店員可唔可以要多碟西瓜清乾淨醬汁。🥢酸!麻!辣!爽!金湯酸菜煮紐西蘭鑽石蜆 配粗紅薯粉,老鼠耳,吸汁飛龍頭蜆同酸辣紅薯粉都分別成

🥢涼拌水煮風本地鮮魷 配 迷你水牛芝士,泰國柚子肉及老油條

蜆同酸辣紅薯粉都分別成日食🍲但兩樣夾埋真係第一次試,蜆殼裝住酸菜辣湯,連同鬼咁大粒嘅蜆肉一啖放入口🤤加埋索盡汁嘅飛龍頭,真係 好 鬼 爽 !差啲要飲哂啲湯🤩
酸菜辣湯做得適中🌶微辣癮起又止到癮、無辣不歡又滿足、好酸不太好辣朋友都會中意,係必點嘅sharing plate🌟

咁好氣氛當然要飲翻杯啦我一早已經睇中
🍸「芝麻花生湯圓」cocktail,貪佢夠奇特襯我🤪重點係佢用萬壽無疆杯裝住,打卡一流🤩
嗱!佢真係有丸子嫁🍡先用丸子連面頭嘅花生泡同芝麻一齊食🥜真係好似芝麻湯圓一樣,再用竹籤攪勻底部嘅酒。
飲完面層花生泡之後就會飲到濃烈嘅baileys加淡淡嘅whiskey,尾段剩低香甜嘅baileys🍡簡單黎講「芝麻花生湯圓」係一杯fushion甜品

🍹仲有German點嘅「蜜糖桂花」
用Gin溝桂花茶加真。蜜糖🍯設計呢杯cocktail嘅同事話係誤打誤撞夾到出黎🧑🏻‍🔬仲強調並非用糖裝製成🙅🏻‍♀️
見設計師誠意推介我地緊係捧場😏又真係清甜得黎,Gin同桂花茶底好夾🫖大家一定要試完再當面稱讚下呢位同事👍🏻

呢餐飯令我讚不絕口🌟🌟🌟🌟🌟何蘭正冇改錯名,真係好L正!隔左幾日仲回味緊,不停同溥儀講「你冇黎到走哂寶啦」😌

唔緊要,我仲有最出名嘅叉燒飯同推介嘅腐乳焦糖燉蛋未試🤴🏽下次帶皇上出巡黎食lunch打卡又另一翻風味
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡何蘭正主打fushion菜~ 有好多意想不到會咁夾嘅combination 而且定期會轉menu .ᐟ.ᐟ今次係2訪何蘭正~ 建議大家預早book位📱同book第一輪18:30 .ᐟ.ᐟ當日8:15到餐廳有幾款熱門菜式已經賣晒了 .ᐟ.ᐟ 2訪覺得招牌叉燒飯冇第一次咁驚艷 但都好好食🤌🏻🤤 ⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 24小時慢煮伊比利亞叉燒配溫泉蛋|紅洋蔥漬|香噴噴香蔥豬油撈飯 $188 (4.2/5)呢個絕對係何蘭正嘅必食之選.ᐟ.ᐟ半肥瘦叉燒嘅肉質嫩滑🐖 有少少燶邊 散發淡淡玫瑰露嘅香味🥀 很不錯.ᐟ.ᐟ但叉燒冇我第一次食嘅時候咁軟淋>< 而溫泉蛋撈埋醬油飯🍚令珍珠米更順滑更易入口~齋食個飯已經好滿足 仲有啲紅洋蔥漬 可以解膩.ᐟ.ᐟ👍🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊷⊶•͈౿•͈ 先炆後煎澳洲和牛臉配濃香沙嗲汁|櫻花蝦炒苦瓜片及煎腸粉$188 (3.8/5)去到嘅時候太晏冇晒想食嘅鑽石蜆🥲所以揀咗呢款~ 因為從來冇喺其他餐廳見過呢個combination .ᐟ.ᐟ 和牛臉好香牛味而且十分軟淋🥩 腸粉外層
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊷⊶

