2022-12-16 216 浏览
今次黎食tea 人比較少位置坐得舒服又闊落,好有香港特色,周圍都係打卡點📸❤️✨煨蕃薯焦糖燉蛋| 牛油厚多士| 綜合野莓| 薑味柚子果醬 (2位用)​上面脆脆地嘅焦糖,下面係好綿密嘅燉蛋🤩有層次 口感一流👍 另一個食法將烘得好乾脆嘅厚多士沾上燉蛋一齊食,原來都好夾😍✨黃金脆炸雞| 甜辣雞醬炸得好香脆!不過甜辣雞醬就比較無驚喜,直頭係泰式辣醬🤔 其實唔點醬都有味👌​✨漢堡包| 香煎澳洲牛臉肉| 日本櫻花蝦沙嗲醬| 烤大菇| 薯條​烘過嘅麵包皮又香又脆,牛臉肉呢個部位好林好嫩‼️加埋沙嗲醬一齊食超級有味同juicy🤤薯條炸得剛好 粗薯好香口👍✨越式椰子咖啡沙冰 好特別有椰子味又有咖啡味嘅沙冰😻 咖啡味道特出同椰子味又幾夾💗味道👅👅👅👅​抵食🤑🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​
今次黎食tea 人比較少
位置坐得舒服又闊落,好有香港特色,周圍都係打卡點📸❤️

​上面脆脆地嘅焦糖,下面係好綿密嘅燉蛋🤩有層次 口感一流👍
另一個食法將烘得好乾脆嘅厚多士沾上燉蛋一齊食,原來都好夾😍

✨黃金脆炸雞| 甜辣雞醬

服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
2022-12-10 147 浏览
呢間餐廳bookmark左超耐🤩終於去到!環境闊落,而且餐廳裝飾行懷舊風,打卡非常適合🥰香煎澳洲牛臉肉沙嗲醬金菇菜漢堡包 烘過既漢堡包脆脆的,嫩滑既牛臉肉配港式沙嗲醬同金菇菜新鮮得黎又好夾,仲有粗薯條有少少辣味又香脆😋法式幼滑薯蓉薯蓉好驚喜!望落去好似一pat醬咁,食落好濃既牛油味,薯蓉比較軟滑,啖啖都食到松葉蟹肉味,仲有少少既花雕味,好有口感!黃金脆炸雞 炸雞一樣係好出色🤤炸粉唔多,皮薄香脆,而且多汁嫩滑,點泰式辣醬好開胃🥰檸檬梳打同出面無太大既分別,梳打味比較多。

香煎澳洲牛臉肉沙嗲醬金菇菜漢堡包

法式幼滑薯蓉

黃金脆炸雞

檸檬梳打
同出面無太大既分別,梳打味比較多。
2022-12-08 152 浏览
百里香鮮露輕煎軟嫩美國雞胸$162雞胸肉一啲都唔柴,唔講都唔知係雞胸嚟🤫面頭有臘肉炒菜,中間係雞胸,最底仲鋪咗啲豆腐,好豐富☺️唯一缺點就係啲雞胸有啲少🥲唔夠我哋幾個食啊24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋豬油撈飯 $188叉燒肉質軟腍,夠味得嚟唔會過鹹,對我嚟講啱啱好😋豬油撈飯好邪惡,加埋隻温泉蛋,食落好順口,仲有啲大豆芽、洋蔥漬同冬菇,完全唔會覺得好油膩,反而越食越停唔到口🤪澳洲和牛臉配濃香沙爹汁煎腸粉 $188和牛有三大嚿,食落有啲似牛腩但係啲肉一咬就化開,煮得啱啱好👍🏼沙嗲醬好惹味,偏重口嗰種,煎腸粉撈埋啲汁好好食啊😍不過mvp 一定會係啲金針菇,因為最掛汁同入味味😚卡津炸薯條配蕃茄醬,蒜味蛋黃醬 $40薯條香脆,粗幼適中,有啲辣粉係上面,有兩款醬配埋,都值得一叫嘅~西班牙油炸鬼配雲尼拿雪糕$108炸嘢配雪糕,好難唔好食喎😌不過張相唔記得影埋完,入到去有同餐廳職員講有朋友生日,所以有幫我加咗生日牌,送上嚟職員都有講生日快樂,仲一齊唱生日歌添🤣🤣粟米芝士巴斯克蛋糕$118食完好多重口味嘅嘢又有飲酒,覺得粟米味唔算太濃,不過粟米味巴斯克蛋糕又係一個新嘗試,最重要係賣相都好唔錯,用嚟打
百里香鮮露輕煎軟嫩美國雞胸$162

