2022-09-15 89 浏览
之前已經聽過何蘭正 呢間fushion菜餐廳,佢地重返中環之日,就係我初嘗之時啦!🤤今次同German撐枱腳,一踏入餐廳好似穿越左去懷舊香港🇭🇰但又有好一班玩得好hyper嘅員工,霓虹燈加油筒高枱,連裝修同氣氛都有強烈對比,襯得上「fushion」呢個字📸打卡一流既然何蘭正係sell特別,咁我就揀啲最意想不到嘅配搭菜式黎試啦!🥢涼拌水煮風本地鮮魷 配 迷你水牛芝士,泰國柚子肉及老油條一碟菜有4種味道,海帶嘅甜襯柚子嘅微酸🌶鮮魷嘅辣油同辣醬爭先散發出辣味🦑聽落雖然九唔搭八,其實係大膽嘅諗法,Starter酸甜辣配搭得好恰當,每一啖都有5種口感,開胃到我地將所有碟清得乾乾淨淨🥢火灸大西洋天使紅蝦 配 荷蘭超甜迷你小蕃茄,涼拌西瓜,山西陳醋士多啤梨汁擺盤令我哇左聲😍好似藝術品一樣閃令令又有銀箔。天使紅蝦好大隻充滿肉汁🦐絕對同街外小蝦一碟冇得比。呢個前菜係平淡得黎好有驚喜😱意想不到陳醋可以令士多啤梨汁變得清甜🍓而且西瓜放最底被醬汁浸泡住🍉食嘅時候酸酸甜甜超級夾,好想問店員可唔可以要多碟西瓜清乾淨醬汁。🥢酸!麻!辣!爽!金湯酸菜煮紐西蘭鑽石蜆 配粗紅薯粉,老鼠耳,吸汁飛龍頭蜆同酸辣紅薯粉都分別成

🥢涼拌水煮風本地鮮魷 配 迷你水牛芝士,泰國柚子肉及老油條

蜆同酸辣紅薯粉都分別成日食🍲但兩樣夾埋真係第一次試,蜆殼裝住酸菜辣湯,連同鬼咁大粒嘅蜆肉一啖放入口🤤加埋索盡汁嘅飛龍頭,真係 好 鬼 爽 !差啲要飲哂啲湯🤩
酸菜辣湯做得適中🌶微辣癮起又止到癮、無辣不歡又滿足、好酸不太好辣朋友都會中意,係必點嘅sharing plate🌟

咁好氣氛當然要飲翻杯啦我一早已經睇中
🍸「芝麻花生湯圓」cocktail,貪佢夠奇特襯我🤪重點係佢用萬壽無疆杯裝住,打卡一流🤩
嗱!佢真係有丸子嫁🍡先用丸子連面頭嘅花生泡同芝麻一齊食🥜真係好似芝麻湯圓一樣,再用竹籤攪勻底部嘅酒。
飲完面層花生泡之後就會飲到濃烈嘅baileys加淡淡嘅whiskey,尾段剩低香甜嘅baileys🍡簡單黎講「芝麻花生湯圓」係一杯fushion甜品

🍹仲有German點嘅「蜜糖桂花」
用Gin溝桂花茶加真。蜜糖🍯設計呢杯cocktail嘅同事話係誤打誤撞夾到出黎🧑🏻‍🔬仲強調並非用糖裝製成🙅🏻‍♀️
見設計師誠意推介我地緊係捧場😏又真係清甜得黎,Gin同桂花茶底好夾🫖大家一定要試完再當面稱讚下呢位同事👍🏻

呢餐飯令我讚不絕口🌟🌟🌟🌟🌟何蘭正冇改錯名,真係好L正!隔左幾日仲回味緊,不停同溥儀講「你冇黎到走哂寶啦」😌

唔緊要,我仲有最出名嘅叉燒飯同推介嘅腐乳焦糖燉蛋未試🤴🏽下次帶皇上出巡黎食lunch打卡又另一翻風味