去到嘅時候太晏冇晒想食嘅鑽石蜆🥲所以揀咗呢款~ 因為從來冇喺其他餐廳見過呢個combination .ᐟ.ᐟ 和牛臉好香牛味而且十分軟淋🥩 腸粉外層煎得好香脆~配埋櫻花蝦好香口.ᐟ.ᐟ和牛臉有三大嚿 食得多都會有少少膩🤏🏻🥹建議同多幾位朋友開心些牙.ᐟ.ᐟ

⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊷⊶

•͈౿•͈ 沙薑風味脆香雞翼 $88 (4.5/5)
雞翼上枱熱辣辣🐣而且超級香沙薑味.ᐟ.ᐟ因為雞翼已經切成單骨所以好方便入口~ 雞翼外層炸得脆卜卜😋入邊啲肉仍然保持到嫩滑有肉汁💦 雖然佢係單骨雞翼但都唔細隻 十分推介.ᐟ.ᐟ

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 台灣金鑽鳳梨薑茉莉 $58 (4.5/5)
今次去何蘭正有冇試到佢哋嘅啤酒嘞~ 反而呢杯鳳梨茉莉有驚喜.ᐟ.ᐟ😍 甜度適中 酸酸咪咪好解渴🍍因為餐廳嘅食物都比較重口味~所以呢杯嘢飲就十分解膩 唯一要挑剔但係有啲細杯😭最後叫咗兩杯先夠飲.ᐟ.ᐟ
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

📍 何蘭正 (中環)
2022-09-06 162 浏览
👧🏻生日時朋友帶咗佢去一直都想試嘅何蘭正,又真係好蘭正🤪即刻介紹下當日食咗咩先!🌟 24小時慢烤伊比利亞叉燒 第一碟就係HLJ最Signature嘅叉燒豬油撈飯!叉燒燒得焦香,有陣陣焦糖香味,豬肉質感軟腍。豬油撈飯當然夠香,成個飯都唔算太油膩碟底都唔會太油,值得一讚👍🏻。以上呢兩個食材就偏中式,但配埋日式溫泉蛋、大豆芽、紫菜、酸薑,真係唔肯定自己係未食緊韓式拌飯。🌟中國白腐乳 法國白芝士焦糖燉蛋全餐飯最驚豔嘅菜式絕對係呢個白腐乳+白芝士Creme Brulee!雖然兩款芝士Mix咸甜交雜好得意,就算平時唔太鍾意腐乳嘅👧🏻都覺得幾易入口。另一重點係附上嘅牛油厚多士,超香牛油味🧈+麵包極鬆軟,撕開仲要一絲絲,攞嚟點無花果醬/Creme Brulee一流!🌟芝麻花生湯丸好Fusion嘅Cocktail,如果大家係花生🥜嘅Fans的話,抱歉要令你失望🙍。面層係花生味Foam,味道有啲似咸花生,花生味唔算濃郁,用小丸子點下啲奶泡幾得意。而Base就係黑芝麻+Whiskey🥃,味道似淡味芝麻Baileys,對黑芝麻控嚟講唔太夠喉,不過成個組合係幾得意。🌟HLJ 7th Anniversary Be

🌟 24小時慢烤伊比利亞叉燒

🌟中國白腐乳 法國白芝士焦糖燉蛋

🌟芝麻花生湯丸

🌟HLJ 7th Anniversary Beer Flight
7週年活動就係有7杯仔不同牌子嘅啤酒🍻,岩曬咩都想試嘅朋友,啤酒牌子都係呢幾年香港手工啤酒比較出名嘅牌子:Heroes、少爺、Carbon Brews等等。當中最得👧🏻歡心就係超易入口嘅Full Blossom Cider同入口真係有士多啤梨奶昔味嘅🍓Strawberry White Chocolate Milkshake IPA!