24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋豬油撈飯 $188

澳洲和牛臉配濃香沙爹汁煎腸粉 $188

卡津炸薯條配蕃茄醬,蒜味蛋黃醬 $40

西班牙油炸鬼配雲尼拿雪糕$108

粟米芝士巴斯克蛋糕$118
食完好多重口味嘅嘢又有飲酒,覺得粟米味唔算太濃,不過粟米味巴斯克蛋糕又係一個新嘗試,最重要係賣相都好唔錯,用嚟打卡又係一流😎

芝麻花生湯圓$125
店員建議我哋飲咗面頭幾啖先撈勻,面頭比較creamy,好重芝麻花生味,真係好似食緊湯圓咁,嗰味好得意。

龍鬚糖甜酒$125
不得不提店員嘅服務態度好好,唔單止解釋得好詳儘,仲特登等我ready拍片先倒vodka同點火💯飲嗰時要撈埋啲雪糕,如果唔係vodka味太重,都有淡淡嘅花生味,好還原到龍鬚糖嘅感覺👍🏼👍🏼
2022-12-03 159 浏览
24小時慢煮伊比利亞叉燒飯 ($192):半肥瘦叉燒,微燶邊而肉質軟腍,配料有溫泉蛋、紫菜、芽菜、冬菇、紅洋蔥漬等,再加埋超邪惡嘅豬油,撈飯真係一流!🤤金湯酸菜煮紐西蘭鑽石蜆配粗紅薯粉 ($288):湯底唔算辣,較多係麻同酸幾開胃👍🏻 鑽石蜆嘅份量比想像中多,味道鮮甜冇沙,另外配料薯粉同埋金菇都好入味😋炸薯條 ($78):薯條份量幾多,雖然就唔算係炸到外脆內軟,不過就勝在蒜味蛋黃醬同辣蕃茄醬幾好食同薯條幾襯何蘭正式檸檬茶 ($118):其實依個係甜品黎,紅茶啫喱加法式檸檬醬嘅配搭,酸酸甜甜嘅味道配埋入面一粒粒嘅crumble一齊食幾夾😄當然唔少得係佢地嘅’鬼佬涼茶’啦,其中我地試左獅子山下同埋香檸苦瓜蜜蜂啤。苦瓜嗰款其實飲落冇乜苦味,反而檸檬味幾清新😛

• 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
2022-11-28 164 浏览
經常聽嘅特色中西合璧fusion菜,呢到設計風格特別,每個地方都有打卡位,signature當然係「鬼佬涼茶」四個字啦🥬清蒸高山娃娃菜開頭以為呢碟係好普通嘅蒸菜,點知好有驚喜‼️熱辣辣嘅蒸菜加埋大地魚牛油汁,娃娃菜索晒啲牛油汁,非常好食‼️加埋法國黃油菌、嫩炒煙肉碎有口感🉐🍝爆炒越南海虎蝦球 配櫻花蝦中芹飲管意粉有爽口大隻嘅虎蝦,仲有日本北海道五成熟刺身級帶子,又滑又嫩,配埋鰹魚牛油汁,整體好食🍔蔥燒龍躉石班魚柳漢堡包配薯條好少見有龍躉石班魚柳做burger饀,連皮魚塊又香又厚身,飛魚籽千島汁增加味道好好食🍵Matcha Latte☕️Mocha🚩何蘭正 (中環) @holjeng_ 📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