🌟 煎美國安格斯牛舌+封門柳
當時👧🏻要戒口唔食得牛🐮,不過朋友就讚封門柳係重肉味,生熟度亦係符合心水,牛舌夠爽口。
2022-08-29 134 浏览
知道何蘭正呢間食店咁耐都未去試,而今次舊同學聚會咁啱就係附近,咁冇得唔試啦。Book位嘅時候都已經幾full, 職員都好friendly 同好有禮貌,提醒左幾次係得返某d位置可以坐。我地一行四條友已經係條街到行到身水身汗,大約4點左右就到左餐廳,到嘅時候職員帶位去到一個由6個油桶組成嘅枱加高櫈,初初係唔慣咁坐,但坐耐小小又可以對住個畫左龍鳳圖案嘅窗加neon light logo,重可以望住窗出面嘅十字路口都原來幾有feel, 場內除左我地,好似都冇咩人坐高櫈,坐高咁望住成個場簡直好似有江湖大佬風範一樣。好喇,大家坐底左先叫左幾杯嘢飲chill下先,天氣實在太熱。飲沙冰簡直係沙漠嘅清泉,重要係西瓜沙冰..真係搞唔掂,飲落小小咸原來咸梅同西瓜又幾夾,58蚊就俾到你靈魂嘅需要。蜜糖桂花cocktail 又係幾新鮮嘅味道,輕輕地嘅gin夾埋蜜糖桂花嘅香甜,係小清新嘅感覺! 呢到嘅手工啤實在係太太太多選擇! 有Tap 有bottle, 其實好隨心揀左隻@hongkongwhistle嘅小蜜蜂,甜甜甘甘,呢個下午時間飲就最正。重點黎喇.. 呢到嘅薯條係我本人心目中嘅排行榜佔榜首位置。薯條食嘅時候

重點黎喇.. 呢到嘅薯條係我本人心目中嘅排行榜佔榜首位置。薯條食嘅時候要夠熱夠脆,唔知係咪因為佢地用煲仔嘅關係,可以keep住食都keep住個熱同脆,,加唔加醬都一樣咁L正,呢一晚我地四條友嗌左兩round...不得了真係..

另外深印象嘅係八爪魚沙律,八爪魚海草水牛芝士原來重有黑木耳,第一次食用黑木耳做嘅沙律,每咬一啖口感都好一致,娛樂感好重。
點解係講深印象,因為已經飲緊2支,個人已經wingwing地,第二支試嘅係Be Water(sh*t相都唔記得影) 個感覺dry身d, 襯返食炸雞同薯條中和下冇咁罪惡感a_a 講講小小個炸雞,脆身就一定,肉夠嫩!

最後最後真係叫埋最後一支啤本人就可以收收pi,
Pineapple Express..最後梗係要試埋我最中意嘅波蘿快車啦.. a_a 用波蘿去完美左我地今晚嘅聚會~ 波蘿萬歲~IPA萬歲~何蘭係正嘅~
2022-08-27
下午茶
  • 炸薯條
  • 咸梅西瓜沙冰
  • 黃金脆炸雞配甜辣雞醬
2022-08-12 217 浏览
Happy Friday🎉每逢星期五總是無心工作因為已經是出動了放假Mode🤭在蘭桂芳附近的 既是餐廳又是酒吧滿足你可以飲飽食醉的要求❤格子鬆餅/中式甘蔗年糕/焦糖香蕉/芝麻雪糕甜品好像是周末限定Waffle超香脆夾著年糕餡配著香口焦糖香蕉加埋雪糕食簡直是無敵但注意這個份量比較多細食的朋友最好留肚❤慢煮嫩雞胸/香煎牛臉肉/薯蓉食物名稱我忘記了周末是日午餐雞肉超級嫩滑牛排就不過不失❤冬蔭啡我最愛試新口味🤣聞著有濃郁香茅味但飲下去是淡淡的青檸味很明顯亦帶點咸香配合起來出奇地好飲❤越式椰子咖啡冰沙有濃濃的椰子味道咖啡味不算很出甜甜的很合女生口味環境很chill非常適合朋友聚會酒類飲品非常多下次要晚上去飲返2杯
Happy Friday🎉

酒類飲品非常多
下次要晚上去飲返2杯
2022-06-18
  • 冬蔭啡
初嘗港式fusion酒吧~🍺🍺本住去打卡嘅心嚟到何蘭正,食物質素有驚喜喎❤️❤️❤️五香枝豆 $48 飯前開胃菜卡津炸薯條配辣蕃茄醬,蒜味蛋黃醬 $78 個辣蕃茄醬唔錯👍🏻24小時慢煮伊比利亞叉燒配日式溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 $188有啲似韓式bibimbap,有啲芽菜冬菇慢煮叉燒,半肥瘦啱啱好,不輸有名嘅燒味舖👍🏻👍🏻👍🏻不過唔係好食到豬油味加咗塊煎鴨肝就偏乾少少金湯酸菜煮紐西蘭鑽配粗紅薯粉,老鼠耳,吸汁飛龍頭 $228吸汁飛龍頭即係豆卜😆寬粉好滑,煙靭彈牙蜆好大隻,鮮甜爽口湯唔係好辣,有啲蜆嘅鮮甜味無平時啲川式酸菜咁油膩👍🏻👍🏻👍🏻先炆後煎澳洲和牛臉配濃香沙爹汁,櫻花蝦炒苦瓜片及煎腸粉 $88呢個好有驚喜!完全冇諗過呢個配搭可以match到!牛臉肉好淋,嗰醬汁好似食到啲XO醬味(?)牛肉,苦瓜,同腸粉分別同個醬汁都好夾👍🏻👍🏻可惜腸粉偏硬少少碗碟有精心設計,真係好啱打卡📸員工超友善!用心介紹menu!一行四人食得好飽本身諗住試埋甜品,要下次了
初嘗港式fusion酒吧~🍺🍺
本住去打卡嘅心嚟到何蘭正,食物質素有驚喜喎❤️❤️❤️
五香枝豆 $48
飯前開胃菜