🥬清蒸高山娃娃菜

📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
2022-11-26
午餐
2022-11-22 130 浏览
同事揀咗依間我一直都想試嘅餐廳,到咗現場見到有趣嘅裝潢,就知依度提供嘅應該係帶少少玩味嘅fusion菜~餐牌設計到好似一本秘笈香煎五花肉漢堡包漢堡包裡面有芒果咖哩醬﹑Q彈花枝漿 + 是日沙律同事點咗依款漢堡包,不過聽講味道一般.香煎澳洲牛臉肉漢堡包漢堡包裡面有日本櫻花蝦沙爹醬﹑烤大菇 + 薯條漢堡包裡面嘅牛算係幾有牛肉味,牛肉唔係一整片嘅,反而係分開幾片,要食到好裡面先覺得肉比較嫩滑;沙爹醬喺麵包裡面唔算太突出;大菇好厚一片而且好多汁!薯條炸得啱啱好﹑幾好食.午餐份量算係幾大,平日兩點幾到達用餐嘅人都仲係好多,建議如果想去試試嘅話要先預約喔~

餐牌設計到好似一本秘笈

香煎五花肉漢堡包

漢堡包裡面有芒果咖哩醬﹑Q彈花枝漿 + 是日沙律
同事點咗依款漢堡包,不過聽講味道一般
香煎澳洲牛臉肉漢堡包

漢堡包裡面有日本櫻花蝦沙爹醬﹑烤大菇 + 薯條
2022-11-21 139 浏览
同事 Farewell Lunch,揀左呢間餐廳chill 下~第一次呢度食 lunch,有選擇障礙,最終揀左同事都投降既 Chef Special🌟🌟👉🏻爆卡路里之 "煎封西班牙安格斯牛臀薄扒(七成熟),蕃茄咖喱風味慢烤杜洛克豬五花肉,配蒸石磨陳村粉,腐乳牛油汁"👈🏻牛扒雖然七成熟,但好軟滑,牛味濃。五花肉好惹味,入口啲脂肪化開好食。陳村粉就普通,對比啲肉,味道比較淡。整體黎講,聽落好似好花巧,但味道互相配合,食落好match 唔會互相搶味,真係幾好食😋😋同事都俾左佢地Lunch set 1 & 2我試。1. 香煎嫰滑美國雞胸,只麻不辣意大利茄茸,豬肉鬆,冷豆腐雞胸好嫰滑,味道好清淡,茄茸調味好好,配豆腐幾開胃,控制體重人士都食得。2. 漢堡包,五花腩,芒果咖喱醬,Q彈花枝醬,是日沙律漢堡包都唔錯,腩肉煎得夠香,爽口彈牙,花枝醬普通,整體算唔錯。唯獨係嗰是日沙律,嗰汁我覺得似係芬達橙汁,同事話似咳水🤣🤣最尾唔理有幾肥,都試埋嗰甜品,因為睇完嗰名,聯想唔到嗰味。"紹興花雕酒焦糖醬,白朱古力咖啡忌廉佐牛乳奶凍",酒香啡甘少甜奶滑,balance 得好好,好彩有食😍😍

同事都俾左佢地Lunch set 1 & 2我試。
1. 香煎嫰滑美國雞胸,只麻不辣意大利茄茸,豬肉鬆,冷豆腐
1. 香煎嫰滑美國雞胸,只麻不辣意大利茄茸,豬肉鬆,冷豆腐