卡津炸薯條配辣蕃茄醬,蒜味蛋黃醬 $78
個辣蕃茄醬唔錯👍🏻

有啲似韓式bibimbap,有啲芽菜冬菇
慢煮叉燒,半肥瘦啱啱好,不輸有名嘅燒味舖👍🏻👍🏻👍🏻
不過唔係好食到豬油味
加咗塊煎鴨肝就偏乾少少

金湯酸菜煮紐西蘭鑽配粗紅薯粉,老鼠耳,吸汁飛龍頭 $228

吸汁飛龍頭即係豆卜😆
寬粉好滑,煙靭彈牙
蜆好大隻,鮮甜爽口
湯唔係好辣,有啲蜆嘅鮮甜味
無平時啲川式酸菜咁油膩👍🏻👍🏻👍🏻

呢個好有驚喜!完全冇諗過呢個配搭可以match到!
牛臉肉好淋,嗰醬汁好似食到啲XO醬味(?)
牛肉,苦瓜,同腸粉分別同個醬汁都好夾👍🏻👍🏻
可惜腸粉偏硬少少

碗碟有精心設計,真係好啱打卡📸
員工超友善!用心介紹menu!
一行四人食得好飽

本身諗住試埋甜品,要下次了
2022-08-06
💎總評分:9.5/10-小編開始寫食評之前已經試過呢間餐廳,除咗個名好易記之外😆,創新嘅配搭同埋味道都令人印象深刻🫶🏻。今次二訪除咗encore之前食過嘅野推介俾大家之外,仲嘗試左其他新菜式。店內落地玻璃望到蘭桂坊馬路,以舊式香港為裝潢主題🇭🇰,有舊式通花鐵閘、霓虹燈及吊扇等裝飾💈。1️⃣Black Truffle Egg Benedict $168 (假日限定)第二次食依然保持到水準,有齊中西原素嘅egg benedict🍳。叉燒採用Iberico pork,沒有多餘肥膏,但肉質軟林有肉味🐷,燒得剛好令人回味。兩隻溏心蛋淋上自家製醬汁🥚,用Danish toast做底,創新好味小編大推💯!2️⃣ Pork Belly & Cuttlefish Burger $128漢堡繼續搞搞新意🍔,夾住香煎五花肉同花枝餅,配飛魚籽糖醋汁,酸酸甜甜中和反肉嘅油膩感⚖️。花枝餅一啲都唔hea,厚身得嚟炸得Q彈👍🏻。套餐無跟邪惡薯條,取而代之係健康沙律🥗,mix西瓜菠蘿粒顯得有誠意。3️⃣ Corn Basque Cheesecake $118幾款甜品聽落都好吸引,最後叫咗店員推介嘅Basque Cheesecake
💎總評分:9.5/10
Black Truffle Egg Benedict1
Black Truffle Egg Benedict
幾款甜品聽落都好吸引,最後叫咗店員推介嘅Basque Cheesecake🧀。伴隨着嘅除咗焦糖爆谷,仲有加咗Tabasco嘅芒果粒🥭,配搭夠晒新奇,後勁帶來一點辣味🌶️,好有衝擊。Cheesecake本身做到好creamy而且堅係有粟米味🌽,配清新嘅日本柚子雪酪,配搭有新意又好味😋。
Corn Basque Cheesecake
4️⃣ 越式椰子咖啡沙冰 $68 ; 芝麻花生湯圓 $120
咖啡超香椰汁味🥥,甜而不膩,不過越式feel唔重。招牌Cocktail用中式茶杯好有玩味🐉,base用左whiskey mix bailey,舔左一啖面層嘅芝麻foam,重芝麻味但超級甜,不過Mix埋底下嘅酒精就完美balance左成杯嘅味道👏🏻。得意嘅係竹籤拮住一粒湯圓,呼應返Cocktail個名🍡,係好成功嘅一杯特色Cocktail。
越式椰子咖啡沙冰
嚟得二訪固然係對第一次嘅用餐體驗十分滿意🥰,相隔咁耐水準依然keep到,仲有新菜式添🆕~連續兩次都係嚟lunch,想講其實佢地有個四寶飯好正咁🤤,但係啱dinner多D,期待下次再嚟試新野🫰🏻!
環境服務:⭐⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
芝麻花生湯圓
题外话/补充资料: 🚗 因為落毛毛雨泊左喺德己立街夠晒近,但建議泊反上SOHO少少!
2022-06-18
Black Truffle Egg Benedict1
Black Truffle Egg Benedict
越式椰子咖啡沙冰
2022-08-05 147 浏览
黎到中環,埋黎飲杯先啦!店鋪環境優雅,飲生啤最緊要好Feel,依到既生啤麥芽味較香濃,入口滑嫩、大家黎到一定要叫黎飲!甜品賣相精緻,味道偏甜一點,焦糖味較重,甜品控必試!
黎到中環,埋黎飲杯先啦!

甜品賣相精緻,味道偏甜一點,焦糖味較重,甜品控必試!
2022-08-02
👍🏻24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯|日本溫泉蛋|韓國紫菜 $178何蘭正招牌必食item!叉燒表面燒到微燶充滿焦香,蜜汁入味但不過甜半肥瘦叉燒,肉質爽彈,一啲都唔乾硬,咬落仲有肉汁豬肉味濃之餘又有油脂香,超正🤤!豬油撈飯味道帶甜,豬油同醬汁撈得均勻,食落唔油膩配搭日本溫泉蛋、韓國紫菜、香蔥同酸洋蔥,撈飯一流😜味道:9/10性價比:6/10-👍🏻美極煎封龍躉魚柳|胡麻醬漬淡瓜|焦糖醬油茄汁|漢堡包配薯條 $168鍾意食魚嘅朋友必食,貨真價實嘅魚柳包!龍躉魚柳厚身大塊,估唔到有兩層咁多,好足料表面煎得香脆,內裏肉質嫩滑多汁魚油脂香勁濃郁,冇骨啖啖肉美極味唔算好明顯,主要都係魚鮮味突出薯條粗身,熱辣辣好脆口,灑上鹽同類似熱浪味嘅辣粉就咁食都好惹味,亦可配搭自家製嘅蒜味蛋黃醬味道:9/10性價比:7/10-👍🏻香濃粟米巴斯克芝士蛋糕|辣椒仔漬芒果粒|日本柚子雪酪|焦糖爆谷 $118整體每樣食物都好特別,混埋一齊唔兀突,反而有多種味道層次蛋糕表面焦香,內裏口感好似燉蛋咁軟滑芝士味突出,加上淡淡粟米香甜味,估唔到又幾夾柚子雪酪口感似雪芭,質地幼滑,柚子味清香又唔會太甜仲食到粒粒柚子肉,非常清甜