2. 漢堡包,五花腩,芒果咖喱醬,Q彈花枝醬,是日沙律
2. 漢堡包,五花腩,芒果咖喱醬,Q彈花枝醬,是日沙律

跟朋友食晚餐,去到已經很多人,所以不能隨意打卡啦。看餐牌就覺得有些偏貴了,不過侍應服務挺周到,可能在香港整天都可以吃叉燒飯,所以當吃這裡的叉燒飯要198塊錢時就覺得好貴,吃羊排200多反而沒有這種感覺。叉燒飯感覺比普通好吃一點,沒有太大驚喜。羊排是挺入味的,挺好吃,可以再吃過。雞翼最平反爾不錯,有些辣粉在上面點綴,吃起來也挺香。整體來講擺盤算是很精緻,份量偏少,一頓飯下來吃了300多覺得有些不值吧!雞翼不錯。對我來講,除裝修以及服務外,沒有太大驚喜。
叉燒飯
羊肉
鹹梅西瓜冰
  • 沙薑風味脆香雞翼
2022-11-10 202 浏览
#joyfood_中環何蘭正 (中環)📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━啱啱食咗一餐後直踩下一餐 所以戰鬥力稍有不足😛 本身唸住食少少就算但最後都係忍唔到 飽到企唔到起身😹 呢度冇加一 但係服務態度真係好到爆🔥 好熱情同friendly!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 清蒸甜美高山娃娃菜配法國黃油菌昆布牛油汁,杜洛克風乾火腿 $128 ▶︎ 第一次見咁長嘅名😂 唔洗點介紹入面有咩因為全部寫曬出黎 ▶︎ 娃娃菜甜甜地 加上蘑菇煮出黎嘅汁 非常之鮮美 話係細嘅sharing plate但其實都唔細 🤦🏼‍♀️▶︎ 唔識得品鑒火腿 但係我覺得入口唔算太鹹 有煙熏味 配上娃娃菜啱啱好👌🏻好味指數:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍛 24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 $188▶︎ 好鐘意佢擺得整整齊齊 賣相真係無得頂👍🏻 尤其溫泉蛋爆嗰吓好舒壓▶︎ 叉燒顏色偏深 比起坊間常見嘅叉燒肉質更軟腍 係我鐘意嘅style😍 調味亦都好唔錯 甜鹹嘅比例適中 ▶︎ 將油香
#joyfood_中環
何蘭正 (中環)
📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
好味指數:●●●●○
清蒸甜美高山娃娃菜配法國黃油菌昆布牛油汁 杜洛克風乾火腿

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
▶︎ 將油香四溢嘅蔥油飯 香濃嘅蛋液 酸酸甜甜嘅紅洋蔥 同清爽嘅芽菜攪勻之後 真係香到爆炸💥 米係粒粒分明嘅 感覺每一啖都咬到唔同嘅食材所以都有唔同嘅風味💫
好味指數:●●●●◐
24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋 紅洋蔥漬 香噴噴香蔥豬油撈飯

🍉咸梅西瓜沙冰 $58
▶︎ 西瓜本味 幾足料 亦好清爽
▶︎ 咸梅就好似淨係得上面嘅少少點綴 私心想佢參與多啲🤏🏻
好味指數:●●●◐○
鹹梅西瓜沙冰

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 5月中(夜晚)
今餐快樂指數😋: ⑨⓪/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌘🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦⬜️ (氣氛好正)
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔆
再訪意願: ❤️❤️❤️❤️❤️
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
每日提醒👉🏻: 臨走之前店員仲比咗我地一張印花卡 話係下次黎有咖啡送 咁等我下次黎食午餐啦😋
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #中環美食 #中環餐廳 #中環 #何蘭正 #holanjeng
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#fusion #叉燒 #打卡 #酒吧
清蒸甜美高山娃娃菜配法國黃油菌昆布牛油汁 杜洛克風乾火腿
鹹梅西瓜沙冰
2022-11-08 155 浏览
想當年放工常和三五知己去【何蘭正】飲野重開後都未去過 今日一於去回味一翻☺️昔日已去 活在當下 💓去何蘭正當然要嘆返杯正宗「鬼佬涼茶」再品嘗Fusion港式地道小菜啦🌷【何蘭正】搬咗去中環SOHO核心地區環境寬敞不會逼夾 裝修都是香港特色落地玻璃一覽蘭桂坊 舊式通花鐵閘 吊扇等當然唔少得龍🐉和「鬼佬涼茶」霓虹燈啦好多特色打卡位架☺🥗頭盤 每日一碗菜 一定要食㗎甜美高山娃娃菜配法國黃油菌昆布牛油汁上面有杜洛克風乾火腿 鮮甜美味仲好健康🐷24小時慢烤伊比利亞叉燒必食推介🌟 慢烤半肥瘦叉燒肉質鮮甜嫩滑蜜汁入味 very Juicy 又香又正!!!配合韓國紫菜和日本溫泉蛋的豬油撈飯高質素fusion 菜的表表姐👍🏻🐮 又想食牛扒又想食牛舌黑椒汁牛扒+厚切牛舌 一次滿足兩個慾望牛扒牛舌也煮到啱啱好 咬去啖啖肉汁 配合蔬菜平衡味蕾 飲番啖手工啤 一流👍🏻Cheers 🍻
想當年放工常和三五知己去【何蘭正】飲野
重開後都未去過 今日一於去回味一翻☺️

昔日已去 活在當下 💓
去何蘭正當然要嘆返杯正宗「鬼佬涼茶」
再品嘗Fusion港式地道小菜啦🌷

甜美高山娃娃菜配法國黃油菌昆布牛油汁
上面有杜洛克風乾火腿 鮮甜美味仲好健康

🐷24小時慢烤伊比利亞叉燒
必食推介🌟 慢烤半肥瘦叉燒肉質鮮甜嫩滑
蜜汁入味 very Juicy 又香又正!!!
配合韓國紫菜和日本溫泉蛋的豬油撈飯

Cheers 🍻
2022-11-08
庆祝纪念
纪念日
今日放假,中午同姊妹嚟到呢間好靚嘅餐廳打個卡📸,食個lunch🍽 餐廳喺出面望已經好eye catching,喺對面就已經見到好有特色嘅2樓窗戶❤️ 搭lift上到嚟,見到餐廳嘅裝修非常特別,充滿港式風情,打卡嘅位置非常多😍😍真開心🥰 🔸五香烤軟嫩杜洛克豬腩肉,煎封龍膽石斑魚腩骨配蒸石磨陳村粉 及黑蒜肉汁▪️好耐冇食過陳村粉,一見到有,就即刻叫黎試吓😍 豬腩肉非常軟嫩入味,石斑魚腩都好好味,如果再多啲汁就更好啦🥰🥰🔸24小時慢煮伊比利亞叉燒,日本溫泉蛋,韓國紫菜,紅洋蔥漬,大豆芽,香噴噴香蔥豬油撈飯▪️半肥瘦叉燒非常好食,味道濃郁,邊邊有少少脆脆地,個豬油撈飯雖然邪惡,但非常香,好好食呀😋🔸香濃粟米巴斯克芝士蛋糕/辣椒仔漬芒果粒/日本柚子雪酪/ 焦糖爆谷▪️巴斯克芝士蛋糕中間流心,整得好又滑,又有香濃嘅粟米味👍🏻👍🏻 成個甜品都好好食呀😋🔸咸梅西瓜沙冰▪️好清新既飲品👍🏻 入面有西瓜肉🍉 加埋咸梅味,好有特色😋🔸越式椰子咖啡沙冰▪️有椰子同咖啡味嘅香氣,非常吸引👍🏻呢間嘢食質素不錯,裝修又有特色,非常推薦大家去試吓⭐️