半肥瘦叉燒,肉質爽彈,一啲都唔乾硬,咬落仲有肉汁
豬肉味濃之餘又有油脂香,超正🤤!
豬油撈飯味道帶甜,豬油同醬汁撈得均勻,食落唔油膩
配搭日本溫泉蛋、韓國紫菜、香蔥同酸洋蔥,撈飯一流😜
性價比:6/10
鍾意食魚嘅朋友必食,貨真價實嘅魚柳包!
龍躉魚柳厚身大塊,估唔到有兩層咁多,好足料
表面煎得香脆,內裏肉質嫩滑多汁
魚油脂香勁濃郁,冇骨啖啖肉
美極味唔算好明顯,主要都係魚鮮味突出
薯條粗身,熱辣辣好脆口,灑上鹽同類似熱浪味嘅辣粉
就咁食都好惹味,亦可配搭自家製嘅蒜味蛋黃醬
性價比:7/10
美極煎封龍躉魚柳|胡麻醬漬淡瓜|焦糖醬油茄汁|漢堡包配薯條
整體每樣食物都好特別,混埋一齊唔兀突,反而有多種味道層次
蛋糕表面焦香,內裏口感好似燉蛋咁軟滑
芝士味突出,加上淡淡粟米香甜味,估唔到又幾夾
柚子雪酪口感似雪芭,質地幼滑,柚子味清香又唔會太甜
仲食到粒粒柚子肉,非常清甜解暑,而且中和返芝士蛋糕嘅膩度,夏天食真係一流!👍🏻
最特別係芒果粒竟然係tabasco醬漬😳
除咗有芒果嘅酸甜之外仲有陣陣tabasco嘅酸辣味,真係衝擊味蕾🤣
香濃粟米巴斯克芝士蛋糕
👍🏻芝麻花生湯圓 $120
賣相好有特色嘅signature cocktail,打卡一流
面頭嘅花生奶泡由原本比較厚身,而家改良成薄薄一層奶蓋,更加容易同酒精混合
底下係黑芝麻威士忌,酒味比想像中重,黑芝麻味明顯
吉住個粒唔係花生湯圓,而只係無餡嘅小丸子,煙煙韌韌
不過價錢偏貴,試一次打下卡就好
味道:8/10
👍🏻越式椰子咖啡沙冰 $68
推薦!咖啡味濃,溝埋椰汁都唔會過甜,估唔到又幾夾
面頭係椰子沙冰,口感綿滑,清涼解暑,好爽!
性價比:7/10
📍#何蘭正
美極煎封龍躉魚柳|胡麻醬漬淡瓜|焦糖醬油茄汁|漢堡包配薯條
香濃粟米巴斯克芝士蛋糕
2022-08-05 149 浏览
Just as the name of the restaurant, wasn’t surprised that it was actually really good, was recommended by my trusted foodie friend and there’s never a restaurant that’s not yummy when he helps tehe! I ordered the char siu fan, and oh my, this was actually really delicious, I would say it’s simple but the egg, the sauce, the seafood and the tender char siu all makes it a very good dish when all mixed together, more on the pricier side to what it is but I love trying new places!The interior is coo