🔸五香烤軟嫩杜洛克豬腩肉,煎封龍膽石
斑魚腩骨
配蒸石磨陳村粉 及黑蒜肉汁

🔸24小時慢煮伊比利亞叉燒,日本溫泉
蛋,韓國紫菜,紅洋蔥漬,大豆芽,香
噴噴香蔥豬油撈飯

🔸香濃粟米巴斯克芝士蛋糕/辣椒仔漬芒
果粒/日本柚子雪酪/ 焦糖爆谷

🔸咸梅西瓜沙冰

🔸越式椰子咖啡沙冰
▪️有椰子同咖啡味嘅香氣,非常吸引👍🏻

呢間嘢食質素不錯,裝修又有特色,非常推薦大家去試吓⭐️
2022-10-29
  • 咸梅西瓜沙冰
2022-10-28 140 浏览
食物🥘(5/5)主廚推介應該好多人食過,所以我地揀左無推介既試下~但放心,完全5會失望😎頭盤1:黑毛豬叉燒配菠蘿片&饅頭淨係聽個名都覺得特別啦!菠蘿片份量岩岩好,特顯到叉燒既甜味之餘又解膩,加上饅頭煎過既香脆,食得出所有材料既份量都有精心調配過💕頭盤2:日本大根&娃娃菜&杜洛克火腿感覺似燉菜,大根同娃娃菜煮得好入味!鐘意食菜既朋友一定要試下~最令我驚喜係黃油菌,入味之餘又保留左菌既香味,食5停口🤤主菜:澳洲和牛臉配櫻花蝦腸粉我第一次見腸粉可以咁配搭,而又整得好食!完全吸晒沙嗲汁同埋和牛既香味,仲有好足料既櫻花蝦,鋪滿晒個面🔥❤️甜品:焦糖燉蛋配牛油厚多士見到都覺得滿足,燉蛋大過我塊面(x 將焦糖燉蛋鋪落厚多士度,咬落去又香又脆~柚子醬既清新令人想食多幾啖~補充下,每碟個份量都好足,性價比超高,因為太好食我地碟碟都食晒,最後飽到碌返屋企🤣服務🤘🏻(5/5)店員們好熱情同有活力,會推介鋪頭既特色野飲/野食,又主動問我地好5好食🫶🏻上野食速度都好快5會餓親~環境🌌(4.5/5)成個環境好輕鬆有格調,中西合壁~空間感好高,又有打卡令位💕同成班朋友一齊食飯傾計堅正🤘🏻
食物🥘(5/5)
頭盤1:黑毛豬叉燒配菠蘿片&饅頭
頭盤2:日本大根&娃娃菜&杜洛克火腿
主菜:澳洲和牛臉配櫻花蝦腸粉
甜品:焦糖燉蛋配牛油厚多士

服務🤘🏻(5/5)

環境🌌(4.5/5)
2022-10-25
2022-10-26 168 浏览
有趣麻甩fushion餐廳是次人均消費:$700總結:可以一試————————————————————————涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士+泰國柚子肉及老油條脆粒 - 魷魚鮮甜爽脆,加埋爽脆嘅海草同辣醬,非常開胃,最鍾意佢加埋水牛芝士,唔會太濃味.特濃蟹皇汁煮刀削白靈菇配松葉蟹肉+幼滑濃厚法式薯蓉+溫泉蛋+雞油花雕汁 - 呢個係之前食過覺得好食所以番黎encore,幼滑嘅薯蓉同香甜嘅松葉蟹肉,配上好似麵咁樣嘅白靈菇,秒清.😋先炆後煎澳洲和牛面配濃香沙嗲汁+煎腸粉 - 和牛炆得好腍,沙嗲汁好惹味,呢個食一兩啖就正,食得多會有啲漏.三蔥煎封羊臀扒配烤闈本椰菜花 腐乳牛油汁 - 羊煮得幾好,唔會話好羶.吞拿魚腦天 - 呢個係是日special, 好好食🥹魚充滿油香,左加埋啲椰菜,正!西班牙油炸鬼配濃郁粟米白朱古力忌廉+海鹽焦糖醬+雲尼拿雪糕 - Churros 出奇地整得幾好食,外表夠脆,又唔會有粉味. 好鍾意個粟米忌廉,好特別.整體不俗,但用餐時間較趕,間餐廳做到好比你同朋友吹水嘅氣氛但時間上又唔預比你吹水.******************************何蘭正 (中環
[何蘭正]
有趣麻甩fushion餐廳