The interior is cool, and quite the vibe, and surprise surprise there’s beer on tap so the option to go boozy is there. The visit was for my belated friends birthday and the staff did very well in making a little surprise happen, thanks for being so attentive!
2022-07-24
庆祝纪念
生日
2022-08-03 126 浏览
嚟呢到必飲fusion嘅cocktail🍹推介芝麻花生湯圓❣️面頭係綿密嘅濃郁花生泡沫🥜🫧下面底係芝麻威士忌🥃花生加芝麻絕配~加埋煙韌嘅小丸子🍡口感味道超豐富 好特別😍
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝再訪n次的何蘭正🤪港西fusion創新菜式每次都有驚喜🤩特式甜品❗️甜品粟米巴斯克🌽腐乳焦糖燉蛋😳❞🦑涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士,泰國柚子肉及老油條脆粒 $158 (4/5)麻辣既涼拌前菜 惹味清新開胃 鮮魷爽口新鮮 配水牛芝士combo好創新!😚🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 $188 (4/5)幾年前食到宜家 每次都會叫既dish 都係咁好食 但感覺以前擺盤靚啲👀同埋之前配煎蛋正d🍳叉燒軟腍 脆燶邊 半肥瘦😋🐟是日靚魚:大火煎封台灣龍膽石班魚柳配蒸石磨陳村粉,烤福建椰菜花及蕃茄九層塔海鮮汁 $250 (3.5/5)石斑魚柳煎得夠香 海鮮汁鮮味十足 好似龍蝦湯🦞陳村粉一大舊係底 冇揚開 索唔足d汁 有點可惜☹️🐔百里香鮮露輕煎軟嫩美國雞胸配酸辣瑞柱金菇汁,鹽鹵豆腐及烤福州花椰菜 $162 (2.5/5)個人麻麻地呢個dish 唔中意芡汁 更唔中意酸既茨汁 不過雞胸嫩滑既~🌽香濃粟米巴斯克芝士蛋糕,辣椒仔潰芒果粒,日本柚子雪酪,焦糖爆谷 $118 (4/5)Lunch menu先有既甜品 特登叫餐廳留定一份比我地dinne
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕
❝再訪n次的何蘭正🤪港西fusion創新菜式每次都有驚喜🤩
特式甜品❗️甜品粟米巴斯克🌽腐乳焦糖燉蛋😳❞

涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士, 泰國柚子肉及老油條脆粒

🦑涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士,
泰國柚子肉及老油條脆粒 $158 (4/5)

24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋, 紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯

🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,
紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 $188 (4/5)

是日靚魚: 大火煎封台灣龍膽石班魚柳配 蒸石磨陳村粉,烤福建椰菜花及蕃茄九層塔海鮮汁

🐟是日靚魚:大火煎封台灣龍膽石班魚柳配

百里香鮮露輕煎軟嫩美國雞胸配酸辣瑞柱金菇汁, 鹽鹵豆腐及烤福州花椰菜

🐔百里香鮮露輕煎軟嫩美國雞胸配酸辣瑞柱金菇汁,
鹽鹵豆腐及烤福州花椰菜 $162 (2.5/5)

Lunch menu先有既甜品 特登叫餐廳留定一份比我地dinner黎食🙏🏻🥰basque食得出有淡淡粟米爆谷味 質地軟綿輕身 配柚子sorbet好fresh!😋

🍮中國白腐乳,法國白芝士焦糖燉蛋配自家制紫無花果醬,牛油厚多士及鮮什莓 $148 (3.5/5)

味覺衝擊 似鹹食前菜多於甜品呢🤯😆超重鹹香既焦糖燉蛋 質地好mousse狀 整體真係好似鵝肝醬😂一定要配麵包食🍞麵包條出色 香脆!

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍何蘭正
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_港式 #joys_西式
涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士, 泰國柚子肉及老油條脆粒
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
平時唔講粗口嘅我嚟到中環嘅何蘭正,試過佢哋嘅嘢食都想講返句Ho L jeng😂餐廳最大嘅特色係佢結合左中西合璧又懷舊嘅裝修,牆上嘅鬼佬涼茶招牌🍺非常特別!絕對係熱門打卡位有得呢個招牌當然有大量酒水手工啤選擇,仲有好多結合左中西文化新穎嘅菜式餐廳適逢7週年anniversary 🍺 🎉 同Local 7 間啤酒廠合作推出左個trial set,有7款唔同啤酒,全部都係餐廳獨有出面好難搵到,每杯有200ml 🍻😆 啱晒鍾意同朋友啤一啤嘅朋友仔至於嘢食我就叫咗兩個主菜一個甜品

餐廳適逢7週年anniversary 🍺 🎉
😆 啱晒鍾意同朋友啤一啤嘅朋友仔
至於嘢食我就叫咗兩個主菜一個甜品
黑松露賓尼迪蛋 / 伊比利亞叉燒 / 荷蘭小番茄 / 溏心蛋 配丹麥吐司/ 田園沙律
牛油櫻花蝦煎北海道帶子,爆炒越南海虎蝦球,水牛芝士粒 配 蒜片芫茜稻庭烏冬
🍮中國白腐乳、法國白芝士焦糖燉蛋配牛油多士
雲呢拿棕樹糖冰咖啡🧊 焙茶朱古力🍫
🍮中國白腐乳、法國白芝士焦糖燉蛋配牛油多士
因為朋友想試緣故,去第2次。佢嘅價錢唯一對得住嘅係個空間,唔算逼櫈 舊茶櫈 唔多舒服 反而枱大舒服Decor 見仁見智服務員態度算幾好Lunch名唔記得唔知乜豬肉溫泉蛋豬油飯豬肉似义燒咁,但黑麻麻燶邊見到都唔想食,好彩食落好味嘅,正常嘅。肉質係好嘅。溫泉蛋都係好嘅豬油飯食唔出豬油咁就$180加$20杯凍檸茶,彩你like濃茶定淡茶。佢似英式紅茶,在我淡而無味,檸檬酸而不鮮。衰過茶餐廳是日粉麵個名同兜野好貼切。米就係粉麵XO醬小蝦帶子撈烏冬味道還可以,都見到XO醬啲蝦米瑤柱蝦overcook加有雪味急凍帶子都係雪味,4片即係2粒烏冬應該係稻庭,稻庭應該食煙靱,佢係僅餘煙靭,接近軟奶奶。15x好似梅粉西瓜冰正常似樣正常 $54
因為朋友想試緣故,去第2次。
佢嘅價錢唯一對得住嘅係個空間,唔算逼
櫈 舊茶櫈 唔多舒服 反而枱大舒服

唔知乜豬肉溫泉蛋豬油飯
溫泉蛋都係好嘅
豬油飯食唔出豬油
咁就$180

加$20杯凍檸茶,彩你like濃茶定淡茶。
佢似英式紅茶,在我淡而無味,檸檬酸而不鮮。衰過茶餐廳

是日粉麵
個名同兜野好貼切。米就係粉麵
XO醬小蝦帶子撈烏冬
味道還可以,都見到XO醬啲蝦米瑤柱
蝦overcook加有雪味
急凍帶子都係雪味,4片即係2粒
烏冬應該係稻庭,稻庭應該食煙靱,佢係僅餘煙靭,接近軟奶奶。
15x好似

梅粉西瓜冰
正常似樣
正常 $54
2022-07-29 127 浏览
• overall: chic vibe & impeccable service. great for hangout with friends & go for the unique drinks. food wise it’s creative but the flavours are familiar.• osmanthus honey 🌼: creative cocktail w/ asian flavours. highly recommend, would love to try their other cocktails as well. • char-siu rice 🐷: it’s a good dish, w/ creaminess from egg yolk & tender char-siu. the rice is flavoured perfectly as well. but i’m not sure if i will pay $188 for that. • churros 🍨: beautifully crisp. not overly oily

• churros 🍨: beautifully crisp. not overly oily w/ addicting cinnamon coating & hint of caramel sauce. love the contrast of hot churros & icy ice cream.

• crème brûlée 🥚: much stronger egg flavour than normal, personally really like the slight twist with fermented bean crud. only problem is i’m not sure the point of the thick toast, cuz it’s a bit dry & out of place.
2022-07-29
  • 蜜糖桂花