是次人均消費:$700
總結:可以一試

————————————————————————

何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
2022-10-24 132 浏览
何蘭正 holanjeng呢間主打fusion菜嘅餐廳都兩個幾三個月前食,一直遲遲未出差d沉底😂佢個環境好適合同成班朋友gathering24 慢煮比利亞燒配蔥豬油拌飯叉燒係經過24小時慢煮,真係好花心機🤣肉質都好淋,一啲都唔乾硬,食落去唔會好甜,叉燒燒到焦香,起碼有5-6舊超足料!上面仲有隻溫泉流心蛋同大量紫菜碎,加埋豬油真係另一番風味!蒜苗爆炒蝦球、蒜蓉牛油帆立貝配櫻花蝦燴稻庭烏冬醬汁係鰹魚忌廉汁, 稻庭烏冬好掛汁,蝦球中型size但肉質好彈牙~ 帶子好大粒, 櫻花蝦味突出,味道唔單一!卡津炸薯條+蒜蓉味沙律醬粗身薯條即叫即炸,份量超級多,成個籃滿曬!蒜味蛋黃醬味道好特別好惹味,出奇地同薯條好夾!
何蘭正 holanjeng

24 慢煮比利亞燒配蔥豬油拌飯

蒜苗爆炒蝦球、蒜蓉牛油帆立貝配櫻花蝦燴稻庭烏冬

卡津炸薯條+蒜蓉味沙律醬

之前都有去 #何蘭正食個晚餐,發現佢哋嘅炸物質素好高,超記得佢哋嘅雞翼好好食‼️今次就試咗佢哋嘅lunch,依然出色like!唔係剩係得個樣打卡㗎,食物質素都好高!😍🍝乾燒明蝦式爆炒海虎蝦球,北海道刺身級帶子(五成熟)配 金不煥櫻花蝦飲管意粉 佢哋嘅海鮮係超新鮮,蝦肉爽口🦐,帶子肉質結實!仲令成碟意粉充滿海鮮味😋!配料有紫洋蔥同秘製酸菜,酸菜嘅味道好濃 ,豐富咗意粉嘅味😚!btw 佢哋係用飲管意粉, 中間係通心㗎,面質偏硬,幾優咬口!💕🍔蔥燒龍躉石班魚柳,辛奇沙律,飛魚籽千島汁 漢堡包 配 薯條原本以為佢哋嘅魚柳係平時食開嗰啲炸魚柳,原來係新鮮連皮嘅龍躉石班魚柳🐟! 而且仲要係大大條🙀!睇到已經開心😍!佢嘅魚皮厚仲要係蔥燒, 啲魚油香出晒嚟呀!感覺好似食咗好多OMEGA 3 落肚🤭🤭🤭! 另外佢哋嗰千島汁係加咗飛魚子㗎!令口感更加豐富同惹味!要比likelike👍👍🍰煨蕃薯焦糖燉蛋 / 牛油厚多士 / 綜合野莓 / 薑味柚子果醬(2位用)不得了🙀🙀呢個甜品係必食推介🌟!佢哋嘅多士烘得厚實而且非常鬆脆😻,沾上綿密嘅焦糖燉蛋,真係好食到 wow 一聲‼️非常深刻!😭😭雖然食完兩個主菜都已經好飽

不得了🙀🙀呢個甜品係必食推介🌟!佢哋嘅多士烘得厚實而且非常鬆脆😻,沾上綿密嘅焦糖燉蛋,真係好食到 wow 一聲‼️非常深刻!😭😭雖然食完兩個主菜都已經好飽,但呢一個真係值得要食晒佢🤣🤣

🍺蜜月沖繩- 香檸苦瓜蜂蜜啤
幾推介呢款啤酒,飲落完全唔覺得有苦澀味,反而仲有好清新嘅檸檬味!而且麥味唔算好重,幾啱女仔飲🤭❤️